Uusimmat artikkelit
Enemmistö suomalaisista aikoo matkailla kotimaassa tänäkin kesänä, mutta miltä sesonki näyttää maaseudulla?
Tutkimusten mukaan enemmistö suomalaisista aikoo matkailla kotimaassa tänäkin kesänä. Kotimaanmatkailuun innostaa helppous, turvallisuus, edullisuus ja halu tukea paikallisia yrittäjiä.
Kyläyhdistys laittoi 124-vuotiaan kouluvanhuksen myyntiin – kahden euron hintapyyntö synnytti unelmapurkauksen Virpi Erosen puhelimeen
Viinijärven kyläyhdistys Pohjois-Karjalassa laittoi hirsirakenteisen kouluvanhuksen myyntiin kahdella eurolla. Yhteydenottoja tuli hetkessä satoja. Ihmiset ovat kertoneet unelmiaan rakennuksen tulevaisuudesta, jopa ilman ostoajatusta.
Savolainen pikkukunta kokeilee ilmaista etätyötilaa uudella koululla kesän ajan – Vesannolla uskotaan sen houkuttavan lisää uusia asukkaita
Vajaan 2000 asukkaan Vesanto on muuttovoittokunta. Ihmisten liikkumisessa on menossa parhaillaan suuri muutos. Asiantuntijan mukaan se on suurempi kuin pandemia.
Jokaista tavaraa ei tarvitse hankkia omaksi – Ruokolahden Utulan kyläkauppaan avataan tavaralainaamo
Ruokolahden Utulan kyläkauppaan perustettu tavaralainaamo on osa hanketta, jonka tavoitteena on vähentää maaseudun hiilidioksidipäästöjä ja edistää kestävää elämäntapaa maaseudulla.

MTK haluaa tavoittaa maataloudesta vieraantuneen nuorison – liittokokouksessa puidaan kannattavuuskriisiä
MTK järjestää liittokokouksen Porissa tällä viikolla. Ennen virallisia kokouksia järjestö esitteli muun muassa maatalouskoneita Lasten Farmi -tapahtumassa Pelle Hermannin puistossa.
Valtakunnallinen kyläpäivä sai kansan liikkeelle – Juuan Ahmovaarassa riemukas juhlatunnelma
Kyläpäivänä julkistettiin Pohjois-Karjalan Vuoden kylä 2022. Laturetkestä tunnettu Juuan Ahmovaara tekee yhteistyötä yli kuntarajojen.
Vuoden 2022 hämäläisessä kylässä Läyliäisissä innostutaan villeistäkin ideoista
Lopen Läyliäinen on vuoden 2022 hämäläinen kylä. Hämeen Kylät ry julkisti tittelin Avoimet Kylät -päivänä. Läyliäinen erottui muista ehdokkaista muun muassa sillä, että toiminta kylässä on erityisesti asukaslähtöistä.
Kyläpäivässä mukana peräti 18 kylää Pohjois-Karjalasta
Kylät kutsuvat lauantaina vieraita tutustumaan asumiseen ja elämiseen maaseudulla. Innokkuuteen osallistua vaikuttaa se, että viimeiset kaksi kertaa tapahtuma on järjestetty etänä.
Loimaalaiset arvostavat luonnonläheistä asumista, mutta väestökato huolestuttaa
Lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvät asiat olivat tulevaisuuskyselyn perusteella tärkein kehityskohde.
Sota vei tutut kausityöntekijät marjatiloilta – ukrainalaisten miesten tilalle on palkattu Suomeen paenneita naisia ja lisätyövoimaa Etelä-Euroopasta
Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan satokauden aikana Suomessa tulee olemaan puutetta kausityöntekijöistä, sillä aikaisempina vuosina suurin osa heistä on tullut Ukrainasta. Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa työntekijöiden määrä koetaan suurimmilta osin riittäväksi.
Pellot saatiin kylvettyä tänäkin keväänä – ostolannoitteita korvattiin osin karjanlannalla
Talvella pelättiin, että peltoja jää kylvämättä, kun muun muassa lannoitteiden hinnat nousivat jyrkästi. Toisin kävi – lähes joka pellonnurkka on viljelty.
Pohjois-Pohjanmaan vuoden kylää etsitään toukokuun loppuun asti – voittaja pääsee edustamaan valtakunnalliseen kilpailuun
Valinnassa painotetaan muun muassa kylän elinvoimaisuutta, palveluita, kestävää kehitystä ja turvallisuutta.
Tutkimus osoittaa: pienelle paikkakunnalle jääminen on yhtä harkittu päätös kuin pois muuttaminen
Yhteisessä tutkimuksessa on tutkittu viiden pohjalaisalueen asukkaiden syitä jäädä paikkakunnalle. Moni haluaa jäädä synnyinsijoilleen, eikä palvelut aina ole se ratkaiseva tekijä.
Uusi Kandit-kausi alkaa: Veri ja ulosteet ovat eläinlääkärin arkea, mutta stressaavampaa on kiire ja pitkät päivät
Kesä ja Kandit ovat jälleen täällä!
Lampaat, naudat ja hevoset hoitavat maisemaa yhä useammin – Laidunpankki yhdistää laitumia kaipaavat eläimet ja hoidettavat niityt
Netissä toimiva Laidunpankki-palvelu on pohjalaismaakunnista eniten käytössä Etelä-Pohjanmaalla, ja vilkastumassa myös Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.
Moni kakkoskodista maalla kiinnostunut helsinkiläinen unelmoi pienestä talosta veden äärellä
Kakkosasunnosta haaveileville suunnatussa kyselyssä ilmeni, että luonnon rauha ja elämän hidastaminen menevät kunnallisten palvelujen edelle.
Kirjakauppiaita neljässä polvessa – liki 72 vuoden työuran tehnyt Pirkko Kauppinen muistaa kaupalta niin sodan, juhlat kuin koskettavat keskustelutkin
Pienessä maalaiskunnassa on Suomen vanhin yksityinen kirjakauppa, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo 119 vuotta. Nyt kauppa vaihtaa omistajaa, ja sukunsa viimeiset kirjakauppiaat jättävät paikkansa tiskin takana.
Kontiolahdella pääsee kokeilemaan lammaspaimenen työtä – Lammaslomat alkavat kesäkuussa
Kontiolahden Kiviniemessä järjestettävillä Lammaslomilla paimenet pääsevät hoitamaan lampaita ja kunnostamaan perinnebiotooppeja.
Tatu Horto, 29, muutti Kuopiosta takaisin Paltamoon: "Minulla on tällä hetkellä asiat kivasti reilassa täällä"
29-vuotias Tatu Horto muutti takaisin Paltamoon kuuden Kuopiossa vietetyn vuoden jälkeen vuonna 2020 ja on ollut tyytyväinen ratkaisuunsa.
Metsästysseurojen merkittävyys on kasvanut: metsästäjät hoitavat peurakolareita, tuottavat tutkimustietoa ja luovat kyliin elämää
Esimerkiksi valkohäntäpeurakolareiden yleistyminen työllistää seurojen jäseniä. Kasvaneiden saalismäärien vuoksi seurojen kiinteistöomaisuus on kasvanut.
Kyläkauppa, metsäpalon sammutusta ja pian valmistuva monitoimitalo – aktiivinen Raution kylä Kalajoelta palkittiin vuoden 2022 kylänä
Raution kyläyhdistystä kiiteltiin palkintoperusteissa valtakunnallisesti näkyvästä ja aktiivisesta kylätoiminnasta.
Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.
Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.
Marjatilat joutuvat jälleen temppuilemaan saadakseen ulkomaista työvoimaa
Marjatilat ovat lisänneet itsepoimintaa. Huolta aiheuttaa tällä kasvukaudella se, ettei ukrainalaisia miehiä tiloille ole odotettavissa.
Yle vastaa: Ylen palvelut kuuluvat jokaiselle suomalaiselle asuinpaikasta riippumatta
Marit af Björkesten vastaa Ylen asiakkuustutkimuksista.
Hämeen maaseutualueilla kartoitetaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä
Uusi hanke tuottaa maaseudun asukkaille ja muille toimijoille tietoa erilaisiin riskeihin varautumisesta. Hankkeen arvioidaan valmistuvan vuoden 2023 lopulla.
Ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto sekä Pohjanmaan ruotsinkielinen tuottajajärjestö tuomitsevat Närpiössä ilmenneet työvoiman hyväksikäyttötapaukset
Närpiön kiskontavyyhti paisui entisestään kun myös paikallinen kasvihuoneyrittäjä määrättiin vangittavaksi epäiltynä ihmiskaupan yrityksestä ja törkeästä kiskonnasta perjantaina 1.4.
Kanta-Hämeessä kartoitetaan maakunnan asumattomia taloja
Kunnat saavat karttakyselyn, johon ne voivat merkitä alueellaan tiedossa olevat asumattomat kiinteistöt. Selvityksen käynnisti korona-aikana syntynyt kiinnostus maalla asumista kohtaan.
Finnish fur industry finds few buyers as Chinese, Russian markets shrink
Knock-on effects of the Covid pandemic as well as the war in Ukraine have caused financial difficulties for the sector.
Meren rannalla on sadan asukkaan Mäntlahden kylä, jossa väki ikääntyy: "Mielessä on toisinaan pieni huoli"
Haminan Mäntlahdessa on sata asukasta, mutta kesäisin asukasluku kaksinkertaistuu. Kyläläiset toivovat alueelle etenkin lapsiperheitä. Mäntlahti on ehdolla Vuoden kyläksi.
Maaseudun ekohankkeille tarjolla aiempaa enemmän tukea
Leader Karhuseudun myöntämää EU-tukea voi hakea energiatehokkuutta ja ympäristöä säästäviin investointeihin.
Kyläkummi auttaa maallemuuttajaa löytämään hiihtoladut tai vaikka polttopuita – Jaana Kauranen ryhtyi kyläkummiksi muutettuaan maalle
Kyläkummin tehtävänä on auttaa uusia maallemuuttajia kotiutumaan. Parhaillaan kehitetään toimintamallia, jonka avulla kyläkummiutta voitaisiin laajentaa yhä useampaan kylään.
Lähes kaikki keskisuomalaiset kansanedustajat myöntäisivät maaseudun asukkaille tukea polttoainekuluihin
Keski-Suomen kansanedustajat tukisivat Yle Jyväskylän teettämään kyselyn mukaan harvaan asuttujen seutujen asukkaita polttoainemaksuissa yhtä edustajaa lukuun ottamatta.
Pieni luomulihatila porskuttaa, vaikka koko maatalousala on kriisissä – Aliniityssä päivittäiset rapsutukset ovat tärkeä osa eläinten hoitoa
Jaana Tolonen ja Tomi Kivistö haluavat pyörittää tilaansa mahdollisimman omavaraisesti. Se on osoittautunut hyväksi valinnaksi nyt, kun rehun ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet pilviin.
Naapuriapu ja yhteistyö parantavat kylien turvallisuutta – kysy yksin asuvalta ikäihmiseltä, onko kaikki kunnossa
Haminankylän asukkaat pohtivat kylänsä riskejä ja haasteita Hausjärvellä. Kylä on osa uutta hanketta, jolla luodaan pohjaa kyläturvallisuudelle koko Suomessa.
Maalla asuva Minna Jaala, 23, maksaa bensasta yhtä paljon kuin helsinkiläinen yksiöstään – kallis polttoaine uhkaa eristää nuoret koteihinsa
Bensiinin hinta on runsaassa vuodessa kivunnut lähes 30 prosenttia. Stop autoilijoiden kuritukselle -ryhmän mukaan hinnannousu rajoittaa liikkumisen vapautta.
Pieni maalaiskylä kampittaa muuttotappiota erikoisilla asumisratkaisuilla – 20-vuotias hevosyrittäjä ja 54-vuotias lähihoitaja valitsivat minitalot
Pälkäneen syrjäkylät ovat omaperäisillä asumisratkaisuilla kampittaneet muuttotappion. Noin tuhannen asukkaan Luopioinen kulkee miniasuntobuumin eturintamassa. Naapurikylä Rautajärvi kehittää asumisratkaisuja puolestaan kiertotalouden innoittamana.
Koko kylä kärsii yhteisen edun takia: viljelijän elinkeino ja lasten turvallinen koulumatka ovat vaarassa, kun valtio poistaa tasoristeyksiä
Väyläviraston tavoitteena on parantaa rataturvallisuutta poistamalla sata tasoristeystä vuodessa. Kyläläiset eivät halua luopua tasoristeyksistään Orimattilassa.
Lopen kunta on saanut tonttikauppaan uutta potkua
Tonnin tontit sekä näkyvä markkinointi ovat avittaneet Lopen tonttikauppaa. Kunnassa pohditaan jo tonttivarantojen käyttöönottoa.
Tuija Jäntin kyläkauppa Rautalammilla nettosi valtiolta yli kymppitonnin tuen ja selviää sen avulla talven yli
Jäntin kauppa Rautalammin Kerkonkoskella on koko kylän olohuone. Maa- ja metsätalousministeriön kokeilussa kyläkaupat pystyivät hakemaan toista kertaa tukea toiminnalleen.
Äänestysautoon jonotettiin Nilsiässä – katso videolta, miltä äänestysbussi näyttää
Äänestysauto Alva aloitti kierroksensa Kuopion maaseutualueilla Palonurmen kyläkaupalta Nilsiässä. Aluevaalien ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä autolla riitti äänestäjiä.

Pieni sotkamolaiskylä kylpee taas jäälyhtyjen valossa – ennätykselliset 1 647 lyhtyä kertovat yhteisöllisyydestä
Sotkamolaisen kylän lyhtyperinne on jatkunut pian kolme vuosikymmentä. Lyhtyjä sytytetään jo kolmannessa sukupolvessa.
Alva-äänestysbussi alkaa liikennöidä Kuopion maaseutualueilla ensi viikolla: tästä jutusta näet, missä paikoissa bussi pysähtyy
Kuopion maaseutualueilla asuvien ihmisten aluevaalien äänestämisen kynnystä ja vaalipaikalle saapumista halutaan helpottaa kiertävällä Alva-äänestysautolla, jossa voi äänestää lähempänä omaa kotia.

Ruotsalainen perhe muutti itärajan korpeen elääkseen arkea, joka ei enää kiinnosta suomalaisia: "Kuin Ruotsi 1980-luvulla, hyvällä tavalla"
Ruotsalaiset Elin ja Erkki Kinnunen perheineen kaipasivat erämaata, rauhaa ja lunta. Syrjäinen paratiisi löytyi Suomen itäisimmästä kunnasta Ilomantsista.
Lyhteet sitoivat Marianne Rajalan ja Janne Lehtisen yhteen, ja nyt pariskunnan tilalta lähtee lintujen jouluiloksi 20 000 lyhdettä
Pari hankki vanhan sitojan parin viikon seurustelun jälkeen, ja se viitoitti heidän yhteisen matkansa. Lyhteistä leipä ei silti kokonaan tule, mutta pariskuntaa yhdistää rakkaus monenlaiseen tekemiseen maatilalla.

Ruokavirasto myönsi 11 eteläpohjalaiselle kyläkaupalle tukea
Tuki on hieman alle 11 000 euroa kyläkauppaa kohden. Kaikkiaan tuen sai Suomessa 178 kyläkauppaa.
Kyläkaupat saavat tukea toimintaansa – tavoitteena on ylläpitää maaseudun palveluja
Pohjois-Savon alueella tukea saa 14 kyläkauppaa, Pohjois-Karjalassa 9.
Pohjanmaalla on kymmenen valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta
Valtakunnalliset arvokkaat maisema-alueet ovat maaseudun edustavimpia kulttuurimaisemia, joiden arvo perustuu monimuotoiseen kulttuurivaikutteiseen luontoon, hoidettuun viljelymaisemaan ja perinteiseen rakennuskantaan.
Uusi joukkoliikennekokeilu Keski-Pohjanmaalla kuljettaa kylien väkeä iltaisin harrastamaan kuntakeskuksiin
Ennakkoon tilattava kyyti kulkee Kannuksen ja Toholammin sekä Kaustisen ja Vetelin kylien ja kuntakeskusten välillä.
Maiju ja Tuomas Javanainen ovat Virolahden tuoreet somettajat: he kertovat videoissaan, miltä muutto kaupungista maalle tuntuu
Javanaisten tarkoituksena on kertoa Virolahdella asumisen hyvistä ja huonosta puolista rehellisesti. He muuttivat Turusta Virojoelle vain muutama päivä sitten.
Yli tuhat MTK:n liittokokousedustajaa ensi kesänä Poriin
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton liittokokous pidetään Porin jäähallissa eli Isomäki Areenalla. Muualle kaupunkiin on luvassa maaseutuhenkistä oheisohjelmaa.