Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuka on populisti, kuka konservatiivi, entä "oikea" liberaali? Selvitimme, mitä ismien kiihtyvä käyttö kertoo yhteiskunnan kehityksestä

Identiteettiin, ilmastoon ja maahanmuuttoon liittyvät ismit kukoistavat, kun uudet ismit haastavat liberalismia.

Maailmaa mullistanut Neuvostoliiton viimeinen johtaja 90 vuotta: Mihail Gorbatšovin politiikka johti kommunismin romahtamiseen ja Saksan yhdistymiseen

Eläkkeelläkin Gorbatšov on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän jopa pyrki kertaalleen uudestaan presidentiksi.

Ranskan sisäministeri: Tunnetun islamistin epäillään kehottaneen tappamaan opettajan pilapiirrosten vuoksi

Ranskassa on tehty maanantaina kotietsintöjä useiden epäiltyjen islamistien asunnoissa.

Natsijohtajien vaimot kilpailivat ankarasti keskenään ja osa oli miehiään kiihkomielisempiä, uusi kirja kertoo

James Wyllien tuore kirja Hakaristirouvat pureutuu vaikutusvaltaisten natsijohtajien vaimojen taustoihin ja tarinoihin.

Jari Ehrnroothin kolumni: Liberalismi ja kommunismi eivät mahdu samaan maailmaan ja siksi lännen on voitettava Kiina

Uudessa kylmässä sodassa Suomen on liityttävä antikommunistiseen rintamaan, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Amsterdamin olympiastadionin sisäänkäynnillä seissyt patsas siirrettiin stadionin uumeniin – patsas viittaa fasismiin

Hollannin pääkaupungissa Amsterdamissa järjestettiin kesäolympialaiset 92 vuotta sitten kesällä 1928.

Fasismin ja nationalismin tutkimus menetti yhden suurista – Zeev Sternhell on kuollut

Israelilaishistorioitsija oli maailmalla arvostettu ja kiistelty. Hän eritteli tarkkanäköisesti fasismin aatteellista taustaa.

Toinen maailmansota ei lopu koskaan – Historiakamppailut jatkuvat 75 vuotta sodan jälkeen

Historiasota jäytää Venäjän ja Itä-Euroopan valtioiden välejä. Toisaalta holokaustin muisto on edelleen arka kysymys myös entisissä kommunistimaissa.

Lenin kohtasi Stalinin ensimmäistä kertaa Tampereella, ja paikalle perustettiin museo – Lähde Ylen mukana opastetulle kierrokselle

Historiallisen kohtaamisen näyttämönä toiminut sali esittelee nykyään Suomen ja Neuvostoliiton yhteistä historiaa kriittisellä tavalla.

Haalea vasemmistopoliitikko vai räiskyvä brexit-jyrä? Katso miten brittivaaleissa taistelevat puoluejohtajat Corbyn ja Johnson eroavat toisistaan

Britanniassa äänestetään ennenaikaisissa vaaleissa tänään. Konservatiivit johtavat mielipidemittauksissa, mutta työväenpuolue kuroo eroa kiinni. Myös kipuilu EU-eron kanssa jakaa äänestäjiä. Millaisia ovat puolueiden nokkamiehet? Otimme selvää.

Stalin rakasti elokuvia, himoitsi nuoria tyttöjä eikä uskaltanut jättää henkiin ketään, joka oli mahdollinen vastustaja

Ylen haastattelema historioitsija Oleg Hlevnjuk ei pelkää tutkia Stalinia. "En koe vainoa Venäjällä. Kirjaa on myyty ja käännetty paljon."

Pala Etiopian kommunistista historiaa ajaa edelleen pääkaupungin kaduilla – mutta Ladat tulevat pian tiensä päähän

Vuosimallia 1970 olevalle autolle ei ole helppo löytää varaosia. Pala Etiopian historiaa katoaa Ladojen mukana.

Unkarin salainen suunnitelma käynnisti kommunismin kaatumisen – näin Berliinin muuri murtui 30 vuotta sitten

Muurin murtumiseen vaikutti sattuma. Tärkein oli kuitenkin mies, joka ei oikeastaan tehnyt mitään.

Riku Siivosen kolumni: Kun parametrit järkkyvät, mutta jengi ei tajuu

Suurten ikäluokkien talousajattelijat ja heidän nuoremmat faninsa eivät kommunismin pelossaan huomaa, että kapitalismin ja markkinoiden peruslogiikka on muuttunut, kirjoittaa Riku Siivonen.

Analyysi: Mitä Kungfutse sanoisi Hongkongin mielenosoituksista?

Kiinalaisen filosofian kantaisä tuskin vaatisi demokratiaa – ainoastaan hyvää hallintoa.

Kiina on ponnistanut köyhästä kehitysmaasta supervallaksi – kommunistinen kansantasavalta täyttää 70 vuotta

Kiinan alkutaival henkilöityy puhemies Mao Zedongiin. Kiinaan perehtynyt tutkija nostaa Maon merkkihenkilöksi Stalinin ja Hitlerin rinnalle kaikessa, myös pahuudessa.

Maanviljelijät tekivät chileistä Kiinan kartan ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikolla muun muassa ilmastolakkoiltiin sekä vietettiin Kiinan tasavallan 70-vuotisjuhlia. Katso viikon vaikuttavimmat uutiskuvat.

Janne Saarikiven kolumni: Mummoni oli fasisti, mutta silti ennen kaikkea mummo

Oli aika jolloin tavallisista ihmisistä tuli fasisteja samaan tapaan kuin heistä nykyisin tulee s-etukortin omistajia, pohtii Janne Saarikivi. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

"Katuvaa natsia en ole koskaan kohdannut" – Natseja 40 vuotta metsästänyt Efraim Zuroff ei aio lopettaa työtään koskaan

Zuroff kieltäytyy miettimästä natsien inhimillistä puolta. Hän haluaa, että sotarikolliset joutuvat pelkäämään tuomiolle päätymistä loppuelämänsä.

Complaints over police seizure of Nazi flags at Independence Day march

The complainants have accused the police of overreach and noted that the use of Nazi symbolism is not punishable in Finland.

Analyysi: Hakaristiliput järkyttivät itsenäisyyspäivänä – nytkö vasta Suomi havahtui siihen, että kaduilla marssii uusnatseja?

Poliisi päätti itsenäisyyspäivänä riistää uusnatseilta heidän tunnuksensa. Miksi vasta nyt, kysyy Ylen toimittaja Eero Mäntymaa.

Lehdet: Saudi-Arabian kruununprinssi kuvaili puhelussa Valkoiseen taloon Khashoggia vaaralliseksi islamistiksi – viime viikolla puheet muuttuivat täysin

Valkoinen talo oli tietoinen, mitä Saudi-Arabian kruununprinssi ajatteli todellisuudessa kadonneesta Jamal Khashoggista viimeistään seitsemän päivää journalistin katoamisen jälkeen.

Moskova halusi kieltää tapahtuman, jossa luetaan ääneen kommunistien tappamien ihmisten nimiä – kohun jälkeen kaupunki taipui

Tapahtumaa kutsutaan nimien palauttamiseksi. Ajatuksena on, että näin Stalinin vainoissa kuolleiden muisto ei katoa.

Poliisi varautuu uusnatsien ja natsien vastustajien tapahtumiin viikonloppuna Tampereella

Rasismia ja natsismia vastustava mielenosoituskulkue liikkuu Tampereen keskustassa lauantaina. Nettitietojen mukaan uusnatsit kokoontuvat Tampereen Ruskossa perjantaina ja lauantaina.

Natsismia kannattavia bändejä soittaa salatulla festivaalilla Savon maaseudulla – Poliisi: "Niin kauan kun ei loukata kenenkään perusoikeuksia, he saavat touhuta"

Järjestäjän mukaan noin 200 ihmistä saapuu perjantaina ja lauantaina kuuntelemaan festivaalia, jonka pääesiintyjät ovat kansallissosialistista metallia soittavia yhtyeitä muualta Euroopasta.

Tagesspiegel: Äärioikeistolaiset häiriköivät keskitysleirikierroksella

Saksan juutalaisneuvoston johtaja toivoo keskitysleirimuistopaikoille lisää tukea, jotta ne pystyvät vastaamaan vierailijoiden lisääntyvään häpeälliseen käytökseen.

Uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeellä ja Oululla on edelleen kytkös toisiinsa, mutta se on huomattavasti heikompi kuin aikaisemmin

Jyväskylän tutkijatohtorin mukaan siihen ei ole erityistä syytä, miksi vastarintaliikehdintä on ollut voimakasta juuri Oulussa.

Rikosoikeuden professori pitää uusnatsijärjestön lakkautusta todennäköisenä: "Eivät ole irtisanoutuneet väkivallasta"

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvelee Ylen A-studiossa, että Turun hovioikeus tulee päätymään Tampereen käräjäoikeuden tapaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamisen kannalle.

Ruotsissa tiukat turvatoimet: Uusnatsit mielenosoituksessa Tukholmassa

Toistasataa uusnatsia on osoittanut mieltään Tukholman keskustassa, mutta varsinainen marssi peruttiin protestina määrättyyn reittimuutokseen.

Turku attack hero: "We will never walk in darkness"

Joining anti-Nazi marchers in Turku on Saturday, decorated knife attack survivor Hassan Zubier said it is important to stand up and fight for democracy.

CNN: Saksassa sallitaan myös natsisymbolit tietokonepeleissä

Saksan rikoslaissa kielletään edelleen "perustuslain vastaisten organisaatioiden symboleiden" julkinen käyttö.

Suomalaistutkija pitää väitettä maailmankuulun ohjaajan natsimenneisyydestä huijauksena – uutuuselokuva esittää Ingmar Bergmanin Hitlerin ihailijana

Tuore dokumentti menestyneestä ruotsalaisohjaajasta Ingmar Bergmanista ottaa käsittelyyn Bergmanin natsimenneisyyden ja kyseenalaiset työmetodit. Suomalaistutkija uskoo osan kohuista perustuvan epäluotettavaan lähteeseen eli Bergmanin omiin sanoihin.

Natsien betoninen lomaunelma Prora muuttuu paremman väen hyvinvointiparatiisiksi – "Tietyllä tavalla alkuperäisiä suunnitelmia toteutetaan"

Pelottavasta autiotalosta on tulossa kepeä ja kallis rantalomakohde, joka vetää puoleensa sijoittajia.

KCNA: Pohjos-Korean johtaja Kim Jong-un kriittisenä rakennustyömaalla – hallinnolle kritiikkiä

Pohjois-Korean mediassa hallinnon arvosteleminen on harvinaista.

Expressen: Almedalenissa myös Suomessa toiminut, murhasta tuomittu uusnatsi

Almedalenin politiikkaviikolle Ruotsiin saapuneiden uusnatsien joukossa oli myös Suomen vastarintaliikkeen toiminnassa aktiivisesti mukana ollut mies, Expressen kertoo.

Gotlannissa pidätetty natsi-iskulauseita huutaneita mielenosoittajia

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajien epäillään myös vahingoittaneen sanomalehti Expressenin puhujalavaa Visbyssä.

Che Guevara kutsuu vallankumoukseen 90 vuotta syntymänsä jälkeen – "Jos hän eläisi, hän jatkaisi yhä taistelua köyhän kansan puolesta"

Argentiinalaisesta Ernesto "Che" Guevarasta tuli maailman ikonisin vallankumoustaistelija, jonka perintö herättää yhä kotimaassaan suuria tunteita – niin puolesta kuin vastaan.

Saksan oikeistopopulistijohtajan vaatteet vietiin rannalta: "Tämä uimapaikka ei ole natseille"

Gauland on toinen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) johtajista.

Ex-uusnatsi taisteli itsensä irti vihasta ja seuraa nyt huolestuneena Suomen kireää ilmapiiriä – "Haaveillaan kaaoksesta ja sisällissodasta"

Väkivalta- ja sisällissotapuheet ovat yhä näkyvämmin esillä esimerkiksi maahanmuuttovastaisissa nettikeskusteluissa, arvioivat myös tutkijat.

Tallinnaan perustetaan museo, joka tarjoaa vastalääkettä neuvostonostalgiaan – Kansainvälinen museohanke avaa kommunistimaiden julmuuksia

Japanilaisen arkkitehdin laatima design alleviivaa Itä-Euroopan asemaa kahden totalitaristisen vallan puristuksessa.

Talousfilosofin ja nykyaikaisen sosialismin isän syntymästä 200 vuotta – "Marx on ajankohtaisempi tänään kuin Pääoman kirjoitusaikaan"

Marx ei tunnistaisi Nyky-Kiinan kommunismissa itseään, sillä tiukka puoluekommunismi ei edustanut "julmetun kriitikon" omaa ajattelua, sanoo sosiologian professori Harri Melin.

Karl Marxilla kolmituntinen synttärijuhla Porin torilla: Vetonaulana kakku ja otteita Kommunistisesta manifestista

Yhteiskuntafilosofi Karl Marxin syntymästä tulee kuluneeksi lauantaina 200 vuotta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle