Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Alvar Aallon äidin Selly Aallon hautakivi Jyväskylän Vanhalla hautausmaalla.

Arkkitehti Alvar Aallon äidin hauta säilyykin Jyväskylän Vanhalla hautausmaalla – haudan hoitamisesta vastaa jatkossa seurakunta

Selly Aallon huonolla hoidolla ollutta hautaa uhkasi hautaoikeuden menetys. Jyväskylän seurakunta aikoi lain velvoittamana ottaa haltuunsa kaikkiaan 26 hoitamatonta hautaa.

Stor stubbe framför gammal grav som inte längre sköts om.

Seurakunta etsii omistajia hoitamattomille haudoille Kälviällä

Kälviältä löytyy noin 40 hoitamatonta hautaa, joiden omistajia seurakunta ei tiedä.

Uurnien säilytyspaikka Kallion kirkon alapuolella.

Helsinkiläisen kirkon kellarissa on hautausmaa, jossa omaiset saavat käydä vain kerran

Kaupunkihautauksen suosio kasvaa pääkaupunkiseudulla, koska valtaosa vainajista tuhkataan eikä osaa hautausmaista voi enää laajentaa.

pallastunturi

Satojen vainajien tuhkat siroteltu tunturituulten vietäväksi – hillajänkien muuttuminen hautausmaaksi harmittaa paikallisia

Viime vuonna tuhkattiin jo lähes 40 000 vainajaa. Suosion kasvun myötä on alettu kiinnittää huomiota myös tuhkien sirotteluun muualle kuin muistolehtoihin.

Hautakynttilöitä Hietaniemen hautasmaalla.

Neuvostosotilaiden muistomerkkikiveä töhrittiin hautausmaalla Helsingissä

Asiasta on tehty rikosilmoitus poliisille. Suomi on sitoutunut hoitamaan alueellaan olevien sotilaiden ja sotavankien hautoja.

Pappi seisoo lumisen muistolehdon edessä. Taustalla kuusia ja hautakynttilälyhtyjä.

Tuhkauksen suosio muokkaa hautausmaiden ilmettä – muistolehto voi olla vaikka metsäinen nurkkaus

Tuhkauksen lisääntyminen näkyy hautausmaiden ilmeessä. Esimerkiksi Raumalla 81 prosenttia vainajista tuhkataan. Nykyisin on tarjolla monia muistolehtoja, joihin voi laskea uurnan tai sirotella tuhkan.

Lumisessa maastossa on harmaita kivipaaseja. Ne ovat tasaisessa järjestyksessä.

Turussa voi haudata omaisensa tuhkat Suomen ensimmäiseen tuhkahautalehtoon

Tuhkahautalehto liitetään Katariinan muistolehtoon. Uudelle alueella mahtuu yli 350 vainajaa.

Lapsi makaa kuvassa oikealla, hän nojaa itseään puolimakaavassa asennossa. Lapsi on puettu oranssinkirjavaan turkikseen. Lapsen jalkopäässä makaa kaksi sutta.

Pohjoiskarjalaisen metsätien alta löytyi ainutlaatuinen kivikautinen hauta – kuollut lapsi oli aseteltu höyhenpedille koiran kanssa

Arkeologien mukaan Outokummun Majoonsuolta löytynyt muinainen hauta kuului pienelle lapselle. Mikroskooppisista paloista on voitu rakentaa kuva siitä, kuinka vainajia on kunnioitettu kivikaudella.

Ängel på en gravsten.

Kuopion seurakunnat ottavat käyttöön hautahakupalvelun

Kuopion evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän hautaustoimi ottaa käyttöön internetin hautahakupalvelun. Ensimmäiset kuopiolaiset hautausmaat ovat palvelussa vielä ennen joulua.

Arkku Vatialan krematorion vainajien säilytyskaapissa.

Alastoman vainajan hautaaminen tai polttaminen on vieras ajatus – kuolemaan liittyvät perinteet muuttuvat hitaasti

Loka-marraskuun vaihteessa kuolema on läsnä eri juhlapäivien vietossa. Monien nykyisten perinteiden taustalla on uskonnollisia ja jopa ikivanhoja pakanallisia uskomuksia.

Oranssi kynttilä hehkuu pimeydessä.

Vaasan uudelle hautausmaalle on valmistunut uusi muistolehto – muistolehdossa on myös tyhjän sylin muistopaikka

Uusi muistolehto on tuhkahautauksia varten. Lehdon muistomerkkeihin kaiverretaan muistolehtoon haudattujen nimet.

Pastori Jari Kemppainen Pälkäneen rauniokirkossa.

80 kalloa kaivettiin haudoista ja vietiin Ruotsiin rotututkimukseen – kirkkoherra on valmis hakemaan ne pois vaikka vanhalla kuplavolkkarillaan

Suomesta Ruotsiin 1870-luvulla vietyjen pääkallojen palautuksesta on keskusteltu vuosia. Opetus- ja kulttuuriministeriössä toivotaan, että asia etenisi vielä tämän vuoden aikana.

Vanha vauvan myssy kukkakoristein.

Haukiputaan kirkon alla lepää muumioituneita lapsia, jotka on laitettu "nukkumaan" satoja vuosia sitten – tekstiilit ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin

Lapsikuolleisuus oli korkeaa ja monet lapset haudattiin kirkon lattian alle aina 1700-luvun puoliväliin asti. Haukiputaan kirkon muumiot ovat eurooppalaisittain poikkeuksellinen kurkistusikkuna historiaan.

Magentan värisiä kukkia ja vihreitä apilanlehtiä hautakiven edustalla.

Hautapaikan saa halutessaan uskonnollisesti neutraalilta alueelta, mutta hyvin harva hoksaa sellaista eläessään toivoa

Tunnustuksettomien hautausmaiden käyttö on esimerkiksi pohjalaisseurakunnissa vähäistä. Hauta-alueen valinnan ratkaisee vainajan tahto. Vaasassa on vapaa-ajattelijoiden yksityinen hautausmaa, jolle haudataan muutama ihminen vuosittain.

Jaakko Vainio, Sara Kelemeny ja Janica Gauriloff, Nellimin ortodoksinen kappeli.

Paaččjooǥǥ vuäʹmm sääʹmpokoiniiʹǩǩid ruõkkât Njeäʹllmest ääuʹd raauhu – Yle Sääʹmm vuõlttad vuõigg stream-vuõlttõõzz

Säʹmmlain looʹvitää kuåivvum sääʹmpokoiniiʹǩǩi oʹđđest ruõkkâm vuäitt seuʹrrjed Yle Areena pääiʹǩ täʹbbe vuõssaarǥ.

Oulussa suositut opastetut hautausmaakierrokset alkavat taas

Intiön hautausmaakierroksia järjestetään joka maanantai 13. kesäkuuta lähtien elokuun puoliväliin saakka. Myös Oulujoen hautausmaalla on kolme opastettua kierrosta kesä–heinäkuussa.

Aslak Järvensivu

Utsjokelaisen Aslak Järvensivun äiti kuoli evakossa, ja hänen hautansa oli vuosikymmeniä kadoksissa – tänä keväänä hauta sai uuden puuristin

Utsjokelainen Elli Kristiina Järvensivu kuoli evakon aikana vuonna 1944, ja hänet haudattiin Alavieskaan. Useiden sodanaikaisten hautojen tavoin myös tämä hauta katosi, mutta se löydettiin kirkonkirjojen avulla vuosikymmenien jälkeen.

Hautakiviä on siisteissä riveissä syksyisellä hautausmaalla.

Somessa luultiin Kajaanin kaatuneita hautakiviä ilkivallaksi, mutta kaatajaksi selvisikin routa

Hautakivien kaatuminen on arkipäivää Kajaanin seurakunnassa. Joinakin keväinä routa kaataa enemmän hautakiviä kuin toisina. Omaisten kannattaa käydä tarkastamassa haudat, jotta mahdollisia vahinkoja on nopeampi korjata.

Gravar på Skansen i Åbo.

Turun ja Kaarinan hautausmaille lanseerattiin nettiin hautakartta – palvelusta löytyy 107 000 hautaa

Tietokoneeseen tai kännykkään ladattavalla hakupalvelulla voi jatkossa etsiä myös muistomerkkejä ja hautausmaiden kappeleita.

Tutkijaryhmä seisoo joukkohaudan äärellä.

Raatteentien metsät ja suot paljastivat tutkijoille kymmenen joukkohautaa: hautoja voi löytyä lisää

Maastoon jäi useita tutkimattomia hautapaikkoja. Haudoissa voi olla satoja sotilaita.

Gravar, änglar, gravstenar och kors på begravningsplatsen i Borgå. Bilderna är fotade en solig dag i början av november.

Hallintaoikeus päättynyt isolta joukolta hautoja Forssassa

Forssan seurakunta etsii noin sadan haudan hallintaoikeuden haltijaa. Jos oikeuden haltijaa ei löydy, siirtyy hauta muistomerkkeineen seurakunnalle.

Karstulan hautausmaan portti, etualalla kyltti, jossa lukee "Ei talvikunnossapitoa, liikkuminen omalla vastuulla."

Hautausmaita hoidetaan pitkälti valtion rahalla, ja sen riittävyys vaihtelee – Karstulassa kiivastuttiin, kun hautausmaalta loppui auraus

Seurakunnat saavat valtiolta rahaa muun muassa hautausmaiden ylläpitoon. Jakoperusteet eivät huomioi sitä, kuinka erilaisia seurakunnat ovat.

Tanssija ja laulaja Josephine Baker sai hautapaikan Pariisin Pantheonista

Legendaarinen esiintyjä Josephine Baker sai hautapaikan Pariisin Pantheonista

Jazzlaulajana ja tanssijana tunnettu Josephine Baker on kuudes nainen, joka sai hautapaikan Pantheonista.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni:  Emme ole vapaita, ja mitä pikemmin ymmärrämme sen, sitä parempi

Emme me todellisuudessa ole vapaita. Olemme sidottuja aikaan eri ideologioihin, sosiaaliluokkiin ja mahdolliseen työpaikkaan ja me olemme myös vanhempiemme ja sukumme määrittämiä, kirjoittaa Saarikivi.

Metalliristi hautamuistomerkin päällä Hietaniemen hautausmaalla.

Uusi palvelu auttaa löytämään haudat Vaasan ja Seinäjoen hautausmailla – sukututkijoille tarpeen, myös muita verkkopalveluita kehitetään

Hautahakupalvelu on tähän asti ollut käytössä vain Helsingissä. Verkkohaku palvelee kaikkia, jotka haluavat tiedot Seinäjoen seurakunnan tai Vaasan seurakuntayhtymän hautausmailden haudoista.

Hautaustoimistossa esitellään ruumisarkun sisustaa.

Värikästä designia, lemmikin kuva uurnaan – hautajaiskulttuuri muuttuu pikku hiljaa, ja vainajalle rakkaat asiat korostuvat aiempaa enemmän

Tuhkahautauksen yleistyminen muuttaa hautajaiskulttuuria. Myös vainajalle tärkeitä asioita halutaan tuoda esiin yhä enemmän. Tutkijan mukaan uskonnottomat hautajaiset ovat todennäköisesti yleistymässä lähivuosikymmeninä.

hautoja vastavalossa

Ilmestyikö läheisen haudalle keltainen lappu? Joensuun hautausmaalla merkitään hoitamattomia hautoja

Jos merkittyjä hautoja ei kunnosteta vuoden määräajassa, haudat palautuvat seurakuntayhtymän haltuun ensi vuoden lopussa. Haudan hoidon voi antaa maksua vastaan myös seurakuntayhtymän tehtäväksi.

Selly Aallon hautakivi Jyväskylän vanhalla hautausmaalla.

Alvar Aallon äidin hautaa uhkaa hautaoikeuden menetys – nyt punnitaan sen kulttuurihistoriallinen arvo

Selly Aallon huonolla hoidolla ollutta hautaa uhkaa hautaoikeuden menetys Jyväskylän Vanhalla hautausmaalla. Seurakunta on lain velvoittamana ottamassa haltuun 26 hoitamatonta hautaa. Parhaillaan tutkitaan, löytyykö haudoista kulttuurihistoriallisesti suojeltavia kohteita.

artist's impression of the suontaka burial

1,000 year old grave contained non-binary Iron Age leader, researchers suggest

The contents of the grave in southwest Finland have sparked debate for decades. Now DNA analysis has thrown a new option into the mix.

Yuri dmitriev

Stalinin joukkohaudat paljastaneen Juri Dmitrijevin piina jatkuu – Yle tapasi Petroskoissa vangitun historioitsijan läheisiä

Karjalan tasavallan punaista terroria tutkinut historioitsija istuu viidettä vuotta vangittuna poliittisina pidettyjen syytösten takia. Dmitrijevin tyttären ja ystävän mukaan ajojahti kertoo siitä, että Stalinin hirmutöistä tulee vaieta Venäjällä.

Pääkuva_Ara Aikio_2.jpg

Saamelaisella Ara Aikiolla on kahdet juuret: "Kanadan intiaanilasten joukkohaudat koskettivat perhettäni"

Utsjoella asuva Ara Aikio kuuluu isän puolelta Kanadan alkuperäiskansaan, äidin puolelta saamelaisiin. Kanadan intiaanilasten joukkohaudat koskettivat syvästi Aikiota: intiaanipäällikköisä ja sisarukset kävivät samaa koulua.

Brittiläisen Kolumbian parlamenttitalon portaille on tuotu leluja ja kenkiä alkuperäisväestön lasten muistolle.

Kanadasta löytyi taas lisää hautoja alkuperäisväestön lasten koulun läheltä – kirkkoja poltettu, paavia vaaditaan tilille

Kyse on lyhyen ajan sisään jo kolmannesta vastaavanlaisesta löydöstä Kanadassa. Tuoreeltaan tehdyissä karmaisevissa löydöissä on löydetty yhteensä yli tuhat hautaa.

Kuvassa on metsää ja peltoa sekä kyltti, jossa lukee pieneläinten hautausmaa

Lemmikkihautausmaan toiminta keskeytetty tilanpuutteen vuoksi – Lahden kaupunki pohtii toiminnan jatkomahdollisuuksia

Pieneläinhautausmaalla on alkanut tila loppua kesken osittain siksi, että alueen käyttäjät ovat tehneet uusia hautapaikkoja sääntöjen vastaisesti.

Nainen suree ja mies soittaa rumpua.

Kanadassa löydettiin 751 ihmisten joukkohauta alkuperäiskansojen lapsille tarkoitetun "pakkokoulun" läheltä

Vain viikkoja aiemmin vastaavan sisäoppilaitoksen läheltä löydettiin 215 lapsen hauta. 1800- ja 1900-luvuilla Kanadassa erotettiin arviolta 150 000 alkuperäiskansajen lasta perheistään, ja heidät pakotettiin käymään uskonnollisia kouluja.

Mies on hautausmaalla ja katselee hautakiviä. Hän seisoo kuvan vasemmassa laidassa ja hänestä näkyy vain osa vartaloa ja oikea käsi. Laskeva talvinen aurinko pilkottaa käden kainalosta.

Kuopion hautausmailla laputettu jälleen noin 200 hautaa, joiden hallinta-aika on päättymässä

Laputuksella muistutetaan omaisia, että haudan hallinta-aika on päättymässä. Mikäli sitä ei jatketa, hauta siirtyy seurakunnan omistukseen ja lopulta uudelleenkäyttöön. Ensin hauta kuitenkin rauhoitetaan vielä vähintään kolmeksi vuodeksi.

Kahdessa rivissä pieniä puisia arkkuja

Joukkohaudoista kaivetut sisällissodan uhrit siunataan nimettöminä Heinolassa, tunnistaminen oli liian vaikeaa

Vierumäen joukkohautojen vainajat haudataan tänään Heinolan keskustan hautausmaalle. Kuolleiden henkilöllisyyksiä ei yksilöidä DNA:n avulla. Se olisi Museoviraston mukaan lähes mahdotonta. Heli Särkän isoisä ei pääse sukuhautaan.

TV-uutiskuvaa M/S Estonian hylystä.

Estonian hautarauha perutaan väliaikaisesti, jotta uudet tiedot aluksen uppoamisen syistä voidaan tarkistaa

Hallitus esittää, että Estonian hautarauha keskeytetään lailla, jotta uudet tiedot aluksen repeämistä sekä niiden vaikutus uppoamiseen voidaan tutkia. Lakimuutos olisi väliaikainen, ja se olisi voimassa ensi heinäkuusta vuoden 2024 loppuun asti.

Suomen sisällissodasta Vierumäen taisteluista kertova kirja miehen kädessä

Vierumäen vuoden 1918 sisällissodan joukkohaudoista löytyi 50 vainajaa – Heli Särkkä toivoo saavansa isoisänsä haudatuksi kotiseudulleen

Toisen joukkohaudan vainajat ovat hyvin säilyneitä. Luujäämistä yritetään saada DNA-näytteet.

Läheltä

Mobiilipalvelu opastaa läheisten haudoille Helsingin hautausmailla

Kännykässä toimiva karttapalvelu näyttää haudan sijainnin hautausmaalla.

Kuvassa näkyy ylhäältä päin alue, jossa maata on kaivettu. yhden kaivauksen päällä on teltta.

Vierumäen joukkohaudasta nostettu 27 ihmisen jäänteet − sisällissodassa kuolleiden tunnistaminen on hyvin vaikeaa

Versowoodin tehdasalueella Heinolan Vierumäellä on saatu loppuun yhden sisällissodan aikaisen joukkohaudan kaivaukset. Toisen haudan avaamista ollaan aloittelemassa. Alueella on myös yksi yksittäinen hauta.

Muistokynttilät Päijänteentie 19 edustalla

Tältä näyttää Vallilassa nyt: muistokynttilät loistavat Päijänteentie 19 kohdalla viikonloppuna kuolleen nuoren miehen muistoksi

16- ja 14-vuotiaita kolmea poikaa epäillään noin parikymppisen miehen taposta lauantaiyönä Helsingin Vallilassa.

Sisällissodan aikainen joukkohauta teollisuusalueen keskellä Heinolan Vierumäellä.

HS: Vierumäeltä on löytynyt toinen sisällissodan aikainen joukkohauta

Arkeologiset kaivaukset jatkuvat Versowoodin teollisuusalueella vielä viikkoja.

Museoviraston koetutkimukset Vierumäen joukkohautapaikalla

Kaivinkone kaapii maata Vierumäen joukkohaudan päältä – saadaanko sisällissodan aikaisten vainajien henkilöllisyys selville?

Sata vuotta vanhan joukkohaudan tutkiminen vaatii tarkkuutta ja tuuriakin, sillä Suomen maaperä on maatumiselle otollinen.

Museoviraston koetutkimukset vuoden 1918 joukkohautapaikalla Vierumäellä

Vainajien siirto sisällissodan aikaisesta joukkohaudasta Vierumäellä alkaa maanantaina

Vainajien siirtoa pois teollisuusalueen keskeltä on valmisteltu Heinolassa kohta kaksi vuotta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle