Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pohjois-Karjalaan reilusti enemmän tulomuuttajia kuin viime vuonna

Muuttovoittoa on kerryttänyt yhdeksän Pohjois-Karjalan kuntaa. Väkiluku on kasvanut Joensuussa, Kontiolahdella ja Liperissä. 

Pohjois-Savon väkiluku kasvoi alkuvuonna harvinaisen hyvää tahtia

Etäopiskelu ja etätyöt vaikuttavat piristäneen maakunnan väestönkasvua.

Eläkejärjestelmä remontoitiin vasta neljä vuotta sitten, mutta ruuvia täytyy kiristää taas – syntyvyys ja maahanmuutto jäivät odotuksista

Päätöksiä eläkejärjestelmän muutoksista on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmat eivät ala paisua, sanovat eläkejärjestelmän asiantuntijat. Myös eläkkeiden tasoa pitää heidän mukaansa pohtia.

Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2034 ja se mullistaa elämämme: vauvoilla riittää isoisovanhempia, mutta ei välttämättä sisaruksia tai serkkuja

Ihmiset elävät entistä pitempään ja terveempinä. Elämä voi kuitenkin olla sosiaalisesti köyhempää, koska monella suomalaisella on jatkossa vähemmän sukulaisia.

Kaakkois-Suomen suurin kaupunki vaihtuu, jos väestöennuste toteutuu – Kouvolan väkiluku vähenee tuhansilla

Tuoreen väestöennusteen mukaan Kymenlaakson asukasluku pienenee vuoteen 2040 mennessä lähes 25 000 asukkaalla. Määrällisesti eniten laskua on odotettavissa Kouvolassa. Kysyimme kaupunkilaisten ajatuksia asiasta.

Torstai 30.9.2021 (radio)

THL on antanut uuden maskisuosituksen. Ympäristöliike Elokapina osoittaa mieltä Helsingissä. Suomen asukasmäärä alkaa pian laskea. Suomi ottaa vastaan afganistanilaisia pakolaisia. Sää on pilvistä.

Pohjois-Pohjanmaan väkiluvun kasvu taittuu vuonna 2040

Maakunnassa Oulu, Kempele ja Liminka kasvattavat asukaslukuaan vielä vuoteen 2040, mutta muissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa väki vähenee edelleen.

Tilastokeskus: Kanta-Hämeen kaikki kunnat menettävät asukkaita

Kanta-Hämeen väkiluku tippuu reilulla 11 000 asukkaalla parissakymmenessä vuodessa. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan maakunnassa on alle 160 000 asukasta vuonna 2040.

Tilastokeskus: Etelä-Savossa väestö vähenee ennusteiden mukaan

Tilastokeskuksen trendiennusteiden mukaan väkiluku laskee Etelä-Savon maakunnassa aina vuoteen 2040 saakka.

Uusin väestöennuste: Väkiluvun lasku tuntuu rajusti pohjalaismaakunnissa, maakuntakeskuksista vain Seinäjoki pysymässä plussalla

Väkimäärä vähenee rajusti pohjalaismaakunnissa seuraavina vuosikymmeninä. Vain muutamat kunnat pystyvät uusimman väestöennusteen mukaan kasvattamaan väkimääräänsä.

Tuore väestöennuste: Kymenlaakson väkiluku laskee 15 prosentilla vuoteen 2040 mennessä

Kouvolassa väkiluvun ennakoidaan laskevan parinkymmenen vuoden sisällä lähes 13 000 asukkaalla. Kotkassa asukasmäärä pienenee arviolta 7 000:lla.

"Kaikki pakkaa etelään ja Suomi pannaan Kehä III:n yläpuolelta kiinni", sanotaan Hyvinkäällä – katso grafiikasta, kuinka Suomen väestö kääntyy laskuun

Tuoreen ennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2070 noin 400 000 eläkeikäistä enemmän kuin nyt. Taustalla on erityisesti ennätyksellisen matala syntyvyys.

Oulainen houkuttelee uusia asukkaita veloituksettomalla vuokra-asumisella, edullisilla tonteilla ja rahallisilla korvauksilla

Oulainen uusii tänä syksynä viimevuotisen Koe Oulainen -kampanjan, jossa uudelle asukkaalle tarjotaan veloituksetonta asumista kaupungin vuokra-asunnossa. Viime vuonna kaupungin väkiluku kasvoi kampanjan ansiosta muutamalla kymmenellä.

Hämeenlinna ja Lahti uusiin asukasennätyksiin – Hämeen maakunnissa väki vähenee

Tilastokeskuksen ennakkoluvut kertovat, että väestö Kanta-ja Päijät-Hämeessä keskittyy suuriin keskuksiin.

Kuopio oli tammi–elokuussa Suomen toiseksi muuttovetovoimaisin kunta – Pohjois-Savo sai ennätysmäärän muuttovoittoa ja kasvatti väkilukuaan

Pohjois-Savo sai tammi–elokuussa kuntien välisessä muuttoliikkeessä voittoa 539 henkeä. Muuttovoitto on aikajakson korkein vuoteen 1990 ulottuvalla seurantakaudella. Pohjois-Savon väkiluku kasvoi 189 asukkaan verran.

Lappeenranta houkuttelee paluumuuttajia takaisin – kehittyvät etätyömahdollisuudet saattavat lisätä paluumuuttoa

Lappeenrannan ja Imatran kaupungit perustavat verkkosivuston ja nostavat sosiaalisessa mediassa aiemmin Lappeenrannassa asuneiden tai opiskelleiden innostusta muuttaa takaisin Etelä-Karjalaan.

Pohjois-Savon ensimmäiseen aluevaltuustoon valitaan 69 valtuutettua

Aluevaltuuston paikkaluku perustuu maakunnan asukaslukuun elokuun lopussa. Pohjois-Savossa oli elokuun lopussa vajaat 249 000 asukasta.

Etelä-Savon väki vähenee, mutta tahti on hiipumassa

Etelä-.Savon väkiluku on tippunut tänä vuonna 0,3 prosentilla. Suurin ongelma on se, ettei syntyneiden ja kuolleiden määrät ole lähelläkään tasapainoa.

Salon väkiluvussa nousun merkkejä

Taustalla on parantunut työllisyystilanne. Erityisesti kauppa-, ICT- ja metalliteollisuuden suhdanteet ovat kehittyneet suotuisasti. 

Kaupungin tempaus: Mikkeli muistaa syntyviä vauvoja kaupunkiteemaisilla myssyillä

Kaupungilta luvataan, että mikäli pipot saavat hyvän vastaanoton, kaupunki saattaa tilata niitä myös lisää.

Pohjois-Savon väkiluku säilynyt liki ennallaan ensimmäisen vuosipuoliskon – aiempina vuosina väkiluku tippunut sadoilla

Hyvää tilannetta selittää muuttoliikkeen koheneminen. Tilastokeskuksen mukaan Pohjois-Savon väkiluku laski kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa vain 86 henkeä.

Käytettyjä autoja ostettiin Pohjois-Karjalassa yli kymmenen kertaa enemmän kuin uusia menopelejä

Koronatauti hyydytti etenkin uusien autojen kauppaa viime vuonna. Pohjoiskarjalaisia kiinnostivat huomattavasti enemmän käytetyt kuin uudet ajoneuvot.

Rokotteen saaminen kotikunnan ulkopuolella on helpottunut: kesäasukas voidaan rokottaa myös mökkikunnassa, jos aikaehto täyttyy

Koronarokotukset annetaan lähtökohtaisesti vain kotikunnassa, ellei toisella paikkakunnalla oleskella kuukausia. Rokotusten välissä muuttava henkilö saa toisen rokoteannoksen uudella kotipaikkakunnallaan, vaikka rokotusväli venyisi.

Kanta-Hämeen väkiluku on kasvussa seitsemän vuoden laskukauden jälkeen

Väestönlisäys oli Kanta-Hämeessä alkuvuonna noin 160 ihmistä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kanta-Hämeessä on nyt 170 740 asukasta. Eniten uusia asukkaita vetää Hämeenlinnan seutu.

Valtakunnallinen syntyvyyden nousu ei näy Meri-Lapissa – alueella syntyvyys on viime vuoden tasolla

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä synnytykset eivät ole lisääntyneet, kuten muualla Suomessa keskimäärin.

“Alkoi tuntua, että kyllä tähän yksi vauva mahtuisi”, sanoo tuore äiti – syntyneiden määrä laski Suomessa kymmenen vuotta, mutta nyt sen nousu kiihtyy

Lapsia syntyi tammi-toukokuussa reilut kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vaikka kasvu kiihtyi, ei se tutkijan mukaan vielä juurikaan vaikuta väestön uusiutumiseen.

Janakkalan väkimäärä hyvässä kasvussa alkuvuonna

Janakkalassa on nyt 118 asukasta enemmän kuin vuoden vaihteessa.

Pohjois-Savon väkiluku laski huomattavasti aiempaa vähemmän alkuvuonna – taustalla muuttovoitto

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Pohjois-Savon väkiluku laski 175 asukkaan verran tämän vuoden tammi–toukokuussa. Esimerkiksi viime vuonna väkiluku laski alkuvuodesta noin 600 henkeä. Pienempää väestötappiota selittää muuttoliike.

Kuka pelasti asukkaat veronkorotukselta? Nousiko asukasluku vain maahanmuuton vuoksi? Yle tarkisti hämäläisten ehdokkaiden vaaliväitteitä

Löysimme epätosia, osin epätosia ja myös tosia väitteitä hämäläisehdokkaiden vaalikampanjoista. Väitteitä on koottu vaalilehdistä, yleisönosastokirjoituksista ja vaalimainoksista.

Syntyvyyden lasku ja kyläkouluverkon säilyttäminen ovat hankala yhtälö – kuuntele Kuntarundin Oulaisten vaalikeskustelu Yle Areenasta

Kiinteistöverotuloja toivotaan tuulivoimapuistosta. Uusia yrityksiä kuitenkin kaivataan myös Oulaisiin. Liikenneyhteydet eri suuntiin ovat hyvät, ja uusia kuntalaisia voisi houkutella etätyömahdollisuudella.

Etelä-Pohjanmaan väki vähenee rajusti tuoreimmassakin väestöennusteessa – Soinin ja Vimpelin väestä katoaa kolmannes

Väki vähenee Suomessa rajusti, eikä Etelä-Pohjanmaa sijoitu tässä kehityksessä voittajiin. Konsulttitoimiston uusimmassa ennusteessa pahin väestökato odottaa Vimpeliä ja Soinia.

Kiinan laskeva syntyvyys ja väestön ikääntyminen säikäytti maan johdon purkamaan kahden lapsen politiikan – jatkossa lapsia saa hankkia kolme

Kahden lapsen politiikkaan siirryttiin vuonna 2016, mutta se ei saanut syntyvyyttä nousuun. Siksi nyt siirrytään kolmen lapsen politiikkaan. Asiantuntijoiden mukaan pelkkä rajan nosto tuskin riittää lisäämään syntyvyyttä.

Väki väheni alkuvuonna aiempaa vähemmän

Väkiluvun laskun vähentyminen selittyy muuttoliikkeellä. Pohjois-Savo sai tammi-huhtikuussa muuttovoittoa muista maakunnista 61 henkilöä.

Kiinalaisten määrä kasvoi ennätyksellisen vähän – yhden lapsen politiikasta luopuminen ei saanut kansaa lapsitalkoisiin

Kiinassa kerran vuosikymmenessä tehtävän väestönlaskennan mukaan kiinalaisia on nyt 1,41 miljardia. Väkimäärä lisääntyi runsaalla viidellä prosentilla, mikä on vähiten sitten yhden lapsen politiikan käyttöönoton.

Pohjois-Savon väkiluvun väheneminen hidastunut alkuvuonna

Väkiluvun vähenemisen hidastuminen johtuu muuttoliikkeestä.

Kiinassa syntyvyys saattaa laskea alle kymmenen miljoonan seuraavien viiden vuoden aikana

Kiinalaisen väestötieteilijän mukaan syntyvyys laskee, ellei Kiinan johto luovu kahden lapsen politiikastaan.

Torstai 11.3.2021 (tv)

Maskipakko liikennevälineissä. Syntyvyys. Kiuasfirmat. Sääennuste.

Suomalaisten elinikä ei ehkä pitenekään odotetusti, mutta valtiovarainministeriö ei muuta arviota kestävyysvajeesta

Esimerkiksi uudet lääketieteelliset hoidot voisivat pidentää elinikää ennakoitua nopeammin.

Eläkehaaveet tulivat kerrankin askeleen lähemmäs: Uusi ennuste lyhentäisi työputkea – samoin elinikää

Viisi kysymystä: Mitä seuraa, jos suomalaiset eivät eläkään niin vanhoiksi kuin aiemmin ennustettiin.

Neljän lapsen äiti päätti muuttaa kaupungista syrjäiseen Miehikkälään – vuokrasi perheelleen kaksi omakotitaloa: "Saatan ostaa viikon ruuat kerralla"

Kaikki pienet kunnat eivät kuihdu. Venäjän rajan tuntumassa sijaitsevaan alle 2000 asukkaan Miehikkälään muutti viime vuonna yli sata ihmistä.

Puolanka korottaa vauvarahan 500 euroon

Puolangan kunnassa toivotaan, että vauvarahaa menisi mahdollisimman paljon.

Orimattilan väkiluku laski

Orimattilasta muutetaan etenkin Lahteen, mutta kaupungin vetovoima on kasvanut Helsingin ja Porvoon seuduilla.

Miehikkälän väkiluku kasvoi viime vuonna ainoana Kymenlaaksossa – kunnanjohtaja pitää kasvua merkittävänä: ''Erittäin myönteistä''

Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen uskoo, että väkiluku jatkaa Miehikkälässä edelleen kasvuaan.

Espoonlahden uimahalliin kaavaillaan laajaa remonttia, myös laajentaminen harkinnassa

Espoon kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2021–2030 Espoonlahden uimahallin peruskorjaukseen ja laajennukseen on varattu 23,99 miljoonaa euroa.

Meri-Lappi menetti viime vuonna yli 600 asukasta – moni kunta putosi uudelle tuhatluvulle

Yksikään Meri-Lapin kunta ei onnistunut kasvattamaan asukaslukuaan viime vuonna.

Torstai 21.1.2021 (radio)

USA:n uusi presidentti Joe Biden on aloittanut työt. Suomesta on löydetty 399 uutta koronatartuntaa. Ulkoministeriö suosittelee, että suomalaiset eivät matkusta ollenkaan Brittein saarille ja Etelä-Afrikkaan. Suomen asukasmäärä kasvoi viime vuonna maahanmuuton ansiosta. Sää lämpenee perjantaina ja etelässä sataa vettä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle