Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Lapinsirri

Lapinsirri on vain talitiaisen kokoinen kahlaaja.

Hyönteisten jalostaminen tarjoaa mahdollisuuksia uusille yrityksille – ”Ruokia ehkä terästetään hyönteisjauholla”

Lihansyönnin tai maidonjuonnin väheneminen ei välttämättä merkitse lihan- tai maidontuotannon vähentämistä Suomessa.

Autumn bird migration off to a busy start in Lapland

Northern species of bird have begun taking wing on their migration paths as autumn wears on. Thousands of cranes have been spotted at popular resting spots on their flight paths far north in Tervola and Tornio.

Oluenmyynti on muuttunut – kauppias muistelee kauhulla korimyyntiaikoja

Olutta myytiin kymmenen vuotta sitten hurjilla korialennuksilla. Nykyään hintojen lisäksi oluen ostoon vaikuttaa halu kokea makuelämyksiä erikoisoluiden parissa.

Nyt tulevat puhuvat roskikset! Lahti käyttää kaikki keinot kaupungin siistimiseksi

Tavalliselta roska-astialta näyttävä erikoispönttö yllättää kiittämällä, kehumalla ja pyytämällä lisää roskia. Puhuvia roskiksia tulee eri puolille kaupunkia kymmenen kappaletta.

Viimeksi vuonna 2012 kilpaillut Kirvesniemi otteli SM-hopeaa

Elisa Kirvesniemi, 30, kilpaili viimeksi kesällä 2012, mutta on silti jatkanut harjoittelua opiskeluiden ja töiden ohessa.

Kauppojen lisätunnit ovat kannattaneet: "Sunnuntaista on tullut merkittävämpi kauppapäivä kuin aiemmin"

Etelä-Karjalan osuukauppa lisäsi vuoden alussa kauppojen aukiolotunteja. Lappeenrannassa iltatunnit ovat vetäneet paremmin asiakkaita kuin pienemmissä kunnissa.

Lintujen ruokkimisella ei vielä kiire – "Kannattaa säästellä paukkuja varsinaiseen talveen"

Lämmin syksy on taannut monille lintulajeille antoisat ruoka-apajat. Jopa Pohjois-Karjalassa voi vielä törmätä kurkiin ja jopa yksittäisiin västäräkkeihin. Vaikka moni mielii ikkunansa taakse lintuja ihailtavakseen, ruokintaa on hyvä siirtää lumen ja jään tuloon saaka.

Ei koskaan eläkkeelle? – "Joku jaksaa, toinen ei"

Moni eläkeläinen haluaisi ja jaksaisi jatkaa töissä, mutta monilta työpaikoilta puuttuvat käytännöt sen mahdollistamiseksi. Liki seitsemänkymppisten työntekijöiden mielestä eläkeikää ei kuitenkaan väkisin pitäisi nostaa.

Video: Bustard makes rare visit to Lapland

Amateur photographer Mikko Lantto managed to score every birdwatcher’s dream: still and video images of a once-in-a-century avian visitor.

Heikkinen nousi toisena päivänä ottelun mestariksi - "Tein sen, mitä tarvitsi"

Naisten seitsenottelun Suomen mestaruus ratkesi vasta viimeisessä lajissa. Jutta Heikkisen mielestä mestaruus oli palkinto tiukasta työnteosta.

Ei nimi lintua pahenna - "Lehtokurppa maistuu paremmalta kuin sorsa"

Kahlaajiin lukeutuva lehtokurppa on Keski-Euroopassa erittäin suosittu riistalintu, mutta suomalaisista ruokapöydistä sitä ei juuri löydy. Metsästäjät haluaisivatkin aikaistaa linnun pyyntiä. Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Markku Kejosen mukaan lehtokurppa on maukkaampaa kuin sorsa.

Kurppa otti omansa seitsenottelussa

Miia Kurppa johti naisten seitsenottelua Vaasan Kalevan kisoissa ensimmäisestä lajista lähtien. Kurppa otti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Tiikerit debytanttivalmentajan johdolla finaaleihin - "Tällä rosterilla pitääkin pärjätä"

Valmentaja Tommi Tiilikaisen mukaan Tiikereiden peli ei ole yhden tai kahden pelaajan harteilla. Tiilikaisen mukaan joukkueen valmentaminen on välillä melkoista sirkusta.

Reserviupseerit saavat jälleen ylennyksiä

Tasavallan presidentti ylentää itsenäisyyspäivänä 625 reserviupseeria. Joukossa on 15 lappeenrantalaista. Myös Maasotakoulu ylensi reserviläisiään.

Joko laitetaan hälyttimet lihoihin?

Päivittäistavarakaupassa tuotteiden hävikki johtuu usein siitä, että hyllyistä varastetaan tavaraa. Tämän vuoksi moni tuote on varustetu varashälyttimellä. Harva kuitenkaan tietää, että myös lihatiskin tuotteissa voi olla hälyttimiä.

Kelo päätti seitsenottelu-uransa tyylikkäästi

Yleisurheilun monitoiminainen siirtyy viidennen seitsenottelun Suomen mestaruuden jälkeen heittolajien pariin.

Nuoret hävisivät Puolalle lentopallon EM-avauksessa

Suomi sai isäntämaalta vain erän. Elviss Krastins oli hyvässä hyökkäysvireessä.

KEILAILU: Suomen pojat keilasivat EM-kultaa

Suomen kaksikko Niko Kurppa-Jesse Kallio otti kultaa junioripoikien EM-parikilpailuissa Tanskassa. Välierässä kaatui Ruotsi pistein 430-400 ja loppuottelussa Norja 391-388.

Apukan koeasemalle vähän vaihtoehtoja

Lapissa vaihtoehdot ovat vähissä löytää Apukan tilalle jotain muita koetoimintapeltoja, sanoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) kasvituotannon tutkimuksen johtaja Aarne Kurppa.

Valta vaihtui moniotteluiden mestaruuskisoissa

Mestaruuden puolustajat Sami Itani ja Niina Kelo joutuivat taipumaan, kun uudet haastajat Tero Ojala ja Miia Kurppa voittivat moniotteluiden hallimestaruudet Mustasaaren Botnia-hallissa.

Kelo piti johtoasemansa loppuun asti

Niina Kelo piti takaa-ajajat takanaan ja otti jälleen 7-ottelun Suomen mestaruuden Kalevan kisoissa Turussa. Hopeasta sen sijaan käytiin äärimmäisen tiukka taisto.

Kurppa ja Kivioja jahtaavat Keloa

Niina Kelo on runsaas sadan pisteen johdossa naisten 7-ottelussa Kalevan kisoissa Turussa. Kelon kovimmiksi haastajiksi ovat nousseet neljän lajin jälkeen Miia Kurppa ja Jenni Kivioja.

BirdLife Finland organises weekend watch

BirdLife Finland has arranged an informal bird watch this weekend across the country. The purpose is to encourage the holidaymaking public to look for and report sightings of common bird species at their summer cottages.

Suomi johtaa Ruotsia ja Viroa, Ojaniemi oivassa vauhdissa

Suomen moniottelijat johtavat sekä naisten että miesten maaotteluita Ruotsia ja Viroa vastaan Seinäjoella avauspäivän jälkeen. Naisissa seitsenottelun kärkipaikalla on Suomen Niina Kelo ja miesten kymmenottelua johtaa ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen oivassa pistevauhdissa oleva Jaakko Ojaniemi.

Prisman ruuhkat helpottaneet

Kauppakeskus Prisman perjantaina aamupäivällä syntyneisiin ruuhkiin Joensuussa on haettu helpotusta liikennevalojen rytmityksellä.

Hartolassa paloi lämpövoimalassa

Hartolan Kurpanpellontien lämpökeskuksessa paloi lauantaiaamuna. Palo havaittiin kuudelta ja paikalle lähetettiin useita pelastusyksikköä. Tulipalo osoittautui odotettua pienemmäksi, seitsemältä se oli jo saatu hallintaan ja raivaustyöt käyntiin.

Lentopallopojille toinen tappio EM-kisoissa

Suomi hävisi myös toisen ottelunsa lentopallon alle 19-vuotiaiden poikien EM-kisoissa Ankarassa. Ukraina vei sunnuntai-iltana pelatussa kamppailussa voiton lukemin 3-2 (25-21, 31-29, 17-25, 22-25, 16-14).

Lintujahdissa tulee myös harvinaisempaa saalista

Monet metsästäjät aloittivat sorsajahdin perjantaina. Jahtiin lähti myös tuusniemeläinen Antti Happonen. Erämatkailuyrittäjä aloitti kauden tutussa seurueessa. Happosen eurooppalaisia asiakkaita kiinnostaa myös lehtokurpan metsästys.

Professori Sirpa Kurppa: Ruoka on valintoja

Naudanlihaa sisältävä makaronilaatikko piirtää suurta hiililjalanjälkeä, jota nurmen hiilinielu voi puolestaan korvata. Valmisruoka on ekologisempi valinta kuin kotiruoka. Ja lähiruokaa perustelee pikemmin eettinen velvoite kuin kuljetuksen keveys.

Suomi aloitti käsipallon EM-karsinnat vahvasti

Suomen miesten käsipallomaajoukkue aloitti EM-karsinnat voittoisasti. Suomi kukisti Georgian Tbilisissä Latvian maalein 26-24.

Linnut muuttavat jo pohjoiseen

Muuttolinnut ovat edenneet jo Enontekiölle asti. Luontoliiton kevätseurannassa viime viikolla tehtiin ensihavaintoja sadoista muuttolintulajeista tälle keväälle.

Suomeen jälleen uusi lintulaji

Keski-Suomessa Laukaassa on havaittu todennäköinen amerikantaivaanvuohi (Gallinago delicata). Havainto on ensimmäinen Suomesta. Mikäli BirdLife Suomen rariteettikomitea hyväksyy havainnon, amerikantaivaanvuohesta tulee 457. laji Suomessa havaittujen lintulajien listalle.

Lintuharvinaisuus havaittu Suomessa?

Suomen lintulajien määrä lisääntyy jälleen, mikäli Keski-Suomen Laukaassa tehty lintuhavainto osoittautuu todeksi.

Kalliolle kultaa, Kurpalle pronssia junioreiden EM-keilailussa

Suomen Jesse Kallio otti kultaa poikien All Eventsissa ja Niko Kurppa pronssia keilailun junioreiden EM-kilpailuissa Ranskassa. Kallion mestaruus varmistui jo ennen päätöserän viimeisiä ruutu, Kurppa sen sijaan joutui jännittämään aivan loppuun saakka mitaliaan.

Suomen pojat keilasivat EM-pronssia

Suomen poikajoukkue Niko Kurppa, Joonas Maunula, Miro Pikkarainen ja Jesse Kallio keilasi pronssille juniorien EM-kisoissa Ranskassa. Nelikko ei pystynyt kääntämään välierää Kreikkaa vastaan voitoksi, vaikka nousi viimeisessä ruudussa neljänkymmenen pisteen takamatkalta jo vastustajan rinnalle.

Spring Migration Beginning

Although a few brave early arrivals have already been sighted, the first wave of spring bird migration is only just starting, says Birdlife Finland.

Väärä ruokavalio ja tuhlaileva energiankäyttö saastuttaa eniten

Suomalaiset voisivat pienentää aiheuttamaansa ympäristökuormitusta tuntuvasti vähentämällä sekä lihansyöntiään että sähkönkulutustaan. Asumisen suurin säästömahdollisuus löytyy asuntojen lämmityksen tehostamisesta.

Vääntö Tommolan koulusta jatkuu - lakkautus uhkaa toistakin koulua

Heinolan kaupunginjohtaja Hannu Komonen haluaa Tommolan koulusta ratkaisun. Keskiviikkona sivistyslautakunta torjui täpärästi lakkautusesityksen. Seuraavaksi asiaa pui ensi maanantaina kaupunginhallitus.

Matkailukausi jatkuu edelleen maakunnassa

Venäläiset lomailijat ovat vilkastuttaneet maakunnan matkailua ja kauppaa. Kaupat saivat pitää eilen ovensa auki poikkeusluvalla Itä-Suomessa.

HC West ja HIFK käsipallon cup-mestarit

HC West saavutti ensimmäisen Suomen cupin mestaruutensa, kun Cocks kaatui loppuottelussa Helsingissä maalein 28-21. Naisten loppuottelussa HIFK pehmitti SIF:n 27-20 ja pääsi juhlimaan cup-voittoa kuudennen kerran.

Stalinin vainojen uhreja muistettiin opposition marssissa Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä tuhatkunta ihmistä on kunnioittanut Stalinin puhdistusten uhreja opposition vetämällä marssilla maan pääkaupungissa Minskissä. Poliisit ovat antaneet vuotuisen kulkueen edetä rauhassa, raportoi uutistoimisto AP.

Tutkija: Suomalaisen viljelyn ekologisuus myytti

Suomalaisen viljelyn ekologisuus on vailla todellisuuspohjaa ja täkäläinen viljantuotanto kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muualla Euroopassa. Näin arvioi professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta Turun Sanomien ja Keskisuomalaisen haastattelussa.