Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Porotalouden kannattavuus noussut

Porotaloustöiden tuntimäärä väheni kuusi prosenttia edellisestä poronhoitovuodesta.

Kymmenientuhansien porontaljojen päätymisessä jätteeksi ei ole järkeä, sanoo vastuullisuusasiantuntija – materiaali olisi muuta nahkaa ekologisempaa

Porontaljojen asema on sama kuin suomenlampaan villan: ne ovat lihantuotannon sivutuotteita, jotka päätyvät lähinnä jätteeksi.

Arvokkaasta porontaljasta tuli teurasjätettä: kymmeniätuhansia heitettiin syksyllä menemään

Aiemmin porontaljat hyödynnettiin tavalla tai toisella. Nyt tilanne on eri.

Aitoa lappilaista elämänmenoa poroaidalla – Poroisäntä: "Perheillä on edessä kovat ajat", takana on raskas talvi ja poroja teurastetaan vähän

Poronlihan kotimaan kuluttajamarkkinointiin satsataan. Tällä hetkellä porotiloilla on vaikeita aikoja.

Porotalouden kannattavuus koheni hieman – yrittäjän tuntipalkka alle 10 euroa

Saamelaisten kotiseutualueella poronlihantuotanto kannattaa muuta aluetta paremmin, kertoo Luonnonvarakeskus.

Iisalmessa useista petoksista epäilty mies vangittiin – myi esimerkiksi olematonta poronlihaa ja haki lainaa toisen nimissä

Tällä hetkellä miehen tekemäksi epäiltyjä petosjuttuja on tullut poliisin tietoon parisenkymmentä.

Pro Agria: Tilapuodeista saataisiin piristystä Lapin pikkukyliin

Pro Agria Lappi toivoo lisää yhteistyötä maataloustuottajien ja pienten ruoanjalostajien kesken.

Rankan talven jälkeen – "poroilla on nyt tosi hyvä olla"

Viime talvena poronlaitumet olivat monin paikoin joko jäässä tai harvinaisen paksun lumen peitossa.

Kouvolalaisen porotilan lauma kasvaa vauhdilla – ensimmäinen vasa syntyi vappuna, toinen viikonloppuna

Kouvolalainen porotila on kolminkertaistanut laumansa puolessa vuodessa.

Suomalainen erikoisuus: Uusiseelantilainen saksanhirvi muuttuu kaupassa ja ravintoloissa riistaksi – Huijataanko kuluttajaa?

Vasta yksi hotelliketju on tehnyt päätöksen luopua harhaanjohtavan nimen käytöstä ravintoloissaan sen jälkeen kun ruotsalaiset valitsivat riistakäristyksen vuoden ruokahuijaukseksi.

Taimen on arvossaan saamelaisten joulupöydässä: "Minä en syö sianlihaa enkä makkaroita"

Vaikka suomalaiset jouluherkut ovat löytäneet tiensä myös saamelaisten joulupöytiin, ovat poronliha ja kalaruuat joulukattauksessa yhä pääosassa saamelaisten joulupöydässä.

Polarica aloittaa yt-neuvottelut

Neuvottelut koskevat Suomen ja Ruotsin toimintoja. Irtisanomiset ovat mahdollisia.

Poroisäntä myisi lihaa, mutta pedot ehtivät ensin – "Voidaan sanoa, että terveisiä hölmölästä"

Porojen teurasmäärät ovat Hallan paliskunnassa romahtaneet alle kymmenesosaan 2000-luvun alusta. Poroisäntää huolettavat pedot ja ammatin jatkuminen.

Kotouttaminen pohjoisen malliin: Kittilässä syyrialaiset opetettiin välittömästi saunomaan ja syömään poronlihaa

Kittilä on tähän asti ollut pohjoisin kunta, joka on tarjonnut kodin kiintiöpakolaisille. Kolme syyrialaisperhettä on otettu hyvin vastaan pienessä pitäjässä.

Poronverimakkara on saamelainen herkku

Poronverimakkara on saamelainen herkku

Maailman parhaat pelmenit leivotaan Uralilla – katso video ja resepti

Kävimme tutustumassa Uralin alueella, kuinka syntyy venäläisten rakastama perinneruoka.

Poroisäntä: Poronlihaa menisi kaupaksi enemmänkin

Poroparlamentti kokosi poromiehet yhteen 69. kerran.

Poronlihantuotannon kannattavuus laski ennätysvuodesta – poromiehen tuntipalkka reilut 8 euroa

Kannattavuus on nyt samaa tasoa kuin maataloustuotannon keskimäärin, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Jukka Tauriainen. Poromies sai poronlihakilosta keskimäärin 10,2 euroa.

Ylä-Lapissa enemmän säteilyä ja vähemmän syöpää kuin muualla maassa

Ivalossa mitataan tämän viikon ajan ihmisten radioaktiivisuutta Säteilyturvakeskuksen tutkimusautossa. Mittauksia on tehty Ylä-Lapissa 1960-luvun alusta alkaen.

Poromatkailu on jo yhtä isoa liiketoimintaa kuin perinteinen poronhoito

Poromatkailu alkaa olla liiketoimintana samalla tasalla kuin poronlihan tuotanto ja jalostus. Matkailutoimintaa on Lapissa arviolta sadalla porotilalla. Poromatkailu työllistää myös muita kuin suoraan matkailutilalla työskenteleviä alan toimijoita.

Polarica vähentää henkilöstöään Rovaniemellä

Pohjoismaiden suurimman poronlihan jalostajan Rovaniemen toimipisteessä on meneillään yt-neuvottelut. Neuvottelut johtavat todennäköisesti kahdeksan henkilön vähennykseen.

Poronlihan kysyntä on pysynyt hyvänä – kilohinta viime vuoden tasolla

Saamenmaalla suurin osa poronlihasta myydään edelleen teurastamoille, ja sitä kautta liha kulkee kauppoihin ja ruokapöytiin. Poronlihan kilohinta on tänä syksynä kymmenen euron paremmalla puolella.

Porowokkia parilla eurolla - halvimmista poronosista tehdään Lapissa laitosruokaa

Porosta saa lounaan kahdella eurolla ruokailijaa kohden, kun käyttää raaka-aineena kaulaa, kylkeä ja potkaa. Halpoja suurtalousreseptejä on kehitetty Paliskuntain yhdistyksen hankkeessa.

Pohjoismaiden suurin poronlihan jalostaja jatkaa poronlihan tuontia Venäjältä

Jamalin Nenetsiassa puhjennut pernaruttoepidemia ei toistaiseksi vaikuta Polarican poronlihan tuontiin Venäjältä. Polarica tuo lihaa noin 600 - 800 kilometrin päästä epidemia-alueesta.

Better times for reindeer herding

The revenues of reindeer herding businesses doubled during the last fiscal year mainly because of higher meat prices and lower production costs. Finland's Natural Resources Institute expects the 2015-2016 herding year to be at least as good.

Porotaloudella hyvät vuodet – Loikka kannattavuudessa

Poronhoitajien yrittäjätulo kaksinkertaistui viime poronhoitovuonna, muun muassa nousseen lihanhinnan ja pienentyneiden kustannusten ansiosta. Kannattavuus parani erityisesti pohjoisimmissa paliskunnissa. Luonnonvarakeskus Luke ennustaa vuodelle 2015–2016 vähintään yhtä hyvää tulosta.

Porotalousyritysten kannattavuudessa merkittävä nousu

Luonnonvarakeskuksen mukaan yrityskohtainen yrittäjätulo on kaksinkertaistunut ja poronlihan myyntituotot ovat kasvaneet keskimäärin 30 prosenttia. Porotalousyrittäjän tuntipalkka on nyt noin 11 euroa.

75-vuotiaalle kuusamolaismiehelle karhut ovat kuin lapsia

Kuusamolainen Sulo Karjalainen hoitaa kuutta karhuaan kuten lapsiaan. Karhujen kanssa ei pärjää, jos ei saa luottamusta, Karjalainen tietää. Hänellä on myös neuvot siihen, kuinka toimia, jos karhu tulee vastaan.

Petovahinkokorvausten maksatus viivästynee myös ensi vuonna – "Ilkeää se on ja tuntuu pahalta"

Viime vuoden petovahingoista maksettiin poronomistajille tänä keväänä vain vähän yli puolet, koska määrärahat eivät riitä täysimääräisiin korvauksiin. Ensi vuosi tuskin tuo muutosta jo vuosia jatkuneeseen tilanteeseen. Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Ollilan mielestä jokavuotinen taistelu petokorvausten maksamisesta tuntuu pahalta.

Kuivalihakausi alkoi – vielä ehtii suolaamaan

Lapissa paras lihan kuivatuskausi on käsillä, kun lauhat väistyvät ja tilalle saadaan yöpakkasta ja aurinkoa.

Poronliha käy kaupaksi – poromiehille parempi tili

Poronlihan tuottajahinta nousee edelleen. Samoin teurasmäärät ovat hienoisessa kasvussa.

Eloon vai tappoon - Suomen suurin paliskunta kokoontui poroerotukseen hyvissä tunnelmissa

Poronlihan hinta on ennätyskorkealla ja ala kiinnostaa parikymppisiä, lapsesta asti poroerotuksissa kulkeneita. Kemin-Sompion paliskunnan poroisäntä Mika Kavakka oli valoisalla mielellä, kun lähes 1500 poroa koottiin Mukkajoenrovan erotusaidalle.

Myös Jaakonsaari huolissaan poronlihaa uhkaavasta suoramyyntikiellosta

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on Paavo Väyrysen tavoin huolissaan EU:n kaavailemasta valvonta-asetuksesta, joka kumoaisi Suomen saaman poikkeusluvan poronlihan suoramyynnille.

Väyrynen: EU ei saa puuttua poronlihan suoramyyntiin

EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen on tehnyt kirjallisen kysymyksen EU:n valmistelemasta asetuksesta, joka kieltäisi poronlihan ja kuivalihan suoramyynnin. Asetusluonnos kumoaisi Väyrysen mukaan poikkeuksen, joka sallii suoramyynnin ilman lihantarkastusta Suomessa poronhoitoalueella.

Savustetulle poronlihalle haetaan suojattua alkuperänimitystä

Nimisuojan hakijana perinteisin saamelaisin menetelmin valmistetulle "Suovakselle" on Suomessa Suoma Boazosámiid Searvi. Hakemus on yhteinen Ruotsin ja Norjan kanssa.

Lapin poliisi varoittaa poroista runolla

Lapin poliisilaitos varoittaa maanteillä liikkuvia poroista erikoiseen tapaan. Poliisilaitos julkaisi asiasta tiedotteen runon muodossa perjantai-iltana.

Onko poronliha vaarallista punaista lihaa?

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti äskettäin punaisen lihan syömisen riskeistä. Kaikki tietävät, että poronliha on hyvää, mutta miten se pitäisi määritellä?

Yleisradion reportteri söi 10 vuotta vanhan poronfileen - hyvää oli

Yleisradion toimittaja Olli Ihamäki löysi pakastimestaan sinne unohtuneen poron ulkofileen. Päällisin puolin tarkasteltuna rikkoutumattomaan vakuumiin pakattu filee näytti Ihamäen mukaan täysin virheettömältä ja sulatuksen jälkeiset aistinvaraiset havainnot tukivat sitä kantaa, että lihassa ei voi olla mitään vikaa.

Suomalaistunut Ibrahim Al-Mukhtar rakastaa Suomea, Rovaniemeä, lohta ja poroa

Irakilaislähtöinen maahanmuuttaja haluaa korvata työllä sen avun, jonka hän on Suomelta saanut. Vuonna 2012 Suomeen turvapaikanhakijana tullut Ibrahim Al-Mukhtar opiskelee Rovaniemellä Lapin ammattiopistossa sähköalaa.

Puolukka, tuo imago-ongelmainen punaposki superfoodien puristuksessa

Tänä vuonna puolukkasato on hyvä. Marjan terveysvaikutuksista ei kuitenkaan kohista kuin esimerkiksi mustikasta. Litrahinta on vuodesta toiseen metsämarjoista edullisin. Itse asiassa puolukan terveysvaikutuksetkaan eivät ole kunnolla selvillä. Miksi puolukka ei kiinnosta?

Eero Markkanen hänelle tehdystä nimikkoruuasta: "Hieno kunnia"

Lapin Martat halusivat toivottaa Espanjasta Lappiin pelaamaan siirtyneen Eero Markkasen tervetulleeksi. Martat tekivät hänelle nimikkoannoksen Chorizoporonkäristys ´A la Eero Markkanen. Nimikkoruuan kohde pitää hänen mukaan nimettyä ruokaa kunnia-asiana.

Tilastot: Jokainen lihakilo tuottaa poronhoitajalle 8,20 euroa tappiota

Mitä pienempi porotalousyritys on, sitä suuremmat poronlihan tuotantokustannukset yleensä ovat. Poronhoitovuonna 2012-2013 jokainen poronlihakilo tuotti tappiota 8,20 euroa.

Ujokin yrittäjä pärjää yhteisessä pop up -putiikissa

Ruotsin Haaparannalle on ilmestynyt huhtikuun ajaksi liike, josta löytyy Tornionjokilaaksossa valmistettuja tuotteita kuivatusta poronlihasta taiteeseen ja huonekaluihin saakka.

Ranskalaiset huippukokit innostuivat suomalaisista raaka-aineista

Ranskalaisille huippukokeille on esitelty pohjoissuomalaisia raaka-aineita viennin edistämiseksi. Tarkoituksena on saada esimerkiksi suomalaiset raaka-aineet paremmin myös ranskalaiskeittiöihin. 16 ranskalaista kokkia, toimittajaa ja blogistia tutustuivat raaka-aineisiin Kuusamossa ja Suomussalmella.

Poron kuivaliha – uhanalainen herkku

Poronlihaa tulee markkinoille vuosi vuodelta vähemmän. Enää ei poronhoitajakaan raaski kuivattaa paistia omaan käyttöön, vaan kaikki liikenevä arvoraaka-aine kuivataan myyntiin. Itselleen poromies kuivaa lähinnä sydämiä.

Poronliha-chipsi syntyi vahingossa

Helsinkiläinen ravintola Savoy tilasi sallalaiselta yrittäjältä Hannu Lahtelalta eksoottista porosnacksia asiakkaittensa viininmaistelun lomaan. Lahtela leikkeli porosalamista siivuja, mutta valmista ei tahtonut tulla. Sattumalta yksi salamisiivu tipahti lattialle. Aamulla poromies löysi sen ja maistoi. Lattialämmitys Lahtelan keittiössä oli kuivattanut salamisiivun juuri oikeanlaiseksi. Poronliha-chipsin idea oli syntynyt.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle