Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Luulitko, että smoothie on yksinomaan terveellinen juoma? – "Pitäisi suhtautua hampaita kuluttavina tuotteina"

Happamat elintarvikkeet ja nuuska voivat aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia suun hyvinvointiin.

Dental hygiene in Finland lags behind rest of western Europe

Only 53 percent of Finnish men over 30 brush their teeth twice a day, compared with 80 percent of Finnish women. The numbers are even worse for young people.

Omaisiaan ilmaiseksi hoitaneille hammaslääkäreille sanktioita Porissa

Porin kaupunginhallitus antoi käskyn antaa varoituksia ja huomautuksia omaisiaan ilman maksuja hoitaneille kaupungin hammaslääkäreille ja suuhygienisteille.

Kerralla kuntoon – hammashoidon uusi käytäntö puolitti hoitoonpääsyajan Porissa

Ennen tätä syksyä hammastarkastus, paikkaus ja suuhygienistin käynti vaativat Porissa julkisella puolella kolme erillistä käyntiä. Aikaa kului jopa puolitoista vuotta. Nyt hampaat pistetään keskushammashoitolassa kuntoon yhdellä kertaa.

Riikan iso päätös – vaihtoi hammaslääkärin vastaanotolta suklaatehtailijaksi: "Halusin tuottaa iloa kärsimyksen sijaan"

Aikaisemmin Riikka Ojanen pyysi asiakkaitaan avaamaan suunsa reikien tarkistusta varten. Nyt hän haluaa sujauttaa sinne suklaata.

Tiesitkö, että kissankin hampaita kannattaisi harjata – katso ohjeet videolta

Tiedätkö mitä kissasi suulle kuuluu? Punottavatko ikeneet, onko plakkia? Taitaa olla hammaspesun paikka. Lue ohjeet ja katso näyte videolta.

175 vuotta puristelua – Tuubin keksijä ei ollut hammastahnasta kuullutkaan

John Rand halusi maalata maisematauluja, mutta väri kuivui aina kesken kaiken. Jotain piti keksiä.

Purskutteletko suusi aamuisin suuvedellä? Hammaslääkäri: Ei kannata

Pitkäaikaisesta markettisuuvesien käytöstä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ylihammaslääkäri suosittelee korkeintaan klooriheksidiini-suuveden käyttöä, mutta sitäkin vain väliaikaisesti.

Hammaslangan käyttö tulisi opetella maltilla – "Se on tekniikkalaji, ei voimalaji"

Hammaslangan käytössä tärkeintä on unohtaa voiman käyttö ja opetella lankaaminen ajan kanssa huolella. Kokeilemalla selviää se, minkälainen lanka on omalle purukalustolle sopivin.

Survey: Fathers forget to brush their teeth

A survey by a toothpaste firm has found that children of single parents are on average more diligent about dental hygiene than other children. Fathers have a big influence on kids' dental health — and that's bad news as nearly half fail to clean their teeth twice a day.

Yksinhuoltajien lapset harjaavat hampaansa muita paremmin – pesemättömyyden syinä unohtaminen ja väsymys

Tuloerot näkyvät suussa, sillä hyvätuloisten lapsilla on puhtaimmat hampaat. Yllättäen monilapsisissa yksinhuoltajaperheissä näyttäisi kuitenkin vallitsevan Suomen paras hampaiden harjauskuri. Likaisimmat suut löytyvät pojilta ja heidän isiltään.

Etsi itsellesi oma hammaslääkäri – jopa tarve poraamiseen voi vähentyä

Hammaslääkäripelkoa voi helpottaa etsimällä yhden luottohenkilön hammaslääkärikseen. Yhdellä ja samalla hammaslääkärillä asiointi voi myös selventää, kuinka paljon huomiota omat hampaat lopulta tarvitsevatkaan.

Mitä suusi kertoo sinusta?

Suusi paljastaa salaisuutesi hammaslääkärille.

Pidä suusi terveenä: Ientulehdus tai paikkaamattomat reiät voivat pahimmillaan johtaa kuolemaan

Paikkaamatta jääneet reiät ja huono suuhygienia vaikuttavat kehossa muuallekin kuin suun terveyteen. Pahimmassa tapauksessa tulehdus voi levitä suusta vaikkapa aivoihin tai aiheuttaa sydäninfarktin.

Suuhygienistille ei tehdä ohareita – liikkuva hammashoitola on tehokas

Koululaisten hampaiden tarkastaminen koulun pihaan parkkeeratussa autossa on tehokkaampaa, kuin perinteinen vastaanottotoiminta. Näin on todettu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kokeilussa.

Aikuisten hampaat huonossa kunnossa – auttaisiko työnjako?

Pitäisikö suunhoitoa tehostaa työnjaolla?

Vanhusten suuhygienia yhä rempallaan - omat hampaat voivat rapistua nopeasti

Kasvavalla määrällä ikäihmisiä on omat hampaat vielä vanhuudessakin. Ongelmana on vanhusten suuhygienian taso, sillä hampaiden puhtauden laiminlyönti voi johtaa syömisongelmiin ja jopa hampaiden menetykseen.

Suomalaisilla "hävettävän huono" hammashygienia – harjaa hampaat pehmeällä harjalla ja usein

Hammasharjoja on monenlaisia, mutta harjaakin tärkeämpi asia on hellä harjausote.

Maistuuko suussa tänään pahalta? Näin peset hampaasi oikein

Suuri osa suomalaisista puhdistaa hampaansa väärällä tekniikalla. Yleinen virhe on suun huuhtelu vedellä hampaidenpesun jälkeen. Pieleen voivat mennä myös hammastahnan valinta ja hammaslangan käytön ajoitus.

Suuhygienistin kova linjaus: "Ei herkkuja ennen kouluikää"

Makean syöminen alkaa huomattavasti nuorempana kuin ennen. Lasten hampaiden hoidossa on suuhygienistin mukaan iso vastuu vanhemmilla ja herkut olisikin syytä jättää vasta kouluikään.

Hammashoidon periferia – hammashoitoon sian karvoja ja käärmeen rasvaa

Ensimmäiset hammasharjat valmistettiin puusta ja sian karvoista. Hammasharjat alkoivat yleistyä Kainuussa vasta 1950-luvulla.

Voiko hampaiden pesusta ottaa kesälomaa? – Muista nämä kolme asiaa

Kesän rytmi ja reissut houkuttelevat joskus jättämään hampaiden pesun tai puhdistuksen arkea vähemmälle. Ei hätää, sanoo hammaslääkäri. Välillä voi ottaa rennosti, kunhan ei kokonaan unohda puhdistuksen perusasioita.

Orvokki-koira antaa kyytiä pikkulasten lääkäripelolle – katso video hammaspesukoirasta työssään

Lapset harjoittelevat huolellista hampaiden pesua ja terveellisiä ruokailutapoja bostoninterrieri Orvokin kanssa Heinolassa. Hammaslääkäristä tulee inhimillinen, kun lapset pääsevät itse kokeilemaan pelätyn lääkärin työtä, sanoo Orvokin omistaja ja hammashoitaja Marjo Suosalo.

Mies piilotteli satojen eurojen arvosta sähköhammasharjan osia vaatteisiinsa

Vartijat kiinnittivät hämeenlinnalaisessa liikkeessä maanantaina huomiota mieheen, joka viipyi sähköhammasharjojen luona pitkään. Mies piilotti hammasharjojen osia vaatteisiinsa.

Kokenut kasvattaja: Koirien hampaiden harjaaminen on turhaa touhua

Eläinlääkärit suosittelevat koirien ja kissojen hampaiden päivittäistä harjaamista. Suomalaiset ovatkin suhteellisen tunnollisia lemmikkiensä suuhygienian suhteen. Kymmeniä koiria maailmaan saattanut kasvattaja kuitenkin kuittaa hampaiden harjaamisen turhanpäiväisenä hössöttämisenä.

Hammasmukin pesu usein unohtuu: ”Kerran viikossa koneeseen”

Hammasmuki kannattaa kiikuttaa astianpesukoneeseen vähintään kerran viikossa. Siivousasiantuntija viimeistelisi pesun vielä reilulla lorauksella kiehuvaa vettä.

Hammaspesu kaksi kertaa päivässä riittää – hätätapauksessa syö juustoa

Hampaiden hoitoon liittyy useita kysymyksiä, eikä moniin ole täysin oikeita vastauksia. Esitimme hammashoidon ammattilaisille 9 myyttiä ja kysymystä.

Hammasharja oli syntiä ja kansa hampaaton – hammashoidon hurja historia

Vielä 1970-luvun alussa Suomen kansa oli miltei hampaaton ja hammasharjaa pidettiin jopa syntisenä ylellisyysturhakkeena. Fluorihoito ja uusi kansanterveyslaki vuonna 1972 käänsivät hammashoidon suunnan ja suomalaisten hampaat kuntoutuivat. Mutta aivan viime vuosina etenkin nuorten hammashygieniaan on tullut takapakkia.

Unohda suuvesi ja liika suihkuttelu – se voi pelastaa sinut vanhempana

Sopiva määrä bakteereja ehkäisee tulehdusta ja myöhemmin kroonisten sairauksien syntyä. Niitä on muun muassa ihmisen iholla ja suussa, eikä niitä kannata pestä pois.

Lasten hampaat huippukunnossa – aikuiset laistavat harjaamisesta

Jyväskylän seudun lapsilla on maan terveimmät hammaskalustot. Aikuisväestön hampaidenhoidossa puolestaan on toivomista: varsinkin miehet ja pojat laiminlyövät hammaspesun. Seurauksena on iensairauksia, joista kärsii kaksi kolmesta suomalaisaikuisesta.

Ilmaispalveluja mainostanut hammasklinikka suljettiin – AVI epäilee hammaslääkärin töitä teetetyn suuhygienistillä

Porissa toiminut Meidänklinikka-hammaslääkäriaseman toiminta on keskeytetty. Klinikka keräsi Porissa asiakkaita ilmaisilla hammashuoltopalveluilla.

Tähän pystynee vain yksi suomalainen - menee sillä baariin, pesee hampaat, tanssii, pelaa koripalloa …

Vesa Purokuru yhdistää rakkaan harrastuksensa moniin elämäntilanteisiinsa.

Hammaspesusta ei saa vapautusta vanhanakaan

Vanhetessa ihmiset huolehtivat yleensä terveydestään, mutta yksi paikka unohtuu, nimittäin suu. Suun hygieniasta ja hampaista kannattaa erikoishammaslääkärin mukaan pitää ikääntyessä erityistä huolta, sillä hoitamattomassa suussa tikittää terveyspommi. Kaksi pesua päivässä ja hammasvälien putsaus on hammaslääkärin suositus.

Mikä hammaslääkärissä haisee?

Erikoishammaslääkäri Kyösti Oikarinen vastaa

Hammasharja johti poliisin autovarkauden jäljille

Hammasharjan huoltoasemalta näpistäneellä oli hallussaan myös varastetun auton avain ja huumausaineita.

Sairausvakuutuksen 75 miljoonan säästöt tuovat muutoksia hammashuollon Kela-korvauksiin

Hallituksen esityksen mukaan hampaiden tarkastuksesta saisi jatkossa Kela-korvauksen vain joka toinen vuosi. Esityksen perusteella Kela-korvauksia alennettaisiin myös yksityisen hammaslääkärin ja suuhygienistin antamasta hoidosta.

Tutkimus: Sokerin ahmiminen voi altistaa ientulehduksille

Sokerin syömiseen liittyvät kehon tulehdustilat voivat selittää brasilialaistutkimuksen tuloksia. Runsaasti sokeria nauttivien suuhygienia saattaa myös olla heikkoa.

Kotihoidon asiakkaat tarvitsevat suuhygienistin apua

Suun terveystarkastukset laajenevat Tampereella. Kevään kokeilussa Kaukajärven, Linnainmaan ja Takahuhdin alueilla todettiin, että suuhygienistin apua tarvitsevat sekä asiakkaat että omaishoitajat.

Hampaiden hoidosta säästetään – vain kipeä hammas hoidetaan

Kun rahasta on tiukkaa, osa ei raaski hoitaa hampaitaan. Hoitoon hakeudutaan usein akuutin ongelman vuoksi. Yleensä säästöä ei kuitenkaan synny, jos vain osa ongelmasta on vara korjata kerralla.

Ovatko koulujen karkkikiellot sopivia vai liian tiukkoja?

Karkki ei kuulu kouluun, on linjattu monella ala-asteella. Karkin lisäksi jopa purkat on joissakin kouluissa kielletty. Ovatko koulut karkkikielloissaan sopivan vai liian tiukkoja?

Nivelten naksuminen on vaaraton ääni

Nivelet naksuvat monella kävellessä, päätä kääntäessä tai sormia taivutellessa. Joillakin naksumista kuuluu huolestuttavan paljon. Ylilääkäri Mirja Koivusen mukaan syytä pelkoon ei kuitenkaan ole. Epämiellyttävään ääneen ei liity mitään vaarallista.

Mikkelissä hyvät kokemukset hammaslääkäreiden töiden siirtämisestä suuhygienisteille

Hammaslääkärin pääsy on paljon jouhevampaa, kun suuhygienisti hoitaa esimerkiksi hammastarkastuksia.

Vanha väestö estää suuhygienisteillä tehtävät säästöt hammashoidossa

Muutamat Suomen kunnat ovat lyhentäneet hammashoidon jonoja ja saaneet säästöjä siirtämällä hammaslääkäreiden tehtäviä suuhygienisteille. Tehtävien siirto toimii Kouvolan johtavan ylihammaslääkärin mukaan parhaiten kunnissa, joissa on nuori väestö.

Hammashoitoon pääsyä voitaisiin helpottaa lääkäreitä lisäämättä

Terveyskeskusten hammashoitoloissa on hyvin kirjavat käytännöt siinä, mitä kukin ammattiryhmä tekee. Muutamissa kunnissa suuhygienistien osuutta henkilöstöstä on lisätty ja heidän tehtäviään on monipuolistettu.

Hammaspeikko rulettaa Lieksassa

Lieksan koululaiset tarvitsevat tukiopetusta hampaidenpesussa. Lieksan keskuskoulun viidesluokkalaisille tehdyssä kartoituksessa ilmeni, että vain 40 prosenttia lapsista pesee hampaansa joka aamu ja 45 prosenttia joka ilta.

Yhdysvallat varoittaa lentokenttiä hammastahnatuubeihin kätketyistä räjähteistä

Tiedusteluviranomaiset suuntaavat varoituksen Sotshin olympialaisiin matkustaville.

Hygienistiopiskelija saa sähköhammasharjan - mitä tuotelahjoja sinä olet saanut?

Opiskelijoille jaettavat tuotelahjat ja -näytteet ovat erityisesti lääketieteen alalla hyvin yleisiä. Yle X:n haastattelemat suuhygienistiopiskelijat ovat saaneet muun muassa omat, hintavat sähköhammasharjat.

"Hampaiden puuttuminen ei paljon arkea haittaa"

Vuoden suuhygienistiksi valittu tekee päivätyönsä lisäksi vapaaehtoistöitä Sri Lankassa. Hampaisiin suhtaudutaan siellä eri tavalla kuin kotimaan kamaralla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle