Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

nainen nojaa päätänsä sateiseen ikkunaan.

Monirakkulainen munasarjaoireyhtymä heikentää naisten elämänlaatua pitkään, aina vaihdevuosiin saakka – riski sairastua masennukseen kasvaa

Monirakkulaisen munasarjaoireyhtymän eli PCOS:n vaikutusta on aiemmin tutkittu lisääntymisikäisten naisten elämänlaatuun.

Kalju nainen katsoo itseään peilistä.

Vihollinen, jota ei voi voittaa – Ritva Heikuran syöpä on uusinut neljä kertaa: "Sairauden kanssa pitää tulla sievästi jutellen toimeen"

Heikura on sairastanut kroonistunutta syöpää kolme vuotta. Silti hän yrittää elää tavallista arkea ja haluaa yhä oppia uusia asioita.

Geenivirheen ja syövän yhteys

Niina Pihlajalla on geenivirhe, joka altistaa syöville: "Ajattelen sitä joka päivä, mutta ei se ole mitenkään lamauttava ajatus"

Syöpätutkijan mukaan Suomessa on varovastikin arvioiden yli 10 000 ihmistä, joilla on suurentuneelle syöpäriskille altistava Lynchin syndrooma. Valtaosa heistä ei tiedä kantavansa geenivirhettä.

aspiriinitabletteja

Tutkimukset: Aspiriini saattaa ehkäistä myös munasarja- ja maksasolusyöpää

Tutkimusten mukaan säännöllinen käyttö näytti vähentävän kummankin syövän riskiä. Lääkkeen säännöllinen käyttö voi kuitenkin olla haitaksi vatsalle.

Vauvan pienet varpaat.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän syy on vihdoin selvinnyt

Lapsettomuuden yleisin syy, monirakkulaoireyhtymä (PCOS) saattaa johtua hormonaalisesta epätasapainosta ennen syntymää, osoittaa ranskalaistutkimus. Yksi viidestä naisesta maailmassa kärsii siitä.

Nukkepariskunta puiston penkillä.

Miehiä steriloidaan jo enemmän kuin naisia

Ensimmäistä kertaa Suomessa miehille tehdään enemmän sterilointeja kuin naisille.

keski-ikäinen nainen juoksee

Tutkimus vaihdevuosista: Hikisten öiden helpotukseksi mieluummin liikuntaa kuin hormonipillereitä

Kun vaihdevuosioireet piinaavat, aktiivinen liikunnan harrastaminen voi tehdä elämästä siedettävämpää.

Nainen haistaa kainaloaan.

Millaiset vaihdevuodet sinulle on tulossa? Se voi selvitä tarkkailemalla sukulaisia

Tabun leima vaihdevuosien yhteydessä on hälvennyt ajan kuluessa. Nykyisin naisille on tarjolla enemmän tietoa ikääntymiseen ja hormonihoitoihin liittyvistä asioista.

Urosleijona heinikossa

Naarasleijonat koirastelevat Botswanassa – tutkijat kummissaan

Viisi naarasleijonaa on kasvattanut harjan ja ne myös käyttäytyvät kuin urosleijonat.

Nainen istuu uimarannalla.

Varhaiset vaihdevuodet voivat altistaa sydänsairauksille

Jos vaihdevuodet alkavat alle 45-vuotiaana, sepelvaltiomotaudin riski nousee selvästi.

Tyksin U-sairaala.

Turussa kehitetty uusi verinäytetutkimus parantaa munasarjasyövän toteamista

Menetelmä erottaa hyvän- ja pahanlaatuisten kudosten tuottamat merkkiaineet toisistaan.

Pakastetankki TAYSin hedelmöityspoliklinikalla

Pakastettu munasarjakudos toimii hedelmöityshoitona – Ensimmäinen vauva syntynyt terveenä

Hedelmöityshoidoissa on otettu uusi harppaus Suomessa. Ensimmäinen pakastetulla munasarjakudoksella alulle saatu vauva on syntynyt.

Vauva talkkia verkkosivulla.

Johnson & Johnson tuomittiin miljoonakorvauksiin syöpäkuoleman yhteydestä talkkiin

Suuryritys tuomittiin maksamaan runsaat 65 miljoonaa euroa munasarjasyöpään kuolleen naisen perikunnalle. Yhdysvaltain syöpäjärjestö arvioi, että talkki saattaa lisätä hiukan munasarjasyövän riskiä, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Johtava hedelmöityshoitobiologi Marjut Otala työssään

Hedelmöityshoidoissa uusi harppaus – Syöpää sairastaneelle oma vauva pakastetulla munasarjakudoksella

Tampereen yliopistosairaalassa syntyy lähiaikoina Suomen ensimmäinen vauva, jonka raskaus on saatu aikaan pakastetulla munasarjakudoksella. Äidin munasarjojen toiminta oli loppunut syöpähoitojen takia.

Vertaistukihenkilöinä työskentelevät keskustelevat

Munasarjasyövän tutkimukseen miljoona euroa Turkuun

Laaja kansainvälinen tutkimus selvittää munasarjasyövän eri muotoja. Turusta on mukana tutkijoita Tyksin naistenklinikalta ja Turun yliopiston patologian yksiköstä. Munasarjasyöpään sairastuu vuosittain runsaat 450 suomalaista.

Ultraäänilaite Synnytysosastolla.

Uuden sterilisaatiomenetelmän haitat huolestuttavat – asiantuntija pitää menetelmää turvallisena

Yhä yleisemmin käytetyn Essure-sterilisaatiomenetelmän sivuvaikutukset huolestuttavat osaa sterilisaation tehneistä naisista. Nettikeskusteluissa naiset kertovat muun muassa pahasta turvotuksesta ja kivuista, joiden he arvioivat alkaneen sterilisaation jälkeen. Asiantuntija pitää menetelmää kuitenkin turvallisena.

Naisen munasarja poistettiin lapsuudessa – synnytti 12 vuotta myöhemmin terveen lapsen kudossiirroksen avulla

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun nainen on synnyttänyt saatuaan munasarjakudosta, joka on poistettu ennen kuukautisten alkamista.

Hakaniemen hallissa myydään eksoottisia raaka-aineita.

Maistuisiko munasarjakeitto tai sorkkapata?

Helsingin Hakaniemen hallissa myydään sellaisia raaka-aineita, joita suomalaiset eivät juuri käytä. Vai mitä ajattelette keuhkoista, kohdusta, porsaanaivoista tai kurkkutorvista.

Suomessa rintasyöpä nujertuu - selviytymisprosentti 87

Myös munasarjasyövässä ja eturauhassyövässä Suomen luvut ovat Euroopan parhaimmistoa. Keuhko- ja maksasyövän ennusteet eivät juuri ole parantuneet Suomessa viime vuosina.

Ehkäiosypilleri.

Tutkimus: Ehkäisypillerit eivät vaikuta elinikään

Pitkään ehkäisypillereitä käyttäneillä havaittiin hieman tavallista enemmän rintasyöpäkuolemia ja hieman vähemmän munasarjasyövästä johtuvia kuolemia. Tutkijoiden mukaan erot muihin naisiin eivät kuitenkaan olleet kovin suuria.

Sukupuolitautien klinikka Kuopiossa.

Sukupuolitauteja liikkeellä viime vuotta enemmän

Klamydia on edelleen yleisin ongelma. Eniten tartuntoja on parikymppisillä.

Saudi-Arabian naiset vaativat oikeutta ajaa autoa

Naisia on kehotettu lähtemään lauantaina auton rattiin osoittamaan mieltään ajokieltoa vastaan. Saudi-Arabian sisäministeriö on varoittanut naisia seurauksista, jos osallistuvat ajokampanjaan. Monet ovat ladanneet nettiin ajovideoitaan.

Kuvakaappaus saudinaisten autoilupäivän oct26driving.com -kampanjasivustosta.

Sheikki varoittaa: Autoilu vahingoittaa munasarjoja

Saudi-Arabian naiset aikovat hypätä rattiin lokakuun teemapäivänä. Konsulttina vaikuttava sheikki pyytää naisia kuuntelemaan järjen ääntä ja väittää, että autoilevien naisten lapset eivät synny terveinä.

66-vuotias hongkongilaismies kuuli sairaalassa olevansa nainen

Kahdesta harvinaisesta oireyhtymästä kärsivän potilaan vatsavaivojen todettiin johtuvan munasarjakystasta.

Mustavalkoinen kuva, jossa perheen siluetti.

Koeputkihedelmöityshoidot läpikäynyt Marianne ymmärtää kesken kaiken luopuvia

Koeputkihedelmöityshoidot ovat henkinen vuoristorata, sanoo kolmekymppinen Marianne, joka on käynyt läpi kevyempien hoitojen lisäksi kolme koeputkihedelmöityshoitoa. Tällä kokemuksella hän ei ihmettele tutkimustuloksia hoitojen keskeyttämisestä.

Jättitutkimus vei syöpätutkimusta aimo harppauksen eteenpäin

Suuri kansainvälinen tutkimus helpottaa periytyvien syöpien ennustamista. Ihmiset voivat parin vuoden päästä tutkia itse, kuuluvatko he syövän riskiryhmään, uskoo tutkija.

Kuvassa narttukissa steriloinnin jälkeen.

Viiru-kissa: Ja niin minusta tuli neutri

Harmaa narttukissa Viiru makaa kyljellään leikkauspöydällä. Narkoosissa kissan suuret silmät ovat ammollaan. Sen vatsassa on paljaaksi ajeltu alue, leikkaushaava ja tikit. Viiru-kissan kohtu ja munasarjat on hetki sitten poistettu. Kiimamourujen aika on takana.

Tarja Vainio (vas.) ja Katja Aktan-Collan

Piilevään rintasyöpään apua geenitesteillä

Jo 400 suomalaista naista tietää geenitestin avulla, että heillä on suurempi riski saada rintasyöpä kuin muilla. Leikkauksilla rintasyöpäriski voidaan saada näiden ihmisten osalta minimiin. Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain 4 600 naista.

Raskaana oleva nainen.

D-vitamiini on sekä hyödyksi että haitaksi odottajalle

D-vitamiinista on uusien tutkimusten mukaan sekä hyötyä että haittaa raskauden aikana. Tampereen yliopistossa loppuviikosta tarkastettavien väitöstutkimusten mukaan D-vitamiini vähentää munasarjasyövän riskiä. Sen sijaan raskaudenaikaisen rintasyövän riski voi kolminkertaistua, jos D-vitamiinitasot ovat koholla.

D-vitamiini ei ehkäise harvinaisia syöpiä

D-vitamiinista ei näyttäisi olevan apua harvinaisten syöpien ehkäisemisessä. Uuden tutkimuksen mukaan erittäin suuret annokset voivat jopa lisätä haimasyöpää.

Tutkimus: Menopaussi voidaan ennustaa neljän kuukauden tarkkuudella

Iranilainen tutkijaryhmä ilmoittaa kehittäneensä yksinkertaisen tavan mitata verikokeella, milloin naisen menopaussi iskee.

Pieni munasarja kolisee taas

Kuorobuumia omilla tuotannoillaan syventävä Naiskuoro Harput palaa tauolta ja esittää yleisön pyynnöstä uudelleen teatterillisen tuotantonsa "Passion - pieni munasarja". Esityksessä on naisvahva näkökulma mutta tilaa myös miehille.

Yle Areena logo.

Esileikistä hedelmöittymiseen

Sukupuolikasvatus-sarja onnistui vuonna 1971 kertomaan alle minuutissa, mitkä vaiheet johtavat esileikistä raskauden alkuun.

Lääkäri tutkii mammografia-kuvia.

Tutkimus: Hormonikorvaushoito lisää munasarjasyövän riskiä

Munasarjasyövän riski kasvaa, jos naiset käyttävät vaihdevuosien aikana hormonikorvaushoitoja. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan munasarjasyövän riski kasvaa noin 38 prosenttia.

E-pillerin haitoista ristiriitaista tietoa

E-pilleri on suomalaisten naisten eniten käyttämä ehkäisykeino. Silti sen haittoja on tutkittu vähän. Aamu-tv:ssä vierailleet pitkän linjan gynekologit Marjatta Aito ja Sirpa Vilska ovat sitä mieltä, että e-pillerin käyttöä kannattaa aina harkita tarkkaan.

Mittanauha.

Ylipaino kasvattaa munasarjasyövän riskiä

Ylipainoiset yli viisikymppiset naiset saattavat sairastua munasarjasyöpään todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Lihavuus lisää monien syöpien vaaraa, mutta painoindeksin ja munasarjasyövän yhteydestä ei ole tiedetty paljoakaan.

Äidiksi syövän jälkeen?

Uusi hoitomuoto mahdollistaa raskauden

Seksuaalinen haluttomuus ahdistaa munasarjansa menettäneitä

Naisten seksuaalisten halujen väheneminen näyttää yleistyvän kuukautiskierron loppumisen jälkeen. Eniten halujen menettämisestä kärsivät naiset, joilla kuukautisten loppuminen on seurausta munasarjojen poistosta.

Tutkimus: Kuukautiskierto vaikuttaa tupakkalakon onnistumiseen

Tuore yhdysvaltaistutkimus on löytänyt yhteyden naisten tupakoinnin lopettamisen ja kuukautiskierron välillä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Endometrioosi on yleinen naistentauti

Endometrioosi voi olla oireeton

Research: Multiple Births May Prevent Some Cancers

An academic dissertation to be presented on Friday asserts that giving birth to many children can protect women from the risk of gynaecological cancers. The dissertation was prepared by Medical Licentiate Marianne Hinkula of Oulu University.

Usea synnytys suojaa syöviltä

Monta lasta synnyttäneillä on muita naisia pienempi riski sairastua gynekologisiin syöpiin, ilmenee perjantaina tarkastettavasta väitöksestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle