Uusimmat artikkelit
Lauantai 18.2.2023 (radio)
Münchenin turvallisuuskonferenssi. Hedelmöityshoidot. Karhujen talviunet. Lumimyräkkä. Sää.
Hedelmöityshoito yksityisellä voi kallistua sadoilla euroilla Kela-korvauksen poistuttua – osalle se voi tietää lapsihaaveista luopumista
Valtaosa yksityisten lääkärikäyntien Kela-korvauksista poistui tammikuussa. Tämä voi tehdä hedelmöityshoidoista liian kalliita monelle.
Uusi vanhemmuuslaki hyväksyttiin eduskunnassa – tässä kolme konkreettista asiaa, jotka muuttuvat lain myötä
Esimerkiksi 30 päivän varoaika poistuu vanhemmuuslain astuttua voimaan ensi vuoden alussa. Ennen lapsen syntymää tunnustettu toinen vanhemmuus voidaan siten vahvistaa heti lapsen syntymän jälkeen.
Vuosien harkinnan ja 2000 euron jälkeen Tuuliasta tuli äiti – yksin lapsen hankkiminen oli helppo päätös, ja sen tekee nyt yhä useampi
Yksin hedelmöityshoitojen avulla äidiksi tulleiden määrä on lisääntynyt huimasti sen jälkeen, kun julkisen puolen hoidot tulivat heille mahdollisiksi.
Minna Minkkinen luovutti kymmeniä munasoluja, ja nyt oma vaimo on raskaana lahjasiittiöiden ansiosta – "Tämä tuntuu vastalahjalta"
Naisparien ja etenkin itsellisten naisten määrä julkisen puolen hedelmöityshoidoissa on suuri. Tällä hetkellä siittiöt riittävät juuri ja juuri, mutta lähetemäärät ovat kasvussa.
Anna syntyi ilman kohtua ja luuli jäävänsä ilman omia lapsia – unelma toteutui lopulta tavalla, joka on Suomessa laiton
Pitäisikö sijaissynnytykset sallia myös Suomessa?
Maria teki lapsen yksin, mutta löysi sitten biologisen isän dna-testillä – Euroopasta löytyikin suuri laajennettu perhe, joka pitää nyt tiiviisti yhteyttä
Onko lahjasolulapsen etu tuntea luovuttaja jo nuorena?
Nuorilta miehiltä kaivataan spermaa, kantasoluja ja verta, mutta luovutushalua uupuu – Antti Lehtisen, 24, soluilla pelastettiin lapsen henki
Nuorista miehistä on pulaa useiden kudosten ja solujen luovuttajina. Yksiselitteistä syytä matalalle auttamishalulle ei ole. Kuopiolainen opiskelija pelasti kantasoluillaan yhden ihmishengen.

Pyry Young ei voi ehkä koskaan saada biologisia lapsia – miesten hedelmällisyys on romahtanut ja syytä arvaillaan edelleen
Joka toisen suomalaismiehen hedelmällisyys on laskenut niin alhaiseksi, että se vähintään hidastaa lasten saamista.

"Päätin jo teini-ikäisenä, että lahjoitan sukusolujani heti kun voin", kertoo luovuttaja – HUS: Sukusoluja tarvitaan kipeästi lisää
Hedelmöityshoitoon on tällä hetkellä melkein vuoden mittainen jono.
Sijaissynnytys mahdollistaa monen unelman, mutta keskoslapsi odotti turhaan vanhempiaan orpokodissa - näin Ukrainasta tuli sijaissynnytyksen luvattu maa
Ukrainassa sijaissynnytysbisnes kasvoi nopeasti.
Pojan isällä on tumma tukka ja harmaat silmät, muuta ei tiedetä – 29-vuotias Aino Hyyryläinen sai lapsen yksin, ja niin tekee nyt kasvava määrä äitejä
Itsellisten äitien määrä on hienoisessa kasvussa, todennäköisesti pari vuotta vanhan oikeuden päätöksen vuoksi. Iso osa heistä on 35–40-vuotiaita lapsen saadessaan, mutta eri ikäisiä itsellisiä äitejä on yhtä monia kuin on äitejäkin.
Julkisen hedelmöityshoidon ensimmäiset lahjasolulapset ovat syntyneet– Yllättävän moni sukusolujen lahjoittajista oli nuori, joka ei halua omia lapsia
Itselliset naiset ja naisparit pääsivät ensimmäistä kertaa julkisen hoidon piiriin.

Heikki Hiilamon kolumni: Kenen lapsi saa syntyä?
Vaikka hedelmöityshoidot kuuluvat julkisiin palveluihin, niitä ei kuitenkaan tarjota läheskään kaikille, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Hollannissa jälleen koeputkikohu – hedelmöityslääkäri käytti salaa omaa spermaansa ainakin 17 lapsen siittämiseen
Nyt jo kuollut gynekologi työskenteli hollantilaisella hedelmöitysklinikalla 1980- ja 1990-luvuilla.
Sunnuntai 27.9.2020 (radio)
Työsuhdepolkupyörä. Ennätysmäärä munasolujen ja siittiöiden luovuttajia. Tanskan koronasovellus.. Kuurojen päivä. Aurinkosää.
Naisparien ja itsellisten naisten hedelmöityshoidot käynnistyvät hiljalleen yliopistosairaaloissa – julkisella puolella hoidettiin aiemmin vain heteropareja
Lahjasoluilla tehdyt hedelmöityshoidot olivat hetken jäissä, kun sairaanhoitopiirit hakivat yhteistä linjaa siitä, ketkä ovat oikeutettuja hoitoon.

HUS jatkaa koeputkihedelmöityshoitoja
Osa lapsettomuushoidoista aloitettiin uudestaan jo viime viikolla.

Koronavirus pysäytti lapsettomuudesta vuosia kärsineen Tiinan hoidot – "Jokainen kuukausi on menetys"
Lapsettomuushoitoja tehdään jälleen yli kuukauden keskeytyksen jälkeen, mutta koeputkihoidot pysyvät edelleen tauolla.
Hedelmöityshoidot keskeytetään varmuuden vuoksi koronaviruksen takia – varmaa tietoa viruksen vaikutuksesta sikiöön ei vielä ole
Fimea suosittelee, että hedelmöityshoidot keskeytetään. Klinikoilla linjaus herättää hämmennystä.
Sadat ulkomaalaiset haluavat hedelmöityshoitoihin Suomessa – yksi syy kiinnostukseen suomalaisten ulkonäkö
Tutkijan mukaan monet ruotsalaiset ja norjalaiset ovat kiinnostuneita suomalaisten naisten lahjoittamista munasoluista.
Lahjoittajaryntäys yllätti julkiset sairaalat – Hedelmöityshoitoihin on saatu paljon sukusoluja
Lahjoitussoluilla tehtäviä hedelmöityshoitoja annetaan tällä hetkellä Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Myöhemmin mukaan ovat tulossa Oulu ja Kuopio.
Teija Englund, 40, on katunut päivittäin 13 vuoden takaista ratkaisuaan – kolme kokemusta Suomea ravisuttavasta lapsettomuudesta
Suomessa syntyy noin 45 000 lasta vuodessa. Samaan aikaan 60 000 pariskuntaa kärsii lapsettomuudesta.

Syntyvyys laskee, mutta sateenkaariperheissä lapsia toivotaan heteropareja hartaammin – naispari sai kaksoset mutta haaveilee vielä kolmannesta vauvasta
Ella Rostin ja Susanna Silvander-Rostin haave ydinperheestä onnistui hedelmöitysklinikan avulla. Hedelmöityshoidot olivat henkisesti raskaita.
Yliopistosairaalat tarjoavat taas hedelmöityshoitoja lahjasoluilla – naisparit ja itselliset naiset uusi potilasryhmä: "Spermanluovuttajia tarvitaan lisää"
Julkisen puolen hedelmöityshoidot lahjasukusoluilla olivat jäissä monta vuotta, kun kiisteltiin, voidaanko hoitoa antaa naispareille.
Mari kuuli 24-vuotiaana, että hänen biologinen isänsä onkin tuntematon spermanluovuttaja – "Kukaan ei tiedä, miten nämä lapset asian kokevat"
Viidennes hedelmöityshoidoista tehdään lahjoitetuilla sukusoluilla. Lahjoittajaisän löytäminen aikuisena on vaikeaa.
Minna Minkkinen on luovuttanut ainakin 40 munasolua, mutta hän ei halua tulla raskaaksi: "En ajattele, että minulla on lapsia maailmalla"
Kaksi naista kertoo, miltä tuntuu saada ja antaa sukusoluja. HUS ja TAYS aloittavat hedelmöityshoidot lahjoitetuilla munasoluilla ja siittiöillä.

HUS ja Tays aloittavat hedelmöityshoidot lahjoitetuilla munasoluilla ja siittiöillä – lahjasoluja voivat nyt saada myös naisparit ja itselliset naiset
Hoitojen tahti määräytyy lahjoittajien mukaan. Munasolujen ja siittiöiden luovuttajia kaivataan nyt kipeästi.
Outi on lapseton, mutta ei onneton – Hedelmöityshoitojen lopettaminen voi ajaa elämän kriisiin, ja moni jää ilman apua
Hedelmöityshoitojen lopettaminen voi ajaa elämän kriisiin, ja moni jää ilman apua.

"Minulla ei koskaan ole ollut äidinvaistoa" – kolme naista kertoo, miltä lapsettomuus tuntuu kolmekymppisenä, keski-ikäisenä ja eläkeiässä
Joka viides nainen ei saa tai halua lapsia. Lapsettomuus kulkee mukana läpi elämän.

KYS aloittaa hedelmöityshoidot kaikille halukkaille, myös naispareille
KYS on aiemmin kieltäytynyt antamassa hedelmöityshoitoja naispareille. Oikeus totesi linjan syrjiväksi.
Same-sex parents call for equality in fertility treatments
Finland's birth rate has been dropping for nearly a decade, but donor-based fertilisation treatments are not handled by its public health care system.

Myös naisparit ja itselliset naiset saavat pian hedelmöityshoitoja Husissa
Husiin perustettu sukusolupankki mahdollistaa hedelmöityshoitojen tarjoamisen jatkossa esimerkiksi naispareille.

HUS:in johtajaylilääkäri määräsi, ettei naispareille anneta hedelmöityshoitoja – linjaus todettiin hallinto-oikeudessa syrjiväksi
Johtajaylilääkäri oli antanut toukokuussa 2015 määräyksen, jonka mukaan julkisella puolella hoidetaan vain lääketieteellisistä syistä johtuvaa lapsettomuutta.

Hedelmöityslääkärin epäillään siittäneen omalla spermallaan 200 lasta – Asiaa setvitään nyt dna-testeillä
Hollantilaisen lääkärin uskotaan käyttäneen salaa omaa spermaansa. Tuomioistuin on nyt myöntänyt 22 mahdolliselle jälkeläiselle luvan selvittää, onko sittemmin kuollut lääkäri heidän biologinen isänsä.

Isät kokevat itsensä ulkopuolisiksi lapsettomuushoidoissa – "Hyvä jos tervehdittiin, ei välttämättä tarjottu edes tuolia"
Viitisen vuotta lasta yrittänyt pariskunta kertoo, miten he selvisivät lapsettomuudesta ja käänsivät tilanteen parisuhteen voimavaraksi.

Suomalaistutkimus: Hedelmöityshoidolla alkunsa saaneet lapset syntyvät pienempinä ja useammin ennenaikaisina
Suomessa hedelmöityshoitojen avulla syntyy noin 2 500 lasta vuosittain.

Kolme kokemusta hedelmöityshoidoista: Perheenisästä tuli spermanluovuttaja, Moilaset saivat kaksi tytärtä ja pariskunta hyväksyi lapsettomuutensa
Kallis yksityisklinikalla tehty lapsettomuushoito on monelle edelleen ainoa tapa saada lapsi – ensi vuonna tilanne voi olla toinen.

Kohduttomat naiset haluavat sijaissynnytykset lailliseksi Suomessa, päättäjät siirtävät asiaa eteenpäin – "Ei tässä niin käy, että me olemme hiljaa"
Suomalaisia on alkanut hakeutua kiistanalaisiin sijaissynnytysjärjestelyihin ulkomaille sen jälkeen, kun hedelmöityshoitolaki kielsi sijaissynnytykset vuonna 2007.

Ukrainasta on tulossa Euroopan vauvatehdas – "Kun poika kysyi pömppömahastani, sanoin, että äiti on syönyt vähän liikaa pullaa"
Hyvät tienestit houkuttelevat nuoria ukrainalaisia vuokraamaan kohtunsa eurooppalaisille ja aasialaisille pariskunnille riskeistä huolimatta.
Outi Hovatta – hedelmöityshoitojen pioneeri ja kantasolututkimuksen johtava asiantuntija
Outi Hovatta on urallaan edistänyt lääketiedettä jo vuosia.

Maailman ensimmäinen koeputkilapsi täyttää 40 vuotta
Suomen ensimmäinen koeputkilapsi syntyi kuusi vuotta Louise Brownia myöhemmin vuonna 1984.

Näyttelijä Brigitte Nielsen synnytti 54-vuotiaana – "Jos Hollywood-tähti on 54-vuotiaana raskaana, on hyvin todennäköistä, että hän on saanut luovutettuja sukusoluja"
Nielsen ei ole paljastanut, miten raskaus sai alkunsa. Asiantuntijan mukaan omilla sukusoluilla raskaaksi tuleminen viisikymppisenä on harvinaista.

Sinkkumiehestä tuli kaksostyttöjen isä sijaissynnyttäjän avulla – nyt ruotsalaisvälittäjä markkinoi kiistanalaisia sijaissynnytyksiä myös suomalaisille
Myös Valvira on kiinnittänyt huomiota suomenkieliseen markkinointiin. Suomessa keinohedelmöitykseen liittyvät sijaissynnytykset kiellettiin vuonna 2007.

Yh-äiti hankki toisen lapsen yksin, kun kumppania ei kuulunut – "Moni on sanonut miettineensä samaa, mutta ei ole uskaltanut"
Yksin lapsen hankkivien itsellisten naisten määrä on kasvanut runsaasti viime vuosina.

Sokea nainen hankki kolme lasta yksin ja haluaa nyt neljännen: ”Aika helpolla tässä pääsee”
Sinkkunaisten lapsettomuushoidot ovat kääntyneet selvään kasvuun parissa vuodessa. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2018.

Seitsemän huippujuttua sunnuntai-iltaan: Näiden viikon hittien parissa viihdyt ja opit uutta
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Naisparien elämä helpottumassa: Eduskunta äänesti äitiyslain hyväksymisen puolesta
Naisparille hedelmöityshoidolla syntyvä lapsi voidaan lakimuutoksen jälkeen tunnustaa jo neuvolassa.

"Tanskassa on kiltti setä, joka on antanut siemeniä" – Tanska on spermapankkien suurvalta, josta tuodaan sukusoluja Suomeenkin
Tanskan hedelmöityshoitoja koskeva lainsäädäntö tiukkenee kesällä, sillä muun muassa Suomi vaati loppua sperman postimyynnille.