Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rakennusmies työskentelee uudiskohteessa

Helsingin parjattujen hitas-asuntojen korvaajaksi ehdotetaan välirahamallia, mutta kukaan ei tunnu innostuvan siitä

Helsingin asunto-ohjelmapäällikön Hanna Dhalmannin mukaan Aalto-yliopiston raportissa esitetty uusi välirahamalli lisäisi läpinäkyvyyttä, mutta ei juuri toisi apua korkeisiin asumisen kustannuksiin.

Kuopion kaupungin asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen seisoo sataman aallonmurtajalla.

Asuntorakentaminen jatkuu tiiviisti Kuopiossa – Itkonniemen rantaan tulee kerrostaloasuntoja yli 2000 asukkaalle

Kuopiossa nousee uusia asuntoja laajasti ympäri kaupunkia. Saaristokaupunkia ja Hiltulanlahtea rakennetaan yhä, mutta myös muualla tapahtuu.

Puu-Myllypuron taloja.

Helsingin Myllypuroon aiotaan rakentaa puukerrostaloja 2 700 asukkaalle

Uudelle Karhunkallion asuinalueelle kulkee tulevaisuudessa myös rakenteilla oleva Raide-Jokerin joukkoliikenneyhteys.

Suunnitellun Oulun Asemakeskuksen havainnekuva Ratakadulta lounaaseen.

Rakennusyhtiöt puntaroivat Oulun uuden Asemakeskuksen tarjoamia mahdollisuuksia ja riskejä

Oulun kaupunki ja Senaatti-yhtiöt hakevat Asemakeskuksen rakentajia ja rahoittajia. Kaupungin paraatipaikan asuntorakentaminen houkuttelee, mutta pelkkiä asuntoja ei alueelle pääse rakentamaan.

Eduskunnan puhemies ja presidentti.

Keskiviikko 2.2.2022 (tv)

Koronakuolemat. Eduskunta. Talopaketit. Sääennuste.

Roope Lipsanen minikodissaan kädet levällään. Päällä huoneen leveysmitta 274 cm.

Roope Lipsanen, 24, asuu miniyksiössä, jossa keittiö on eteisessä – katso kuvat "tilaihmeestä"

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi rakentaa enemmän miniasuntoja kuin monet muut maat. Voiko niissä elää onnellista elämää?

Ilmakuva Kupitaan kärjen alueesta.

Turun Tiedepuiston kansi muuttui Kupittaan kärjeksi

Suunnitelmaan kuuluu massiiviinen kansirakennelma, joka yhdistää Kupittaan ja Itäharjun alueet. Sen tuntumaan nousee muun muassa Taito-kampus ammatillisen koulutuksen tarpeisiin. 

Ilmakuvassa on Helsingin Kalasatama toukokuussa 2021.

Kiista Sörnäistentunnelista jatkuu: Maankäyttöjohtaja ja hänen pomonsa ovat täysin erimielisiä siitä, tuoko tunneli lisää asuntoja Helsinkiin

Helsingin maankäyttöjohtajan Rikhard Mannisen mukaan Sörnäistentunnelin mahdollistama pikaraitiotie tukee kaupungin asuntotuotatotavoitteiden toteutumista. Apulaispormestari Anni Sinnemäki on täysin eri mieltä.

Oulun seudun koulutuskuntayhtymän Paasi-rakennus Kontinkankaan kampuksella.

Oulun yliopistollisen sairaalan tuntumaan suunnitellaan uutta yritys- ja asuinrakentamista

Opiskelija-asuntoja vuokraava Otokylä-yhdistys tavoittelee SRV Rakennuksen kanssa kaavamuutosta, joka mahdollistaisi asuin- ja liiketilojen rakentamisen. Yhdistyksellä on ollut aiemminkin rakennusaikeita tontilleen, mutta ne eivät ole toteutuneet.

kokousnuija Helsingin valtuustosalissa

Mikkelin veroprosentiksi nuijittiin tasan 22, kristilliset ehdottivat korotusta velkaantumisen taittamiseksi

Mikkelin tulevan vuoden talousarvio on seitsemän miljoonaa euroa alijäämäinen. Kristillisten mukaan prosenttiyksikön veronkorotus olisi kääntänyt budjetin ylijäämäiseksi.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Laihialla suunnitellaan uutta aluetta asuinrakentamiselle

Asemakaavan muutos on tulossa vireille ja se koskee vajaan viiden hehtaarin suuruista aluetta Eskolan asuntoalueen eteläpuolella.

Hotelli Varsavuori Mikkelissä Saimaan rannalla.

Mikkelin kaupunginhallitus: Veroprosentti ei ensi vuonna muutu, Varsavuoren autiohotelli voidaan jyrätä asuntorakentamisen tieltä

Kaupungin tulevan vuoden talousarvioesitys on seitsemän miljoonaa euroa alijäämäinen, eli menot ovat suuremmat kuin tulot. Veroprosentit ja Varsavuoren tontin rakentamissuunnitelmat menevät vielä kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Omatalon tuotantotiloja ja lautakasa.

Sonkajärvi sijoittamassa 200 000 euroa uuden talovalmistajan tuotantotiloihin

Konkurssiin hakeutuneen Omatalon toimintaa jatkamaan on tulossa uusi yhtiö, joka vuokraa tuotantotilat. Niiden omistajaksi perustetaan kiinteistöyhtiö.

Omatalon pääluottamusmies Pasi Kainulainen seisoo Omatalon tehtaalla.

Talovalmistaja Omatalolle on löytynyt jatkaja – toiminta aiotaan saada vauhtiin Sonkajärvellä jo loppuvuoden aikana

Talovalmistus on jatkumassa Sonkajärvellä. Konkurssiin viime talvena menneen Omatalon toimintaa on jatkamassa uusi yhtiö, Puutalo Oy. Uudessa yhtiössä on mukana useita sijoittajia.

Työntekijä rakennustyömaalla.

Rakennusteollisuus penää edelleen nopeampia rakennuslupakäytäntöjä Turkuun – investoinnit uhkaavat karata naapurikuntiin

RT:n suhdannekatsauksen mukaan Varsinais-Suomessa on aloitettu tänä vuonna yli 4 300 asunnon rakentaminen ja täten rakentaminen on toipunut koronanotkahduksesta. 

19-vuotias Ella rakennuttaa omakotitaloa

19-vuotias Ella Sälpäkivi otti lainaa ja rakennutti talon – Vielä puuttuvat katto ja lattia, mutta pian aurinko paistaa uuden kodin olohuoneeseen

Vanhempien sijoittamista Ellan lapsilisistä ja Ellan omista töistä kertyi 32 000 euron pesämuna talohankkeelle. Loppusumman Ella on ottanut lainana. Talon sisäänmuuttotarkastuksen pitäisi olla ensi maaliskuussa.

Omakotitalon rakennustyömaa Imatralla.

Pienrakentamisen buumi ei ole hellittänyt Jyväskylässä – Rakennuslupahakemusten määrä noussut viime vuodesta

Elokuun loppuun mennessä asuntojen rakennuslupia on myönnetty Jyväskylässä huomattavasti enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

mies ja nainen talon terasilla

Talopakettien menekki on kasvanut, vaikka materiaalien hinnat ovat pahimmillaan tuplaantuneet – "Joidenkin kauppojen osalta joudumme ottamaan vähän takkiin"

Rakennusmateriaalien hinnannousu on nostanut myös talopakettien hintoja. Kreivi Talot Oy:lla käytetään ensin varastot tyhjiksi, mutta kun uutta puutavaraa sitten hankitaan, sen hinta on tuplaantunut aiempaan verrattuna.

Rovaniemen kaupunki Pöyliövaarasta kuvattuna.

Rovaniemen kaupunki haluaa Pöyliövaaraan asuntoja

Rovaniemen kaupungin tavoitteena on hankkia Pöyliövaarasta maata, joka kaavoitetaan myöhemmin asuntorakentamiseen.

Silorna i Vasa.

Sopimus Vaasan siilojen purkutyöstä ja uuden kerrostalon rakennuttamisesta syntyi – tontille nousee 11-kerroksinen asuinkerrostalo

Seinäjokinen kiinteistökehitysyhtiö Fincap Oy on voittanut Vaasan kaupungin tarjouskilpailun siilojen purku- ja rakennuttamisurakasta. Projektin kokonaisarvo on 20-30 miljoonaa euroa. Kauppahinta oli 5 miljoonaa euroa. Hinta vastasi kaupungin kaupungin odotusarvoja. 

Päiväkotimoduuli rakentuu hallitiloissa

Talotehdas Tuuloksessa hiljeni vuosi sitten – loppuvuonna ratkeaa palaako Tuulokseen tuotantoa

Teijo-Talojen tuotantotilat Hämeenlinnan Tuuloksessa ovat edelleen tyhjillään. Yhtiö teki viimeiset toimitukset Tuuloksesta vuosi sitten kesällä. Ainakaan vielä Tuuloksen tehdasta ei ole hylätty yhtiön tulevaisuuden suunnitelmissa.

Tuulinen Näsijärvi Vieno-myrskyn aikaan.

Tiistai 20.7.2021

Asuntorakentaminen. Nuuskan levitys. Sisävesistöt. Biokaasu. Ruotsin maahanmuuttolait.

Purkutraktori purkaa viisikerroksista taloa

Asuntorakentaminen piristynyt Lahdessa

Asuntorakentamisen kova tahti selittyy paljolti kolmen suurimman kaupunkiseudun imulla. Lahdessa tehtiin muutama vuosi sitten ylituotantoa, jota markkinat pikkuhiljaa sulattivat.

Rakenteilla oleva kerrostalo Oulussa.

Asuntorakentaminen on jatkunut kiivaana – aloituksia 45 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Asuntorakentamisen aloituksia oli maalis-toukokuussa jopa 45 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Rakennuslupia myönnettiin maalis-toukokuun aikana kaikkiaan 13  000 asunnolle.

Kattotuoleja

Talopaketit käyvät kaupaksi korkeista materiaalikustannuksista huolimatta – Korotukset eivät näy aikaisemmin tehdyissä kaupoissa

Rakennustarvikkeiden hinnanousu on pakottanut talovalmistajat nostamaan hintojaan. Svenska Yle Österbottenin tavoittamien  talovalmistajien mukaan hinnankorotus ei kuitenkaan näy vielä kuluttajakäyttäytymisessä.

Rakennustyömaa

Rakennusmateriaalit ovat jo niin kalliita, että asuntorakentaminen vähenee ja seurauksena voi olla asuntojen hintojen yhä kiihtyvä nousu

Rakennusteollisuuden kesäkuun kyselyssä 95 prosenttia vastaajista katsoi kustannusnousun haittaavaan asuntokohteiden käynnistämistä. Arvio on poikkeuksellisen korkea, sillä edes rakentamisen ennätysvuonna 2018 kustannusnousua ei nähty suurena ongelmana.

Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen istuu sohvalla.

Utajärvi virittelee uudenlaista asumisen mallia – kunta perustaa asunto-osuuskunnan ja auttaa asukkaita rakennusprojektissa

Utajärven Unelmakodit -hankkeen tavoitteena on houkutella lisää asukkaita ja huolehtia kunnan asuntotuotannosta. Osuuskunta mahdollistaa uuden omakotitalon hankkimisen ilman henkilökohtaista asuntolainaa ja vakuuksia.

Rakenteilla oleva asuinalue Ratinanniemessä Tampereella (2009)

Tampereella on rakennettu asuntoja vauhdilla pandemiasta huolimatta, toimitilarakentaminen vähentynyt

Tampereella aloitettiin viime vuonna yli 3 200 asunnon rakentaminen, mikä oli noin kaksi prosenttia edellistä vuotta enemmän. Toimi- ja liiketilojen kohdalla rakentaminen on vähäisempää.

Rakenteilla olevia rakennuksia Hyvinkään asuntomessualueella kuukausi ennen messujen avautumista.

Korona ei hiivuttanut rakentamista Kajaanissa

Ennakko-odotusten vastaisesti rakentaminen on vilkkainta moneen vuoteen. Rakennuslupia on haettu myös tänä kevaäänä vilkkaasti.

kevitsan kaivoksen malmintuotanto kasvaa noin 9,5 miljoonaan tonniin uusein investointien ansiosta.

Tuore kysely: Kaivostoiminta ei ole tuonut lisää asukkaita Sodankylään –  väestönkasvun esteenä pidetään asuntopulaa

Tuoreen Lapin yliopiston tekemän kyselytutkimuksen mukaan suuri osa kuntalaisista pitää vuokrien ja omistusasuntojen hintoja korkeina ja asuntojen sekä tonttien saatavuutta huonona, mikä on rajoittanut esimerkiksi kaivosten työntekijöiden asettumista paikkakunnalle.

Karjasillan koulun purkutyömaa

Karjasillan vanhan koulun paikalle etsitään sijoittajia ja käyttäjiä, tilaa myös kaupalle – vain kattoristikot ja betonipalkit muistuttavat entisestä

Karjasillan koulu purettiin talven aikana, valmista tuli tammi–helmikuun vaihteessa. Kesälomien jälkeen voitanee aloittaa uuden rakentaminen, työt kestävät noin puolitoista vuotta.

Kuvassa on Uros Live -areenan rakennustyömaa Tampereella kesäkuussa 2020.

Millä keinoin poliitikot voisivat suitsia kuumentunutta asuntokauppaa? Kysyimme asiaa Pirkanmaan kansanedustajilta

Asuntokaupan kiihtyminen jakaa Pirkanmaan poliitikkoja. Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista puolet korjaisi kauppaa ja omistusta sääteleviä lakeja, puolet ei – eikä raja kulje puolueittain. Ehdotuksia löytyi kaavoista aina yhtiölainoihin asti.

Omakotitalon rakennustyömaa Imatralla.

Talopakettien hintoihin kohdistuu kova korotuspaine – sahatavaran hinta varjostaa talonrakentajan kevättä

Puuraaka-aineen hinnannousu alkoi jo viime vuonna ja on vain kiihtynyt alkuvuoden aikana. Tukkipuun ja sahatavaran kysynnän kasvu tuntuu pohjoisen talotehtailla ja vaikuttaa jo rakentajienkin suunnitelmiin.

Kerrostaloja Jyväskylän Kankaan asuinalueella.

Vuokrien nousu pysähtynyt miltei kaikissa kaupungeissa – kaksioita vuokrataan vähemmän, kun etätyöahtaudesta halutaan isompiin asuntoihin

Tuoreen markkinakatsauksen mukaan vuokralaisten saaminen asuntoihin on pitkittynyt ja opiskelijakaupungeissa asuntoja on jäänyt tyhjilleen.

Kuvassa on Helsingin Tuomiokirkko ja Senaatintori toukokuussa 2020.

Katoavatko kaupungit? Kokosimme tutkijoiden kolme skenaariota siitä, miten korona muuttaa tapaamme asua

Suurten kaupunkien läheisyydessä sijaitsevat pienet lähikaupungit, kuten Naantali tai Porvoo, saattavat hyötyä koronakokemuksesta.

Työntekijöitä rakennustyömaalla.

Kova asuntorakentaminen pitää alaa pystyssä

Kemin biotuotetehtaasta tulee iso vetoapu rakennusalalle. Korona kaihertaa korjausrakentamista.

Rikottuja ikkunoita vanhalla vaneritehtaalla.

Itkonniemen entisen vaneritehtaan alueelle suunnitellaan uutta asuinaluetta

Alueelle valmistui viime syksynä uusi osayleiskaava, jonka mukaan tontille voi rakentaa pääasiassa asuinkerrostaloja.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kiteellä käynnistyy talotehdas tänä keväänä

Asialla on puutalomoduulivalmistaja TeijoLog Oy, jolla on talotehdas Lounais-Suomessa Kemiönsaarella.

Kalasataman kolmas tornitalo rakennusvaiheessa.

Asuntorakentamisessa yllättäen ennätysvuosi koronasta huolimatta – asunto-ohjelman päällikkö: "Tämä onnistui Helsingissä viimeksi 60-luvulla"

Pula houkuttelevasta tonttimaasta uhkaa kuitenkin jarruttaa kohtuuhintaista asuntotuotantoa kasvukeskuksissa tulevina vuosina.

Lylykosken kyläkoulu, Ilomantsissa.

Kunta luopuu Iknonvaaran ja Lylykosken kouluista noin 17 000 eurolla

Ilomantsi lakkautti kyläkoulut syksyllä 2020.

YIT:n asuntoesittelykyltti.

Rakennusyhtiö YIT:n voitto liki puolittui viime vuonna – Tripla painoi tulosta

Hyvä veto asuntomarkkinoilla kasvatti markkinaosuutta.

Omatalo-tehdas Sonkajärvi

Omatalon konkurssipesä on saanut Sonkajärven talotehtaan ostosta runsaasti yhteydenottoja

Joukossa on myös tahoja, joilla on kiinnostusta kehittää tehtaan toimintaa, mikä voisi parhaimmillaan lisätä työpaikkoja.

Lappli Talot

Lappli-Talot lopettaa toimintansa Tornion Laivaniemessä

Tehdas on työllistänyt noin 30 ihmistä, joiden työsuhde päättyy tulevan kevään aikana.

Kuvassa on rakennustyöläisiä Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Rakennusteollisuus pelkää rakentamisen supistumista

Rakentaminen ottaa koronaiskun vastaan viiveellä. Asuntorakentamista hidastaa ensi vuonna rahoituksen kiristyminen.

Övergivna kundvagnar vid köpcenter

Hyvä- ja huono-osaisten alueellinen eriytyminen voimistuu suurimmissa kaupungeissa – Helsinki hillitsee segregaatiota uudella asunto-ohjelmalla

Helsingin uuden asumisen ja maankäytön ohjelman tavoitteena on rakentaa vuosittain 7 000–8 000 uutta asuntoa.

Läheltä

Torniossa aletaan valmistaa muuttovalmiita hirsitaloja

Kiiruna Talot on tehnyt valmistussopimuksen moduuleista rakennettavista hirsitaloista Kuusamo Hirsitalot Oy:n kanssa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle