Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kylähullun maine seuraa Pramian Marko Mäkistä – sahtitehtailijana aloittanut yrittäjä suunnitteli vakavissaan Altian ostamista Etelä-Pohjanmaalle

Viinankeittäjä ja muovinkierrättäjä Marko Mäkinen uskoo vaistoonsa ja toteuttaa yritysideoitaan askeleen ennen muita. Koronakeväänä hän on valmistanut käsidesiä ja rakentanut tehtaanmyymälää.

Sahtiperinne elää vahvana

Sahdinteon Suomen mestaruudesta kilpaillaan viikonloppuna Hartolassa.

Sahtimestaruudesta mittelöitiin Hauholla

Lauantaina Niskavuoren markkinoilla palkittiin Hauhon pitäjänmestari sahdinvalmistuksessa.

Ulkomaalaiset arvostavat suomalaista sahtia – "Se on hyvää, kun siitä tulee jano"

Sahtia tekevät suvun miehet ja naiset sukupolvesta toiseen. Juhannus on sahdin tekemisen sesonkiaikaa.

Päijäthämäläisten pienpanimoiden suoramyynti vielä verkkaista

Alkoholilaki on sallinut vuoden 2018 alusta suoramyynnin panimotuotteiden valmistuspaikalta.

Suomen paras olut -kilpailu: Paras kotimainen olut valmistetaan Lammilla

Suomen Paras Olut -kilpailu on ainoa pelkästään suomalaisiin oluisiin keskittyvä olutkilpailu.

15-vuotias yrittäjä haluaa tehdä töitä täysillä, ottaa riskejä ja päättää omista työajoistaan

Nuori lukiolainen haaveilee omasta yrityksestä, jossa saisi toteuttaa itseään ja unelmiaan. Menestymisen kannalta tärkeintä olisi löytää oikeat ihmiset ympärilleen.

Testaa uutistietosi – muistatko vastaukset kysymyksiin viikon varrelta?

Minkä iskulauseen Trump haluaa jemmata vastaisuuden varalle? Mikä oli olutasiantuntijan tuomio suomalaisesta sahdista? Testaa, mitä muistat viikon uutisista.

Suomalaiset pienpanimot yrittävät "mahdotonta tehtävää": Sahti edellä Saksan markkinoille

Saksalaisasiantuntija maisteli suomalaisoluita ruokamessuilla Berliinissä – ja ihastui.

Pienpanimojen esiinmarssi jatkuu – Rauman ensimmäiseltä panijalta oluet jo kaupoissa

Toukokuussa perustetun raumalaisen Linden Breweryn ensimmäiset oluet olivat kaupoissa syyskuussa. Nyt Rauman ensimmäinen pienpanimo hakee jalansijaa Porin markkinoilta, jonne tähyää myös uusi porilainen Moose On The Loose Brewing Company.

Teeman Elävä arkisto: Joulun rääppiäisruokia

Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat tähteiksi jääneistä jo

Michael Jackson siivittää sahtia Yhdysvaltoihin asti – "Linkki Mesopotamian ja nykyoluen välillä"

Sahti kiinnostaa maailmalla: Yhdysvalloissa ensimmäinen 1 500 litran lasti vietiin käsistä, ja Lammille tulee ulkomaisia sahtituristeja. Huono säilyvyys kuitenkin jarruttaa sahdin maailmanvalloitusta.

Sahti-Suomi kohtaa kerran vuodessa parkkipaikalla – mutta miksei sahti ole noussut olutbuumin imussa?

Sahdinteon SM-kisat käytiin lauantaina Sastamalassa. Kahdeksan kisoihin osallistunutta sahdintekijää kertoo suhteestaan sahtiin ja sen asemaan nyky-Suomessa.

"Paperinpyörittely vie yhtä paljon aikaa kuin tuotteiden valmistus" – pienpanimoyrittäjä ei usko alkoholiuudistuksen tuovan helpotusta

Paljon porua tyhjästä, sanoo pienpanimoalan yrittäjä Pekka Kääriäinen alkoholipolitiikan uusista linjauksista. Kääriäinen pitää pienpanimoiden kannalta merkittävämpänä uudistuksena ulosmyyntioikeutta. Turha byrokratia alalla harmittaa yrittäjää.

Yhdysvaltalainen lintututkija joutui sahtituomariksi Hauholla: Liian makeaa minun makuuni

Sääksitutkija joutui sahtituomariksi Hauholla, vaikka onkin enemmän oluen ystävä. Voittajasta tuomaristo oli yhtä mieltä, mutta kantoi samalla huolta osanottajamäärän vähäisyydestä.

Olutharrastajat perustavat innoissaan pienpanimoita – "Voi puhua olutbuumista"

Pienpanimoiden määrä on tuplaantunut muutamassa vuodessa. Panimoliiton mukaan Suomessa on meneillään olutbuumi. Esimerkiksi Kymenlaakson hiljaiselle pienpanimokartalle on tulossa eloa syksyllä.

Video: Päihitä anoppi ja kaverit tikkakisassa – mökkitikan 29-kertainen Suomen mestari opastaa

Rennonletkeä ote, jerkkua hauiksessa ja äärimmäinen keskittymiskyky. Suomen paras tikanheittäjä vinkkaa, miten nappaat tikkakisojen voiton itsellesi. Hän alkoi sihdata tikkaa tauluun yhdeksänvuotiaana, mutta aikuinenkin voi oppia.

Juhannuksen ihmemaa onkin Latvia!

Juhannuksen pitäisi olla erityisen suomalainen juhla. Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja hämmentyikin huomatessaan, että suomalainen juhannustunnelmointi kalpenee latvialaisen juhannushumun rinnalla.

Olut yllättää jälleen – ohrajuomasta löytyi uusia terveyteen vaikuttavia yhdisteitä

Tuhansia vuosia vanha juoma, olut, paljastaa edelleen uusia salaisuuksiaan. Luonnonvarakeskuksen Jokioisten yksikössä on löydetty oluesta, sen maltaasta, vähän tutkittuja fenoleita, hordatiineja. Hordatiineilla on todettu olevan fysiologisia vaikutuksia.

Valojuhlat saa Nuuka-Israelinkin anteliaaksi

Valojuhlat on näytelmä sähkön saapumisesta kylään.

Katajavettä ja olkipeti: perinteinen joulusahti syntyy ikiaikaisin opein

Sahdinpanemisen jaloa taitoa ei opita kirjoista, vaan oppi kulkee mestarilta kisällille. Paksun juhlajuoman tekotavat ja -välineet eivät ole aikojen saatossa juuri muuttuneet.

Sahti menee ensin jalkoihin ja sitten vasta päähän – kattava tietokirja sahdista ilmestyi

Uusi 222 -sivuinen Sahti -kirja tarjoaa kattavan tietopaketin muinaisesta juhlajuomasta sahdista, jota valmistetaan edelleen perinteisin menetelmin. Mika Laitinen, Johannes Silvennoinen ja Hannu Nikulainen matkustivat kirjaa varten 8000 kilometriä Suomessa ja Virossa. Kirja paljastaa muun muassa miksi sahti menee ensin jalkoihin ja sitten vasta päähän ja miksi kieltolakikaan ei näivettänyt sahtia.

Tiedemies analysoi sahdin ainutlaatuisen maun – "siitä saattaa tulla seuraava hipsterijuoma"

Ensimmäisessä tieteellisessä tutkimuksessa selvisi, että suomalainen perinnejuoma on ominaisuuksiltaan täysin poikkeava muihin oluisiin verrattuna. Sahdin petollisuus tuli tutuksi myös tutkijalle.

Kesäkeittiö: Juhannushäiden pitopöytä

Kesäkettiössä tehdään juhannushäiden pitoruokia

Tee itse juhannussahtisi kotikeittiössä – näillä helpoilla ohjeilla onnistut

Sahti pienelle porukalle syntyy omassa kotikeittiössä kuudessa tunnissa ja tekeytyy jääkaapissa muutaman viikon. Tärkeintä on pitää työvälineet puhtaina ja seos oikean lämpöisenä.

Sahti, sauna vai jokamiehenoikeudet – mikä kelpaisi Unescon kulttuuriperintölistalle?

Suomi on sitoutunut Unescon sopimuksella suojelemaan aineetonta kulttuuriperintöään. Suomalaisista tavoista ja perinteistä kootaan luettelo, josta valitaan Unescon listalle ehdotettavat ilmiöt.

Oulun alueelle on tulossa kaksi pienpanimoa

Pienpanimoita on ollut Oulussa jo pitkään, 1600-luvulta alkaen. Tällä hetkellä Oulun alueella ei toimi vielä yhtään panimoa, mutta kahden perustaminen on jo pitkällä.

Pienpanimo menetti tulipalossa 17 000 pulloa jouluolutta

Pienpanimon varastopalo Hämeenlinnan Lammilla vei mukanaan jouluksi ja uudeksivuodeksi valmistetut oluet.Tulipalosta koitui kaikkiaan arviolta 200 000 euron vahingot.

Viinitilallinen joutuu keksimään monta konstia pärjätäkseen

Viinitilojen ja pienpanimoiden on taiteiltava isojen ehdoilla. Alalla elossa pysyminen vaatii pitkää pinnaa ja kekseliäisyyttä, kertoo Pihamaan viini- ja puutarhatilan yrittäjä.

Sahti valmistuu rantasaunan muuripadassa – kuvagalleria

Kuhmolaiset Aki Käräjäoja ja Nikke Kaartinen valmistavat marraskuun harmaiden keskellä saunan muuripadassa herkkua joulupöytään. "Tässä viehättää se, että huonosta alusta huolimatta juomasta voi tulla hyvää ja toisin päin."

"Se liitetään edelleen pontikkaan, kiljuun ja poliisiin" – Sahdin valmistaminen ei ole kiireisen hommaa

Kuhmolaisen puusaunan muuripadassa ei purputa kiehuva vesi vaan sahtimäski. Kainuulaisten sahdinvalmistajien mielestä sauna on paras paikka tehdä muinaista herkkua. Miesten mielestä suomalaisten mielikuvat sahdista ovat virheelliset.

Läppää ja sultsinaa – perinneherkut tunnetaan vain omassa maakunnassa

Suomen ruokaperinne on kirjava, lähes jokaisella alueella on omat perinneherkkunsa. Monesti yhdellä alueella kasvaneen perinneherkku on toisaalla asuvalle tuntematon. Keräsimme yhteen paikallisia erikoisuuksia.

Juhannusmuistoissa romantiikkaa ja suhinaa kuusen katveessa – "Taisit hakea naapurin tytön liian kaukaa"

Ikäihmisten juhannustarinoissa vilisee Kyösti Kallio, sahti sekä kuusenkatveessa ja Pohjois-Pohjanmaan tanssilavoilla leiskunut lempi.

Suoramyyntioikeus olisi pienpanimoille ennen kaikkea markkinointivaltti

Pienpanimot eivät odota vahvojen oluiden ulosmyyntioikeuden vapautatmisen tuovan suuria voittoja. Alan yrittäjät uskovat, että uudistus kannustaa kuitenkin laajentamaan toimintaa.

Yrittäjää jännittää: joko pienpanimot vihdoin saavat suoramyyntioikeuden?

Tuottajat saavat myydä suoraan asiakkaille sahtia ja tilaviinejä. Sen sijaan asiakas ei saa ostaa panimoilta oluita. Suomessa on kolmattakymmentä pienpanimoa, jotka toivovat vihdoin saavansa miedoille oluilleen suoramyyntioikeuden. Joukko kansanedustajia tekee suoramyynnin sallivan muutosesityksen uudistettavaan alkoholilakiin. Pienpanimoiden vahvempien oluiden myyntikanava saattaa aueta Alkon paikallismyymälöiden kautta.

Sahti saa käydä kuukaudenkin

Suomalainen sahti on ollut jo yli kymmenen vuotta Euroopan Unionin nimisuojajärjestelmässä aito perinteinen tuote -nimekkeellä. Sahti on oluen harvinainen alalaji.

Pienpanimotoiminnan uranuurtajasta Hyvä Tuomas

Suomen pienpanimotoiminnan uranuurtaja, olutmestari Lassi Puupponen on vuoden 2013 Hyvä Tuomas. Puupponen on muun muassa aloittanut Mustialassa oluenvalmistajien koulutuksen.

SahtiWeikkojen lahjoittama huvimaja nousi Mäntykodille

Keminmaan Sahti- ja KaljaWeikot ry:n lahjoittama huvimaja pystytettiin perjantaina Mäntykodin pihalle. KaljaWeikot keräsivät lahjoitusvarat huvimajaan kesällä pidettävän OlutWestareiden tuotoista.

Kokemäenjokipäivillä yhteensä 46 tapahtumaa

Kokemäenjoen virkistyskäyttöön luodaan uutta sykettä viiden kunnan yhteistyönä. Kokemäenjokipäivien viikonloppuna järjestetään tapahtumia sahdin valmistuksen SM-kilpailuista Hullun Miehen markkinoihin.

Joutsassa sahdinteon taito kulkee geeneissä

Moni perinteinen kädentaito, kuten kutominen tai puutyöt, opitaan usein omilta vanhemmilta. Näin on myös sahdintekotaidon suhteen.

Sahti saneli kotitalonkin pohjan

Sahtimies Kari Sipilä on oppinut perinnejuoman salaisuudet isältään ja appiukoltaan. Yhdistelemällä ja kehittelemällä hän on löytänyt oman palkitun tapansa valmistaa sahtia.

Oluenystävät kohottivat maljan legendaarisen lahtelaisravintolan hautajaisissa

Toriparkin tieltä suljettava olutravintola Metro vietti hautajaisiaan kauniissa auringonpaisteessa. Pubin tunnelmaa väritti viimeisenä päivänä myös haikeus.

Alkoholilaki kuohuttaa pienpanimoissa

Pienpanimot pelkäävät jäävänsä paitsioon uuden alkoholilain valmistelussa. Toiveet ulosmyynnistä on jätetty pois lakimuutokseen liittyvästä muistiosta. Valvirasta kuitenkin vakuutetaan, että panimoiden toive suoramyyntiluvasta on välitetty lakia valmistelevaan sosiaali- ja terveysministeriöön.

Osmo Rauhalasta Sillanpään juhlavuoden suojelija

Tänä vuonna vietetään kirjailija F.E. Sillanpään 125-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden suojelijaksi lupautuneella taiteilija Osmo Rauhalalla ja Sillanpäällä on yhteys.

Sahtiherkut sopivat sahtia karttavan suuhun

Jouluinen sahtijuoma jakaa mielipiteitä. Pirjo Korpelan resepteillä sahti taipuu kakuiksi, karkeiksi ja jopa jäätelöksi.

Sahti- ja Kaljaweikot tukee nuorisotyötä

Hyväntekeväisyysfestari OlutWestareiden tuotolla saatiin muun muassa soittovahvistimia, urheiluvälineitä ja pelikonsoleita.

Makeat sahtimaistiaiset kelpasivat kuokkijoille

Padasjoen sahdinvalmistuksen mestaruuskisat avasivat juoman saloja kärköläläisille Kuokkavieraille. Kyläaktiivit kävivät samalla haistelemassa uusia tuulia omiin kylätapahtumiin.

Sahtiin jää panijansa puumerkki

Itse tehdyn sahdin valmistusperinne elää vahvana vain Päijänteen rannoilla ja Hämeessä. Sahtimestari ei paljasta salaisuuttaan.

Sahti matkalla maineeseen

Suomalainen sahti on yksi maailman harvoista alkuperäisoluista. Nyt tätä perinteistä osaamista ollaan viemässä rapakon taakse Amerikan ihmemaahan Loviisan Pernajasta, Malmgårdin panimosta.

Sananen – Juomat ja energia

Vastaan tulee koululaisia joilla on melkein kaikilla energiajuoma käden jatkona. Se on muotoon prässätty, kiiltävä ja käteen sopiva ase. Osoittelevat sillä omaan suuhunsa, uhmaavat luontaista väsymystä. Sillä lailla se on joukkotuhoase, että saattaa tuhoutua joukko hampaita. Kiilteet poistuvat hampaista ja silmistä. Tauottoman hörnimisen jälkeenkin on vielä jano ja väsymys. Vaatiiko tämän päivän peruskoulu liikaa energiaa?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle