Uusimmat artikkelit
JSN:ltä langettava päätös Keskisuomalaiselle – päätoimittajan kolumni oli "halventava ja leimaava"
JSN:n päätöksen mukaan kirjoituksessa tuotiin naisten sukupuoli esiin asiaankuulumattomasti ja halventavasti.
Somen metsästyskeskustelussa ammutaan kovilla puolin ja toisin – joukko harrastajia perusti ryhmän, joka ei provosoidu, vaikka yllytettäisiin
Asiallinen keskustelu mielipiteitä jakavista aiheista sosiaalisessa mediassa voi olla vaikeaa. Joukko metsästäjiä kyllästyi asiattomuuksiin ja pyrkii parantamaan tilannetta omilla avauksillaan.
Jamie Vesterisen kolumni: Virheen palkkana on julkisuudessa häpäisy, ja siksi keskustelukulttuurimme on jatkuvaa kinastelua
Kohdistamme huomiomme toistemme arvosteluun, ja se kannustaa meitä viisastumisen sijaan hölmöyteen, Jamie Vesterinen kirjoittaa.
Laura Hallamaan kolumni: Näkiköhän joku, että kaadoin kahviini tavallista maitoa?
Ihmisellä on aina ollut tarve tehdä ryhmistä osa identiteettiään. Nykyään ryhmät vain koettavat vaikuttaa kaikkeen, kirjoittaa Hallamaa.
Kari Enqvistin kolumni: Jos haluaa rationaalista keskustelua, sitä pitää käydä kielellä, jonka toinen ymmärtää
Usein emme vaivaudu kuuntelemaan toista vaan panemme hänen suuhunsa sanat, jotka olemme hänelle roolittaneet, kirjoittaa Enqvist.
Auli Viitalan kolumni: Päivystys on pelottava paikka, kun vika on päässä
Psykiatrinen potilas tarvitsisi hätätilanteessa ensiavuksi turvallisuuden tunteen vahvistamista. Kokemukseni mukaan juuri siitä on puutetta päivystyksessä, kirjoittaa Viitala.
Raisa Omaheimon kolumni: Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuus muodostuu
Ihmisen perustarpeiden tulee olla täytetty, jotta voimia pitemmälle katsomiseen riittää. Jos elämä on selviytymistä, ei tulevaisuuksien kuvittelemiseen ole tilaa, kirjoittaa Omaheimo.
Pitkän uran kassalla tehnyt Tuija Hanhisalo on nähnyt nuorten hylkäävän kaupan alan, koska ”asiakas haukkui huoraksi ja varkaaksi”
Kaupan kassa saattaa olla joillekin päivän ainoa kohtaaminen. Asiakkaat purkavat usein etenkin vihaisia tunteitaan myyjiin, tietää Tuija Hanhisalo.
Viikon Tuukka: Turvallisempi tila – vapaan ajattelun terrorisointia vai yksinkertainen työkalu?
Turvallinen tila on levinnyt marginaalista valtavirtamedian hampaisiin. Toiset puhuvat empatiasta, toiset ennakoivat vapaan debatin loppua. Taiteessa se on yksi mahdollinen työkalu.
Sanna Marinin bileuutisoinnista riittää opittavaa, vaikka JSN antoi vapauttavia – asiantuntija: ”Media onnistui korkeintaan tyydyttävästi”
Tässä jutussa viestintäasiantuntija Harri Saukkomaa ja journalistiikan professori Mikko Villi analysoivat uutismedioiden toimintaa pääministerin biletapauksessa.
Pekka Seppäsen kolumni: Tiesitkö, että Suomessa on maahanjäämisvero
Epämieluisan veron saa näyttämään muidenkin silmissä epämieluisalta, kun antaa sille inhottavan nimen, kirjoittaa Seppänen.
Johanna Vuorelman kolumni: Median uutisointi voi näyttää vinoutuneelta, jos se ei vastaa poliittisia mieltymyksiäsi
Syytteitä median vinoutuneesta uutisoinnista on viime vuosina totuttu kuulemaan perussuomalaisten suusta. Uskomus median vihamielisyydestä on kuitenkin vanhempaa perua, kirjoittaa Vuorelma.
Joka neljännen nuoren miehen mielestä keskustelu on asia, joka täytyy ”voittaa” – räp-artisti Ibe: ”Moni tuntee, että maailma on heitä vastaan”
Nuorille miehille voittaminen on tärkeää keskustelussa.
Raisa Omaheimon kolumni: Miksi kansanedustajat vastustavat argumentteja joita kukaan ei ole esittänyt?
Translain yhteydessä eduskunnassa käyty keskustelu oli ala-arvoista ja demokratian irvikuva, kirjoittaa Omaheimo.
Sosiaalityöntekijä aloittaa luottamuksen rakentamisen aina nollasta: ”Jos nuori on vihainen tai haistattelee, olen onnistunut”
Sosiaalityöntekijät Camilla Jokela ja Maija Haapala kohtaavat nuoria Tiktokissa ja tosielämässä. Molemmille on kunnia-asia saada nuorilta viestejä, joissa he avautuvat pahasta olosta.
"Saatetaan kysyä, että mikäs se sinä olet" – Mekkoon pukeutunut pikkukaupungin nuori joutuu välillä piiloutumaan ruokakaupan hyllyjen väliin
Lieksan sateenkaarinuoret kuulevat usein alatyylistä nimittelyä. Monen nuoren kohdalla häirintä johtaa toiselle paikkakunnalle muuttamiseen jo peruskoulun jälkeen.
Jari Ehrnroothin kolumni: Syntymättömien oikeus elämään tulisi lukea perustuslakiin
Ylikuumentunut kiista oikeudesta aborttiin ei saisi estää syntymättömien oikeuksien parantamista, esittää Ehrnrooth kolumnissaan.
Tältä näytti Suomen ensimmäinen keskustelufestivaali: Hämeenlinnassa keskusteltiin toivosta, kuolemasta, politiikan tabuista ja koirien älystä
Hyvin sanottu -festivaali keräsi Hämeenlinnaan poliitikkoja, julkisuuden henkilöitä, asiantuntijoita ja tavallisia kansalaisia keskustelemaan toistensa kanssa. Keskusteluihin osallistui satoja ihmisiä.
Tässä pelissä kohtaat mahdottomia mukuloita ja kiukkuisia vanhempia – kokeile, selviätkö opettajana, terkkarina tai junnuvalmentajana
Miten sinä pärjäät terkkarin, opettajan tai valmentajan saappaissa.
Skitsofreniaa sairastava Jolanda Mikkola, 23, toivoo, ettei kukaan ajattelisi: "Hitsi sä olet hullu" – katso neljä tarinaa siitä, miten vaikea uutinen kohdataan
Näin kohtaat vaikean uutisen tai elämäntarinan.
Pekka Seppäsen kolumni: Teidän äiti tekee loukkaavia mainoksia
Elinkeinoelämän keskusliiton mainos antaa omituisen kuvan taloudesta ja työnjaosta, kirjoittaa Seppänen.
Testaa, osaatko tehdä keskustelusta tasavertaisen!
Heikommassa asemassa olevalle voi jäädä vain kuuntelijan ja myötäilijän osa.
Konflikti syntyy, kun puheyhteys katkeaa
Konfliktit ovat osa normaalia arkea. Pahinta, mitä konfliktin kohdatessa voi tehdä, on lakaista se maton alle.
Näin pääset mukaan Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleille omalta ruudultasi – lähetä kysymyksesi keskustelijoille etukäteen
Voit seurata festareita paikan päällä, Yle Areenassa, Yle palvelussa ja Hyvin sanotun some-kanavien kautta. Chatin kautta pääset osallistumaan keskusteluun.
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali haluaa antaa ilmatilaa tavallisten suomalaisten ajatuksille – mukana nimekkäitä keskustelijoita
Tapahtumassa on kolmenlaisia keskusteluita: julkisia, luottamuksellisia ja pop up -keskusteluja. Hämeenlinnassa järjestettävä festivaali nostaa keskiöön tavallisen kansalaisen puheen.
Hyvin sanottu -keskustelufestivaalilla mukana nimekkäitä keskustelijoita – tavoitteena syventää ymmärrystä toisistamme
Keskustelufestivaali järjestetään 30.9.–1.10.2022 Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Osaa keskusteluista voi seurata Yle Areenassa ja Yle.fi:ssä.
Ministeri Kurvinen sai kritiikkiä turkisalan tukemisesta ja vastasi kipakasti – tutkija: "Poliitikoilla on vielä opittavaa somekeskusteluissa luovimisessa"
Tulevaisuudessa tarvitaan jonkinlaista linjanvetoa siitä, mitä poliitikot voivat mainostaa ja kommentoida, arvioi poliitikkojen someviestintää tutkiva lehtori Elisa Kannasto.
Tuija Siltamäen kolumni: Kumpi on sinulle arvokkaampaa – Tuntemattomien tykkäykset vai kavereiden yksityisyys?
Myös juhlivilla ihmisillä on oikeus yksityisyyteen, eikä kenenkään pitäisi joutua tahtomattaan sisällöksi muiden someen, kirjoittaa Siltamäki.
Asta Lepän kolumni: Mistä johtuu ilmastonmuutoskeskustelun aggressiivisuus?
Kun media uutisoi ilmastonmuutoksesta ja ympäristöuhista, osa some-keskustelijoista nauraa tai kiukustuu. Millä tavoin tähän pitäisi suhtautua? miettii tietokirjailija Asta Leppä.
Tommi Mäen kuuleminen aiheutti kriittisiä puheenvuoroja Kokoomuksen sisällä – Viinamäki: Kunnon keskustelu säännöistä paikallaan
Valtuustoryhmä jää kuitenkin odottamaan, miten muut puolueet ja niiden ryhmäpuheenjohtajat asiaan suhtautuvat.
Mediatutkija pääministeri Marinista: "Kysymys sukupuolesta ei typisty siihen, olisiko miespoliitikkoa kohdeltu samoin"
Tutkijoiden mielestä bilevideoista seurannut keskustelu paljastaa ennen kaikkea kansalaisten käsityksiä pääministeri-instituutiosta ja lisää tietoa siitä, keitä nykyvallan liepeille on päässyt.
SDP:n valtuutettu Antonio Teca järkyttyi, kun keskustelu Vaasan valtuustossa yltyi maanantaina rasistiseksi: "Ikinä ei ole ollut noin kamalaa oloa"
Keskustelu syrjimättömyydestä karkasi Vaasan valtuustossa maahanmuuton kritisoimiseksi. Perussuomalaisten valtuutettu suomi maahanmuuttopolitiikkaa, joka sallii maahantulon "huonommista kulttuureista".
Kansanedustaja Jukka Mäkysen Pride-kolumni Ilkka-Pohjalaisessa nosti raivon sosiaalisessa mediassa – JSN:ään tehty kantelu
Kolumnissa väitetään koulujen opetusta "sukupuolihömpäksi" ja viitataan Pride-tapahtumiin sanomalla, että "ihmismielen voi turruttaa hyväksymään kaikki kyseenalainen normaaliksi". Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajan mukaan Mäkysen kolumnin sisältö mahtuu sananvapauden raameihin.
Riku Siivosen kolumni: Ovatko alinopeutta ajavat ihmiskunnan syöpä?
Maalla pääsee harjoittelemaan taitoa, joka somessa uhkaa unohtua: kuinka kohdata ihminen, joka ajattelee asioista toisin kuin minä.
Perttu Pölösen kolumni: On parempi tulla muiden kanssa toimeen kuin olla yksin oikeassa
Jotta aito dialogi voi tapahtua, meidän pitäisi luopua ajattelutavasta, että toinen ihminen on saatava ajattelemaan samalla tavalla kuin me itse, kirjoittaa Pölönen.
Ulla Järven kolumni: Kuka selittäisi puritaaneille, että seksistä voi nauttia?
Sellaisen silmin, joka on kokenut seksuaalisen vapautumisen ihanuuden, meneillään on kummallinen aika. Nyt puritaanit määrittelevät, mitä rakkauteen ja seksiin kuuluu: lähinnä vain ongelmia.
Hyvin sanottu: Vihapuhe on väkivaltaa, josta hyötyy harva, mutta ilmiötä tutkivat halutaan hiljentää
Hyvin sanottu -kumppanikirjoitus.
Hyvin sanottu: Häirinnän pelko ei saa sammuttaa nuorten vaikuttamisen paloa
Hyvin sanottu -kumppanikirjoitus.
Nuoret perustivat filosofiakerhon, jossa kaikkien yllätykseksi parasta on kuunteleminen: “On haluttu saada kiinni siitä, mitä toinen yrittää selittää”
Filosofia toi nuoret yhteen korona-aikana Tikkurilassa.
Spotify-historiaa tehnyttä Pihlajaa, 27, ei kiinnosta artisti-imagon rakentaminen: "Onko sillä lopulta mitään väliä kuka olen?"
Pihlaja on iloinen, ettei saanut listamenestystä aiemmin.
Poliisi rauhoittelee imatralaisia: Ulkona liikkumista tai väkivaltaa kaduilla ei tarvitse pelätä
Imatra on noussut uutisotsikoihin viime aikoina bussikuskin tapon yrityksen ja pizzeriayrittäjän pahoinpitelyn vuoksi. Sekä Imatran poliisi että kaupunki muistuttavat, että poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on kaupungin väkilukuun suhteutettuna normaalin yleisellä tasolla.
Twitter-botit uhkaavat kaataa Elon Muskin miljardikaupan – Arttu ja Inkeri synnyttivät suomea puhuvan rokotevastaisen botin päivässä
Elon Musk laittoi Twitter-diilin jäihin siihen saakka, kunnes botti- ja valetilien määrä on selvitetty
Emmi Nuorgamin kolumni: Myös mukava mies voi olla seksuaalirikollinen
Teini-ikäisenä luulin, että aikuisten miesten huomio johtui siitä, että näytin aikuiselta. Nyt olen tajunnut sen johtuneen siitä, että näytin teiniltä, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.
Yle järjestää uuden Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin – keskustelijat tapaavat syksyllä Hämeenlinnassa
Hyvin sanottu -festivaali rohkaisee suomalaisia osallistumaan keskusteluihin tarjoamalla positiivisia kokemuksia. Osa keskusteluista nähdään myös Ylen kanavilla.
Sotaa työkseen selittävän Mika Aaltolan elämä mullistui kolme viikkoa sitten, kun hänen esikoisensa syntyi: "Lapsen silmistä näkee toivon"
Mika Aaltola puhuu toivosta Menikö tunteisiin? -ohjelmassa
Antti Röngän kolumni: Nyt jos koskaan olisi syytä pysyä sovussa
On kerta toisensa jälkeen yhtä hämmästyttävää nähdä riitelyä uutissivustojen kommenttipalstoilla. Näinä aikoina viha on erityisen tuhoisaa ja tarpeetonta, kirjoittaa Rönkä.
Someriita voi räjähtää ilmastonmuutoksesta tai lasten kengistä – Kun keskustelussa mokaa, kaipaa moni myötätuntoa: "Ihmiset halusivat synninpäästön"
Mokaaminen pelottaa somekeskustelijoita.
Ulla Järven kolumni: Miksi jonkun koti saa toisen raivoihinsa?
Meidän on kovin helppoa arvostella toisten ihmisten elämäntapaa, valintoja ja ulkomuotoa. Mutta kun arvostelun kohteena on, miltä kotisi näyttää, tuntuu kuin rikottaisiin jotain pyhää, Ulla Järvi kirjoittaa.
Hyvin sanottu: Lapsi tarvitsee vanhempien, päiväkodin ja koulun tukea kasvaakseen hyväksi keskustelijaksi
Hyvin sanottu -kumppanikirjoitus.
Julia Thurénin kolumni: Tiedän kyllä ratkaisun ongelmiini, mutten silti jaksa yrittää ratkaista niitä
Hyväntahtoinen ratkaisukeskeisyys luo herkästi paineita ihmiselle, jonka voimavarat ovat jo valmiiksi vähissä. Vaikeimpia tilanteita ei aina edes voi ratkaista, kirjoittaa Thurén.