Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittaja Nastja Krasilnikova seisoo taideteoksen vieressä.

”Miehet ovat muuttuneet ja ovat tuskaisia” – Nastja Krasilnikova huomaa muutoksen miehissä Venäjällä, ja naisille se ei lupaa hyvää

Moni sodasta palannut venäläismies lieventää tuskaansa alkoholilla ja tuo kotiin väkivallan uhan. Soitimme toimittajalle, joka tutkii naisiin kohdistuvia rikoksia.

Helsingin hovioikeuden kyltti.

Isä teippasi tutin vauvan suuhun, ja äiti esti ulkopuolista puuttumasta tilanteeseen – vankeustuomiot pysyivät hovioikeudessa

Hovioikeus tuomitsi vauvan äidin heitteillepanosta ja isän muun muassa törkeästä pahoinpitelystä.

Lähikuvassa on Padasjoen alakoulun naulakko, jossa on koululaisten vaatteita.

Oulu hakee alakou­lu­laisia uutisank­ku­reiksi Oulun lasten uutisiin

Oulun kaupunki aikoo julkaista Oulun Lasten uutisia, joissa uutistenlukijoina ovat alakoululaiset lapset. Uutiset on tarkoitus julkaista Youtube-videokanavalla.

Alle vuoden ikäinen lapsi seisoo lattialla nojatuolin istuinta vasten. Hänen vieressään istuu lapsen äiti polvillaan ja pitää hellästi kiinni.

Hämeenlinnan turvakotiin pääsee nyt myös kissan tai koiran kanssa

Erityinen lemmikkihuone otettiin käyttöön jo viime syksynä. Nyt turvakodissa rakennetaan isompaa perhehuonetta.

Miehen jalkojen välistä näkyy lattialla istuva pelkäävä nainen.

Kysely paljasti nuorten tarvitsevan apua lähisuhdeväkivallasta selviytymiseen Etelä-Karjalassa – nyt apua myös saa

Kyselyn tulosten perusteella Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys päätti alkaa tarjota matalan kynnyksen apua 16–25-vuotiaille nuorille.

Hautakynttilöitä lumessa Ullanlinnan surmapaikan edessä 18. joulukuuta. Taustalla luminen piha ja polkupyöriä.

“Jos tämä hallitus ei pystynyt parempaan, niin mikä sitten” – asiantuntija odotti enemmän lupauksilta vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Hallituksen tavoitteet olivat kunnianhimoiset, mutta ilman osoitettua rahoitusta tavoitteet ovat sanahelinää, sanoo naisiin kohdistuvaa väkivaltaa työkseen seuraava ylitarkastaja Marjo Rantala.

Poliisit ajoharjoituksissa Polamkissa.

Loppiaisviikonloppu työllisti poliisia – tutkinnassa lähisuhdeväkivaltatapauksia ja päihtynyt lossinkuljettaja

Kaikissa poliisitutkintaan päätyneissä lähisuhdeväkivaltatapauksissa alkoholilla oli osuutta asiaan.

Kaksi nukkea punaisissa nukenkärryissä.

Moni turvakotiin hakeutunut kysyy, miksi ei tullut jo paljon aiemmin

Lähisuhdeväkivallan uhri voi miettiä pitkään, ovatko kotona tapahtuvat asiat riittävän vakavia turvakotiin hakeutumiseen. Turvakodissa työskentelevä Johanna Karjalainen kehottaa ottamaan herkästi yhteyttä, jos oma lähisuhde pelottaa tai ahdistaa.

Mies halaa tytärtään.

Estäisivätkö nämä keinot vieraannuttamista? Vaikeissa erotilanteissa apua pitäisi saada enemmän, arvioi ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja

Erotilanteisiin joskus liittyvää lapsen vieraannuttamista toisesta vanhemmasta on vaikea tunnistaa. Vaikeus koskee sekä vanhempia että perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti kadulta katsottuna. Talo on uusi kaksikerroksinen rakennus jossa on tummankeltainen julkisivu.

Jyväskylässä ja Äänekoskella turvakodit täynnä – asiakkaina on paljon monilapsisia perheitä ja apua haetaan samoista syistä kuin ennenkin

Perheessä tapahtuva väkivalta tai sen uhka on tavallinen syy hakeutua turvakotiin. Myös loma-aikojen runsas alkoholin käyttö näkyy avun tarpeessa.

Pieni vauvanukke istuu nukkekodissa.

Jouluna turvakodeissa on hiljaista, kun kotona sinnitellään lomien yli – asiantuntija toivoo, että apua haettaisiin ennen kuin tilanne kärjistyy

Pohjalaismaakunnissa turvakotien asiakasmäärät ovat kasvussa viime vuoteen verrattuna. Joulun aikaan tavallista on, että asiakkaita on turvakodeissa vähemmän, vaikka ongelmat eivät suinkaan katoa.

kuvituskuva poliisiväkivallan uhri

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen on otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Kotoisa ja värikäs olohuone.

Mikkelin turvakodissa ei ole tilapulaa, mutta se ei välttämättä ole hyvä merkki – sosiaalityöntekijä: ”Lähisuhdeväkivalta ei ole viime vuosina vähentynyt”

Sosiaalityöntekijän mukaan ihmiset pysyvät väkivaltaisissa suhteissa liian pitkään, kun eivät uskalla tai osaa hakeutua tuen piiriin.

Kati Pikkarainen seisoo lumisessa maisemassa.

Kati Pikkarainen pelkäsi lapsena alkoholisti-isäänsä – luottamus elämään löytyi akrobatiasta

Sirkustaiteilija Kati Pikkaraiselle pelko on tuttu tunne jo lapsuudesta. Vaikka hänen työnsä on hengenvaarallista, ilman hyvää pelkoa se ei olisi mahdollista.

Piirros: siluetti nainen huutaa selin istuvalle miehelle.

Sallalla, 28, on paperilla kaikki täydellisesti, mutta kotona viha on hallitsematonta – tällaista on naisten väkivalta

Väkivaltaiseen käytökseensä hakevat nyt apua erityisesti nuoret naiset, jotka vaativat itseltään täydellisyyttä.

Kaukajärven turvakodin leikkitiloja.

Uuden turvakodin rakentaminen alkaa pian Kuopiossa

Pohjois-Savoon tarvitaan uusi turvakoti, koska nykyinen on usein täynnä tilanpuutteen vuoksi. Uusi turvakoti Saaristokadun alkupäässä otetaan käyttöön vuoden päästä syksyllä.

Kaukajärven turvakodin leikkitiloja.

Pohjois-Savon ainoa turvakoti oli täynnä 172 päivänä – 84 asiakasta ohjattiin muualle

Turvakotien asiakasmäärät ovat laskeneet koronan vuoksi. THL kuitenkin arvioi, että pandemian hellitettyä asiakkaiden määrä voi jälleen lisääntyä.

Irina Milan esittää alkoholisoituvaa iskelmälaulajaa tv-elokuvassa Onnentyttö (1983).

Onnentyttö, alkoholisoituvan iskelmätähden unohdettu tarina

Harvinainen tv-elokuva alkoholisoituvasta iskelmätähdestä.

Tunnistamaton naishenkilö suojaa kasvoja käsillään.

Kärsimyksen lisäksi kova hinta: Naisten kokema fyysinen lähisuhdeväkivalta maksaa julkiselle terveydenhuollolle 150 miljoonaa euroa vuodessa

Lähisuhdeväkivaltaa kokeneet käyttävät julkisia terveys- ja sosiaalipalveluita kaksinkertaisesti ja oikeuspalveluita jopa nelinkertaisesti muuhun väestöön verrattuna.

Kouvolan oikeustalo

Poliisi epäilee perhesurmaa Kouvolassa – keski-ikäinen perheenjäsen vangittu

Poliisi sai tiedon rikoksesta hälytyskeskukseen tulleesta puhelusta. Poliisi otti epäillyn kiinni rikospaikalta.

Heli Siltala seisoo Oulun vankilan edustalla.

Lähisuhdeväkivalta jää usein pimentoon terveydenhuollossa – tutkija: Siitä kannattaisi kysyä samalla tavalla kuin alkoholista

Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, kuten masennusta ja fyysisiä sairauksia. Uhreista alle prosentti tunnistetaan terveydenhuollossa, vaikka he käyttävät jopa 80 prosenttia enemmän palveluita kuin muut.

Käsi pitää ranteesta kiinni.

Lähisuhdeväkivaltaan puuttuminen vaatii nykyistä nopeampia ja rohkeampia tekoja

Kouluterveyskyselyn mukaan esimerkiksi nuorten kokema henkinen ja fyysinen väkivalta lahtelaisperheissä on kasvanut.

Leikkihuone Tampereen ensi- ja turvakodissa

Tampereelle avataan uusi turvakoti lähisuhdeväkivallan uhreille ja heidän lapsilleen

Kaukajärvelle muuttaa myös tähän asti Petsamossa toiminut Mutkakadun turvakoti. Turvakotipaikat lisääntyvät uuden rakennuksen myötä kymmenellä.

Poliisin virkamerkki työhaalarin hihassa

Poliisitehtävät kasvussa Itä-Uudenmaan poliisin alueella: viikossa 1 522 tehtävää, pahoinpitelyt ja rattijuopumukset lisääntyneet

Hieman alle puolet poliisitehtävistä painottuivat perjantai-illan ja sunnuntaiyön välisiin myöhäisiin tunteihin. Itä-Uudenmaan poliisin mukaan sen tehtävien määrä on ollut kasvussa ravintolarajoitusten purkamisesta lähtien.

Kulahtanut värikäs lippalakki lilaa kuvaustaustaa vasten.

Suvi raivosi ja löi poikaansa, kunnes oli pakko hakea apua – väkivaltaisia naisia yhdistävät usein nämä piirteet

Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija Veera Virta kohtaa työssään väkivaltaisia naisia. Tyypillisesti apua hakee tavallinen, yli 30-vuotias ruuhkavuosia elävä pienten lasten äiti.

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.

Naisen murhasta Helsingin Maunulassa syytetty mies kiistää kaiken väkivallan, vaikka kaksi todistajaa kertoo miehen tunnustaneen puukotuksen

Syytteiden mukaan mies murhasi liikuntarajoitteisen naisen tämän kodissa raa'alla ja julmalla tavalla. Miestä syytetään myös useista naiseen kohdistuneista pahoinpitelyistä.

Henkilö osoittaa nyrkillä kohti kameraa.

Poikaystävä alkoi hakata 14-vuotiasta Elinaa eivätkä aikuiset puuttuneet rajuun väkivaltaan – "En ollut riittävän arvokas avun saamiseksi"

Nuorten kokema seurusteluväkivalta on yleistä ja korona-aika on lisännyt myös lähisuhdeväkivaltaa. Asiantuntijat muistuttavat, että myös väkivallan näkeminen on tuhoisaa lapsille.

naisen käsi stop

Väkivaltatyön avopalveluiden kysyntä kasvaa, paikoin asiakasmäärät tuplaantuneet – myös nuoret hakeneet aiempaa enemmän apua seurusteluväkivaltaan

Pandemia lisäsi pelkoa, turvattomuutta ja huolta tulevasta, mikä näkyy nyt pohjalaismaakuntien avopalveluissa.

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.

Naisen murhasta Maunulassa syytetty mies pahoinpiteli myös entistä vaimoaan – asiantuntija: Väkivalta raaistuu usein pitkittyessään

THL:n asiantuntijan mukaan Suomessa voitaisiin keskustella mahdollisuudesta varoittaa uutta kumppania väkivaltaisesta henkilöstä. Esimerkiksi Skotlannissa poliisi voi kertoa henkilön väkivaltataustasta.

Anonyymi henkilö selkä kameraan päin.

Nelli piiloutui lapsena likavaatteiden alle, kun äiti ja isä käyttäytyivät uhkaavasti – uskonyhteisöjen väkivaltaa tulisi selvittää, sanoo asiantuntija

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila huomauttaa, että yhteiskunnalla on erityisiä velvollisuuksia suojella lapsia väkivallalta.

Poliisiauto talvella

Poliisi tutkii murhan yritystä Lappeenrannassa – epäilty ja uhri samaa perhettä

Kaakkois-Suomen poliisin mukaan rikosepäilyssä on kyse lähisuhdeväkivallasta.

Kunniaksi-hankkeen projektityöntekijä Doaa Al-Shmes Setlementti Tampere ry:stä nojaa kaiteeseen Tammerkosken rannalla.

Kunniaan liittyvän väkivallan hoidossa apua saavat myös tekijät – keskustelemalla yritetään katkaista ylisukupolvinen kierre

Kunniaväkivalta on Suomessa usein perheenjäsenen itsemääräämisoikeuden rikkomista. Puolison tai lapsen kulkemista rajoitetaan ja kontrolloidaan. 

Oulun ensi- ja turvakodin kyltti.

Turvaan ei aina hakeuduta helposti, myös perheiden ongelmat voivat kasaantua – korona näkyy yhä laajemmin Oulun ja Kajaanin turvakodeissa

Koronatilanne voi vaikuttaa avun hakemiseen turvakodista, eivätkä viranomaiset aina tavoita kaikkia avuntarvitsijoita. Samaan aikaan Oulun Ensi- ja turvakodin avopalveluissa asiakkaille etänä annettu tuki on suosittua.

Lapsi ja äiti.

Avun hakeminen lähisuhdeväkivaltaan on palautumassa ennalleen Kokkolan ensi- ja turvakodissa – käynnit etenkin avopalveluissa lisääntyneet reippaasti

Korona-ajan pitkittyessä lapsiperheiden hakeutuminen turvaan on vähentynyt. Pelkona on, että tilanteesta kärsivät etenkin lapset.

naisen käsi stop

Vaasan ensi- ja turvakodissa hiljainen vuosi – avopalveluissa asiakasmäärät puolestaan kasvaneet

Viime vuonna apua turvakodista haki noin 70 ihmistä, joista valtaosa oli naisia tai lapsia.

Lasten leikkihuone Etelä-Pohjanmaan turvakodissa Seinäjoella.

Joulu on turvakodeille vilkasta aikaa, apua ja tukea luvataan kaikille

Etelä-Pohjanmaan turvakoti Seinäjoella on jo täynnä asiakkaista.

Lahden radiomastot iltavalaistuksessa, kaksi vastoa viininpunaisessa valaistuksessa

Lahden radiomastot valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa kampanjassa

YK:n kansainvälistä teemapäivää tekevät Lahdessa näkyväksi naisten oikeuksia edistävät järjestöt Lahden Zonta ja Soroptimistit.

Kriisityöntekijä Anu Ahosmäki Satakunnan sosiaalipäivystyksestä.

Joka kolmas nainen Suomessa kokee parisuhdeväkivaltaa – kriisityöntekijä kohtaa uhrin ensimmäisenä: "Kodin pitäisi olla turvallisin paikka"

Lähisuhdeväkivaltaa on viranomaistenkin vaikea tunnistaa, mutta siihen pystytään puuttumaan entistä paremmin. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan taistellaan torstaista alkaen oranssilla värillä.

Kynttilöitä ja pehmonalleja Särkijärven uimarannalla Lukonlahdella

Kynnys puuttua lähisuhdeväkivaltaan on mielenterveyspalveluissa yhä liian korkea, sanoo asiantuntija – jopa perhesurmalla vihjailu saatetaan ohittaa

Pandemia-aika on asiantuntijoiden mukaan lisännyt ahdistusta ja ongelmia suomalaisissa perheissä. Kynnystä puuttua perheväkivaltaan on haluttu madaltaa, mutta aina edes suora vihjaus väkivallasta ei johda toimenpiteisiin.

Lastenvaunuja työntävän henkilön varjo talon seinässä.

Belgiassa laki sallii lasten kurittamisen jopa päiväkodissa – eri Euroopan maissa suhtaudutaan lasten ruumiilliseen kuritukseen hyvin eri tavoin

Espanjalaisista lähes puolet hyväksyy lasten fyysisen kurittamisen, kun taas norjalaisista vain reilu kymmenesosa ajattelee samoin. Monessa Euroopan maassa ei ole lasten kuritusväkivallan täyskieltoa.

lapsi leikkii hiekkalaatikolla

Lasten retuuttaminen on lisääntynyt, kuritusväkivalta ei ole hävinnyt Suomesta

Ruumiillinen kurittaminen on ollut Suomessa lailla kiellettyä jo vuodesta 1984, eikä suurin osa suomalaisista hyväksy lapsen ruumiillista kurittamista edes poikkeustapauksissa.  Lastensuojelun keskusliiton tuoreessa selvityksessä näkyy kuitenkin heilahdus huonompaan suuntaan.

Hoivakoti Esperi Jänismäki / espoo 23.01.2020

THL: Koronakriisi heikensi etenkin naisten työllisyyttä

Lasten ja iäkkäiden hoiva kasaantui koronakriisin aikana etenkin naisten harteille, lähisuhdeväkivalta lisääntyi ja työttömyys iski ensisijaisesti nuoriin naisiin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo.

Lähisuhdeväkivalta.

Covid worsened domestic violence victims' situation, study finds

The researchers noted that the amount of help needed by victims will not become clear for some time.

Lähisuhdeväkivalta.

Tuore tutkimus: kotiin eristäytyminen korona-aikana vaikeutti lähisuhdeväkivallan uhrien tilannetta

Koronaepidemian aikana kotiin eristäytyminen on mahdollistanut ja tuonut esiin läheisten kontrollia ja vallankäyttöä. Lähisuhdeväkivallan uhrit hakevat apua yleensä vasta pitkän ajan kuluttua väkivallan alkamisesta, eli koronan todelliset vaikutukset voivat näkyä vielä vuosia.

Poliisin hiha ja auto takana

Helsingissä väkivaltainen viikonloppu: epäilty henkirikos, tapon yritys ja kaksi törkeää pahoinpitelyä

Helsingin poliisi tutkii neljää erillistä väkivaltatapausta, jotka tapahtuivat perjantain ja sunnuntain välillä. Rikostutkijat selvittivät viikonloppuna myös useita lähisuhdeväkivalta- ja seksuaalirikosepäilyjä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle