Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Heli Siltala seisoo Oulun vankilan edustalla.

Lähisuhdeväkivalta jää usein pimentoon terveydenhuollossa – tutkija: Siitä kannattaisi kysyä samalla tavalla kuin alkoholista

Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, kuten masennusta ja fyysisiä sairauksia. Uhreista alle prosentti tunnistetaan terveydenhuollossa, vaikka he käyttävät jopa 80 prosenttia enemmän palveluita kuin muut.

Käsi pitää ranteesta kiinni.

Lähisuhdeväkivaltaan puuttuminen vaatii nykyistä nopeampia ja rohkeampia tekoja

Kouluterveyskyselyn mukaan esimerkiksi nuorten kokema henkinen ja fyysinen väkivalta lahtelaisperheissä on kasvanut.

Leikkihuone Tampereen ensi- ja turvakodissa

Tampereelle avataan uusi turvakoti lähisuhdeväkivallan uhreille ja heidän lapsilleen

Kaukajärvelle muuttaa myös tähän asti Petsamossa toiminut Mutkakadun turvakoti. Turvakotipaikat lisääntyvät uuden rakennuksen myötä kymmenellä.

Poliisin virkamerkki työhaalarin hihassa

Poliisitehtävät kasvussa Itä-Uudenmaan poliisin alueella: viikossa 1 522 tehtävää, pahoinpitelyt ja rattijuopumukset lisääntyneet

Hieman alle puolet poliisitehtävistä painottuivat perjantai-illan ja sunnuntaiyön välisiin myöhäisiin tunteihin. Itä-Uudenmaan poliisin mukaan sen tehtävien määrä on ollut kasvussa ravintolarajoitusten purkamisesta lähtien.

Kulahtanut värikäs lippalakki lilaa kuvaustaustaa vasten.

Suvi raivosi ja löi poikaansa, kunnes oli pakko hakea apua – väkivaltaisia naisia yhdistävät usein nämä piirteet

Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija Veera Virta kohtaa työssään väkivaltaisia naisia. Tyypillisesti apua hakee tavallinen, yli 30-vuotias ruuhkavuosia elävä pienten lasten äiti.

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.

Naisen murhasta Helsingin Maunulassa syytetty mies kiistää kaiken väkivallan, vaikka kaksi todistajaa kertoo miehen tunnustaneen puukotuksen

Syytteiden mukaan mies murhasi liikuntarajoitteisen naisen tämän kodissa raa'alla ja julmalla tavalla. Miestä syytetään myös useista naiseen kohdistuneista pahoinpitelyistä.

Henkilö osoittaa nyrkillä kohti kameraa.

Poikaystävä alkoi hakata 14-vuotiasta Elinaa eivätkä aikuiset puuttuneet rajuun väkivaltaan – "En ollut riittävän arvokas avun saamiseksi"

Nuorten kokema seurusteluväkivalta on yleistä ja korona-aika on lisännyt myös lähisuhdeväkivaltaa. Asiantuntijat muistuttavat, että myös väkivallan näkeminen on tuhoisaa lapsille.

naisen käsi stop

Väkivaltatyön avopalveluiden kysyntä kasvaa, paikoin asiakasmäärät tuplaantuneet – myös nuoret hakeneet aiempaa enemmän apua seurusteluväkivaltaan

Pandemia lisäsi pelkoa, turvattomuutta ja huolta tulevasta, mikä näkyy nyt pohjalaismaakuntien avopalveluissa.

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.

Naisen murhasta Maunulassa syytetty mies pahoinpiteli myös entistä vaimoaan – asiantuntija: Väkivalta raaistuu usein pitkittyessään

THL:n asiantuntijan mukaan Suomessa voitaisiin keskustella mahdollisuudesta varoittaa uutta kumppania väkivaltaisesta henkilöstä. Esimerkiksi Skotlannissa poliisi voi kertoa henkilön väkivaltataustasta.

Anonyymi henkilö selkä kameraan päin.

Nelli piiloutui lapsena likavaatteiden alle, kun äiti ja isä käyttäytyivät uhkaavasti – uskonyhteisöjen väkivaltaa tulisi selvittää, sanoo asiantuntija

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila huomauttaa, että yhteiskunnalla on erityisiä velvollisuuksia suojella lapsia väkivallalta.

Poliisiauto talvella

Poliisi tutkii murhan yritystä Lappeenrannassa – epäilty ja uhri samaa perhettä

Kaakkois-Suomen poliisin mukaan rikosepäilyssä on kyse lähisuhdeväkivallasta.

Kunniaksi-hankkeen projektityöntekijä Doaa Al-Shmes Setlementti Tampere ry:stä nojaa kaiteeseen Tammerkosken rannalla.

Kunniaan liittyvän väkivallan hoidossa apua saavat myös tekijät – keskustelemalla yritetään katkaista ylisukupolvinen kierre

Kunniaväkivalta on Suomessa usein perheenjäsenen itsemääräämisoikeuden rikkomista. Puolison tai lapsen kulkemista rajoitetaan ja kontrolloidaan. 

Oulun ensi- ja turvakodin kyltti.

Turvaan ei aina hakeuduta helposti, myös perheiden ongelmat voivat kasaantua – korona näkyy yhä laajemmin Oulun ja Kajaanin turvakodeissa

Koronatilanne voi vaikuttaa avun hakemiseen turvakodista, eivätkä viranomaiset aina tavoita kaikkia avuntarvitsijoita. Samaan aikaan Oulun Ensi- ja turvakodin avopalveluissa asiakkaille etänä annettu tuki on suosittua.

Lapsi ja äiti.

Avun hakeminen lähisuhdeväkivaltaan on palautumassa ennalleen Kokkolan ensi- ja turvakodissa – käynnit etenkin avopalveluissa lisääntyneet reippaasti

Korona-ajan pitkittyessä lapsiperheiden hakeutuminen turvaan on vähentynyt. Pelkona on, että tilanteesta kärsivät etenkin lapset.

naisen käsi stop

Vaasan ensi- ja turvakodissa hiljainen vuosi – avopalveluissa asiakasmäärät puolestaan kasvaneet

Viime vuonna apua turvakodista haki noin 70 ihmistä, joista valtaosa oli naisia tai lapsia.

Lasten leikkihuone Etelä-Pohjanmaan turvakodissa Seinäjoella.

Joulu on turvakodeille vilkasta aikaa, apua ja tukea luvataan kaikille

Etelä-Pohjanmaan turvakoti Seinäjoella on jo täynnä asiakkaista.

Lahden radiomastot iltavalaistuksessa, kaksi vastoa viininpunaisessa valaistuksessa

Lahden radiomastot valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa kampanjassa

YK:n kansainvälistä teemapäivää tekevät Lahdessa näkyväksi naisten oikeuksia edistävät järjestöt Lahden Zonta ja Soroptimistit.

Kriisityöntekijä Anu Ahosmäki Satakunnan sosiaalipäivystyksestä.

Joka kolmas nainen Suomessa kokee parisuhdeväkivaltaa – kriisityöntekijä kohtaa uhrin ensimmäisenä: "Kodin pitäisi olla turvallisin paikka"

Lähisuhdeväkivaltaa on viranomaistenkin vaikea tunnistaa, mutta siihen pystytään puuttumaan entistä paremmin. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan taistellaan torstaista alkaen oranssilla värillä.

Kynttilöitä ja pehmonalleja Särkijärven uimarannalla Lukonlahdella

Kynnys puuttua lähisuhdeväkivaltaan on mielenterveyspalveluissa yhä liian korkea, sanoo asiantuntija – jopa perhesurmalla vihjailu saatetaan ohittaa

Pandemia-aika on asiantuntijoiden mukaan lisännyt ahdistusta ja ongelmia suomalaisissa perheissä. Kynnystä puuttua perheväkivaltaan on haluttu madaltaa, mutta aina edes suora vihjaus väkivallasta ei johda toimenpiteisiin.

Lastenvaunuja työntävän henkilön varjo talon seinässä.

Belgiassa laki sallii lasten kurittamisen jopa päiväkodissa – eri Euroopan maissa suhtaudutaan lasten ruumiilliseen kuritukseen hyvin eri tavoin

Espanjalaisista lähes puolet hyväksyy lasten fyysisen kurittamisen, kun taas norjalaisista vain reilu kymmenesosa ajattelee samoin. Monessa Euroopan maassa ei ole lasten kuritusväkivallan täyskieltoa.

lapsi leikkii hiekkalaatikolla

Lasten retuuttaminen on lisääntynyt, kuritusväkivalta ei ole hävinnyt Suomesta

Ruumiillinen kurittaminen on ollut Suomessa lailla kiellettyä jo vuodesta 1984, eikä suurin osa suomalaisista hyväksy lapsen ruumiillista kurittamista edes poikkeustapauksissa.  Lastensuojelun keskusliiton tuoreessa selvityksessä näkyy kuitenkin heilahdus huonompaan suuntaan.

Hoivakoti Esperi Jänismäki / espoo 23.01.2020

THL: Koronakriisi heikensi etenkin naisten työllisyyttä

Lasten ja iäkkäiden hoiva kasaantui koronakriisin aikana etenkin naisten harteille, lähisuhdeväkivalta lisääntyi ja työttömyys iski ensisijaisesti nuoriin naisiin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo.

Lähisuhdeväkivalta.

Covid worsened domestic violence victims' situation, study finds

The researchers noted that the amount of help needed by victims will not become clear for some time.

Lähisuhdeväkivalta.

Tuore tutkimus: kotiin eristäytyminen korona-aikana vaikeutti lähisuhdeväkivallan uhrien tilannetta

Koronaepidemian aikana kotiin eristäytyminen on mahdollistanut ja tuonut esiin läheisten kontrollia ja vallankäyttöä. Lähisuhdeväkivallan uhrit hakevat apua yleensä vasta pitkän ajan kuluttua väkivallan alkamisesta, eli koronan todelliset vaikutukset voivat näkyä vielä vuosia.

Poliisin hiha ja auto takana

Helsingissä väkivaltainen viikonloppu: epäilty henkirikos, tapon yritys ja kaksi törkeää pahoinpitelyä

Helsingin poliisi tutkii neljää erillistä väkivaltatapausta, jotka tapahtuivat perjantain ja sunnuntain välillä. Rikostutkijat selvittivät viikonloppuna myös useita lähisuhdeväkivalta- ja seksuaalirikosepäilyjä.

Lähisuhdeväkivalta.

"Jos en olisi silloin lähtenyt, en välttämättä olisi tässä" – Tanja eli 10 vuotta väkivaltaisessa suhteessa, eikä poliisikaan osannut tarjota apua

Vaikka Suomi on Euroopan vaarallisimpia maita naisille, perheväkivalta tunnistetaan edelleen huonosti. Tanja eli väkivaltaisessa suhteessa vuosia, ennen kuin tilanteeseen puututtiin.

Väkivaltaiset kädet.

Government proposes creation of dedicated office to tackle domestic violence

The establishment of the independent and autonomous office is expected to be signed into law early next year.

Väkivaltaiset kädet.

Hallitus haluaa puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan – esittää uutta riippumatonta tehtävää

Perheväkivallan osalta raportoijan tehtävät kattaisivat myös esimerkiksi miehiin ja poikiin kohdistuvan väkivallan. Lain on tarkoitus tulla voimaan jo vuoden 2022 alussa.

Noora Frantzin kädessä puhelin.

Sadat naiset eivät pääse läpi ruuhkautuneeseen apupuhelimeen – jos rahaa olisi, Naisten Linja avaisi toisen puhelinlinjan väkivallan uhreille

Väkivaltaa kokeville naisille tarkoitetulla Naisten Linjalla ei voida vastata kaikkiin saapuviin puheluihin. Toisen puhelinlinjan avaaminen ja ylläpito maksaisi tuhansia.

Kuvassa on ihmisten varjoja Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Yhä useampi lähisuhdeväkivallan tekijä hakee apua ongelmiinsa – kynnystä palveluihin hakeutumiselle halutaan madaltaa

Korona-ajan kerrotaan kiristäneen perheiden tilannetta entisestään. Palveluille saattaa olla jopa nykyistäkin kysyntää suurempi tarve.

Näyttelijät Samuli Niittymäki, Mikko Kauppila Bolla näytelmän harjotuksissa Helsingin Kaupunginteatterissa.

Päähenkilö pahoinpitelee vaimoaan, mutta yleisö ymmärtää – Bolla-romaani siirtyi teatterin näyttämölle, eikä kukaan ole vain hyvä tai paha

Helsingin kaupunginteatterin lavalla nähdään sodan keskelle sijoittuva kahden miehen rakkaustarina, joka on synkkä ja ahdistava mutta samalla toiveikas.

Ulkoministeri Pekka Haavisto

Sunnuntai 15.8.2021

Afganistan. Parisuhdeväkivalta. Asuntokaupat. Luottorekisteri. Sääennuste.

Vanhan miehen kädet

Ikääntyneiden parisuhdeväkivalta on yleinen tabu

Ikääntyneiden parisuhteissa tapahtuva väkivalta on yleistä, mutta siitä puhutaan vähän. Harva iäkäs parisuhdeväkivallan uhri tai tekijä myöskään hakee apua, vaikka sitä olisi tarjolla.

Päivi Happonen

Päivi Happonen: Miranda voi saada turpiin, jos ei ole prässännyt miehensä housuja – Ketä se kiinnostaa?

Romaninaisten kohtaama väkivalta on arka aihe. Nyrkin iskut eivät kuitenkaan katoa vaikenemalla. Eivätkä niin, että romaninaiset vain nielevät kyyneleet, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Happonen.

Lakana, jossa vaaditaan loppua naisten tappamiselle.

Koronarajoitusten helpottaessa naisiin kohdistuva väkivalta lisääntyy monissa maissa – Espanjassa tapetaan nainen joka kolmas päivä

Koronapandemian aikana eri puolilla maailmaa on raportoitu lisääntyneestä lähisuhdeväkivallasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan tilanne ei ole koronarajoitusten helpottaessa parantunut, vaan monessa maassa jopa pahentunut.

lähikuva poliisin virka-asusta

Poliisi on aloittanut rikostutkinnan liittyen naisen kuolemaan Raumalla

Huonovointinen nainen vietiin yksityisasunnosta hoitoon sairaalaan, jossa hän menehtyi. Poliisi selvittää, onko tapauksen taustalla lähisuhdeväkivaltaa.

yleiskuva

Oikeusministeri järkyttyi romaninaisten kohtaamasta väkivallasta: Se oli pysäyttävä uutinen – Romaniäiti Miranda kertoi Ylelle väkivaltaisesta elämästään

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo, ettei kenenkään pitäisi joutua kokemaan sellaista väkivaltaa, josta Yle uutisoi eilen. Vankilan perheosastolta on jouduttu viemään turvaan romanilapsia, kun näiden isät ovat uhkailleet äitejä.

yleiskuva

Romaniäiti Miranda: Turpiin voi tulla, jos housuja ei ole prässätty – romanijärjestö: Emme hyväksy väkivaltaa, se on pienen ryhmän ongelma

Elokuussa käynnistyy Arvokas elämä -projekti. Siinä autetaan perheitä, joissa on väkivaltaa tai sen uhkaa. Miranda kertoo Ylelle, millaista on elää väkivaltaisen ja alistavan romanimiehen kanssa.

Vanajan avovankilan perheosastossa.

Vankilan perheosastolta on viety turvaan romanilapsia, kun isät ovat uhanneet äitejä – "Nämä perheet elävät romanikulttuurin laidalla"

Vankilan johtajan mukaan kiireelliset sijoitukset liittyvät syrjäytyneisiin perheisiin, joissa on paljon väkivaltaa. Se näkyy monin tavoin vankilassa. Vankila ja romanijärjestö auttavat yhdessä naisvankeja. Moni on saanut elämäänsä muutoksen.

Skuggor av man och kvinna. Mannen höjer handen för att slå.

Maalahti mukana Amnestyn väkivaltatutkimuksessa

Maalahden kunta on mukana Amnesty Internationalin jo vuonna 2004 alkaneessa tutkimuksessa, jossa tutkintaan naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn toteutumista Suomessa.

Kuopion torinäkymää kaupungintalolle päin kesäkuussa 2020

Kolmannes Kuopion asukkaista juo alkoholia riskirajat ylittäen, mutta kaupunkilaiset ovat elämäänsä tyytyväisempiä kuin suomalaiset yleensä

Finsote 2020 -tutkimukseen kutsuttiin Kuopiosta 3 000 henkilöä, joista hieman alle puolet osallistui. Tutkimuksen mukaan 87 prosenttia kuopiolaisista on tyytyväisiä asuinalueensa olosuhteisiin, kun valtakunnan tasolla osuus on 83 prosenttia.

Poliiseja autotiellä metsäisen mäen juurella.

Poliisi etsii aseistautunutta entistä sotilasta Ranskassa – Asukkaita kehotettiin pysymään sisällä

Raskaasti aseistautunut mies pystyttiin paikantamaan noin viiden kilometrin päähän, mutta paikallisen pormestarin mukaan kyse on metsäisestä alueesta, jonne on vaikea päästä.

Rähjääntyneen näköinen kulkukissa.

Ilmoitukset eläinten väkivaltaisesta kohtelusta lisääntyneet – "Ihmisten paha olo ja ongelmat heijastuvat myös eläimiin"

SEY Suomen eläinsuojelu vastaanotti viime vuonna yli 8 000 eläinsuojeluilmoitusta.

Kaksi malmölaistä nuorta tyttöä halaa toisiaan ulkona.

Asiantuntija: "Anders ei ala lyödä naista vasta nelikymppisenä" – Ruotsissa etsitään keinoja puuttua parisuhdeväkivaltaan ja avainasemassa ovat pojat

Ruotsin puoluejohtajat ovat tänään koolla viimeaikaisten naisten väkivaltaisten kuolemien takia.

Signal for help

"Saanko lainata sun sinistä neuletta?" – katso, miten kotiväkivallan uhri voi pyytää apua salaa ilman sanoja

Rikosuhripäivystyksen yhteydenotot ovat kasvaneet koronavuoden aikana rajusti. Porissa ne ovat yli tuplaantuneet.

Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen

Lähes 10 vuotta sitten Lassi Kilponen tunsi lohdutonta surua Vilja Eerikan puolesta – kasvatusjohtajan mukaan systeemin pahin ongelma on yhä korjaamatta

Lahden kaupungin kasvatuspomon mukaan vanhat osaamistavoitteet joutaisivat roskiin. Lasten hyvinvointi on tärkeintä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle