Uusimmat artikkelit
“Kansanmurhaa ja kolonialistista väkivaltaa” – Kuningas Charles on osa rasistista systeemiä, sanoo Paris Williams, 24
Mustat britit kohtaavat arjessaan jatkuvaa rasismia. Syy on kuninkaallisissa, sanoo Paris Williams.
Katso kuvat huikeasta hiustrendistä, jota et ole todennäköisesti koskaan ennen nähnyt – valkoiset ihmiset kielsivät sen aikaisemmin
Perinteinen amasunzu-kampaus on nuorille ruandalaisille keino tuntea ylpeyttä omasta alkuperästä.
Kuningas Charles puskee lauluihin ja lompakoihin, mutta entisten siirtomaiden mitta brittikuninkaallisiin voi nyt olla täynnä
Kuningattaren vaihtuminen kuninkaaseen vaikuttaa lukemattomiin asioihin Britannian katukuvassa ja asukkaiden arkielämässä. Kuningas Charlesilla on myös omaa sananvaltaa muutoksiin.

Harry Styles huudatti yleisöä New Yorkissa, Etelä-Afrikassa puolue irtisanoutui suremisesta – maailma reagoi Elisabetin kuolemaan
Surunvalitteluja vyöryy Britanniaan eri puolilta maailmaa. Samaan aikaan jatkuu keskustelu monarkian roolista ja kolonialismin perinnöstä.

Australiassa senaattori kutsui virkavalassaan maan hallitsijaa kuningatar Elisabetia valloittajaksi
Alkuperäiskansaan kuuluva vihreiden Lidia Thorpe joutui lopulta lukemaan virkavalan tavanomaisessa muodossaan puhemiehen ojennettua häntä.
Kuningatar Elisabet on usean entisen alusmaan valtionpää, mutta muutos voi tulla pian – prinssi Charles: Jokaisen valtion oma asia
Marraskuussa Barbados poisti kuningattarelta valtionpään aseman. Kansainyhteisön maissa vierailleet kuninkaalliset ovat törmänneet viime aikoina kolonialismista kumpuaviin syytöksiin.
Belgian kuningas ei pyytänyt kongolaisilta anteeksi siirtomaa-ajan hirmutekoja – "Pelkät pahoittelut eivät riitä"
Belgia palauttaa Kongolle kansallissankari Patrice Lumumban hampaan – ainoan jäänteen pääministeristä, joka salamurhattiin ja liuotettiin happoon.
Nobel-voittaja Abdulrazak Gurnah kirjoittaa omakohtaisesti pakolaisuuden aikakaudesta: "Kyse ei ole vain kokemuksestani – se on nykytodellisuutta"
Suurelle yleisölle tuntematon Abdulrazak Gurnah kirjoittaa auki kolonialismin historiaa ja haluaa muistuttaa ihmisyyden hyvistä puolista.
Belgian kolonialismi oli yksi synkimmistä ajoista, ja suomalaisilla oli oma tärkeä roolinsa siinä – Kongon Akseli avaa tarinan pimeyden sydämeen
Kongo-joen liikenne oli suomalaisten konemiesten hallussa aikana, jolloin Kongoa riistettiin pahemmin kuin ehkä mitään muuta siirtomaata kolonialismin synkän historian aikana.

Suomi palautti Namibiaan pyhiä kiviä, mutta Kansallismuseossa on yhä arvokas kokoelma siirtomaa-ajoilta – "Suomessa on tahto luovuttaa niitä"
Monissa Afrikan maissa on vaadittu siirtomaa-aikana Eurooppaan vietyjen esineiden palauttamista. Suomeen virallisia palautuspyyntöjä ei ole toistaiseksi tullut.

Rihanna julistettiin heti kansallissankariksi tasavallaksi muuttuneella Barbadoksella – "Jatka timantin lailla säihkymistä"
Barbados luopui kuningatar Elisabetista valtionpäänä oltuaan osa Britannian kuningaskuntaa lähes 400 vuotta. Maan ensimmäinen presidentti on Sandra Mason.
Analyysi: Afrikkalaiset taideaarteet eurooppalaisissa museoissa ovat suoraa jatkumoa kolonialismista
Afrikkalaisten maiden – ei länsimaisten museoiden – pitää saada päättää, mitä varastetuille taide-esineille tapahtuu, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.

Kuningatar Elisabetin valtakausi Barbadoksella päättyy – maailman nuorin tasavalta syntyy tänään Karibialla
Talousvaikeudet koettelevat turismista riippuvaista saarivaltiota, mutta moni haluaa jättää lopulliset hyvästit siirtomaa-ajan ja orjuuden varjostamalle historialle.
Vanhemmiltaan tanskalaistettaviksi viedyt grönlantilaislapset vaativat nyt korvauksia – "He menettivät perheensä, kielensä ja kulttuurinsa"
Grönlannista vietiin 1950-luvulla 22 lasta pakkotanskalaistettaviksi osana Grönlannin modernisointihanketta. Palattuaan Grönlantiin useat menettivät yhteyden vanhempiinsa.
Entiset siirtomaavallat luopuvat Afrikasta viedyistä esineistä – Ranska palautti taideaarteita Beniniin, skotlantilainen yliopisto Nigeriaan
Arvioiden mukaan jopa 90 prosenttia afrikkalaisista museoesineistä sijaitsee eurooppalaisissa kokoelmissa.
Voiko menneisyyden vääryyksiä sovittaa? Tätä yrittää nyt Suomessa saamelaisten totuuskomissio, mutta maailmalla saavutukset vaihtelevat
Totuus- ja sovintokomissioiden konkreettisista tuloksista ollaan maailmalla montaa mieltä. Miltä saamelaisten kohtelua selvittävä Suomen komissio näyttää kansainvälisessä valossa?
Student racism row ignites colonial board game debate
Costumes worn by University of Helsinki students at a game-themed event have led to a wider societal debate about the popular Star of Africa game.
Afrikan tähden loi 19-vuotias Tarzan-kirjojen fani kolonialismin kulta-aikana – miten peliin pitäisi nyt suhtautua?
Keskustelu Afrikan tähti -pelin kolonialismista on viime päivinä ryöpsähtänyt käyntiin. Tutkijat pitävät keskustelua hyvänä asiana mutta näkevät myös, että peliä voi hyvin pelata, kun ymmärtää sen olevan aikansa tuote.
Osaatko sijoittaa Afrikan maat kartalle? Testaa tietosi maanosan 54 maasta
Afrikka, äärimmäisyyksien maanosa.

Haitin surmattu presidentti johti läntisen pallonpuoliskon köyhintä maata – Miksi avustusmiljardit eivät ole nostaneet saarivaltiota jaloilleen?
Siirtomaahistorian lisäksi selityksiä Haitin ahdinkoon löytyy esimerkiksi epäonnistuneista humanitaarisista operaatioista ja maan korruptoituneesta politiikasta. Myös luonnonvoimat näyttelevät osansa Haitin epäonnessa.

Saksa tunnusti siirtomaakauden ajan kansanmurhan Namibiassa
Saksa on tunnustanut syyllistyneensä kansanmurhaan Namibiassa vuosina 1904–1908 ja maksaa siitä korvaukset. Sovittelu kesti viisi vuotta.
Britannian imperiumin väkivalta ja rasismi jäävät yhä vieläkin suurmieshistorian ja tv-sarjojen nostalgian varjoon
Väkivalta ja rasismi Britannian imperiumissa.

Alemmuuskompleksi oli syy, miksi suomalaiset syrjivät Petsamon saamelaisia kuin siirtomaaherrat, sanovat tutkijat – "Kolonialismi tulisi nähdä osana Suomen historiaa"
Petsamo liitettiin Suomeen sata vuotta sitten. Jäämeren kaistaleen hallinnassa oli siirtomaavallan piirteitä, sanovat uutta tutkimusta aiheesta tekevät tutkijat.
Toimittajalta: Tiesitkö, että suomalaisetkin ovat olleet etsimässä Kongon rikkauksia kaivoksilla?
Kongosta kaavailtiin jopa Suomen siirtomaata jatkosodan aikana, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.

Saako lapsen ihonväristä olla kiinnostunut? Brittihovin rasismiskandaali kertoo brittien ja amerikkalaisten erilaisesta suhtautumisesta rotuun
Imperialismi ei ole noussut samalla tavalla brittiläisen historian keskiöön kuin orjakauppa ja sen seuraukset Yhdysvalloissa.

Afrikkalaiset tutkijat haastavat ”valkoisen miehen taloustieteen” – tutkija kuvaa uutta lähestymistapaa Afrikan lahjaksi tieteelle
Euroopan ja Afrikan suhde perustuu yhä tarinoihin valkoisesta pelastajasta, sanoo Afrikkaan perehtynyt tutkija.

Britannia tarjoaa hongkongilaisille erikoisviisumia Kiinan vastustuksesta huolimatta – Yli 300 000 on aikeissa hakea
Viisumi tarjoaisi nopeutetun mahdollisuuden hakea Britannian kansalaisuutta.
Matka Etelä-Afrikkaan opetti, että kolonialismi on myös meidän suomalaisten synti
Kolonialismi liittyy myös Suomeen, kirjoittaa Janette Leino.
Aktivistien epäillään yrittäneen varastaa museoesineitä Ranskassa palauttaakseen ne Afrikkaan
Syyttäjä esittää syytetyille sakkorangaistuksia.
Barbados haluaa eroon kuningatar Elisabetista
Kansainyhteisöön kuuluva saarivaltio aikoo muuttua tasavallaksi.
Singaporen kosketus – satiirinen draamasarja brittiläisen perheen koettelemuksista maailmansodan keskellä
Draamasarja brittiläisen perheen koettelemuksista.

Suomalainen Peter hyppäsi 1700-luvulla laivaan, jonka määränpäätä ei tiennyt – päätyi Tahitin kuninkaan sotapäälliköksi: "Peterin muisto elää Tahitilla vieläkin"
Peter Hagerstein tunnetaan sekä konnana ja hulttiona että kuninkaan uskollisena liittolaisena. Ristiriitainen seikkailija on unohdettu Suomessa, mutta ei Tahitilla.
"Kun ei sopivia kenkiä löydy, voitan paljain jaloin" – 60 vuotta sitten Afrikka oli tulevaisuuden maanosa ja Abebe Bikila sen sankari
Etiopialaisen maratoonarin Abebe Bikilan traaginen tarina on kertomus hetkestä, jolloin Afrikka uskoi kaiken olevan mahdollista..

Arvedávgesámit: Dásseárvu lea min buohkaid ovddasvástádus, iige sápmelašvuohtage daga friddjan rasisttalaš jurddašanvugiin
Arvedávgesámit sávvet, ahte olbmuid girjáivuohta šattašii norbman sámi servodagas. Sii vurdet maid aktiivvalaš ságastallama dásseárvvus ja lasi oktasaš deaivvademiid.
Roope Lipastin kolumni: En ole puolellanne enkä teitä vastaan
Jos poliittinen korrektius tosiaan toimisi, maailma olisi kovin erinäköinen, kirjoittaa Roope Lipasti.

Mikä on suomalaisten suhde kolonialismiin ja miksi siitä on niin vaikea puhua? Professori: "Puolustaudutaan syytöksiltä, joita kukaan ei ole esittänyt"
Suomalaisiakin työskenteli höyrylaivoilla siirtomaa-ajan Kongossa, kuningas Leopold II:n pahamaineisessa valtakunnassa.
Kiistellyn patsaan poistamisesta järjestettiin äänestys Grönlannissa: enemmistö haluaa monen vihaaman lähetyssaarnaajan jäävän paikoilleen
Tanskalais-norjalaista pappia Hans Egedeä pidetään Grönlannin kolonialisoimisen airuena.

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Viisi miljardia köyhää ei ole merkki edistyksestä
Perusteeton edistysusko ei auta selättämään ihmiskunnan suurimpia haasteita, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen.
Grönlannissa äänestetään lähetyssaarnaaja Hans Egeden patsaan kohtalosta – monelle se edustaa kolonialismin perintöä
Patsas sotkettiin kesäkuussa punaisella maalilla ja tekstillä ”decolonize”.
Entisen orjarannikon aktiiviset nuoret kulkevat kohti unelmiaan
Toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin.

Toimittajalta: Suomellakin on siirtomaahistoriansa, emmekä siksi voi seurata keskustelua ulkopuolisina
Ensiaskel vaikeiden asioiden käsittelyyn on niiden olemassaolon tunnustaminen, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Sakari Nuuttila.

Tv-korjaajan talo rapistuu pala palalta ja päätyy siksi kaikkien turistien kuviin – Saint-Louis'n kaupunki on vaarassa, eikä kaikkia kiinnosta siirtomaahistorian vaaliminen
Jos suojelutyö ei etene, Senegalin Saint-Louis'ta uhkaa pudotus Unescon vaarantuneiden kohteiden listalle.

Afrikka-komissaari Jutta Urpilainen toivoo avointa keskustelua Euroopan siirtomaa-ajasta: Patsaiden turmelu osoittaa, että keskustelu on vielä käymättä monissa maissa
EU on edelleen Afrikan merkittävin kauppakumppani ja tärkein kehitysavun antaja.

Belgian kuningas taipui pahoittelemaan kongolaisille siirtomaa-ajan raakuuksia
Pelkkä onnentoivotus ei nykyisessä ilmapiirissä olisi riittänyt 60-vuotista itsenäisyyttään viettävälle Kongon demokraattiselle tasavallalle.
”Ugandan homovastaiset lait periytyvät briteiltä”
Tutustu Muuttuva Afrikka -radiosarjan vieraaseen!

Guldal jiena: Helga West muitala rasismma ja suopmelaš kolonialismma birra
West lei Horisontti-rádioprográmmas ságastallamen das, makkár lea suopmelaš rasisma.

Trump uhkaa monumentteja ja patsaita tuhoavia 10 vuoden vankeustuomiolla – "Poikkeuksia ei sallita"
Tuomiota voitaisi Trumpin mukaan soveltaa myös takautuvasti jo tehdyistä teoista.
Rasistisia patsaita vastaan kapinoidaan myös Belgiassa – Julmasta kolonialismista tunnetun kuningas Leopold II:n patsas poistettiin jo Antwerpenissä
Aktivistit vaativat poistamaan Leopold II:n patsaat koko Belgiasta. Muutama päivä sitten Antwerpenin patsas töhrittiin.

Pormestari määräsi Lontoon kadunnimet ja patsaat tarkastettaviksi maan siirtomaahistorian ja orjakaupan takia
Edward Colstonin patsaan poistaminen on saanut Britanniassa aikaan keskustelun maan historiasta.
Colombia in My Arms on palkittu dokumenttielokuva kestävän yhteiskunnan mahdollisuuksista Kolumbiassa
Palkittu dokumentti Kolumbiasta rauhan kynnyksellä.