Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

BirdLifen Pihabongaus-tapahtumassa havaittiin 102 eri lintulajia ja yli 400 000 lintua

Kaikille avoin tapahtuma järjestettiin viime viikonloppuna.

Kajaanijoen sorsia ja joutsenia ei tarvitse ruokkia lautalta, lintuja voi syöttää myös veden pinnan alle

Lintujen ruokkijoille on annettu ohjeet, joilla kiinnitetään huomiota esimerkiksi rottien määrään.

Yksi luonnon ihmeellisyyksistä: Miten lintu pysyy puun oksalla kun se nukkuu?

Linnuilla ja merinisäkkäillä on yhteinen nukkumiseen liittyvä taito.

Roskaruoka ajoi varikset synkkään kierteeseen – tuhosi ulkonäön ja vei lentokyvyn niin, etteivät ne kelpaa enää puolisoksi

Roskaruuan syöminen aiheuttaa kaupunkivariksille puutostilan, jonka seurauksena sen höyhenpeite kärsii.

Valkosiipiset varikset herättävät kummastusta – poikasena syöty roskaruoka on syynä värivirheeseen

Vaikka varis on aikuisena kaikkiruokainen, pitäisi sen saada poikasena hyönteisruokaa.

Jussi Viitalan kolumni: Linnunaivo!

Jotkut lintulajit kisaavat taidoissa ihmisapinoiden kanssa. Epäinhimillisen älyn loistetta saa parhaimmillaan seurata omassa pihapiirissään, kirjoittaa Jussi Viitala.

Oletko rokkikukko, viskisieppo vai baarikottarainen?

Ryhmän jäsenet keräsivät valtavan määrän sanontoja

Varpushaukka ajatteli saavansa harakasta hyvän saaliin, toisin kävi – kuopiolaismies sai kamppailun videolle

Harakka näytti joutuneen jo toivottomaan tilanteeseen kamppailussa varpushaukan kanssa. Sitten onni kääntyi.

Outo kävelyseurue Kontulassa: Parikymmentä varista, kaksi koiraa ja kaksi ihmistä – "Homma on vähän lähtenyt käsistä"

Helsingin Kontulassa saattaa nähdä aamukävelyllä tallustelemassa kaksi ihmistä, kaksi koiraa ja yli 20 lintua.

Kuka lintulaudallani ruokailee: Harakka

Harakka syö kaikenlaista eläin- ja kasviravintoa.

Kalvaako naakan raakunta hermojasi? - ”Haittalinnut” jakavat mielipiteitä

Naakkojen ja varisten naapuruus kiristää monien hermoja. Osa lintuharrastajista haluaa, että lintukantoja voitaisiin vähentää ampumalla ennen keväistä pesintää. BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi tyrmää ampumisen.

Anna harakan räkättää ja lokin huutaa – kaikki linnut ovat pesimäkaudella rauhoitettuja

Kaikki linnut, myös tavallisesti rauhoittamattomat, nauttivat pesimärauhasta. Lintuja ei saa lain määräämällä pesimäkaudella häiritä, ei edes silloin, vaikka ne eivät pesisikään. Tämä asia on harvojen tiedossa.

Nyt riittää kakkahanhet! Helsinkiläisvaltuutetut haluavat valkoposkihanhien kannan kuriin

Keväisen koirankakkateeman rinnalle on noussut pääkaupungissa toinen kestoaihe: valkoposkihanhien jätökset puistoissa. Kokoomuksen valtuutettu Fatbardhe Hetemaj ja 41 muuta valtuutettua on ehdottanut, että valkoposkihanhien levittäytymistä Helsingin puistoihin pitäisi rajoittaa esimerkiksi rei'ittämällä munia. Hanke tyssäsi kuitenkin EU-direktiiviin.

Kotipihan harakoista se alkoi – 17-vuotias Niklas Paulaniemi tunnistaa lintuja konkarin taidolla

Lintuharrastajalta vaaditaan sinnikkyyttä ja aikaisten aamuherätysten sietokykyä. Kun motivaatiota on tarpeeksi, ehtii lukio-opintojen ohella tehdä myös linnustoselvityksiä ja havaintokatsauksia. Ensimmäisen kirjatun havaintonsa siivekkäistä vuoden nuori lintuharrastaja teki 6-vuotiaana.

Lentäjä treenasi 50-luvulla siivellisellä pitkällä suksella: "Se nousi kuin ampiainen"

Pitkän uran Ilmavoimien koelentäjänä tehnyt Jyrki Laukkanen lensi ensimmäisen kerran 16-vuotiaana. Alla ollut Harakka-kone näytti siivelliseltä pitkältä sukselta.

Lintuihin kyllästynyt mansikanviljelijä hankki kaasutykin – naapurin lehmien hermot koetuksella

Lappeenrannan Joutsenossa mansikkatilaa pitävän Ari Kuorttisen kaasutykki ampuu 128 desibelin voimakkuudella. Pamaukset kaikuvat ympäri kylää.

Näin tunnistat korvakuulolta, mikä lintu laulaa – varo matkivaa kottaraista

Monet tunnistavat lintujen äänistä harakan raakunnan ja talitiaisen livertelyn. Lintujen laulun tunnistamista voi opetella muutaman vinkin avulla. Kuuntelijan täytyy kuitenkin olla varuillaan matkijoiden kanssa.

Harakka pykäsi pesän hengenvaaralliseen pylvääseen

Ihmiseloa pelkäämätön harakka jatkaa urbanisoitumistaan. Parhaillaan kekseliäs harakkaemo rakentaa isoa pesää keskelle Jyväskylän ratapihaa, korkeajännitteisen johdinpylvään huipulle. Lintutieteilijöiden mukaan perinteisen pesäpuun korvaaminen metallisella pylväällä on poikkeuksellista.

Lintumaailmassa lempi leiskuu jo – pesäpuuhat ja reviirikiistat käynnissä

Muuttolintuja laulujoutsenista töyhtöhyyppiin ja kiuruihin voi jo havaita Hämeessäkin. Myös kosiopuuhat ovat osalla linnuista alkaneet, kertoo lintuharrastaja Ari Lehtinen.

Viiksitimalit ja jänkäkurpat valtasivat konservatorion

Viiksitimalit, merikihut ja muut harvinaiset linnut lentävät lavalla Keski-Pohjanmaan konservatorion kaikkien aikojen suurimmassa produktiossa. Perjantaina kantaesityksensä saava Outolintu tuo näyttämölle sata soittajaa, laulajaa ja balettitanssijaa, Kiinan keisarin hovin ja kokkolalaisen koulun pihan. Ehdot ovat kovat ja aika käy vähiin.

Poikkeusluvat mansikkasyöppöjen hävittämiseksi on haettava nyt

Suomessa haetaan vuosittain useita satoja poikkeuslupia esimerkiksi mansikanviljelijöitä kiusaavien räkättirastaiden hävittämiseksi. Kotitarveviljelijälle lupaa ei myönnetä, vaan toiminnan on oltava ammattimaista.

Lintulajit testaavat muskeleitaan lintulaudalla

Varikset, harakat ja oravat häiriköivät lintulaudalla ja syövät eväät niiltä, joille ne on tarkoitettu. Joskus talitiainen tai punatulkku saattaa leikkiä lintulaudan kunkkua ja häärää ahkerasti muita lintuja pois ruoka-apajilta.

Alkukesän koleus ajoi linnunpojat ruuan perässä pihoille

Miksi variksia on tänä kesänä kiusaksi asti? Voiko lokki syödä joutsenen poikasen? Kumpi on röyhkeämpi harakka vai varis? Miten harakat saa häädettyä kotipihalta? Miksi markettien parkkipaikoilla on lokinpoikasia? Lintuharrastaja Marko Pohjoismäki tietää.

Yhä useampi eläin päätyi metsästäjien saaliiksi viime vuonna

Variksia ja harakoita metsästettiin aiempaa vähemmän, mutta ammuttujen lokkien määrä moninkertaistui.

Tuhansia häirikkölintuja halutaan tappaa Uudellamaalla

Ongelmalintujen tappamiseen myönnettyjen poikkeuslupien määrä on samansuuruinen viime vuosiin verrattuna, arvioi Suomen riistakeskus.

Ainutlaatuinen kuva: Harakka hautoo marmorimunia hyvinkääläisen talon pihassa – Asiantuntija: En ole vastaavaa nähnyt

Lintujen pesimisvietti on keväisin voimakas, jos esimerkiksi oma pesä on tuhoutunut.

Amatööribongarien "torvien taisto" - kiikareissa näkyi kekseliäästi nimettyjä tipuja

Kun ihminen erottaa juuri ja juuri harakan variksesta ja lokin pulusta, ei bongausreissulta voi odottaa kovin muhevaa saldoa. Lintukirja auttoi muun muassa sinisorsan tunnistamisessa.

Uskomatonta byrokratiaa – päätös variksen elämästä voi olla 17 sivun mittainen

EU:n lintudirektiivi antaa rauhoittamattomille linnuille kuten varikselle, harakalle ja räkättirastaalle suojan pesimäajaksi. Usein esimerkiksi mansikanviljelijät hakevat poikkeuslupia näiden lintujen hävittämiseen mailtansa myös pesintäaikaan.

Lintujen talviruokinnassa kolme pientä automaattia toimii paremmin kuin yksi iso

Yhden ison lintulaudan sijaan kannattaisi ulos laittaa useampi pieni. Erilaisella ruualla voi houkutella eri lintulajeja ja samalla rauhoittuu lintujen keskinäinen nahistelu, jossa usein suurin ja röyhkein voittaa.

Puhuva lintu matkii myös puhelinta ja solkkaa sopimattomia

Monet omistajat uskovat siivekkäänsä juttelevan ajatuksella.

Ankkojen poikaset onnistuivat välttämään varisten ja harakoiden nokat

Ankkalammessa kaikki hyvin. Kun Riihimäen keskuspuiston ankkalampeen tuotiin alkukesästä kaksi hankea ja kolme ankkaa, lähtee sieltä syksyn pakkasilla talvehtimaan 13 ankkaa. Kesä meni hyvin, sillä normaalisti varikset, harakat ja ihmiset verottavat poikuetta.

Tilaisuus tekee harakasta tappajan

Eläinrääkkäykseksi epäillyt siilikuolemat ovat osoittautumassa harakoiden tekosiksi Kokkolassa. Harakka ei ole lähtökohtaisesti petolintu, mutta tilaisuus saada ravintoa tekee siitä tappajan. Taidon oppineet yksilöt opettavat tapaa muille ja iskevät todennäköisesti uudestaan.

Villi luonto tulee lähelle

Ne tulevat puskista ja jos eivät ihan iholle hiivi, lähelle kuitenkin. Ihminen ei voi välttyä kohtaamisilta villien luontokappaleiden kanssa edes keskellä kaupunkia, pohtii toimittaja Tuija Veirto.

Harakanpoikanen eksyi saunaan

Palokunta pelasti saunaan eksyneen harakanpoikasen Jyväskylässä torstai-iltana.

Kiukkuiset metsot ja äreät kottaraiset lintujen kauhugalleriassa

Otavalta on ilmestynyt suomeksi kuvakirja, joka on kovakantinen versio Alfred Hitchkockin vuoden 1963 kauhuelokuvasta "Linnut". Alkuteos on Mel Whiten kirjoittama ja National Geographicin julkaisema. Angry Birds: Ärhäkät linnut -kirjan värikäs siivekkäiden kauhugalleria on osa suomalaisen Rovion maailmanvalloitusta.

Harakka - aina valppaana

Harakka - aina valppaana

Varikset, nokkelia ja uteliaita

Varikset, nokkelia ja uteliaita

Hirvi viheriöllä ja muita eläimellisiä golfkokemuksia

Golfarit tietävät, että kentillä voi törmätä jos jonkinmoisiin lentäviin ja vipeltäviin eläinmaailman edustajiin. Kotkalaisen Kai Kilapan vaikuttavimmat näyt kotikentällä ovat olleet hirvi viheriöllä ja merimetso lyöntipaikalla. Ulkomailla hän kohtasi 150 saksanhirveä keskellä väylää.

Linnunpoikasilla on nyt herkät ajat

Vain pieni murto-osa kaikista pesästä lähtevistä linnuista selviää kesän yli. Lintuemokaan ei heikkoja sääli; vahvimmat saavat, minkä osaavat vaatia.

Harakan pesä on taidokas rakennelma

Harakan pesä saattaa näyttää epämääräiseltä risuhäkkyrältä, mutta se on taidokkaasti tehty. Tämän päivän talonrakentajatkin voisivat oppia jotakin harakan tavasta rakentaa tiivis ja suojaisa, mutta ilmava rakennelma.

Tuhannet haittalinnut haulisateella nurin

Lintujen pesimärauhoitus alkaa lauantaina koko Etelä-Suomen alueella. Uudellamaalla on kuitenkin myönnetty poikkeusluvat yli 2 000 haittalinnun metsästämiseksi. Luvat koskevat lähinnä varisten, harakoiden ja harmaalokkien pyyntiä.

Talitintti tai tyystin tuntematon - pihabongaajalle kelpaa

Tuhannet suomalaiset kerääntyvät viikonloppuna tarkkailemaan lintulautojen vierailijoita. Lauantain ja sunnuntain kestävä Pihabongaus on maan suurimpia luontoharrastustapahtumia, johon voi osallistua kuka tahansa ilman erityisosaamista.

Lappi sai vieraita Jäämereltä

Viikonlopun yllätyslintu oli perjantaina Sallan Varvikkoon ilmaantunut nuori pikkukajava, jonka ärhäkkä harakkaparvi ahdisti laskeutumaan maatalon pihaan. Lintu päästettiin vapauteen Oulun edustan merialueelle.

Lämmin syksy ei ole lisännyt lintujen määrää

Talven ensimmäiset talvilintulaskennat on saatu päätökseen. Laskennoilla pyritään osaltaan kartoittamaan luonnossa tapahtuvia muutoksia. Jotta talvilinnuston kokonaiskuva saadaan selville, linnut lasketaan aina samoilta reiteiltä, ja talven aikana kolmeen kertaan.

Linnut kiusaavat marjanviljelijöitä

Monet haittalinnut ovat jälleen marjanviljelijöiden kiusana ja tänä näkyy Riistakeskuksessa pyyntilupien määrän kasvuna. Pyyntilupia haetaan erityisesti räkättirastaiden, varisten ja harakoiden pyyntiin ja lupia hakevat pääasiassa juuri marjanviljelijät.

Rastaat ja varikset ammutaan marjatiloilla

Rastaiden ja varislintujen hävittämiseen ampumalla on haettu runsaasti lupia Hämeessä. Jyri Rauhala Suomen Riistakeskuksesta Hämeenlinnasta sanoo, että ampumisen poikkeuslupia on kymmenittäin.

Tervapääskyn poikaset saa pelastaa

Heinolan lintutarhan lintuopas Olli Vuori haluaa muistuttaa, että lintujen poikasia ei tuotaisi Heinolan lintutarhalle, kun niitä näkee luonnossa. Jos poikasen löytää maastosta piiskuttamasta, kannattaa se jättää paikoilleen, koska useimmiten emo vielä ruokkii maassa olevaa jälkikasvuaan. Ainoastaan Suomen ainoan kiitäjän, tervapääskyn, poikaset eivät selviydy maassa.

Harakanpesä katosi mystisesti Haukiputaalla

Yle Oulun Luontohetkessä ihmeteltiin, minne harakanpesä poikasineen voi kadota. Pihapiirissään outoon ilmiöön törmännyt soittaja epäili harakan muuttaneen muualle. Varmaa selitystä asialle ei keksitty.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle