Uusimmat artikkelit
Kuhmossa ollaan vakavan asian ääressä – koululaisia ei riitä kaikkiin kouluihin
Oppilasennusteiden mukaan kyläkoulujen oppilasmäärät putoavat puoleen nykyisestä kahdeksassa vuodessa. Kaupungin keskustassa pudotusta on kolmannes.
Sateiden vesittämien peltojen kantokyky on jo monin paikoin kriittinen – telapuimurit yleistyvät isoilla tiloilla
Teloilla varustettu puimuri voi pelastaa sadonkorjuun märimmillä pelloilla. Etelä-Pohjanmaalla sadosta on korjattu vasta noin viidennes, kun yleensä tähän aikaan ollaan jo voiton puolella.
Pirkanmaan Vuoden Kylä 2023 on Visuvesi, joka saa tunnustusta kyläläisten talkoohengestä
Ruovedellä tien 66 varrella sijaitseva Visuvesi on jo kauan ollut vilkas teollisuus- ja kulttuurikeskus. Teollisuus on vähentynyt, mutta monialainen kulttuuri voi hyvin.
Ärräpäät lentelivät ja huijausväitteitä huudeltiin, kun maanomistajille esiteltiin Euroopan suurimman aurinkovoimalan tuloa heidän mailleen
Maanomistajat ja asukkaat ovat huolissaan alueen ympäristöstä. Närää herättävät myös aurinkovoimayhtiön sekoilut sopimuksissa ja epätietoisuus 500–600 miljoonaa euroa maksavan hankkeen rahoittajasta.
Turvesiirtymää vauhdittavan rahaston avustuksille on kysyntää, mutta oikeudenmukaisuus herättää kysymyksiä
Oikeudenmukaisen siirtymän JTF-rahaston haku lähti hyvin liikkeelle pohjalaismaakunnissa. Aluetaloudellisesti tuki on tärkeää, mutta se ei välttämättä ohjaudu turveyrittäjille saakka.
Hauhon Alvettulan asumiskokeilun suosio yllätti – muuttohalukkuutta varjostanee uhka kyläkoulun ja päiväkodin lopettamisesta
Polku kylään -hanke sai kymmeniä hakemuksia viikon mittaiseen asumiskokeiluun Alvettulan kylällä. Tilaisuus ilmaiseen kyläviikkoon annetaan sen vuoksi kahdelle hakijalle suunnitellun yhden sijasta.
Modernia kylähulluutta: Aktiiviset asukkaat ottavat henkilökohtaisen riskin ja rakennuttavat uusia omakotitaloja mahdollisille muuttajille
Kyläaktiivit toivovat, että valmiiksi rakennetut talot tuovat Kankaanpään Venesjärvelle uusia lapsiperheitä. Kuntiin houkutellaan asukkaita monin tavoin, sillä kilpailu väestä on kovaa.
EU:n maaseuturahoitus kasvattaa Varsinais-Suomen ruoka-aitan painoarvoa
Maaseuturahoituksen arvo on 38 miljoonaa euroa. Ely-keskuksen tavoitteena on uudistaa maakunnan ruoka-aittaa kehittämällä alkutuotantoa ja elintarvikkeiden jatkojalostusta.
Kuusi kainuulaista kyläkauppaa on saanut tukea lähes 11 000 euroa, rahalla edistetään maaseudun palveluja
Kauppias voi käyttää kyläkauppatukea esimerkiksi kauppansa palveluvalikoiman ylläpitämiseen ja monipuolistamiseen. Kyläkauppatuen tarkoitus on edistää maaseudun palveluiden saatavuutta.
Kyläkauppatukea saa kolmekymmentä kauppaa pohjalaismaakunnissa
Ruokaviraston myöntämää tukea haki suurin osa maaseudun kyläkaupoista.
Juhannukseksi luvassa rankkoja sateita Keski-Suomeen ja Etelä-Savoon – tuloksena voi olla tulvia taajamissa ja sortumia sorateillä
Jos sateet jäävät paikallisiksi, ei kokkoa saa sytyttää.
Perinnemaisemia kunnostettu urakalla pohjalaismaakunnissa
Maaseudun maisemia on hoidettu muun muassa laiduntamalla ja niittämällä.
Emäntäkoulu valmisti pitkään naisia maatilan arkeen – sitten aika muuttui, vetovoima hiipui ja nimi vanheni
Emäntäkouluissa koulutettiin naisia monipuolisesti esimerkiksi maatalon töihin. Keski-Pohjanmaan emäntäkoulu toimi 1930–40-lukujen vaihteesta vuoteen 1988 asti. Nyt sen historiasta on rakennettu näyttely.
Pohjois-Savon vuoden kylä on Kerkonkoski
Valinnan tekevät Pohjois-Savon kylät sekä Pohjois-Savon liitto. Palkitsemisperusteluiden mukaan kylää on tuotu esille onnistuneesti.
Kyläyhdistykset etsivät nyt uusia tapoja toimia – ”mummolakylä” palkitaan Vuoden lappilaisena kylänä
Naruska-Pulkkaviidan kylässä tehdään pieniä asioita yhteisöllisyyden hyväksi.
Ystävien viimeinen kesä samalla kylällä: Akseli aikoo palata, Juuso lähtee lopullisesti
Vain harva maaseudun nuori jää asumaan kotiseudulleen. Toisille poislähtö on helpotus, mutta osalla lähtöön liittyy myös haikeutta. Monen tuttu kaveripiiri hajoaa.
Erikoisviljely pitää peltojen vuokrahinnat korkealla Länsi-Suomessa – ”Alueella on edelleen sellaista vahvaa maauskoa”
Vuokrahinta Länsi-Suomessa kuvastaa Luonnonvarakeskuksen mukaan pellon laatua. Erityisesti erikoisviljely nostaa pohjalaisten peltojen hintoja.
Tutkimus: Monipuoliset mielenterveyspalvelut ehkäisevät masennuksesta johtuvaa eläköitymistä
Tutkimus selvitti erikseen palveluiden yhteyttä eläköitymiseen kaupungeissa, taajaan asutuissa kunnissa ja maaseudulla. Maaseudun kunnat poikkesivat muista.
Tuija Siltamäen kolumni: Maalle muuttamisesta haaveileminen ei tarkoita, että kukaan aikoisi oikeasti muuttaa sinne
Luonnon lähellä eläminen ei tarkoita, että se olisi luonnolle hyväksi, kirjoittaa Siltamäki.
Pian 100-vuotias Maire Huikko elää yksinään maaseudulla ja lämmittää saunankin itse – yksi asia painaa kuitenkin mieltä
Maaseudun vanhuksien ystävä-toimintaan on vaikea saada vapaaehtoisia.
Maaseudun tyhjille kiinteistölle etsitään käyttäjiä Tinder-tyyliin – Ilomantsissa tarjolla myös yhteisasumista
Verkossa on aloittanut toimintansa maksuton palvelu, jossa kiinteistönomistajia ja maallemuutosta haaveilevia pyritään saattamaan yhteen. Yhtenä vaihtoehtona on käyttöoikeussopimus ilman rahaa.
Kyläkummit auttavat uusia asukkaita kotiutumaan Hämeeseen
Jokainen kyläkummi saa muokata toiminnastaan omannäköistään.
Satakunnan vuoden kylää etsitään jälleen
Vuoden kylä valitaan Satakunnassa 29. kerran.
Maallemuuttoasiamies: Kyläkoulut ja päiväkodit säilytettävä maaseudulla nuorten maallemuuttohaaveiden toteutumiseksi
Maallemuuttoasiamiehen mukaan kunnissa ja kylillä pitäisi varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluiden lisäksi olla tarjolla erilaisia asumismuotoja.
Kun Lontoossa uraa tehnyt Anneli Williams päätyi 4000 asukkaan suomalaiskylään pelastamaan rähjäistä hotellia, lattioita peittivät koiran jätökset
Tuoreiden tutkimusten mukaan nuoret haaveilevat muutosta maalle, mutta päätyvät sinne vähän varttuneemmatkin. Kuten Anneli Williams ja Sirpa Laitinen.
Maataloustukien uudistus vaatii viljelijältä nyt aiempaa enemmän – ”Perustiloilla tuet tippuvat, jos mennään samoilla ajatuksilla”
Eniten maataloustukien muutoksissa viljelijöitä puhututtaa uusi viljelykiertovaatimus. Vaatimus voi parhaimmillaan innoittaa tilojen toimintannan kehittämiseen, mutta samalla se tuo lisää vastuuta.
Kangasniemen Koittila on valittu Suomen kyläksi – 190 asukkaan pienyhteisö vakuutti valintaraadin
Koittila on Kangasniemellä sijaitseva pikkukylä, jossa on toiminnassa olevan kyläkoulun lisäksi yhteisöllisyydestä kertovaa kahvilatoimintaa ja talkoovoimin toimiva pubi.
Aurinkoenergian pitäisi pelastaa Espanja ilmastonmuutokselta, mutta siitä syttyikin iso riita – viljelijä Jan Burgues, 19, pelkää työnsä puolesta
Energiayhtiöt rakentavat Espanjan pelloille jättimäisiä aurinkovoimaloita kiihtyvään tahtiin. Kärkevimmät kriitikot varoittavat, että ne voivat pahimmillaan uhata ruuantuotantoa.
Katso tästä sata suurinta maataloustuen saajaa – enimmillään yhdelle tukea 3,2 miljoonaa euroa, koko tukipotti 2,1 miljardia
Maataloustukea herui viime vuonna lähes 54 500 tuensaajalle. Ruokavirasto julkaisi tiedot vuonna 2022 maksetuista kansallisista ja EU-tuista.
Virojoki on Kymenlaakson vuoden kylä – valttikorttina maaseutumainen elämänmuoto
Sota Ukrainassa on asettanut haasteita rajakylän taloudelle. Etätyötä tekevät vapaa-ajan asukkaat viettävät yhä pidempiä aikoja kylässä.
Pälkäneläinen kyläyhdistys ja Ruoveden kunta saivat kunnon potit Taiteen edistämiskeskukselta harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaan
Taiteen edistämiskeskus rahoittaa kaikkiaan 33 kulttuurihanketta harvaan asutulla maaseudulla. Myös Tampereella toimiva Viitapiiri sai avustuksen.
Uusi hanke tuo Pohjois-Karjalan maaseudulle entistä enemmän kulttuuritoimintaa
Kyläkulttuurista hyvinvointia -hankkeen aikana järjestetään kaksikymmentä tapahtumaa ympäri maakuntaa. Keskiössä ovat matalan kynnyksen kulttuuritapahtumat.
Kainuun Nuotan konkurssin myötä vaihtuu Kainuun kylien asianhoitaja, rahaa Kainuun kylät saavat reilut 45 000 euroa
Suomen Kylät ry on joutunut vaihtamaan kylätoiminnan toteuttajaa Kainuussa maakunnallisen kyläyhdistyksen mentyä konkurssiin. Elävä Kainuu Leader ry on sitoutunut palkkaamaan maakunnallisen kyläkoordinaattorin.
Paikalliskulttuuria, harrastetiloja tai nuorisotoimintaa - Keski-Suomen maaseudulle luvassa taas uutta kehittämisrahaa
Keski-Suomen maaseudun kehittämiseen tarkoitettu Leader-ohjelma rahoittaa hankkeita koko maakunnassa, Jyväskylän kaupunkialuetta lukuunottamatta.
Jelppi-ryhmä auttaa maaseudun asukkaita arjen haasteissa – suunnittelija: ”Jokaisella on elämässään hetkiä, kun tarvitsee jeesiä”
Jelppi-ryhmän tarkoitus on tukea maaseudun ihmisten jaksamista elämän solmukohdissa.
Näkymä junan ikkunasta havahdutti kirjailija Jenni Räinän: Kaikki tuttu metsä olikin talousmetsää
Räinä on kotoisin pienestä Hyryn kylästä Kuivaniemeltä Pohjois-Pohjanmaalta. Lapsuus maatilalla metsien ja soiden keskellä on näkynyt sittemmin hänen kirjoissaan ja mielenkiinnon kohteissaan.
Muistot kyläkouluista kiinnostavat tutkijoita, muistoja kerätään idästä ja lännestä
Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana kyläkoulujen kohtalo on ollut ankea. Eteenkin maaseudun lähikouluverkkoa on karsittu rankalla kädellä.
Kyrönmaan kehittämisyhdistys sai 2 miljoonaa euroa
Leader-rahoitteiset yritys- ja hanketuet YHYRES ry:n toiminta-alueella kohdistetaan maaseudun elinvoimaa ja alueen yhtenäistä toimintaa ylläpitävään kehittämistyöhön.
Vuoden lappilaisen kylän haku on käynnistynyt
Kilpailun voittaja osallistuu Suomen Kylät ry:n järjestämään valtakunnalliseen Vuoden kylä -kilpailuun 2024.
Oulun eteläisissä kunnissa lisätään alueen elinvoimaa tukemalla pienyrityksiä ja nuorten hyvinvointia
Maaseudun elinvoimaisuutta pyritään seuraavien vuosien aikana parantamaan Nivala-Haapajärven ja Haapaveden-Siikalatvan seutukunnissa kaikkiaan noin kymmenellä miljoonalla eurolla.
Teiskon kirkonseudun kulttuuriympäristö välttyy lisärakentamiselta – hallinto-oikeus kaatoi Tampereen kaupungin päätöksen
Hämeenlinnan hallinto-oikeus katsoi, että myönnetty rakentamisoikeus on selvästi suurempi kuin yleiskaava ja rakentamisjärjestys sallivat.
Kauhajokelainen Alpo Koivumäki valittiin vuoden ITE-taiteilijaksi
Alpon Savannilla Kauhajoella voi törmätä kotimaisiin lintuihin ja muihin eläimiin, mutta myös moniin eksoottisiin lajeihin. Kaikki on tehty kierrätysmateriaaleista.
Äänekoskella vuosittainen määräraha innostaa kyliä kohentamaan uimarantoja ja rakentamaan laavuja – ”Iso merkitys”, sanoo kyläyhdistysaktiivi
Äänekoskella kylät ovat onnistuneet kohentamaan elinvoimaisuutta osallistuvan budjetoinnin avulla. Käytännössä kylät voivat itse päättää tiettyjen investointeihin suunnattujen määrärahojen käytöstä.
Juuso Joonan kolumni: Maatalous tarjoaisi mahdollisuuden maahantulijoiden kotoutumiseen
Maatilallamme on työskennellyt vuosikymmenten saatossa vaikeasti työllistyviä pitkäaikaistyöttömiä, turvapaikanhakijoita sekä vanhoja isäntiä ja emäntiä. Kaikki ovat hyötyneet, mutta helppoa työllistäminen ei ole ollut.
Hyvinvointiauto Reissu-Ellun kyydissä viedään sairaanhoitajan tai pankin palveluita maaseudulle – Reviiri laajenee Pieksämäen ja Savonlinnan seuduille
Ammattiopisto Esedun hankkeena toimivalle autolle tulee maaseudulla vakituista asiakaskuntaa hoitamaan asioita ja juttusille.
Paakin perinteiset jäälyhdyt syttyvät loppiaisena – kyläläiset ovat jäädyttäneet lyhtyjä tien varteen jo 30 vuotta
Perinne alkoi muutamasta pihatielle laitetusta jäälyhdystä ja levisi tapahtumaksi, joka saa aikaan jopa liikenneruuhkia. Lyhdyt ovat jääneet sytyttämättä vain kolmena vuonna.
Maaseudun nuorten kiinnostuksen kohteet kääntyvät harvoin kirjoiksi – varsinkaan pojat eivät löydä kirjoista itseään
Eräily, pesäpallo ja armeija puuttuvat nuortenkirjoista lähes kokonaan, sanoo kirjailija Mervi Heikkilä. Kustantaja heittää pallon kirjailijoille, jotka valitsevat, mistä kirjoittavat.
Keskipohjalaisten peruskoululaisten kuntotestitulokset maan heikoimpia
Yleisesti maaseudulla tulokset olivat huonompia kuin kaupungeissa.
Esiteinit ovat paremmassa kunnossa kaupungeissa kuin maalla – ”Täällä on enemmän mahdollisuuksia harrastaa”, miettii Elli Komulainen
Melkein puolet maaseutumaisten kuntien peruskoululaisista on niin huonossa kunnossa, että se haittaa hyvinvointia, kertovat syksyn Move-mittaukset.
Ranskassa asuva näyttelijä Peter Franzén tunnistetaan lähikylässä vain harvoin: ”Nyt kun ei ole partaa, niin saa olla aika rauhassa”
Näyttelijä Peter Franzén nähdään viiden vuoden tauon jälkeen kotimaisessa elokuvassa, kun Markku Pölösen ohjaama Hamsterit tulee ensi-iltaan.