Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kouluruokaa lautasella

Oikeusasiamies: Turun olisi pitänyt järjestää kouluruokailu lakon aikana 2021

Oikeusasiamies tekee Turun kaupungin sivistystoimessa vielä laillisuusvalvontatarkastuksen. Ruokapalveluiden valmiussuunnitelma vaikuttaa oikeusasiamiehen mielestä ainakin osin keskeneräiseltä.

Tehyn ilmapalloja taivaalla.

Tehy: Oikeusasiamiehen mukaan Helsingin rekrytointikielto oli laiton ja syrjivä

Tehy kertoi vuonna 2021 jäseniltä saamiensa tietojen pohjalta, että Helsingin kaupunki olisi sopinut yksityisten terveysjättien kanssa, etteivät nämä palkkaisi Helsingin kaupungilla työskenteleviä hoitajia.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Eduskunnan oikeusasiamies: Esitutkintojen tilanne on hyvin huolestuttava – voi heikentää luottamusta poliisiin

Eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen mukaan esitutkinnan keskeyttämis- tai rajoittamispäätöksiä on vaikeassa työtilanteessa saatettu poliisissa tehdä lainvastaisin perustein.

Poliisin haalarikamera

Oikeusasiamies: Poliisi ei saa itse päättää haalarikameran kuvan poistamisesta – alkuperäinen kuva pidettävä tallessa ainakin jonkin aikaa

Oikeusasiamies katsoo, että poliisi ei voi itse päättää poistamisesta ainakaan silloin, jos häntä epäillään epäasianmukaisesta menettelystä tai toiminnasta on tehty kantelu tai rikosilmoitus.

Hämeenlinnan vankilan pääportti ja opastaulu.

Hämeenlinnan vankilassa puutteita vankien ruokailussa – sekä laatu että määrä saa moitteita apulaisoikeusasiamiehen ratkaisussa

Työntekijöiden mukaan suurimmat riskit ovat diabeetikkojen kohdalla, joille säännöllinen ateriarytmi olisi tarpeen.

Poliisiauto Helsingissä. 3.3.2021.

Poliisihallitukselle huomautus poliisin virka-apua linjaavasta kirjeestä koskien mielenterveysongelmaisten kuljetuksia

Pirkanmaalainen kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk) jätti aiheesta tammikuussa kirjallisen kysymyksen.

Hyks Naistenklinikka kyltti.

HUS rajoitti toisen vanhemman tai tukihenkilön läsnäoloa synnytyksessä korona-aikana – näin ei olisi saanut tehdä, toteaa oikeusasiamies

Oikeusasiamies on saanut asiasta 33 kantelua. Kanteluiden mukaan läsnäolorajoitukset aiheuttivat äideille turhaa kärsimystä, loukkasivat lasten oikeuksia ja eväsivät toiselta vanhemmalta unohtumattoman kokemuksen.

Potrettikuvassa, Johannes Yrttiaho, kansanedustaja, vasemmistoliitto

Kansanedustaja kanteli oikeusasiamiehelle Turun kouluterveydenhuollon ongelmista

Johannes Yrttiahon mielestä kyse ei ole vain koronatilanteen aiheuttamista ongelmista, vaan kaupungin pitkään jatkuneesta politiikasta alibudjetoida keskeisiä palveluja. 

Kädet päällekkäin polven päällä.

Liisa, 18, ei saanut huostassa ollessaan pitää puhelinta yli kolmeen vuoteen – oikeusasiamies kannustaa alaikäisiä kantelemaan lastensuojelusta

Lapset tekivät viime vuonna 72 lastensuojelua koskevaa kantelua. Lasten tekemät kantelut johtavat toimenpiteisiin huomattavasti useammin kuin aikuisten tekemät kantelut.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin

Eduskunnan oikeusasiamiehelle ennätysmäärä kanteluita viime vuonna – apulaisoikeusasiamies perkaa syitä: Suomalaiset osaavat kannella

Viimeisen kolmen vuoden aikana kanteluiden määrä on kasvanut lähes 40 prosentilla. Maija Sakslinin mukaan suomalaiset ovat hyvin tietoisia oikeuksistaan.

Flera golfbollar bredvid varandra på en grå yta. I bakgrunden syns gräs och en grön korg.

Golf-luvan viipymiselle löydettiin Hattulassa puolen tusinaa selitystä

Hattulan kunnanhallitus pui maanantaina golfkentän harjoituskentän pitkään venynyttä lupakäsittelyä. Hitaaseen käsittelyyn on löydetty useita selityksiä.

Espoon Laaksolahden päiväkotissa, pehmolelunorsu makaa sohvalla.

Keskiviikko 19.1.2022 (radio)

Aluevaalien ennakkoäänestys. Sairauspoissaolot. Kantelut oikeusasiamiehelle. Europarlamentti. Sää.

Hattula Golfin yrittäjä Reijo Riihimäki

Hattulan kunnalle moitteita hitaasta lupakäsittelystä ja selvityspyyntöön vastaamisen viipymisestä

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies moittii Hattulan kuntaa golfyrittäjän toimenpidelupahakemuksen hitaasta käsittelystä. Myös kunnalle tehtyyn selvityspyyntöön vastaaminen viipyi.

Velssin asfalttiasema.

HäSa: Oikeusasiamies ei aio tutkia Hämeenlinnan kaupungin toimintaa Velssin asfalttiasemaan liittyen

Siiri-Velssi-Kankainen asukasyhdistys teki oikeusasiamiehelle kantelun asfalttiasemaa koskevassa poikkeamislupapäätöksessä. Kantelussa yhdistys valitti siitä, että asfalttiaseman sijoittamista ei ratkaistu asemakaavalla, vaan Hämeenlinnan kaupunginhallitus antoi asemalle poikkeamisluvan yleiskaavasta kesällä 2018.

Koululaisia joulukirkossa Riistavedellä.

Koulut voivat edelleen järjestää juhlia kirkossa – perustuslakivaliokunnan mielestä tila ei tee juhlasta uskonnollista

Perustuslakivaliokunta kuitenkin katsoo, että juhlien järjestämiseen kirkossa liittyy tiettyjä jännitteitä ja että oppilaiden uskonnonvapaus on turvattava.

Hattulan kunnan viiri

Hattulan kunta selvittää, miksi tietopyyntöihin vastaaminen kangertelee

Toimittajien on ollut vaikea saada tarvitsemaansa tietoa Hattulan kunnasta. Kunta selvittää, miksi viranhaltijoilta ei ole saanut julkista tietoa lain vaatimalla tavalla.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin A-studiossa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies kehitysvammaisten epäinhimillisestä kohtelusta: “Tässä on pettänyt kaikki valvonnan tasot”

Ylen MOT-ohjelma paljasti kehitysvammaisten asumisyksikön väärinkäytöksiä. Useasta valvovasta viranomaisesta huolimatta epäkohdat ovat jääneet pimentoon eikä valvonta ole toiminut toivotulla tavalla.

Tekonurmirullia Hattulan golfkentän laidalla

Hattulan kunta sivuuttanut oikeusasiamiehen vastinepyynnön jo kahdesti – tarkastuslautakunta pyytää selvitystä

Hattulan elinvoimalautakunnan jäsen ihmettelee, miksi kunta ei ole antanut vastinettaan eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtyyn kanteluun. Vastinetta on pyydetty kunnalta jo kaksi kertaa.

Susipartion jäsenet Tobias Peura ja Kimmo Örn

Susipartio ei rikkonut lakia viime talvena tekemissään tarkastuksissa

Helmikuussa oikeusasiamiehelle tehdyssä kantelussa susipartiolaisten kerrottiin kohdelleen paikallisia ihmisiä epäasiallisesti. Tapaukset koskivat autojen, hirvenmetsästyksen ja luonnossa liikkujien tarkastuksia.

Tytti Yli-Viikari suureen valiokuntaan kuultavaksi.

Sacked Auditor General charged with aggravated abuse of office

Tytti Yli-Viikari also faces charges of payment fraud and misconduct in a public office over the use of Finnair Plus flight bonus points.

Seminaarin koulun rakennukset ilmasta käsin kuvattuna.

Hämeenlinnalle apulaisoikeusasiamiehen huomautus: salaisenkin asian käsittelystä pitää olla maininta pöytäkirjoissa

Verkossa julkaistuissa kaupunginhallituksen pöytäkirjoissa olisi pitänyt kertoa, että kokouksissa käsiteltiin salainen asia. Myös salassapitoperuste olisi pitänyt kertoa. Huomautus liittyy strategiajohtaja Markku Rimpelän toiminnasta alkaneeseen rikostutkintaan.

Rajavartiolaitoksen auto Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.

Eduskunnan oikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin saamelaisten rajavalvonnasta tehtyjen kanteluiden johdosta

Oikeusasiamiehen mukaan on kuitenkin selvää, että rajanylityksiä koskeneet rajoittamistoimenpiteet ovat vaikuttaneet saamelaisyhteisöön ja -kulttuuriin ja haitanneet erityisesti saamelaisten elinkeinojen harjoittamista.

Mikkelin kaupungintalo.

Mikkelin kaupunki selvittää eduskunnan oikeusasiamiehelle päätöksentekoaan – liittyy Satu Taavitsaisen esittämiin korruptiosyytöksiin

Satu Taavitsainen (sd.) katsoo, että kaupungin tekemä päätös oli loukannut muun muassa hänen sananvapauttaan. Kaupunki näkee asian vastineessaan toisin.

Helsingin Kallion lukion liikuntasalissa tehtiin 18. maaliskuuta vieraan kielen lyhyen oppimäärän ylioppilaskoe.

Osa ammattikorkeakouluista haluaisi voida poistaa maskittoman opiskelijan luokasta, mutta saako niin tehdä? Tulkinnanvaraiseen asiaan odotetaan linjausta lähiviikkoina

Tulkinnanvaraa jättää näkemys siitä, aiheuttaako maskittomuus uhan toisten terveydelle. Ammattikorkeakoululakia ei ole tehty pandemioita silmälläpitäen, vaan selkänojaksi puuttua poikkeuksellisiin häiriötilanteisiin.

Poliisiauto Helsingissä. 3.3.2021.

Hämeen poliisilaitoksella jo toinen putkakuolema lyhyen ajan sisällä – 2010-luvulla kirjattiin keskimäärin kymmenen putkakuolemaa vuodessa

Poliisin kuljetettavana ollut henkilö kuoli tällä viikolla Hämeessä. Kesäkuussa Hämeen poliisilaitoksen putkassa kuoli yksi ihminen. Molemmat tapaukset lasketaan tilastoissa putkakuolemiksi. Sisäministeriö valmistelee uutta putkalakia parhaillaan.

Mika Salminen vierailulla Yle Radio 1:n Ykkösaamussa 24. heinäkuuta 2020.

Apulaisoikeusasiamies: THL ja STM rikkoivat lakia 65–69-vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa – Mika Salminen: "Otamme moitteet nöyränä vastaan"

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan osa 65–69-vuotiaista jäi keväällä "Astra Zeneca -loukkuun", kun osa kunnista mielsi THL:n ohjeistuksen määräykseksi ja rokotti ikäryhmää vain Astra Zenecalla. Sakslinin mukaan THL:n ja STM:n toimet johtivat ikäryhmän syrjivään kohteluun.

Henkilöhtainen avustaja työntää avustettavan pyörätuolia kaupassa.

Järvi-Pohjanmaan perusturva sai moitteet eduskunnan oikeusasiamieheltä asiakkaan henkilökohtaisen avustajan tapaamisen rajoittamisesta koronan takia

Asiasta tehdyssä kantelussa arvosteltiin Järvi-Pohjanmaan perusturvan johdon ohjeistusta olla päästämättä asukkaan henkilökohtaista avustajaa asumisyksiköön koronaturvallisuuteen vedoten.

Teatteriryhmän mielenilmaus Etelä-Suomen aluehallintovirasto edessä Pasilassa. Esittivät teoksen seitsemälle katsojalle.

Apulaisoikeusasiamies ei tutki Näyttelijäliiton kantelua koronarajoituksista

Apulaisoikeusasiamies on kertonut liitolle jättävänsä kantelun tutkimatta, koska asiaan on mahdollista hakea muutosta myös valittamalla. Näyttelijäliiton mukaan liitto ei kuitenkaan voi valittaa asiasta.

Potrettikuvassa, Johannes Yrttiaho, kansanedustaja, vasemmistoliitto

Turun pormestariksi nousevan Minna Arven lausunnot oikeusasiamiehen selvitettäväksi

Kantelun tehnyt Johannes Yrttiaho katsoo, että Arve on kyseenalaistanut joidenkin Turun kaupunginvaltuutettujen poliittisen luotettavuuden.

Pohjolakodin sisäänkäynti Muhoksella

Syyttäjä antoi ensimmäisen ratkaisunsa Pohjolakodin rikosepäilyistä – kuusi muuta koulukodin juttukokonaisuutta on edelleen syyteharkinnassa

Muhoksella toimivan koulukodin syyteharkinta etenee. Ensimmäisestä juttukokonaisuudesta on tehty syyttämättäjättämispäätös. Koulukodissa työskentelevää neljää henkilöä epäiltiin virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Mikael Gabriel, Aura Fest

Muusikkojen liitto kanteli oikeusasiamiehelle yleisötapahtumien turvaväleistä

Muusikkojen liitto kysyy, onko Etelä-Suomen aluehallintovirasto toiminut julkisen vallankäytön rajoissa ja lain mukaan. Avin mukaan sen päätökset perustuvat lakiin.

Ari-Pekka Riihimäen vankilassa.

Oikeusasiamies ei selvitä poliisin toimia Ilolan henkirikoksen tutkinnassa – taposta tuomittu vetosi avaintodistajan painostamiseen

Oikeusasiamies toteaa, että perusteita tapauksen tutkimiselle voisi olla, mutta henkirikoksesta on kulunut liian pitkä aika. MOT nosti Ilolan tappoon liittyvät epäselvyydet esille laajassa selvityksessä helmikuussa.

Pääsykoevalvoja ja pyrkijoitä Dipolin ulkopuolella Otaniemessä.

Apulaisoikeusasiamies: Yliopistojen opiskelijavalintojen muutokset keväällä 2020 eivät olleet lainvastaisia – etäkokeiden vilppiä torjuttiin

Apulaisoikeusasiamiehelle tehtiin viime kevään opiskelijavalintaperusteiden muuttamisesta yli sata kantelua. Apulaisoikeusasiamies pitää sähköisten etävalintakokeiden järjestämistä hyväksyttävänä ja katsoo, että vilppiä pyrittiin karsimaan monilla tavoilla.

Patient och skötare håller hand.

Yksi jäi jumiin ex-anoppinsa kanssa, toisella ränsistyy perintökiinteistö – viranomaisten hidas toiminta luo monelle tuskaa: "Onko tämä edes laillista?"

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty kymmeniä kanteluja Digi- ja väestötietoviraston edunvalvonta-asioiden hitaasta käsittelystä. Oikeusasiamies on aloittanut asiasta selvityksen. Edunvalvonta-asioiden keskimääräinen käsittelyaika on neljästä kuuteen kuukautta.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Teltassa asuvan Pepsin tarina kertoo todellisuudesta, jolta voi helposti sulkea silmänsä – vaikeasti autettavat jäävät omilleen kaupungeissa ympäri maata

Eduskunnan oikeusasiamies ei ole vakuuttunut siitä, että Suomen kaupungeissa olisi tarjolla sopivaa yösijaa myös niille, joiden ongelmat ovat asunnon puuttumista suurempia. Kymenlaaksossa asunnottomuuteen on yritetty vaikuttaa jo kauan, mutta vasta nyt asiaan on suunnitteilla muutos.

Markku Koljonen yhdessä äitinsä Martta Koljosen kanssa hoitokodin pihalla Joensuussa.

Iäkäs pariskunta eristettiin toisistaan koronan alussa lainvastaisesti 3 kuukaudeksi – oikeusasiamiehen päätös paljasti myös muita virheitä

Kuopiolainen Markku Koljonen teki vanhempiensa kohtelusta kantelun oikeusasiamiehelle. Avioparille ei oltu annettu mahdollisuutta asua yhdessä. Viime vuoden keväänä he eivät saaneet tavata toisiaan Siun soten palveluyksikössä kolmeen kuukauteen.

Koronarokote.

Apulaisoikeusasiamies antaa puhtaat paperit koronarokotusjärjestyksestä – moittii THL:ää toimivallan ylittämisestä ja ristiriitaisista ohjeista

Apulaisoikeusasiamies katsoo, että viranomaiset ovat toimineet lain mukaan rokottamisjärjestyksen valmistelussa ja valvonnassa. Lainsäädäntöä tulisi kuitenkin täydentää esimerkiksi kotihoidon työntekijöiden osalta. THL saa moitteita ohjeistusten ristiriitaisuudesta.

En demonstrant står mellan två poliser.

Uniformed police holding BLM protest signs "problematic", Ombudsman says

The Ombudsman's decision stated that while the police must oppose racism, officers must also appear impartial in the line of duty.

En demonstrant står mellan två poliser.

Virkapukuiset poliisit pitelivät Black Lives Matter -mielenosoittajien kylttejä – oikeusasiamies: Ei sovi yhteen puolueettomuuskuvan kanssa

Päätöksessä sanotaan, että vaikka poliisin kuuluu vastustaa rasismia, niin mielenosoituksen valvojana sen pitää näyttäytyä puolueettomana.

Poliisitunnus hihamerkkinä.

Hämeen poliisille moitteita epäasiallisista muistiinpanoista – konstaapeli arvioi rikosilmoituksen jättäjän mielenterveyttä

Asiakas näki itsestään kirjatut tutkintamuistiomerkinnät vahingossa. Oikeusasiamiehen mukaan epäasialliset kirjaukset saattavat heikentää ilmoituksen jättäjän oikeusturvaa.

Kari Forsell.

Kivunhoidossa ja potilaan kohtaamisessa on yhä parannettavaa – selkäkivuista vuosikymmeniä kärsinyt Kari Forsell: "Pitkään hoito oli vain kipulääkettä ja pari vapaapäivää"

Lähes tuhannen ihmisen allekirjoittama joukkokantelu toimitettiin talvella eduskunnan oikeusasiamiehelle. Se on jo johtanut Valviran selvityksiin. Kipupotilaat toivovat esimerkiksi perusterveydenhuoltoon lisää resursseja ja osaamista kivunhoitoon.

K-Lataus piste Espoossa

Maanantai 3.5.2021 (radio)

Tosi-tv:n osallistujasopimuksissa on ongelmia. Ravintoloiden rajoituksia ehkä lievennetään. Koronatilanteen hoidosta tehtiin kanteluita. Maskien turvallisuutta tutkittiin. Sähköautojen latausasemia tulee lisää.

Mies katsoo kameraan, taustalla järvi

Koronaepidemian hoidosta on tehty oikeusasiamiehelle jo 82 kantelua – Esko Kähkösen ja monen muun mielestä rokotusjärjestys on epäreilu

Rokotusjärjestys ja Astra Zenecan rokotteen käyttö ovat koetelleet suomalaisten oikeustajua tänä keväänä. Polvijärveläinen Esko Kähkönen ihmettelee, miksi Pohjois-Karjalassa rokotetaan vasta riskiryhmiä, mutta Vantaalla jo terveitä nelikymppisiä.

Keltaiseen poliisiliiviin pukeutunut Maria Ohisalo poliisin tarkistuspisteellä.

Poliisiylijohtaja lainasi Ohisalolle poliisin heijastinliiviä pimeydessä Uudenmaan rajalla – oikeusasiamies katsoo, että sääntöjä rikottiin

Viranomaisia valvova oikeusasiamies katsoo ministeri Ohisalon toimineen poliisin virkajohdon kehotuksesta.

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari Helsingissä 14. joulukuuta

Valtiontalouden tarkastusvirasto puolustautuu syytöksiä vastaan: "Tarkastusten laadunvalvonta ei ole sensuuria"

Kohun keskellä olevaa virastoa on arvosteltu muun muassa tarkastusraporttiensa pehmentelystä.

Ketjukolarissa vaurioitunut auto Espoon Ikean parkkipaikalla.

Vakuutusyhtiöt ovat joutuneet valvojan syyniin: Osa yhtiöistä vitkuttelee korvausratkaisuja nyt laittoman pitkään ja jopa terveys voi olla vaarassa

Oikeusasiamies on saanut poikkeuksellisen paljon kanteluita pakollisten liikenne- ja työtapaturmavakuutusten käsittelyaikojen venymisestä.

Niuvanniemen sairaalan suljetun osaston ulkoilupiha.

Autistinen 13-vuotias poika sai käydä vain tunnin koulua päivässä, sitten hän joutui laitokseen: Sanottiin, että poikamme on psykopaatti, äiti kertoo

Huostaanotoista voitaisiin jättää tekemättä viidennes, jos tarvittava psykiatrinen hoito järjestyisi.

Tytti Yli-Viikari

Parliamentary speaker calls for auditor general's suspension over expenses claims

The Chancellery Commission may decide to suspend Tytti Yli-Viikari while an investigation is ongoing.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle