Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Säteilevä naispuolinen enkelihahmo mustalla taustalla.

Enkeliterapia on kasvattanut suosiotaan – kuuluvatko enkelit sinun elämääsi?

Enkelihenkisyys yhdistää perinteistä enkelioppia uushenkisyyteen.

Gustave Dorén raamatullisessa kaiverruksessa Elia ja enkeli.

Enkeli voi olla tuulenvireessä, aavistuksessa tai kosketuksessa: enkelihenkisyys kiehtoo Suomessa etenkin naisia – Saatanan ja Jumalan suosio laskenut

Enkeleistä haetaan iloa ja turvaa, mutta myös lumoa harmaaseen arkeen. Uushenkisyys tarjoaa monille naisille enemmän tilaa itsensä toteuttamiseen kuin perinteiset uskonnolliset instituutiot.

Islamilainen hautausmaa. Honkanummen hautausmaa.

Suomen monimuotoistuminen näkyy myös kuolemaan liittyvissä käytännöissä – lähes puolet ajattelee, ettei kuoleman jälkeen ole enää mitään

Kuolemantutkijan mukaan suomalaisten suhtautuminen kuolemaan on viime vuosina selkeästi arkipäiväistynyt. Suomen monimuotoistuminen on muuttanut paitsi asenteita myös hautausalan käytäntöjä.

Helsingin Laajasalossa seisoo mänty, joka on ainoa pääkaupunkiseudulla tiettävästi säilynyt pyhä uhripuu. Mänty kuvattu 26.5.2021

Keskellä rakennustyömaata seisoo pyhänä pidetty mänty – suomalaisille tärkeille puille on uhrattu niin eläimen luita kuin äidinmaitoakin

Yliskylän haltiamänty Helsingin Laajasalossa on tiettävästi ainoa pääkaupunkiseudulla säilynyt pyhä uhripuu. Puille uhraamisen on uskottu ylläpitävän talon onnea, ja tapa jatkui Itä-Suomessa vielä 1800-luvullakin.

Petri Korhonen ja Terhi Utriainen Dokkari-illan vieraina

Mystiikka kiehtoo nykyihmistä

Uushenkisyys poimii täsmäherkut uskontojen buffetpöydästä.

Buddha-patsaita ja päällä teksti UE

2020 kevät: uskonto – YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin

YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin.

Takapuoli

Tiedätkö, mitä on pyllyttäminen? Entä mistä naisen häpy on vanhan kansan mukaan tehty? Testaa tietosi suuressa naiseuden voima -visassa!

Naisen kyky luoda uutta elämää on ollut myyttien aiheena ympäri maailmaa. Naisvaltaisia yhteisöjä elää yhä eri mantereilla.

Buddha-patsaita ja päällä teksti UE

2019 syksy: uskonto – YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin

YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin.

Muslimien kuu -symboli moskeijan katolla

Tutkimus: Nuorten suomalaismuslimien identiteetti vaihtelee tilanteen mukaan – "Moni tuntee itsensä suomalaiseksi ulkomailla ja ulkomaalaiseksi Suomessa"

Nuoret suomalaismuslimit suhtautuvat erityisen kriittisesti islamin alueellisiin perinteisiin, joita harjoitetaan vanhempien lähtömaassa

musliminaisia kadulla

Selvitys: Suomalaisten asenteet eurooppalaisittain jyrkät – 62 prosenttia uskoo, että islam ei sovi yhteen suomalaisen kulttuurin kanssa

Pew tutki uskonnollisia asenteita 15 eurooppalaisessa maassa. Suomessa asenteet islamiin näyttävät arvojen ja kulttuurin osalta kaikkein jyrkimmiltä.

Uno Harva.

Suomalainen tiedekirjaklassikko julkaistaan uudelleen – Uno Harvan merkkiteoksesta uusintapainos

Uno Harvan teos esimodernin ajan suomalaisten uskonelämästä julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1948.

Energia- ja uskomushoidot jakavat mielipiteitä.

Enkeleitä, energiaa ja eläinten ajatuksia – Moni hakee lohtua meedioilta ja uskomushoidoista, mutta voiko siitä olla haittaa?

Tutkijat näkevät monia syitä siihen, miksi ihmiset ovat valmiita turvautumaan myös asioihin, joita nykytiede ei tunnista - kuten eläinmeediointiin ja uskomushoitoihin.

Nainen pitää syksyn lehtiä kädessään.

Parantaako aika? Vaatiiko sureminen työtä? – Seitsemän kysymystä surusta

Pyhäinpäivänä hautausmaat muuttuvat kynttilämeriksi. Suomalaisten surua tutkinut Mari Pulkkinen toivoo, että menettämisestä kumpuavan tunteen äärellä pysähdyttäisiin muulloinkin kuin juhlapyhinä.

Pasi Heikura pilkkua viilaamassa

Aristoteleen kantapään kesä

Lomasesongin ohjelmien esittely

Henkilö selaa Koraania.

Raamatun ja Koraanin tutkijat tarjoavat maahanmuuttokeskusteluun historiallisen näkökulman

Oma ryhmä nähdään moninaisena, vieraat halutaan helpommin niputtaa, sanoo Uuden testamentin tutkija Nina Nikki.

Navigaatiokuva aineen uskonto oppimateriaaleille.

Oppimateriaalit: uskonto

Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

Kaksi naista veden äärellä.

Intiaanit ovat pääosassa VB-valokuvakeskuksen näyttelyssä Kuopiossa

Osa valokuvista on lavastettu ja valokuvaaja on myös poistanut kuvista liian moderniksi katsomiaan seikkoja, kuten esimerkiksi kelloja. Ikää kuvilla on kokonaiset sata vuotta.

Rafael Karsten

Rafael Karsten näkee kallonkutistusrituaalin

Karsten tutki intiaanikansojen tapoja ja kulttuuria.

Niemenkylä uhrikivi Luumäki sateenkaari

Suomi on muinaisen taikuuden maa – maahiset ja haltiat olivat mätäisiä vainajahenkiä

Suomen metsissä on lymyillyt vuosisatojen ajan maahisia ja keijuja. Tällaisen päätelmän voi tehdä, jos uskoo värikkäitä aikalaiskertomuksia. Uskontotieteen dosentin Risto Pulkkisen mukaan kertomukset kuvaavat ajan arkiuskomuksia.

Juha Pentikäisen (kuvassa) kirjoittama ja Risto Pulkkisen toimittama Laestadiuksen Lappalaisten mytologian uusi laitos meni kuumille kiville juhlapäivän seminaarissa.

Emeritusprofessori Pentikäinen luovutti arkistonaineistonsa Saamelaisarkistoon Inariin

Helsingin Yliopiston uskontotieteiden emeritusprofessori Juha Pentikäisen arkiston paperidokumentit ja nauhoitteet talletetaan pysyvästi Saamelaisarkistoon Inariin. Arkisto tuotiin tiistaina Sajokseen, jossa Saamelaisarkisto sijaitsee. Pentikäinen itse näkee, että Saamelaisarkisto on hyvä paikka hänen arkistoaineistolleen.

Teosofinen tapahtuma

Teosofia tutkii uskontoja filosofisesti

Teosofia oli suosittua 1900-luvun alussa

Hannele Lehto ja Teemu Laajasalo istuvat studiossa

Kiivas väittely kirkon asemasta Ajankohtaisessa kakkosessa

Uskontotieteilijä Hannele Lehto ja Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo ottivat mittaa toisistaan Ajankohtaisen lähetyksessä tiistai-iltana. Kaksikon näkemykset kirkon oikeudesta valtiolliseen eritysasemaan ja kirkollisveroon olivat täysin vastakkaisia.

Vierailija ottaa kuvaa Michelangelon kuuluisaa maalausta esittävästä kuvasta.

Miksi ihminen uskoo jumalaan: Tieteen kootut selitykset

Psykologille usko on intuitiivisen ajattelun ylivaltaa, uskontotieteilijälle evoluution tulosta, lääkärille mielihyvähormonia, kirkkohistorioitsijalle terveyden tekijä.

Jyrki Richt

Näkökulma: Citykirkon sudenkuopat

Olin Seinäjoella seuraamassa Houmchurch-seurakunnan sunnuntaipalvelusta. Touhu näytti kiinnostavalta ja sympaattiselta. Se herätti kuitenkin tukun kysymyksiä – mistäpä muusta kuin rahasta ja vallasta. Näin kirjoittaa Ajankohtaisen kakkosen Jyrki Richt

perunoita pussissa

Ruoka-aatteet tekevät meistä hihhuleita ja rasittavia saarnaajia

Ruokablogaajat pauhaavat kuin Vanhan testamentin profeetat. Ruoka on tehokas keino hallita, sitouttaa ryhmään tai pudottaa ryhmästä. Mihin ruokalahkoon sinä olet hurahtanut?

Yle Areena logo.

Epileptikko voi kokea uskonnollisen näyn

Osa epileptikoista näkee uskonnollisia ilmestyksiä kohtaustensa aikana. Muutamat ovat jopa kieltäytyneet leikkauksesta, jotteivat tärkeäksi koetut näyt katoaisi. Prisma Studion jakso, vuodelta 2004, pureutuu epilepsiaa sairastavien uskonnollisiin kokemuksiin sekä ilmiötä tutkivaan neuroteologiaan.

Kuva Michelangelon freskosta

Aristoteleen kantapää: Mistä jumala tuli Suomeen?

Mistä uskonnolliset termit ovat tulleen Suomeen.

Joulukuusen koristeltuja oksia.

Aristoteleen kantapää: Kuusin kynttilöin

Joulu on sikäli omalaatuinen kristillinen juhla, että siihen kuuluvista erilaisista perinteistä ja tavoista kovin moni ei liity kristillisyyteen mitenkään.

Aristoteleen kantapää ja kevätuhri

Ohjelma uskonnollisista juhlista.

Stradan Ivan Jeesus Kristuksen asuun pukeutuneena, taustallaan taivaallinen valo

Jeesus – roomalaisajan Che Guevara?

Hollywood-ohjaaja Paul Verhoeven on selvittänyt kirjassaan totuutta historiallisen Jeesuksen elämästä. Hänen mukaansa evankeliumit vääristävät ja kaunistavat Jeesuksen kuvaa. Joulu 2012.

Tutkija: Enkelit tuovat niihin uskovien arkeen lohtua ja lumoa

Ihmisten enkelikokemuksia tutkinut uskontotieteen dosentti sanoo, että ei ole olemassa yhtenäistä enkeliuskoisten ryhmää – osa on mukana leikkimielellä, osa enemmän tosissaan.

Intian hindut tuohtuivat uskontonsa tutkimuksesta, Penguin-kustantamo silppuaa kirjansa painoksen

Yhdysvaltalainen uskontotieteiden professori kirjoitti hindujen uskonnosta kirjan, josta tuli Intian sananvapauden mittatikku. Arvostelijat suuttuivat muun muassa naisten ja kastittomien merkityksen painottamisesta. Oikeusjutut ja uhkailu saivat kustantamon lopulta päättämään, että kirja vedetään myynnistä ja tuhotaan.

Kädet ristissä Raamatun päällä.

Uskontotieteilijä veren syntimittarista: Puoskarointia ja hölynpölyä

Uskontotieteen tohtori, dosentti Ilkka Pyysiäinen Helsingin yliopistosta tyrmää väitteen, että ihmisen syntisyyden voisi määrittää verestä mittaamalla. Pyysiäinen luonnehtii syntimittaria hölynpölyksi, mutta ei pidä sitä ollenkaan harmittomana.

Miehen kädet ristissä kirkossa.

Miten media käsittelee uskontoja?

Uskontotieteen dosentin Teemu Tairan mukaan uskonnosta uutisoidaan ja muistetaan helpoimmin konfliktitilanteet. Onko uskontojen käsittely mediassa liiankin kriittistä, vai pääsevätkö uskonnot helpolla?

Päivi Räsänen

"Uskonto on mediassa esillä, kun on joku konflikti"

Uskontotieteen dosentin mukaan media on Suomessa kriittinen erityisesti uskonnollisesti konservatiiveja kohtaan, mutta se ei ole lähtökohtaisesti uskontovastainen.

Marja Soinisella on shetlanninlammaskoiria.

Koira päihittää anopin perheenjäsenenä

Koira on monelle lemmikinomistajalle jopa merkityksellisempi perheenjäsen kuin anoppi. Tutkijoiden mukaan eläinten inhimillistäminen yleistyy myös Suomessa nopeasti.

Virsikirjoja kirkon penkissä.

Mitä palvelua kaipaat kirkolta?

Kirkko kiinnostaa ihmisiä kritiikin kohteena, muttei vaikuttamisen kenttänä. Kirkon pitäisi Helsingin piispan Irja Askolan mukaan katsoa tiukasti peiliin ja miettiä, miksei se osaa viestittää kristittynä olemista kiehtovana. Mitä konkreettista apua saat kirkolta? Miten kristillisyys näkyy arjessasi?

Virsikirjoja kirkon penkissä.

Kirkkoon kyllästynyt ei halua muuttaa asioita vaan erota

Uskontotieteen professorin mukaan viime vuosien eropiikit ovat osa vuosikymmeniä jatkunutta kehitystä, jossa ihmiset ovat hiljalleen vieraantuneet kirkollisesta perinteestä.

Ihmisiä laiturilla

Juhannus on sekoitus maallista ja taivaallista

Juhannus on saanut nimensä Johannes Kastajan syntymäpäivästä, mutta käytännössä uskonto näkyy ja tuntuu keskikesän juhlassa varsin vähän. Suojeluspyhimykset sitovat kuitenkin uskonnon vahvasti juhannukseen.

enkelivalmentaja Erkki-Koski Lammi

Burnout ajoi diplomi-insinöörin etsimään enkeleitä

Erkki Koski-Lammi oli tuiki tavallinen diplomi-insinööri vielä parikymmentä vuotta sitten. Työuupumus, itsensä etsiminen ja turhautuminen länsimaiseen lääketieteeseen toivat kuitenkin Erkin elämään enkelit. Nyt Erkki on enkelivalmentaja.

Mies katsoo auringonlaskua merenrannalla

Mystinen kokemus voi muuttaa ihmisen elämän suunnan

Uskonnollinen kokemus on mystistä kokemusta laajempi käsite.

Minkälaisissa tilanteissa sinua on yritetty uskonnollisesti käännyttää?

Minkälaisissa tilanteissa sinua on yritetty uskonnollisesti käännyttää? Millä tavoin asiaan reagoit?

Mies ovella

Uskovainen ovella - mitä sitten?

Pahoittaako käännytystyössä oleva uskovainen mielensä, jos ovi paiskataan nenän edestä kiinni? Entä miksi käännytystä kokeillaan kassajonossa, uimahallin saunassa tai työlounaalla?

Maailmanloppu Ylen Areenassa torstai-iltana

Maailmanlopun keskusteluohjelmassa puhutaan mm. maailmanlopun elokuvista, uskonnosta ja avaruudesta.

Yle Areena logo.

Udmurtiassa uhrataan muinaisjumalille ja seurataan tv:stä nykymaailman menoa

Udmurtit ovat suomalaisten kaukaisia kielisukulaisia Keski-Venäjällä. Teollistuneiden kaupunkien ulkopuolella muinaisusko ja kansanperinne elävät edelleen, vaikka laulavat mummotkin seuraavat nykyaikaista mediaa.

Svenska Dagbladet: Joka viides uskoo kummituksiin

Ruotsalaistutkimuksen mukaan kiinnostus yliluonnolliseen elää uutta kukoistuskautta. Svenska Dagbladetin teettämässä tutkimuksessa joka viides vastaaja uskoi kuoleman jälkeiseen elämään ja sanoi aistineensa kuolleen henkilön läsnä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle