Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

kalat

Kalanpoikasista pulaa, varsinkin järvilohta ja -taimenta ei saada istutettua Itä-Suomessa haluttuja määriä

Kalatalousalueet ja osakaskunnat haluaisivat istuttaa keväällä järvilohta ja järvitaimenta, mutta kasvattajilta ei nyt saa kalanpoikasia haluttuja määriä. Erityisen huono tilanne on järvilohen osalta.

Kuvassa on kotimaista kirjolohta.

Leppävirtalainen siianpoikasten kasvattaja Terhontammi Nordic Fish-konsernin omistukseen

Nordic Fish on suomalainen perheyritys, jolla on sekä kalankasvatusta että jalostusta.

Läheltä

Orskerin kalankasvattamo sai jatkoluvan kymmeneksi vuodeksi Eurajoella

Kalankasvatusyksikön toiminta ja sen aiheuttama kuormitus säilyy lähes nykyisenkaltaisena.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Sairaaksi kasvatettu lohi: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Lohi perhokalastajan käsissä veden pinnassa.

Ruuan hinnannousu heijastuu lohenistutukseen Imatralla – istutusmäärät laskevat ensi vuonna

Tänä vuonna Imatran kaupunki sai istutuskalan vielä entisen sopimuksen mukaisella hinnalla, mutta ensi vuoden hinta on vielä auki.

En man står ute på en fiskarbåt och matar fiskar i en odling.

Aluehallintovirasto kielsi kalojen poikaskasvatuksen Pietarsaaren edustalla – Ekofishin hanke tyrmättiin laajasti lukuisissa lausunnoissa

Aluehallintoviraston mukaan poikastuotanto lähellä rantaa olisi voinut aiheuttaa vesistön pilaantumista.

Kirjolohta kalatiskissä.

Kuoliotaudin vuoksi lopetettavaksi määrätyt lohet on saatu teurastettua – seuraavaksi ahvenanmaalaisen kalankasvattamon tilat puhdistetaan

Ahvenanmaan Eckerössä sijaitsevan kalankasvattamon kaloissa todettiin aikaisemmin kirjolohille haitallista IHN-tautia ja Ruokavirasto määräsi heinäkuussa kalat lopetettavaksi.

Brygga vid en fiskehamn.

Ekofish haluaa aloittaa poikaskasvatuksen Pietarsaaren kalasataman edustalla – "Kalankasvatus avomerellä ei ole lisännyt vesistökuormitusta"

Ekofish haluaa kokeilla, selviävätkö kalanpoikaset avoimissa meriolosuhteissa. Tämä vähentäisi yhtiön mukaan kalankasvatuksen ympäristökuormitusta.

En flock med fem mörka stora fåglar sitter på en klippa.

Tutkijat selvittävät merimetson kalastukselle aiheuttamat haitat − tulos voi vaikuttaa vahingonkorvauksiin

Tutkijat toivovat yhteydenottoja alueilta, joissa merimetson aiheuttamat vahingot ovat huomattavia. Suomessa pesii noin 25 000 merimetsoparia.

Saimaannieriän kannan elvytys on hidastunut Kuolimojärvellä – mätiä ei saada tarpeeksi

Suomessa elää punakylkinen kala, jonka viimeiset yksilöt yritetään pelastaa – nyt operaatio ajautui vastatuuleen, koska emokaloja ei ole tarpeeksi

Suomen uhanalaisimpiin kaloihin kuuluvan saimaannieriän elvyttäminen Kuolimojärvellä on hidastunut. Istutuspoikasten tuotannosta vastaavan Luonnonvarakeskuksen emokalakanta kaipaisi uudistusta.

Kalaa tullaan kasvattamaan verkkokasseissa ulkomerellä.

Kaskisten kalankasvattamon ympäristölupahakemus viimeistelyä vaille valmis – toimitusjohtaja toivoo kasvattamon aloittavan ensi keväänä

Kaskisissa tuotettaisiin kirjolohta arviolta 950 000 kiloa vuodessa. Kasvattamo olisi yksi Suomen suurimmista.

Kuvassa on kotimaista kirjolohta.

Kotimaisesta kirjolohesta on nyt kaupoissa pulaa – vyyhti johtaa viime kesäiseen lohikalojen virukseen ja hätäteurastuksiin

Tyhjentyneiden kauppojen hyllyjen yhtenä keskeisenä syynä on kotimaisen kirjolohen kasvatusaltaisiin viime kesänä päässyt lohikalojen IHN-virus, jonka vuoksi arviolta noin 25 prosenttia kasvamassa olleista kirjolohesta kuoli ja hätäteurastettiin.

Kirjolohia viljelyaltaassa Enonkoskella

Suomessa voisi kasvaa miljoonia kiloja kirjolohta ruokapöytään, mutta Venäjän viennistä yli jääneet kalat uhkaavat joutua hävitettäväksi

Venäjän viennin tyrehtymisen takia kalankasvattajien altaissa ui nyt ylijäämäpoikasia, joita on uhannut hävittäminen. Kalankasvattajat ovat odottaneet ministeriöiltä keinoja, joilla poikasten kasvatus ruokakalaksi asti saataisiin mahtumaan ympäristölupiin.

Kirjolohenpoikasia ulkoaltaassa Pohjois-Karjalan Kalanviljely Oy:n laitoksella Joensuun Keskijärvellä.

Lohenpoikasten vienti Venäjälle tyrehtyi – nyt yritykset etsivät vimmalla uusia ostajia, ettei arvokkaita ruokakaloja tarvitsisi hävittää

Suomalainen kalatalous kärsii monin tavoin Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Muun muassa lupaavassa kasvussa ollut kalanpoikasten vienti Venäjälle on loppunut ja kalankasvattajat ovat pakkomuutosten edessä.

Lohifilettä käsitellään kalanjalostuslaitoksessa.

Lohi on ennätyskallista eikä ehkä enää halpene – kuluttajan kiusa voi hyödyttää kotimaista kalankasvatusta

Lohentuotannon lasku on nostanut hintoja tuntuvasti, ja Ukrainan sota nostaa hintoja edelleen. Tutkija muistuttaa, että hinnan ennustaminen on vaikeaa, mutta takavuosien alehintoihin tuskin palataan.

Osin sula ja osin luminen rakennustyömaa, jolla seisoo keltainen kaivinkone.

Finnforelin poikas- ja emokalakasvattamo on rakenteilla Hollolassa

Kirjolohenkasvattamoaan Varkaudessa laajentava yhtiö arvioi Hollolan-laitoksen toiminnan käynnistyvän ensi vuoden puolella.

Kalaneuvoksen savukaloja

Sastamalalainen Kalaneuvos ostaa Heimon Kalan Virosta takaisin Suomeen

Kauppa sisältää Heimon Kalan toiminnot Suomessa eli kalankasvatustoiminnan Houtskarissa sekä kalanjalostuslaitokset Rengossa ja Kokkolassa.

En nätkasse full av fisk fotad nerifrån.

Kaskisten edustalle suunnitteilla oleva kalankasvatusallas ei edellytä ympäristövaikutuksen arviointia – Vaasan hallinto-oikeus hyväksyi yrittäjän valituksen

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vaati ympäristövaikutuksen arviointia ennen lähes miljoonan kilon kalankasvatusaltaan käyttöönottoa. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ympäristölupahakemus riittää.

Kalanviljelylaitoksen kasvatusaltaita Joensuun Keskijärvellä.

Keskijärven kalanviljelylaitos Joensuussa uudistuu – myös Kontiolahteen suunnitelmissa erittäin uhanalaisen järvitaimenen mädin tuotantoa

"Kevättalvella ovat tekniset rakenteet valmiita, viimeistelyä tehdään ensi kesänäkin", arvioi Pohjois-Karjalan Kalanviljely Oy:n toimitusjohtaja Yrjö Lankinen Keskijärven hankkeen valmistumista.

Finnforel Oy:n Hatsinan kalojen kasvatuslaitos Hollolassa. Pyöreäkattoinen peltirakennus etualalla, pari muuta rakennusta taaempana.

Kolme miljoonaa kiloa allaskalaa vuodessa – startup-yrityksen uusi investointi voi olla käänteentekevä kotimaiselle ruuantuotannolle

Kasvatettu kirjolohi ei polski luonnonvesissä, vaan kasvaa syntymästä kuolemaan kiertovesialtaassa. Asiantuntijoiden mukaan juuri tämä on ratkaisu kestävään ruuantuotantoon.

Kartassa näkyy, mihin Metsähallitus on suunnitellut kalankasvatuslaitoksia. Karttaan on merkitty kaksi vaihtoehtoista paikkaa, joista toinen sijaitsee Isokarin länsipuolella, toinen luoteispuolella.

Valtion vesille haetaan kalankasvatuslupia – Kustavin edustalle tulossa ensimmäinen vuokrattava laitospaikka

Uudenlaisen mallin tavoitteena on lisätä kotimaista kalankasvatusta. Vuosituotanto olisi lähes miljoona kalakiloa vuodessa. ELY-keskus edellyttää ympäristövaikutusten arvointia ennen lupakäsittelyä.

Regnbågslax i kyldisken.

Lohikaloista löytyi jälleen IHN-tautia Ahvenanmaalla – Ruokavirasto määrää kalat teurastettavaksi

Kaloille vakava kuoliotauti kulkeutui Ahvenanmaalle tanskalaisesta kalanviljelylaitoksesta viime keväänä.

Jimi Salonen

Tiistai 21.9.2021 (tv)

Venäjän vaalit. Kalankasvatus. Freestylemaajoukkue. Sääennuste.

Kalankasvattamo Fifax haluaa tuplata tuotantonsa

Pienet ympäristöpäästöt, mutta harvoin kannattavaa – maalle rakennetut kalankasvattamot kohtaavat monta ongelmaa

Kalankasvatuksen haittoina on pidetty ympäristöön päätyviä, vesiä rehevöittäviä ravinteita. Maalle rakennetun kasvattamon päästöt ovat merilaitoksia huomattavasti pienempiä. Ahvenmaalaainen Fifax on vuosien jälkeen saavuttamassa kannattavan tuotannon.

Lax.

Kalamatkailukohde Lohimaa joutui sulkemaan kosken helteen vuoksi, tappioita päivittäin – kalanviljelylaitoksilla ei toistaiseksi laajoja kalakuolemia

Pohjoissavolainen matkailukohde Lohimaa joutui keskeyttämään taimenkalastuksen, kun veden lämpötila nousi liikaa. Ratkaisu tuottaa nelinumeroisia tappioita päivässä. Kalanviljelylaitoksilla lämpö ei ole toistaiseksi aiheuttanut isoja ongelmia.

Pinaattia kasvatetaan aquaponicsissa pinkissä valossa.

Kasveja, kaloja ja kärpäsiä – tutkijat etsivät ruoantuotantoon ympäristöä nykyistä vähemmän kuormittavia keinoja

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin vesiviljelyn tuotannon hallinnassa on edistytty. Mustasotilaskärpästen päätehtävä on todennäköisesti jätteidenkäsittely, mutta pian niitä löytyy myös lemmikkikoirien ja -kissojen ruokakupeista.

Tättpackad fisk simmar strax under vattenytan i fiskodling i Brändö Åland.

Ahvenanmaalla kalojen verenvuototautia – yli puoli miljoonaa kiloa kirjolohta lopetettava

Tautia on havaittu kolmella kalanviljelylaitoksella. Virus kulkeutui Tanskasta keväällä tuotujen kirjolohien mukana. 

Regnbågslax i kyldisken.

Kirjolohista löydettiin kuoliotautia ahvenanmaalaisella kalanviljelylaitoksella – virus peräisin Tanskasta

Ruokavirasto kertoo, että ahvenanmaalaiselta kalanviljelylaitoksen kirjolohista on löytynyt IHN-virusta. Ruokavirasto rajoittaa löytöpaikalla nyt kalansiirtoja.

Stora Enson entinen aaltopahvitehdas Heinolassa. Tilalle tulee kalankasvattamo.

Heinolaan suunniteltu kalankasvattamo sai ympäristöluvan

Suuniteltu laitos on manner-Suomen suurin kalankasvattamo. Laitoksen arvioidaan työllistävän yli 50 henkilöä ja maksavan 15 miljoonaa euroa. Heinolan kaupunki tukee hankkeen etenemistä, mutta ei sijoita siihen rahaa.

Järvitaimenen poikanen veden alta kuvattuna.

Rasvaevällistä järvitaimenta ei kannata pyydystää ainakaan Pirkanmaalla

Luonnonvarainen järvitaimen on rauhoitettu Suomen eteläosissa. Kalastusta varten istutetuilta on tunnusmerkiksi poistettu rasvaevä.

Lohia altaassa.

Veden alla riittää meteliä, kun viljellyt lohet ääntelevät – tutkijat huomasivat että ääni vaihtuu jos kala kokee stressiä

Norjalaistutkijoiden mukaan kasvatuslohet ääntelevät eri tavoin, jos kokevat stressiä.

Kattorakenteet lohialtaiden yllä.

Luke tekee Laukaasta vesiviljelytutkimuksen kärkipaikan – kirjolohen ja siian valintajalostus palaa synnyinsijoilleen

Luonnonvarakeskus Luke uudistaa Laukaan kalanviljelylaitoksen tilat ja rakentaa alueelle kaksi uutta hallia.

kuvituskuva kanasta ja kalasta

Mitä lautasillamme on nyt – entä tulevaisuudessa? Viiden visan paketti

Testaa tietojasi ruoantuotannosta ja sen tulevaisuudesta.

Kalanviljelylaitoksen työntekijät leikkaavat taimenten rasvaeviä.

Tervon kunta myy kalanviljelylaitoksen Nilakkalohi Oy:lle

Tervon kunnanvaltuusto päätti kalanviljelylaitoksen kaupasta tiistaina.

Vesi pärskyy, kun lohet syöksyvät ruuan kimppuun altaassa.

Uusikaupunki tavoittelee ympäristölupia potentiaalisille kalankasvatuspaikoille

Kaupunki arvioi saavansa uudesta kalankasvatuspaikasta noin 1,1 miljoonan euron taloudellisen hyödyn. 

Järvitaimen

Siikaa ja järvitaimenta kasvamaan Pirkanmaan vesiin

Syksyn kalaistutukset ovat jo lopuillaan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Tervon kunta ostaa Huuhtajankosken kalanviljelylaitoksen

Tervo toivoo, että alueelle löytyisi kalanviljelytoiminnan lisäksi esimerkiksi matkailutoimintaa harjoittava yritys.

Tutkijat selvittävät levien uusia käyttömahdollisuuksia.

Prisma: Levä – tulevaisuuden raaka-aine, josta tutkijat toivovat öljyn korvaajaa

Tutkijat selvittävät levien uusia käyttömahdollisuuksia.

Regnbågslax i kyldisken.

Entiseen tehtaaseen rakennettavan kalankasvatuslaitoksen ympäristölupahakemus asetettiin nähtäville

Heinolaan kaavailtuun kirjolohenkasvattamoon otettaisiin vettä Jyrängönvirrasta, ja sitä myös laskettaisiin takaisin vesistöön.

Essi Luoma, kalankasvattamo

Suomessa kokeillaan nyt kokonaan mereen upotettavaa kalankasvatusallasta

Uudenlaisesta kalankasvattamosta toivotaan yhtä ratkaisua alan ongelmiin.

Hamnen i Kaskö.

Suomen pienin kaupunki ja sen satama saa uutta toivoa kalankasvatuksesta – Kaskisten elinkeinoasiamies: "Tällaista ei ole Suomessa ennen nähty!"

Valtio on pyrkinyt lisäämään kotimaisen kalan kasvatusta. Kaskinen haluaa olla toimialan edelläkävijä ja uskoo löytäneensä keinon siihen.

Sauli Rantanen Kera-kollektiivinen kaupunkiviljelmällä

Urbaanista ruoasta ratkaisu kasvavan väestön nälkään: Voisiko pääkaupunkiseudun ruoantuotanto olla täysin omavaraista?

Espoon entinen hallialue sai uuden elämän: kasviksia viljellään puutarhalaatikoissa ja ruokasieniä kahvinporoissa konteissa.

Kirjolohifileitä kalatiskissä.

Lähes puolet tuoreesta kalasta oli jo myytäessä huonolaatuista, selvisi pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan näytteistä

Vain noin puolet myymälöistä otetuista näytteistä oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Kirjolohi

Kalankasvattamon lupa saa lisää kritiikkiä: ELY-keskus vaatii kuormituksen vähentämistä ja tiukempaa tarkkailua

Käytännössä kuormituksen pienentäminen tarkoittaisi kasvatusmäärän leikkaamista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle