Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ansiopäivärahakemuslomaketta täytetään.

Työttömyysmaksut nousevat – tavallisen palkansaajan kukkarosta on lähdössä 40 euroa vuodessa

Työttömyysvakuutusmaksut nousevat ensi vuonna sekä työntekijöillä että työnantajilla, koska koronapandemia on lisännyt työttömyyskuluja. Mediaanipalkan verran ansaitseva työntekijä maksaisi ensi vuonna lisää kolme euroa kuussa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies

EK marssi yllättäen ulos neuvottelupöydästä – alkaako suomalainen sopimisen malli olla tiensä päässä? Ei, vakuuttavat ay-pomot

Ainakin näistä asioista on kiistelty kolmikannan neuvottelupöydissä: eläkeputki, ikääntyneiden irtisanomissuoja, avoimet palkat.

Robert Sundman, Yle, 25.11.2019

Robert Sundman: Politiikan syksy vasta alkoi, mutta kovin vääntö on jo aivan nurkan takana

Keskustan ja SDP:n olisi nyt löydettävä yhteinen sävel, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman blogissaan.

Riku Aalto, Jyrki Hollmen ja Turja Lehtonen

Mekaaniseen metsäteollisuuteen sopu, lakot päättyvät – Twitterissä sanailu jatkui: "Ei kannata keulia"

Metsäteollisuus ja Teollisuusliitto hyväksyivät sovintoehdotukset sunnuntaina. Twitterissä osapuolten ilta jatkui nokitellen.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen(vas.) ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä.

Analyysi: Voiko kiky-tunneille sanoa jo jäähyväiset – kuka voitti ja mitä vientialojen työriidoissa?

Kolme isoa vientialaa on luopunut kilpailukykysopimuksen 24 lisätunnista. Niiden hinta on kuitenkin ollut toisille kovempi kuin toisille.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidan sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä.

Metsäteollisuuden kiky-kiistaan odotellaan sovintoesitystä – neuvottelut jatkuvat taas yömyöhään

"Vaikea kuvitella, että kikytunnit jäisivät enää kenenkään sopimukseen."

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus ratkoi työriitaa – toimihenkilön työaikaa ei saanut pidentää kiky-sopimuksella

Myös Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus linjasi asiasta vastaavalla tavalla marraskuussa.

lakko Raflatac

Tästä Suomi nyt riitelee: Mitä kiky-tunneista oikein sovittiin neljä vuotta sitten? Professori kertoo, miksi kiista ei ole ihan yksinkertainen

Tampereen yliopiston työelämän tutkija, professori Harri Melin sanoo, että kiistassa on kyse isosta rahasta ja taustalla ovat isot periaatteelliset kysymykset.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala työehtosopimusneuvotteluissa valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan toimistossa.

Miksi metsäteollisuutta uhkaa laaja lakko ja mitä siitä voi seurata? Lue 5 ydinkohtaa työtaistelun syistä ja merkityksestä

Riita työajasta on vihdoin ja viimein ratkaistava, jotta kansantaloutta runteleva lakkotalvi voitaisiin välttää.

Metallityöntekijä työssään.

Kiky-sopimuksen pysyvin muutos on hyödyttänyt työnantajia lähes 6 miljardilla eurolla

Kiky-sopimuksessa työnantajien osuutta työeläke-, sosiaaliturva- ja työttömyysmaksuista kevennettiin ja palkansaajien maksamia osuuksia nostettiin.

Minna Helle ja Vuokko Piekkala kättelevät valtakunnansovittelijan toimistolla.

Analyysi: Vuokko Piekkalan kommentit saivat palkansaajat raivostumaan, mutta epäluottamuksen siemen kylvettiin jo Minna Helteen kaudella

Työntekijäjärjestöjen vaatimukset muuttaa sovittelujärjestelmää kertovat vaikeista jännitteistä työmarkkinoilla, kirjoittaa politiikantoimittaja Jyrki Hara.

Vuokko Piekkala

Valtakunnansovittelijalle poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä – työntekijäleiristä väläytellään jo toiveita sovittelijan vaihtamisesta

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei koske suurimpaan kiistakysymykseen eli kiky-tunteihin. Piekkalan mielestä osapuolten on haettava ensisijaisesti itse ratkaisunsa.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen.

Asiantuntija: "Nyt on kovat piipussa – Keskusjärjestöjen pitää istua kiky-pöytään ja edes yrittää pelastaa tilanne"

SAK harmittelee, että kiky-riidat käydään liitto kerrallaan. EK tyrmää ajatuksen uusista keskusjärjestöneuvotteluista.

Kiviauto Kevitsan kaivoksella

Kaivoksiin syntyi kikytön työehtosopimus

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat saaneet nyt kaikki työehtosopimuksensa neuvoteltua.

Mitä työmarkkinaneuvottelujen keskiöön nousseilla kiky-tunneilla saatiin aikaan?

Ylen aamu tänään: Kilpailukykysopimus on aiheuttanut paljon porua, mitä kiky-tunneilla on saatu aikaan? Katso lähetys tästä

Timo Soini on pysynyt poissa julkisuudesta, nyt hän on kirjoittanut kirjan populismista. Vieraana myös Pamela Tola, joka ohjasi kolmesta sisaruksesta kertovan roadmovien.

opettaja ja oppilas

Kunta-alan tes-keväästä tulossa repivä – vastakkain palkkakuopan täyttämistä vaativat työntekijät ja rahaton kuntatyönantaja

KT:n mukaan julkisten alojen neuvottelujärjestöjen Jukon ja JHL:n vaatimiin palkankorotuksiin ei kerta kaikkiaan ole varaa.

Stora Enso Oulun paperitehtaan puoli.

Metsäteollisuus tyrmää vaatimukset kiky–tuntien poistamisesta – "Työajan lyhentäminen olisi mahdotonta nykyisessä talous- ja suhdannetilanteessa"

Suuret työntekijäliitot Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro antoivat tänään lakkovaroituksen.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle jaRiku Aalto Teollisuusliitto

Analyysi: Työmarkkinoiden avaussopimus ei helpottanut muiden neuvotteluita – tulkintakiista kiky-tunneista jäi seuraaviin sopimuksiin

Uusia lakkoilmoituksia voi tulla vielä viikonloppuna, jolloin Paperiliitto miettii toimiaan jumissa olevien neuvotteluiden vauhdittamiseksi, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen (2. vas.) sekä Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle (oik.) Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluissa valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä 16. joulukuuta.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välille on syntynyt neuvottelutulos – työmarkkinakierroksen avaussopimus syntymässä

Puolentoista päivän neuvottelut Etelärannassa tuottivat tuloksen, jonka sisällöstä kerrotaan huomenna.

Mies maksaa kolikoilla kahvilan kassalla.

Ennuste: Verot vievät entistä suuremman osan palkansaajan euroista, mutta ostovoima kasvaa ensi vuonna

Keskituloisen palkansaajan verotus kiristyy 180 euroa vuodessa, selviää Veronmaksajain keskusliiton tuoreista laskelmista.

Lautapino

Pölkyn Kuusamon sahalla osa teollisuusliittolaisista on päästetty töihin työsulusta huolimatta

Työnantajaliitto Metsäteollisuus ry aloitti torstaina kuusipäiväinen työsulun.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Mitä Suomen viennin pelastavasta kiky-sopimuksesta jäi lopulta käteen? Osa yrityksistä ei niistä piitannut - naisten työaika piteni

24 tunnin lisäyksellä vuosityöaikaan tavoiteltiin 1,4 prosentin parannusta vientiteollisuuden kilpailukykyyn.

Postin työriita päättyi sopuun, mutta seuraavia vääntöjä ja lakkouhkia on jo edessä. Työmarkkinoiden tilanteesta keskustelemassa Jarkko Eloranta, SAK, Jyri Häkämies, EK, Maria Löfgren, Juko ja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät. Juontajana Sakari Sirkkanen.

Kiky-sopimus hiertää edelleen työmarkkinoilla: "Lähdemme hakemaan siihen hyvitystä"

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä työnantajapuoli on liioitellut työajan pidentämisen vaikutuksia työllisyyteen.

Riku Aalto

Teollisuusliiton Riku Aalto: Kiky-tunnit pois avaussopimuksesta ja kaikista muista

Vientialojen työehtoriitojen sovittelu alkaa. Teollisuusliiton mukaan sopu teknologiateollisuudessa on vain palkankorotuksesta kiinni.

Sara Luostarinen / postinjakaja / postinjakaja / Pasila 11.10.2019

Postin työriita ratkesi, voiko nyt huokaista helpotuksesta? 5 kysymystä ja vastausta siitä, mitä tästä kaikesta seuraa

Postilaiset palaavat töihin, mutta työriidasta jää tahroja, joiden puhdistaminen kestää pitkään. 

SAK:n entinen puheenjohtaja ja ex-ministeri Lauri Ihalainen haki kokoustauolla kahvia valtakunnansovittelijan toimistolla lauantaina 23. marraskuuta.

Postikiistaan sopua etsinyt Lauri Ihalainen: Keskinäisen luottamuksen vahva kulttuuri on rapautumassa

Entinen työministeri peräänkuuluttaa yhteistä pöytää, jossa osapuolet etsisivät ratkaisuja työmarkkinoiden murrokseen.

 Minna Helle

Helle: Teknologiateollisuus valmis poistamaan kiky-tunnit, palkankorotukset jäisivät pienemmiksi

Teollisuusliitto ei halua edes keskustella kiky-tuntien jatkamisesta

Vieraana Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn toivoo palkkamalttia: "1,6 prosentin palkankorotukset paransivat Suomen kilpailukykyä"

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn toivoo palkkamalttia, jotta Suomen kilpailukyky säilyisi. Paljon parjattu kiky-sopimus ja palkkamaltti ovat tähän asti parantaneet kilpailukykyä, arvioi Rehn.

Petteri Oksa

Insinööriliiton arvio: Kiky-tunnit on voitu teettää perusteetta kymmenillä tuhansilla toimihenkilöillä – Työnantajat: "Jäitä hattuun"

Palkkakierroksen ratkaisunhetkiä häiritsee epäselvyys siitä, onko kilpailukykysopimuksen lisätyötunteja teetetty osalla työntekijöistä laittomasti.

Seppo Koskinen.

Työoikeuden professori: Kuka tahansa on voinut solmia yksilöllisen työsopimuksen, jossa työaika on kiky-sopimusta lyhyempi

Käräjäoikeuden tuomion mukaan yritys ei voinut pidentää työntekijän työsopimukseen kirjattua työaikaa kilpailukykysopimuksella.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus

Oikeus: Kikyllä ei saanut pidentää työaikaa, kun työaika oli kirjattu työsopimukseen – Teknologiateollisuus ihmettelee päätöstä

Insinööriliiton jäsen halusi selvittää, voiko työsopimuksessa sovittua työaikaa pidentää työehtosopimuksen kiky-pidennyksellä.

Teknologiateollisuus ry ja Teollisuusliitto ry aloittivat 29. elokuuta 2019 Etelärannassa Helsingissä neuvottelut työehtosopimuksen uudistamisesta.

Syksyn palkkaneuvottelujen avainkysymys: Kuka avaa kiky-tuntien umpisolmun?

Kesän 2016 kilpailukykysopimukseen sisältynyt työajan pidennys ilman korvausta tulehduttaa syksyn työehtosopimusneuvotteluja.

Henkilö työpöydän ja tietokoneen ääressä.

Ammattiliitto Pro pöyristynyt työnantajien tavoitelistasta: "Lomarahat puoliksi, useat korvaukset leikkuriin, kolmesta lauantaista kiky-päiviä? Poikkeuksellista"

Teollisuuden toimihenkilöiden työehdoista ei ole neuvoteltu viikkoihin, koska ammattiliitto Pro pitää työnantajan tavoitteita kohtuuttomina.

Työmarkkinajohtajat olivat hallitusneuvottelijoiden kuultavana torstaina.

Analyysi: Työehtoneuvotteluista odotetaan ennätysvaikeita – tällä kertaa puheille on katetta

Työmarkkinaosapuolten vaatimukset tuntuvat tällä kertaa eroavan toisistaan poikkeuksellisen paljon, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Irmeli Laajanen pitää puolisonsa Heikki Laajansen kädestä

Sosteri aloittaa talousarvion laatimisen kasvavien kustannusten keskellä

Talousarvion raami päätettiin pitää kuluvan vuoden tasolla.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies STT:n haastattelussa 13. elokuuta.

Häkämies varoittelee palkansaajaliittoja tavoittelemasta liian suuria palkankorotuksia – "Näkymä on heikentynyt"

EK:n toimitusjohtajan mielestä työajan pidennys on pysyväksi tarkoitettu ja sillä linjalla pitäisi pysyä.

Rovaniemi

Rovaniemen talousvaikeuksiin tulossa 12 miljoonan helpotus – "Ei meillä mitään tuhlaajapojan mainetta ole"

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on luvannut palauttaa kunnille edellisen hallituksen leikkaamat, kilpailukykysopimuksen vuoksi viedyt tulot.

Petteri Orpo

Kokoomuksen Orpo: Hallituksella ei oikeutta lisätä pysyviä menoja ennen uskottavia työllisyystoimia

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo penää hallitukselta konkreettisia työllisyystoimia.

Tarhavadelmia Sotkamossa.

Maanantai 12.8.2019 (radio)

Etla arvioi, että kilpailukykysopimus tuo Suomeen lisää työpaikkoja. Ohjelmistovirhe oli syy siihen, että Verottajan kirjeissä oli vääriä tietoja. 70 vuotta sitten solmittiin Geneven sopimus, joka toi sodalle säännöt. Helsingin Naistenklinikalla oli tulipalo. Vadelmat ovat kypsyneet hitaasti.

yleiskuva

Veronmaksajat: Palkkaverotus uhkaa kiristyä puolella miljardilla ensi vuonna – keskituloisen lompakosta lähtisi jopa 250 euroa

Jos hallitus ei tee kompensoivia kevennyksiä, kilpailukykysopimukseen liittyvät muutokset nostavat palkansaajien tuloveroprosenttia ensi vuonna keskimäärin reilulla puolella prosenttiyksiköllä, Veronmaksajain Keskusliitto laskee.

Tietyöstä varoittava liikennemerkki

Kiky-tuntien jatkosta muhii lihava riita: Jääkö 24 tunnin vuosityöajan pidennys pysyväksi?

Vuonna 2016 solmittu kilpailukykysopimus pidensi työaikoja nostamatta palkkoja.

Mies tekee kivityötä.

Kuinka kauan kikytetään? Työajan pidennyksestä väännetään syksyllä

Alkava liittokierros näyttää, kuinka pysyväksi ratkaisuksi työajan pidennys jää työmarkkinoilla.

työmies rakennustyömaalla

Etla: Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin vaatisi rajuja päätöksiä: "Puhutaan kiky kakkosesta"

Palkansaajien tutkimuslaitos uudistaisi perhevapaat ja pidentäisi työuria.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle