Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Kuuntele, miten sote-alan työntekijöiden hyvinvointia parannetaan Kainuussa – projektisuunnittelija: "Henkilöstö pitää nähdä voimavarana"

Sote-henkilöstön työhyvinvointia viedään Kainuussa eteenpäin monella rintamalla. Haasteita toki riittää, eikä niistä vähäisimpiä ole henkilöstön saatavuus tai rahan riittävyys.

Koronapotilas makaa  nalaarassairaalan vuodeosastilla.

Tutkijoilta vakava varoitus päättäjille: Jouluviikolla voi olla kymmeniätuhansia tartuntoja

Tutkijat ja muut, muun muassa talouden, asiantuntijat ovat lähettäneet hallitukselle ja virkamiehille avoimen kirjeen, jossa vaaditaan äkkiä rajoitustoimia omikronvirusta vastaan.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Vaasan kaupunki palkittiin kuntatyön kehittämisestä

Vaasan kaupunki on saanut valtakunnallisen palkinnon aktiivisesta ja innostavasta kuntatyön kehittämisestä. Kaupunki palkittiin eilen 7.12.2021 Finlandia-talolla Kuntatyö2030 –gaalassa. 

Yksinäisyystutkija, professori Niina Junttila lähikuvassa

Yksinäisyydestä uskalletaan puhua työpaikoilla liian vähän – tutkija: "Ulkopuolelle jäänyttä sattuu, se näkyy aivoissa samoin kuin fyysinen kipu"

Vanhusten ja lasten yksinäisyyttä on tutkittu pitkään, mutta työyhteisössä ilmiötä on edelleen vaikea tunnistaa. Joka neljäs työikäinen on kertonut yksinäisyytensä lisääntyneen korona-aikana.

Etäkokous.

Ylistetyn etätyön varjopuolet alkavat nyt paljastua: Urakehitys tökkii, teams-kilot kertyvät ja erakoituminen uhkaa

Etätyön negatiiviset puolet ovat alkaneet tulla näkyviin alkuinnostuksen laannuttua. Koronapandemia on ajanut lukuisat suomalaiset hoitamaan työnsä kodeissaan.

Ulla Bracellari keittiössä

Asenteet estävät monen erityislapsen vanhemman työssäkäynnin, mutta Ulla Bracellarilla on toisenlainen tarina

Useimmat erityislasten vanhemmat kokevat työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeaksi. He kaipaavat samaa joustoa ja tukea kuin nelihenkisen erityislapsiperheen ADHD-diagnoosin saanut eronnut huoltajaäiti Ulla Bracellari.

Työntekijä nukkuu sohvalla.

Pelkkä kuulumisten kysyminen voi auttaa työkaveria – työterveyspsykologi: Eniten turhauttaa kokemus siitä, ettei tule kuulluksi

Työterveyspsykologi Heidi Ruohotien mukaan työyhteisöissä olisi hyvä saada puhua vaikeistakin tunteista. Työkaverin terapeutiksi ei tarvitse ryhtyä, mutta joskus pienikin ele voi parantaa oloa.

Höstlig vy över Borgå.

Porvoolaisen perheen kuolemantapaukset järkyttivät uhrin työyhteisöä: Hän oli iloinen ja valoisa persoona, kertoo työkaveri

Itä-Uudenmaan kriisipäivystys on antanut tukea kuolemantapauksista järkyttyneille heti viime torstaista lähtien. Henkirikoksen uhriksi joutuneen naisen työpaikalla kriisiapua on ollut tarjolla ympäri vuorokauden.

Anukatariina Saloheimo vaaleassa jakkupuvussa ja helmet kaulalla.

Vitsailua, epäasiallista kieltä, hankaluuksia henkilökorttien kanssa – transihmisiä syrjitään yhä työpaikoilla

Noin 44 prosenttia sukupuolivähemmistöihin kuuluvista kertoi työkavereiden syrjinnästä tuoreessa kyselyssä. Kannustavat kommentit ovat lisääntyneet.

Ett öppet kontorslandskap.

Aivot ovat taas uudessa tilanteessa, kun lähityökin on mahdollista – nämä neljä asiaa kannattaa huomioida nyt

Työpaikan kevyitä keskusteluitakin opetellaan nyt uudestaan. Aivotutkijan mukaan sillä on ollut hintansa, että työkaverit eivät ole nähneet toisiaan kasvotusten.

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Jouduin kerran vahingossa kaappiin ja siellä oli tunkkaista ja ahdasta

Omasta suuntautumisesta tai identiteetistä kertominen ei ole kaikille kevyt asia, kirjoittaa Omaheimo.

Essoten palveluesimies Pirjo Ollikainen ruokkii vanhusta Vaarinsaaren hoivakodissa Mikkelissä.

Hoivakotien huono johtaminen on lähes hoitajapulan veroinen ongelma – Mikkelissä vanhukset eivät saunoneet viikkoihin kun työntekijöille riitti

14 prosenttia hoivakodeista on viranomaisten erityistarkkailussa. Valviran mukaan ongelmien taustalla on usein epäonnistunut johtaminen. Se vaarantaa arjen ja asiakkaat.

Laura Kupari

Laura Kupari istui baarissa ja mietti, voiko pomon tarjoamasta shotista kieltäytyä – työpaikkojen alkoholikulttuuri voi ajaa ikäviin tilanteisiin

Työyhteisön alkoholikulttuurilla voi olla epäsuotuisia vaikutuksia ihmisiin, jotka eivät halua käyttää alkoholia tai joille alkoholin käyttö on ongelma.

Palolaitoksen pukuhuoneessa seisoo henkilö palopuku päällä.

Yle selvitti: Seksuaalisesta häirinnästä ilmoitetaan pelastusalalla vain harvoin – "Yleensä vastaus on, että en halunnut vaikeuttaa uraani"

Seksuaalinen häirintä näkyy jonkin verran pelastustoimen ja ensihoidon työhyvinvointikyselyissä. Kurinpitotoimiin se ei ole juurikaan johtanut, käy ilmi Ylen selvityksestä.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Elämälle vieraat johtajuusteoriat ovat työyhteisöille yhtä vaarallisia kuin huono johtajuus  

Lääke huonoon johtajuuteen on hyvä johtajuus. Pomot eivät jouda romukoppaan, vaikka autoritaarinen johtajuus ei olekaan tätä päivää. Pitää kuitenkin muistaa, että hierarkian vastakohta ei ole demokratia vaan anarkia, kirjoittaa Sabanadesan.

Sairaanhoitajaopiskelija Mikko Huovisen kaulassa roikkuu stetoskooppi, ja hän katsoo suoraan kameraan.

Sairaanhoitajaopiskelijat odottavat tulevaisuuden työelämältä hyvinvointia ja arvostusta: "Jos olot eivät olisi kunnossa, vaihtaisin työpaikkaa"

Sairaanhoitajaopiskelijat odottavat tulevaisuuden työelämältä inhimillisiä työoloja ja hyvinvoivia kollegoita. Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijat kokevat, että jos työolot eivät kohtaa omia odotuksia, työpaikka lähtee vaihtoon.  

henkilökuva - Ilmarisen asiakaspäällikkö Johanna Kivimäki toimistossa työpisteellään

Etätyö toi tietotyöläisen arkeen joustoa, eikä siitä haluta luopua – moni työnantaja hakee nyt mallia etätyön ja läsnäolon yhdistämiseen

Työpaikoilla jatketaan etä- ja läsnätyön yhdistelmässä, mutta henkilöstöllä on paljon valtaa yksityiskohtien määrittelyssä. Moni hakee nyt ratkaisua siihen, miten yhdistää etätyön joustavuus ja läsnätyön yhteisöllisyys.

Jyri Lähteenmäki järjestelee tiskikoneeseen meneviä astioita ravintolan tiskihuoneessa.

Kolme kehitysvammaista pääsi tavallisiin palkkatöihin – nyt he ovat työporukoidensa tärkeät lenkit: "Jos Elmo on lomalla, odotamme sen loppumista"

Kehitysvammaiset työntekijät sopeutuvat hyvin avoimille työmarkkinoille työhönvalmentajan avulla. Jyri Lähteenmäki, Elmo Ketola ja Mimmi Laurila ovat työyhteisönsä tärkeitä jäseniä ja arvostettuja työntekijöitä.

Susanna Nipuli ja Anna Valkonen istuvat vierekkäin sohvalla Malskin tiloissa Lahdessa.

Työpaikoilla varaudutaan etäsuositusten loppumiseen – Anna Valkonen palasi toimistolle ensimmäisten joukossa: "sitä ihan liikuttui"

Työpaikoilla pohditaan uusia toimintatapoja, sillä työntekijät haluavat nyt vaikuttaa siihen, missä työnsä tekevät. Työelämäpsykologi muistuttaa, että tottuminen uuteen arkeen voi viedä aikaa.

Violetit lakatut kynnet näppäimistöllä.

Ilmiantokanava tulee pakolliseksi kuntiin ja suurempiin yrityksiin – Kokkolassa järjestelmä on pian valmis, Vaasassa vasta selvitetään

EU:n vaatimilla ilmiantokanavilla voi ilmoittaaa anonyymisti, jos havaitsee työpaikalla laitonta tai yleisen edun vastaista toimintaa. Kanava on oltava valmis joulukuun puolivälissä. Alle 250 henkilön yritykset saavat siirtymäaikaa.

Lähihoitaja, SuPerin edustajiston varapuheenjohtaja ja SuPer 610 osaston varapuheenjohtaja. Hanna Jokinen katsoo hymyillen kameraan taustalla toimistoa ja iso limoviikuna. 07102021.

Hämeenlinnassa työskentelevä hoitaja Hanna Jokinen hoitoalan kuormittavuudesta: "Pohditaan, pääsisikö työhön, jossa ei ole vastuussa ihmishengistä"

Suojavarusteissa työskenteleminen ja huoli altistumisesta koronataudille ovat uuvuttaneet hoitotyön ammattilaisia korona-aikaan. Stressiä lisäävät myös työvuorojen nopeat muutokset sekä sijaispula. Työpaikan hyvä yhteishenki nostaa hoitajien mielialaa.

IT-konsultointi firma Columbia Roadin toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Rotinen kahvittelee alaistensa kanssa

Mielenterveysasioista puhutaan työkavereiden kanssa aivan liian vähän – konsulttifirmassa opetetaan huomaamaan toisen stressi ja uupumus

Mielenterveyden ongelmista pitäisi pystyä puhumaan työpaikalla avoimesti, sillä se voisi nopeuttaa avun saamista ja työkyvyn palaamista, sanoo työntekijöiden hyvinvointiin keskittyvän konsulttiyhtiön johtaja. Työterveyslaitoksen mukaan työntekijän uupuessa katse pitäisi kohdistaa työyhteisöön ja sen tapoihin eikä yksilöön.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Koska voin taas luottaa ihmisiin?

Läpi pandemian olemme olleet huolissaan talouskasvusta. Talous on kuitenkin toisarvoista, jos emme enää voi luottaa edes läheisimpiimme, kirjoittaa Nuorgam.

Outi Mäenpää, Kirkkonummi, 01.09.2021

Näyttelijä Outi Mäenpää oli uransa huipulla, kun ikä tuli vastaan ja työtarjoukset hiipuivat: “On kuin eläisi häkissä, jonka kaltereita ei saa rikottua”

Kulttuurivieras, näyttelijä Outi Mäenpää uskoo, että maa on täynnä turhautuneita keski-ikäisiä naisia, jotka eivät saa töitä ikänsä vuoksi. Hän itse katosi valkokankailta vuosiksi, kun roolitarjoukset tyssäsivät 45-vuotiaana.

Jyri Pulkkinen ja MIkko "Peltsi"Peltola Tammelassa Saaren kansanpuistossa MetsäHUB-tapahtumassa.

Metsä voi lisätä toimistotyöläisen työhyvinvointia: "Ulkona työskennellessä saattaa oppia työkaveristakin jotain uusia puolia"

Tammelan kunta järjesti neljättä kertaa MetsäHUB-tapahtuman. Viitisenkymmentä toimistotyöntekijää kokoontui Saaren kansanpuistoon läppäreineen. Päivän luennoilla pohdittiin erityisesti työhyvinvointia.

Etätyöntekijä työskentelee läppärin ääressä parvekkeella aurinkoisena kesäpäivänä Helsingissä 18. kesäkuuta 2021.

Työterveyslaitos: Tylsistyminen etätyössä on kasvanut – korona-aika koetellut etenkin nuoria aikuisia

Seurantatutkimuksen mukaan hybridityö voisi tuoda helpotusta työelämään. Haitallisin muutos työhyvinvoinnissa on puolestaan ollut työssä tylsistymisen yleistyminen.

Työntekijä nojaa otsallansa työpaikan postilokerikkoihin.

Ärsyttävätkö työpaikan hölmöltä tuntuvat säännöt? Tutkija: "Turhiksi koetaan ne säännöt, joiden perusteita ei tunneta"

Osa työpaikkojen säännöistä on tarpeellisia esimerkiksi turvallisuussyistä, mutta osa on aidosti hyödyttömiä ja arkea rampauttavia. Kerro jutun lopussa löytyvällä lomakkeella, millaisiin tilanteisiin olet joutunut outojen tai erikoisten sääntöjen kanssa työpaikallasi.

Työntekijä hieroo otsaansa työpöydän ääressä.

Hyvä itsetuntemus vaikuttaa merkittävästi työhyvinvointiin – työssä jaksaa kun tuntee omat rajansa

Itsetuntemus eli ymmärrys omasta itsestä eri puolineen auttaa jaksamaan työssä. Työterveyspsykologi suosittelee työntekijöitä pysähtymään päivän päätteeksi ja miettimään eteen tulleita haasteita sekä parasta hetkeä.

Rantalainen Oy:n Katja Nousiainen

Pomoja laitetaan etäjohtamisen kursseille ja työpaikoilla tehtaillaan oppaita "sosiaalisen liiman" rakentamiseen – yli kolmasosa työntekijöistä haluaa tehdä enemmän etätöitä

Yli kolmasosa työntekijöistä haluaa Ylen kyselyn mukaan tehdä koronaolojen jälkeen aiempaa enemmän etätöitä. Toisaalta melkein yhtä moni ei ole innokas lisäämään etätöitä. Etätyötä tehneistä yli kolmasosa haluaisi tehdä etätyötä vähintään puolet työajasta. Etätyön johtamiseen kaivataan monissa firmoissa koulutusta.

Opiskelija Maria Filippenkova tekee etätöitä ensimmäistä kertaa oman alan töissä.

Ensimmäinen oman alan työpaikka on käännekohta, ja monen ura alkaa nyt etänä – tämä aika on kerryttänyt uusia työelämätaitoja, sanoo tutkija

Työuran parina ensimmäisenä vuotena työhyvinvointi heittelee tutkimusten mukaan rajusti. Etäaikana uransa aloittavilla nuorilla perehdytyksen merkitys ja työelämään sitoutuminen korostuvat.

Kannuksen rautatieasema.

Oikeus: Työnantaja sai purkaa pelastustoimen laiminlyönnistä tuomitun miehen työsuhteen – mies oli paikalla, kun hänen veljensä pahoinpiteli yhteisen työkaverin, joka kuoli myöhemmin

Kannuksessa vuoden 2018 pikkujoulujuhlat päättyivät yhden työntekijän kuolemaan ja kahden tuomioon. Tuomituista toinen piti työsuhteensa purkua perusteettomana, mutta oikeus katsoi toisin. Työoikeuden emeritusprofessorin mukaan tapaus on harvinainen.

Ryanairin lentokone lentokentällä.

Maanantai 24.5.2021 (radio)

Valko-Venäjä pakotti koneen laskuun. Finnair jatkaa lentoja Valko-Venäjän yli. Etätyö voi heikentää työhyvinvointia. Koronatartuntoja melko vähän. Koronatilanne vaatii huolellisuutta myös kesällä.

Tyhjä neukkari fläppitauluineen

Etätyön yksinäisyys nakertaa jaksamista ja haastaa johtamisen – "Ennen näki naamasta, jos jollain alkoi työ painaa", sanoo henkilöstöpäällikkö

Koronapandemian vuoksi pitkään jatkuneesta etätyöstä on tullut rutiinia, ja sen huonot puolet alkavat korostua. – Vasta nyt pystymme arvioimaan, onko etätyö paras tapa työskennellä, jos se on pitkällä aikavälillä ainoa tapa, sanoo tutkija.

 Varakapteeni Toni Koivisto nostaa Kanada-maljan Lukon mestaruuden kunniaksi.

Lukko win first ice hockey championship since 1963

The Rauma-based team beat Turku's TPS by three games to one in the play-off final series.

Kommunvapen

Kevan kyselytutkimus: Lapin kuntapäättäjistä alle puolet uskoo kuntatyöntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan

Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan 45 prosenttia Lapin kuntapäättäjistä uskoo kuntatyöntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan. Luku on Suomen kärkikastia.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Useat teknologiayhtiöt ovat kieltäneet politiikasta keskustelun työpaikalla – Suomessa aihe ei ole noussut esille

Piilaaksossa käydään kiivasta keskustelua poliittisen puheen asemasta työpaikoilla. Monet yritysjohtajat ovat sitä mieltä, että keskustelu häiritsee ydintoimintaa. Työntekijät pitävät keskustelua tärkeänä keinona yrityksen arvojen määrittämisessä.

Savonlinnan keskussairaala

Suomen korkein ilmaantuvuusluku on nyt Itä-Savossa, tilanne paheni kolmessa viikossa

Savonlinnassa on tällä hetkellä useita aktiivisia tartuntaketjuja. Tartunnat ovat tulleet pääasiassa jatkotartuntoina esimerkiksi perheiden sisällä ja karanteenissa oleville.

Hoitaja ottaa koronanäytettä.

Sosterissa Suomen pahin koronatilanne – jälleen kolme uutta tartuntaa

Viimeisen kahden viikon aikana Itä-Savossa on todettu 78 uutta koronatartuntaa.

Läheltä

Sosterilla neljä uutta tartuntaa – Harjun palvelutalo karanteeniin

Savonlinnalaisen työyhteisön tartuntaketjussa on jo 59 tartuntaa.

Yle vieraili vuonna 2017 yläneläisessä Kartanokodissa tapaamassa palomiesten pelastamaa Liekki-kissaa. Se on nykyisin enemmän kuin kissa eli osa henkilökuntaa.

Pöytyän Kartanokoti on Suomen paras vanhustyön työyhteisö – kaivosta pelastettu Liekki-kissa on osa henkilökuntaa

Perusteluissa nostettiin esiin Kartanokodin kodikas ja lämmin yhteisö sekä hyväksyvä ilmapiiri.

Työnohjaaja Agata Makowiecka

Työnohjaajista haetaan nyt apua eläinlääkäreiden uupumukseen: "Armottomuus itseä kohtaan on juurtunut ammattikuntaan"

Kaksi eläinlääkäriä valmistuu kohta työnohjaajiksi. He ovat tiettävästi Suomen ensimmäisiä.

Läheltä

Sosterissa jälleen seitsemän uutta koronatartuntaa – laboratoriossa suositellaan asiointia ainoastaan ajanvarauksella

Laboratorion odotustilassa olevien määrää pyritään vähentämään ajanvarauksella.

Koronavirusnäyte pöydällä

Sosterissa seitsemän uutta koronavirustartuntaa – Asemantien päiväkotiin liittyen paljastunut uusi tartuntaketju

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri on koronaviruksen leviämisen suhteen kiihtymisvaiheessa.

Sosterin logo kyltissä Savonlinnan keskussairaalalla.

Savonlinnassa asetettu jopa 200 henkilöä koronaviruksen vuoksi karanteeniin – joukossa ylioppilaskirjoituksiin osallistuvia

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin mukaan on mahdollista, että uusia uusia tartuntoja ilmenee tämän viikon aikana tartuntaketjuun liittyen.

Hoitaja ottaa koronanäytettä.

Viikonloppu toi Etelä-Savoon 37 uutta tartuntaa - Savonlinnassa virus levisi työyhteisössä

Kahden viime viikon aikana tartunnat ovat levinneet erittäin herkästi.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys satsaa henkilöstön viihtyvyyteen ja kannustaa naisia IT-alalle

Pohjanmaan vuoden 2021 tasa-arvoyritys on vaasalainen oy Gambit Labs Ab. Vuoden tasa-arvoyritys valittiin ensimmäisen kerran.

Samuli Kenttämies

Työelämä uhkaa jakaantua yhä selvemmin kuormittavaan läsnätyöhön ja digivapauteen

Etenkin nuoret ovat koronan jatkuessa kertoneet uupumisen oireiden lisääntyneen sekä etä- että läsnätyössä.

Mustasaaren terveyskeskuksen työntekijät tanssimassa

Zulunkielinen Jerusalema-tanssihaaste leviää myös Suomessa – pohjalaisen terveyskeskuksen henkilökunta innostui: "Tanssimme kohti valoisampia aikoja"

Tanssihaaste on innostanut erityisesti hoitohenkilökuntaa eri puolilla maailmaa. Mustasaarelaistenkin video leviää Youtubessa.

Työntekijä alleviivaa tekstiä toimistossa.

Lopen kunta tuplaa työhyvinvointiin varatun summan – syynä koronavuonna tehdyt joustot ja venymiset

Lopen henkilöstön hyvinvointiin käytetään tänä vuonna 40 000 euroa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle