Uusimmat artikkelit
Vertailu paljastaa: Suomalaiset lomat eivät olekaan kovin ihmeellisiä – lyhytkin loma voi rentouttaa, jos sen käyttää oikein
Tutkimusprofessorin mukaan syksyllä kaamoskauden alkaessa myös lyhyet lomat tukevat palautumista. Erityisesti nuorten jaksaminen voi olla koetuksella.
Essee: Toimittaja opetteli tärisemään toipuakseen loppuunpalamisesta, kun mikään muu ei auttanut – se osoitti, että ihmisen luontosuhde on rikki
Toimittaja Lotta Närhi on kokeillut lähes kaikkea mahdollista rentoutuakseen. Tärinäharjoitusten kautta hän huomasi ajautuneensa paljon kauemmas luonnosta kuin oli ajatellutkaan.
Voiko yo-kirjoituksista ottaa sairauslomaa? Ylioppilaskirjoitukset piilottavat sisälleen uupumisvaaran – opo kertoo, miten tunnistaa oman jaksamisen rajat
Kirjoituksiin valmistautuminen vaatii kovaa työtä. Jos oma jaksaminen on koetuksella entuudestaan, ylioppilaskirjoitusten aikana uupuminen saattaa korostua.
Tiesitkö, että miehetkin voivat kärsiä vaihdevuosioireista? Testaa, kuinka perillä olet hormoneista
Hormoneihin päästään tutustumaan myös Johanna Vuoksenmaan uudessa draamakomediassa, joka kertoo Elenasta ja Patrikista ja heidän odottamattomasta rakkaudesta vaihdevuosioireiden myllerryksessä.
Yksinhuoltajaäiti Jonna erosi ja jäi työttömäksi – nyt hän elää köyhyydessä, jota kuvailee painajaiseksi
Köyhien lasten määrä on lisääntynyt Suomessa arviolta 30 000:lla. Tässä jutussa Jonna ja muut vanhemmat kertovat, miksi rahatilanne on heikentynyt.
Susanna Hastin kolumni: En viettänyt onnistunutta kesälomaa, mutta nyt tiedän, miten lomailla ensi vuonna
Niin lomalla kuin töissä kannattaa ennemmin miettiä, kuka haluaa olla kuin mitä haluaa tehdä, kirjoittaa Hast.
"Tuli seinä vastaan" – golfammattilainen Mikko Korhonen vetäytyy kisoista "totaalisen uupumisen" takia
Korhonen vetäytyi miesten Euroopan-kiertueelta toukokuun alussa. Hän suunnittelee paluuta ensi kaudeksi. Viime aikoina useampi suomalaisurheilija on kertonut urheiluun liittyvästä uupumuksestaan.
Stressi vei näkökyvyn poliisin erikoistehtävässä, mutta Harri Gustafsberg vaikeni, koska stressistä ei saanut puhua
Harri Gustafsberg on entinen valmiusyksikkö Karhun poliisi. Hän näki, mitä stressi äärimmillään aiheuttaa. Nykyään hän kouluttaa ihmisiä ymmärtämään, että stressiä voi hallita ja että ihminen on hämmästyttävä selviytyjä.
Koulu stressaa, mutta ei tarjoa apua – Yle uutisluokan haastattelema koulukuraattori lisäisi stressinhallinnan opetusta kouluihin
Kouluarki voi välillä stressata. Kuraattorin mukaan helpoimmin kuormittuvat seitsemäsluokkalaiset, joille tulee yhtäkkiä paljon uutta opittavaa, ja yhdeksäsluokkalaiset jatko-opintoja miettiessä.
Mikkelissä istutaan neuvotteluhuoneessa tuijottamassa seiniä – tarkoitus on selvittää olisiko ryhmä rennompi virtuaalisen luonnon helmassa
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimuksen kohteena ovat ryhmät ja se, voiko virtuaalisella luonnolla vähentää esimerkiksi ryhmäjännitystä.
Tarkastuslautakunta: Keski-Pohjanmaan liiton henkilöstön työhyvinvointi ei ole kohentunut aiemmasta: stressistä ei palauduta kunnolla
Keski-Pohjanmaan liiton toimintaa arvioiva takastuslautakunta puuttuu jyrkästi liiton henkilöstön hyvinvointiin ja jaksamiseen.
Unettomuutta, pala kurkussa ja ahdistusta, kuvailevat urheilulukiolaiset arkeaan – Matilda Pajunen, 19, paloi loppuun kirjoitusten myötä
Ylen Uutisluokka kysyi urheilulukiolaisilta stressistä ja mikä sen aiheuttaa. Vajaasta kahdestasadasta vastaajasta valtaosalla oli stressiä ainakin joskus.
Katoaako keskittymisesi kesken opiskelun? Mikrotauko elvyttää oppimiskykysi
Opiskelu on työskentelyä, josta pitää myös palautua. Mikrotauko eli lyhyt elvyttävä paussi auttaa keskittymisen ylläpitämisessä. Kokosimme kolme tapaa viettää tehokkaampi tauko.
Lähes joka toinen nainen käyttää syömistä stressinhallintakeinona – nuoret miehet lievittävät stressiä syömisen sijaan alkoholilla
Miehillä syöminen stressinhallintakeinona oli huomattavasti vähäisempää kuin naisilla. Tutkija uskoo suurempien ulkonäkö- ja laihdutuspaineiden vaikuttavan naisten stressisyömiseen.
Emilia Kujalan kolumni: Työuupumus selittyy heikoilla työoloilla, ei yksilön heikkoudella
Tsemppilauseet eivät auta, jos omat vaikutusmahdollisuudet työstä selviämiseen ovat vähäiset, kirjoittaa Kujala.
Tutkimus: Moni nukkui huonommin ja naposteli enemmän siirryttyään etätöihin
Etätyössä työkyvyn heikkeneminen saattaa jäädä työnantajalta huomaamatta.
Tiistai 21.3.2023 (tv)
Pankkimarkkinat. Nuorten työuupumus. Aurinkosähkö. Sääennuste.
Avantouinti voi nollata uupuneen ylikierrokset ja auttaa päihittämään masennuksen – “Jo 30 sekuntia tuo hyötyjä”, sanovat psykoterapeutit
Kaksi psykoterapeuttia tutkii, voisiko avantouinti olla mielenterveyden hoitokeino. Sellainen, johon vaikkapa lääkäri voisi antaa lähetteen.
Ulla Järven kolumni: Koulussa, harrastuksissa ja työelämässä on epäterveitä piirteitä, joita nuorten ei pitäisi joutua sietämään
Erotamme kiusaamisen, kaltoinkohtelun tai vainoamisen herkemmin kuin ennen, mutta ainakin yksi sokea piste on jäljellä. Se on tapa, jolla me varttuneemmat kohtelemme nuoria.
Jopa 15-vuotiaat kokevat stressiä köyhyydestä – Turun yliopisto tutki köyhyyskokemuksia kirjoitusten kautta
Turun yliopiston sosiaalityön tutkijat pyysivät nuoria kertomaan kokemuksia köyhyydestä kirjoituskilpailun kautta. Tutkijat yllättyivät nuorten kokemasta stressin määrästä.
Lukiolaisten vastustus ei kääntänyt tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen päätä – haluaa edelleen luopua ylioppilaskirjoituksista
Suomen lukiolaisten liitto vastustaa ministeri Honkosen ajatusta lopettaa ylioppilaskirjoitukset. Sen sijaan liitto toivoo muun muassa pakollisten kirjoitettavien aineiden lukumäärän vähentämistä.
Aivoinfarkti jätti Katja Seppälälle, 46, pysyvät hermosäryt – ”On kuin olisi tulipalo silmässä”
Nuorten aikuisten aivoinfarktit yleistyvät ja niiden syy jää usein arvoitukseksi. Tutkijat selvittävät nyt piiloon jääviä ja vähemmän tunnettuja nuorten aikuisten aivoinfarktien riskitekijöitä.
Ukrainan ensimmäiset ”sotavauvat” ovat syntyneet – Sofian äiti pelkäsi joutuvansa synnyttämään pommisuojassa
Venäjä on sodan aikana pommittanut useita sairaaloita. Toissa viikolla vastasyntynyt kuoli synnytysosaston pommituksessa.
"Hiipiminen on hyvä keino keskittyä" – Katso Mikko ”Peltsi” Peltolan viisi vinkkiä siihen, miten meditoit kuin tosiäijä
Luonnossa liikkuminen käy meditaatiosta: Se vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Näin nautit meditaation terveyshyödyistä äijämäisesti.
Katri Saarikiven kolumni: Joulu on tietyssä vuodenajassa lymyilevä idea – se pesiytyy mieleen ja muuttaa ihmistä
Tieteentekijät ovat selvittäneet, missä kohtaa aivoja joulumieli sijaitsee. Ei asiaan ihan selvyyttä tullut, mutta maallikkokin tietää sen, että vaikka joulu on ihanaa aikaa, ei se kaikille sovi.
Mikael Virtanen, 22: ”Aina pitää jostain stressaa” – kysyimme nuorilta, miksi arki oikeasti ahdistaa
Lähetteiden määrä nuorten psykiatriseen hoitoon on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2015 lähtien. Nuorisopsykiatrian ylilääkärin mukaan nuorten arjessa ei ole nyt kaikki kunnossa.
Syömishäiriöstä toipunut Wilma Ruohisto: ”Painon kontrollointi oli minulle selviytymiskeino ja tapa käsitellä ahdistusta”
Toimittaja ja kirjailija Wilma Ruohisto ammentaa omasta kokemuksestaan ja haluaa purkaa syömishäiriöihin ja kehonkuvaan liittyviä rakenteita. Ne vaikuttavat kaikkiin, ja niiden on muututtava.
Lukion ylisuorittaminen saattaa jatkua korkeakoulussa – kerhotoiminnassa harjoitellaan hellittämistä
Savonia-ammattikorkeakoulussa on huomattu, kuinka osalla lukiosta korkeakouluopintojen pariin siirtyneillä opiskelijoilla on hyvin stressaantunut käsitys jatko-opinnoistaan.
Haminan mursun kuolinsyy varmistui – eläimeltä petti sydän
Haminassa ja Kotkassa heinäkuussa liikkuneen mursun kuolinsyy oli sydänpysähdys. Sen todennäköisesti laukaisivat nääntyminen, stressi ja heikko yleiskunto.
21-vuotias opiskelija Saina Kyllönen: "Olen kuullut, että masennus ja ahdistus olisivat muotisairauksia" – kuuntele, kuinka puhe mielenterveydestä voi vääristyä
Myös täydellisen mielenterveyden omaava voi kokea ahdistusta ja stressiä. Kouluterveyskyselyissä korostuu ahdistuneisuus ja yksinäisyys. Lisäksi esiin nousevat vastuunottaminen omasta elämästä ja yksin selviäminen.
Uusi tutkimus: Stressaantuneiden isien vauvoilla on taaperoiässä muita enemmän tunne-elämän ja käyttäytymisen vaikeuksia
Isän stressillä näyttää olevan muista tekijöistä riippumaton yhteys lapsen hyvinvointiin. Isän kokema stressi oli voimakkaammin yhteydessä lapsen tunneongelmiin kuin isän masennus tai ahdistus.
Miksi työ hoiva-alalla ei suju? Tutkimus: Liian vähän ihmisiä, mahdottomaksi suunniteltuja työpäiviä – "Kahdessa tunnissa tehtävä kolmen tunnin työt"
Työterveyslaitoksen tuore tutkimus kertoo konkreettisesti, millaisia ongelmia hoiva-alan työoloissa on. Osa niistä on jo ratkaistu, mutta tehtävää riittää, myöntävät Ylen haastattelemat työnantajat.
Sienten mystinen maailma innosti ensihoitaja Tiia Takamäkeä niin, että hän perusti sienisivubisneksen
Uuden yrityksen sienikurssit täyttyivät parissa päivässä.
Vievätkö taloushuolet yöunet? Tässä vinkit, kuinka selvitä järjissään, kun kaikki kallistuu
Onnea ei voi ostaa, mutta taloudellinen tilanne vaikuttaa voimakkaasti mielen hyvinvointiin.
Panttivanki Jarmo Laine uhattiin teloittaa, ja se tuli uniin vasta vuosien kuluttua – laki estää monia rauhanturvaajia saamasta apua traumoihinsa
Kriisinhallintaveteraanien terveys on tuoreen selvityksen mukaan pääosin hyvä, mutta psyykkistä hoitoa tulisi kehittää. Vertaistuki on monelle tärkein avun muoto. Sitä voi saada vaikka saunanlauteilla.
Lauri Rönkön, 28, outojen oireiden syyksi paljastui raju uupumus – miesten väsymistä voi olla vaikea tunnistaa
Miesten tapa ilmaista uupumusta tai masennusta voi olla erilainen kuin naisten tai muunsukupuolisten. Työkykynsä tilapäisesti menettänyt Lauri Rönkkö kannustaa puhumaan, sillä sitä enemmän miesten uupumusta ymmärretään.
Mikä koulun alkamisessa stressaa tai ahdistaa? Kerro meille
Asiantuntijoiden mukaan koulujen alku voi olla stressaavaa ja herättää huolta jaksamisesta.
Mitä enemmän kuormitusta, sitä huonompaa unta – Turun ja Itä-Suomen yliopistot tutkivat ikääntyneiden työntekijöiden uniongelmia
Unen ongelmia on aiemmin tutkittu vanhemmilla työntekijöillä vain vähän. Yliopistojen tutkimukseen osallistui lähes 2 800 kuntatyöntekijää eläkeiän kynnyksellä.
Moni on nyt poikkeuksellisella tavalla kuormittunut – traumojen yhteyteen syntyi sana, jota alan ammattilaiset pitävät jo kansalaistaitona
Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat aiheuttaneet monelle pitkittynyttä stressiä. Se vaikuttaa ajatteluun ja arjesta selviytymiseen.
Emilia Kujalan kolumni: Sinä et ole mitä ajattelet
Mielen medialukutaitoa pitäisi opettaa koulussa siinä missä lähdekriittisyyttä ja valeuutisten tunnistamistakin, kirjoittaa Kujala.
Laura Hallamaan kolumni: Nauroin "bridezilloille", kunnes aloin järjestää omia häitäni, eikä naurata enää
Ei ole olemassa hirviömorsiamia. On vain stressaantuneita morsiamia, joiden jokainen toive nähdään bridezillailuna, kirjoittaa Hallamaa.
Emilia Uljaan kolumni: “Hyvä johtajuus” on ladattu kummallisilla uskomuksilla
Menestyviä johtajia palvotaan itsenäisinä alfauroksina ja -naaraina. Hurmoksen piiloon jää, kuinka hyväksi johtajaksi opitaan, kirjoittaa Uljas.
Kesälomalla moni saavuttaa metsästäjä-keräilijä-tilan ja nukkuu hyvin, sanoo tutkija
Metsästäjä-keräilijä nukkuu saman verran kuin stressaantunut kaupunkilainen. Toinen kokee nukkuvansa riittävästi, toinen ei.
Mona Mannevuon kolumni: Synkkinä hetkinä työuupunut saattaa toivoa kohdalleen onnettomuutta, jotta saisi luvan levätä
Mikäli huomaat itsessäsi helposti syyllistyvän suorittajan piirteitä, vältä ihmisiä, jotka eivät kunnioita toisten rajoja, kirjoittaa Mannevuo.
Parhaan kesäloman ainekset: vähennä odotuksia ja elä hyvää arkea lomien välillä
Koronarajotusten poistuminen on saanut monen suomalaisen kesäloman pullistelemaan menoja. Asiantuntijat kehottavat vähentämään lomapaineita ja rakentamaan loman oman jaksamisen ehdoilla.
Vanessa Törnblom oli niin väsynyt, ettei pysynyt pystyssä – dokumenttielokuva Happy Worker kertoo työssään uupuneiden tarinan
Vanessa Törnblom luhistui työtaakkansa alle vuonna 2017. Nyt hän haluaa auttaa muita kertomalla burnoutistaan.
Katri Saarikiven kolumni: Millä tolalla on sinun vedätyksenvastustuskykysi?
Uudenlaiset uhat vaativat uudenlaisia taitoja. Onneksi suuri osa kyberresilienssiin liittyvistä asioista, on sellaisia, joihin voi vaikuttaa, ja joita voi opetella, kirjoittaa Saarikivi.
"Olin varma, että kuolen jäälle" – uupunut SM-liigapelaaja Miska Siikonen, 25, ajautui vakavaan syöksykierteeseen, kunnes oli pakko tehdä kova päätös
KooKoon hyökkääjä Miska Siikonen on ollut lokakuun puolivälistä saakka sivussa tositoimista vaikean ylirasituksen takia. Pahimmassa vaiheessa hän ei jaksanut nousta edes sängystä ylös. Nyt tunnelin päässä häämöttää valo.
Ranuan eläinpuiston Malla-karhu heräsi talviunilta – toinen ruskeakarhu jouduttiin lopettamaan talvella
Uuden karhun hankkimista eläinpuistoon ei toistaiseksi suunnitella, vaan tyhjilleen jäänyt aitaus annetaan susien käyttöön.
Vältteletkö välillä uutisia? Et ole yksin, kertoo tutkimus
Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan Ukrainan sodasta kertovien ahdistavien uutisten keskellä voi monelle syntyä halu jättää uutiset kokonaan väliin tai pitää uutisten seuraamisesta vähintään taukoa.