Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Björköbyn saaristossa laiduntaa tänä kesänä noin 800 lammasta

Luonnonlaiduntaminen kiinnostaa nyt suomalaisia: "Viisikin tilaa voi olla kiinnostuneita samasta alueesta"

Luonnonlaitumia kysellään etenkin Etelä-Suomessa ja Perämeren seudulla. Pohjanmaan saaristossa sadat lampaat viettävät kesän saaressa ja luonnonlaiduntamisesta hyötyvät sekä eläimet että luonto.

Vihreänkeltainen Koivusaari, jonka ympärillä on vettä ja keskellä pitkospuut.

Lampaat saapuivat jälleen Rovaniemen Koivusaareen – kun ne laiduntavat, arvokas tulvaniittymaisema säilyy

Lampaat on tuotu Koivusaareen vastikään, joten ne ovat vielä arkoja. Lampaita ei saa syöttää eikä koiria saa tuoda alueelle, Lapin ely-keskus muistuttaa.

lammaslaumassa yksi lammas on nostanut päänsä

700 lammasta lähti kesätöihin eri kaupunkeihin – katso videolta hämmentyneet ilmeet: "Ne vähän katselevat, että oho, mihin tultiin"

Kotkan Ruonalassa on tänä kesänä 15 lammasta, jotka tekevät maisemanhoitotyötä. Lampaista pitävät huolta puistokummit.

Lähikuva harmaasta ahvenanmaan lampaasta 8.6.2022 Hämeenlinnassa.

Lampaat herkuttelevat taas jättipalsamilla Hämeenlinnassa

Noin 90 lammasta auttaa haitallisen vieraslajin torjunnassa Hämeenlinnassa. Erityisesti nuori jättipalsamin taimi maistuu lampaille.

Lampailla on kissanpäivät Ärjänsaaressa.

Kesän ensimmäinen vapaaehtoinen lammaspaimen aloittaa Ärjänsaaressa

Paimenten päivittäisiin askareisiin kuuluu eläinten laskemista, niiden hyvinvoinnin silmälläpitoa ja veden vaihtamista sekä tietenkin rajaton määrä hellimistä ja rapsuttelua.

Toimintaterapeutti Piia Kiuru katsoo lampaita pihalla kun ne syövät astioista ruokaa

Terapialampaat tuotiin taas kriminaalipotilaiden hoidettaviksi Vaasassa – tärkeää on tuttuus: "Lampaat tuntevat meidät ja me tunnemme ne"

Tänä kesänä 12 lammasta on aloittanut jälleen kesätyöt Vaasassa. Puolet niistä työskentelee terapialampaina Vanhan Vaasan sairaalassa ja puolet kaupungin viheryksikön kesäapulaisina nurmea niittämässä.

Petra Kerkkä Valais blacknose lampaiden vieressä

Animaatiosarjan Late Lammas herää eloon kotieläinpihalla Lahdessa: valais-lammasrotu sopii hyvin lemmikiksi

Yli-Marolan kotielänpiha esittelee harvinaisen valais-lampaan. Villava, mustanaamainen lammas sopii luonteensa puolesta myös terapia- ja työpajatoimintaan.

Lammaskatras laitumella

Jyväskylässä kesälampaat tulevat taas ilahduttamaan ohikulkijoita ja popsimaan pois vieraslajia

Lampaat laiduntavat tulevan kesän Kuokkalan Suuruspäässä, Samulinniemessä ja Kortepojan Vehkalammella.

Lampaat syövät kaatuneen koivun lehtiä

Kontiolahdella pääsee kokeilemaan lammaspaimenen työtä – Lammaslomat alkavat kesäkuussa

Kontiolahden Kiviniemessä järjestettävillä Lammaslomilla paimenet pääsevät hoitamaan lampaita ja kunnostamaan perinnebiotooppeja. 

Lampaanvillaa.

Yli 2 000 lampaan rituaaliteurastus oikeuteen syksyllä – Pohjanmaalla tutkinnassa myös 550 eläimen kotiteurastus

Uudessa tutkinnassa kyse ei ole halal-teurastuksesta, vaan runsaan 500 lampaan kotiteurastuksesta. Kotiteurastus on sallittu omiin tarpeisiin, mutta eläinten määrää viittaa muuhun.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kulotus karkasi ja poltti hehtaarin heinikkoa Vöyrillä

Ruohikkopalovaroituksen aikana tehty kulotus uhkasi rakennuksia, mutta palosta ei aiheutunut henkilö- tai omaisuusvahinkoja.

Valkoisia ja mustia lampaita, yksi musta lammas katsoo kameraan ja muut ovat lähekkäin.

Lampaat eivät palaa kesäksi Katariinan meripuistoon Kotkassa – ne lähtevät Ruonalaan popsimaan jättipalsamia

Tulevana kesänä Kotkan kesälampaat laiduntavat Ruonalantien varressa ja torjuvat näin vieraslajeja. Kaupunki hakee nyt kummeja lampaille.

Nuori valkoinen lammas makaa heinäpeitteellä ja katsoo suoraan kameraan ruskeilla silmillään.

Tuomas Mattilalla on noin 700 lammasta, ja ne ovat kiireistä porukkaa – lankavillatkin viedään käsistä: "Kehräämöihin on vuoden jonot"

Lammasta syödään nyt enemmän kuin ennen. Lihan lisäksi villan kysyntä on kasvanut huimasti korona-aikana. Kotkalaisella lammastilalla lampurilla on kädet täynnä töitä.

Uuhi ja kaksi noin viikon ikäistä karitsaa Satalammasta-tilalla Polvijärvellä.

Lammastaloudella voi pärjätä Itä-Suomessa, mutta se vaatii lampurilta ammattitaitoa

Savo-Karjalassa on yhteensä noin 150 lammastilaa, mutta pääelinkeino lampaat ovat harvoille tiloille. Itä-Suomessa on vähän peltoa ja laidunnettavia perinnemaisemia. Lisäksi suurpedot ovat iso uhka.

lampaita laitumella

Tervolaan avataan lampaanvillan vastaanottopiste – yhteistyön ytimessä ovat lampaanvillaa jalostava kehräämö ja ammattiopisto Lappia

Suomalaista lampaanvillaa jalostavan Pirtin Kehräämön mukaan Tervola on oiva kohde lampaanvillan vastaanottopisteen avaamiseen, sillä Tornionjokilaaksossa on paljon lampureita.

Toppatakkiin ja farkkuihin pukeutunut vaalea nainen silittää vieressään seisovaa suurta, valkeaa koiraa päälaelta. Koiran silmät ovat kiinni. Taustalla joukko lampaita syö heinää isosta paalista.

Laumanvartijat vähentävät petovahinkoja, vahvistaa tutkimus – koira karkottaa sudet ja hälyttää kotiväen sairaan lampaan avuksi

Ongelmia esiintyy lähinnä nuorten koirien kanssa. Yleisemmin haasteena on kasvavan koiran villi käytös tai arkuus erilaisia asioita kohtaan. Ihmiselle aggressiivia laumanvartijoita on hyvin vähän.

Parituhatta lammasta ruuhkautti Pariisin Champs-Élysées -kadun

Tuhannet lampaat valtasivat Pariisin kuuluisan Champs-Élyseen – lammasfarmarit halusivat tuoda piristystä synkän maailmantilanteen keskellä

Pariisin kansainvälinen maaseutunäyttely toi maatilaeläimet Ranskan pääkaupungin keskustaan.

Karitsa Rytivaaran laitumella Syötteen kansallispuistossa.

Paimenviikko Syötteen Rytivaaran torpassa kiinnosti viime vuotta enemmän – koko Suomessa hakemuksia ennätyksellisen paljon

Rytivaaran kruununmetsätorppaan tuli ensi kesälle 1 100 hakemusta, koko Suomessa hakemuksia oli lähes 17 900 kappaletta.

Lampailla on kissanpäivät Ärjänsaaressa.

Ärjänsaaren Saunalan lampaiden paimennus kiinnosti tuhatta hakijaa: valitut arvottiin

Kaiken kaikkiaan koko maassa paimenviikoille haettiin ennätyksellisen paljon, hakemuksia oli lähes 17 900 kappaletta. Paimenviikot toteutetaan perinneympäristöissä, jotka ovat uhanalaisia luontotyyppejä

Sanna Marin puhui medialle Säätytalolla 18. tammikuuta.

Tiistai 18.1.2022 (radio)

Hallitus on pohtinut koronatilannetta. Koronatartuntojen huippuun ehkä pari viikkoa. Korona heikentää varusmiesten jaksamista. Metsähallitus etsii paimenia. Sää.

Lampailla on kissanpäivät Ärjänsaaressa.

Ärjänsaaren Saunalaan haetaan taas lammaspaimenia: viime vuonna hakijoita oli 800, seitsemän sai pestin

Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Paimenviikot toteutetaan perinneympäristöissä, jotka ovat uhanalaisia luontotyyppejä.

Koiria ja lampaita lampolassa.

Kotieläimiä suojelevien koirien yleistyminen Suomessa vähentäisi painetta ampua susia – hollolalaisia laumanvartijoita on Kaliforniassa asti

WWF:n hankkeessa pohditaan, voitaisiinko laiduntavien lampaiden suojelussa käyttää nykyistä laajemmin laumanvartijaeläimiä. Kokemuksia laumanvartijakoirien käytöstä selvitettiin myös kyselytutkimuksella.

Lammas, jolla on kaulassa gps-panta.

Lampaiden GPS-pannoista ja kameravalvonnasta on saatu hyviä kokemuksia susialueilla – työkalupakkiin kootaan keinoja ennaltaehkäistä petotuhoja

Kotieläintiloilla parhaimmaksi suojaksi petohyökkäyksiä vastaan on havaittu suurpetoaita, mutta sen rinnalle kehitellään parhaillaan uusiakin keinoja. Osa niistä on osoittautunut jo alkumetreillä hyviksi.

Susi seisoo hirvenvasan jalka suussaan.

Kannanhoidollinen poikkeuslupa toisi uusia työkaluja susivahinkojen torjuntaan – ei tarvitsisi etsiä juuri tuhoa aiheuttanutta yksilöä

Susi on rauhoitettu eläin, jota saa Suomessa metsästää vain vahinkoperusteisella poikkeusluvalla. Jatkossa tilanne saattaa muuttua, sillä ministeriö esittää kannanhoidollisen metsästyksen sallimista.

Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro A-studiossa.

SLL:n asiantuntija sudenkaatoluvista: "On hyvä, että häiriötä aiheuttavat sudet poistetaan ihmisten pihoilta, mutta nythän ei ole kyse siitä"

MTK:n lammasverkoston puheenjohtajan Tapio Rintalan mielestä ministeriön esitys on hyvä alku, mutta kaatolupia saisi olla enemmän.

Susi ulvoo kallionkielekkeellä

Siikalatvalaisilta loppuvat keinot susien kanssa – lampaat syötiin pihasta ja lapsille on annettu koulumatkoille kilikellot

Sudet ovat käyneet uskaliaiksi Siikalatvalla. Paikalliset toivovat, että tilanteeseen tulisi muutos ennen kuin petojen aiheuttamat tuhot yltävät ihmisiin asti.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa

Lahden Vihreiden puheenjohtaja sai tuomion eläinsuojelurikoksesta

Käräjäoikeus tuomitsi Pauliina Palon sakkoihin lampaiden laiminlyönnistä. Hän ja tilan isäntä kiistivät syytteen.

Lampaat syövät kaatuneen koivun lehtiä

Sudet tappoivat kahdeksan lammasta Kiteellä – arvion mukaan susia on ollut kaksi

Eläinlääkäri joutui lisäksi lopettamaan kolme eläintä. Muutamia lampaita on paikattu ja laitettu seurantaan vammojensa vuoksi. Riistavahinkotarkastajat vahvistivat, että kyseessä on ollut susi.

Laamat Jingo ja Timotei

Tätä et tiennyt laamasta – 5 outoa faktaa Andeilta Suomeen kotoutuneesta vartijaeläimestä

Laama on pysäyttävä näky suomalaisessa peltomaisemassa. Alunperin juhta- ja seuraeläimiksi tänne tuodut, hevosen korkuiset sorkkaeläimet toimivat nyt myös lammaslaumojen vartijoina. WWF:n kaksivuotisessa projektissa tutkitaan niiden käyttöä petoeläinvahinkojen torjunnassa. Ota nyt haltuun laamafaktat, tätä et tiennyt – vai tiesitkö?

Lampaita pellolla

Tampereen maisemanhoitolampaat palaavat kotitilalle

Peltolammin Rukkamäenpuiston katras on töissä 12. syyskuuta saakka.

Mies katsoo mustaa, hymyilevää lammasta

Luonnostaan kesy terapialammas tuo hyvää mieltä, mutta voiko se tuoda myös suolistoterveyttä? Kyllä voi, uskoo maatiaiskarjaa kasvattava lääkäri

Muoniolainen lääkäri Teemu Taulavuori uskoo, että ihmisten hyvinvointi paranee eläinten parissa. Henkisen hyvinvoinnin lisäksi esimerkiksi märehtijöiden kanssa puuhailu voisi tuoda fyysistä hyvinvointia.

Kuvassa oikeustalon kyltti.

Satakuntalainen lammastilallinen tuomittiin viiden vuoden eläintenpitokieltoon

Tuomittu mies piti tilallaan lampaita huonoissa olosuhteissa. Tapahtumat ajoittuvat parin vuoden takaiseen aikaan.

Lapuan Kankurit

Lapualla uskotaan suomalaiseen lampaanvillaan – vastuullisen ja jäljitettävän tuotannon arvostus on noussut myös tekstiilialalla

Lapuan Kankureilla on rakenteilla kaksi uutta tuotantolaitosta, lampaanvillan viimeistelylaitos sekä villankehräämö

Valkoinen lammas syö korkena kasvin lehteä.

Lampaat tekivät selvää jälkeä vieraslajista Hämeenlinnan Ojoisilla

Parisenkymmentä ahvenanmaanlammasta on ollut syömässä jättipalsamia Ojoisten vankilan viereisessä pienessä metsikössä. Lampaat ovat kalunneet kesän aikana reilun kahden hehtaarin alueen tarkkaan.

Suomen laki -kirja ja puhemiehen nuija.

Lammastilalliselle vaaditaan eläintenpitokieltoa – lampaita kohdeltu kaltoin ja teurastettu ilman tainnutusta

Syyttäjä vaati Satakunnan käräjäoikeudessa, että epäiltyyn eläinsuojelurikokseen syyllistynyt satakuntalainen lammastilallinen tuomitaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja vähintään seitsemän vuoden eläintenpitokieltoon.

Petoaitaa karjatilalla

Kun susikannat siirtyivät länteen, siirtyi myös suojaamisen painopiste – 12 pohjalaiskuntaa on saanut Riistakeskukselta suurpetoaitaa tänä vuonna

Suurpetoaitoja pystytetään vuosittain yli sata kilometriä. Ennen petoaidat menivät pääosin Itä-Suomeen, mutta susireviirien lisääntyminen Länsi-Suomessa on johtanut siihen, että länteen menee enemmän aitaa kuin itään.

Kirjava lammas märehtii.

Onko tässä Suomen ahkerin kesätyöntekijä?

Suositut kesälampaat hoitavat maisemaa ja ihastuttavat.

Saija Niemi-Erkkilä ruokkii lampaita.

Susien lampaille aiheuttamat vahingot lisääntyivät roimasti – Riistakeskus yrittää nyt suojella lampaita gps-seurannan avulla

Suomen riistakeskus on pannoittanut Länsi-Suomen alueella tällä laidunkaudella lampaita seitsemässä isossa maisemanhoitokohteessa. Pantojen avulla halutaan selvittää, voidaanko petovahinkoja ennaltaehkäistä.

Louen maatalousoppilaitoksen toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi seisoo koeviljelmäalueella, taustalla näkyy humalaköynnöksiä varten pystytettyj pylväitä

Tervolassa haetaan kokemuksia humalan, tyrnin ja nokkosen viljelystä – ensi vuonna Louelle tulee myös Pelson lampaita ja lapinlehmiä

Suomessa kasvatetulle humalalle olisi kysyntää panimoissa. Tervolassa tutkitaan mahdollisuuksia lisätä tuotantoa. Louella on koeviljelyssä myös esimerkiksi tyrniä.

Lampaita Pensaskarissa.

Paimenlomien suuri kysyntä synnytti tarjontaa: Lammasvahdiksi on nyt useita väyliä Meri-Lapissa

Maisemanhoitotöissä ahertavien lampaiden vahtiminen on monen haaveissa. Meri-Lapissa siihen on hyvät mahdollisuudet.

Canis Lupus Lupus

Susi iski lammastilalle Keuruulla – kyseessä luultavasti sama yksilö, joka on nähty alueella aiemminkin

Torstain ja perjantain välisenä yönä iskenyt susi teki laajoja tuhoja lammastilalla. Osa lampaista löytyi maastosta kuolleena ja haavoittuneet lampaat jouduttiin lopettamaan. Keuruulla on tehty lähiaikoina useita susihavaintoja.

Kymmenen lampaan katras Tampereen Tohlopissa, Kohmanpuistossa.

Ruoho loppui etuajassa: Kohmanpuiston kesäparturit palaavat kotitilalleen

Tampereen Kohmanpuiston maisemaniityllä on laiduntanut kymmenen suomenlammasta. Kuivan kesän vuoksi lampaat palaavat Juupajoelle hieman suunniteltua aikaisemmin.

Nainen kyykistyneenä lampaiden kanssa.

Yksi sadasta hakemuksesta tärppää – Mikä saa ihmiset hakeutumaan maksua vastaan lammaspaimeniksi askeettisiin oloihin?

Metsähallituksen paimenviikot ovat taas täydessä käynnissä. Punkaharjulle peruutuspaikan saanut paimen kertoo lampurin töiden olevan vastapainoa kaupunkilaisarjelle.

Nainen ja mies taluttavat kahta laamaa lammaslauman vieressä pellolla.

Laama on lammasvahtina lauhkea, mutta ärhäkkä lauman puolustaja petojen hyökätessä – aseena kuusi terävää taisteluhammasta

WWF:n laumanvartija-hanke testaa laamoja lammasvahteina. Laama ei pakene suden lähestyessä, vaan se on valmis taistelemaan laumansa puolesta.

Paimenlomalaiset istuvat lampaiden kuljetuslautassa vietyään katraan saareen. Perämeri on ryyni ja aurinko kajastaa.

Paimenloma on uusi tapa tutustua Lapin maaseutuun – Simossa lomalaiset viettivät rantalomaa 35 lampaan kanssa: "Todella terapeuttista"

Lapissa kokeillaan tänä kesänä uudenlaista paimenlomamuotoa: majoitus maaseudulla yhdistettynä mahdollisuuteen osallistua lampaiden tai lehmien hoitoon.

Havainnekuva Vaalan uudesta vankilasta.

Vaalan uuden vankilan rakennustyöt alkoivat – kuntaan tulee ensimmäinen uuden konseptin mukainen paikka miesvangeille

Pelson vankilan apulaisjohtaja Asta Turpeinen kertoo, että uudessa vankilassa vangit opettelevat arjen taitoja kuten ruoan laittoa, siivousta ja pyykinpesua. Sähköisten palveluiden avulla vangit voivat esimerkiksi opiskella ja hakea työpaikkoja.

Siri Taalas kiinnittää kypsimiä lampaan utareisiin.

Bäätelö on käsityönä lampaanmaidosta tehtyä jäätelöä – harvinaista herkkua tekee enää vain yksi tila Suomessa

Hauholla tehdään artesaanijäätelöä lampaanmaidosta. Pekkolan tilalla lypsetään kesällä itäfriisiläisiä maitolampaita ja tuoreesta maidosta syntyy Bäätelöä. Muita lampaanmaidosta jäätelöä tekeviä tiloja ei Suomessa enää ole.

Lampaat syövät kaatuneen koivun lehtiä

Haitallinen jättipalsami tukahdutti koivikon muut kasvit, sitten tulivat lampaat – kuvapari näyttää laiduntamisesta syntyneen ison muutoksen

Parasta aikaa ihmiset ympäri maan yrittävät saada haitallisia vieraslajeja kuriin. Lupiini ja jättipalsami olisi parasta torjua ennen kuin ne ehtivät siementää. Jyväskylässä keksittiin ottaa lampaat aseeksi taistelussa jättipalsamia vastaan. Laidunkokeilun puolivälissä tulokset ovat lupaavia, mutta kasvi on järjestänyt myös yllätyksiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle