Uusimmat artikkelit
Itärajalla on jo 750 kilometrin pituinen aita, mutta se estää lähinnä poroja – kolme tapaa, miten poro turvaa kansakuntaa kriisissä
Lapin varautumisjohtajan mukaan poron merkitys huoltovarmuudelle on syytä selvittää.
Boazodoalli ii jáhke diibmobálkká leat oba njeallje euroge: “Ii dán daga ruđa dihte, baicce vai dán sáhtášii joatkit boahttevaš buolvvaide”
Goavvejagit leat geahpedan garrasit boazodoalliid dietnasa. Varas dutkamuš čájeha, ahte boazodoalli bálká lea sullii njeallje euro. Jussa Seurujärvi jáhkká dan leat uhcitge.
Venäjältä tuotu poronliha mietityttää asiakkaita – Lapin Lihan toimitusjohtaja: "On vaikeaa nähdä, mitä tekemistä poroilla on Putinin kanssa"
Boikotoinnin rajanveto ei ole yksinkertaista. Eettisen pohdinnan keskellä moni yritys onkin valinnut yksinkertaisen linjauksen: yksiselitteisesti kaikki alkuperältään venäläinen vedetään pois myynnistä.

Bohccobierggus oažžu dán čavčča buoret hatti go diibmá – Pokka almmuhii almmolaččat Poromies-bláđis, mainna hattiin oastá bohccobierggu
Dán čavčča boazodoallit vurdet buoret hatti bohccobierggus go diibmá. Ođđa áššin almmuhii Harri Pokka fitnodat gieskat almmolaččat hatti, mainna oastá rohpaid.
Orvosta Aina-karhusta on kasvamassa temperamenttinen luontokappale
Kuusamon suurpetokeskuksessa varttuva karhunpentu asuu toistaiseksi isäntänsä kanssa samassa talossa.
Kuolan niemimaan porotilat aloittavat lihan tuonnin Suomeen – Aiemmin Venäjältä on tuotu poronlihaa vain Jamalin alueelta
EU on myöntänyt ensimmäiset luvat poronlihan tuontiin Kuolan niemimaalla toimiville yrityksille. Ne pääsevät kansainvälisille markkinoille. Saamelaisporonhoitajat pelkäävät poronhoidon ahdingon syvenevän entisestään.
Valtio korvaa porotaloudelle poikkeuksellisesta talvesta aiheutuneita vahinkoja
Vahinkojen korvaamiseen esitetään varattavaksi lisätalousarviossa kuusi miljoonaa euroa. Porovahinkolain mukaisia korvauksia ei ole aikaisemmin maksettu tuhojen perusteella.

Porotalouden kannattavuus noussut
Porotaloustöiden tuntimäärä väheni kuusi prosenttia edellisestä poronhoitovuodesta.

Kymmenientuhansien porontaljojen päätymisessä jätteeksi ei ole järkeä, sanoo vastuullisuusasiantuntija – materiaali olisi muuta nahkaa ekologisempaa
Porontaljojen asema on sama kuin suomenlampaan villan: ne ovat lihantuotannon sivutuotteita, jotka päätyvät lähinnä jätteeksi.

Arvokkaasta porontaljasta tuli teurasjätettä: kymmeniätuhansia heitettiin syksyllä menemään
Aiemmin porontaljat hyödynnettiin tavalla tai toisella. Nyt tilanne on eri.
Aitoa lappilaista elämänmenoa poroaidalla – Poroisäntä: "Perheillä on edessä kovat ajat", takana on raskas talvi ja poroja teurastetaan vähän
Poronlihan kotimaan kuluttajamarkkinointiin satsataan. Tällä hetkellä porotiloilla on vaikeita aikoja.
Poronlihan tuottajahinta putosi – poronainen Jonna Alava: "Eihän hinta rapia ole, mutta olen tyytyväinen, kun nollakauppa tuli"
Koronakriisi ja täydet varastot laskevat poronlihan tuottajahintaa.
Koronapandemia pudotti suuren jalostajan poronlihanmyyntiä kymmeniä prosentteja – ravintola-alan notkahdus imaisi mukaansa myös porotalouden
Suuren lihanjalostamon mukaan poronlihan myynti on laskenut jopa 40 prosenttia.

Porotalouden kannattavuus koheni hieman – yrittäjän tuntipalkka alle 10 euroa
Saamelaisten kotiseutualueella poronlihantuotanto kannattaa muuta aluetta paremmin, kertoo Luonnonvarakeskus.

Poronlihan kilohinnan ennustetaan nousevan reippaasti yli kymmenen euron – Lisääntynyt turismi näkyy menekissä
Poronlihan hinta on ollut nousussa viimeisten viiden vuoden ajan.

Iisalmessa useista petoksista epäilty mies vangittiin – myi esimerkiksi olematonta poronlihaa ja haki lainaa toisen nimissä
Tällä hetkellä miehen tekemäksi epäiltyjä petosjuttuja on tullut poliisin tietoon parisenkymmentä.

Pro Agria: Tilapuodeista saataisiin piristystä Lapin pikkukyliin
Pro Agria Lappi toivoo lisää yhteistyötä maataloustuottajien ja pienten ruoanjalostajien kesken.

Rankan talven jälkeen – "poroilla on nyt tosi hyvä olla"
Viime talvena poronlaitumet olivat monin paikoin joko jäässä tai harvinaisen paksun lumen peitossa.

Kouvolalaisen porotilan lauma kasvaa vauhdilla – ensimmäinen vasa syntyi vappuna, toinen viikonloppuna
Kouvolalainen porotila on kolminkertaistanut laumansa puolessa vuodessa.

Suomalainen erikoisuus: Uusiseelantilainen saksanhirvi muuttuu kaupassa ja ravintoloissa riistaksi – Huijataanko kuluttajaa?
Vasta yksi hotelliketju on tehnyt päätöksen luopua harhaanjohtavan nimen käytöstä ravintoloissaan sen jälkeen kun ruotsalaiset valitsivat riistakäristyksen vuoden ruokahuijaukseksi.

Taimen on arvossaan saamelaisten joulupöydässä: "Minä en syö sianlihaa enkä makkaroita"
Vaikka suomalaiset jouluherkut ovat löytäneet tiensä myös saamelaisten joulupöytiin, ovat poronliha ja kalaruuat joulukattauksessa yhä pääosassa saamelaisten joulupöydässä.

Polarica aloittaa yt-neuvottelut
Neuvottelut koskevat Suomen ja Ruotsin toimintoja. Irtisanomiset ovat mahdollisia.

Poroisäntä myisi lihaa, mutta pedot ehtivät ensin – "Voidaan sanoa, että terveisiä hölmölästä"
Porojen teurasmäärät ovat Hallan paliskunnassa romahtaneet alle kymmenesosaan 2000-luvun alusta. Poroisäntää huolettavat pedot ja ammatin jatkuminen.

Kotouttaminen pohjoisen malliin: Kittilässä syyrialaiset opetettiin välittömästi saunomaan ja syömään poronlihaa
Kittilä on tähän asti ollut pohjoisin kunta, joka on tarjonnut kodin kiintiöpakolaisille. Kolme syyrialaisperhettä on otettu hyvin vastaan pienessä pitäjässä.
Poronverimakkara on saamelainen herkku
Poronverimakkara on saamelainen herkku

Maailman parhaat pelmenit leivotaan Uralilla – katso video ja resepti
Kävimme tutustumassa Uralin alueella, kuinka syntyy venäläisten rakastama perinneruoka.

Poroisäntä: Poronlihaa menisi kaupaksi enemmänkin
Poroparlamentti kokosi poromiehet yhteen 69. kerran.

Poronlihantuotannon kannattavuus laski ennätysvuodesta – poromiehen tuntipalkka reilut 8 euroa
Kannattavuus on nyt samaa tasoa kuin maataloustuotannon keskimäärin, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Jukka Tauriainen. Poromies sai poronlihakilosta keskimäärin 10,2 euroa.

Ylä-Lapissa enemmän säteilyä ja vähemmän syöpää kuin muualla maassa
Ivalossa mitataan tämän viikon ajan ihmisten radioaktiivisuutta Säteilyturvakeskuksen tutkimusautossa. Mittauksia on tehty Ylä-Lapissa 1960-luvun alusta alkaen.

Poromatkailu on jo yhtä isoa liiketoimintaa kuin perinteinen poronhoito
Poromatkailu alkaa olla liiketoimintana samalla tasalla kuin poronlihan tuotanto ja jalostus. Matkailutoimintaa on Lapissa arviolta sadalla porotilalla. Poromatkailu työllistää myös muita kuin suoraan matkailutilalla työskenteleviä alan toimijoita.

Polarica vähentää henkilöstöään Rovaniemellä
Pohjoismaiden suurimman poronlihan jalostajan Rovaniemen toimipisteessä on meneillään yt-neuvottelut. Neuvottelut johtavat todennäköisesti kahdeksan henkilön vähennykseen.

Poronlihan kysyntä on pysynyt hyvänä – kilohinta viime vuoden tasolla
Saamenmaalla suurin osa poronlihasta myydään edelleen teurastamoille, ja sitä kautta liha kulkee kauppoihin ja ruokapöytiin. Poronlihan kilohinta on tänä syksynä kymmenen euron paremmalla puolella.

Porowokkia parilla eurolla - halvimmista poronosista tehdään Lapissa laitosruokaa
Porosta saa lounaan kahdella eurolla ruokailijaa kohden, kun käyttää raaka-aineena kaulaa, kylkeä ja potkaa. Halpoja suurtalousreseptejä on kehitetty Paliskuntain yhdistyksen hankkeessa.

Pohjoismaiden suurin poronlihan jalostaja jatkaa poronlihan tuontia Venäjältä
Jamalin Nenetsiassa puhjennut pernaruttoepidemia ei toistaiseksi vaikuta Polarican poronlihan tuontiin Venäjältä. Polarica tuo lihaa noin 600 - 800 kilometrin päästä epidemia-alueesta.

Better times for reindeer herding
The revenues of reindeer herding businesses doubled during the last fiscal year mainly because of higher meat prices and lower production costs. Finland's Natural Resources Institute expects the 2015-2016 herding year to be at least as good.

Porotaloudella hyvät vuodet – Loikka kannattavuudessa
Poronhoitajien yrittäjätulo kaksinkertaistui viime poronhoitovuonna, muun muassa nousseen lihanhinnan ja pienentyneiden kustannusten ansiosta. Kannattavuus parani erityisesti pohjoisimmissa paliskunnissa. Luonnonvarakeskus Luke ennustaa vuodelle 2015–2016 vähintään yhtä hyvää tulosta.

Porotalousyritysten kannattavuudessa merkittävä nousu
Luonnonvarakeskuksen mukaan yrityskohtainen yrittäjätulo on kaksinkertaistunut ja poronlihan myyntituotot ovat kasvaneet keskimäärin 30 prosenttia. Porotalousyrittäjän tuntipalkka on nyt noin 11 euroa.

Petovahinkokorvausten maksatus viivästynee myös ensi vuonna – "Ilkeää se on ja tuntuu pahalta"
Viime vuoden petovahingoista maksettiin poronomistajille tänä keväänä vain vähän yli puolet, koska määrärahat eivät riitä täysimääräisiin korvauksiin. Ensi vuosi tuskin tuo muutosta jo vuosia jatkuneeseen tilanteeseen. Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Ollilan mielestä jokavuotinen taistelu petokorvausten maksamisesta tuntuu pahalta.

Kuivalihakausi alkoi – vielä ehtii suolaamaan
Lapissa paras lihan kuivatuskausi on käsillä, kun lauhat väistyvät ja tilalle saadaan yöpakkasta ja aurinkoa.
22.3. Teeman Elävä arkisto: Kokki Kolmosen pääsiäisherkkuina poromakkaraa ja pashaa
Patakakkosen perinteisiä pääsiäisherkkuja

Poronliha käy kaupaksi – poromiehille parempi tili
Poronlihan tuottajahinta nousee edelleen. Samoin teurasmäärät ovat hienoisessa kasvussa.

Eloon vai tappoon - Suomen suurin paliskunta kokoontui poroerotukseen hyvissä tunnelmissa
Poronlihan hinta on ennätyskorkealla ja ala kiinnostaa parikymppisiä, lapsesta asti poroerotuksissa kulkeneita. Kemin-Sompion paliskunnan poroisäntä Mika Kavakka oli valoisalla mielellä, kun lähes 1500 poroa koottiin Mukkajoenrovan erotusaidalle.

Myös Jaakonsaari huolissaan poronlihaa uhkaavasta suoramyyntikiellosta
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on Paavo Väyrysen tavoin huolissaan EU:n kaavailemasta valvonta-asetuksesta, joka kumoaisi Suomen saaman poikkeusluvan poronlihan suoramyynnille.

Väyrynen: EU ei saa puuttua poronlihan suoramyyntiin
EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen on tehnyt kirjallisen kysymyksen EU:n valmistelemasta asetuksesta, joka kieltäisi poronlihan ja kuivalihan suoramyynnin. Asetusluonnos kumoaisi Väyrysen mukaan poikkeuksen, joka sallii suoramyynnin ilman lihantarkastusta Suomessa poronhoitoalueella.

Savustetulle poronlihalle haetaan suojattua alkuperänimitystä
Nimisuojan hakijana perinteisin saamelaisin menetelmin valmistetulle "Suovakselle" on Suomessa Suoma Boazosámiid Searvi. Hakemus on yhteinen Ruotsin ja Norjan kanssa.

Lapin poliisi varoittaa poroista runolla
Lapin poliisilaitos varoittaa maanteillä liikkuvia poroista erikoiseen tapaan. Poliisilaitos julkaisi asiasta tiedotteen runon muodossa perjantai-iltana.

Onko poronliha vaarallista punaista lihaa?
Maailman terveysjärjestö WHO varoitti äskettäin punaisen lihan syömisen riskeistä. Kaikki tietävät, että poronliha on hyvää, mutta miten se pitäisi määritellä?

Yleisradion reportteri söi 10 vuotta vanhan poronfileen - hyvää oli
Yleisradion toimittaja Olli Ihamäki löysi pakastimestaan sinne unohtuneen poron ulkofileen. Päällisin puolin tarkasteltuna rikkoutumattomaan vakuumiin pakattu filee näytti Ihamäen mukaan täysin virheettömältä ja sulatuksen jälkeiset aistinvaraiset havainnot tukivat sitä kantaa, että lihassa ei voi olla mitään vikaa.

Suomalaistunut Ibrahim Al-Mukhtar rakastaa Suomea, Rovaniemeä, lohta ja poroa
Irakilaislähtöinen maahanmuuttaja haluaa korvata työllä sen avun, jonka hän on Suomelta saanut. Vuonna 2012 Suomeen turvapaikanhakijana tullut Ibrahim Al-Mukhtar opiskelee Rovaniemellä Lapin ammattiopistossa sähköalaa.

Puolukka, tuo imago-ongelmainen punaposki superfoodien puristuksessa
Tänä vuonna puolukkasato on hyvä. Marjan terveysvaikutuksista ei kuitenkaan kohista kuin esimerkiksi mustikasta. Litrahinta on vuodesta toiseen metsämarjoista edullisin. Itse asiassa puolukan terveysvaikutuksetkaan eivät ole kunnolla selvillä. Miksi puolukka ei kiinnosta?