Uusimmat artikkelit
Rauman seminaarin puutarha on laatuaan viimeinen – siellä koululainen oppii sormet mullassa, mistä ruoka tulee
Rauman normaalikoulun oppilaat ovat istuttaneet kevään viimeisellä kouluviikolla perunaa, basilikaa ja persiljaa puutarhurin opastuksella. Kesäloman jälkeen on sadonkorjuun aika.
Annatko alaikäiselle valmistujaispäivänä pari siideriä, ettei hän joisi viinaa? Kerro meille, miten suhtaudut lapsesi juomiseen
Koulujen päättäjäisviikonloppu aiheuttaa monelle vanhemmalle pohdintaa: voiko nuoren alkoholinjuontia estää tai edes kontrolloida? Keräämme vanhempien kokemuksia juttua varten.
Turvatolppa tuo välituntivalvojan paikalle tarvittaessa – kiusaamista ehkäisevä keino on niin tehokas, että se tekee itsensä tarpeettomaksi
Kaksi tamperelaista koulua ehkäisee kiusaamista jatkossa vilkkuvin valoin ja teknologian avulla. Aiemmin tolppaa on kokeiltu Seinäjoella.
Sari Nevalaisen perheeseen kuuluu 10 lasta – tänään presidentti Sauli Niinistö myönsi hänelle mitalin ansiokkaasta kasvatustyöstä
Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa palkittiin onnistuneesta kasvatustyöstä hyvin erilaisista lähtökohdista tulevia äitejä.
Ilman valvontaa varttunut Raisa Cacciatore erikoistui lastenpsykiatriksi tultuaan itse äidiksi
Raisa Cacciatore koki itse samoja vaikeuksia, joiden parissa kamppailevia nuoria hän auttoi työssään. Hän rakensi ammattitaitonsa omasta kipupisteestään – siitä että kasvoi ilman kasvatusta yksin.
Puoli seitsemän keräsi äitien oppeja ja teki niistä biisin: ”Syö aina kun mahdollista, sano kiitos ja anteeksi”
Äitien ohjeet seuraavat meitä läpi elämän oli sitten kyse nappien ompelemisesta, rahankäytöstä tai suvaitsevaisuudesta.
Vapaa leikki ulkona kavereiden kanssa on kivaa – Joensuu teki laatukyselyn kaikkein nuorimmille
Joensuun päivähoidossa olevat lapset arvostavat omia leikkejä ja kaipaavat rauhaa muun muassa wc-käynteihin.
Roope Lipastin kolumni: Olemme sivistyksen loppulähteillä
Aikuiset järkyttyvät ihan typeristä asioista ja meuhkaavat samaan aikaan, kuinka herkkiä lapset ovat. Lapset kaipaavat seikkailua ja jännitystä eivätkä mene rikki, jos joskus vähän pelottaakin.
Merikaarron uusi päiväkoti valmistuu vuonna 2025 – myös kirjasto muuttaa
Päiväkodin rakennustöiden on määrä alkaa 2024. Uuteen päiväkotiin mahtuu 75 lasta. Hankesuunnitelma käsitellään vielä kaupunginhallituksessa sekä -valtuustossa.
Vaasan kaupunki laajensi Esikon päiväkotia väliaikaisrakennuksella: syksyllä siihen tulee uusi ruotsinkielinen ryhmä ja väistötiloja
Ristinummella ja Vanhassa Vaasassa on tarvetta erityisesti ruotsinkieliselle varhaiskasvatukselle. Tilaongelmat ratkesivat väliaikaisilla tilaelementeillä.
Varhaiskasvattajat saavat rahaa työvaatteisiin Ylöjärvellä – ammattilaiset pitävät 150 euron kertakorvausta liian pienenä
Varhaiskasvatuksen työntekijät saavat Ylöjärvellä toukokuussa tukea työvaatteiden ostamiseen. Korvaus ei kuitenkaan täysin tyydytä tuen saajia.
Tutkija: “Älä aliarvioi lasten surua” – päiväkodin aloittaminen voi saada lapsen surulliseksi useiden kuukausien ajaksi
Lasten surua on tutkittu yllättävän vähän. Uusi suomalaistutkimus selvittää, miten lapset pääsevät surunsa yli. Usein pelkkä läsnäolo auttaa.
Kaksi yksityistä Pilke-päiväkotia siirtyy Rovaniemen kaupungille – Toimialajohtaja: ”Tässä tapauksessa hyvä ratkaisu”
Nettokustannukset Rovaniemen kaupungille ovat arvioituna noin 400 000 euroa vuodessa. Asiakkaille muutos ei edellytä toimenpiteitä.
Etelä-Karjalassa kehitetään keinoja koulusta poissaolojen vähentämiseksi – poissaolojen määrä kasvoi koronaepidemian jälkeen
Sekä ahdistukseen että terveyteen liittyvät syyt poissaoloihin ovat lisääntyneet Etelä-Karjalan koululaisilla.
Roope Lipastin kolumni: Nykykoulussa on liikaa oikeuksia ja liian vähän velvollisuuksia
Koululaisen paras oikeus on lupa oppia. Sen vuoksi pitää tehdä, niin kuin ope sanoo. Ei sälytetä lapsille vastuuta asioista, joista heidän ei vielä tarvitse sitä ottaa.
Yli 70 ihmistä kertoi Ylelle, minkä ikäisen lapsen uskaltaa jättää yksin kotiin: ”Paikannus tuo tarvittaessa mielenrauhaa”
Kysyimme lukijoilta kokemuksia lasten jättämisestä yksin kotiin ja kännykkäsovelluksista lastenhoidon apuna. Suurin osa vastanneista on jättänyt lapsen ensimmäistä kertaa yksin kotiin noin 6- tai 7-vuotiaana.
Säde Kalpio, 22, opiskelee päiväkotityönsä ohessa sosionomiksi – hänen kaltaisiaan tarvitaan tuhansia, mutta tavoite lienee mahdoton
Kahdella kolmesta päiväkodin työntekijällä täytyy olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus vuoteen 2030 mennessä. Nykyinen koulutusmäärä ei riitä täyttämään tarvetta.
Viikon Tuukka: Musiikintekijät ovat valtaosin miehiä, ja niin ovat tekijöiksi hakeutuvatkin – sukupuolijako istuu tiukassa
Musiikin säveltäjistä ja sanoittajista noin 80 prosenttia on miehiä, kertoo Teoston tuore tutkimus. Monille miesvaltaisille linjoille ei juuri muut kuin miehet myöskään hae.
Pieni Juupajoen kunta teki suunnitelman, joka estää päiväkotilapsia kiusaamasta toisiaan
Tavoitteena on ennaltaehkäistä kiusaamista opettamalla lapsille vuorovaikutustaitoja. Toistuvaa kiusaamista ei Juupajoen päiväkodeissa varajohtaja Sanna-Kaisa Peräisen mukaan tapahdu.
Painotettua opetusta ei lakkauteta Helsingissä ainakaan nopeasti – Razmyar: uudistukseen aikalisä
Helsingin kaupunginvaltuustossa käytiin vilkas keskustelu segregaatiosta eli alueellisesta eriytymisestä.
Vieraskieliset ja suomenkieliset lapset päätyvät Helsingissä eri päiväkoteihin, vaikka asuvat lähellä toisiaan
Helsingin kaupungin päiväkodeissa vieraskielisten osuus voi olla mitä tahansa alle viiden ja 80 prosentin välillä.
Miehet kävelivät kadulla Irene Naakkaa päin – sitten hän lopetti väistämisen ja kannustaa nyt naisia pitämään kiinni omasta tilastaan
Tutkijan mukaan väistämiskeskustelu on osa isompaa keskustelua siitä, kuka saa yhteiskunnassa tilaa. Naiset eivät käytä julkista tilaa yhtä paljon kuin miehet.
Erilaiset kasvatustavat voivat hiertää uusperheessä – Murphy-Kaulasen perheessä vanhemmat ”pitävät kuria” vain omille lapsilleen
Murphy-Kaulasen perheessä ajatellaan, että jos vanhemmat päättävät tehdä uusperhekuvion, niin lasten ei pidä sopeutua jälleen uusiin sääntöihin ja kasvatusnäkemyksiin.
Koululaiset lyövät yhä useammin paitsi toisiaan, myös opettajia – lapsiasiavaltuutettu palkkaisi tukun muita aikuisia opettajien rinnalle
Alaikäisten väkivaltarikollisuus on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosien aikana etenkin keskisuurissa kaupungeissa. Tilanne näkyy myös koulujen arjessa.
Lasten ruutuaika lisääntyi korona-aikana – kuuntele vinkit ruutuajan vähentämiseen
Jyväskylän yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 2–6-vuotiaiden lasten viettämä aika näyttöpäätteiden edessä kasvoi. Toisaalta myös ulkona liikkuminen lisääntyi.
Oulun Kaijonharjuun tulossa puinen päiväkoti Kainuusta
Uuteen päiväkotiin rakennetaan tilat viidelle kokopäiväryhmälle. Suunnitteluvaiheessa on varauduttu myös mahdolliseen laajennustarpeeseen tulevaisuudessa.
Tottelematon Elina muuttuu opettajalle näkymättömäksi
Omapäinen Elina joutuu välittömästi törmäyskurssille ankaran opettajan kanssa. 1950-luvun Tornionjokilaakson ruotsinkielinen koulu ei hyväksy suomen kielen käyttöä, mutta Elina kapinoi.
Saara pelkää kertoa lasten vanhemmille, että päivä on ollut helvetillinen – kaupunki kannustaa rehellisyyteen
Yli 20 vuotta alalla olleet varhaiskasvatuksen opettajat sanovat, että vuosia jatkuneen tehostamisen takia heillä on nykyisin aiempaa vähemmän aikaa lasten opettamiseen päiväkodissa.
Kunnallisia päivähoidon maksuja lasketaan Oulussa
Oulussa lasketaan päivähoitomaksuja. Alennus koskee kaupungin varhaiskasvatusta.
Pohjois-Karjala saa ensi vuonna oman ympäristökasvatusverkostonsa
Pohjois-Karjala on yksi harvoista maakunnista, joissa ympäristökasvatusverkostoa ei vielä ole. Maakunnan ympäristökasvatusverkoston toimintaa on käynnistetty vuoden 2023 alusta.
Joukko päiväkoteja keksi, miten sijaisrumba ratkeaa ja kaikilla on hyvä olla – apuun otettiin opiskelijat ja eläkeläiset
Päiväkodeissa kehitetty toimintatapa helpottaa sijaisten töihin tuloa ja töissäoloa. Vaikka Jyväskylässäkin kärsitään henkilöstöpulasta ja sijaisrumba pyörii, päiväkotien arjesta ei ole tullut kaaosta.
Nuoria opiskelee nyt varhaiskasvatusalalle, jolle heillä ei ole aikomustakaan jäädä – Moona Saarinen, 21, ja Nea Moilanen, 23, kertovat miksi
Opiskelijat kokevat, ettei päiväkotien arjessa ole aikaa opetustyölle. Työvoimapulaa ei jatkossa helpota, että alalle hakevien opiskelijoiden määrä on laskenut kaikissa maan yliopistoissa.
Lastentaidekeskus Annantalo suunnittelee vähentävänsä 30 taidekasvattajaa tänä keväänä
Taideopettajien työpaikat ja kurssien kattavuus ovat vaakalaudalla.
Tampereen Ojalan alueelle rakennetaan uusi päiväkoti ja pienten lasten koulu
Ojalasta oppilaat siirtyvät kolmannelta luokalta alkaen Kangasalan puolella sijaitsevaan Lamminrahkan yhtenäiskouluun.
Monet vanhemmat hukassa teiniensä kasvatuksen kanssa – Jouni ja Eeli Kaikkonen vääntävät säännöistä lähes päivittäin
Ovatko perheen säännöt hyvät, löysät vai liian tiukat? Tämä erityisesti askarruttaa Ylen kyselyyn vastanneita teini-ikäisten vanhempia. Asiantuntijat kertovat, miten luoda toimivat säännöt perheelle.
Kaupunginhallitus esittää 2,65 miljoonan euron lisärahaa Mikkelin Ristiinan päiväkodille, jotta se voitaisiin rakentaa jo tänä vuonna
Ristiinan päiväkoti on sisäilmaongelmakohde. Ympäristöpalvelut on linjannut, ettei rakennusta voi käyttää ilman suuria korjauksia enää tämän vuoden jälkeen.
Yhdistykset, kirkko ja yritykset riensivät apuun: iltapäivätoimintaa pystytään sittenkin järjestämään useissa Helsingin leikkipuistoissa
Helsingin kaupunki siirsi henkilökuntaa leikkipuistoissa järjestettävästä iltapäivätoiminnasta päiväkoteihin, sillä varhaiskasvatus kärsii henkilöstöpulasta.
Joulupukin vierailu noudattaa yhä usein perinteistä kaavaa – osa vanhemmista toivoo, ettei lasten kiltteyden perään kyseltäisi
Joulupukin vierailuun liittyvät perinteet eivät ole juuri muuttuneet. Osa vanhemmista kuitenkin toivoo, että pukin perinteisin kysymys voi jäädä historiaan.
Halloweenin huomioiminen ja Timo Taikurin vierailu Pietarsaaren Kielikylpykoulussa poiki valituksen aluehallintovirastoon
Pietarsaaren sivistys- ja hyvinvointilautakunta tyrmäsi vastineessaan valituksen perusteet, koulu on osa kulttuurisesti muuttuvaa ja monimuotoista yhteiskuntaa.
Vastuuntuntoisuus on vanhemman ensisijainen ihanneominaisuus kaikkialla muualla paitsi länsimaissa, kertoo tuore tutkimus
Länsimaissa ihannoidaan muita kulttuurialueita enemmän positiivista ja lapsilähtöistä kasvatusta. Samassa tutkimusaineistossa nimenomaan länsimaiset vanhemmat olivat kaikkein uupuneimpia.
Oppilas kertoi ylpeänä kotona olevista mitaleistaan, eikä opettaja voinut kertoa, ettei kotia enää ole – näin kouluissa puhutaan vaikeista aiheista
Moni opettaja arastelee pakolaislasten taustasta puhumista. Vaikka tarkoitus on hyvä, aiheen välttely voi tuntua lapsesta pahalta. Tuuli Vuolteenahon luokassa ei vältetä kriiseistä puhumista.
Helsinki siirtää lisää työntekijöitä päiväkoteihin ja sulkee siksi kymmeniä leikkipuistoja – katso lista kohteista
Puistojen sulkeminen tammikuussa vaikuttaa noin tuhannen 1.–2.-luokkalaisen aamu- ja iltapäivätoimintaan. Henkilöstösiirtoja on tehty jo tänä syksynä.
Kun eskari päätti pitää lapsen joulujuhlan kirkossa, Saana Heiskanen äimistyi: ”Oli kova paikka sanoa, että tämän ei kuuluisi mennä näin”
Yhdenvertaisuus ei toteudu päiväkodeissa ja esiopetuksessa. Uskonnolliselle tilaisuudelle pitää aina olla rinnakkaistilaisuus eikä jouluhla saa olla tunnustuksellinen.
Voiko lastaan rakastaa liikaa? Psykiatri: ”Puhtaasta rakkaudesta ei seuraa mitään pahaa”
Ihmiset kutsuvat rakkaudeksi monia tunteita. Yhteistä niille on mittaamattomuus.
Rauman opettajankoulutuksen lakkauttaminen olisi käsittämätön päätös, sanoo Teollisuusliitto
Teollisuusliitto ottaa kantaa Turun yliopiston suunnitelmiin lakkauttaa Rauman opettajankoulutus.
Kotiintuloaika on aina liian aikaisin, ja kaikki muut saavat olla myöhempään – kerro, miten teinin elämää rajoitetaan perheessäsi
Missä menee raja tarpeellisten sääntöjen ja kohtuuttoman rajoittamisen välillä? Teemme juttua teini-ikäisille asetetuista säännöistä ja rangaistuksista.
Perhe irti penkistä: Yritetään, oivalletaan ja onnistutaan yhdessä
Viikkotehtävässä heitellään kuupalloa ja halaillaan.
Tämä jättikurpitsa on Suomen suurin ja kaunein – jättikasvisten viljely on niin kovassa nosteessa, että seitsemän ennätystä meni uusiksi
Hauholainen Timo Iisakkila voitti jo toista kertaa Suomen mestaruuden jättikurpitsan kasvatuksessa. Tänä vuonna voitto tuli varakurpitsalla.
Lahden sivistyslautakunta hylkäsi lähes 2,5 miljoonan euron säästöt perusopetuksessa
Ensi vuodelle esitetyt leikkaukset torpannut lautakunta teki koko sivistystoimen budjettiin yhteensä 3,75 miljoonan euron lisäykset.
Helsinki sulkee osan leikkipuistoista ja siirtää työntekijät päiväkoteihin – henkilöstöpula on vaikea
Leikkipuistojen ulkotilat ovat käytettävissä.