Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirjoittaja Tuomo Polo (vas.) ja valokuvaaja Vesa Tyni.

Mielimaissa-valokuvanäyttely kertoo rohkeasti ihmisten masennuksesta ja itsemurha-aikeista

Yllättävän moni ihminen haluaa kertoa henkilökohtaisista vaikeuksistaan, sanoo valokuvaaja Vesa Tyni.

Ihminen katsoo ulos ikkunasta.

Tutkimus: Masentuneet saavat muita vähemmän lapsia, ja miehillä jo lieväkin masennus vaikuttaa

Miehillä jo lievä masennus oli yhteydessä pienempään todennäköisyyteen saada lapsia. Naisilla yhteys löytyi vain vakavasta masennuksesta.

Piirros rikkinäisistä kasvoista

Kun mieli on rikki, on lohdullista tietää, että joku selvisi samasta – siksi Sini Kirvesmäki on kertonut tarinansa jo satoja kertoja

Yksi mielenterveysviikon aiheista on vertaistuki. Kokemusasiantuntijan tuki voi auttaa ja hälventää mielenterveyden häiriöihin yhä liittyvää häpeäleimaa.

Neljä tyttöä katsoo kameraan hämärässä illassa kaupungilla.

16-vuotias Simona: ”Jos joku käyttäytyy huonosti, pitäisi saada selville, mikä on huonosti” – kysyimme nuorten ratkaisuja väkivaltaan

Nuoret vaativat parempia mielenterveyspalveluita, yöllä auki olevia nuorisotaloja sekä vähemmän koulupaineita. Nuorisoministeri halutaan hoitamaan heidän asioitaan.

"Olen lyönyt, potkinut, pahoinpidellyt yhden miehen. Liikuin porukassa, jossa väkivaltaan kannustettiin. Nainen, 28.

Kadulla on tyttöjä, jotka oireilevat väkivallalla ja keräävät itselleen nimeä: asiantuntijat kertovat, miksi olemme nyt vedenjakajalla

Useat Ylen haastattelemat asiantuntijat pelkäävät, että tyttöjen paha olo saattaa purkautua jatkossa ulospäin suuntautuvana väkivaltana kaduilla.

kuvakaappaus masennuksen hoitoon kehitetystä Meliora pelistä

Tältä näyttää kaksi miljoonaa euroa maksanut suomalainen toimintapeli, joka on tarkoitettu masennuksen hoitoon

Jos kaikki menee suunnitellusti, masennuksesta kärsivät voivat saada lääkäriltä muutaman vuoden kuluttua määräyksen pelata Melioraa. Yle pääsi testaamaan peliä jo nyt.

Donetsk

Tutkimus: 2014 alkanut Itä-Ukrainan sota heikensi paikallisten nuorten mielenterveyttä dramaattisesti – Venäjän hyökkäys pahentaa tilannetta nyt entisestään

Tutkimuksen mukaan traumaperäisen stressihäiriön riski oli nelinkertainen, vaikean ahdistuneisuuden riski yli kolminkertainen ja masennuksen riski lähes kolminkertainen verrattuna rauhallisella alueella eläneisiin nuoriin.

Suomen ringettemaajoukkueen varakapteeni Katariina Kurikko kuvassa.

Kun aivokasvain romahdutti maailman, unelma piti pinnalla – muutama puhelu kertoo kaiken Katariina Kurikon absurdista elämän vuoristoradasta

Puoli vuotta sitten Katariina Kurikko makasi sairaalavuoteella aivoleikkauksen jälkeen. Nyt hän pelaa kullasta ringeten MM-kotikisoissa.

Tyttö ottaa selfietä kahden muun henkilön kanssa ulkona.

Minna Vuorenmaa oli pulloja keräilevä työtön, kunnes lasten kehotus muutti kaiken – nyt nuoret pysäyttävät hänet kadulla: ”Se on mahtavaa”

Vuorenmaan hupivideoilla on Tiktokissa 1,7 miljoonaa tykkäystä. Pieruvitsien lomassa hän puhuu avoimesti esimerkiksi masennuksesta.

Kaksi naista istuu sohvalla. Vihreäpaitainen näyttää harmaapaitaiselle kädessään olevaa lappua.

21-vuotias opiskelija Saina Kyllönen: "Olen kuullut, että masennus ja ahdistus olisivat muotisairauksia" – kuuntele, kuinka puhe mielenterveydestä voi vääristyä

Myös täydellisen mielenterveyden omaava voi kokea ahdistusta ja stressiä. Kouluterveyskyselyissä korostuu ahdistuneisuus ja yksinäisyys. Lisäksi esiin nousevat vastuunottaminen omasta elämästä ja yksin selviäminen.

Laura juo teetä ja katsoo kaukaisuuteen.

Psykologi kannustaa mielenterveyden ongelmista kärsiviä pikaisesti takaisin töihin: "Kun kotona alkaa olla tylsää, on aika palata"

Työelämä tukee mielen hyvinvointia monin tavoin. Silti se nähdään usein terveyden vaarantavana taakkana.

Kaksi nuorta etualalla selät kameraan päin ja kauempana hieman vanhempi henkilö katsoo puhelintaa kuulokkeet korvilla.

Tunnetaitojen opetus on vahvistunut Lappeenrannan ja Imatran kouluissa – masennus- ja ahdistusoireet ovat lisääntyneet viime vuosina

Lappeenrannan koulujen tunne- ja vuorovaikutustaito-ohjaajat ja Imatralla koulupsyykkarit eli psykiatriset sairaanhoitajat pyrkivät vahvistamaan oppilaiden tunnetaitoja.

Hilla Kopakkala seisoo kadulla lähikuvassa, katsoo ylöspäin ja hänen hiuksensa heiluvat tuulessa.

Masennusta sairastava Hilla Kopakkala uskotteli pitkään itselleen, ettei tarvitse terapiaa – sitten koitti hetki, kun lääkärin sanat kolahtivat

Hilla Kopakkala, 32, sairastui masennukseen jo teini-ikäisenä. Nyt hän haluaa kertoa kokemuksistaan avoimesti ja toivoo, että muutkin uskaltaisivat puhua.

Tanja Heikka istuu Pitkäniemen kivisellä ikkunalaudalla.

“Suljetulla osastolla olen turvassa enkä voi riistää henkeäni” – Tanja Heikka on yksi tuhansista, jotka joutuvat odottamaan apua kuukausia

Joka vuosi 25 000 suomalaista tarvitsee psykiatrista sairaanhoitoa, koska avohoitoa ei ole tarpeeksi. Mielenterveysongelmat maksavat Suomelle sairauslomina ja työkyvyttömyyseläkkeinä 11 miljardia euroa.

Heli kauhomassa astiaansa salattia opiskelijaravintolan seisovasta lounaspöydästä.

Terveellinen ruokavalio näyttäisi ehkäisevän masennusta

Hyvän ravitsemuksen eduista on saatu viime vuosina runsaasti lisänäyttöä. Terveellinen ruokavalio saattaa auttaa jopa masennuksen hoidossa.

Nuori henkilö katsoo auringonlaskua.

Masennus ja yksinäisyys voivat vanhentaa nopeammin kuin tupakointi, tutkijat väittävät

Tutkijat painottavat psykologisesta terveydestä huolehtimisen tärkeyttä.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Satavuotiasta neuvolaa tekee mieli onnitella risupuskalla

Äidin mielenterveyshäiriö ei kiinnostanut neuvolaa, vaikka sen pitäisi puuttua lapsen terveysriskeihin, kirjoittaa Viitala.

Nainen tietokoneen ääressä sairaalassa.

Iida Sarja kärsi itsetuhoisista ajatuksista: "Pelkät pillerit eivät auta" – mielenterveystyö kaipaa lisää matalan kynnyksen palveluja

Mielenterveysasioihin keskittyvä chattipalvelu päätettiin laajentaa ympärivuorokautiseksi Satasairaalassa Porissa. Matalan kynnyksen palvelut ovat tärkeitä itsemurhien ehkäisyssä.

Raskaan oleva henkilö kumppaninsa kanssa sohvalla.

Soite mukana kehittämässä raskaudenaikaisen masennuksen hoitoa – iso osa odottajista ei hae apua masennusoireisiin

Ajatuksena on luoda neuvolajärjestelmään sopiva matalan kynnyksen tukimuoto.

Mies istuu pesäpallostadionilla.

Lauri Rönkön, 28, outojen oireiden syyksi paljastui raju uupumus – miesten väsymistä voi olla vaikea tunnistaa

Miesten tapa ilmaista uupumusta tai masennusta voi olla erilainen kuin naisten tai muunsukupuolisten. Työkykynsä tilapäisesti menettänyt Lauri Rönkkö kannustaa puhumaan, sillä sitä enemmän miesten uupumusta ymmärretään.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Toipumistarinoiden tehtailu on vallankäytön muoto, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia

Se, mikä ei tapa, voi jättää pysyvät arvet, joita edes kiitollisuus ei korjaa, kirjoittaa Kujala

D-vitamiinipillereitä pöydällä.

Tutkimus: D-vitamiinilisä näyttää lievittävän aikuisten masennusoireita

Kansainvälisen tutkijaryhmän tekemä laaja meta-analyysi sisältää tuloksia 41 eri tutkimuksesta ympäri maailmaa. Suomalaistutkijan mukaan tulokset kannustavat tutkimaan aihetta lisää.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Uupuneet ja toivottomat nuoret naiset rikkovat nyt kriisipuhelimen soittoennätyksiä – "Jokaisen mieli on tärkeä", sanoo päivystäjä

Huhtikuu oli kiireisin kuukausi koskaan Mieli ry:n ylläpitämässä kriisipuhelimessa. Erityisesti alle 30-vuotiaat naiset soittavat nyt kriisipuhelimeen. Päivystäjille kerrotaan pahasta olosta, ihmissuhdeongelmista ja varsin usein yksinäisyydestä.

Mies istuu kukkapuskan edessä ulkona oranssilla tuolilla.

Hallitus jätti terapiatakuun pois hoitotakuuesityksestä, vaikka se toisi terapian hyvin toimeentulevien luksushoidosta kaikkien ulottuville

Terapiatakuussa esitettiin esimerkiksi psykoterapian aloittamista neljän viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Nyt terapiaan pääsylle ei ole luvassa mitään aikarajaa.

Sonja Huhtaniska kuvaa somevideota omassa olohuoneessaan.

Sonja Huhtaniska sanoitti burnoutin räpiksi, joka trendaa nyt Tiktokissa: “Haave on se, että saisin itseni takaisin”

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa elävä toimittaja-taiteilija Sonja Huhtaniska haaveilee sairautensa talttumisesta.

Terapiaistunto kuvituskuvassa.

Terapianavigaattori auttaa mielenterveyden ongelmatilanteissa – Päijät-Sote pyrkii nopeuttamaan hoitotarpeen arviointia

Maksuton nettityökalu on vapaasti kaikkien käytössä, mutta vakavissa mielenterveysongelmissa tulee kääntyä suoraan ammattilaisten puoleen tai soittaa hätänumeroon.

Huppupäinen tunnistamaton mies seisoo selkä kameraan päin ja katsoo mestään.

Pyry, 32, lievittää ahdistustaan LSD:llä – tuhannet suomalaiset käyttävät psykedeelejä voidakseen paremmin, vaikka tutkimus on kesken

Psykedeelit ovat lupaavia mielenterveyslääkkeitä. Ne saattavat tulla osaksi suomalaista erikoissairaanhoitoa jo 2020-luvulla. Moni yrittää parantaa itseään näillä laittomilla yhdisteillä jo nyt.

Valmentaja / yrittäjä Vanessa Törnblom katsoo kohti.

Vanessa Törnblom oli niin väsynyt, ettei pysynyt pystyssä – dokumenttielokuva Happy Worker kertoo työssään uupuneiden tarinan

Vanessa Törnblom luhistui työtaakkansa alle vuonna 2017. Nyt hän haluaa auttaa muita kertomalla burnoutistaan.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Moni suomalainen saa masennukseensa samankaltaisia lääkkeitä, jotka eivät tehoa, toteaa tuore tutkimus

Joka kymmenes masennuspotilas sairastaa tuoreen tutkimuksen mukaan lääkehoitoresistenttiä masennusta. Heistä moni hyötyisi lääkkeiden yhdistelmistä, painottaa tutkija ja ylilääkäri Markku Lähteenvuo.

Laura Blomqvist istuu sohvalla ja katsoo kameraan.

Moni haluaa psykoterapiaan, vaikka harva tarvitsee sitä todella – monen mielenterveyden voisi pelastaa "vallankumouksellinen" menetelmä

Psykoterapeuteista on huutava pula. Tehokas ja yhteiskunnalle halpa menetelmä, nettiterapia, voisi korvata monelta vuosien pitkät hoidot, mutta sen pariin pitää päästä nopeasti.

Markus Kajo estradilla edessään mikrofoni.

Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

Lähikuva miehestä.

Pasi Ojala ei puhunut tunteistaan yli 30 vuoteen, ja se vei melkein hengen – terapiassa hän löysi turvallisuudentunteen, jota ei ollut kokenut aiemmin

Jopa joka toinen suomalaisista kokee hyvinvointiin vaikuttavaa kuormitusta ja nuorista aikuisista vielä useampi. Mielenterveysongelmat lisääntyvät, mutta apua niihin on vaikea saada.

Ari Lahtonen radiostudiossa kuulokkeet päässä.

Ari Lahtonen, 32, yritti opetella koulukirjoja ulkoa ala-asteella ja ajoi itsensä loppuun lukiossa – nyt hän pyrkii eroon häpeästä

Perfektionismi ja pelot ovat piinanneet Ari Lahtosta lapsesta asti. Möyhemmin ne saivat nimiä: ahdistus, masennus ja pakko-oireet. Nyt mielenterveyskuntoutuja opettelee hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Anonyymi nainen istuu penkillä

Tutkijat löysivät uuden riskiryhmän, jolta somen käyttö riistäytyy käsistä: kiltit tytöt

Aiemmin tyttöjen muodostamaa riskiryhmää ei ole havaittu. Liiallinen somen käyttö on yhteydessä muun muassa moniin mielialahäiriöihin.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Käsityksemme siitä, miltä mielenterveyden ongelmat näyttävät, on ummehtunut

Julkinen keskustelu nuorten mielenterveydestä keskittyy pienen porukan ongelmiin. Piiloon jää joukko, jonka ongelmilta on liian helppoa ummistaa silmänsä, kirjoittaa Kujala. Kolumnin voi myös kuunnella.

Raskaan oleva henkilö kumppaninsa kanssa sohvalla.

Turun yliopisto kehittää raskausajan masennukseen digitaalista hoito-ohjelmaa

Turun yliopiston tutkimuksessa sadoille odottajille tarjotaan apua raskausajan masennukseen. Puolet äideistä saa digitaalisen tietopaketin masennuksesta.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Psykiatrisen hoidon saaminen ei onnistu – se maksaa ja tappaa

On raskasta olla hullu, mutta ei se ole läheskään yhtä paha asia kuin olla terve, sanoo Janne Saarikivi kolumnissaan.

Riku Siivonen, Helsinki, 14.9.2018

Riku Siivosen kolumni: Työ on turhaa, koska masentunutkin osaa rapsuttaa

Palkkatyö vapautti meidät maaorjuudesta. Seuraavaksi meidän pitää vapautua kaikesta työstä, kirjoittaa Siivonen.

Vanhus rollaattorin kanssa ja kaksi pukuun pukeutunutta henkilö kadulla.

Ikääntyneen kyynisyys ja viha yhteydessä muistisairauksiin

Persoonallisuuden piirteiden vaikutukset kannattaisi ottaa huomioon ikääntyvän väestön terveyttä tutkittaessa. Niitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi pisteytyksissä, joita käytetään ennustamaan muistisairauksien riskiä.

TikTok-sovellus auki älypuhelimessa.

Some ruokkii mielenterveysongelmien "itsediagnosointia", mutta väärään tietoon on helppo haksahtaa

Entistä useampi hakeutuu mielenterveyspalveluihin "valmiin" diagnoosin kanssa. Tiedon etsiminen on helpompaa kuin koskaan, mutta se ei korvaa oikeaa diagnoosia, varoittaa asiantuntija.

Henkilö katsoo ulos ikkunasta.

Yksinäisyys lisää keski-ikäisten miesten kuolleisuutta yhtä paljon kuin tupakointi – sydäntaudit ja syöpä yleisempiä elintavoista riippumatta

Väitöstutkimuksessa on seurattu kuopiolaisten miesten terveyttä ja elämänkulkua vuosikymmenten ajan. Yksinäisyys ennusti korkeampaa syöpä- ja sydäntautikuolleisuutta.

Psykoterapeutti Emilia Kujala seisoo lastenvaunujen kanssa vanhalla puutaloalueella. Kujala katsoo kameraan. Sää on talvinen.

Positiivinen raskaustesti oli ihana hetki, mutta sitten Emilia Kujala alkoi murehtia – vanhemmuus on kontrollifriikille usein kova paikka

Riittämättömyyden tunne on tuttua pikkulasten vanhemmille, etenkin ylikontrolliin taipuvaisille. Suorituksia ja tehokkuutta ihannoiva yhteiskunta ja media sankaritarinoineen lisäävät paineita.

Tyttö peittää käsillään kasvonsa

Nuoria ahdistaa selvästi aiempaa enemmän etenkin Keski-Pohjanmaan maaseutupaikkakunnilla – sosiaaliset tilanteet jännittävät

Nuorten ahdistus- ja masennusoireet ovat paikoin jopa tuplaantuneet kahdessa vuodessa, kertoo kouluterveyskysely.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Miksi en kelpaa keskinkertaisena?

Kun elämän ideaalit on vedetty kaakkoon, keskinkertaisuus on alettu nähdä niin suurena häpeänä, ettei edes ihminen itse saa nimittää itseään keskiverroksi, väittää Leppä.

Seksuaalivähemmistöjen Pride-mielenosoitus Etelä-Afrikan Pretoriassa.

Muuttaminen suvaitsevaan maahan vähentää selvästi homo- ja bi-miesten itsemurhariskiä

Olo helpottuu noin viidessä vuodessa, kertoo laaja kansainvälinen tutkimus.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Ennen, nyt ja kohta!

Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

Krister Savonen.

Päävamman saaneelta Krister Savoselta pysäyttäviä tietoja tilanteestaan: "Otan etäisyyttä salibandysta"

Salibandyn MM-kisat väliin jättänyt Krister Savonen kertoo kärsivänsä muun muassa masennuksesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle