Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi strutsia tuijottavat suoraan kameraan.

Ari Syrjynen haluaa eläkkeelle, mutta kukaan ei saa ostettua perheen strutsitilaa – maatilayrittäjäksi ryhtyminen voi osoittautua liki mahdottomaksi

Maatilan ostajaehdokas voi törmätä rahoitusongelmaan. Jos vakuudet eivät riitä, ostoaikeet kariutuvat. Tähän saattaa kuitenkin tulla muutos.

MTK tekee maataloutta kaupunkilaisnuorille tutuksi

MTK haluaa tavoittaa maataloudesta vieraantuneen nuorison – liittokokouksessa puidaan kannattavuuskriisiä

MTK järjestää liittokokouksen Porissa tällä viikolla. Ennen virallisia kokouksia järjestö esitteli muun muassa maatalouskoneita Lasten Farmi -tapahtumassa Pelle Hermannin puistossa.

Lehmiä Markku Iljanan tilalla Hailuodossa.

Hailuotoon valmistuu biokaasulaitos, jonka kaasulla pannaan olutta

Laitoksen kustannusarvio on 270 000 euroa, ja valmista pitäisi olla keväällä 2023. Hailuodon Panimosta tulee Suomen ensimmäinen panimo, jolla on biokaasulaitos.

Mies kävelee kohti kasvihuonetta. Nurmikko loistaa alkukesän vihreyttä.

Kumppanuusmaatalous poistaa välikädet ja vähentää viljelijän riskejä: "Tässä ei olla niin riippuvaisia polttoaineen hinnasta"

Kumppanuusmaataloudessa tuotannon riskit jaetaan tuottajan ja kuluttajan harteille. Toiminta on Suomessa melko harvinaista. Viljelijän mukaan menetelmällä voidaan turvata lähiruuan tuotanto.

Ari Akseli seisoo K-marketin vihannesosastolla.

Kauppajätit jakavat ruokafirmoille satoja miljoonia euroja välitettäväksi viljelijöille – ruuan tuottajien mukaan lisärahakaan ei kata kustannuksia

S-ryhmä ja Kesko ovat sopineet uusia hintoja elintarvikealan yritysten kanssa maatalouden auttamiseksi. Suurin osa sopimuksista on valmiina. Elintarvikemarkkinavaltuutettu seuraa, missä määrin lisäraha päätyy alkutuottajille.

traktori maantiellä.

Kohonneet maatalouden kustannukset jakavat viljelijät eri asemaan – osa ehti ostaa lannoitteet edullisemmin

Viljelijöiden tilanne kesän kasvukauteen on kaksijakoinen. Osa ehti hankkia lannoitteet edullisemmin, osa jättää viljelyan pienemmäksi.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen syöttää jäkälää porolle Sieriporon porotilalla Rovaniemellä.

Ministeri Antti Kurvinen vaatii maatalouden tukitalkoisiin kaupan lisäksi myös kuntia ja sairaanhoitopiirejä: "Hankintasopimuksia pitää avata"

Maa- ja metsätalousministeri ennustaa ruoan hinnalle vielä jyrkempää nousua kuin Luonnonvarakeskus.

Kaura orastaa pellolla.

Kevätkylvöt ovat pitkällä Pohjois-Savossa – MTK:n arvion mukaan peltoja on kylvetty vähemmän viljapelloiksi kustannusten nousun vuoksi

Asiaa ennakoitiin jo aiemmin kevättalvella muun muassa lannotteiden ja polttoaineen hintojen nousun vuoksi.

Makaronia kaupan hyllyllä.

Ruoan hinnan nousu iskee seuraavaksi viljaan, lihaan ja maitotuotteisiin, ennakoi Luke – kotitalouksille jopa 500 euron lisälasku

Tänä vuonna maatalousyrittäjän työtunnille jää palkkaa noin seitsemän euroa, kun energian ja lannoitteiden hinnan nousu iskee maatilojen kannattavuuteen.

kipsikäsittely pelloille estää fosforin valumisen vesistöihin

Kipsikäsittely vähentää maatalouden valumia ja parantaa veden laatua – ja nyt se laajenee koko rannikolle

Kipsikäsittelyn tavoitteena on vähentää fosfori- ja kiintoainesvalumia jokiin ja mereen. Viime vuosien kokeiluista on saatu rohkaisevia tuloksia ja siksi toimet laajenevat koko rannikkoalueelle.

piispa Matti Salomäki

Piispat huolestuivat maataloustuottajien jaksamisesta ja kotimaisesta ruokaturvasta

Suomessa keskustellaan parhaillaan turvallisuudesta. Kolme evankelis-luterilaisen kirkon piispaa toteaa kannanotossaan, että merkittävä osa turvallisuutta on riittävästä ruoasta huolehtiminen.

Alavuden öljynpuristamon toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha

Syysöljykasvien sato on Suomessa huonoin miesmuistiin – kasviöljyistä odotetaan pulaa Euroopassa

Suomessa kylvettiin viime syksynä ennätysmäärä syysöljykasveja, mutta vaikea talvi söi valtaosan sadosta.

Kossor tittar ut genom ett sorts staket av stål.

Eläintukien valvonta aloitetaan Pohjois-Savon maatiloilla: valvonta liittyy elintarviketurvallisuuteen

Pelto- ja eläintukien valvonta tehdään kolmelle prosentille tiloista ja täydentävien ehtojen valvonta puolelle prosentille tiloista. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti.

Mies ja nainen seisovat keväisen pellon reunalla.

Kevään hidas eteneminen koettelee jo viljelijöiden hermoja – myös kulut lisäävät painetta saada hyvä sato: "Epäonnistua ei saa"

Viljelijät ovat tänä keväänä kahtiajakoisissa tunnelmissa. Osa on hankkinut lannoitteet ja muut tuotantotarvikkeet viime vuonna vanhoilla hinnoilla, osa joutuu maksamaan kalliisti.

Maidontuottaja, MTK Etelä-Savon puheenjohtaja, Sanna Hämäläinen lypsykarjatilallaan Kerimäellä.

Kaakon kansanedustajat: Maatalous tarvitsee apua, mutta tukipaketit eivät riitä

Monien maatilojen maksuvalmius on kriisiytynyt rajun kustannusnousun takia. Maataloustuottajat ja kansanedustajat peräänkuuluttavat vastuunkantoa ruokaketjun kaikilta osapuolilta.

Maanviljelijä Aleksis Kyrö purkaa tallissa heinäpaalia hevosille.

Väkilannoitteiden käyttö on ollut liian helppoa ja halpaa, sanoo viljelijä – tutkijan mukaan Suomi voisi olla omavarainen lannoitteiden suhteen

Lannoittamisen tarvetta voidaan vähentää muun muassa monipuolisella viljelykierrolla. Menetelmän käyttö on yllättävän harvinaista.

Lehmä tuijottaa kuvaajaa navetassa.

"Nyt pitäisi paukut laittaa ruoan tuottamiseen", sanoo lypsytilallinen Topi Kokkila – maatalouden kustannuskriisi kohdistuu kovimmin kotieläintuotantoon

Maanviljelijöiden mukaan kotieläintuotanto on Suomen ruokatuotannon selkäranka. "Pelkkä kasvinviljely ei riitä huoltovarmuuteen", sanoo MTK:n valtuuskunnan jäsen.

Keski-ikäinen maatalousyrittäjä Juha-Pekka Toukola seisoo väkilannoitevarastonsa edessä kädet farkkuhousujen taskussa

Viljelijä kummaksuu lannoitesurkuttelua, sillä viljan hinnan nousu lupaa hyvää tuottoa: "Katelaskelmat näyttävät paremmalta kuin koskaan"

Maatalouden kustannuskriisistä huolimatta viljan viljelijä voi tehdä hyvän tilin tänä vuonna, koska myös viljan hinta on nousukiidossa. Tilat tietävät jo nyt saavansa viljasta vähintään kaksinkertaisen hinnan ensi syksynä.

Tomaattia ja kurkkua kaupan vihannesosastolla.

PTT: Finland's food prices to grow by 11% this year

The independent economics research group said that Finland's grocery prices may grow at the fastest pace since it joined the EU in 1995.

En svartvit mjölkko

MTK Häme: maatalouden kriisi vähentää etenkin kotieläintuotantoa

Maatalouden ahdinko, jota Venäjän hyökkäys Ukrainaan kärjistää, iskee erityisesti eläintuotantoon, arvioi MTK Hämeen toiminnanjohtaja. Valtion lupaama tukipaketti auttaa turvaamaan tuotantoa lyhyellä tähtäimellä.

Hämeenkoskelainen maatalousyrittäjä Saara Kukkonen viilaa konehallilssa yllään sininen toppatakki ja harmaa-keltainen myssy päässään 28. maaliskuuta 2022.

Ukrainan sota toi kausityöntekijät maatiloille perheineen – lapsille kaivattaisiin päivähoitoa

Ukrainalaisia on työskennellyt vuosittain paljon suomalaisilla maatiloilla. Nyt viljelijät majoittavat sotaa pakenevia työntekijöitään perheineen.

Kaisa Kaatra (Selkosanomat), Tuomas Aatola (Metropolia AMK), Tea Siren (Metropolia AMK/opiskelija), Maria Österlund (Lätta bladet), Petri Kiuttu (Selkosanomat).

Torstai 24.3.2022 (tv)

Pakolaiset. Ukrainan maatalous. Selkosanomat ja Lätta bladet. Sää.

Näyttelypäällikkö Kirsi Mutka-Paintola nojailee kaiteeseen aurinkoisessa Kauppakeskus Stellassa.

Farmari 2022 vetää Mikkeliin 75 000 ihmistä ja 7 miljoonaa euroa rahaa – näyttelypäällikkö: "Suomen suurin kesätapahtuma"

Farmari-maatalousnäyttely päästään järjestämään kahden vuoden tauon jälkeen. Tapahtumaan odotetaan 75 000 kävijää ja 500 näytteilleasettajaa.

Lehmä nuolaiseen turpaansa.

Forssalainen maitotila satsasi yli kaksi miljoonaa euroa automatisointiin – perhetilan jatkaja uskoo maatalouden tulevaisuuteen

Nousevat kustannukset koettelvat maataloutta ja vähentävät tilojen investointihaluja. Silti maatiloilta löytyy myös uskoa tulevaisuuteen. Puhe huoltovarmuudesta auttaa pinteessä olevaa alaa.

Ihmiset jonottavat hiihtohissiin Messilän hiihtokeskuksessa.

Perjantai 18.3.2022 (tv)

Ukraina. Maatalous. Hiihtokeskukset. Sääennuste.

Kaupan kylmäosasto jossa maitotuotteet.

Pohjalaiset maakuntajohtajat vaativat nopeita, pitkäkestoisia toimia maataloustuotannon tueksi: "Tuottajat haluavat elää saamillaan tuloilla, eivät hätäavulla"

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan liittojen yhteinen kannanotto toimitettiin maa- ja metsätalousministeriöön sekä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle.

Maatalousyrittäjä Markus Eerola pitää käsissään biokaasulaitokselta tullutta lannoitehaketta.

Hyvinkäällä on luomutila, joka on siirtynyt energian kuluttajasta sen tuottajaksi – se on avuksi nyt, kun maataloutta uhkaa uusi kriisi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös Suomen maatalouteen ja maanviljelijöiden tuotantokustannuksiin, sillä noin kolmannes Suomen lannoitteista on tuotu viime vuosina Venäjältä.

Tummiin pukeutunut mies seisoo navetassa, katsoo ohi kameran.

Vesa Erosen maatilan kulut kasvoivat hetkessä miljoonalla eurolla – kustannusten nopea kasvu ajaa maatalousyrittäjiä vaikeisiin päätöksiin

Suomen suurimpiin kuuluva lihakarjatila Pohjois-Karjalan Liperissä pohtii toimintansa jatkoa. Kustannuskriisi on nostanut tilan menoja noin miljoonalla eurolla vuodessa. Yrittäjä on asettanut toivonsa kuluttajiin.

Viljapelto Keski-Pohjanmaalla

Isolla osalla viljelijöistä paitsi lannoitteet, myös polttoaineet ja torjunta-aineet hankkimatta

Arviolta kolme neljäsosaa tuottajista on tehnyt seuraavan satokauden hankintansa. Tämän ennustetaan merkitsevän viljelyalojen pienemistä.

Puimuri tyhjentää viljalastia traktorin lavalle

Maatalousyrittäjiä kannustetaan ilmastotekoihin Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä maanviljelijöiden on nyt mahdollista liittyä Ilmastokumppanuus-verkostoon, josta saa tukea ja näkyvyyttä ilmastotoimille.

Perunanviljelijä Sami Tapanainen kyntää traktorilla peltoa Savitaipaleella.

Kustannuskriisin keskellä painivat viljelijät puntaroivat, kannattaako keväällä kylvää vai ei

MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen pohtii, voiko tuottajia velvoittaa tekemään tuotantoa omalla tappiollaan. Tuotantokustannusten nousu uhkaa tehdä maataloustuotannosta kannattamatonta.

 Janne Puttonen tilallaan Juvan Hatsolassa.

Yksi lähti puolustamaan maataan, toinen perui tulonsa – Venäjän hyökkäys Ukrainaan vei työntekijät juvalaiselta maitotilalta

Ukrainalaiset kausityöntekijät ovat elintärkeitä esimerkiksi suomalaiselle puutarhatuotannolle ja suurin maatalouden kausityöntekijöiden ryhmä kaikkiaan.

Bimi -nimellistä varsiparsakaalia vilejllään Leppävirroilla

Sota Ukrainassa voi iskeä kovaa suomalaiseen alkutuotantoon, kun kausityöntekijät jäävät kotimaahansa: "Ollaan todella vaikeuksissa", sanoo yrittäjä

Ukrainalaiset kausityöntekijät ovat tärkeä työntekijäryhmä suomalaisessa maataloudessa ja ilman heitä iso osa sadosta voi jäädä korjaamatta. Alan yrittäjiä painaa myös huoli tuttujen työntekijöiden turvallisuudesta sotaa käyvässä maassa.

Tomi Kivistö ja Jaana Tolonen hellivät ylämaannautaa talvilaitumella.

Pieni luomulihatila porskuttaa, vaikka koko maatalousala on kriisissä – Aliniityssä päivittäiset rapsutukset ovat tärkeä osa eläinten hoitoa

Jaana Tolonen ja Tomi Kivistö haluavat pyörittää tilaansa mahdollisimman omavaraisesti. Se on osoittautunut hyväksi valinnaksi nyt, kun rehun ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet pilviin.

Ari Nortunen nojaa harjanvarteen pihatossa ja katselee rehua syöviä lehmiä.

"Kukaan ei osannut odottaa, että kustannukset karkaavat näin nopeasti", sanoo maatalousyrittäjä Ari Nortunen - kustannuskriisi kärjistyy alkutuotannossa

Lihanhinnasta neuvotellaan nyt monissa pöydissä. Maatalouden alkutuotannon kustannukset ovat nousseet nopeasti ja osa kuluista on kasvanut jo kymmenillä prosenteilla. Tuotteista saatava hinta ei kuitenkaan kasva samalla vauhdilla.

Lehmiä niiden syöttämiseen tarkoitetussa tilassa.

MTK:n kysely: Päätoimisilla viljelijöillä isoimmat vaikeudet maksaa laskut ajallaan

Järvi-Suomen MTK-liittojen rahoituskyselyn mukaan iso osa kotieläintilallisista on joutunut neuvottelemaan rahoituksesta kuten lainojen lykkäyksestä viime aikoina.

En hög med sockerbetor.

Maa- ja metsätalousministeriö vaatii jurtin viljelyn turvaamista

Ministeriö katsoo, että sokerijuurikkaan tuotanto pitää turvata siten, että maan ainoan sokeritehtaan tuotanto pystytään varmistamaan. Tuotantokustannusten nousu vaanii myös jurtinviljelyn kannattavuutta.

Lypsykarjatilan isäntä Jukka Velling katsoo kameraan. Taustalla on luminen maalaismaisema.

Koko kylä kärsii yhteisen edun takia: viljelijän elinkeino ja lasten turvallinen koulumatka ovat vaarassa, kun valtio poistaa tasoristeyksiä

Väyläviraston tavoitteena on parantaa rataturvallisuutta poistamalla sata tasoristeystä vuodessa. Kyläläiset eivät halua luopua tasoristeyksistään Orimattilassa.

Juha Wickströn ruokkii sikoja.

Maanviljelijöiden tulot romahtivat, mutta kauppa takoo rahaa – sikalaa sulkeva yrittäjä: "Totta kai mietitytti, että enkö osaa tätä hommaa"

Keskon mukaan sillä ei ole vaikutusvaltaa siihen, paljonko tuottajat tienaavat. Ministeriä väite hämmentää.

Sokerijuurikas ja sen vihreät lehdet pellossa.

Sucros nostaa taas sokerijuurikkaasta viljelijöille maksettavaa hintaa – yhtiö haluaa tukea suomalaista sokerintuotantoa

Yhtiö pyrkii varmistamaan viljelyn kannattavuuden Suomessa myös energiakriisin aikana. Maan ainoa sokeritehdas sijaitsee Säkylässä Satakunnassa.

Lehmät jonottavat lypsyasemalle

Maatiloilla on selvitty varautumissuunnitelmien voimin, mutta varovaisuus jo näkyy jaksamisessa – MTK kannustaa pitämään lomaa ja huilaamaan ennen tulevaa kasvukautta

Lomittajien saanti sairastapauksissa voi olla vaikeaa, ja tiloja onkin jo alusta asti neuvottu miettimään, löytyykö apukäsiä tarvittaessa myös omasta takaa.

Mies traktorissa koiran kanssa.

Leppävirralle suunnitteilla biokaasulaitos – mukaan halutaan saada myös satakunta paikallista viljelijää tuottamaan laitokselle rehua

Leppävirran Riikinnevalle suunnitteilla oleva biokaasulaitos voi hyödyttää myös maatalousyrittäjiä. Paikallinen maanviljelijä uskoo bioreaktorijätteen mahdollisuuksiin kuivikkeena.

Maataloulomittaja työssään lypsyasemalla

Uusi yksikkö koordinoi 1800 maatalousyrittäjän lomituspäiviä Etelä-Pohjanmaalla – vuodenvaihteessa toteutuu uudistuksen ensimmäinen vaihe

Maatalouslomituksen toivotaan helpottuvan, kun uusi lomituspalveluyksikkö korvaa aiemmat paikallisyksiköt.

Maanviljelijä pellon reunalla ojentaa kättään laiduntavia lehmiä kohti.

Timo Liimataisen 30 vuoden ura maitotilallisena päättyi kesällä, ja olo on nyt huojentunut – moni maatila sinnittelee, vaikka voimat alkaisivat ehtyä

Maatalouden ahdinko näyttää tänä vuonna kiihdyttävän maitotilojen lopettamishaluja. Monen yrittäjän henkinen kuormitus on kovaa ja tulot vähäiset, mutta silti lopettamispäätös on vaikea.

Rautatie halkoo maalaismaisemaa

Suomalaisyritys loi hiiliviljelyn helpottamiseksi verkkopalvelun, joka kertoo viljelijälle, onko hänen peltonsa hiilinielu vai päästölähde

Maatalouden hiilipäästöt eivät ole tilastollisesti pudonneet 2000-luvulla lainkaan. Biocode oy:n toimitusjohtaja Ernesto Hartikaisen mielestä se ei ole viljelijöiden syy.

Porohirvas metsässä Pudasjärvellä.

Laidunmaan vähyys saa porot ruokailemaan viljelijöiden pelloilla Hyrynsalmella

Paikoitellen porot päätyvät viljelijöiden pelloille, mistä voi aiheutua haittaa viljelykasveille. Jo vuosia kestäneeseen tilanteeseen ei ole löydetty ratkaisua.

Ihmisiä jonottamassa myyntikojulle MTK Keski-Pohjanmaan mielenilmauksessa.

Maatalouden hätähuuto kaikui ympäri Suomen: Rahat eivät riitä – MTK:n tempauksessa lihakeittoa 40 sentillä ja ämpärillinen perunoita eurolla

Maataloustuottajat ovat tänään myyneet ruokaa tuottajahinnoilla eri puolilla Suomea. Mielenilmauksen tarkoituksena oli tuoda julki, kuinka vähän tuottajat työstään saavat rahaa.

Nybakade rågbröd

Viljelijät järjestävät keskiviikkona protestin tuottajahintojen korottamisen puolesta

Eri puolilla Suomea on tapahtumia, joissa tuotteita myydään sillä hinnalla, jonka tuottajat niistä saavat. Pohjois-Savossa tapahtumia on Leppävirralla ja Iisalmessa.

Tuottajat ja kuluttajat kohtaavat myyntikojulla Hämeenlinnassa.

Protestoivat viljelijät myyvät jauhelihakeittoa 40 sentillä Joensuun torilla keskiviikkona

Tuottajajärjestö muistuttaa, että viljelijä saa esimerkiksi luomuruisleivästä vain noin seitsemän senttiä ja pullollisesta olutta vain noin kaksi senttiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle