Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mystiikka kiehtoo nykyihmistä

Uushenkisyys poimii täsmäherkut uskontojen buffetpöydästä.

2020 kevät: uskonto – YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin

YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin.

Tiedätkö, mitä on pyllyttäminen? Entä mistä naisen häpy on vanhan kansan mukaan tehty? Testaa tietosi suuressa naiseuden voima -visassa!

Naisen kyky luoda uutta elämää on ollut myyttien aiheena ympäri maailmaa. Naisvaltaisia yhteisöjä elää yhä eri mantereilla.

2019 syksy: uskonto – YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin

YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin.

Tutkimus: Nuorten suomalaismuslimien identiteetti vaihtelee tilanteen mukaan – "Moni tuntee itsensä suomalaiseksi ulkomailla ja ulkomaalaiseksi Suomessa"

Nuoret suomalaismuslimit suhtautuvat erityisen kriittisesti islamin alueellisiin perinteisiin, joita harjoitetaan vanhempien lähtömaassa

Selvitys: Suomalaisten asenteet eurooppalaisittain jyrkät – 62 prosenttia uskoo, että islam ei sovi yhteen suomalaisen kulttuurin kanssa

Pew tutki uskonnollisia asenteita 15 eurooppalaisessa maassa. Suomessa asenteet islamiin näyttävät arvojen ja kulttuurin osalta kaikkein jyrkimmiltä.

Suomalainen tiedekirjaklassikko julkaistaan uudelleen – Uno Harvan merkkiteoksesta uusintapainos

Uno Harvan teos esimodernin ajan suomalaisten uskonelämästä julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1948.

Enkeleitä, energiaa ja eläinten ajatuksia – Moni hakee lohtua meedioilta ja uskomushoidoista, mutta voiko siitä olla haittaa?

Tutkijat näkevät monia syitä siihen, miksi ihmiset ovat valmiita turvautumaan myös asioihin, joita nykytiede ei tunnista - kuten eläinmeediointiin ja uskomushoitoihin.

Parantaako aika? Vaatiiko sureminen työtä? – Seitsemän kysymystä surusta

Pyhäinpäivänä hautausmaat muuttuvat kynttilämeriksi. Suomalaisten surua tutkinut Mari Pulkkinen toivoo, että menettämisestä kumpuavan tunteen äärellä pysähdyttäisiin muulloinkin kuin juhlapyhinä.

Aristoteleen kantapään kesä

Lomasesongin ohjelmien esittely

Raamatun ja Koraanin tutkijat tarjoavat maahanmuuttokeskusteluun historiallisen näkökulman

Oma ryhmä nähdään moninaisena, vieraat halutaan helpommin niputtaa, sanoo Uuden testamentin tutkija Nina Nikki.

Oppimateriaalit: uskonto

Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

Intiaanit ovat pääosassa VB-valokuvakeskuksen näyttelyssä Kuopiossa

Osa valokuvista on lavastettu ja valokuvaaja on myös poistanut kuvista liian moderniksi katsomiaan seikkoja, kuten esimerkiksi kelloja. Ikää kuvilla on kokonaiset sata vuotta.

Rafael Karsten näkee kallonkutistusrituaalin

Karsten tutki intiaanikansojen tapoja ja kulttuuria.

Suomi on muinaisen taikuuden maa – maahiset ja haltiat olivat mätäisiä vainajahenkiä

Suomen metsissä on lymyillyt vuosisatojen ajan maahisia ja keijuja. Tällaisen päätelmän voi tehdä, jos uskoo värikkäitä aikalaiskertomuksia. Uskontotieteen dosentin Risto Pulkkisen mukaan kertomukset kuvaavat ajan arkiuskomuksia.

Emeritusprofessori Pentikäinen luovutti arkistonaineistonsa Saamelaisarkistoon Inariin

Helsingin Yliopiston uskontotieteiden emeritusprofessori Juha Pentikäisen arkiston paperidokumentit ja nauhoitteet talletetaan pysyvästi Saamelaisarkistoon Inariin. Arkisto tuotiin tiistaina Sajokseen, jossa Saamelaisarkisto sijaitsee. Pentikäinen itse näkee, että Saamelaisarkisto on hyvä paikka hänen arkistoaineistolleen.

Teosofia tutkii uskontoja filosofisesti

Teosofia oli suosittua 1900-luvun alussa

Kiivas väittely kirkon asemasta Ajankohtaisessa kakkosessa

Uskontotieteilijä Hannele Lehto ja Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo ottivat mittaa toisistaan Ajankohtaisen lähetyksessä tiistai-iltana. Kaksikon näkemykset kirkon oikeudesta valtiolliseen eritysasemaan ja kirkollisveroon olivat täysin vastakkaisia.

Miksi ihminen uskoo jumalaan: Tieteen kootut selitykset

Psykologille usko on intuitiivisen ajattelun ylivaltaa, uskontotieteilijälle evoluution tulosta, lääkärille mielihyvähormonia, kirkkohistorioitsijalle terveyden tekijä.

Näkökulma: Citykirkon sudenkuopat

Olin Seinäjoella seuraamassa Houmchurch-seurakunnan sunnuntaipalvelusta. Touhu näytti kiinnostavalta ja sympaattiselta. Se herätti kuitenkin tukun kysymyksiä – mistäpä muusta kuin rahasta ja vallasta. Näin kirjoittaa Ajankohtaisen kakkosen Jyrki Richt

Aristoteleen kantapää: Mistä jumala tuli Suomeen?

Mistä uskonnolliset termit ovat tulleen Suomeen.

Aristoteleen kantapää ja kevätuhri

Ohjelma uskonnollisista juhlista.

Tutkija: Enkelit tuovat niihin uskovien arkeen lohtua ja lumoa

Ihmisten enkelikokemuksia tutkinut uskontotieteen dosentti sanoo, että ei ole olemassa yhtenäistä enkeliuskoisten ryhmää – osa on mukana leikkimielellä, osa enemmän tosissaan.

Intian hindut tuohtuivat uskontonsa tutkimuksesta, Penguin-kustantamo silppuaa kirjansa painoksen

Yhdysvaltalainen uskontotieteiden professori kirjoitti hindujen uskonnosta kirjan, josta tuli Intian sananvapauden mittatikku. Arvostelijat suuttuivat muun muassa naisten ja kastittomien merkityksen painottamisesta. Oikeusjutut ja uhkailu saivat kustantamon lopulta päättämään, että kirja vedetään myynnistä ja tuhotaan.

Uskontotieteilijä veren syntimittarista: Puoskarointia ja hölynpölyä

Uskontotieteen tohtori, dosentti Ilkka Pyysiäinen Helsingin yliopistosta tyrmää väitteen, että ihmisen syntisyyden voisi määrittää verestä mittaamalla. Pyysiäinen luonnehtii syntimittaria hölynpölyksi, mutta ei pidä sitä ollenkaan harmittomana.

Miten media käsittelee uskontoja?

Uskontotieteen dosentin Teemu Tairan mukaan uskonnosta uutisoidaan ja muistetaan helpoimmin konfliktitilanteet. Onko uskontojen käsittely mediassa liiankin kriittistä, vai pääsevätkö uskonnot helpolla?

"Uskonto on mediassa esillä, kun on joku konflikti"

Uskontotieteen dosentin mukaan media on Suomessa kriittinen erityisesti uskonnollisesti konservatiiveja kohtaan, mutta se ei ole lähtökohtaisesti uskontovastainen.

Koira päihittää anopin perheenjäsenenä

Koira on monelle lemmikinomistajalle jopa merkityksellisempi perheenjäsen kuin anoppi. Tutkijoiden mukaan eläinten inhimillistäminen yleistyy myös Suomessa nopeasti.

Mitä palvelua kaipaat kirkolta?

Kirkko kiinnostaa ihmisiä kritiikin kohteena, muttei vaikuttamisen kenttänä. Kirkon pitäisi Helsingin piispan Irja Askolan mukaan katsoa tiukasti peiliin ja miettiä, miksei se osaa viestittää kristittynä olemista kiehtovana. Mitä konkreettista apua saat kirkolta? Miten kristillisyys näkyy arjessasi?

Kirkkoon kyllästynyt ei halua muuttaa asioita vaan erota

Uskontotieteen professorin mukaan viime vuosien eropiikit ovat osa vuosikymmeniä jatkunutta kehitystä, jossa ihmiset ovat hiljalleen vieraantuneet kirkollisesta perinteestä.

Juhannus on sekoitus maallista ja taivaallista

Juhannus on saanut nimensä Johannes Kastajan syntymäpäivästä, mutta käytännössä uskonto näkyy ja tuntuu keskikesän juhlassa varsin vähän. Suojeluspyhimykset sitovat kuitenkin uskonnon vahvasti juhannukseen.

Burnout ajoi diplomi-insinöörin etsimään enkeleitä

Erkki Koski-Lammi oli tuiki tavallinen diplomi-insinööri vielä parikymmentä vuotta sitten. Työuupumus, itsensä etsiminen ja turhautuminen länsimaiseen lääketieteeseen toivat kuitenkin Erkin elämään enkelit. Nyt Erkki on enkelivalmentaja.

Mystinen kokemus voi muuttaa ihmisen elämän suunnan

Uskonnollinen kokemus on mystistä kokemusta laajempi käsite.

Minkälaisissa tilanteissa sinua on yritetty uskonnollisesti käännyttää?

Minkälaisissa tilanteissa sinua on yritetty uskonnollisesti käännyttää? Millä tavoin asiaan reagoit?

Uskovainen ovella - mitä sitten?

Pahoittaako käännytystyössä oleva uskovainen mielensä, jos ovi paiskataan nenän edestä kiinni? Entä miksi käännytystä kokeillaan kassajonossa, uimahallin saunassa tai työlounaalla?

Maailmanloppu Ylen Areenassa torstai-iltana

Maailmanlopun keskusteluohjelmassa puhutaan mm. maailmanlopun elokuvista, uskonnosta ja avaruudesta.

Svenska Dagbladet: Joka viides uskoo kummituksiin

Ruotsalaistutkimuksen mukaan kiinnostus yliluonnolliseen elää uutta kukoistuskautta. Svenska Dagbladetin teettämässä tutkimuksessa joka viides vastaaja uskoi kuoleman jälkeiseen elämään ja sanoi aistineensa kuolleen henkilön läsnä.

Alussa mieli loi jumalan?

Kognitiotieteen, psykologian ja uskovan näkökulmia uskoon.

Uhrikivet – Kerimäen muinainen mysteeri

Kerimäen Makkolassa muhii arkeologinen arvoitus. Siellä on harvinainen keskittymä muinaisia uhrikiviä. Kerimäkeläinen harrastaja-arkeologi Sulo Strömberg on vihjeiden, tutkimusten ja tarkistusten avulla tuonut päivänvaloon satoja rajakiviä ja muistohakkauksia sekä uhri- ja kuppikiviä.

Kirja Marina Takalosta syksyllä

Vienankarjalaisesta runonlaulajasta Marina Takalosta ilmestyy kirja syksyllä. Asialla on jälleen professori Juha Pentikäinen, joka tapasi Takalon jo 50 vuotta sitten.

Tatuoinneista keski-ikäisten naisten villitys

Keski-ikäiset naiset ovat innostuneet tatuointien hankkimisesta. He hakevat vartaloonsa korumaisia kuvia, eivät niinkään suuria tatuointeja. Muutenkin tatuointien suosio on jatkunut tasaisena viime vuodet.

Lukiolaiset vaativat yleissivistävää uskonnonopetusta

Suomen Lukiolaisten Liitto haluaa, että oman uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus korvataan yleisellä uskontotiedolla. Kannatus tukee opetusministeri Henna Virkkusen viikonloppuna esittämää ajatusta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle