Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rovaniemen kaupungintalo, edustalla lipputankoja ja vihreää nurmikkoa.

Rovaniemi perustaa 30 uutta virkaa ja tointa sote-palveluihin – vakanssit siirtyvät ensi vuonna Lapin hyvinvointialueelle

Rovaniemen hyvinvointilautakunta perustelee uusia vakansseja Rovaniemen palvelutarpeen kasvulla. Tarkoituksena on muun muassa tukea lasten ja nuorten mielen hyvinvointia ja ikäihmisten toimintakykyä.

Anonyymit sisarukset keinussa.

Siun sote on saanut uhkasakon lastensuojelun työstään – aikoo nyt maksaa sosiaalityöntekijöilleen tuhannen euron bonuksia

Ensimmäiseen lisään ovat oikeutettuja ne työntekijät, jotka ovat töissä heinäkuusta vuoden loppuun. Puolivuosittaisen lisän määrä on tuhat euroa.

nuori katsoo ulos ikkunasta

Lappeenrannan ja Luumäen nuoret kiittelevät etsivää nuorisotyötä – luotettavan aikuisen apu on ollut tarpeen virastoasioissa ja henkisessä jaksamisessa

Etsivä nuorisotyö sai verkkokyselyssä lappeenrantalaisilta ja luumäkeläisiltä nuorilta lähes parhaan mahdollisen arvosanan.

Rovaniemen kaupungintalo, edustalla lipputankoja ja vihreää nurmikkoa.

Rovaniemi on laiminlyönyt lastensuojelulakia – epäkohdat ja lainvastaisuudet on korjattava syksyyn mennessä

Lapin aluehallintoviraston mukaan useille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille ei ole nimetty vastaavaa sosiaalityöntekijää. Sosiaalityöntekijöillä on ollut myös liikaa asiakkaita.

Asunnottoman sänky asumispäivystyksessä

Uudenmaan uudet sote-päättäjät kyselyssä: Asunnottomuus poistuu parantamalla mielenterveys- ja päihdepalveluita

Nuorten asunnottomuuden taustalla nähdään päihde- tai mielenterveysongelmia, maksuhäiriömerkintöjä, arjenhallinnan puutteita ja vuokra-asuntojen vähäisyys.

Kokemusasiantuntija Samira Nouri musta paita yllään katsoo kohti ikkunaa, taustalla ikkunalaudalla viherkasvi.

Samira Nouri, 23: "Nuoret eivät edes tiedä, kuka on oma sossu" – lastensuojelun kipeään kriisiin etsitään ratkaisuja Turun yliopistossa

Sijaishuollossa olevien lasten määrä on tuplaantunut 20 vuodessa. Lastensuojelua rasittaa erityisesti sosiaalityöntekijöiden suuri vaihtuvuus. Myös tarjottava apu koetaan pirstaleiseksi.

Lapsi piirtää.

Lapsia ei tavattu eikä työntekijöiden hätää kuultu – selvitimme, miten Kaavin sosiaalipalvelut ajautuivat syvään kriisiin

Kaavin sosiaalipalveluiden tilanne on jo pitkään ollut hyvin synkkä eikä kaikkia lainvastaisuuksia ole vieläkään saatu korjattua. Perusturvalautakunnan puheenjohtajan mukaan ongelmia on lakaistu maton alle.

Huppariin pukeutunut syrjäytynyt nuori mies (selin). Anonyymi.

Etsivä nuorisotyö on saanut Aluehallintovirastolta avustusta yli puoli miljoonaa

Suurimman summan sai Vaasan etsivä nuorisotyö, jolle avustusta myönnettiin 180 000€. Suomessa valtionavustusta etsivään nuorisotyöhön myönnettiin yhteensä 15,6 miljoonaa euroa.

Tuusniemen kunnantalon seinä

Aluehallintovirasto pyytää Tuusniemeltä uutta selvitystä lastenvalvojan tehtävän hoitamisesta

Tuusniemen lastenvalvojan tehtäviä hoitaa kunnan sosiaalijohtaja muiden tehtäviensä ohessa yhden päivän viikossa sekä tunnin puhelinajalla joka työpäivä.

Jari Jokela puhuu aluevaltuuston kokouksessa 2.5.2022

Hoitotyön ammattilaiset haluavat oman johtajan Lapin hyvinvointialueelle – hyvinvointijohtaja Jokela: asia on valmistelussa

Lapin uudelle hyvinvointialueelle vaaditaan hoitotyön tuntevaa johtajaa suoraa hyvinvointialueen johtajan alaisuuteen, sosiaalityön johtajan ja lääketieteellisen johtajan rinnalle.

Nuoret pelaavat korttia torniolaisessa perhekodissa.

Varkauden kaupungille huomautus lastensuojelun vakavista laiminlyönneistä

Aluehallintovirasto päätyi huomautukseen järeämmän määräyksen sijasta, koska Varkaus oli jo ryhtynyt korjaamaan tilannetta.

Rollaattori sotekeskuksen käytävällä.

Kemijärvi maksaa koko vuoden isoa lisäpalkkaa koko sote-henkilöstölleen

Kaupungin kassasta on löydyttävä yli 700 000 euroa. Lisällä halutaan saada henkilöstö pysymään työssään ja houkutella Kemijärvelle uusia sote-työntekijöitä.

Vihreä muovinen leikkikauhakuormaaja pöydällä. Taustalla lasten leikkipaikkaa.

Avi määräsi Kaavin kunnan laittamaan lastensuojelun resurssit kuntoon 100 000 euron uhkasakon nojalla

Kunnan tulee saada lastensuojeluresurssit kuntoon viimeistään kesäkuun puoliväliin mennessä. 

Lapsi keinuu keinussa.

AVI:lta huomautus Oulun kaupungin lastensuojelulle: sosiaalityöntekijöitä on liian vähän asiakasmäärään nähden

Aluehallintovirasto on valvonut Oulun kaupungin lastensuojelupalveluita lokakuusta lähtien, kun lastensuojelun työntekijät ilmoittivat epäkohdista. Huomautukseen johti maaliskuussa tehty valvontatarkastus.

Kaksi miestä pelaa lautapeliä

Fölis-pelistä on saatu hyviä kokemuksia sosiaalisessa kuntoutuksessa – Porissa luodut kysymyskortit avaavat nyt solmuja eri puolilla maata

Lautapeliä on pelattu eri puolilla maata muun muassa kuntien sosiaalitoimessa, oppilaitoksissa ja vankiloissa. Kokemuksista kerätyn palautteen perusteella peli auttaa kuntoutustarpeen kartoituksessa.

Koululaisia koulun portaikossa.

Tampereen kaupunki: Perusopetukseen tulee kahden päivän tauko, jos kunta-alan lakko toteutuu 12. - 13. huhtikuuta

Opetusta ei pystytä järjestämään kunnolla lakon aikana. Koteihin on tiedotettu katkosta Wilmalla.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen keskustelee koronapotilaan kanssa.

Kuntayhtymän valtuusto hyväksyi Pohjanmaan hyvinvointialueen 300 määräaikaisen vakinaistamisen

Lisäksi sosiaalihuollon puolelle luodaan uusia virkoja. Myös hyvinvointialueen hallintoa vahvistetaan lisähenkilöstöllä.

terveysasema

Siun soten sosiaalipäivystys on nykyisin sosiaali- ja kriisipäivystys

Uudella päivystyksellä varmistetaan, että kiireellisiä toimenpiteitä vaativissa tilanteissa sosiaalipalvelut ja akuutti kriisiapu ovat mahdollisimman pian saatavilla.

Kaksi ensihoitajaa selin kameraan, he seuraavat palavan rivitalon sammutusta.

Kriisi- ja onnettomuustilanteissa viranomaisilla on tarjota turvaverkko – Soiten sosiaalipäivystys toimii vuorokauden ympäri

Viranomaiset pystyvät tarjoamaan nopeasti apua esimerkiksi tulipalon uhreiksi joutuneille ihmisille.

Barn som ritar på asfalt

Kunta-alan lakonuhka laajenee Turkuun ja Ouluun – neuvottelut tukossa

Kunta-alan neuvotteluissa ei toistaiseksi ole päästy sopimukseen. Työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28. helmikuuta. Kaksipäiväiseen lakkoon osallistuisivat kaikki kuntasektorin jukolaiset liitot. Lakkovaroituksen piirissä on noin 50 000 työntekijää.

Siivooja moppaa lattiaa käytävällä.

Siilinjärvi houkuttelee psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja laitoshuoltajia palkanlisällä

Kunta ottaa käyttöön Siilinjärvi-lisän työntekijöiden houkuttelemiseksi. Esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden toistuva haku ei ole tuottanut tulosta.

Hattulakunnanvirasto sisäänkäynti.

Hattula on onnistunut sosiaalialan rekrytoinneissa

Osaavista työntekijöistä on pulaa monissa kunnissa. Osaajapulaa on muun muassa hoiva- ja sosiaalialalla.

Kuvassa pikkupoika keinuu.

Salo aikoo nostaa lastensuojelun palkkoja – taustalla vaikea rekrytointitilanne

Palkkoja korotetaan huhtikuusta alkaen 350 eurolla vuoden loppuun saakka. Lisäksi työhön sitoutumisesta maksetaan 2 500 euron kertapalkkio.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oululainen pakolaisperheiden auttamiseen luotu malli palkittiin – ennalta ehkäisevä työ on vähentänyt perheiden ongelmia

Valtakunnallinen Hyvä käytäntö -palkinto myönnettiin oululaisen sosiaaliohjaajan kehittämälle työskentelymenetelmälle. Siinä autetaan vahvistamaan terapeuttisin keinoin esimerkiksi traumojen vaurioittamia perhesuhteita.

Presidentti Vladimir Putin kuvattuna lehdistötilaisuudessa Moskovassa 7. helmikuuta.

Tiistai 15.2.2022 (radio)

Neuvottelut Ukrainasta. Nuorten kesätyöpaikat. Sosiaalipalveluista vääriä tietoja Ruotsissa. UMK-finaaliin selkokielinen selostus. Sää.

Kuvassa pikkupoika keinuu.

Pohjois-Pohjanmaalla on pula sosiaalityöntekijöistä – tarpeeseen vastataan Lapin yliopiston Oulussa järjestämällä koulutuksella

Sosiaalityöntekijöiden saatavuuudessa on ollut jo pitkään vaikeuksia. Uudet viranomaisvelvoitteet lisäävät entisestään pätevien sosiaalityöntekijöiden tarvetta.

naisen käsi stop

Väkivaltatyön avopalveluiden kysyntä kasvaa, paikoin asiakasmäärät tuplaantuneet – myös nuoret hakeneet aiempaa enemmän apua seurusteluväkivaltaan

Pandemia lisäsi pelkoa, turvattomuutta ja huolta tulevasta, mikä näkyy nyt pohjalaismaakuntien avopalveluissa.

Keinu leikkipuistossa.

Päätökset ja asiakaskirjaukset puuttuvat eikä kukaan vastaa puheluihin – Kaavin sosiaalipalvelujen huono tola hämmästyttää avin tarkastajaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksystä 2020 lähtien lukuisia Kaavin sosiaalihuoltoa koskevia epäkohtailmoituksia.

Espoon Laaksolahden päiväkotissa, pehmolelunorsu makaa sohvalla.

Helsinki on palkkaamassa 100 uutta työntekijää perhe- ja sosiaalipalveluihin – tulee todella tarpeeseen, sanoo lastensuojelujohtaja

Lastensuojelujohtaja Saila Nummikoski kertoo korona-ajan lisänneen perhesosiaalityön tarvetta merkittävästi. Helsingissä perhe- ja sosiaalipalveluihin ohjataan lisää rahaa kymmenen miljoonaa euroa.

Tyhjä myytävänä oleva asunto, seinällä ihmisen varjo.

Kainuu torjuu asunnottomuutta asuntojen välivuokrauksella

Aikuissosiaalipalvelut on majoittanut viimeisen neljän vuoden aikana välivuokrausasuntoihin yhteensä noin 90 yksinäistä, pariskuntaa tai perhettä.

Vaaleanruskealla sohvalla vihreä sammakkopehmolelu, jonka taustalla oranssi nalle.

Ikäihmisten hätä ja lastensuojelu työllistävät sosiaalipäivystystä – hyvinvointialueen toivotaan auttavan yhteistyötä kriisitilanteiden hoidossa Pohjanmaalla

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen tarve kunnissa kasvaa jatkuvasti. Lastensuojelun lisäksi Pohjanmaalla tarvitaan jatkuvasti enemmän apua kotona asuville ikäihmisille.

Jääkiekkoluistimien sovitus jalkaan pukukopissa.

"Sitoudun olemaan näiden poikien kanssa 12 vuotta" – lastensuojelun ammattilainen uskoo pitkän yhdessäolon voimaan

Icehearts-joukkueiden toiminta on esimerkki ennaltaehkäisevästä lastensuojelutyöstä. Yksi ja sama aikuinen on tuen tarpeessa olevan lapsen apuna koko kouluiän.

Uusi sairaala Nova Jyväskylässä.

Lastensuojelun sijoituspaikoista on pulaa ja korona-aikana myös itsetuhoisuus yleistynyt – Jyväskylään luvassa lisäpaikkoja

Lastensuojelussa on seurattu korona-aikaa kasvavan huolen kera. Vaikka lasten ja nuorten sijoitustarve ei ole esimerkiksi Jyväskylässä lukumääräisesti lisääntynyt, itsetuhoisten ajatusten yleistyminen kertoo ongelmien vaikeutumisesta.

Lapsi ja äiti. Helsinki. 24.5.2021.

Eksoten lastensuojelussa on riittävästi sosiaalityöntekijöitä – yksi työntekijä vastaa reilun parinkymmenen lapsen tilanteesta

Eksote pystyy vastaamaan uuden lain vaatimukseen, jonka mukaan yhdellä sosaalityöntekijällä saa olla vastuullaan enintään 35 lasta.

Kaksi naista maskit naamalla.

Sosiaalipäivystäjä näkee työssään äkilliset kriisit ja ongelmien kasautumisen seuraukset – huoli aikuisten ja nuorten syrjäytymisestä kasvaa

Viime aikoina kasvava huolenaihe ovat olleet syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Myös työikäisille tarvittaisiin monipuolisemmin palveluja. Vaalichatissa pohditaan, miten heikommista pidetään huolta.

Vapaaehtoisia pakkaamassa avustuskasseja Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän elintarvikeavun tiloissa Nekalassa.

Sosiaalityö unohtunut aluevaaleissa, kritisoi professori: "Ei ymmärretä, että jokainen käyttää palveluita jossain elämänsä vaiheessa"

Lähipalvelut ovat sosiaalityössä tärkeitä, vaikka joka kirkonkylälle ei tarvitse toimistoja hajauttaa. Sosiaalityön professori Aila-Leena Matthies sanoo, että kolmas sektori muistetaan juhlapuheissa, mutta pienet yhdistykset ovat rahoituskriisissä.

Nuori henkilö kiipeää portaita.

Yhä useampi pirkanmaalainen nuori voi huonosti – Tule keskustelemaan ratkaisuehdotuksista asiantuntijoiden ja aluevaaliehdokkaiden kanssa kello 12

Yksi Pirkanmaan tulevan aluevaltuuston pulmista tulee olemaan nuorisopsykiatrian resursseista päättäminen. Keskustelussa kuullaan, millaisia huolia äänestäjillä ja asiantuntijoilla on ja millaisia ratkaisuja ehdokkaat tarjoavat.

Saara Laukkanen seisoo Savonlinnan kuvataidelukion aulassa. Taustalla lukion banderolli.

Nuoret ovat tuskastuneita mielenterveyspalveluiden pitkiin jonoihin – "Ettei tarvitsisi odottaa neljää viikkoa", sanoo nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Nuorten tarve mielenterveyspalveluihin on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Jonot vastaanotoille ovat vain pidentyneet, kun korona-aika on lisännyt nuorten ahdistuneisuutta.

Stetoskooppi sairaanhoitajan kaulassa.

Naisten päihdekuntoutusyksikössä jo joka kolmas asiakas on sote-alan ammattilainen – päihdeongelmiin puututaan töissä yleensä liian myöhään

Hoitoalalla kynnys hakea apua riippuvuuteen on monia muita aloja korkeampi. Työyhteisössä hälytysmerkit laitetaan herkästi kiireen ja työn kuormittavuuden piikkiin.

Nuori makaa sängyssä

Tukea tarvitsevia nuoria on jäänyt huomaamatta – etsivän nuorisotyön asiantuntija: "Korona on antanut luvan jäädä kotiin ja bunkkeroitua"

Ohjausta tarvitsevia nuoria ei ole välttämättä tunnistettu pandemian aikana. Etsivässä nuorisotyössä on huomattu, että digipalvelut ovat työntäneet osaa nuorista kauemmas avun piiristä.

Akaan uusi hyvinvointikeskus.

Hoitoalalta lähteminen ei vielä näy tilastoissa, mutta jo vastavalmistuneet uupuvat – yksi ratkaisu olisi kokeneempien kollegoiden tuki

Työmäärä yllättää sosiaali- ja terveysalan innokkaat opiskelijat. Ylen järjestämässä keskustelussa etsittiin ratkaisuja alan ongelmiin kuten hoitajapulaan.

Keinu lasten leikkikentällä.

Turku tarvitsee lisää työntekijöitä lastensuojeluun – lakimuutos tiukentaa henkilömitoitusta heti vuoden alusta alkaen

Lastensuojelussa työskentelevällä sosiaalityöntekijällä saa vuoden 2022 alusta alkaen olla enintään 35 asiakasta. Pääosin Turun tilanne täyttää uuden lain vaatimukset jo nyt. Uusia sosiaalityöntekijöitä tullaan kuitenkin tarvitsemaan heti alkuvuodesta.

Lapin yliopiston sisäänkäynti aurinkoisena päivänä

Lappiin ensi vuonna 30 uutta korkeakoulupaikkaa

Sosiaalialan koulutusta lisätään Lapissa. Alalle tulee sekä Lapin yliopistoon että Lapin ammattikorkeakouluun molempiin 15 uutta aloituspaikkaa.

Kaavin kunnantalo

Kaavin sosiaalipalveluissa vakavia puutteita, aluehallintovirasto on antanut huomautuksen ja listan korjattavista asioista

Aluehallintoviraston mukaan Kaavin sosiaalipalveluiden puutteet ovat vaarantaneet asiakkaiden turvallisuutta. Lastensuojelun asiakasmäärä on kaksinkertainen lain määräyksiin verrattuna.

Sohvalla viltin alla makaava nainen.

Pandemia lisäsi sosiaalialan työntekijöiden työnkuormitusta merkittävästi – professori: he kantavat viimesijaista vastuuta ihmisten elämästä

Lapin yliopiston tutkimuksen mukaan kuormituksen kasvu koskee kaikkia sosiaalialan palvelusektoreita. Pandemia-aika on osoittanut, että sosiaalialan ammattilaiset ovat hyvinvointiyhteiskunnan viimeinen perälauta.

Poika ja koira leikkii.

Suomessa on huostaanotettuja lapsia, joiden sijoituspaikka vaihtuu kymmeniä kertoja – Lauri, 12: "Toivon, että seuraavassa mulle ollaan kilttejä"

Huostaanoton tarkoituksena on tarjota lapselle vakaa kasvuympäristö. Mutta miksi osa lapsista siirretään laitoksesta toiseen pahimmillaan monta kertaa vuodessa?

Avosyli-konsernin koulutusjohtaja Jukka Sihlman pitää käsissään virtuaalitodellisuuslaseja.

Lastensuojelun työntekijät näkevät, mitä lapsen kaltoinkohtelu voi olla – uusi virtuaalitekniikka tuo lapsen kokemukset aikuisten silmille

Lastensuojelun työntekijöille on tarjolla koulutus, joka hyödyntää virtuaalitodellisuutta traumanhoidossa. Erilaiset digiratkaisut voivat madaltaa myös avun hakemista. 

Lapsi leikkii Littlest Petshop leluilla.

Oulun kaupunki perusti 13 uutta lastensuojelun sosiaalityöntekijän virkaa – laki vaatimassa pian suurempaa henkilöstömitoitusta

Lastensuojelun asiakkuuksien määrä on noussut viime vuodesta, varsinkin sijais- ja jälkihuollossa. Lastensuojeluilmoitusten määrä on ollut myös kasvussa viime vuoteen verrattuna.

Koululaisia. 7.4.2021.

Koulukuraattoreiden määrään vähimmäismitoitus – Lahteen palkataan 10 uutta kuraattoria

Uuden lain myötä saadaan paremmin turvattua lasten ja nuorten tarvetta keskusteluille ja muulle yksilöohjaukselle. Myös ennaltaehkäisevää yhteisöllistä työtä saadaan tehostettua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle