Uusimmat artikkelit
Vanessa Törnblom oli niin väsynyt, ettei pysynyt pystyssä – dokumenttielokuva Happy Worker kertoo työssään uupuneiden tarinan
Vanessa Törnblom luhistui työtaakkansa alle vuonna 2017. Nyt hän haluaa auttaa muita kertomalla burnoutistaan.
Katri Saarikiven kolumni: Millä tolalla on sinun vedätyksenvastustuskykysi?
Uudenlaiset uhat vaativat uudenlaisia taitoja. Onneksi suuri osa kyberresilienssiin liittyvistä asioista, on sellaisia, joihin voi vaikuttaa, ja joita voi opetella, kirjoittaa Saarikivi.
"Olin varma, että kuolen jäälle" – uupunut SM-liigapelaaja Miska Siikonen, 25, ajautui vakavaan syöksykierteeseen, kunnes oli pakko tehdä kova päätös
KooKoon hyökkääjä Miska Siikonen on ollut lokakuun puolivälistä saakka sivussa tositoimista vaikean ylirasituksen takia. Pahimmassa vaiheessa hän ei jaksanut nousta edes sängystä ylös. Nyt tunnelin päässä häämöttää valo.
Ranuan eläinpuiston Malla-karhu heräsi talviunilta – toinen ruskeakarhu jouduttiin lopettamaan talvella
Uuden karhun hankkimista eläinpuistoon ei toistaiseksi suunnitella, vaan tyhjilleen jäänyt aitaus annetaan susien käyttöön.
Vältteletkö välillä uutisia? Et ole yksin, kertoo tutkimus
Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan Ukrainan sodasta kertovien ahdistavien uutisten keskellä voi monelle syntyä halu jättää uutiset kokonaan väliin tai pitää uutisten seuraamisesta vähintään taukoa.
Nuori nainen oli raskaana, kun töitä ei jatkettukaan – kääntyi luottamushenkilön puoleen: "Uusi työsopimus annettiin vuorokautta myöhemmin"
Mothers in Business -verkoston kyselyn mukaan 36 prosenttia vastaajista oli kohdannut perhetilanteeseen liittyvää syrjintää työelämässä. Palvelualojen ammattiliitto PAM saa aiheeseen liittyen noin tuhat yhteydenottoa vuodessa.
Mielen voimalla voi olla valtava vaikutus terveyteen – näissä tilanteissa törmäät siihen omassa elämässäsi
Ihmiskehossa on tutkitusti valtavasti paranemispotentiaalia.
Jodin hamstraus ja pakoreitin suunnittelu ovat tapoja varautua pahimpaan – kysyimme asiantuntijoilta, miksi me toimimme näin
Ihmisen suhtautuminen kriisiin voidaan jakaa neljään vaiheeseen, sanoo sosiaalipsykologian dosentti. Varautuminen on tyypillistä, kun alun shokkivaihe on ohi.
Hevosen ja ihmisen vuorovaikutuksesta tiedetään Suomessa vielä vähän – kolme tarinaa siitä, kuinka eläin auttoi voittamaan stressin ja pelon
Hevosen ja ihmisen vuorovaikutusta hyödynnetään muun muassa poistamaan stressiä. Juuri alkanut tutkimus kääntää asetelman uusiksi: mitä ihminen merkitsee hevoselle.
Ensin pandemia, sitten sota – traumaterapeutin vinkki jaksamiseen kaiken keskellä: "Perhoshalauksella voi rauhoittaa itse itseään"
Maailmantilanne on viimeisen kahden vuoden aikana aiheuttanut monessa ihmisessä poikkeuksellisen paljon ahdistusta. Yksi keino helpottaa oloa on oman rintakehän taputteluun perustuva perhoshalausmenetelmä. Keino on kehitetty kriisialueilla.
26-vuotias Liisa sairastui hyvinvointiin – kello soi keskellä yötä, että ehti urheilemaan
Terveellisyyden tavoittelu voi kääntyä itseään vastaan.
Mystinen sydänkohtaus voi yllättää jopa terveen ihmisen täysin odottamatta – särkyneen sydämen oireyhtymä on lisääntynyt pandemian aikana
Yhdysvalloissa sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on raportoitu aiempaa enemmän takotsubo-kohtauksia. Taustalla on usein järkyttävä kokemus tai stressitilanne, mutta toisinaan kohtaus tulee selittämättömästä syystä.
Äärirajoille viety taisteluharjoitus testaa kaartinjääkärin jaksamista – kovilla on myös tavallinen suomalainen koronauutisten vaihtuessa lennosta uutisiin Venäjästä
Kriisit koettelevat asiantuntijoiden mukaan suomalaistenkin jaksamista. Ihmisiä kuormittaa sekä huoli terveydestä että sodasta Euroopassa.
Etänä tehdyn tietotyön kuormittavuus huolestuttaa tutkijoita, vasta aika näyttää mitä se tekee aivoille
Etätyö lisää aivojen kuormitusta. Aivojen huoltoon kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Aivotutkijat kehottavat panostamaan työn kognitiiviseen ergonomiaan eli siihen, miten työtavoilla voi vähentää aivojen rasitusta.
Osa abeista pääsee vihdoin juhlimaan penkkareita: koronarumba jättää nuoriin jäljen, jonka vaikutukset ulottuvat jatko-opiskeluun asti
Nuoruuteen liittyy oleellisesti sosiaalisuus ja kiinnittyminen uusiin yhteisöihin. Siksi penkkareilla ja vanhojentansseilla on merkitystä nuorille. Torstaina osa abeista pääsee Riihimäelläkin vauhtiin.
Tampereella jopa keskitason todistuksella joutuu lähtemään lukioon muihin kuntiin – "Kyllähän siitä tulee paljon paineita", sanoo ysiluokkalainen
Jo lähes 40 prosenttia Tampereen lukiopaikoista menee ulkopaikkakuntalaisille. Vaikka kaupunki lisää 90 lukiopaikkaa, keskiarvorajat tuskin laskevat merkittävästi.
Uupuneet vanhemmat hakevat yhä useammin apua chatista – monet haluavat kertoa perheen tilanteesta, osa kaipaa konkreettisia neuvoja
Erityisasiantuntija Tanja Henttonen toteaa, ettei vanhemmuuteen tarvita asiantuntijuutta, siihen kasvetaan vauvan kanssa pikku hiljaa eläen arkea.
Aivot tyhmentyvät, kun suutumme – lue, mitä ärsyyntyminen saa aikaan elimistössä
Liskoaivot tekevät rumaa jälkeä adrenaliinipäissään.
Keskustelukulttuuri-videosarjan tehtäväpaketti kouluille
Miten me käyttäydymme netissä?
Julia Thurén testasi: Altistin itseni verkon ilkeille keskusteluille – sykemittauksen tulokset hätkähdyttävät
Julia Thurén sai kovaa dataa suoraan sydämestään.
"Olen loppu", sanoo 35-vuotias helsinkiläisnainen – se summaa monen tunnot: lähes 400 ihmistä kertoi Ylelle, miten poikkeusaika on vaikuttanut
Kolmannen koronavuoden kynnyksellä kysyimme lukijoiltamme, miten pitkittynyt pandemia on vaikuttanut heidän hyvinvointiinsa. Vastauksissa näkyivät poikkeusajan ääripäät, mutta myös perustavanlaatuisesti järkkynyt arki.
Etelä-Savon oppilashuoltoon lisää psykologeja ja kuraattoreita: eniten hyötyvät lapset ja toisen asteen opiskelijat
Uusien ammattilaisten palkkaamisella pyritään parantamaan esikouluikäisten, koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden hyvinvointia monella eri tavalla.
"Selviytyjän häpeää", kuvaa Sini Helminen oloaan – korona-aika on vaikuttanut meistä jokaiseen, kerro oma kokemuksesi
Pitkittynyt pandemia on lisännyt ihmisten kokemaa henkistä kuormitusta. Kevään 2020 taistelumieliala on vaihtunut turnausväsymykseen. Helsinkiläinen Sini Helminen rohkaistui puhumaan jaksamisestaan, jotta muutkin kehtaisivat.
Helsingissä juoksennellut peura kerää nyt voimia eläinsairaalassa – dna-testin tulokset määrittävät, mitä sille sitten tapahtuu
Jos nuori hirvas osoittautuu metsäpeuraksi, se on luonnonvarainen eläin. Poro puolestaan on kotieläin.
Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Suomessa sain ensimmäisen kerran elämässäni kokea, mitä turvallisuus on
Luottamusta ja yhteistyötä rakennetaan viisaudella ja kunnioituksella toisiamme kohtaan, eikä olemalla aina oikeassa omasta kuplasta käsin, kirjoittaa Sabanadesan.
Miksi katsomme koiravideoita? – Tutkijat: ainakin aivoissa erittyvä rakkaushormoni, kaipuu luontoon ja Big Brother -efekti selittävät Pentuliven suursuosiota
Pentuliven katselu voi tehdä ihmiselle hyvää.
Ajatukset voivat harhailla työpäivän aikana jopa kaksi kolme tuntia – siitä ei kuitenkaan kannata huolestua
Ajatusten harhailu yhdistetään muun muassa luovuuteen.

Professori Keltikangas-Järvinen on huolissaan hälyisistä päiväkodeista: Pienen lapsen stressi voi näkyä sairauksina aikuisena
Helsingin kaupunginvaltuutettu Pia Pakarinen (kok.) uskoo varhaiskasvatuksen laadun parantuvan työntekijöihin panostamalla esimerkiksi palkkoja korottamalla.

Reetta Rädyn kolumni: On ok olla raikuli nainen
Sillä on väliä, ketä ihailee ja mihin omia tekemisiään peilaa. Hiljattain kuollut runoilija Sirkka Turkka tarjosi parhaan uraneuvon, mitä kuvitella saattaa, kirjoittaa Räty. Kolumnin voi myös kuunnella.
Yrittäjien jaksaminen koetuksella – avuksi perustettiin yrittäjien oma kriisikeskus
Yrittäjien henkisen tuen kanava, Yrittäjän kriisikeskus aloitti toimintansa Kajaanissa elokuussa. Apua keskukselta saa anonyymisti, eikä tapaamisista pidetä rekisteriä.
Psykologian tohtori kehitti stressiä mittaavan laitteen, myi osan yhtiöstä ja ampaisi suurituloisimpien joukkoon: "Rakennamme vielä isoja asioita"
Jyväskyläläinen Joni Kettunen on Firstbeat Technologies -yhtiön perustajajäseniä. Osakkaat myivät noin puolet yhtiöstä viime kesänä amerikkalaiselle Garminille.
Sadantuhannen työntekijän mittaukset kertovat palautumisvajeesta – monien työpäivissä ei ole yhtäkään stressistä palauttavaa hetkeä
Stressistä palautuminen on sekä unen että työpäivien aikana monilla aivan liian vähäistä. Sykeanalytiikkaa tekevän Firstbeatin mukaan loppuvuonna koetaan stressiä muuta vuotta enemmän.
Vuolijoelta löytyy stressitasoa laskeva työtila – aistit rauhoittuvat lampaan villassa ja linnunlaulussa
Kajaanin Vuolijoella voi nyt tehdä töitä uudessa aistietätyötilassa. Taideseinä ja taustalla soiva linnunlaulu vähentävät stressiä ja auttavat keskittymään paremmin.
Mielenterveyden tarkastus jokaiselle lukiolaiselle, stressinhallinnan opetusta kouluhin – näillä vinkeillä nuoret voisivat paremmin, sanoo Lukiolaisten liitto
Lukiolaisten liitto listasi 12 vinkkiä ilonpalautukseen. Nuorten mielenterveyden ongelmat ovat olleet pitkään kasvussa, ja korona-aika on pahentanut niitä entisestään.
Lahden perhekeskus tarjoaa vertaistukea neuropsykiatrisista häiriöistä kärsiville vanhemmille
Niin sanottujen nepsy-vanhempien arkea pyritään helpottamaan ryhmässä, jossa voi antaa ja vastaanottaa vinkkejä.
Työnantaja on nyt kiinnostunut myös unestasi ja parisuhteestasi – ja sille on syynsä, sanovat asiantuntijat
Työnantajat tarjoavat entistä enemmän matalan kynnyksen apua työssäjaksamisen ja myös vapaa-ajan ongelmien selättämiseen. Asiantuntijoiden mukaan vapaa-ajan kuormitus on myös työnantajan asia, sillä se heijastuu työhyvinvointiin ja työkykyyn.
Mielenterveysasioista puhutaan työkavereiden kanssa aivan liian vähän – konsulttifirmassa opetetaan huomaamaan toisen stressi ja uupumus
Mielenterveyden ongelmista pitäisi pystyä puhumaan työpaikalla avoimesti, sillä se voisi nopeuttaa avun saamista ja työkyvyn palaamista, sanoo työntekijöiden hyvinvointiin keskittyvän konsulttiyhtiön johtaja. Työterveyslaitoksen mukaan työntekijän uupuessa katse pitäisi kohdistaa työyhteisöön ja sen tapoihin eikä yksilöön.
Edessä häämöttää aika ilman koronarajoituksia ja sekin vaatii sopeutumista – On harhakäsitys, ettei paluu normaaliin saisi herättää tunteita, sanoo psykologi
Psykologi Nina Lyytisen mukaan koronarajoituksista on tullut tuttuja ja turvallisia, ja niistä luopuminen voi vaatia sopeutumista. Jos esimerkiksi palaaminen lähityöhön mietityttää, kannattaa vapaa-aikana keskittyä sellaiseen tekemiseen, jossa tuntee olevansa turvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Koska voin taas luottaa ihmisiin?
Läpi pandemian olemme olleet huolissaan talouskasvusta. Talous on kuitenkin toisarvoista, jos emme enää voi luottaa edes läheisimpiimme, kirjoittaa Nuorgam.
Hyvä itsetuntemus vaikuttaa merkittävästi työhyvinvointiin – työssä jaksaa kun tuntee omat rajansa
Itsetuntemus eli ymmärrys omasta itsestä eri puolineen auttaa jaksamaan työssä. Työterveyspsykologi suosittelee työntekijöitä pysähtymään päivän päätteeksi ja miettimään eteen tulleita haasteita sekä parasta hetkeä.
Jere Forsberg ja Aino Tapola lähtevät rohkeina Tokioon: "Voittamaan lähdetään"
Forsberg tähtää taljajousella korkealle, ja Tapola aikoo yllättää pöytätenniksessä alkulohkonsa suosikit.
Stressi vei Tomi Tuomisen terveyden – ja juuri siksi hän ryhtyi yrittäjäksi alalle, joka uhkaa jäädä digitalisaation jalkoihin
Ensimmäisen paniikkikohtauksensa jälkeen mediatoimiston työntekijä ymmärsi, että hänen on pantava elämänsä uusiksi. Silloin hän muisti kivijalkaliikkeen, johon oli itse varta vasten matkustanut toisesta kaupungista.
Aivot ovat kovilla järjestelmien maailmassa – Kerro, miten kiinnität huomiota aivojen ergonomiaan?
Mitkä asiat aiheuttavat aivoillesi kuormitusta?
Miriam Attiaksen kolumni: Lyhyempi työaika voisi tuottaa yhtä paljon tulosta ja mukavampia ihmisiä
Kriisi on aina myös mahdollisuus tarkastella, kuinka toimivia vanhassa ajassa hyvät käytännöt todella ovat. Miten työn priorisointi yli kaiken muun vaikuttaa meihin ja läheisiimme? Pitäisikö meidän priorisoida työn sijaan elämästä nauttimista, kysyy Attias.
Castren golfaa Ranskan arvoturnauksessa avauspäivän jälkeen jaetulla 11. sijalla – myös Korhosella onnistunut päivä
Golffaaja Matilda Castren pelasi Ranskassa avauskierroksen kolme alle parin. Suomen toisella edustajalla Sanna Nuutisella oli vaikea kierros. Mikko Korhonen on kahden lyönnin päässä kärjestä.
“Pala vaikka loppuun, jos et muuta keksi” – Stressaatko töissä, etkö osaa rauhoittua lomallakaan? Työnohjaaja kertoo, mikä auttaa kestopaniikkiin
Moni jää lomalle väsyneenä. Sitä ruokkii suomalainen työkulttuuri, jossa pöytä halutaan puhtaaksi ennen lomaa, sanoo työnohjaaja Anu Ojanperä. Kaiken valmiiksi tekeminen on kuitenkin monelle mahdotonta nykyään.
Esedu ennaltaehkäisee työuupumusta – uudesta toimintamallista hyötyä monille organisaatioille
Etelä-Savon ammattiopistolla on koottu uusi toimintamalli, jolla pyritään ennaltaehkäisemään työuupumusta. Hankkeen tuloksen aon synytyn podcasteja ja Youtube-videoita, joista voi olla hyötyä muillekin organisaatioille.
Miriam Attiaksen kolumni: Naapuruusriitojen sovittelijana opin, että kuuntelu on radikaali teko
Hyvin hoidettu ja siisti rappukäytävä voi kertoa myös siitä, että asiat lakaistaan systemaattisesti maton alle, kirjoittaa Attias.

THL: Velssin asfalttiasema voi haitata asukkaiden viihtyisyytä sekä aiheuttaa vaikkapa stressiä ja unihäiriöitä
Velssin asfalttiaseman toiminnalle haetaan parhaillaan ympäristölupaa Hämeenlinnassa. Lupaa varten kaupunki on pyytänyt lausuntoa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Hämeenlinna mietti valvontaeläinlääkäreiden työt uusiksi – stressi väheni ja oikeusturva koheni
Kevään aikana valvontaeläinlääkäreiden työt on järjestelty uudelleen Hämeenlinnassa. Eläinsuojeluasioita hoitavat eläinlääkärit tekevät nyt töitä pareittain.