Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hyrynsalmesta maan vähävelkaisin kunta? Kunnanjohtaja ei usko, että velat putoavat aivan nollille

Sote-uudistus puolittaa kuntien menot ja tulot, velat jäävät kuntien kontolle. Valtiovarainministeriön laskelman mukaan Hyrynsalmi on vuonna 2023 maan vähävelkaisin kunta, eli käytännössä velaton.

Katso, kuinka velkainen sinun kuntasi on nyt ja sote-uudistuksen jälkeen – uudistus puolittaa kuntien tulot ja menot, mutta velat jäävät

Sote-uudistus puolittaa kuntien menot ja myös tulot, kun kuntaveroprosenttia lasketaan reippaasti. Kuntien velat jäävät niiden itsensä hartioille uudistuksen jälkeenkin. Katso jutun pohjalta oman kuntasi ja minkä tahansa kunnan velkaisuustilanne sote-uudistuksen jälkeen.

Porin kaupunki tavoitteli 250 työntekijän vähentämistä – lopputuloksena työntekijöiden määrä kasvoi

Pori tavoitteli 250 työntekijän vähentämistä vuoden aikana toukokuun loppuun mennessä. Tavoite ei toteutunut vaan henkilöstöä on nyt kymmenen aiempaa enemmän. Sunnuntaina valittu uusi kaupunginvaltuusto pääsee pohtimaan, miten nyt edetään.

Kasvisruokapäivä, turvapaikanhakijat ja säästökonstit – selvitimme, mitä kuntasi uudet päättäjät ajattelevat, tutki itse

Yle kokosi valittujen kunnanvaltuutettujen vaalikonevastaukset. Saat helposti selville, mitä kuntasi valtuutetut ajattelevat esimerkiksi vanhusten palvelukotipaikoista tai kuntaveron progressiivisuudesta.

Uusilla Itä-Suomen valtuutetuilla edessään kiireinen syksy ja kovia talouspäätöksiä

Kauan eivät vasta valitut kuntien luottamushenkilöt ehdi nauttia vaalituloksesta, kun koittaa päättäjän arki. Ensi vuoden talousarvioon on tavallista vähemmän aikaa perehtyä. Lisäksi päätöksentekoa hankaloittaa kiristyvä kuntatalous.

"Kyllä veronkorotusten suosio nyt väheni" - Monessa kunnassa talouslinja tiukkenee, arvioivat asiantuntijat

Kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuutettujen määrän kasvu tarkoittaa kuntatalouden asiantuntijoiden mukaan sitä, että verojen korotuksia käytetään kunnissa aiempaa harvemmin talouden tasapainottamiseen. Kuntien taloustilanne on kääntymässä jälleen huonompaan suuntaan.

Tarkistimme Pohjois-Pohjanmaalla esitettyjä kuntavaaliväitteitä: tosi, epätosi vai jotain muuta, testaa itse!

Vaalikampanjointi on tällä kertaa poikennut normaalista, mutta ehdokkaat ovat esittäneet kantoja ja kommentteja vanhaan tapaan. Tarkistimme väitteitä muun muassa työmatkaliikenteen verotuksesta, kuntien tuloista ja luottamusmiehen asemasta.

Pudasjärvellä sopeutetaan taloutta ja mietitään Syötteen kehittämistä – kuuntele Kuntarundin Pudasjärven vaalikeskustelu Yle Areenasta

Pudasjärven matkailuhelmestä Syötteestä toivotaan yhä kasvavaa alan lippulaivaa, joka toisi myös työpaikkoja ja asukkaita Pudasjärvelle. Mutta miten pitkälle kaupungin velvollisuus on tukea aluetta, ja onko raha pois Pudasjärven kyliltä? Sopeuttamistoimia kaupungin talouteen on jo päätetty tehdä.

Mikkelin jätevedenpuhdistamon budjetti ylittyi kymmenillä miljoonilla, päättäjät pimennossa: “Kallis harjoitustyö”, sanoo johtokunnan jäsen

Mikkelin jätevedenpuhdistamon pääurakka purettiin salamyhkäisesti ja asiakirjojen perusteella hatarin perustein. Vesilaitoksen johtajalla on vahvat siteet yritykseen, joka vastasi puhdistuslaitteiden hankinnasta ja pyörittää uutta laitosta.

Porin henkilöstön supistaminen laahaa selvästi tavoitellusta – lopullinen määränpää on 750 työntekijän vähentäminen

Kaupungin henkilöstömäärän piti vähentyä jo 250:llä vuoden aikana säästöjen saamiseksi. Vielä tähän ei ole päästy. Kaupungin työntekijämäärää on tähän asti pienennetty ilman irtisanomisia.

Konneveden kunnanjohtaja ei pelkää valtion kriisikunta-arviointia – "Nukun yöni hyvin"

Konnevesi joutuu syksyllä valtiovarainministeriön kriisikunta-arvioinnin kohteeksi. Kunnanjohtaja Mika Pasasta tilanne ei huolestuta, sillä hän uskoo, että viime vuonna aloitettu tasapainotusohjelma pelastaa Konneveden talouden.

Tervola palkitsee henkilöstönsä kunnan hyvästä tuloksesta

Kunta korotti henkilöstöetuutta jo aiemmin kiitoksena koronavuonna tehdystä työstä.

Utsjoen kunnanjohtaja myöntää, että satojen tuhansien rakennusvalvonta olisi pitänyt kilpailuttaa – kiistää yhden yrittäjän suosimisen

Utsjoen kunnanjohtaja myöntää virheet, joiden seurauksena yksi yritys sai satojen tuhansien eurojen urakat ilman kilpailutusta. Hän selittää kilpailutuksen puutetta suunnitelmien muutoksilla, joita rakennushankkeissa tehtiin.

Energiayhtiöt ovat kuntien kultamunia – heikkenevät talousnäkymät ajavat kuntia pohtimaan myyntiä: suursijoittaja varoittaa luopumasta enemmistöstä

Kuntaomisteisten energiayhtiöiden myyntien odotetaan vilkastuvan pitkän hiljaiselon jälkeen. Energiayhtiöiden myynti voi tuoda pitkäkestoista helpotusta kuntien heikentyvälle taloudelle. Asiantuntija uskoo energiayhtiökaupan vilkastuvan syksystä lähtien.

Kuntatalouden kylmä kyyti jatkuu ensi vuonna – neljä kehityskulkua ennustaa, onko edessä leikkauksia ja veronkorotuksia

Sote-uudistus leikkaa veroprosentteja kaikissa Suomen kunnissa yhtä paljon. Menot vähenevät toteutuneiden kulujen mukaan, joten tehottomasti sote-palvelunsa järjestäneet kunnat hyötyvät uudistuksesta enemmän, arvioi kuntatalouden asiantuntija.

Frenckellin virastotalon myynti päätettävänä Tampereen kaupunginvaltuustossa

Ehdotuksen mukaan koskenrannan arvorakennus myytäisiin 14,3 miljoonalla eurolla.

Ylen Kuntatutka pisteyttää Kainuun kuntien taloustilanteen: Kainuu ei loista, mutta valopilkkujakin on

Kainuu on maakuntana Suomen häntäpäätä, kun kuntien kuntoa mitataan neljässä kategoriassa. Kuntatutkan neljä indeksiä on kehitetty ja niiden taustalla olevat tilastot on valittu yhdessä useiden kunta-alan asiantuntijoiden kanssa.

Asikkala on poikkeuksellinen kunta, koska sillä menee taloudellisesti hyvin – talousjohtaja vastaa, miksi

Kuntavaalit lähestyvät. Mitä tulevalla valtuustokaudella pitäisi tehdä Asikkalassa? Kävimme Vääksyssä kysymässä, millaisia toiveita kuntalaisilla on tuleville päättäjilleen.​ Kuuntele jutusta, mitä kylänraitilla ajatellaan.

Puolanka rakennutti miljoonalla uuden paloaseman – silti talous jäi plussan puolelle, pormestari uskoo soten ulkoistuksen tasapainottavan taloutta

Pessimismistään tunnetun Puolangan kunnan lähivuosienkin talousnäkymät ovat valoisat. Tarkoitus on investoida uuteen liikuntahalliin. Myös Ylen tänään julkaisemassa kuntatutkassa Puolanka sai taloudestaan neljä tähteä viidestä.

Maalaismies ja miljonääri löysivät yhteisen arvopohjan – sen seurauksena Liike Nytillä on yli 20 ehdokasta savolaisessa pikkukaupungissa

Kiuruvedellä Liike Nytillä on eniten ehdokkaita Suomessa suhteessa kunnan väkilukuun. Puolue haastaa perinteisesti keskusta- ja vasemmistovetoisen kunnan ehdokkaita. Koko maassa Liike Nytillä on 500 ehdokasta.

Ylen vaalikone: kysymys veroista ja leikkauksista jakaa puolueet – kolme ehdokasta eri puolilta maata kertoo reseptinsä kuntatalouteen

Selvitimme, mitkä kysymykset erottavat puolueet toisistaan Ylen vaalikoneessa. Tapasimme myös kolme ehdokasta erilaisiin arvoihin uskovaa ehdokasta eri puolilta maata. Heillä voi olla edessä poikkeuksellinen valtuustokausi kuntatalouden näkökulmasta.

Entiset kunnanjohtajat näkevät Etelä-Karjalan kuntien taloustilanteessa toivoa – "Sellaisia innovaatioita pitää olla, joista voidaan kerätä rahaa vaikkapa kansainvälisesti"

Sekä Imatran entinen kaupunginjohtaja että Ruokolahden entinen kunnanjohtaja näkevät, että Etelä-Karjalalla on vetovoimaa houkutella matkailijoita ja osa-aikaisia asukkaita. Kuntien on tehtävä keskenään yhteistyötä.

Perussuomalaisten Riikka Purra Ykkösaamussa: hallitus ei ollut hajoamassa, koska keskustalla tuskin on enää koskaan mahdollisuutta saada maakuntauudistusta läpi

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra totesi Ykkösaamussa, että keskusta haluaa pysyä hallituksessa, koska laskevan kannatuksen puolueella on ainutkertainen mahdollisuus saada maakuntauudistus läpi. Purra arvosteli myös kunnille jaettuja koronatukia liian avokätisiksi.

Kouvolan ensi vuoden talousarviosta tulossa kireä – säästöpaineet jatkuvat viime vuoden hyvästä tuloksesta huolimatta

Vuoden 2022 talousarvion raamia käsitellään ensimmäisen kerran toukokuun kaupunginhallituksessa.

Korona-avut menossa, lastensuojelukulut tulossa: kuntien rahatilanne voi tänä vuonna kellahtaa heikkoon suuntaan

Viime vuonna kunnat päätyivät laajasti plusmerkkiseen tulokseen, mutta se perustui valtion tukeen. Tampereelle ovat päälle kaatumassa lastensuojelu- ja vammaispalvelumenot.

Ylen kysely: Kansanedustajilta tukea kaksoiskuntalaisuudelle – lisääntyneen asumisen mökkikunnissa halutaan näkyvän myös veroissa

Vahvasta tuesta huolimatta monet kyselyyn vastanneet korostavat kaksoiskuntalaisuuteen liittyviä perustuslaillisia vaikeuksia ja vaativat niiden selvittämistä. Näet kaikki kansanedustajien vastaukset jutun loppupuolelta.

Stora Enson Kemin tehtaiden sulkeminen iskisi myös naapurikuntiin, nyt ihmisten auttaminen on tärkeämpää kuin kuntatalouden pohtiminen

Stora Enson suunnitelmat lopettaa toiminta Veitsiluodossa iskisivät Kemin ohella kipeimmin naapurikuntiin Keminmaahan ja Simoon. Stora Enson ja kunnossapitoyhtiö Eforan yt-neuvottelut koskevat noin 120:tä keminmaalaista ja noin 50.tä simolaista. 

Kuntien koronatukien pitäisi riittää pitkälle – tulevat vuodet näyttävät silti synkiltä

Kuntien hyvä tulos viime vuodelta ei ole ennustus valoisasta tulevaisuudesta. Koronatukien toivotaan puskuroivan kuntien vaikeita vuosia, jotka ovat vääjäämättä edessä.

Valtion tuki nosti Hausjärven tuloksen odotettua paremmaksi

Hyvään tulokseen vaikutti myös verotulojen kehittyminen odotettua paremmin.

Jokioinen teki valtuustokauden parhaan tilinpäätöksen

Verotulokertymä ja valtionosuuksien määrä olivat ennakoitua suuremmat. Lainakanta hupeni.

Janakkalaan positiivinen tilinpäätös, josta riittää myös pahan päivän varalle

Janakkala sai valtionosuuksia huomattavasti enemmän kuin edellisvuonna. Myös veroja kertyi ennakoitua enemmän.

Simon tilinpäätös puolitoista miljoonaa ylijäämäinen: valtionosuuksissa iso nousu ja erikoissairaanhoidon menoissa hurja pudotus

Alkaneen vuoden näkymät Simossa ovat valoisat esimerkiksi Metsä Groupin uuden tehtaan ansiosta.

Tervolan tilinpäätös noin 800 000 euroa ylijäämäinen: koronasta huolimatta kuntaan perustettiin uusia yrityksiä

Tervolan alkuperäinen viime vuoden talousarvio oli laadittu noin miljoona euroa miinukselle.

Lapsiperheistä tuli Lahdessa politiikan pelinappuloita – osa kuntapäättäjistä vastustaa itse tekemiään päätöksiä

Suurin osa Lahden valtuustoryhmistä olisi valmis neuvottelemaan lisätalousarviosta joidenkin säästöjen perumiseksi.

Sodankylässä talous koheni reippaasti viime vuonna

Korona-avustukset, verotulojen kasvu sekä talouden tasapainottamistoimet vahvistivat kunnan taloutta tuntuvasti.

Valtion koronatuki siivitti Lapin kunnat plussalle

Isoimman ylijäämän kerrytti Rovaniemen kaupunki, noin 12 miljoonaa euroa.

Kokkola teki koronavuonna reilusti ylijäämäisen tilinpäätöksen – valtion koronatuista iso apu

Hyvää tulosta olivat vauhdittamassa valtion koronatuet kaupungille ja Soitelle.

Riihimäen reilua ylijäämää avittivat valtiontuki ja verotulojen kasvu

Koronatukia kertyi noin neljä miljoonaa euroa enemmän kuin mitä Riihimäellä oli kirjattuja koronakuluja.

Valtion koronatuet nostivat Iisalmen viime vuoden tilinpäätöksen reippaasti ylijäämäiseksi

Ylijäämää kertyi 5,4 miljoonaa. Ilman koronakompensaatioita tulos olisi ollut miljoona euroa miinuksella.

Lappi uhkaa jäädä ilman EU:n elvytyspaketin laajakaistarahoja: perusteissa ei huomioida Lapin etäisyyksiä

Lapissa suurin osa kunnista on korkeimmassa 33 prosentin maksuluokassa.

Oulun kaupungin tilinpäätös lähes 13 miljoonaa euroa ylijäämäinen – vielä syksyllä povattiin kymmenien miljoonien alijäämää

Koronavuosi söi kaupungin tuottoja ja lisäsi kuluja, mutta valtionosuudet korjasivat tilannetta.

Lahden kaupunki teki viime vuonna ennätystuloksen

Valtion koronatukien ansiosta monet Suomen kunnat tekivät positiivisen tuloksen viime vuonna.

Kaupunginjohtajaksi hakeneiden viiden parhaan haastattelut alkavat Imatralla – sitten soveltuvuustestit ja lopullinen valinta huhtikuussa

Imatran kaupunginjohtajaksi hakeneita viittä ihmistä haastattelee kuusihenkinen ryhmä, johon kuuluvat Imatran valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat. Uusi kaupunginjohtaja on tarkoitus valita huhtikuun loppupuolella.

Hätähuuto Suomen pohjoisimmasta kunnasta: Elinkeinoelämä ja palvelut ovat lähellä romahdusta, jos Suomen ja Norjan raja pysyy kiinni

Utsjoen rajakauppa on ollut lähes pysähdyksissä jo noin vuoden päivät ja yritysten ja työntekijöiden tulevaisuus näyttää erittäin huonolta. 

Ylen aamu tänään: Kuntavaaleihin on puolitoista kuukautta – mistä asetelmista puolueet lähtevät loppusuoralle? Katso lähetys tästä

Millaisen suunnan Kiina ottaa tulevina vuosina? Mika Törrön matka voimamieheksi kulki vankiloiden kautta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle