Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilö kohtaa kuolleen läheisen.

Näitkö kuolleen läheisen huoneessasi, muuttuiko kaverin pää eläimen pääksi? Et ole yksin – oudot hallusinaatiot ovat yllättävän yleisiä

Psykologian tohtorin mukaan hallusinaatio-sanassa on ikävä kaiku, jota olisi syytä keventää. Mutta miksi ja miten aivot taikovat kummia näkyjä?

Kannabiskasveja kasvatusteltassa

Päivittäinen kannabiksen käyttö jopa viisinkertaistaa psykoosin riskin

Tutkija: olisi hyvä tunnistaa kannabiksen käyttöön liittyvät mielenterveydelliset riskit.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Tulontasaus on harhakuvaa, joten on palattava sivistyksen, työn ja vaurastumisen arvoihin

Vaaleihin rynnivät puolueet kannattavat kaikki jonkinlaista tulontasauspolitiikkaa. Se on johtanut sosiaalihuoltovaltion nousuun ja sivistysvaltion laskuun, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Nainen metsässä haamukuvana

Psykologian tohtori listasi 7 yliluonnollista ilmiötä ja niiden tylsää selitystä – "Sellainen aivojen pieni jekku"

Mitä tapahtuu, kun ihminen irtautuu ruumistaan? Miksi kuoleman porteilla oleva näkee valoa tunnelin päässä? Psykologian tohtori Jukka Häkkinen kertoo.

Kuvassa mies varjonyrkkeilee itsensä kanssa.

"Kaverin naama meni mustaksi ja olin varma, että se on saatana" – juoppohulluus voi jopa tappaa

Rankka juomaputki voi lyödä päälle kammottavat hallusinaatiot. Lääkärin mukaan delirium tremensin eli juoppohulluuden voi saada jopa jatkuvalla, runsaalla tissuttelulla. Tyypillinen hoidettava on nelikymppinen mies.

Kusama with PUMPKIN at Aichi Triennale 2010.

Yayoi Kusama: Aion maalata viimeiseen elinpäivääni saakka

Iäkäs nykytaiteen mestari Yayoi Kusama ei enää matkusta näyttelyidensä avajaisiin. Hän suostui kuitenkin vastaamaan kirjallisesti kysymyksiimme.

Yayoi Kusaman teos.

Japanilainen pilkuttaa kuolemaansa asti – pakkomielteet ja hallusinaatiot tekivät Kusamasta mestarin

87-vuotias Yayoi Kusama asuu tokiolaisessa psykiatrisessa sairaalassa ja maalaa maanisesti. Nykytaiteilijan näyttely avautuu perjantaina Helsingissä.

Mika Pekkola.

Pyhän Antoniuksen tuli oli hirveä tauti

Pyhän Antoniuksen tuli oli historiallinen sairaus, joka esiintyi Euroopassa lähinnä keskiajalla.

Henkilö istuu puiston penkillä pimenevässä illassa ja tuijottaa merelle.

Minnan isä sairastui kolmikymppisenä Parkinsoniin – "On todella raskasta seurata vierestä"

Minnan isä sairastui Parkinsonin tautiin poikkeuksellisen nuorena. Tyttären on raskasta vierailla isänsä luona palvelutalossa, mutta samalla se on niin isälle kuin tyttärellekin merkityksellistä ja tärkeää.

Synnytyssali Savonlinna keskuusairaalassa

Nitrous oxide abuse by Helsinki midwives no laughing matter

Finland's biggest maternity hospital is considering measures against four midwives seen abusing nitrous oxide, also known as laughing gas, on the job.

kuumemittari kuume

Infektiolääkäri: Harhat, hourailu ja oudotkin unet ovat kuumepotilaalla normaalia

Korkea kuume saa toiset näkemään harhoja, huutamaan, hourailemaan tai näkemään joka kerta samaa, kummallista unta. Selvää selitystä kuumehourailuille ei löydy. Geneettiset erot saavat toiset sekoilemaan muita herkemmin.

Nuori nainen polttaa kannabissätkää.

Yläkoululaiset kokeilevat kannabista kotibileissä ja osa jää koukkuun – "Joillekin on tullut aistiharhoja ja mielenterveysongelmia"

Kannabiksen käyttö on lisääntynyt nuorten keskuudessa. Imatralla kouluterveydenhoitajat tapaavat viikoittain oppilaita, jotka kertovat kokeilleensa tai käyttävänsä kannabista. Tapaukset ovat lisääntyneet vuoden sisällä. Nuorimmat kannabiksen käytöstä kertoneet ovat olleet vain 13-vuotiaita.

Mike Tyson lähikuvassa.

"Mike Tyson toimi kuin supersankari"

Entinen nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Mike Tyson auttoi viime viikolla moottoripyörällä kaatunutta 29-vuotiasta miestä. Loukkaantunut moottoripyöräilijä ei ollut uskoa, kun Tyson saapui auttamaan häntä.

Pakko-oireisilla tavallista suurempi skitsofreniariski

Vaikka havainnot viittaavat skitsofrenian ja pakko-oireisen häiriön väliseen yhteyteen, tutkijat korostavat kyseessä olevan silti kaksi eri sairautta.

Henkilö pitelee kättä korvallaan.

Amerikassa kuullaan vihaisia ääniharhoja, idässä kiltimpiä

Tutkija arvelee, että kulttuurin roolin ymmärtäminen harhoissa ja toisenlainen suhtautuminen niihin voisi johtaa uusiin avauksiin hoidon kehittämisessä.

Claudio Marchisio

Italian maalintekijä: "Oli niin kuuma, että ajoittain luulin näkeväni hallusinaatioita"

Italian pelaajat olivat tyytyväisiä, että joukkue onnistui kaatamaan Englannin pakahduttavassa kuumuudessa.

Nelson Mandelan muistojuhlassa puhujalavalla esiintynyt huijariksi paljastunut viittomakielen tulkki oikealla.

Mandelan muistojuhlassa kohauttanut tulkki: Sain skitsofreniakohtauksen

Huijariksi syytetty tulkki sanoo, että hän menetti kesken muistopuheiden tulkkauksen keskittymiskykynsä ja alkoi kuulla ääniä sekä nähdä harhanäkyjä.

Mies katsoo tietokoneelta videota

Aistiharha on hyödyksi sudenkorennolle, mutta turmioksi moottoripyöräilijälle

Oletko ollut liikenteessä tilanteessa, että näkökenttääsi on äkkiä ilmestynyt moottoripyöräilijä kuin tyhjästä? Tai sitten et ole nähnyt koko moottoripyöräilijää ennen kuin rysähtää? Kyseessä on motion camouflage -ilmiö.

Hypnoosi on syvä keskittymisen tila, jossa tietoisuus ympäristöstä on rajoittunut.

Hypnoosi onkin totta

Aivotutkimus on pystynyt osoittamaan hypnoosikokemukset todellisiksi. Menetelmällä hoidetaan jo vakaviakin sairauksia. Hypnoosia käytetään myös arkipäiväisempien vaivojen hoitoon, kuten hammaslääkäripelkoon.

Mies sängyssä.

Viekö öinen kauhu unesi - millaisia kokemuksia sinulla on unihalvauksesta?

Unihalvaus on yllättävän yleinen öinen kauhukokemus. Et voi liikkua, tiedostat ympäristösi ja mikä pahinta, saatat kokea karmivia hetkiä hallusinaatioiden parissa. Sängyn vieressä seisoo uhkaava hahmo, oven suusta tuijottaa piru tai leijailet itse irti kehostasi kauhujen keskellä. Oletko kokenut vastaavaa? Mitä tapahtui? Miten havahduit todellisuuteen?

Nukkuja näkee painajaista

Unihalvaus vie kyvyn liikkua ja tuo pahuuden viereesi

Heräsitkö, etkä pystynyt liikkumaan? Samalla jonkin paha uhkasi sinua, ehkä jopa painoi rintakehääsi niin, että hengittäminen oli vaikeaa? Kyseessä oli unihalvaus, joka on yleisempää kuin luulisi.

Aistiharhoja Aristoteleen nenästä haamukiputerapiaan

Kosketusaisti on yhtä juksattavissa kuin näkö tai kuulo.

Rainbown Ruokaisat Pannukasvikset -pakastepussi.

Nine people now affected by datura poisoning

Nine people have now been affected by datura contamination from frozen vegetables sold by a Finnish supermarket. Most symptoms are mild, with dry mouth, a quickening pulse and weakened vision the main effects, but some people have required hospital treatment.

Rainbown Ruokaisat Pannukasvikset -pakastepussi.

Pakastevihannekset veivät Seijan viikoksi sairaalaan

Raahelainen Seija Hänninen söi kaksi viikkoa sitten pakastekasviksia, joiden seassa oli datura-rikkakasvin siemenkotia. Oireet olivat rajuja: tajuttomuutta, hallusinaatioita ja kouristuksia. Viikon sairaalareissun aikana oireiden syytä ei tunnistettu.

Rainbown Ruokaisat Pannukasvikset -pakastepussi.

Evira: Vihannesmyrkytyksiä voi olla enemmänkin

SOK on viikko sitten vetänyt kaupoista Rainbow-merkin Ruokaisat pannukasvikset -pakastevihannessekoituksen siinä olevan datura-rikkakasvin eli hulluruohon takia. Myrkytystietokeskuksen mukaan oireita saaneita on kuusi.

Nainen pitää Spice-huumausainepakettia kasvojensa edessä.

Keinotekoisen kannabiksen vaikutus on arvaamaton

Internetissä kaupan oleva keinotekoinen kannabis voi näyttää erehdyttävästi luonnon kannabikselta, mutta se on kehitetty laboratoriossa ja on erittäin voimakas. Synteettinen kannabinoidi voi aiheuttaa muun muassa psykoosia ja sekavuutta.

Muskottipähkinöitä.

Muskotin yliannostus voi aiheuttaa hallusinaatioita

Muskottipähkinän maustekäyttö on vaaratonta, mutta liiallinen muskottipähkinöiden tai -jauheen nauttiminen aiheuttaa muun muassa euforiaa ja pelkotiloja. Pähkinöiden ja mausteiden aiheuttamat allergiareaktiot voivat olla hengenvaarallisia.

Mies rannalla auringonlaskussa.

Skitsofreenikkoa ei pidä pelätä

Poliisi, joukko terveydenhoidon ammattilaisia ja muutama median edustaja sai perjantaina harvinaisen tilaisuuden asettua hetkeksi skitsofreenikon todellisuuteen, kun Finlandia-talon taakse parkkeerasi taudin oireita simuloiva rekka. Mielenterveysalan tapahtumassa paitsi koulutettiin viranomaisia niin juurittiin sairauteen liittyviä ennakkoluuloja ja pelkoja.

Neljä kuuloharhaa, joilta korvasi eivät pelasta sinua

Ihminen ei voi luottaa korviinsa.

Hornetit ilmassa

Harjoituslennot jylisevät Pirkkalan yli

Pirkkalassa lennetään tällä viikolla hornetien harjoituslentoja. Satakunnan lennoston ohjaajat harjoittelevat arkisin kello 11-22 välisenä aikana. Erityisen tärkeä osa opetusta ovat pimeälennot, joilla lentäjät saavat tuntumaa vaikeiden olosuhteiden aiheuttamiin harha-aistimuksiin.

Australialaistutkijat huolestuivat energiajuomista

Australialaiset tutkijat vaativat varoituksia kofeiinipitoisiin energiajuomiin ja jopa ostorajoituksia, koska energiajuomista koituneet terveyshaitat ovat yleistyneet voimakkaasti. Pahimmillaan ne ovat olleet kouristuksia ja harhanäkyjä.

Kärpässieni.

Sienten huumekäytöllä arvaamattomia seurauksia

Sienten käyttäminen huumausaineena on lisääntynyt. Aloittelijat käyttävät 25 suippomadonlakkia päivässä - tottunut käyttäjä jopa 100 sientä päivässä. Keski-Pohjanmaan poliisin tietoon tulee syksyisin aina muutamia tapauksia.

Seinäjoki-Oulu -radan peruskorjausta.

Ratahankkeista lupeissa yksi selvitys

Pohjoisen lukuisista ratahankkeista vaaditaan tehtäväksi kokonaisselvitys. Lapin liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnosta tiistaina käsitellyt ohjausryhmä esittää asiaa marraskuussa kokoontuvalle Lapin liiton hallitukselle.

surrealisminäyttely taide taidenäyttely kuvataide taulu surrealismi juha rautio olavi tiala

Surrealismi etsii ystäviä

Pohjalaisilla on tänä kesänä ollut mahdollisuus tutustua surrealistiseen taiteeseen sekä Alavudella että Pietarsaaressa. Näyttelyt ovat tähän mennessä houkutelleet noin tuhat kävijää. Suomen surrealistien näyttelyt sukeltavat suoraan alitajuntaan ja unikuviin.

Hamppu, Cannabis sativa

Police Warn Against Synthetic Cannabis

Several Porvoo youths have had to seek hospital treatment after using a cannabis substitute, JWH.

Poliisi varoittaa synteettisestä kannabiksesta

Muutamia porvoolaisia nuoria on joutunut sairaalaan käytettyään JWH-huumetta, kertoi poliisi perjantaina. Poliisi varoittaa liikkeellä olevan design-huumeen olevan vaarallinen, sillä sen koostumus vaihtelee suuresti.

Amerikkalaisprofessori Andrew Moskowitz.

Professori: Päänsisäisiä ääniä yritettävä ymmärtää

Tutkimusten mukaan noin neljä prosenttia ihmisistä kuulee todistettavasti ääniä. Äänten kuuleminen liitettiin aiemmin selkeästi skitsofreniaan. Nykytietämyksen valossa ääniä kuulevat ihmiset saattavat kuitenkin kärsiä yhtä hyvin traumaattisista lapsuudenmuistoista. Ääniä ei kannata torjua, jos niitä kuulee.

Kalervo Palsan Getsemane-ateljeen ovi Kittilässä.

Kalervo Palsa Kittilän Getsemanesta

Pienessä pihavajassa syntyi hurjaa ja hillitöntä taidetta.

Pieni teatteri pellon laidalla vetää kulttuurikansaa Luvialla

Luvialainen Teatterisuuli125 toteuttaa syyskaudella 2010 "pienen Suuren näytelmän", koskettavan draaman. Se on sisällöltään suuri, vaikka henkilömäärä ja ulkoiset puitteet ovatkin pienimuotoiset.

Tutkimus: Kosketus lievittää kipua

Kipukohdan koskettaminen on luonnollista ihmiselle, mutta ilmiölle näyttäisi olevan myös järkiperäinen selitys. Lontoon yliopiston tutkijoiden mukaan kosketus nimittäin lievittää tehokkaasti kipua.

Alkoholipsykoosi johtaa usein kuolemaan

Alkoholipsykoosin sairastaneiden ennenaikainen kuolleisuus on 20-kertainen muuhun samanikäiseen väestöön verrattuna. Myös muihin alkoholisteihin verrattuna alkoholipsykoosista kärsineiden kuolleisuus on 12-kertainen, kertoo tuore tutkimus.

Näyttelijä Katja Küttner (2010).

Kellokosken prinsessasta kirja ja elokuva

Anna Lappalainen oli Kellokosken prinsessa

Ratinan stadionin kenttä.

Raidat helppaavat raitapaitoja

Videotarkastuksia yksinkertaisempi tapa helpottaa tuomarien työskentelyä on tehdä raidat jalkapallokentän pintaan. Raitojen raja auttaa paitsion näkemisessä.

Myrskypilviä ja salamoita  tummalla taivaalla

Taivas lyö tulta

Ukkonen on jyrissyt ja salamat ovat valaisseet taivasta jo tänä keväänä. Jotkut pelkäävät ukkosta, toiset taas ihailevat näyttävää luonnonilmiötä. Vaasalainen Samuli Taimisto harrastaa ukkosia.

Kannabis-kasvi ikkunalaudalla.

Kannabis lisää psykoosiriskiä

Pitkäaikainen kannabiksen käyttö lisää riskiä sairastua psykoosiin. Australialaistutkimuksen mukaan nuoret, jotka ovat käyttäneet kannabista pitkään ja aloittaneet varhain, sairastuvat psykoosiin jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin kannabista käyttämättömät.

Anti-Smoking Drug May Cause Hallucination

Researchers in Oulu say use of the smoking cessation aid Varenicline (Champix) may trigger psychosis. People who stop using the drug cold turkey are the most likely to experience varenicline-induced psychotic disturbances.

Tupakan vieroituslääke voi aiheuttaa aistiharhoja

Oululaistutkimuksen mukaan tupakan vieroituksessa käytetty varenikliini voi aiheuttaa psykoosin kaltaisen tilan, jossa henkilö kokee aistiharhoja. Hallusinoosi voi iskeä, jos varenikliinin käyttö lopetetaan äkillisesti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle