Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yhdeksännen luokan oppilaita englannin kielen opetuksen tunnilla, opettajana lehtori Katariina Pekuri, Riihikallion koulu, Tuusula, 15.1.2019.

Opettaja heitti oppilaalle vitsin "välilevyjen pullahtelusta", ja siitä syntyi oikeusjuttu – koulujen kurinpito johtaa yhä useammin rikosilmoituksiin

Suomalaisissa kouluissa on päivittäin tapauksia, joissa oppilaat tai opiskelijat uhkailevat opettajaa. Osa tapauksista viedään jopa oikeuteen asti, kertoo opetusalan ammattijärjestö OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

Ammattikoulun opiskelijoita tarkastelemassa auton osia

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi lappilaisille ammatillisen koulutuksen järjestäjille lähes 2,3 miljoonaa euroa

Lapissa eniten rahaa saivat Rovaniemen Koulutuskuntayhtymä ja Kemi-Tornionlaakson Koulutuskuntayhtymä Lappia.

Maskrosor blommar i gräsmatta

Oulussa koululaiset aloittavat kesäloman normaalisti, eikä kouluvuotta venytetä lakkopäivien vuoksi

Opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet tullaan saavuttamaan lukuvuoden aikana. Myös muissa lakkokaupungeissa on tehty samanlaisia ratkaisuja.

Pyöräilijä ajaa suojatiellä.

Vuosittainen kansallinen pyöräilyviikko on parhaillaan käynnissä

Tiistaina teemana on "pyörällä töihin", keskiviikkona vietetään Pyörällä kouluun -päivää.

OAJ:n puheenjohtajaehdokkaat Matti Helimo, Antti Korhonen, Katarina Murto, Kari Nieminen, Leena Pöntynen ja Tuomo Suihkonen 9. toukokuuta.

Opettajien ammattiliiton johtoon pyrkii edunvalvojia, pormestari ja otsikoihin noussut opettaja – kaikki moittivat opettajien työmäärää

Valta vaihtuu tiistaina OAJ:ssä, kun opettajat valitsevat seuraajan ammattijärjestöä yli kymmenen vuotta johtaneelle Olli Luukkaiselle.

Pulpetti Leppälän koulussa.

Oulun kaupunki kertoo perjantaina, jatketaanko peruskoululaisten kouluvuotta

Kunta-alan lakko aiheutti viikon keskeytyksen opetukseen. Kovin todennäköistä kouluvuoden pidentäminen kesälomaa lyhentämällä ei kuitenkaan ole.

Flippaus, käänteinen opetus

Flippaus yleistyy yliopistoissa: Opetustilanteessa päästään syvemmälle, kun opiskelijat tekevät pohjatyön jo ennakkoon – "Hyvät kokemukset tästä"

Opetustapa vaatii enemmän töitä, mutta työmäärä jakaantuu tasaisemmin. Lisäksi opiskelijan on helpompi löytää näkökulmia asian käytännön soveltamiseen, kun perusasia on hallussa.

Koululainen etäopiskelee

Nyt pohditaan, jäivätkö oppilaat jälkeen lakon takia – pahimmassa tapauksessa kesäloma voi siirtyä

Perusopetuslain mukaan lukuvuotta voi pidentää kuusi päivää, jos koulutyö on keskeytynyt jostakin syystä. Lukuvoden pituus on 190 päivää.

Olli Luukkanen puhumassa yleisölle mielenilmauksessa.

OAJ:n väistyvä puheenjohtaja Luukkainen: Opetusalalle tarvitaan vähintään viisivuotinen palkkaohjelma

Tänään on tällä erää viimeinen kunta-alan lakkopäivä, huomenna odotetaan sovintoesitystä.

nuorten jalkoja

Opettaja lähetti oppilailleen kuvia paljaasta ylävartalostaan ja sukuelimestään Nurmijärvellä – tuomittiin ehdolliseen ja viralta pantavaksi

Oikeuden mukaan mies myös yritti houkutella yhtä oppilaista asunnolleen tarkoituksenaan tehdä tälle seksuaalinen teko.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n lakkovahdin käsinauha puristuu toppatakin hihan ympärille.

Tampereella järjestetään maanantaina lakkomarssi – Helsingin suurmielenosoitukseen lähdössä kourallinen opettajia

Lakkohenki on opettajien keskuudessa pysynyt hyvänä ja rivit ovat pitäneet.

Vuoden 2022 ruotsinopettaja, lehtori Janne Mämmi.

Hämeenlinnalainen Janne Mämmi on vuoden ruotsinopettaja – "Ruotsi ei ole mitään rakettitiedettä"

Ammattiopisto Tavastiassa työskentelevä ruotsinopettaja, lehtori Janne Mämmi on valittu vuoden ruotsinopettajaksi. Maininnan myönsi Svenska Folkskolans Vänner (SFV).

Eskolanmäen koulun oppitunti Kouvolassa.

Koulujen piti olla kiinni lakon vuoksi Vantaalla, mutta 200 opettajaa saapui töihin: sitten valtaosaan kouluista kutsuttiin oppilaita takaisin

Yhteensä Vantaan peruskouluihin on kutsuttu noin 1 500 oppilasta. Tässä on priorisoitu 1.-luokkalaisia, 9.-luokkalaisia, erityisluokkien oppilaita ja valmistavassa opetuksessa olevia oppilaita.

Kokkolan remontoitu kaupungintalo

Kokkola tarjoaa yliopisto-opintoja työntekijöilleen

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Kokkolassa voi suorittaa ilmaiseksi avoimia yliopisto-opintoja ensi lukuvuonna. Tähtäimenä voi olla esimerkiksi opettajan pätevyys.

Tyhjä luokkahuone.

Huutava työvoimapula ja paikallaan junnaava palkka – tämän takia kunta-ala lakkoilee nyt

Kunta-alan ammattiliitot tavoittelevat palkankorotuksia etenkin pienipalkkaisimmille työntekijöille. Palkkoihin halutaan myös lisää joustoa.

Lakkovahti koulun pihalla.

Kunta-alan liittojen lakko pysäyttää Rovaniemen palveluita: koulut kiinni ja päivähoitoa vain pienelle osalle perheitä

Peruskoulut ja lukiot ovat Rovaniemellä kiinni lakon ajan. Lakko ei koske Lapin yliopiston harjoittelukoulua. Kaupungin päiväkodit ovat kiinni kahta lukuun ottamatta.

Anu Kahra lähti opettajainhuoneesta 2. toukokuuta.

Tiistaina alkanut kunta-alan työtaistelu on historiallisen laaja – monet menevät lakkoon ensi kertaa elämässään

Ay-liikkeeseen perehtynyt historiantutkija arvioi, että riidat hoitajien ja opettajien palkoista voivat siirtyä syksyyn. Hän sanoo, että vasta jälkeenpäin tiedetään, kuka on ollut ovela.

Nainen kantaa mielenosoituksessa kylttiä, jossa lukee PALKALLA TULTVA TOIMEEN.

Lakko sulkee Turun koulut ja kirjastot, päiväkodeista suurin osa kiinni – Katso kaikki tiistaina alkavan lakon vaikutukset tästä jutusta

Lakko alkaa huomenna tiistaina ja kestää ensi viikon maanantaihin saakka, ellei sopua työkiistassa synny ennen sitä. Sovun syntyminen näyttää yhä epätodennäköisemmältä.

Ylikylän monitoimitalo Rovaniemellä

Kunta-alan lakko sulkee lähes kaikki Rovaniemen peruskoulut ja lukiot: "Emme voi tarjota turvallista ja toimivaa opetusta"

Koulutuspalvelujen palvelualuepäällikkö Kai Väistö sanoi keskiviikkoisessa tiedotteessa, että lakko tarkoittaa käytännössä koulujen sulkemista 3.–9. toukokuuta väliselle ajalle.

Pöydän ääressä istuva vihreäpaitainen poika katsoo edessään olevaa pukonkahvaa, jota mustaan paitaan ja maskiin sonnustautunut miesopettaja hioo hiekkapaperilla.

Osaajapulasta huolestunut puuala lahjoitti visakoivua koululaisten puukonkahvoihin – Viljami Häkkinen, 13, on innostunut puutöistä

Puualan toimijat herättelevät yläkoululaisia kiinnostumaan puualasta lahjoittamalla arvopuuta kouluille. Taustalla on alan huoli työntekijöiden riittävyydestä.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kunta-alan lakko siirtyy kahdella viikolla pääkaupunkiseudulla – opettajajärjestö: "Syynä koulujen auki pitäminen"

Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja koskevan lakon uusi ajankohta on 3.–9. toukokuuta, ellei kunta-alan työehtosopimuskiistaan löydy ratkaisua ennen sitä.

Saima Koivisto 5A, Vallilan ala-asteen koulu.

Opettajien lakko uhkaa sulkea pääkaupunkiseudun koulut ja päiväkodit ensi viikolla – koululaisilla on ristiriitainen olo ylimääräisestä vapaasta

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat pyytäneet siirtämään kunta-alan lakkoa kahdella viikolla eteenpäin. Näin kaupungeille jäisi enemmän aikaa valmistautua lakon vaikutuksiin.

Kenkähylly peruskoulussa.

Helsinki suunnittelee sulkevansa koulut ensi viikolla, jos opettajien lakko laajenee pääkaupunkiseudulle – myös useimmat päiväkodeista kiinni

Helsingissä on valmistauduttu sulkemaan koulut ensi viikolla, jos opettajalakkoon ei löydy sopua sitä ennen. Myös iso osa pääkaupunkiseudun päiväkodeista saattaa mennä kiinni.

Luokkahuone Pellervon koulussa.

OAJ:n lakkorajoissa epäselvyyttä Tampereella

Neuvottelujärjestö Jukon kaksipäiväinen lakko alkaa Tampereella ja Kuopiossa huomenna tiistaina.

Pulpetti Leppälän koulussa.

Tampereen kaupunki päätti, että perusopetus keskeytetään lakon takia ensi viikolla

Tampere katsoo, että ilman riittävää opetushenkilöstöä oppilaan oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön vaarantuisi. Siksi perusopetus keskeytetään tiistaina ja keskiviikkona.

I förgrunden elever som sitter vid pulpeter, i bakgrunden en lärare som skriver på en tavla.

Opettajat liikkeelle, ettei uupumus iske! – Neljä kuntaa mukana ministeriön hankkeessa, jossa halutaan lisätä kasvatusalan jaksamista

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaisten jaksamiseen halutaan työkaluja, jotka parantavat muun muassa työstä palautumista ja ehkäisevät uupumusta. Tarkoituksena on etsiä keinoja, joita voidaan hyödyntää koko Suomessa.

Oppilaita opiskelemassa Minna Canthin koululla

Kuntien valmius opetuksen antamiseen ukrainalaislapsille vaihtelee – yhteistyölle ja vaihtoehdoille tilaa

Kaikilla kunnilla ei ole mahdollisuuksia järjestää opetusta kuntaan saapuneille ukrainalaislapsille. Valtio kuitenkin tukee kuntia ja kehottaa tekemään yhteistyötä naapurien kanssa.

Mielenosoittajia ja taustalla sininen kyltti, jossa teksti Tehtäväkokonaisuuden kokoinen. Korvaamattomasta työstä kunnon korvaus OAJ.

Kahden Oulun lakkopäivän koulutyöt pyritään kuromaan kiinni esimerkiksi tukiopetuksella, vielä ei kesäloman alku siirry

Kahden päivä opettajien lakko Oulussa ei vielä lisää koulupäiviä kevätlukukauden loppuun.

Esikoululaisten kauppaleikki Metsäkallion päiväkodissa Vaasassa.

Vaasassa tarjolla 70 työpaikkaa varhaiskasvatuksen puolella

Vaasa panostaa varhaiskasvatuksessa leikkiin, kielten oppimiseen sekä energiakasvatukseen. TE-toimisto järjestää livelähetyksen , jossa työpaikoista annetaan lisätietoa.

demonstration i Åbo

Yle seuraa Jukon työtaistelua: Sadat kokoontuivat mielenilmaukseen Turussa | Tuhannet lakossa, koulut ja useat päiväkodit kiinni

Tänään lakkoja on Jyväskylässä, Rovaniemellä, Oulussa ja Turussa. Lakossa on monia kuntien työntekijöitä, muun muassa opettajia, varhaiskasvattajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Anna-Maja Henriksson, Emma Kari, Sanna Marin, Annika Saarikko ja Li Andersson puhuivat medialle 5. huhtikuuta ennen neuvotteluja.

Tiistai 5.4.2022 (radio)

Hallituksen rahaneuvottelut. Nato-kysely kansanedustajille. Opettajien lakko. Pyörävarkaudet. Sää.

Aleksi Vehmassalo varhaiskasvatuksen opettaja seisoo portaikossa, taustalla lasten tekemä satupuu.

"Teemme paljon töitä, joilla ei ole hintalappua" – kolme kunta-alan työntekijää kertoo, miksi uusi suurlakko on jo nurkan takana

Kunta-alaa uhkaa suurin lakko vuosikymmeniin. Luokanopettaja tekee palkattomia työtunteja, päiväkodin opettajalla ei ole ruokataukoja, eikä kirjaston informaatikko saa työlleen arvostusta.

Keljonkankaan koulu Jyväskylässä.

Kouluja kiinni lakon vuoksi keskiviikkona ja torstaina – julkisten ja hyvinvointialojen lakonuhka ylettyy kymmeneen kaupunkiin

Kunta-alan palkansaajajärjestöjen lakkosarjan on määrä jatkua JUKO:n lakolla keskiviikkona ja torstaina Jyväskylässä, Turussa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Ukrainan pakolaislapsia ympäri Eurooppaa näyttää etäyhteydellä toisilleen sydänmerkkiä.

Aamuisin he näyttävät toisilleen sydämiä: kaksi nuorta naista opettaa ulkomaille paenneita lapsia etäyhteydellä piilopaikoistaan Ukrainasta

Natalya Yayko, 30, ja Tetyana Tyschyk, 29, opettavat Ukrainasta pakolaisiksi lähteneitä lapsia etäyhteyksillä, ja haaveilevat näkevänsä luokkansa vielä Ukrainassa.

Lasketteluasuinen Anna Lukkari nojaa sauvoihin ja katsoo kameraan laskettelulasit silmillä.

Italialaistunut Anna Lukkari tuli Kainuuseen pitkäksi viikonlopuksi, mutta jäi asumaan – sopeutuminen vaati tuhannen kilometrin terapiahiihdon

Anna Lukkari vaihtoi Milanon Sotkamoon. Hänen kaltaisiaan paluumuuttajia on ollut koronavuosina erityisen paljon, mutta nyt määrä on kääntynyt laskuun.

Rovaniemen kaupungintalo, luminen maisema, täysikuu paistaa.

Rovaniemellä aiotaan sulkea koulut ensi viikon lakon ajaksi – varhaiskasvatuksessa olevien hoito pyydetään järjestämään muulla tavalla

Lakon toteutuessa Rovaniemellä joudutaan myös perumaan kiireettömiä terveyspalvelujen sekä perhe- ja sosiaalipalvelujen aikoja.

Suojakäsineisiin puetut kädet ottamassa pinaattilettuvuokaa telineestä.

Oulussa on tavoitteena pitää koulut auki ja järjestää myös ruokahuolto ensi viikon lakon toteutuessa – kaupunki kiistää kyselleensä lakkoaikeita

Oulussa valmistautumista koulutyön jatkumisen turvaamiseksi on tehty monella tavoin. Mikäli opetusta ei voida turvallisuus ja terveys huomioiden järjestää, voi olla mahdollista, että opetusta ei järjestetä.

Gungor på skolgård

Oulun kaupunki kyselee opettajien aikomusta osallistua ensi viikon kunta-alan työntekijöiden lakkoon – OAJ:sta muistutetaan, että listoja ei saa kerätä etukäteen

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n Oulun paikallisyhdistyksestä kerrotaan, että perusopetuksen opettajia on lähestytty suoralla kyselyllä, ketkä ovat töissä mahdollisen lakon aikana ensi viikolla.

Opettajan työpöytä Viikin normaalikoulussa

Opettajilla tärkeä rooli sotaa paenneiden lasten henkisessä tuessa – Turussa kokemuksia jo Syyrian sodasta

Opettaja luo luokkaan turvallisen tilan koulun arkirutiineilla. Kunnat haluavat palkata myös Ukrainasta tulleita kasvatusalan ammattilaisia.

Pieni ryhmä kakkosluokkalaisia istuu pulpeteissaan, jotka on järjestetty turvavälietäisyyksille. Luokan edessä opettaja.

Osa ukrainalaisista oppilaista aloittaa koulunkäynnin Etelä-Savossa jo ensi viikolla

Rantasalmella ukrainalaiset oppilaat aloittavat koulunkäynnin ensi viikon maanantaina. Maakunnan kaupungeissakin opetus alkaa viimeistään viikkoa myöhemmin.

Opettaja selin koululuokan edessä. Taustalla oppilaita.

Laajin opetusalaa koskeva lakkovaroitus vuosikymmeniin: sulkisi koulut pääkaupunkiseudulla – myös päiväkodit uhkaavat mennä viikoksi kiinni

Kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöt ovat jättäneet 31 000 työntekijää pääkaupunkiseudulla koskevan lakkovaroituksen. Viikon mittainen lakko alkaisi 19. huhtikuuta.

14-vuotias Madina opiskelee afganistanilaisessa yksityiskoulussa ja aikoo insinööriksi.

Yle vieraili Afganistanissa yksityisessä tyttöjen koulussa – opettaja: "Emme pelkää Talibania"

Afganistanissa tyttöjen yksityiset koulut ovat yhä auki, mutta kaikilla ei ole varaa niihin. Monien tyttöjen vanhemmat myös kieltävät koulunkäynnin. Taliban on luvannut avata kaikki julkiset koulut maaliskuussa.

Ylioppilaskirjoitukset salissa, harmaaseen villapaitaan pukeutunut Ilkka Regelin viittaa.

Yo-kirjoituksia uhannut opettajien lakko siirtyy kahdella viikolla – työriitaan ei löytynyt sovintoa keskiviikkona

Rovaniemeä, Jyväskylää, Tamperetta ja Kuopiota uhanneita opettajien lakkoja on siirretty kahdella viikolla eteenpäin. Työ- ja elinkeinoministeriä päätti siirrosta valtakunnansovittelijan ehdotuksesta.

Naulakko peruskoulussa.

Ukrainasta sotaa paenneille kouluikäisille ryhdytään tarjoamaan valmistavaa opetusta Etelä-Savossa

Etelä-Savossa Savonlinnasta ja Mikkelistä kerrotaan, että maahantuloon liittyvät prosessit ja selvitystyöt ovat edelleen kesken.

Oppilaita lähdössä välitunnille.

Oppilaiden välillä alkanut ilmetä joitakin kahnauksia kouluissa lähellä Venäjän rajaa – koulut pyrkivät nyt kitkemään pelottelun ja häirinnän alkuunsa

Lappeenrannan seudulla tieto Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tuli juuri ennen oppilaiden jäämistä hiihtolomalle. Siksi suurin osa asian käsittelemisestä tapahtui koulun sijaan kodeissa.

Hoitaja työntää vanhusta pyörätuolissa.

Keva: Yli kolmannes Pohjois-Savon kunta-alan työntekijöistä eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana

Pohjois-Savossa noin 9500 kunta-alan työntekijää on eläköitymässä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Yo-kirjoitukset Rauman lyseon lukiossa 16.03.2021

Opettajien lakkoa yritetään siirtää, sillä se uhkaa matematiikan yo-koetta Rovaniemellä – muualla Suomessa uhkaa ei ole

Rovaniemellä on selvitetty eri vaihtoehtoja kokeen järjestämiseksi lakon aikana. Henkilöstöjohtaja Antti Määtän mukaan poikkeusjärjestelyin koe olisi kuitenkin hankala tai jopa mahdoton toteuttaa.

Oppilas viittaa oppitunnilla

Etujärjestö varoitteli opettajien joukkopaosta, jota ei ole ollut eikä järjestön mukaan taida nyt tulla

OAJ kertoi viime syyskuussa näyttävästi kyselystä, jonka mukaan noin kuusi kymmenestä opettajasta oli harkinnut alanvaihtoa. Myös OAJ uskoo nyt, ettei opettajien alanvaihto tule kasvamaan merkittävästi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle