Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ruokavirasto: Laukaassa hirvestä löytynyt harvinainen aivotauti on yksittäistapaus – lähes sadan hirven päät tutkittiin

Riistanhoitoyhdistykset lähettivät Laukaasta ja lähialueilta hirvenpäitä Ruokaviraston tutkittavaksi.

Monday’s papers: Claims on Finnishness, citizenship obstacles and 'Buy Finland'

The Finns Party youth wing's ethno-centric view of 'Finnishness,' language skills prove a challenge for citizenship and a win for the domestic meat industry.

First case in Finland: Elk dies due to chronic wasting disease

The death of an elk in eastern Finland has been blamed on chronic wasting disease, which has never been seen in the country before.

Norjassa lisää havaintoja hirvieläimiä tappavasta näivetystaudista

Hjortevilt.no-nettisivuston mukaan CWD-sairauteen on kuollut ainakin seitsemän tunturipeuraa ja kolme hirveä Etelä-Norjassa.

Norjassa torjutaan tunturipeuroja tappavaa näivettymistautia – pelätään leviävän Ruotsiin ja Suomeen

Norjassa Bergenin koillispuolella asuva populaatio aiotaan lopettaa viimeiseen peuraan. Tautia ei ole tavattu muissa Euroopan maissa.

Espanjasta löytynyt hullun lehmän tautia

Asiasta kertoo kansainvälinen eläinten tartuntatautitoimisto OIE. Tautia löydettiin yhdeltä naudalta.

Norjassa havaittu näivetystauti hirvittää

Suomessa tehostetaan Norjassa havaitun hirvieläinten näivetystaudin seurantaa. Tauti on sukua hullun lehmän taudille.

Tutkimus: Prionit voivat saada kasvit muistamaan

Prionit aiheuttavat muun muassa hullun lehmän tautia, mutta kasveille ne saattavat olla hyödyllisiä muistojen aiheuttajia. Esimerkki kasvimuistista on kasvin kyky sopeuttaa kukintaansa kokemiensa sääolosuhteiden mukaan.

Norjalaiselta tunturipeuralta löytyi "hullun poron tauti" – voi uhata kaikkia hirvieläimiä

Tutkijat pyrkivät nyt selvittämään, jääkö CWD-tapaus ainoaksi vai onko tauti kenties yleinen, mutta jäänyt havaitsematta. Taudista on vaikea päästä eroon, jos se saa jalansijaa.

Palkittu nuori aivotutkija näkee suomalaisten juopottelun varjopuolen työssään: "Ei hirveästi löydy sympatiaa"

Duodecimin nuoren tutkijan palkinnon saanut Ville Leinonen tietää, millä tavalla suomalaisten korkea aivovammakuolleisuus saataisiin laskuun. Ehdotus ei varmasti miellytä kaikkia piirejä.

Yhdysvallat luopuu hullun lehmän taudin takia määrätystä kiellosta – aloittaa lihan tuonnin Irlannista

Yhdysvallat ja EU neuvottelevat vapaakauppasopimuksesta. Siinä maataloustuotteilla ja elintarvikkeilla on keskeinen osa.

Evira: Ei tietoa hullun lehmän taudin puhkeamisesta Romaniassa

Elintarviketurvallisuusviraston tietojen mukaan Romaniasta on raportoitu yksittäisestä tautitapauksesta viimeksi toukokuussa. Venäjä on keskeyttänyt naudanlihan tuonnin Romaniasta tautiin vedoten.

Venäjä keskeytti naudanlihan ja nautakarjan maahantuonnin Romaniasta

Venäläisen eläinlääkäri- ja kasvinsuojeluviranomaisen mukaan syynä kiellolle on hullun lehmän taudin puhkeaminen Romaniassa.

Tutkimus: Hullun lehmän taudille altistunut odottamattoman moni britti

Tutkimus on kautta aikain kattavin yritys arvioida hullun lehmän taudin ihmismuodon vCJD:n riskiä koko väestölle.

EU:n lakimuutos vei saksan kielen pisimmän sanan

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz ei ole enää saksan pisin sana.

Finland relaxes BSE testing

The Ministry of Agriculture and Forestry says it will stop testing healthy slaughtered cattle for mad cow disease.

Saarioisten suolikäräjillä kovat korvausvaatimukset

Syyttäjä vaatii Saarioiselta ja teuraseläinten suolten hävittämisestä vastanneelle vastanneelle henkilölle yhteisvastuulla lähes 400 000 euron korvauksia

Liha-luujauhon käytön vapauttaminen työllistäisi Satakunnassa

Honkajoki Oy:n uuden tuotantolaitoksen rakentaminen on viivästynyt laitetoimittajien hidastelun takia. Yhtiö odottaa, että EU-asetus vapauttaisi liha-luujauhon käytön eläinrehuna, koska se toisi huomattavasti lisää töitä Honkajoelle.

Lähiruokaa kuristanut byrokratia on hellittämässä

Tilojen suoramyynnin ehtoja on kevennetty. Nyt asiantuntija kaipaa tilapuoteja, joissa olisi myös naapurien tuotteita myynnissä.

Ylen asiaohjelmille Vuoden kuluttajateko -palkinto

Kuluttajaliitto kiittää kuluttajanäkökulmaa MOT:ssa ja muissa ohjelmissa. Yle myös rahoitti Säilöttyjä unelmia -dokumenttia.

USA vakuuttaa lihansa turvallisuutta

Kalifornialaisen hullun lehmän tauti tapaus paljastui teuraskarjalle tehtävässä seulonnassa.

Yhdysvalloissa löydettiin hullun lehmän tautia

Viranomaiset tyynnyttelevät kohua.

Älä hautaa nautaasi

Nautaeläimiä ei saa missään oloissa haudata kotipihalle eteläisessä Suomessa. Sen sijaan esimerkiksi hevosen saa kuopata omalle tontille.

Evira lopettaa BSE-tutkimukset Kuopiossa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira lopettaa BSE:n eli hullun lehmän taudin tutkimukset Kuopiossa. Evira keskittää BSE-näytteiden tutkimukset Helsingin ja Seinäjoen laboratorioihin.

Saarioisten suolijupakasta ei vaaraa ihmisille

Lehmänsuolien päätyminen turkisrehun joukkoon ei Eviran mukaan vaaranna millään tavalla ihmisten terveyttä. Saarioisten Jyväskylän teurastamolla on käytetty naudan suolta turkiseläinten rehun raaka-aineena vastoin määräyksiä. Suolen käyttö rehussa on kielletty hullun lehmän taudin riskin vuoksi.

Banned cow parts found in animal feed

Evidence has come to light that cow intestines have been used in feed for fur animals at food manufacturer Saarioinen’s slaughterhouse in Jyväskylä. Cattle intestines have been banned by officials for fear of carrying mad cow disease, or bovine spongiform encephalopathy.

Valvonta Saarioisten teurastamolla petti: Rehun sekaan kiellettyä suolta

Saarioisten teurastamolla on käytetty turkiseläinten rehun raaka-aineena naudan suolta vastoin määräyksiä. Suolen käyttö rehussa on kielletty hullun lehmän taudin riskin vuoksi. Sekä Saarioinen että Evira selvittävät, miksi molempien valvonta petti Jyväskylän teurastamolla.

Lohjan CJD-tapauksilla tuskin tekemistä hullun lehmän taudin kanssa

Hullun lehmän taudilla ei mitä todennäköisimmin ole tekemistä Lohjan Creutzfeldt-Jakobin tautiepäilyjen kanssa. Västra Nyland-lehti uutisoi viikonloppuna kahdesta Lohjan sairaalassa hoidetusta potilaasta, jotka olivat menehtyneet lyhyen ajan sisällä harvinaiseen Creutzfeldt-Jakobin tautiin.

EU päässyt käytännössä eroon hullun lehmän taudista

Niin sanottu hullun lehmän tauti on lähes kitketty Euroopasta, kertoi Euroopan komissio perjantaina. Samalla komissio suositteli, että järjestelmällisistä karjan pakkoteurastuksista luovutaan tavattaessa sairastunut lehmä.

Hullun lehmän tauti

Hullun lehmän tauti eli BSE havahdutti Eurooppa 1996.

Suomalaisesta vuohesta todettiin scrapie-tautia

Eteläsuomalaisella vuohella on todettu ensimmäistä kertaa scrapie-taudin epätyypillinen muoto. Maailmalla tautia on tavattu yksittäisinä tapauksina muutamia. Sen ei ole todettu tarttuvan ihmiseen.

Valkohäntäkauriit välttäneet näivetystaudin

Hirvieläinten näivetystautia eli CWD:tä ei ole havaittu Suomessa. Elintarviketurvallisuusviraston suorittama tutkimus on keskittynyt valkohäntäkauriiseen, koska se on erityisen herkkä taudille. Tähän mennessä tutkitut noin 550 näytettä ovat olleet puhtaat.

Kanadassa havaittiin jälleen hullun lehmän tautia

Kanadassa on havaittu jälleen hullun lehmän tautia. Kanadan elintarvikeviranomaisten mukaan BSE-tautia havaittiin Albertassa kuusivuotiaassa teurasnaudassa.

Yhdysvalloista ensimmäinen lihalasti Etelä-Koreaan

Etelä-Koreaan on saapunut ensimmäinen lasti yhdysvaltalaista naudanlihaa liki viiteen vuoteen. 1,5 tonnia lihaa lennätettiin maahan aamulla.

Etelä-Koreassa USA:n vastaisia mielenosoituksia

Etelä-Koreassa on järjestetty suuria yhdysvaltalaislihan vastaisia mielenosoituksia. Pääkaupungissa Soulissa mieltä osoitti kymmeniätuhansia ihmisiä.

Riskialtista rasvaa ei päätynyt Suomessa elintarvikkeisiin tai rehuun

Ruotsista Suomeen tuotua, nautojen selkärangoista peräisin olevaa rasvaa ei ole käytetty Suomessa elintarvikkeisiin tai rehuun.

Etelä-Koreassa uusia Yhdysvaltain vastaisia mellakoita

Etelä-Koreassa on puhjennut uusia Yhdysvaltain vastaisia mellakoita. Ainakin parisataa ihmistä loukkaantui sunnuntain vastaisena yönä mielenosoittajien ottaessa yhteen mellakkapoliisin kanssa pääkaupungin Soulin kaduilla.

Suomeen tuotu riskialtista rasvaa tuhansia kiloja

Nautojen selkärankoja on joutunut elintarvikkeiden ja rehujen raaka-aineeksi Ruotsissa. Naudan selkäranka on luokiteltu TSE -riskiainekseksi ja sen käyttö elintarvikkeena sekä rehuna on kielletty.

Etelä-Korea sallii yhdysvaltalaisen lihan tuonnin

Etelä-Korea poistaa torstaista alkaen tuontirajoitukset amerikkalaiselta vasikanlihalta.

Etelä-Koreassa taas mellakka naudanlihasta

Etelä-Koreassa lauantaina ilmoitettuihin amerikkalaisen naudanlihan tuontirajoituksiin tyytymättömät mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa maan pääkaupungissa Soulissa.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea sopuun naudanlihasta

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat päässeet sopuun naudanlihan kauppaa koskevissa neuvotteluissa. Sovun toivotaan laannuttavan viikkoja kestäneet mielenosoitukset, jotka ovat ajaneet Etelä-Korean hallituksen ahdinkoon.

Etelä-Korean ja USA:n lihaneuvottelut jatkuvat

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean naudanlihan tuontia koskevat neuvottelut jatkuvat sittenkin, Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo. Osapuolet ilmoittivat jatkosta vain pari tuntia sen jälkeen, kun neuvottelujen kerrottiin kariutuneen etuajassa.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean lihanvientikiista ei ratkennut

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean naudanlihan tuontia koskevat neuvottelut jatkuvat sittenkin, Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo. Osapuolet ilmoittivat jatkosta vain pari tuntia sen jälkeen, kun neuvottelujen kerrottiin kariutuneen etuajassa.

Etelä-Korean hallitus jätti eronpyyntönsä

Etelä-Korean hallitus on jättänyt eronpyyntönsä maan presidentille lihan tuontiin liittyvien erimielisyyksien takia, kertoo uutistoimisto Yonhap.

Etelä-Korean presidentille tappioita täytevaaleissa

Etelä-Korean presidentti ja valtapuolue ovat kärsineet karvaan tappion paikallishallinnon täytevaaleissa, viralliset tulokset kertovat. Presidentti Lee Myung-bakin konservatiivinen GNP-puolue voitti vain seitsemän jaossa olleista 29 paikasta. Pääoppositiopuolue UDP sai 14.

Etelä-Korea rajoittaa naudanlihan tuontia Yhdysvalloista

Etelä-Korea aikoo sittenkin rajoittaa yhdysvaltalaisen naudanlihan tuontia. Maatalousministeriön uusimman linjauksen mukaan Yhdysvalloista ei saa tuoda maahan yli kaksi- ja puolivuotiaiden nautojen lihaa.

Etelä-Koreassa osoitettu mieltä amerikkalaisen naudanlihan tuontia vastaan

Eteläkorealaiset ovat jatkaneet mielenosoituksiaan hallituksen päätettyä aloittaa uudelleen nauhanlihan tuonnin Yhdysvalloista neljän vuoden tauon jälkeen. Noin 100 000 hullun lehmän taudista huolestunutta kynttilämielenosoittajaa sulki lauantaina illalla liikenteen Soulin 16-kaistaisella pääväylällä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle