Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen pyyhkii rätillä keittiön ikkunaa.

Alle 1 800 euron palkalla elävä nuori siivooja säästää nyt juustosta ja kananmunista: “Mietityttää, onko minulla koskaan varaa hankkia lapsia”

Palvelualojen ammattiliiton mukaan tilanne on huolestuttava. Monilla palvelualoilla työtunteja on vähän ja palkka on pieni. Esimerkiksi kokoaikaisen siivoojan palkka on vajaat 2 000 euroa kuukaudessa.

Helpotusta sähkökuluihin.

Huolettaako sähkölasku? Ylen laskurit näyttävät, kuinka paljon juuri sinä voit saada siihen helpotusta

Talvikuukausien kohonneisiin sähkölaskuihin on luvassa apua. Laskurit esittelevät kolme tukea, joita tänä vuonna voi saada.

Tampereen sähkölaitoksen lasku ja käteistä rahaa.

Alkuvuoden suuriin sähkölaskuihin voi nyt hakea apua – lue tästä, voisitko saada verohelpotusta tai Kelan sähkötukea

Suurten sähkölaskujen kanssa kamppailevilla kotitalouksilla on nyt oikeus hakea verovähennystä tai vaihtoehtoisesti väliaikaista sähkötukea. Kela avaa hakupalvelunsa vaiheittain tämän viikon aikana.

Kela Itäkeskus.3.2.2021.

Nämä kymmenen tärkeää asiaa arjessasi muuttuvat vuonna 2023

Useita sosiaalietuuksia korotetaan ensi vuonna. Eläkeputkeen pääsy vaikeutuu.

Ilmakuvaa ilomantsin keskustasta.

Hyvätuloiset käyttävät jopa viisinkertaisesti sähköä pienituloisiin verrattuna

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen mukaan hyvätuloisimmat hyötyvät eniten myös sähkön arvonlisäveroalennuksesta.

joulukuusi ja lattialla lahjoja

Ylimääräinen lapsilisä tulevinakin jouluina? Huono idea, toteavat Kaakon kansanedustajat

Yle kysyi Kaakkois-Suomen kansanedustajilta, pitäisikö joulukuussa maksettavasta ylimääräisestä lapsilisästä tehdä jokavuotinen. Vain yksi edustaja vastasi kyllä.

Henkilö seisoo Kelan ikkunassa olevan eri palvelunumeroista kertovan ohjeen edessä.

Pienituloisten lapsiperheiden Kela-tuet nousevat hetkeksi: lapsilisän yksinhuoltajakorotus nousee 5 euroa kuukaudessa

Eduskunnan tavoitteena oli tukea lapsiperheiden ostovoimaa hintojen noustessa.

Etualalla Helsingin kaupungintalo, taustalla Tuomiokirkko.

Pienituloisille luvassa lisää rahaa Helsingissä – miljoonien palkkaohjelma menossa läpi ensi viikolla

Kaupungin palkkakehitysohjelmalla helpotetaan rekrytointiongelmia aloilla ja tehtävissä, joihin on vaikea löytää työvoimaa.

Nainen istuu työpöydän ääressä takanaan tietokoneen ääressä.

Ylimääräinen kädenojennus pienituloisille kutistui osalla muutamaan euroon – työttömien yhdistys: ”Ei ihan mennyt tuubiin tämä indeksikorotus”

Etuuksien vaikutus toisiinsa konkretisoitui niillä, joiden asumistuen tarkistus osui syksylle. Käteen saattoi jäädä vain muutama ylimääräinen euro, ja epätasapuolisuus harmittaa esimerkiksi työttömiä.

Poistuvan tuotteen -30% hintalappu.

Suomi haluaa 100 000 ihmistä pois köyhyyden ja syrjäytymisen riskistä – ministeri Sarkkinen: "Työ ei automaattisesti nosta ihmistä köyhyydestä"

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tänään toimenpideohjelman köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien ihmisten määrän vähentämiseksi.

Opiskelijaa haastatellaan.

Omavastuu sähkölaskuissa on hallituksen tukimallissa 400 euroa – pienituloiselle yksinasujalle kipuraja tulee vastaan jo paljon aikaisemmin

Yksinasuvat ry:n puheenjohtajan mukaan pienituloiset omakotiasujat ovat vaarassa jäädä hallituksen tukimallin väliinputoajiksi. Hän toivoo, että Kela tulisi vastaan tarkistamalla toimeentulotuen perusteita.

Seteleitä lompakossa.

Kotitalouksien huono taloustilanne ei ole näkynyt Turussa ja Salossa kunnan myöntämissä sosiaalisen luototuksen hakijamäärissä

Sosiaalinen luototus on siirtymässä lakiesityksen myötä hyvinvointialueiden hoitoon, jolloin se olisi avointa kaikille suomalaisille. Nyt vain kolmisenkymmentä kuntaa Suomessa tarjoaa luottoa.

THL:n tutkimusprofessori Hiilamo: Lapsiperheet eivät ole suurimmassa ahdingossa

Sähkökriisiin esitetyt ratkaisut ovat poliittisesti suosittuja, mutta kalliita ja tehottomia, kritisoivat asiantuntijat

Ylen aamussa vierailleet asiantuntijat uskovat, että eduskuntavaalien lähestyminen näkyy hallituksen budjettiriihessä suunnittelemissa tukitoimissa.

Katosta roikkuva valaisin.

Hallitus valmistelee kolmea tukipakettia: Tukea sähkölaskun maksajille, lapsiperheille ja Itä-Suomelle – seuraa näitä asioita budjettiriihessä

Tupakkaveroa kiristetään edelleen. Kansaneläke ja työmarkkinatuki nousevat viimeistään vuoden alussa. Neuvottelut valtion ensi vuoden tuloista ja menoista huipentuvat keskiviikkona aamupäivästä alkaen.

Läheltä

Tampereen sosiaalinen luototus katkolla: päätös tulevaisuudesta hyvinvointialueen käsissä

Kaupunki on järjestänyt välttämättömiä luottoja niille, jotka eivät muutoin lainaa saa. Toiminta siirtyy kuitenkin hyvinvointialueille.

Li Andersson puhumassa Kotkan torilla.

Vasemmistoliitto suhtautuu "erittäin varauksellisesti" hoitajamitoituksen lykkäämiseen

Vasemmistoliitto puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoo, että hoitajamitoitus on yksi harvoista rakenteellisista parannuksista mitä ikäihmisten palveluihin on tehty.

Kollaasikuvassa Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Anni Huhtala, Aalto-yliopiston vanhempi tutkija Iivo Vehviläinen ja LUT yliopiston energiamarkkinoiden professori Samuli Honkapuro.

Asiantuntijat tyrmäävät sähkön veronalennukset – professorilla on tuore ehdotus sähkölaskun kutistamiseksi

Hallitus valmistelee päätöksiä sähkön hinnan alentamiseksi. Useimmin esillä ollut sähköveron tai sähkön arvonlisäveron alennus ei kuitenkaan ole Ylen haastattelemien tutkijoiden mukaan järkevin tapa toimia.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) Tampereen Keskustorilla.

Vasemmistoliitto vaatii elinkustannusten nousun korvausten suuntaamista erityisesti pienituloisille: "Tuloveroalesta hyötyisivät eniten varakkaimmat"

Vasemmistoliiton ministeriryhmän mielestä nouseviin elinkustannuksiin tulee vastata sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Paavo Pätäri astuu autoonsa tankattuaan.

Valtion budjettivalmistelu alkaa – kansaneläke ja työmarkkinatuki nousevat, tuloveroale ja autoilun kustannusten helpotus ovat vielä auki

Itä-Suomi saa todennäköisesti tukieuroja ensi vuoden valtion budjetista Ukrainan sodan vuoksi. Poliisilla on jälleen pula rahasta. Ruoan arvonlisäveron lasku näyttää epätodennäköiseltä.

Folkpensionsanstaltens logo

Sosiaalietuuksiin lisäkorotus elokuussa – inflaatio karkaa kaukana edellä

Ylimääräisen indeksikorotuksen tavoitteena on parantaa pienituloisten ostovoimaa. Korotukset eivät kuitenkaan pysy kiihtyvän inflaation perässä.

Verohallinnon pääkonttori Helsingin Vallilassa.

Lapin kansanedustajat kannattavat pieni- ja keskituloisten ansioverotulojen keventämistä

Kyselyyn vastanneet Lapin kansanedustajat keventäisivät verotusta. Osa laskisi myös hyvätuloisten veroja.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Bensan hinnannousu on melkein parasta, mitä pitkään aikaan on tapahtunut!

Polttonesteiden hinnannousu sattuu, mutta samalla se on suuri mahdollisuus. Iso kysymys on, kuinka silti pidetään huolta pienituloisista, joiden elämää hinnannousu kurjistaa. Hienon esimerkin maailmalta tarjoaa yllättäen Iran!

nuori nainen katselee kaupan hyllyjen hintoja harmistunut ilme kasvoillaan

Ruoka on nyt niin kallista, että 32-vuotiaalta omaishoitajalta Sannamari Ojalalta rahat loppuvat yli viikko ennen tilipäivää

Korkeasti koulutettu yksinhuoltaja joutuu hakemaan toimeentulotukea, sairaseläkkeellä oleva nuori mies pelkää, miten kohta edes pärjää. Ruoan hinta nousi toukokuussa jo melkein 10 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Alennushintainen kasvispiirakka marketin ruokahyllyssä.

Kauppakassin kallistuminen kurittaa eritoten vähävaraisia, ja viimeksi ongelmaan esitti ratkaisua Li Andersson – tutkija eri linjoilla

Vasemmistoliiton puheenjohtaja esitti ruoan arvonlisäveron alentamista kymmeneen prosenttiin, jotta hintojen noususta kärsivien pienituloisten tilanne helpottuisi.

Kunta-alan mielenosoittajia Mannerheimintiellä.

"Nähkää meidät, antakaa meille arvostusta", kuvailee tutkija lakkovaatimuksia – kokosimme juttuun viisi olennaista kysymystä kunta-alan lakosta

Työelämän tutkija näkee kunta-alan palkkavaatimuksissa pitkäaikaista turhautumista alan vaativuuden ja kuormittavuuden sekä palkkatason välillä.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Veronalennusten vaatiminen köyhien nimissä on törkeää ja törsäämistä

Köyhyyttä ei poisteta veronalennuksilla vaan rahalla. Ei kiitos arvonlisäveron alentamiselle. Raha ei nimittäin kasva puussa, kirjoittaa Viitala.

Vantaalaiset Arja Hongisto ja Pipsa Pippuri käyvät usein Hämeenkylän kirkon yhteisöruokailussa.

Osa ihmisistä voi nähdä Suomessa nälkää, kun ruoka kallistuu, sanoo tutkija: "Se on raju seuraus"

Ruoka-avun piirissä näkyy jo nyt merkkejä uudenlaisista asiakasryhmistä. Suomessa on jopa 600 000–700 000 laskennallisesti pienituloista ihmistä.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Suurituloiset saavat myös suurimmat perinnöt – mutta perintövero kohtelee heitä hellästi

Valtion olisi fiksua hankkia tuloja perintöverolla. Perintö saadaan ansiotta, eikä veroa peritä tuloista, joita ihmiset hankkivat elääkseen. Silti juuri perintöverotus herättää intohimoista vastarintaa.

Kansanedustajakyselyn tulokset

Ylen kysely kansanedustajille: Vastanneista suuri osa haluaisi tukea pienituloisia enemmän, kun elinkustannukset kasvavat

Energian ja ruuan hinta nousee nyt ennätysvauhtia, ja moni kansanedustaja kannattaisi lisätukia. Voit katsoa jutusta jokaisen vastanneen kansanedustajan perustelut vastaukselleen.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Miksi bensakapina onnistui?

Vaatimukset bensan hinnan alentamisesta ovat sekava yhtälö, jossa näyttää olevan vain yksi vakio: mitä ikinä tehdäänkin, köyhimmät hyötyvät vähiten, Heikki Hiilamo kirjoittaa.

Bensan hintatorni.

Polttoaine on kallistunut, mutta polttoaineveron lasku hyödyttäisi etenkin hyvätuloisia – asiantuntija harkitsisi könttäsummaa pienituloisille

Kallistunut polttoaine on nostanut esiin vaatimuksia polttoaineverojen keventämisestä auttamaan erityisesti pienituloisia kotitalouksia. Kolme oppositiopuoluetta vaatii energia- ja polttoaineverojen laskua välikysymyksessään.

Grafiikka asukasmaksujen määrästä ulosotossa.

Jo parinkympin lääkärimaksu on liikaa yhä useammalle – Ulosotto karhusi yli puolta miljoonaa soten palvelumaksua viime vuonna

Ulosottoon menneet sairaala- ja lääkärimaksut saattavat jopa estää vähävaraisen terveydenhuoltoon hakeutumisen. Uudet aluevaltuustot saavat päättää, voisiko maksut poistaa köyhimmiltä.

Todennäköistä – epätodennäköistä – mahdotonta arvioida -tekstit

Perjantai 17.12.2021 (radio)

Koronarokotukset ja koronapassi. Omikronmuunnos. Maskisuositus. Tulot ja kuolleisuus. Sää.

Honkanummen hautausmaa.

THL: Pienituloiset menettävät eniten elinvuosia – tuloryhmien väliset kuolleisuuserot ovat Suomessa edelleen suuret

Miesten ennenaikaisten kuolemien määrä oli suurempi kuin naisilla kaikissa ryhmissä.

Nauha ry:n ruokajakelu Tampereella.

Korona-aikana lisääntynyt ruoka-avun tarve näkyy yhä seurakuntien diakoniatyössä

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ruoka-avun tarvitsijoissa on niin yksinasuvia kuin perheitäkin.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Köyhät kutsuivat kansanedustajat yhteiseen pöytään

Kaikille kansanedustajille lähetettiin kutsu tapaamaan köyhiä ihmisiä. Paikalle tulivat vain ne harvat, jotka ovat jo valmiiksi perehtyneimpiä asiaan. Pelottaako kohtaaminen? kysyy Viitala. 

Nainen pudottaa äänestyslipun äänestysuurnaan

Report: Low-income voter turnout down in municipal elections

Finland's local elections were postponed because of the Covid crisis.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Soite kääntyy kuntien puoleen lisärahan toivossa – ensi vuoden budjettiraami leveni miljoonilla

Keskipohjalaisille sosiaali- ja terveyspalveluita järjestävän Soiten ensi vuoden budjettiraami meni uusiksi, sillä palkankorotukset ja kesällä voimaan astunut uusi asiakasmaksulaki tuli arvioitua kalliimmaksi.

Kela Itäkeskus.3.2.2021.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Lohi: "Kela-korvausta ei pidä poistaa yksityisestä terveydenhuollosta"

Hallitus kertoi aiemmin pohtivansa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten lakkauttamista sote-uudistuksen yhteydessä.

Kuvassa on maahan piirtyviä varjoja Helsingin keskustassa elokuussa 2020.

Covid crisis increasing Finland's child poverty rate, experts say

Finland had some 121,000 children living in low-income families in 2019, a figure that specialists say has likely increased during the pandemic.

Jenni Luukkonen seisoo pihalla.

Jenni Luukkonen kyllästyi kituuttamaan eläintenhoitajan palkalla, nyt hän tienaa tuplasti insinöörinä – tuhannet työssäkävijät jäävät köyhyysrajan alle, eikä se ole oma vika

Useampi kuin joka kymmenes suomalaisista työssäkäyvistä työskentelee matalapalkka-alalla. Onnettomat liksat kumpuavat vuosikymmenten takaisista asenteista ja työmarkkina-asetelmista. Niitä vastaan yksilö voi äänestää vain jaloillaan.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Kela-korvauksista ei haluta luopua, koska se voisi sekoittaa koko terveydenhoitojärjestelmän – rahoituksen purkaminen osuisi pienituloisiin

Terveydenhoidon monikanavarahoituksen yksinkertaistamista valmistelleet virkamiesselvitykset saivat kriittisen vastaanoton. Yksityisten palveluiden Kela-korvausten lopettamisen pelätään lisäävän epätasa-arvoa ja ruuhkauttavan julkisen terveydenhoidon.

Terhi Vallineva istuu asuntonsa takapihalla puutarhatuolissa. Aurinko paistaa ja Vallineva pitää sylissään Börje-koiraa.

Hoitajapula syvenee, ja ammattilaisten pelätään kaikkoavan alalta – alanvaihtaja Terhi Vallineva kertoo, miksi hän päätyi päinvastaiseen ratkaisuun

Korona on kurittanut etenkin naisvaltaisia matalapalkka-aloja, ja yhä useampi harkitsee alanvaihtoa. Selvitimme, mikä selittää työntekijöiden siirtymistä toisiin tehtäviin. Oman tarinansa kertoo myös alanvaihtaja, joka teki urallaan yllättävän peliliikkeen.

Kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani Kati Mäkitalo

Psychology graduates shun municipal sector

Low wages and lack of internship funding are driving potential mental healthcare professionals to the private sector.

Julia Thurén

Julia Thurén esiintyy aina tässä samassa mekossa, mutta miksi sitä pidetään omituisena? Nämä 4 seikkaa selittävät, miksi ostamme jatkuvasti uutta

Syitä sille, miksi uuden ostaminen kiehtoo, löytyy historiasta, talousjärjestelmästä ja kulttuuristamme. Ongelma on, että suurituloiset ostavat liian paljon asioita, sanoo tietokirjailija Julia Thurén.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Tarvitseeko yksityislääkärillä kävijä Kela-korvausta? Julkista rahaa halutaan ohjata hyvinvointialueille ja pois yksityisten palveluista

Sote-uudistuksen edetessä hallitus selvittää, voisiko yksityislääkärien hoitoon, kuntoutukseen ja lääkekorvauksiin liittyviä Kela-korvauksia poistaa. Kela toivoo uudistukseen malttia, sillä liian nopeasta korvausten poistosta kärsisivät pienituloisimmat.

Sanna Marin saapuu Pasilaan Ylen Studiotalolle.

Uutissuomalaisen kysely: Puolet suomalaisista kannattaa progressiivisempaa kuntaveroa

Professorin mukaan kuntien itse päättämä progressio johtaisi samanlaiseen verokilpailuun ja veropakolaisuuteen, josta juuri kansainvälisellä tasolla pyritään pääsemään eroon.

Samuli Kenttämies

Korona-aika on kurittanut eniten ihmisiä, jotka joutuvat muutenkin tinkimään arjessaan – valtaosa arvioi, että taloudellinen tilanne on säilynyt ennallaan

Kelan tutkimuspäällikön mukaan ihmisillä, jotka ovat pystyneet tekemään etätöitä, taloudellinen tilanne on voinut parantua, kun tulot ovat pysyneet ennallaan ja menot pienentyneet.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle