Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pekka Mervolas kolumn 13.11.2009

JSN:ltä langettava päätös Keskisuomalaiselle – päätoimittajan kolumni oli "halventava ja leimaava"

JSN:n päätöksen mukaan kirjoituksessa tuotiin naisten sukupuoli esiin asiaankuulumattomasti ja halventavasti.

Veera Kivistö passissa

Somen metsästyskeskustelussa ammutaan kovilla puolin ja toisin – joukko harrastajia perusti ryhmän, joka ei provosoidu, vaikka yllytettäisiin

Asiallinen keskustelu mielipiteitä jakavista aiheista sosiaalisessa mediassa voi olla vaikeaa. Joukko metsästäjiä kyllästyi asiattomuuksiin ja pyrkii parantamaan tilannetta omilla avauksillaan.

Jamie Vesterinen.

Jamie Vesterisen kolumni: Virheen palkkana on julkisuudessa häpäisy, ja siksi keskustelukulttuurimme on jatkuvaa kinastelua

Kohdistamme huomiomme toistemme arvosteluun, ja se kannustaa meitä viisastumisen sijaan hölmöyteen, Jamie Vesterinen kirjoittaa.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Näkiköhän joku, että kaadoin kahviini tavallista maitoa?

Ihmisellä on aina ollut tarve tehdä ryhmistä osa identiteettiään. Nykyään ryhmät vain koettavat vaikuttaa kaikkeen, kirjoittaa Hallamaa.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Jos haluaa rationaalista keskustelua, sitä pitää käydä kielellä, jonka toinen ymmärtää

Usein emme vaivaudu kuuntelemaan toista vaan panemme hänen suuhunsa sanat, jotka olemme hänelle roolittaneet, kirjoittaa Enqvist.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Päivystys on pelottava paikka, kun vika on päässä

Psykiatrinen potilas tarvitsisi hätätilanteessa ensiavuksi turvallisuuden tunteen vahvistamista. Kokemukseni mukaan juuri siitä on puutetta päivystyksessä, kirjoittaa Viitala.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuus muodostuu

Ihmisen perustarpeiden tulee olla täytetty, jotta voimia pitemmälle katsomiseen riittää. Jos elämä on selviytymistä, ei tulevaisuuksien kuvittelemiseen ole tilaa, kirjoittaa Omaheimo.

Tuija Hanhisalo.

Pitkän uran kassalla tehnyt Tuija Hanhisalo on nähnyt nuorten hylkäävän kaupan alan, koska ”asiakas haukkui huoraksi ja varkaaksi”

Kaupan kassa saattaa olla joillekin päivän ainoa kohtaaminen. Asiakkaat purkavat usein etenkin vihaisia tunteitaan myyjiin, tietää Tuija Hanhisalo.

Viikon Tuukka eli toimittaja Tuukka Pasanen katsoo vaaleanpunaisten pilvenhattaroiden keskellä ympärilleen, taustalla teksti "turvallisempi tila".

Viikon Tuukka: Turvallisempi tila – vapaan ajattelun terrorisointia vai yksinkertainen työkalu?

Turvallinen tila on levinnyt marginaalista valtavirtamedian hampaisiin. Toiset puhuvat empatiasta, toiset ennakoivat vapaan debatin loppua. Taiteessa se on yksi mahdollinen työkalu.

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kommentoi sosiaalisessa mediassa levinneitä juhlimisvideoita tiedotustilaisuudessa sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Kuopion Musiikkikeskuksella 18. elokuuta.

Sanna Marinin bileuutisoinnista riittää opittavaa, vaikka JSN antoi vapauttavia – asiantuntija: ”Media onnistui korkeintaan tyydyttävästi”

Tässä jutussa viestintäasiantuntija Harri Saukkomaa ja journalistiikan professori Mikko Villi analysoivat uutismedioiden toimintaa pääministerin biletapauksessa.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Tiesitkö, että Suomessa on maahanjäämisvero

Epämieluisan veron saa näyttämään muidenkin silmissä epämieluisalta, kun antaa sille inhottavan nimen, kirjoittaa Seppänen.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

Johanna Vuorelman kolumni: Median uutisointi voi näyttää vinoutuneelta, jos se ei vastaa poliittisia mieltymyksiäsi

Syytteitä median vinoutuneesta uutisoinnista on viime vuosina totuttu kuulemaan perussuomalaisten suusta. Uskomus median vihamielisyydestä on kuitenkin vanhempaa perua, kirjoittaa Vuorelma.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Miksi kansanedustajat vastustavat argumentteja joita kukaan ei ole esittänyt?

Translain yhteydessä eduskunnassa käyty keskustelu oli ala-arvoista ja demokratian irvikuva, kirjoittaa Omaheimo.

Sosiaalityöntekijät Camilla Jokela ja Maija Haapala.

Sosiaalityöntekijä aloittaa luottamuksen rakentamisen aina nollasta: ”Jos nuori on vihainen tai haistattelee, olen onnistunut”

Sosiaalityöntekijät Camilla Jokela ja Maija Haapala kohtaavat nuoria Tiktokissa ja tosielämässä. Molemmille on kunnia-asia saada nuorilta viestejä, joissa he avautuvat pahasta olosta.

Ihmisen pään profiili, taustalla trans-lippu.

"Saatetaan kysyä, että mikäs se sinä olet" – Mekkoon pukeutunut pikkukaupungin nuori joutuu välillä piiloutumaan ruokakaupan hyllyjen väliin

Lieksan sateenkaarinuoret kuulevat usein alatyylistä nimittelyä. Monen nuoren kohdalla häirintä johtaa toiselle paikkakunnalle muuttamiseen jo peruskoulun jälkeen.

 Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth studiomuotokuvassa.

Jari Ehrnroothin kolumni: Syntymättömien oikeus elämään tulisi lukea perustuslakiin

Ylikuumentunut kiista oikeudesta aborttiin ei saisi estää syntymättömien oikeuksien parantamista, esittää Ehrnrooth kolumnissaan.

Kakis naista seisoo mustan pienen pöydän ääressä ja katsoo toisiaan hymyille Hämeenlinnan verkatehtaan aulassa.

Tältä näytti Suomen ensimmäinen keskustelufestivaali: Hämeenlinnassa keskusteltiin toivosta, kuolemasta, politiikan tabuista ja koirien älystä

Hyvin sanottu -festivaali keräsi Hämeenlinnaan poliitikkoja, julkisuuden henkilöitä, asiantuntijoita ja tavallisia kansalaisia keskustelemaan toistensa kanssa. Keskusteluihin osallistui satoja ihmisiä.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Teidän äiti tekee loukkaavia mainoksia

Elinkeinoelämän keskusliiton mainos antaa omituisen kuvan taloudesta ja työnjaosta, kirjoittaa Seppänen.

Kuvassa Tasavertainen keskustelu-testin hahmoja 4 kappaletta.

Testaa, osaatko tehdä keskustelusta tasavertaisen!

Heikommassa asemassa olevalle voi jäädä vain kuuntelijan ja myötäilijän osa.

Hermostunut Hyvin sanottu -robotti.

Konflikti syntyy, kun puheyhteys katkeaa

Konfliktit ovat osa normaalia arkea. Pahinta, mitä konfliktin kohdatessa voi tehdä, on lakaista se maton alle.

Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin juontajat.

Näin pääset mukaan Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleille omalta ruudultasi – lähetä kysymyksesi keskustelijoille etukäteen

Voit seurata festareita paikan päällä, Yle Areenassa, Yle palvelussa ja Hyvin sanotun some-kanavien kautta. Chatin kautta pääset osallistumaan keskusteluun.

Hyvin sanottu -fetivaalin juontajat Marleena Lammikko, Milla Madetoja, Jussi-Pekka Rantala ja Aliisa Ristmeri.

Hyvin sanottu -keskustelufestivaali haluaa antaa ilmatilaa tavallisten suomalaisten ajatuksille – mukana nimekkäitä keskustelijoita

Tapahtumassa on kolmenlaisia keskusteluita: julkisia, luottamuksellisia ja pop up -keskusteluja. Hämeenlinnassa järjestettävä festivaali nostaa keskiöön tavallisen kansalaisen puheen.

Hyvin sanottu -fetivaalin juontajat Marleena Lammikko, Milla Madetoja, Jussi-Pekka Rantala ja Aliisa Ristmeri.

Hyvin sanottu -keskustelufestivaalilla mukana nimekkäitä keskustelijoita – tavoitteena syventää ymmärrystä toisistamme

Keskustelufestivaali järjestetään 30.9.–1.10.2022 Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Osaa keskusteluista voi seurata Yle Areenassa ja Yle.fi:ssä.

Ministeri Antti Kurvinen

Ministeri Kurvinen sai kritiikkiä turkisalan tukemisesta ja vastasi kipakasti – tutkija: "Poliitikoilla on vielä opittavaa somekeskusteluissa luovimisessa"

Tulevaisuudessa tarvitaan jonkinlaista linjanvetoa siitä, mitä poliitikot voivat mainostaa ja kommentoida, arvioi poliitikkojen someviestintää tutkiva lehtori Elisa Kannasto.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Kumpi on sinulle arvokkaampaa – Tuntemattomien tykkäykset vai kavereiden yksityisyys?

Myös juhlivilla ihmisillä on oikeus yksityisyyteen, eikä kenenkään pitäisi joutua tahtomattaan sisällöksi muiden someen, kirjoittaa Siltamäki. 

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Mistä johtuu ilmastonmuutoskeskustelun aggressiivisuus?

Kun media uutisoi ilmastonmuutoksesta ja ympäristöuhista, osa some-keskustelijoista nauraa tai kiukustuu. Millä tavoin tähän pitäisi suhtautua? miettii tietokirjailija Asta Leppä.

Vaasa Festivalin promoottori Tommi Mäki

Tommi Mäen kuuleminen aiheutti kriittisiä puheenvuoroja Kokoomuksen sisällä – Viinamäki: Kunnon keskustelu säännöistä paikallaan

Valtuustoryhmä jää kuitenkin odottamaan, miten muut puolueet ja niiden ryhmäpuheenjohtajat asiaan suhtautuvat.

Sanna Marin pitää puhetta.

Mediatutkija pääministeri Marinista: "Kysymys sukupuolesta ei typisty siihen, olisiko miespoliitikkoa kohdeltu samoin"

Tutkijoiden mielestä bilevideoista seurannut keskustelu paljastaa ennen kaikkea kansalaisten käsityksiä pääministeri-instituutiosta ja lisää tietoa siitä, keitä nykyvallan liepeille on päässyt.

Antonio Teca Black lives Matter -mielenilmauksessa

SDP:n valtuutettu Antonio Teca järkyttyi, kun keskustelu Vaasan valtuustossa yltyi maanantaina rasistiseksi: "Ikinä ei ole ollut noin kamalaa oloa"

Keskustelu syrjimättömyydestä karkasi Vaasan valtuustossa maahanmuuton kritisoimiseksi. Perussuomalaisten valtuutettu suomi maahanmuuttopolitiikkaa, joka sallii maahantulon "huonommista kulttuureista".

Ilkka-Pohjalainen lehti pöydällä.

Kansanedustaja Jukka Mäkysen Pride-kolumni Ilkka-Pohjalaisessa nosti raivon sosiaalisessa mediassa – JSN:ään tehty kantelu

Kolumnissa väitetään koulujen opetusta "sukupuolihömpäksi" ja viitataan Pride-tapahtumiin sanomalla, että "ihmismielen voi turruttaa hyväksymään kaikki kyseenalainen normaaliksi". Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajan mukaan Mäkysen kolumnin sisältö mahtuu sananvapauden raameihin.

Riku Siivonen, Helsinki, 14.9.2018

Riku Siivosen kolumni: Ovatko alinopeutta ajavat ihmiskunnan syöpä?

Maalla pääsee harjoittelemaan taitoa, joka somessa uhkaa unohtua: kuinka kohdata ihminen, joka ajattelee asioista toisin kuin minä.

Kolumnisti Perttu Pölönen.

Perttu Pölösen kolumni: On parempi tulla muiden kanssa toimeen kuin olla yksin oikeassa

Jotta aito dialogi voi tapahtua, meidän pitäisi luopua ajattelutavasta, että toinen ihminen on saatava ajattelemaan samalla tavalla kuin me itse, kirjoittaa Pölönen.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Kuka selittäisi puritaaneille, että seksistä voi nauttia?

Sellaisen silmin, joka on kokenut seksuaalisen vapautumisen ihanuuden, meneillään on kummallinen aika. Nyt puritaanit määrittelevät, mitä rakkauteen ja seksiin kuuluu: lähinnä vain ongelmia.

Kahdet kengät: leveämmät ruskeat kevytjalkineet ja kapeammat perusmaiharit, mustat.

Poliisi rauhoittelee imatralaisia: Ulkona liikkumista tai väkivaltaa kaduilla ei tarvitse pelätä

Imatra on noussut uutisotsikoihin viime aikoina bussikuskin tapon yrityksen ja pizzeriayrittäjän pahoinpitelyn vuoksi. Sekä Imatran poliisi että kaupunki muistuttavat, että poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on kaupungin väkilukuun suhteutettuna normaalin yleisellä tasolla.

Elon Musk.

Twitter-botit uhkaavat kaataa Elon Muskin miljardikaupan – Arttu ja Inkeri synnyttivät suomea puhuvan rokotevastaisen botin päivässä

Elon Musk laittoi Twitter-diilin jäihin siihen saakka, kunnes botti- ja valetilien määrä on selvitetty  

Emmi Nuorgam, Yle, 11.09.2019

Emmi Nuorgamin kolumni: Myös mukava mies voi olla seksuaalirikollinen

Teini-ikäisenä luulin, että aikuisten miesten huomio johtui siitä, että näytin aikuiselta. Nyt olen tajunnut sen johtuneen siitä, että näytin teiniltä, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

Hyvin sanottu -fetivaalin juontajat Marleena Lammikko, Milla Madetoja, Jussi-Pekka Rantala ja Aliisa Ristmeri.

Yle järjestää uuden Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin – keskustelijat tapaavat syksyllä Hämeenlinnassa

Hyvin sanottu -festivaali rohkaisee suomalaisia osallistumaan keskusteluihin tarjoamalla positiivisia kokemuksia. Osa keskusteluista nähdään myös Ylen kanavilla.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Nyt jos koskaan olisi syytä pysyä sovussa 

On kerta toisensa jälkeen yhtä hämmästyttävää nähdä riitelyä uutissivustojen kommenttipalstoilla. Näinä aikoina viha on erityisen tuhoisaa ja tarpeetonta, kirjoittaa Rönkä. 

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Miksi jonkun koti saa toisen raivoihinsa?

Meidän on kovin helppoa arvostella toisten ihmisten elämäntapaa, valintoja ja ulkomuotoa. Mutta kun arvostelun kohteena on, miltä kotisi näyttää, tuntuu kuin rikottaisiin jotain pyhää, Ulla Järvi kirjoittaa.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Tiedän kyllä ratkaisun ongelmiini, mutten silti jaksa yrittää ratkaista niitä 

Hyväntahtoinen ratkaisukeskeisyys luo herkästi paineita ihmiselle, jonka voimavarat ovat jo valmiiksi vähissä. Vaikeimpia tilanteita ei aina edes voi ratkaista, kirjoittaa Thurén.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle