Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Päivi Viljasalo seisoo puistossa.

Päivi Viljasalon, 42, koulunkäyntiongelmille löytyi selitys vasta aikuisena, ja hän palasi ammattiopistoon – kaikille ei käy yhtä onnellisesti

Pelkän perusasteen tutkinnon suorittaneiden osuus nuorista on säilynyt viime vuosikymmenet huolestuttavalla tasolla. Tutkijoilla ei ole selvää käsitystä siitä, miksi kehitys junnaa paikallaan.

Kolme nuorta seisoo  Vesalan peruskoulun pihamaalla.

Katso, miten hyviä arvosanoja oman lähikoulusi oppilaat saivat tänä keväänä – tulokset kertovat eriarvoistumisesta, sanoo tutkija

Ylen selvityksen mukaan tyttöjen keskiarvo peruskoulussa on yli puoli numeroa korkeampi kuin poikien. Erot vähenevät lukiossa. Koulumenestykseen vaikuttaa sukupuolta enemmän kuitenkin vanhempien tausta.

Pipo Vaalimaan rajalla penkillä, taustalla reppu

Oulussa Kiimingin pikkukoulujen nähdään voivan yhdistyä lähitulevaisuudessa – sivistys- ja kulttuurilautakunta käsitteli koulusuunnitelmia

Oppilasmäärien pudotessa olisi Tirinkylän opetusyksikön oppilaille olla tilaa Alakylän koululla reilun neljän vuoden päästä. Huttukylän sekä Ylikylän koululaiset mahtuisivat samaan rakennukseen aiemmin.

Havainnekuva.

Maatullin koulun, päiväkodin ja leikkipuiston rakentaminen alkaa elokuussa – uudet tilat lähes tuhannelle oppijalle

Uuden rakennuksen toivotaan vahvistavan alueen positiivista kehitystä. Maatullin peruskoulussa on keväällä annettu valmistavaa opetusta myös maahan saapuneille ukrainalaislapsille.

SRV Rakennus Oy:n havainnekuva Wintteri rakennushankkeesta Uudessakaupungissa.

Uudenkaupungin Wintterissä peruskiven muurausseremonia

Viikaistenmäelle rakennetaan muun muassa peruskoulu, lukio, päiväkoti sekä monitoimi- ja uimahallit.

Kuvassa koululaiset odottavat pääsevänsä sisälle koulurakennukseen.

Luokalle jää enää harva koululainen, mutta opetuksen järjestelyt ovat yleisiä – peruskoulun päättötodistus halutaan jokaiselle nuorelle

Luokalle jättäminen on peruskouluissa nykyään harvinaista. Luokalle jättämisen sijaan vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on kuitenkin poissaolojen ohella lisääntynyt.

Anu Kahra luokkahuoneessaan 2. toukokuuta.

Yli tuhat lasta ja nuorta uusiin tiloihin: uuden jättikoulun on määrä valmistua Helsingin Pasilaan 2024

Uuteen koulurakennukseen tulee myös päiväkoti ja esikoulutilat yhteensä 200 lapselle.

Helena Rauha istuu vanhan valkoisen kivirakennuksen edessä kiviaidan päällä.

"Opettaja ei ylläty, jos pojat saavat nelosia" – koulu suosii yhä tyttöjä ja muu yhteiskunta poikia, vaikka ongelmaa on yritetty korjata vuosia

Tytöt pärjäävät paremmin peruskoulussa, lukiossa ja korkeakoulussa, mutta hakeutuvat matalapalkkaisiin töihin. Yläkoululainen näkee koulun arjessa, miten erilaisia odotuksia ja ennakkoluuloja eri sukupuoliin kohdistetaan.

Oulun Tuiraan suunnitellun monitoimitalon havainnekuva.

Uuden monitoimitalon suunnittelu Tuiran vanhan puukoulun pihapiiriin alkaa Oulussa

Tuiran uuden monitoimitalon suunnittelu on alkanut. Vanha puukoulu säilytetään, mutta 1970-luvun elementtikoulu puretaan.

Mies tarttuu naista olkapäästä.

Teemme juttua: oletko kokenut seksuaalista häirintää koulussa?

Kerro meille luottamuksella, jos opettaja on häirinnyt sinua koulussa seksuaalisesti.

Ungdomar sparkar boll på skolgård

Etelärannikko loisti STT:n lukiovertailussa tänä vuonna – kärjessä Brändö gymnasium ja Kotka Svenska Samskola

Brändö gymnasiumin rehtori uskoo, että opiskelijoita on onnistuttu tukemaan hyvin opinnoissaan.

Kaksi ala-asteikäistä lasta istuu koululuokassa ja katsoo kameraan. Vasemmalla istuvalla tytöllä on yllään lilan sävyinen pitkähihainen paita, oikealla istuvalla pojalla maastonvihreä huppari.

Odotettu kesäloma alkaa – koululaisilla luvassa mökkeilyä, reissaamista ja keppihevostelua

Koulujen loma tulee tarpeeseen. Se huokuu niin pienempien ja isompien koululaisten kuin opettajien ajatuksista.

En kvinna med rött hår och svart mössa. I bakgrunden syns träd.

Ulrika Mylius, 19, jätti lukion kesken, selätti masennuksen ja valmistui unelma-ammattiinsa: "Epätodellinen vau-fiilis"

Osa ammattiin tänä keväänä valmistuneista on jo juhlansa juhlinut. Yksi heistä on Ulrika Mylius, joka on selvinnyt vaikeista koettelemuksista. Loput ammattiin valmistuvat juhlivat tänään torstaina ja huomenna perjantaina.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kaleva: Oulun kaupunki suunnittelee lakkauttavansa joitakin pieniä koulujaan

Kouluverkkoa aiotaan laittaa uuteen uskoon Kiimingissä, Haukiputaalla ja Kaakkurin suuralueella. Asiasta järjestetään vielä kulavalla viikolla keskustelutilaisuuksia.

Toistakymmentä nuorta mopoilijaa valmistautuu ajamaan peräkkäin.

Ysiluokkalaiset potkittiin peruskoulusta mopojen, mönkijöiden ja traktorien letkassa Kälviällä – "Kyllä traktorilla mieluimmin ajelisi"

Viimeisen kouluviikon aluksi Kälviällä otettiin vähän ennakkoa lomafiiliksistä. Lisää ajelua on luvassa, kun lukuvuosi on lopullisesti taputeltu. Silloin letkan kärjessä ei tosin aja rehtori.

Yhdeksäsluokkalaisten Taloutaitokilpailun voittanut Tuomas Paananen Kemistä istuu pulpetissa Syväkankaan koulun luokassa.

Kemiläinen Tuomas Paananen voitti valtakunnallisen Taloustaitokilpailun

Syväkankaan koulun yhdeksäsluokkalaisen Tuomas Paanasen kiinnostus talouteen ja yhteiskuntaan toi voiton kilpailussa, johon osallistui 20 000 oppilasta.

Hiljaisuus verhosi Maikkulan koulun tänään

Maakunnallisesti arvokkaat Maikkulan koulut peruskorjataan lähivuosina

Oulussa oleva Oulun Maikkulan yläkoulu remontoidaan parin seuraavan vuoden aikana. Sen jälkeen remonttiin menee samalla tontilla oleva Maikkulanraitin alakoulu.

Yhdeksännen luokan oppilaita englannin kielen opetuksen tunnilla, opettajana lehtori Katariina Pekuri, Riihikallion koulu, Tuusula, 15.1.2019.

Opettaja heitti oppilaalle vitsin "välilevyjen pullahtelusta", ja siitä syntyi oikeusjuttu – koulujen kurinpito johtaa yhä useammin rikosilmoituksiin

Suomalaisissa kouluissa on päivittäin tapauksia, joissa oppilaat tai opiskelijat uhkailevat opettajaa. Osa tapauksista viedään jopa oikeuteen asti, kertoo opetusalan ammattijärjestö OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

lautasellinen kouluruokaa

Jyväskylän Norssin ysiluokkalaiset ideoivat Suomen parhaan ruokalistan

Valtakunnallisessa Ruokavisassa piti ideoida maistuva, kestävä ja ravitsemussuosituksiin perustuva ruokalista yhden päivän ajalle.

Eskolanmäen koulun oppitunti Kouvolassa.

Koulujen piti olla kiinni lakon vuoksi Vantaalla, mutta 200 opettajaa saapui töihin: sitten valtaosaan kouluista kutsuttiin oppilaita takaisin

Yhteensä Vantaan peruskouluihin on kutsuttu noin 1 500 oppilasta. Tässä on priorisoitu 1.-luokkalaisia, 9.-luokkalaisia, erityisluokkien oppilaita ja valmistavassa opetuksessa olevia oppilaita.

Poliisiauto

Poliisi jatkaa Rovaniemen koulupuukotuksen tutkintaa

Teon motiiveista ei tiedetä. Poliisi sanoo, ettei se tiedota asiasta enempää tekijän ja uhrin nuoren iän ja asian arkaluontoisuuden takia.

Ljus skolbyggnad med klocka på väggen och klätterställning i förgrunden.

Pietarsaaren kouluverkkoratkaisuun uusi vaihtoehto – huoltajille lähetetty kouluverkkokysely

Uusi ja näin ollen kolmas esiin nostettu vaihtoehto olisi, että suomenkielisille oppilaille rakennettaisiin uusi koulu uuteen paikkaan.

Kaksi ukrainalaisnuorta istuu pulpettien takana ja katsoo taululle.

Kaikilla on oma pulpetti, ja ruokaa saa ottaa itse – ukrainalaisnuori listaa, miten opiskelu suomalaisessa yläkoulussa eroaa kotimaasta

Sadat ukrainalaiset käyvät tällä hetkellä koulua eri puolilla Suomea. Kysyimme Sotkamossa opiskelevilta nuorilta, eroavatko suomalainen ja ukrainalainen koulukulttuuri toisistaan.

Ylikylän monitoimitalo Rovaniemellä

Kunta-alan lakko sulkee lähes kaikki Rovaniemen peruskoulut ja lukiot: "Emme voi tarjota turvallista ja toimivaa opetusta"

Koulutuspalvelujen palvelualuepäällikkö Kai Väistö sanoi keskiviikkoisessa tiedotteessa, että lakko tarkoittaa käytännössä koulujen sulkemista 3.–9. toukokuuta väliselle ajalle.

Pöydän ääressä istuva vihreäpaitainen poika katsoo edessään olevaa pukonkahvaa, jota mustaan paitaan ja maskiin sonnustautunut miesopettaja hioo hiekkapaperilla.

Osaajapulasta huolestunut puuala lahjoitti visakoivua koululaisten puukonkahvoihin – Viljami Häkkinen, 13, on innostunut puutöistä

Puualan toimijat herättelevät yläkoululaisia kiinnostumaan puualasta lahjoittamalla arvopuuta kouluille. Taustalla on alan huoli työntekijöiden riittävyydestä.

Kirkon alttari, jossa Jeesuksen ylösnousemusta kuvaava alttaritaulu.

Mitä peruskoululaisen pitää tietää Jeesuksesta? Vapaa-ajattelija, kirkon kasvatusasiantuntija ja rehtori ovat eri mieltä katsomusaineista

Katsomusaineiden opetuksen järjestäminen peruskouluissa alkaa olla melkoinen ruljanssi. Uskontoja on paljon, eikä evankelis-luterilainen voi vieläkään valita elämänkatsomustietoa. Moni pitää tilannetta epäreiluna.

Rantavitikan koulun pihaa Rovaneimellä, oppilaita ja autoja lähdössä koululta

Koulupuukotuksen jäljiltä keskusteluapua tarjolla niin kouluissa kuin nuorisotiloissa – kriisipisteellä vain muutamia kävijöitä tiistaina

Koulukuraattoreita ja psykologeja palkattaisiin Rovaniemen kouluihin enemmänkin, jos heitä vain löytyisi.

Paltamon koulun kiusaamista vastustavan Tsemppipäivän 8.4.2022 kehukuja. Kehuttavana Hilla Mutanen.

Paltamo on ollut koulukiusaamistilastojen kärjessä, ja nyt koko kunta kitkee kiusaamista yhdessä

Paltamon kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on vietetty tänään tsemppipäivää, jossa lapset ja nuoret paneutuvat kiusaamisen ehkäisyyn. Käsittelyssä ovat muun muassa tunnetaidot, ystävyys, vahvuudet ja negatiivisten tunteiden kohtaaminen.

Vaunukankaan koulun ensimmäisen luokan oppilaita tunnilla kasvomaskit kasvoillaan.

Peruskoulujen maskisuosituksesta luovutaan – koronatilanne jatkuu yhä pahana Päijät-Hämeessä

Päijät-Soten koronayhteistyöryhmän mukaan maskia voi edelleen käyttää peruskouluissa oman harkinnan mukaan. Toisen asteen oppilaitoksissa maskisuositus pysyy voimassa.

pelejä Vaasan nuorisotilassa

Oulussa myös nuorisotaloja on suljettu kunta-alan lakon aikana

Neljään kaupunkiin ulottuvan kaksipäiväisen lakon aikana on myös mielenilmaisuja. Oulussa mielenilmaus järjestetään Rotuaarilla keskiviikkona kello 12 alkaen.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oulussa Laanilan yläkoulu ja Myllyojan alakoulu siirtymässä Jääkärinkankaalle – myös Myllyojan kirjasto ja nuorisotalo muuttaisivat

Jääkärinkankaan monitoimitalon investoinnista on tekeillä hankeselvitys, eli päätös sen rahoittamisesta ja lopulta rakentamisesta tehdään myöhemmin.

Kaksi ruskeahiuksista lasta ylhäältäpäin kuvattuna täyttää aurinkokuntaa käsittelevää tehtävää.

Kunta-alan kaksipäiväinen lakko vaikuttaisi laajalti Oulun kaupungin palveluihin – katso tästä, mitkä päiväkodit pysyisivät auki lakosta huolimatta

Lakko näkyisi niin kaupungin päiväkodeissa, kouluissa, liikuntapaikoilla kuin katujen kunnossapidossakin.

Tiilirakennus, jossa toimii Rovaniemen Lyseonpuiston lukio.

Lakko sulkee peruskoulut, lukiot ja esiopetuksen Rovaniemellä keskiviikkona ja torstaina

Kaupunki tiedottaa, että se ei pysty järjestämään toimintaa turvallisesti ja laadukkaasti lakkopäivinä, ja siksi koulut täytyy sulkea.

Havainnekuva.

Yli 40 miljoonan euron koulun rakentaminen alkaa Helsingissä – uudet tilat jopa 700 oppilaalle

Uudisrakennus nousee Tapulikaupungin asuinalueelle Helsingissä. Uusi kouluhanke tuo varhaiskasvatukseen yli 60 lisäpaikkaa ja perusopetukselle noin 220 paikkaa lisää.

Kaksi naista elvyttää harjoittelunukkea sydäniskurilla.

Koululaiset kaipaavat ensiaputaitoja Forssassa

Toiveena on, että ensi lukuvuonna ensiapukoulutusta annetaan jokaisessa Forssan peruskoulussa.

Hauhon yhtenäiskoulun alakoululaiset parkour-kerhossa, jossa yksi kerholainen tekee ilmassa volttia ja muut odottavat vuoroaan.

Jokainen oppilas saa nyt harrastaa koulupäivän jälkeen maksutta Hämeenlinnassa, ja se helpottaa perheiden arkea

Ministeriön rahoittamalla hankkeella tavoitellaan yhtä maksutonta harrastusta jokaiselle koululaiselle. Parisataa koululaista osallistuu joka viikko parkour-kerhoihin Hämeenlinnan kouluissa.

Koulu

Forssan Talsoilan koulusta on käyty viime vuosina vahvaa vääntöä

Koulun kohtalo on lautakuntakäsittelyssä tiistaina 22. maaliskuuta. Taustalla ovat säästösyyt ja se, että lapsiluku Forssassa laskee laskemistaan.

Neea Parviainen pilkkii.

Lautapelejä tai pilkille kesken koulupäivän – peruskoulujen valinnaisainevalikoima on jatkuvasti laajentunut

Koulut voivat melko vapaasti päättää, millaisia valinnaisaineita ne tarjoavat yläkoulun kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Valinnaisaineena voi olla esimerkiksi retkeily ja erätaidot.

Isokylän yhtenäiskoulusta kasvoi yli tuhannen oppilaan oppilaitos Kokkolassa

Isokylän koulun laajennus valmistui viimein Kokkolassa – "Ihan kiva tulla uuteen hienoon kouluun, vaikka tästä puuttuukin se jännä tunnelma, mikä Länsipuistossa oli"

Yläkoulu ja osa henkilökunnasta muutti Länsipuistosta Isokylään. Yläkoulun valmistuminen viivästyi aiotusta seitsemän kuukautta.

Koronatestin negatiivinen tulos

Oulun kouluissa jaetaan nyt koronatestejä oppilaille, maskisuosituksiin viilauksia hiihtoloman jälkeen

Viikosta 11 lähtien maskia suositellaan käytettäväksi peruskoulun kuudennesta luokasta lähtien. Suositus jää pois 4.–5.-luokkalaisilta

Suomesta, Lidlistä ostettu koronan kotonatehtävä pikatesti

Jyväskylä on aloittanut koronan kotitestien jakamisen koululaisille

Koululaiset saavat huoltovarmuuskeskuksen toimittamia koronan kotitestejä viisi per oppilas.

Tampereen Torviprotestin järjestäjä Heidi Vierimaa valmistautui mielenosoitukseen tänä aamuna Tampereen messu- ja urheilukeskuksella.

Lauantai 19.2.2022 (radio)

Ulkoministeri Pekka Haavisto puhui EU:n reaktioista Venäjään. Itä-Ukrainassa on liikekannallepano. Suomen torviprotestit. Tunnetaidot koulussa. Sää.

Heineäveden uuden yläkoulun sisäportaikko, jonka seinällä riippuu taidetta.

Heinäveden uudessa yläkoulussa pidetään avoimet ovet keskiviikkona

Lähemmäs kahdeksan miljoonaa euro maksanut moderni koulu- ja liikuntarakennus otettiin käyttöön kevätlukukauden alussa.

Kaksi nuorta naista seisoo kasvomaskit kasvoillaan.

Pandemian keskellä yläkoulunsa käyneet suuntaavat yhteishakuun epävarmoina – ”Jännittää hirveästi”, sanoo ysiluokkalainen Marleena Kangas

Yhteishaku on niputettu ensimmäistä kertaa yhteen vaiheeseen aiemman kolmen sijaan. Yhdeksäsluokkalaisten pitää päättää 22. helmikuuta alkavassa yhteishaussa tulevaisuudestaan pitkälle eteenpäin.

Millainen on hyvä aamupala? Kuvassa puuroa marjoilla.

Vaasassa keskustellaan maksuttoman aamupalan tarjoamisesta peruskoululaisille – päätöksiä aikaisintaan syksyllä

Maksuton aamupala -aloite oli kaupunginvaltuutettujen käsittelyssä maanantaina, päätöksiä tehdään ensi vuoden budjetin yhteydessä.

Kaksi kuudennen luokan oppilasta tekee tehtäviä pienten pöytien ääressä luokkahuoneessa.

Ylen kysely rehtoreille: koulujen sijaispula pahempi kuin koskaan – “Päteviä sijaisia ei ole ollut viime vuosina, tänä vuonna ei edes epäpäteviä”

Ylen kyselyssä 94 prosenttia peruskoulujen ja lukioiden rehtoreista toteaa, että sijaisten löytämisessä on suuria vaikeuksia. Opettajat joutuvat paikkaamaan toistensa poissaoloja oman työnsä ohessa.

Haminalainen Eveliina Janssonin valmistama koru.

Kaksi tyttöä perusti korufirman – myyvät muovihelmistä tehtyjä koruja opettajille: "On mennyt ihan hyvin"

Moni nuori tutustuu yritystoimintaan koulun valinnaiskursseilla. Kymenlaaksosta alkoi tällä viikolla valtakunnallinen nuorten yrittäjyyskilpailu, jossa nuoret esittelevät omia tuotteitaan ja yrityksiään.

Helmitaulu lähikuvassa, taustalla epäterävänä anonyymi koululainen tekee tehtävää.

Espoo lakkauttaa kaksi koulua – kaupungin tavoitteena on keskittää oppilaat suurempiin kouluihin

Espoo lakkauttaa kaksi koulua, Nuuksion ja Hösmärinpuiston koulun. Myös kolmannen koulun lakkauttamista aletaan valmistella Koulumäessä.

Koronan kotitestien jakaminen alkoi vantaalaiskoulussa

Kotitestejä jaettiin vantaalaiskoulussa: "Nyt ei saa jäädä laskemaan pyllymäkeä, vaan pitää mennä suoraan kotiin", opettaja ohjeisti

Koronatestien jako kouluissa on alkanut. Rajakylän koulussa Vantaalla opettaja yritti muistuttaa, että testit pitäisi viedä nopeasti kotiin - käymättä lumikasojen kautta.

Aleksi Mustaparta käy Lopen iltakoriksessa joka viikko.

Pikkukylä heräsi nuorten syrjäytymisvaaraan ja päätti kokeilla yksinkertaista keinoa: nyt Aleksi Mustaparta pelaa torstaisin iltakorista

Neljäsosa nuorista kokee, etteivät he kuulu itselleen tärkeään ryhmään. Joka kymmenes on ilman läheistä ystävää. Lopen Läyliäisissä iltakoris on keino lisätä nuorten yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle