Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Honkanummen hautausmaa.

THL: Pienituloiset menettävät eniten elinvuosia – tuloryhmien väliset kuolleisuuserot ovat Suomessa edelleen suuret

Miesten ennenaikaisten kuolemien määrä oli suurempi kuin naisilla kaikissa ryhmissä.

Nauha ry:n ruokajakelu Tampereella.

Korona-aikana lisääntynyt ruoka-avun tarve näkyy yhä seurakuntien diakoniatyössä

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ruoka-avun tarvitsijoissa on niin yksinasuvia kuin perheitäkin.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Köyhät kutsuivat kansanedustajat yhteiseen pöytään

Kaikille kansanedustajille lähetettiin kutsu tapaamaan köyhiä ihmisiä. Paikalle tulivat vain ne harvat, jotka ovat jo valmiiksi perehtyneimpiä asiaan. Pelottaako kohtaaminen? kysyy Viitala. 

Nainen pudottaa äänestyslipun äänestysuurnaan

Report: Low-income voter turnout down in municipal elections

Finland's local elections were postponed because of the Covid crisis.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Soite kääntyy kuntien puoleen lisärahan toivossa – ensi vuoden budjettiraami leveni miljoonilla

Keskipohjalaisille sosiaali- ja terveyspalveluita järjestävän Soiten ensi vuoden budjettiraami meni uusiksi, sillä palkankorotukset ja kesällä voimaan astunut uusi asiakasmaksulaki tuli arvioitua kalliimmaksi.

Kela Itäkeskus.3.2.2021.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Lohi: "Kela-korvausta ei pidä poistaa yksityisestä terveydenhuollosta"

Hallitus kertoi aiemmin pohtivansa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten lakkauttamista sote-uudistuksen yhteydessä.

Kuvassa on maahan piirtyviä varjoja Helsingin keskustassa elokuussa 2020.

Covid crisis increasing Finland's child poverty rate, experts say

Finland had some 121,000 children living in low-income families in 2019, a figure that specialists say has likely increased during the pandemic.

Jenni Luukkonen seisoo pihalla.

Jenni Luukkonen kyllästyi kituuttamaan eläintenhoitajan palkalla, nyt hän tienaa tuplasti insinöörinä – tuhannet työssäkävijät jäävät köyhyysrajan alle, eikä se ole oma vika

Useampi kuin joka kymmenes suomalaisista työssäkäyvistä työskentelee matalapalkka-alalla. Onnettomat liksat kumpuavat vuosikymmenten takaisista asenteista ja työmarkkina-asetelmista. Niitä vastaan yksilö voi äänestää vain jaloillaan.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Kela-korvauksista ei haluta luopua, koska se voisi sekoittaa koko terveydenhoitojärjestelmän – rahoituksen purkaminen osuisi pienituloisiin

Terveydenhoidon monikanavarahoituksen yksinkertaistamista valmistelleet virkamiesselvitykset saivat kriittisen vastaanoton. Yksityisten palveluiden Kela-korvausten lopettamisen pelätään lisäävän epätasa-arvoa ja ruuhkauttavan julkisen terveydenhoidon.

Terhi Vallineva istuu asuntonsa takapihalla puutarhatuolissa. Aurinko paistaa ja Vallineva pitää sylissään Börje-koiraa.

Hoitajapula syvenee, ja ammattilaisten pelätään kaikkoavan alalta – alanvaihtaja Terhi Vallineva kertoo, miksi hän päätyi päinvastaiseen ratkaisuun

Korona on kurittanut etenkin naisvaltaisia matalapalkka-aloja, ja yhä useampi harkitsee alanvaihtoa. Selvitimme, mikä selittää työntekijöiden siirtymistä toisiin tehtäviin. Oman tarinansa kertoo myös alanvaihtaja, joka teki urallaan yllättävän peliliikkeen.

Kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani Kati Mäkitalo

Psychology graduates shun municipal sector

Low wages and lack of internship funding are driving potential mental healthcare professionals to the private sector.

Julia Thurén

Julia Thurén esiintyy aina tässä samassa mekossa, mutta miksi sitä pidetään omituisena? Nämä 4 seikkaa selittävät, miksi ostamme jatkuvasti uutta

Syitä sille, miksi uuden ostaminen kiehtoo, löytyy historiasta, talousjärjestelmästä ja kulttuuristamme. Ongelma on, että suurituloiset ostavat liian paljon asioita, sanoo tietokirjailija Julia Thurén.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Tarvitseeko yksityislääkärillä kävijä Kela-korvausta? Julkista rahaa halutaan ohjata hyvinvointialueille ja pois yksityisten palveluista

Sote-uudistuksen edetessä hallitus selvittää, voisiko yksityislääkärien hoitoon, kuntoutukseen ja lääkekorvauksiin liittyviä Kela-korvauksia poistaa. Kela toivoo uudistukseen malttia, sillä liian nopeasta korvausten poistosta kärsisivät pienituloisimmat.

Sanna Marin saapuu Pasilaan Ylen Studiotalolle.

Uutissuomalaisen kysely: Puolet suomalaisista kannattaa progressiivisempaa kuntaveroa

Professorin mukaan kuntien itse päättämä progressio johtaisi samanlaiseen verokilpailuun ja veropakolaisuuteen, josta juuri kansainvälisellä tasolla pyritään pääsemään eroon.

Samuli Kenttämies

Korona-aika on kurittanut eniten ihmisiä, jotka joutuvat muutenkin tinkimään arjessaan – valtaosa arvioi, että taloudellinen tilanne on säilynyt ennallaan

Kelan tutkimuspäällikön mukaan ihmisillä, jotka ovat pystyneet tekemään etätöitä, taloudellinen tilanne on voinut parantua, kun tulot ovat pysyneet ennallaan ja menot pienentyneet.

Mies halaa tytärtään

Pienituloiset elatusvelvolliset joutuvat usein ulosottokierteeseen ja syrjäytyvät – syinä sosiaaliturvan ja verotuksen epäkohdat, kertoo tuore selvitys

Elatusvelvollisten asema sosiaaliturvassa ja verotuksessa on heikko. Keskeisimmät ongelmat liittyvät lapsilisiin, työttömyysturvaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen. Elatusvelvollisuusvähennyksen maksimimäärän pitäminen ennallaan yli 30 vuotta on skandaali, sanoo tutkija.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Pikavippibisneksen salaisuus 

Pikavippien ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia. Julkisella vallalla on suuri intressi puuttua pikavippien ehtoihin. Olisi syytä harkita, että vippien korkokatto ja kulutusluottojen markkinointikielto säädetään pysyviksi, kirjoittaa Hiilamo.

Tietokirjailija Asta Leppä poseeraa kameralle.

Asta Lepän kolumni: Iso joukko suomalaisia tekee työtä, jolla ei yksinkertaisesti tule toimeen

Eikö hyvinvointivaltiossa pitäisi maksaa palkkaa, jolla ihminen tulee toimeen, kysyy Leppä.

Tia Laakkonen

Tia sinnittelee lomautusten välillä, Tiina sai jo potkut – hallituksen koronatukipaketit turhauttavat rajoituksista kärsivillä aloilla

Yritykset ovat kriisin aikana saaneet paljon enemmän kehitystukea kuin rahaa kustannustensa kattamiseen. Lomautukset ovat olleet koronatukia parempi puskuri, mikä tuntuu matalapalkkaisten työntekijöiden kukkaroissa.

Vasa stads logo nere vid vattnet.

NCP candidate in racism storm over answers to Yle's election compass

The Vaasa politician wrote that low-income earners and certain ethnic minorities should be housed in separate residential areas.

Matkalaukkuja Hotellin aulassa

Thursday's papers: Life expectancy gap, summer travel, EU pressure

Lifestyle and access to healthcare may be factors in the wide gap in income-related life expectancy, writes Helsingin Sanomat.

Matkustajia nousemassa metron kyytiin

Yrittäjistä iso osa ei kyselyn mukaan luota eläkejärjestelmään

Yrittäjistä yhtä suuri joukko kertoo joko tinkivänsä eläkemaksusta tai ei ole halukas maksamaan enempää tulevaa eläkettä varten.

Kuvassa on pukuun pukeutunut henkilö Helsingissä 29. lokakuuta 2020.

Vain parikymppisenä naiset ansaitsevat paremmin kuin miehet, sen jälkeen miehet porskuttavat tuloissa naisten ohi –  hyvätuloisista suurin osa on miehiä

Evan Emilia Kullas: "Naisten pienempi palkkakertymä ei johdu naiseudesta, vaan naisten tekemistä valinnoista."

Lääkäri vastaanotolla terveysasemalla Espoossa 3. helmikuuta 2020.

Lääkäriaikoja siirretään ja perutaan koronan pelon takia

Myös häpeä saa osan suomalaisista välttelemään lääkärille menemistä.

Sanna Kurronen katsoo taakseen, taustalla näkyy EVAn julkaisuja kirjahyllyssä.

Evan ekonomisti: Tilastot eivät valehtele, käsitys köyhistä eläkeläisistä on myytti – Eläkeläisten ansiot nousevat työikäisiä nopeammin

"Vielä 20 vuotta sitten tilanne oli erilainen ja köyhyys oli todellisempaa", sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti Sanna Kurronen.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Leipäjonojen paradoksi 

Ruoka-apu tarjoaa helpotusta kaikille pienituloisille, mutta leipäjonot tuskin kuitenkaan poistuvat, vaikka perusturva kaksinkertaistettaisiin, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Rita Sirivö kirpputorilla Sotkamossa.

Rita Sirviö, 17, välttelee pikamuotia, vaikka ei tarvitsisi – vastuullisuutta ei kannata murehtia, jos raha on tiukassa, sanoo tunnettu vaikuttaja

Vastuullisuusvaikuttajan mukaan vastuullinen kuluttaminen on Suomessa ensisijaisesti keskituloisten ja rikkaiden velvollisuus.

Ilmakuva Kuhmoisten keskustasta talvella.

Tutkimus: Kunnanvaltuutettujen asuinalue vaikuttaa siihen, mikä koulu kunnasta lakkautetaan

Köyhemmät asuinalueet ovat aliedustettuina kunnanvaltuustossa, ilmenee VATT:n, Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Leikkaussalihoitaja Carita pesee käsiään ennen leikkaussaliin menoa.

Suomalainen raportti listaa suurimmassa koronariskissä olevat ammattiryhmät – Katso kuulutko itse riskiryhmien työntekijöihin

Ammattiryhmien työntekijämääriin suhteutettuna eniten koronatartuntoja oli viime vuonna maalareiden ja rakennuspuhdistajien keskuudessa.

Ihmisiä kävee Pasilan asemahallissa.

Number of low-income earners has risen

The number of low-income earners increased by 0.5 percent last year, according to Statistics Finland.

Kuvassa on anonyymi ihmismassa Helsingissä 29. lokakuuta 2020.

Joka kahdeksas suomalainen oli pienituloinen viime vuonna – osuus väestöstä kasvoi hieman

Pienituloisuus oli suhteellisesti yleisintä Itä-Suomessa ja muuta maata harvinaisempaa muutamissa Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnissa.

Pyörivä rahapelikone, jossa voittolinjalla addiktio

THL research: Half of Finnish gambling spend comes from two percent of gamblers

Problem gambling is more common among low-income groups.

Rahapeliautomaatti

THL:n tutkimus: Rahapeleihin käytetyistä rahoista puolet tulee parilta prosentilta pelaajista

Rahapeliongelmia on yleisimmin pienituloisilla työtä vailla olevilla.

henkilökuva

Study: Renting more expensive than owning in Finland

A new study shows that renters in Finland use a greater share of their income on housing than home owners.

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 18. syyskuuta 2020.

Maanantai 16.11.2020 (tv)

Nuoret ja pienipalkkaiset häpeävät ehkä joskus omaa työtä. Suomen pitää päättää matkustusrajoituksista. Makeistehtaat odottavat joulusesonkia. Tällä viikolla sataa vettä ja lunta.

Skattebyråns logo på en rappad gul vägg.

Toimittajalta: Verottaja perkaa pois suurituloisten listalta tuhansia nimiä – miksi Yle selvittää, ketkä listalta katosivat?

Suurituloisimpien tietojen merkittävyys painaa enemmän kuin henkilöiden toive pysyä poissa julkisuudesta, kirjoittaa verotietojen julkaisupäivän tuotannosta Ylessä vastaava Antti Parviala.

Kerrostalo.

Monday's papers: Child poverty, empty apartments and a cold wind blows in

A report shows the effects of poverty can be far-reaching.

Mamma med barnvagn

Pienituloiset yksinhuoltajat haluavat estää köyhyysjatkumon lastensa elämässä – viisi asiaa, jotka auttavat selviämään arjesta

Köyhät yksinhuoltajaäidit pelkäävät, että köyhyys leimaa heidän lastensa elämää.

Nainen kuuntelee korvakuulokkeet päässä sohvalla maaten.

Koronalle altistunut vaan ei sairas, kuka korvaa kotipäivistä? – PAMin aluepäällikkö: "Tulkintaa voidaan joutua hakemaan oikeudesta"

Huoli toimeentulosta koskee erityisesti tuntityöläisiä. Työnantajilla on palkanmaksusta joskus eri näkemys kuin työntekijöillä.

 Valtiovarainministeri Matti Vanhanen Säätytalolla 3. syyskuuta.

Government earmarks €60m in pandemic relief for low-income groups

The cabinet is also proposing that travellers be eligible for state compensation for cancelled travel packages.

Iso kasa lahjoitettua tavaraa Kajaanin Hope ry:n tiloissa

Many low-income families seek help from charities

Charitable groups in Finland are burdened with requests and some families may have to wait for weeks to get assistance.

Donald Trump puhuu lehdistötilaisuudessa Bedsminsterissä New Jerseyssä.

Trump määräsi taloustukia muun muassa työttömille ja opintovelkaa maksaville

Trump lupasi leikata palkkatulon ennakonpidätystä, jos hänet valitaan uudelleen presidentiksi.

Verenpaineen mittausta

Less educated, low-income earners have shorter life expectancy

Obesity, smoking, high blood pressure and high cholesterol are most common risk factors in less-educated men.

Tuula Pöyhönen, Katja Joutsijoki ja Aki-koira nauttivat kesäpäivästä Hakaniemen torilla.

Koe itse poliitikon tuska – Ylen velkaleikkurilla voit päättää miten taloudesta tiristetään 7 miljardia: Valitsetko verot vai leikkaukset?

Ylen Koronan jäljet -sarja alkaa. Avausjutussa voit asettua poliitikon saappaisiin ja ratkaista Suomen velkakriisin.

Nainen tutkii verkkopankin  säästölaskuria.

Suomalaisten säästöhalut ovat nousussa

Rahan säästäminen aloitetaan usein vasta keski-iässä. Miehet sijoittavat rahastoihin ja osakkeisiin useammin kuin naiset.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Rakastan rahaa

Jos olet kateellinen siitä, että jotkut saavat rahaa tekemättä mitään, niin kokeile ihmeessä toimeentulotukea, kirjoittaa Auli Viitala.

Vauvan pienet varpaat.

Friday’s papers: Low-income commuters, at-risk groups, and mini baby boom

Friday’s papers look at workers who must commute during the coronavirus crisis as working from home is not an option.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle