Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen seisoo värikkään ruudullisen seinän edessä.

“Kansanmurhaa ja kolonialistista väkivaltaa” – Kuningas Charles on osa rasistista systeemiä, sanoo Paris Williams, 24

Mustat britit kohtaavat arjessaan jatkuvaa rasismia. Syy on kuninkaallisissa, sanoo Paris Williams.

Nuori mies geometrisessa kampauksessa istuu tuolilla mustavalkoinen huivi harteillaan.

Katso kuvat huikeasta hiustrendistä, jota et ole todennäköisesti koskaan ennen nähnyt – valkoiset ihmiset kielsivät sen aikaisemmin

Perinteinen amasunzu-kampaus on nuorille ruandalaisille keino tuntea ylpeyttä omasta alkuperästä.

Barbadoksen tuore presidentti Sandra Mason ja Britannian silloinen kruununprinssi Charles kilistelivät presidentin virkaanastujaisissa marraskuussa 2021.

Kuningas Charles puskee lauluihin ja lompakoihin, mutta entisten siirtomaiden mitta brittikuninkaallisiin voi nyt olla täynnä

Kuningattaren vaihtuminen kuninkaaseen vaikuttaa lukemattomiin asioihin Britannian katukuvassa ja asukkaiden arkielämässä. Kuningas Charlesilla on myös omaa sananvaltaa muutoksiin.

Kuningatar Elisabetin muistolle.

Harry Styles huudatti yleisöä New Yorkissa, Etelä-Afrikassa puolue irtisanoutui suremisesta – maailma reagoi Elisabetin kuolemaan

Surunvalitteluja vyöryy Britanniaan eri puolilta maailmaa. Samaan aikaan jatkuu keskustelu monarkian roolista ja kolonialismin perinnöstä.

Australiassa senaattori kutsui virkavalassaan kuningatar Elisabetia valloittajaksi

Australiassa senaattori kutsui virkavalassaan maan hallitsijaa kuningatar Elisabetia valloittajaksi

Alkuperäiskansaan kuuluva vihreiden Lidia Thorpe joutui lopulta lukemaan virkavalan tavanomaisessa muodossaan puhemiehen ojennettua häntä.

Prinssi Charles seisoo edessään useita pääkalloja pöydällä.

Kuningatar Elisabet on usean entisen alusmaan valtionpää, mutta muutos voi tulla pian – prinssi Charles: Jokaisen valtion oma asia

Marraskuussa Barbados poisti kuningattarelta valtionpään aseman. Kansainyhteisön maissa vierailleet kuninkaalliset ovat törmänneet viime aikoina kolonialismista kumpuaviin syytöksiin.

Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde otettiin juhlallisesti vastaan Kinshasan lentokentällä tiistaina.

Belgian kuningas ei pyytänyt kongolaisilta anteeksi siirtomaa-ajan hirmutekoja – "Pelkät pahoittelut eivät riitä"

Belgia palauttaa Kongolle kansallissankari Patrice Lumumban hampaan – ainoan jäänteen pääministeristä, joka salamurhattiin ja liuotettiin happoon.

Abdulrazak Gurnah nobelkirjailija. Kuvattu Tammen kirjastotilassa 31.5.2022

Nobel-voittaja Abdulrazak Gurnah kirjoittaa omakohtaisesti pakolaisuuden aikakaudesta: "Kyse ei ole vain kokemuksestani – se on nykytodellisuutta"

Suurelle yleisölle tuntematon Abdulrazak Gurnah kirjoittaa auki kolonialismin historiaa ja haluaa muistuttaa ihmisyyden hyvistä puolista.

Konemestari Akseli Leppa lippalakissaan.

Belgian kolonialismi oli yksi synkimmistä ajoista, ja suomalaisilla oli oma tärkeä roolinsa siinä – Kongon Akseli avaa tarinan pimeyden sydämeen

Kongo-joen liikenne oli suomalaisten konemiesten hallussa aikana, jolloin Kongoa riistettiin pahemmin kuin ehkä mitään muuta siirtomaata kolonialismin synkän historian aikana.

Vanha amuletti Namibiasta.

Suomi palautti Namibiaan pyhiä kiviä, mutta Kansallismuseossa on yhä arvokas kokoelma siirtomaa-ajoilta – "Suomessa on tahto luovuttaa niitä"

Monissa Afrikan maissa on vaadittu siirtomaa-aikana Eurooppaan vietyjen esineiden palauttamista. Suomeen virallisia palautuspyyntöjä ei ole toistaiseksi tullut.

Barbados julisti Rihannan kansallissankariksi

Rihanna julistettiin heti kansallissankariksi tasavallaksi muuttuneella Barbadoksella – "Jatka timantin lailla säihkymistä"

Barbados luopui kuningatar Elisabetista valtionpäänä oltuaan osa Britannian kuningaskuntaa lähes 400 vuotta. Maan ensimmäinen presidentti on Sandra Mason.

Emmanuel Macron katsoo afrikkalaista taidetta museossa.

Analyysi: Afrikkalaiset taideaarteet eurooppalaisissa museoissa ovat suoraa jatkumoa kolonialismista

Afrikkalaisten maiden – ei länsimaisten museoiden – pitää saada päättää, mitä varastetuille taide-esineille tapahtuu, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.

Barbados luopuu kuningatar Elisabetista

Kuningatar Elisabetin valtakausi Barbadoksella päättyy – maailman nuorin tasavalta syntyy tänään Karibialla

Talousvaikeudet koettelevat turismista riippuvaista saarivaltiota, mutta moni haluaa jättää lopulliset hyvästit siirtomaa-ajan ja orjuuden varjostamalle historialle.

Ilmakuvassa näkyy grönlantilainen rannikkokylä sekä sen takana jäätikköä.

Vanhemmiltaan tanskalaistettaviksi viedyt grönlantilaislapset vaativat nyt korvauksia – "He menettivät perheensä, kielensä ja kulttuurinsa"

Grönlannista vietiin 1950-luvulla 22 lasta pakkotanskalaistettaviksi osana Grönlannin modernisointihanketta. Palattuaan Grönlantiin useat menettivät yhteyden vanhempiinsa.

Beniniläisten taideaarteiden näyttely pariisilaisessa museossa marraskuussa 2018.

Entiset siirtomaavallat luopuvat Afrikasta viedyistä esineistä – Ranska palautti taideaarteita Beniniin, skotlantilainen yliopisto Nigeriaan

Arvioiden mukaan jopa 90 prosenttia afrikkalaisista museoesineistä sijaitsee eurooppalaisissa kokoelmissa.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso ja pääministeri Sanna Marin saamelaisten totuus- ja sovintokomission asettamisesta kertovassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 28. lokakuuta 2021.

Voiko menneisyyden vääryyksiä sovittaa? Tätä yrittää nyt Suomessa saamelaisten totuuskomissio, mutta maailmalla saavutukset vaihtelevat

Totuus- ja sovintokomissioiden konkreettisista tuloksista ollaan maailmalla montaa mieltä. Miltä saamelaisten kohtelua selvittävä Suomen komissio näyttää kansainvälisessä valossa?

Afrikan tähden pelilauta.

Student racism row ignites colonial board game debate

Costumes worn by University of Helsinki students at a game-themed event have led to a wider societal debate about the popular Star of Africa game.

Afrikan tähden pelilauta.

Afrikan tähden loi 19-vuotias Tarzan-kirjojen fani kolonialismin kulta-aikana – miten peliin pitäisi nyt suhtautua?

Keskustelu Afrikan tähti -pelin kolonialismista on viime päivinä ryöpsähtänyt käyntiin. Tutkijat pitävät keskustelua hyvänä asiana mutta näkevät myös, että peliä voi hyvin pelata, kun ymmärtää sen olevan aikansa tuote.

Miksi avustusmiljardit eivät nostaneet Haitia jaloilleen?

Haitin surmattu presidentti johti läntisen pallonpuoliskon köyhintä maata – Miksi avustusmiljardit eivät ole nostaneet saarivaltiota jaloilleen?

Siirtomaahistorian lisäksi selityksiä Haitin ahdinkoon löytyy esimerkiksi epäonnistuneista humanitaarisista operaatioista ja maan korruptoituneesta politiikasta. Myös luonnonvoimat näyttelevät osansa Haitin epäonnessa.

Berliner Illustrierte Zeitung -lehdessä julkaistu kuva Saksan siirtomaa-ajalta Namibiasta vuodelta 1911.

Saksa tunnusti siirtomaakauden ajan kansanmurhan Namibiassa

Saksa on tunnustanut syyllistyneensä kansanmurhaan Namibiassa vuosina 1904–1908 ja maksaa siitä korvaukset. Sovittelu kesti viisi vuotta.

Suomalainen ? mies ja kolttamies 1930. Petsamontien rakennustyömaan työntekijöitä. Liinahamari? Petsamo

Alemmuuskompleksi oli syy, miksi suomalaiset syrjivät Petsamon saamelaisia kuin siirtomaaherrat, sanovat tutkijat – "Kolonialismi tulisi nähdä osana Suomen historiaa"

Petsamo liitettiin Suomeen sata vuotta sitten. Jäämeren kaistaleen hallinnassa oli siirtomaavallan piirteitä, sanovat uutta tutkimusta aiheesta tekevät tutkijat.

Mies kaivoskuopassa.

Toimittajalta: Tiesitkö, että suomalaisetkin ovat olleet etsimässä Kongon rikkauksia kaivoksilla?

Kongosta kaavailtiin jopa Suomen siirtomaata jatkosodan aikana, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.

Elisabet ratsastaa norsulla.

Saako lapsen ihonväristä olla kiinnostunut? Brittihovin rasismiskandaali kertoo brittien ja amerikkalaisten erilaisesta suhtautumisesta rotuun

Imperialismi ei ole noussut samalla tavalla brittiläisen historian keskiöön kuin orjakauppa ja sen seuraukset Yhdysvalloissa.

Kongoa 1800-luvulla hallinneen Belgian kuninkaan Leopoldin patsas töhrittynä Tervurenissä Belgiassa.

Afrikkalaiset tutkijat haastavat ”valkoisen miehen taloustieteen” – tutkija kuvaa uutta lähestymistapaa Afrikan lahjaksi tieteelle

Euroopan ja Afrikan suhde perustuu yhä tarinoihin valkoisesta pelastajasta, sanoo Afrikkaan perehtynyt tutkija.

Opiskelija

Britannia tarjoaa hongkongilaisille erikoisviisumia Kiinan vastustuksesta huolimatta – Yli 300 000 on aikeissa hakea

Viisumi tarjoaisi nopeutetun mahdollisuuden hakea Britannian kansalaisuutta.

Maisemakuva Etelä-Afrikasta.

Matka Etelä-Afrikkaan opetti, että kolonialismi on myös meidän suomalaisten synti

Kolonialismi liittyy myös Suomeen, kirjoittaa Janette Leino.

Elisabet ja kenraalikuvernööri Sandra Mason.

Barbados haluaa eroon kuningatar Elisabetista

Kansainyhteisöön kuuluva saarivaltio aikoo muuttua tasavallaksi.

vaakakuva maalauksesta

Suomalainen Peter hyppäsi 1700-luvulla laivaan, jonka määränpäätä ei tiennyt – päätyi Tahitin kuninkaan sotapäälliköksi: "Peterin muisto elää Tahitilla vieläkin"

Peter Hagerstein tunnetaan sekä konnana ja hulttiona että kuninkaan uskollisena liittolaisena. Ristiriitainen seikkailija on unohdettu Suomessa, mutta ei Tahitilla.

Abebe Bikila johtaa Rhadia Rooman olympiamaratonilla 1060

"Kun ei sopivia kenkiä löydy, voitan paljain jaloin" – 60 vuotta sitten Afrikka oli tulevaisuuden maanosa ja Abebe Bikila sen sankari

Etiopialaisen maratoonarin Abebe Bikilan traaginen tarina on kertomus hetkestä, jolloin Afrikka uskoi kaiken olevan mahdollista..

Dávvet Bruun-Solbakk sávvá álmmolaš ságastallama ja duostilvuođa loktet áššiid.

Arvedávgesámit: Dásseárvu lea min buohkaid ovddasvástádus, iige sápmelašvuohtage daga friddjan rasisttalaš jurddašanvugiin

Arvedávgesámit sávvet, ahte olbmuid girjáivuohta šattašii norbman sámi servodagas. Sii vurdet maid aktiivvalaš ságastallama dásseárvvus ja lasi oktasaš deaivvademiid.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: En ole puolellanne enkä teitä vastaan

Jos poliittinen korrektius tosiaan toimisi, maailma olisi kovin erinäköinen, kirjoittaa Roope Lipasti.

Ambomaa, lähetyssaarnaajien lapsia, 1910-1930, Suomen Lähetysseura ry:n kuvakokoelma, Kaksi lasta leikkivät heittonuijilla.

Mikä on suomalaisten suhde kolonialismiin ja miksi siitä on niin vaikea puhua? Professori: "Puolustaudutaan syytöksiltä, joita kukaan ei ole esittänyt"

Suomalaisiakin työskenteli höyrylaivoilla siirtomaa-ajan Kongossa, kuningas Leopold II:n pahamaineisessa valtakunnassa.

Joona-Hermanni Mäkinen

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Viisi miljardia köyhää ei ole merkki edistyksestä

Perusteeton edistysusko ei auta selättämään ihmiskunnan suurimpia haasteita, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen. 

Mielipiteitä jakavan Hans Egeden patsas töhrittiin punaisella maalilla kesäkuussa Nuukissa.

Grönlannissa äänestetään lähetyssaarnaaja Hans Egeden patsaan kohtalosta – monelle se edustaa kolonialismin perintöä

Patsas sotkettiin kesäkuussa punaisella maalilla ja tekstillä ”decolonize”.

Nainen seisoo ompelukoneen äärellä.

Entisen orjarannikon aktiiviset nuoret kulkevat kohti unelmiaan

Toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin.

Kuningas Leopoldin töhritty patsas Belgiassa.

Toimittajalta: Suomellakin on siirtomaahistoriansa, emmekä siksi voi seurata keskustelua ulkopuolisina

Ensiaskel vaikeiden asioiden käsittelyyn on niiden olemassaolon tunnustaminen, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Sakari Nuuttila.

Kuningas Leopold II patsas Bryssel

Belgian kuningas taipui pahoittelemaan kongolaisille siirtomaa-ajan raakuuksia

Pelkkä onnentoivotus ei nykyisessä ilmapiirissä olisi riittänyt 60-vuotista itsenäisyyttään viettävälle Kongon demokraattiselle tasavallalle.

Tutkija Hinni Aarninsalo ja hänen haastattelemasta henkilö kenttätyömatkalta vuonna 2018.

”Ugandan homovastaiset lait periytyvät briteiltä”

Tutustu Muuttuva Afrikka -radiosarjan vieraaseen!

Helga West

Guldal jiena: Helga West muitala rasismma ja suopmelaš kolonialismma birra

West lei Horisontti-rádioprográmmas ságastallamen das, makkár lea suopmelaš rasisma.

Kuvassa on Robert E. Leen patsas Virginiassa.

Trump uhkaa monumentteja ja patsaita tuhoavia 10 vuoden vankeustuomiolla – "Poikkeuksia ei sallita"

Tuomiota voitaisi Trumpin mukaan soveltaa myös takautuvasti jo tehdyistä teoista.

kuningas Leopold II:n töhritty patsas

Rasistisia patsaita vastaan kapinoidaan myös Belgiassa – Julmasta kolonialismista tunnetun kuningas Leopold II:n patsas poistettiin jo Antwerpenissä

Aktivistit vaativat poistamaan Leopold II:n patsaat koko Belgiasta. Muutama päivä sitten Antwerpenin patsas töhrittiin.

Nelsonin patsas kohoaa kuvan keskellä. Aukion ympärillä on kerrostaloja ja aukiolla ihmisiä.

Pormestari määräsi Lontoon kadunnimet ja patsaat tarkastettaviksi maan siirtomaahistorian ja orjakaupan takia

Edward Colstonin patsaan poistaminen on saanut Britanniassa aikaan keskustelun maan historiasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle