Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viime kesänä Kalajoella palanut valtava metsäpaloalue ehkä suojellaan osittain – nokeentuneet puut tarjoaisivat hyvät olosuhteet monille eliölajeille

Heinä-elokuussa riehunut tulipalo tuhosi 230 hehtaaria metsää Raution kylässä. Uuden metsän kasvatuksen arvioidaan olevan lähivuosina vaikeaa alueella.

Málagan maastossa palaa kuudetta päivää – turistien suosimalla Aurinkorannikolla on evakuoitu yli kaksituhatta ihmistä

Armeijan hätäyksikkö on määrätty auttamaan viime keskiviikkona alkunsa saaneiden maastopalojen sammutustöissä.

Jokilaaksojen pelastuslaitos vaatii valtiota osallistumaan Kalajoen maastopalon kustannuksiin

Suuronnettomuuden sammuttamisen arvioidaan maksavan lähes 1,6 miljoonaa euroa. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mielestä summa on kohtuuton yhden pelastuslaitoksen ja alueen kuntien kustannettavaksi.

Roskien poltto karkasi sänkipeltoon Niinijoella – peltoa ehti palaa puoli hehtaaria

Tuulen suunta kävi pois lähellä olleista rakennuksista.

Kerttu Kotakorpi: Olisiko yksikään käsikirjoittaja kehdannut kirjoittaa todellisuuden kaltaista katastrofielokuvaa kesästä 2021?

Katastrofielokuvat kalpenevat kesän 2021 sääuutisten rinnalla. Ilmastonmuutoksen tiedetään lisäävän sään ääri-ilmiöitä, mutta mittakaava tuli jopa ilmastotutkijoille yllätyksenä, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Metsäpaloja sammutetaan puutteellisissa varusteissa – tutkijat yllättyivät syöpää aiheuttavien palokaasujen määrästä

Metsäpalojen sammutustöissä altistuu luultua voimakkaammin myrkyllisille palokaasuille ja muille yhdisteille. Tarjolla olevien suojavarusteiden taso vaihtelee. Usein sammuttajat työskentelevät paitahihasillaan ja ilman hengityssuojaimia.

Kalajoella riehunut suurpalo synnytti kipinän vapaaehtoiseen palokuntatyöhön – sopimuspalokuntiin on saatu uusia jäseniä

Kalajoen suuri maastopalo lisäsi kiinnostusta vapaaehtoiseen palokuntatyöhön. Myös palokuntaharrastusta jäähdytelleet ovat ainakin paloalueen lähistöllä aktivoituneet uudestaan. Samanlaista viestiä kuuluu muualtakin.

Kalajoen metsäpalo jätti mieleen pysyvän jäljen – Tiina Eskelinen tarkkailee yhä taivaanrantaa savupilvien varalta

Heinäkuun lopussa Kalajoella riehunut maastopalo uhkasi yhdessä vaiheessa myös Kalajoen Rautiossa asuvan Tiina Eskelisen kotia. Silloin piti olla valmiina lähtemään evakkoon lyhyellä varoitusajalla. Nuo hetket ovat jättäneet mieleen pysyvän jäljen.

Kalajoen maastopalon kalustoa huolletaan ainakin syyskuun loppupuolelle asti – pelkästään letkuja pestään kymmeniä kilometrejä

Kalajoella heinäkuun loppupuolella syttyneen palon sammutustöissä oli kalustoa lukuisilta pelastuslaitoksilta. Kaikki tämä kalusto huolletaan Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella.

Ranskan Rivieran maastopaloissa yksi kuollut, 7 000 evakuoitu – Saint-Tropez'n luksuskohteen ympärillä roihuaa kolmatta päivää

Maastopalojen uskotaan alkaneen lähellä Plaine de Maures'n luonnonsuojelualuetta Etelä-Ranskassa. Puolet luonnonsuojelualueesta on tuhoutunut.

Kalajoen maastopalo ei ollutkaan vuosikymmenien suurin – tarkennusmittauksessa paloalueeksi laskettiin 227 hehtaaria

AIemmin alueen kooksi arvioitiin lähemmäs 300 hehtaaria ja se näytti olevan vuosikymmeniin suurin maastopalo Suomessa. Nyt vaikuttaa siltä, että esimerkiksi Muhoksella viime vuonna roihunnut maastopalo on ollut tätä suurempi.

Voimistuvat tuulet uhkaavat vaikeuttaa Dixie-maastopalon sammutustöitä Kaliforniassa

Voimistuvien tuulien vuoksi Kalifornian suurin sähköyhtiö varoitti asiakkaitaan tarkoituksellisista sähkökatkoista, joilla yritetään estää uusien palojen syttymistä. Tuulessa katkeavat sähkölinjat voivat sytyttää maastopaloja kuivassa maastossa.

Kalajoen maastopaloa sammutettiin jaksamisen rajoilla – sammuttajien saama tuki herkisti kokeneenkin pelastajan: "Se oli jopa aika liikuttavaa"

Kalajoen maastopalon mediavastaava pelastusjohtaja Jarmo Haapanen sanoo, että pitkäksi venyneestä urakasta selvittiin hyvällä yhteistyöllä ja yhteisön tuella.

Turkissa yli 30 ihmistä kuollut äkillisissä tulvissa, Kreikassa maastopalot saatiin hallintaan

Turkin maa- ja metsätalousministerin mukaan tulva-alueilla on koettu pahimmat tuhot vuosikymmeniin.

Kreikassa sadat ulkomaiset palopelastajat auttavat sammutustöissä – Evian suurpaloa saatu hitaasti hallintaan

Kuuman sään lietsomat maastopalot ovat korventaneet Välimeren maita viime viikkoina. Italian Sisiliassa mitattiin eilen 48,8 astetta. Jos lukema vahvistetaan, se on Euroopan lämpöennätys. Loppuviikoksi myös Espanjaan ja Portugaliin ennustetaan kovaa hellettä.

Ennätyksellinen helleaalto korventaa myös Välimeren etelärannikkoa – Algeriassa kuollut yli 60 maastopaloissa

Algeriassa ainakin 65 ihmistä on kuollut maan pääkaupungin itäpuolella riehuvissa paloissa. Heistä yli puolet oli pelastustöihin kutsuttuja sotilaita. Naapurimaa Tunisiassa mitattiin tiistaina lähes 50 asteen lämpötiloja.

Tuli levisi maastoon heinäladon palosta Ruskolla

Pelastuslaitos on saanut palon rajattua. Heinälato tuhoutui kokonaan.

Suuren maastopalon tuhot maksavat Kalajoen seurakunnalle miljoonan – alueen jälkivartiointi on siirtynyt maanomistajille

Reilut 90 prosenttia Kalajoen maastopalon tuhoamasta metsästä omistaa Kalajoen seurakunta. Tilanne paloalueella on säilynyt vakaana ja rauhallisena viikonlopun yli.

Sammutuskoneet palasivat Dixie-maastopalon sammutustöihin sääolojen muututtua Pohjois-Kaliforniassa

Reilut 20 helikopteria ja kaksi säiliökonetta palaavat auttamaan sammutustöissä, sillä tuulten heikkeneminen sekä korkeampi ilmankosteus ovat hillinneet savunmuodostusta.

Kalajoen maastopalon jälkivartiointi siirtyy tänään maanomistajille

Tilanne paloalueella on pysynyt viikonlopun yli vakaana ja rauhallisena. Alueelle jää edelleen pelastuslaitoksen kalustoa muun muassa letkulinjastoja, jotka puretaan suunnitellusti pois.

Maastopalot työllistävät Lapin pelastuslaitosta

Viimeisen viikon aikana Lapissa on syttynyt useampi maastopalo päivässä.

Dixie-maastopalo tuhosi historiallisen Greenvillen kaupungin – Yli 8 500 palomiestä taistelee 39 maastopaloa vastaan Kaliforniassa

Tuli on tuhonnut lähes 190  000 hehtaaria maastoa, mikä on pinta-alaltaan laajempi kuin Yhdysvaltojen toiseksi suurimman kaupungin Los Angelesin pinta-ala.

Kreikassa sammutuskone teki pakkolaskun, Evian saarelta evakuoitu tuhansia – ilmasta kuvattuna palo jätti vuoren rinteille hiiltyneitä runkoja

Maastopalot ovat roihunneet eri puolilla Kreikkaa jo kuudetta päivää. Kreikassa on kuollut kaksi ihmistä maastopalojen aikana.

Lauantai 7.8.2021

Nuorten koronarokotukset. Kreikan maastopalot. Pohjois-Korean tulvat. Suomen sää.

Kreikassa tuhansia evakuoitu, Turkissa palotilannetta helpottanut sade – video näyttää metsäpalon hurjan vauhdin Turkin Milasin kylässä

Kreikassa paloja roihuaa ainakin Attikan niemimaalla, missä sijaitsee muun muassa maan pääkaupunki Ateena, maan toiseksi suurimmalla saarella Eviassa Ateenan itäpuolella ja Peloponnesoksen alueella maan lounaisosassa.

Tulipalot jatkavat riehumistaan Välimerellä – IPCC:n tuleva raportti ennustaa alueesta ilmastonmuutoksen kriisipesäkettä

Yle listasi kolme kysymystä ja vastausta Välimeren tämänhetkisestä maastopalotilanteesta ja ilmastokriisin etenemisestä alueella.

Kalajoen palopaikalla tilanne edelleen rauhallinen – alue siirrettäneen jo ensi viikolla maanomistajien vartioitavaksi

Joitakin palopesäkkeitä alueelta on vielä löytynyt, mutta muutoin kyteminen on sammunut. Viikonlopun jälkeen alue voitaneen luovuttaa maanomistajien hallintaan.

Metsäpalojen tähystyslentoja tehty Etelä-Savossa reilusti viime vuotta enemmän

Lentotähystyksiä tehdään kun Ilmatieteenlaitoksen metsäpaloindeksi nousee 4,1:n. Liiallinen kuivuus on aiheuttanut lentotähystysten määrän selvän nousun myös Etelä-Savossa.

Maastopalot runtelevat Kreikan mannerta ja saaria – Asiantuntija: ”Emme ole vielä nähneet pahimpia paloja”

Ateenan pohjoispuolella eilen taltutettu palo tuhosi metsää ja koteja. Viime päivien helleaalto ja kuivuus ovat aiheuttaneet yli sata maastopaloa Kreikassa.

Metsäpalon sammutus jatkunee Kalajoella ainakin viikonlopun yli – tuulivoimaloiden rakentaminen voi jälleen jatkua palopaikan läheisyydessä

Työt jo toista viikkoa jatkuneen suuren metsäpalon sammutuspaikalla jatkuvat torstaina kytöpaloja sammutellen. Poutaisen sään arvioidaan kasvattavan kytöpalojen riskiä. Palo on saatu sen verran hallintaan, että läheisellä tuulivoimalatyömaalla voidaan jatkaa palon keskeyttämiä töitä.

Pirkanmaalaiset pelastustyöntekijät kotiutuivat Kalajoen maastopalon sammutustöistä

Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan yhteistyö muiden alueiden sammutushenkilöstön kanssa sujui hyvin laajan maastopalon sammutuksessa. Pirkanmaalaiset antoivat virka-apua Kalajoella viisi vuorokautta.

Kalajoen suuren maastopalon tutkinta alkoi – palo sai alkunsa tuulivoimalatyömaalta

Syttymissyyn selvittäminen aloitettiin tänään, kun siihen viimein pystyttiin vapauttamaan resurssia. Palo on saanut alkunsa alueella sijaitsevalta tuulivoimalatyömaalta. Nyt tutkitaan, mikä sytytti suuren maastopalon.

Pohjois-Savon pelastuslaitos lähettää apujoukkoja Kalajoelle ainakin vielä torstaina – puuskaiset tuulet voivat levittää maastopaloa

Pohjois-Savosta on lähetetty virka-apua Kalajoelle nyt viikon verran. Sammutusapua lähetetään ainakin vielä torstaina, mutta loppuviikon tarve on auki. Avuntarve riippuu säästä, sillä tuulinen keli voi lähteä voimistamaan ja levittämään paloa.

Kalajoen metsäpalopaikalla on rauhallista – keskiviikon puuskainen tuuli voi nostaa kytöpaloja, mutta leviämisriski on pienentynyt

Kalajoen metsäpalopaikalla eletään jo käytännössä jälkisammutusvaihetta, mutta keskiviikon tuulinen ja poutainen sää voi vielä haastaa sammutushenkilöstön. Arvio on, että säiden puolesta tilanne on helpottamassa.

Maastopalo työllisti pelastuslaitosta koko yön Pellossa

Tuli tuhosi neljä hehtaaria maastoa Pellon Ruuhijärvellä. Kova tuuli levitti paloa alkuvaiheessa.

Hallitsematon tulimyrsky söi Kalajoen metsän viikossa – tuli pärjää talveen ja tuuli voi sytyttää sen uudelleen milloin vain

Koko Suomi kerääntyi sammutustöihin Kalajoelle. Palo alkaa vihdoin olla hallinnassa.

Metsäpalojen tähystyslentoja on lennetty tänä kesänä ennätyspaljon – yhden lennon aikana on voitu havaita useita paloja

Kalajoen metsäpaloalueella on lennetty tähystyslentoja useasti päivässä. Lennoilla on käyty katsomassa, että pelastuslaitoksen rajoituslinjat pitävät. Lentotoiminta jatkuu tiistai-iltaan saakka, ja jatkosta neuvotellaan pelastuslaitoksen kanssa.

Kalajoella metsäpalon leviämisriski pienentynyt – Etelä-Savon virka-avusta suuri osa palaamassa kotiin sammutustöistä

Heinäkuun lopulla Etelä-Savon pelastuslaitos sai virka-apupyynnön Jokilaaksojen pelastuslaitokselta mittavan maastopalon sammutukseen Kalajoelle.

Tähystyslennoista on hyötyä: Lapissa on havaittu koneesta käsin tänä vuonna jo 29 paloa

Aluehallintovirastot vastaavat metsäpalojen tähystyslennoista. Lapissa reittejä on viisi. Jokaisella niistä on tehty tänä vuonna 4-10 palohavaintoa.

Presidentti Erdoğan suututti turkkilaiset: heitteli maastopaloalueiden asukkaille teepaketteja

Kahdeksan ihmistä on kuollut Turkin maastopaloissa. Hallitusta kritisoidaan huonosta varautumisesta tulipaloihin. Sosiaalisessa mediassa vaaditaan jopa presidentti Erdoğanin eroamista.

Kalajoen metsäpalon leviämisriski on pienentynyt – sammutushenkilöstön ja -kaluston määrä minimiin

Tiistaipäiväksi luvattu sade helpottaa edelleen sammutustöitä, puuskainen tuulikaan ei vaikeuttane tilannetta. Keskiviikkona tuulien odotetaan taas voimistuvan. Henkilöstön määrää vähennettäneen tänään, tarvittaessa lisää sammuttajia saadaan paikalle nopeasti.

Metsäpalot luovat tuhoa ja monimuotoisuutta luontoon – tuhkasta nousee uutta elämää

Metsäpalon jäljiltä uhanalaisille lajeille syntyy uusia alueita, mutta samaan aikaan myös uusia uhkia metsänomistajille. Paloalueelle jätetyt rungot korjataan usein pois, jotta vahingoista saadaan jonkin verran korvausta. Luonnon uudistumisen kannalta toimenpiteen vaikutukset ovat kaksijakoisia.

Varsinais-Suomesta jo kolmas sammutusryhmä Kalajoen maastopaloalueelle

Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta on viimeisen viikon sisällä lähtenyt kolme sammutusryhmää auttamaan Pohjois-Pohjanmaalle Kalajoen ison maastopalon sammutustöissä.

Etelä-Eurooppaan odotetaan alkuviikosta jopa 44 asteen helteitä – Turkissa, Italiassa ja Kreikassa maastopalojen sammutustyöt eivät lopu

Maastopaloja sammutetaan parhaillaan Turkin Marmariksen ja Manavgatin kaupungeissa. Myös Italiassa ja Kreikassa sammutustyöt ovat olleet käynnissä viime päivinä.

Kalajoen metsäpalon leviäminen pysäytetty, sammutushenkilöstön ja -kaluston määrä minimiin

Tiistaipäiväksi luvattu sade helpottaa edelleen sammutustöitä, sateen vuoksi puuskainen tuulikaan ei vaikeuttane tilannetta. Keskiviikkona tuulien odotetaan taas voimistuvan. Tiistaina henkilöstön määrää aiotaan vähentää, mutta sammuttajat saadaan takaisin nopealla aikataululla.

Turisteja evakuoitiin veneillä palojen alta Turkin Bodrumissa – tämänvuotisia maastopaloja kuvattu vuosikymmenen tuhoisimmiksi

Viime viikon aikana Turkissa on riehunut yli sata erillistä maastopaloa. Uutistoimisto AFP:n mukaan kulunut vuosi on ollut maassa maastopalojen suhteen pahin vuosikymmeneen.

Sunnuntai 1.8.2021

Koronatartuntojen määrän kasvu jatkuu. Venäjällä on paljon uusia koronatartuntoja. Myanmarissa on paha koronakriisi. Turkin metsäpaloissa on kuollut ihmisiä. Rovaniemellä on järjestetty koronarokotustapahtuma. Sateet heikkenevät maanantaina.

Kalajoella päästiin sammuttamaan nyt paloalueen sisäpuolellekin – sammutustöistä palannut vapaaehtoinen Hans-Peter Holm: "Menen takaisin, jos tarvitaan"

Palon leviäminen on saatu sunnuntaina pysähtymään, eikä välitöntä tarvetta asukkaiden evakuointiin ole. Sammutustyöt jatkuvat silti edelleen. Vapaapalokuntalaisten rooli sammutustyössä on ollut merkittävä.

Turkin maastopaloissa kuollut kuusi ihmistä – sammutustyöt jatkuvat sunnuntaina viidettä päivää putkeen

Uhriluku nousi lauantaina, kun kahden paloja sammuttaneen työntekijän ruumiit löydettiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle