Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hävittäjä lentää taivaalla.

Ilmavoimien entinen komentaja arvioi F-16-hävittäjän hyötyjä Ukrainalle – katso koneen tiedot Ylen grafiikasta

Yhdysvallat näytti viime viikolla vihreää valoa F-16-hävittäjien antamiseksi Ukrainaan. Tutkijan mukaan F-16 olisi hyvä valinta myös pidemmällä aikavälillä.

Venäjän presidentin tiedottaja, Dmitri Peskov.

Venäjän mukaan Ukrainassa ei tällä hetkellä ole edellytyksiä rauhalle

EU:n uutta pakotepakettia Kremlin edustaja kritisoi absurdiksi.

Pommitusten tuhoama kerrostalo, etualalla lentää lintuja.

Kiina aikoo tehdä rauhanaloitteen Ukrainan sotaan – länsimaat epäilevät kaksinaamaisuutta

Yhdysvallat varoitti tiukasti Kiinaa lähettämästä aseita Venäjälle.

Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth studiomuotokuvassa.

Jari Ehrnroothin kolumni: Brittiläisen herrasmiehen puvussa on hyvä hallita maailmaa

Miksi 1800-luvun lopun brittiläisen herrasmiehen urheilu- ja maaseutuasusta on tullut koko maailmaa johtava puku, pohtii Ehrnrooth.

Venäjän Putin puhuu Kiinan Xille.

Taloudeltaan kurjistuva Venäjä ajautuu riippuvaiseksi Kiinasta – professori ennustaa “suurta riitaa karhun ja lohikäärmeen välille”

Venäjän on vaikea löytää Aasiastakaan kauppakumppaneita. Innokkaimmat kumppanit ovat tällä hetkellä Iran ja Taliban.

Katja Kauppinen työntää lumikolassa istuvaa tytärtään lumikasan päälle.

Vastuuntuntoisuus on vanhemman ensisijainen ihanneominaisuus kaikkialla muualla paitsi länsimaissa, kertoo tuore tutkimus

Länsimaissa ihannoidaan muita kulttuurialueita enemmän positiivista ja lapsilähtöistä kasvatusta. Samassa tutkimusaineistossa nimenomaan länsimaiset vanhemmat olivat kaikkein uupuneimpia.

Ukrainan sotilaat ampuivat takavarikoidusta venäläisestä T-80-panssarivaunusta tiellä lähellä Bakhmutin kaupunkia Donetskin alueella Ukrainassa 27.10.2022

Kestääkö lännen yhtenäisyys sodan pitkittyessä? Länsimaiden omat ongelmat vievät jo huomiota Ukrainan tukemiselta, sanoo suomalaistutkija

Ukraina tarvitsee yhä lisää tukea ja pitkään. Euroopalla riittää kyllä sympatiaa, mutta myös kotimaiden kriisit vievät poliittista huomiota, arvioi tutkija Timo Miettinen.

Ylen kolumnisti Ilmari Käihkö.

Ilmari Käihkön kolumni: Ydinaseiden aika ei ole ohi, mutta ydinaseettomista on tullut yhä haavoittuvaisempia

Ydinaseet eivät ole hävinneet maailmanpolitiikasta, ja Venäjäkään tuskin olisi hyökännyt Ukrainaan, jos Ukrainalla olisi ollut ydinase, kirjoittaa Käihkö.

Esko Aho kuuntelee.

Esko Aho arvioi rooliaan Sberbankissa: halusi tehdä töitä Venäjän "uudistusmielisen saarekkeen" hyväksi

Aho kirjoittaa torstaina julkistetussa kirjassaan, että Venäjä ei kulkenut sokeasti kohti eristäytymistä.

Venäjän Putin ja Kiinan Xi keskustelevat, maiden liput taustalla.

Analyysi: Venäjän öljyä virtaa Kiinaan, mutta Putinin tukeminen ei ole Xille helppoa – maiden johtajat tapaavat tänään Uzbekistanissa

Länsimaat etsivät Xin ja Putinin tapaamisesta merkkejä siitä, kuinka pitkälle Kiina on valmis kannattelemaan sotivaa kumppaniaan, kirjoittaa Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Jussi Halla-aho on huolissaan Ukrainan sodan seurauksista länsimaiselle yhteiskuntajärjestykselle

Perussuomalaisten Halla-aho on huolissaan Ukrainan sodan seurauksista ja kysyy, mitä Venäjän voitto tekisi länsimaiden imagolle

Jussi Halla-ahon mukaan Venäjän voitto sodassa antaisi viestin, että "Venäjän kaltainen kehitysmaatalous pystyy voittamaan koko kollektiivisen lännen."

Vladimir Putin puhujapöntössä, huitoo kädellään. Takana sininen taustaprojisointi.

Putin syytti länsimaita maansa talouskurimuksesta talousfoorumissa - "He epäonnistuivat"

Pietarin talousfoorumi on tänä vuonna kärsinyt Venäjän aloittamasta hyökkäyksestä Ukrainaan, sillä suuri osa länsimaisista sijoittajista on kaikonnut sotatoimien ja pakotteiden takia. 

Varoituskyltissä punaisella pohjalla pääkallo, jossa varoitetaan Odessan rannan käyttäjiä miinoista. Taustalla meri ja rannalla istuvia ihmisiä.

Venäjän saarto jumittaa Ukrainaan viisi prosenttia maailman vientiviljasta – jopa ryöstetty vilja voi kelvata ruokapulasta kärsiville

Ukraina torjuu Venäjän vaatimuksen Odessan suojana olevien merimiinojen raivaamisesta. Tämä voisi avata hyökkääjälle maihinnousureitin.

Recep Tayyip Erdoğan.

Asiantuntija uskoo, että Turkki pyrkii lypsämään Nato-mailta vastapalveluksia – "Nopea hakemuskäsittely ei ole välttämättä realismia"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija ja Turkin asiantuntija Toni Alaranta sanoo, että Turkissa nähdään poliittisen pelin paikka, kun Suomen ja Ruotsin odotetaan hakevan ensi viikolla puolustusliitto Naton jäseneksi. Turkki on kuitenkin liennyttänyt suhteitaan suuriin Nato-maihin viime aikoina. 

 Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth studiomuotokuvassa.

Jari Ehrnroothin kolumni: Lännen kolme virhettä ja miten ne korjataan

Vapautta rakastava länsi vaurastutti pahimman vihollisensa ja nyt on aika korjata virheet, kirjoittaa Ehrnrooth kolumnissaan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kainuun liitolta 5000 euroa ukrainan lasten hyväksi: rahaa käytetään sekä Kainuussa että Ukrainassa

Kainuun liitto muistuttaa, että Kainuulla on pitkä ja ainutlaatuinen historia maakuntana, joka on toiminut porttina lännen ja idän välillä.

Naista pidätetään.

Kokeile hypätä venäläisen saappaisiin – tältä arki pakotteiden alla tuntuu

Pakotteet ja poliittisen ilmapiirin kiristyminen ovat tehneet tavallisten venäläisten arjesta vaikeaa.

Vasen kuva: Zvezdny bakery, Fazerin-konsernin tytäryhtiö Moskovassa. Oikealla: Pauligin kahvipaahtimo Tverissä venäjällä

Länsifirmojen kansallistaminen tahraisi Venäjän investointi-ilmapiirin vuosiksi – asiantuntija: "Vaikka presidenttikin vaihtuisi, tämä muistettaisiin"

Venäjä on uhkaillut maasta lähteviä länsimaisia yhtiöitä omaisuuden haltuunotolla. Päätöksen jälkeen Venäjä voisi unohtaa haaveet ulkomaisista investoinneista.

Brandmän röjer bort skrot vid en förstörd höghusbyggnad i Kiev.

Venäjä-asiantuntijaa pelottaa Putinin arvaamattomuus pakotteiden edessä: "Sieltä tulee vastaisku, mutta vaikea arvuutella millainen"

Professori Kari Liuhdon mukaan Venäjän armeijan suuret miestappiot ja huono sotamenestys voivat johtaa arvaamattomiin seurauksiin. Joka tapauksessa pakotteiden vuoksi Venäjän talous on jo romahtanut.

Kolme kuvaa: vasemmalla Gennadi Timtshenko, keskellä Vladimir Putin ja oikealla Boris Rotenberg.

Analyysi: Taistelu venäläistä rahanpesua vastaan hävittiin jo – tästä syystä talouspakotteet eivät iske Putinin lähipiiriin tehokkaasti

Länsimaat sulkivat vuosikymmeniä silmänsä venäläisen valtaeliitin hämärältä rahaliikenteeltä. Nyt siitä eroon pääseminen on liki mahdoton tehtävä, kirjoittaa Ylen MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen.

Nainen nojaa seinään, jossa lukuu UMK.

Keskiviikko 23.2.2022 (radio)

Länsimaat tuomitsevat Venäjän toimet Ukrainassa. Suomen matkailuala uskoo parempaan kesään. Koiria ostetaan paljon. UMK on lauantaina.

Pekka Haavisto.

Haavisto EU:n yhteisestä vastauksesta Venäjälle: Toivon, että järki voittaa ja diplomaattinen raide menee eteenpäin

EU on on luovuttanut jäsenmaiden vastauksen Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kirjeeseen, jossa hän vaati vastauksia maansa turvallisuuspoliittisiin vaatimuksiin.

Asiantuntija Bidenin Ukraina-kommentista: Antoi Venäjälle luvan pienimuotoiseen sotilaalliseen toimeen

Asiantuntija Bidenin yllättävästä Ukraina-kommentista: Antoi käytännössä Venäjälle luvan pienimuotoiseen sotilaalliseen toimeen

Risto E. J. Penttilän mukaan näyttää siltä, että Yhdysvaltojen tavoitteena ei ole enää estää sotaa, vaan estää suursodan syttyminen.

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen tapasi Pohjois-Irakista saapuneita kurdeja Minskissä

Yle Valko-Venäjällä: Rajaseudun tapahtumat pelottavat, mutta nuoret kurdimiehet eivät aio palata kotiin: "Mieluummin vaikka kuolen"

Valko-Venäjä haluaa vaikuttaa informaatiolla ja siksi se sallii nyt ulkomaisten toimittajien pääsyn maahan, arvioi Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen Minskistä.

Recep Tayyip Erdoğan tittar åt sidan och gör en grimas, han ser besviken ut – mungiporna pekar neråt. I bakgrunden syns Turkiets flagga.

Erdoğan opastaa kannattajiaan syyttämään Turkin talousvaikeuksista ulkomaita, arvioi Upin Alaranta

Suomen ulkoministeriö ei ole saanut vielä virallista viestiä Turkin ulkoministeriöstä suurlähettilään julistamisesta ei-toivotuksi henkilöksi. Turkin presidentti Erdoğan on saattanut toimia asiassa omin päin.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Ilmastotoimien täytyy tuntua jokaisen arjessa – muun väittäminen on poliitikolta turhaa jeesustelua

Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatisi perustavanlaatuisia muutoksia länsimaiseen elämäntapaan, mutta sitä äänestäjä ei kestä kuulla, kirjoittaa Siltamäki.

Venäläinen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi oikeudenkännissä.

Länsimaat penäävät Venäjältä vastauksia oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin myrkytykseen liittyen

Länsimaiden mukaan Navalnyi myrkytettiin neuvostoaikaisella hermomyrkyllä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.

Ohjus nousemassa ilmaan

Pohjois-Korea ilmoitti testanneensa hypersoonista ohjusta – Yhdysvallat kertoi ottavansa väitteen vakavasti

Hypersooniset ohjukset lentävät moninkertaisella äänennopeudella. Sellaisia kehittävät myös muun muassa Venäjä ja Yhdysvallat.

Ihmiset jonottavat Yhdysvaltain ilmavoimien evakuointilennolle Kabulin kansänvälisellä lentokentällä 21. elokuuta.

Tehtävä suoritettu? Länsimaat poistuivat Afganistanista 20 vuoden jälkeen – lue miksi, miten ja mitä siitä seuraa

Afganistanin sota on länsiliittouman osalta ohi. Sotaretken kaoottinen loppu ja Talibanin paluu valtaan ovat lännelle valtava arvovaltatappio. Yle kokosi neljä kysymystä ja vastausta historiallisesta hetkestä.

Taliban sotilas kävelee kaupan ohitse missä naisten kasvot on peitetty mustalla maalilla.

Afganistanin yllätysluhistuminen saattoi olla viimeinen niitti demokratian viemiselle asein – tutkija: Ajatus oli älytön

Tutkijat arvostelevat, että Afganistanissa ja Lähi-idässä on menty sotilaiden ehdoilla ja tehty raskaita virheitä. Länsimaiden pitäisi kiukun purkamisen sijaan pitää nyt auki mahdollisuus, että suhteet Talibaniin voitaisiin joskus normalisoida.

Kuvassa sotaprofessori Mika Hyytiäinen

Sotilasprofessori kertoo, miksi Taliban voitti psykologisen sodan Afganistanissa suomalaisille tutuilla keinoilla ja mitä siitä voi seurata

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Mika Hyytiäinen ei yllättynyt Talibanin voittokulusta. Hänestä länsimaiden olisi pitänyt tehdä exit-suunnitelma jo Osama bin Ladenin löytymisen jälkeen vuonna 2011.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö Mäntyniemessa pihlajapuun edessä

Niinistö: Western countries failed to reach goals in Afghanistan

Europe will have to decide how many Afghan refugees it can take in and integrate, said the president.

Teuvo Piironen kävelee Lappeenrannan linnoituksessa

Kaksi Afganistanissa työskennellyttä suomalaista pelkää, että 15 vuoden takainen historia toistuu: "Naiset pakotetaan sisälle ja naitetaan vanhoille ukoille"

Monet suomalaiset ovat olleet mukana turvaamassa rauhaa Afganistanissa. Nyt vuosien työ on valumassa hukkaan, kun Taliban-järjestö on miehittänyt liki koko valtion.

Henkilökuva Aziza Hossainista. Hänellä on päällään punainen paita.

Helsinkiläinen Aziza Hossaini, 28, joutui taas lapsuutensa kauhunhetkiin ja pelkää nyt sukulaistensa puolesta: "Lapset ihmettelevät, miksi heitä ammutaan”

Kiintiöpakolaisena 16 vuotta sitten Suomeen tullut Aziza Hossaini pakeni Afganistanista, koska Taliban murhasi hänen vanhempansa. Hän pitää tiiviisti yhteyttä Kabuliin jääneisiin sukulaisiinsa.

Taliban-taistelijoita autossa.

Taliban vallannut Jalalabadin, pääkaupunki Kabul äärijärjestön ympäröimä

Yhdysvallat on aloittanut lähetystönsä evakuoimisen Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Samaan aikaan äärijärjestö Taliban lähestyy kaupunkia.

Kolme nuorukaista kävelee peräkkäin lavalla.

K-pop-tähdeltä matkittu hiustyyli, tiukat farkut tai ulkomaisen elokuvan katsominen voivat viedä vankileirille Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un yrittää tukahduttaa ulkomaiset vaikutteet kovin ottein. Nuoren "sopimattomasta käytöksestä" voidaan rangaista koko perhettä. Eteläkorealaisia tv-ohjelmia suljettuun diktatuuriin salakuljettavat voidaan teloittaa.

Stepan Putilo puhuu medialle.

Valkovenäläisen oppositiokanavan Nextan perustaja Stepan Putilo kertoo saaneensa satoja tappouhkauksia ja pelkää olevansa "seuraava uhri"

Telegramissa toimivan oppositiokanava Nextan perustaja Stepan Putilo vaatii kansainvälistä yhteisöä eristämään Valko-Venäjän poliittisesti ja taloudellisesti.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Henkilökohtainen ei ole poliittista

Feminismi on röyhkeästi politisoinut sukupuolen, parisuhteen ja perhe-elämän, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Naamari, jonka suuaukkoa peittämään on maalattu käsi Kiinan lipun väreissä.

Kiinassa on meneillään etninen puhdistus – 5 kysymystä ja vastausta siitä, miten uiguurien tilanne kytkeytyy suomalaisiin firmoihin

Kiinan alueella asuva vähemmistökansa uiguurit ovat olleet viime aikoina tapetilla, mutta mitä heidän tilanteestaan pitää tietää? Ylen entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen avaa asiaa Takaisin Pasilaan -podcastissa.

Liselott Lindström

Topeliuspriset-journalistipalkinto Ylen Afrikka-toimittaja Liselott Lindströmille

Palkintoperustelujen mukaan Lindström on lisännyt tietämystä usein länsimaisessa tiedonvälityksessä sivuun jäävästä Afrikasta.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Taide muuttui politiikaksi ja alkoi rumuuden aika

Taide on politisoitunut, koska kulttuurimme luopui korkeista itseisarvoista, esittää Jari Ehrnrooth kolumnissaan.

Koronasuosituksia noudatetaan vaihtelevasti

Ylen aamu tänään: Keväällä koronarajoituksia noudatettiin tunnollisemmin – mikä saa ihmiset lyömään laimin suositukset? Katso lähetys tästä

Miten viettää joulu turvallisesti? Keskustele aiheesta osoitteessa chat.yle.fi. Peltsin uusi sarja vie katsojat pohjoiseen.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Miksi poliitikot ärhentelevät toisilleen kuin eläimet?

Elämmekö epäihmisen aikaa, kun ylimmistä luottamustoimista kamppaillaan alhaisesti kuten Yhdysvaltain presidentinvaalissa, pohtii Jari Ehrnrooth kolumnissaan.

Kuvassa on Hongkongin siluetti.

Suomi keskeyttää luovutussopimuksen Hongkongin kanssa

Useat länsimaat ovat keskeyttäneet muun muassa rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen alueelle sen jälkeen, kun Kiina muutti Hongkongin asemaa uudella lailla.

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä pidätettiin kymmeniä opposition naistenmarssille osallistuneita 26. syyskuuta 2020.

Valko-Venäjä sulki itsenäisen uutissivuston loppuvuodeksi

Aiemmin maan viestintäministeriö on pyrkinyt sulkemaan koko sivuston.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Liberalismi ja kommunismi eivät mahdu samaan maailmaan ja siksi lännen on voitettava Kiina

Uudessa kylmässä sodassa Suomen on liityttävä antikommunistiseen rintamaan, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Dokumentti vierastaistelijoiden oikeuskäsittelystä.

Ulkolinja: Terroristin ihmisoikeudet

Missä vierastaistelijoiden toimintaa pitäisi arvioida?

Tutkimuslaboratorio

Britannia, USA ja Kanada epäilevät Venäjää koronarokotetutkijoiden vakoilusta

Länsimaat uskovat, että hakkerit yrittävät varastaa tietoja, eivät häiritä tutkimusta.

Sean Ricks / Yle Mediadeski

Sean Ricks: Minua ei kiinnosta valkoinen etuoikeutesi

Tiedostavat valkoiset päättivät kesän kynnyksellä suorittaa antirasismin opintokokonaisuutta, kirjoittaa Sean Ricks blogissaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle