Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rice porridge, baked ham and root vegetables: Why do Finns eat 'vegetable boxes' at Christmas?

Many Finnish Christmas foods come from the harvest festival kekri, but thankfully lye fish has been dropped from the menu in recent years.

Liinmaan linnan muinaismuistoalue perinneyhdistyksen hoitoon Eurajoella

Alueeseen kuuluu Väkkärälahden pohjukassa sijaitseva keskiaikainen linnanraunio.

Kekripukki ilmestyi savolaiselle pellolle ja odottaa nyt polttamista

Kekripukki on osa vanhaa perinteistä sadonkorjuujuhlaa.

Stam1na ja Klamydia marraskuussa Kajaaniin – "Vuoden pimeimpään aikaan sopii raskas musiikki"

Heinäkuussa Kajaani Fest –Lammen Loiskeet festareita isännöinyt Original Kajaani järjestää marraskuun alussa KekriFestin.

Nelimetrinen kekripukki suihkusi tulta ilmaan Kajaanissa, näin kekriperinne toi valoa pimeyteen

Valtavan kekripukin polttaminen on ollut Kajaanissa perinteenä noin parinkymmenen vuoden ajan. Seuraa pukin polttoa suorassa lähetyksessä.

Kekrin juhlimiseen kuuluu herkuttelu, taiat ja yhteys tuonpuoleiseen

Kekrinä juhlittiin sadonkorjuuta ja vuoden vaihtumista.

Harras pyhäinpäivä – vai riehakas halloween? Testaa tietosi marraskuun alun juhlista

Pyhäinpäivä, halloween ja kekri liittyvät kaikki toisiinsa.

Viime vuoden vastoinkäymiset palauttivat kekripukin kuivalle maalle – uljasta otusta voi ihastella Rantapuistossa koko viikon

Pukki seisoo Brahenkadun varrella lauantaihin asti, kunnes se poltetaan Kajaaninjoella pyhäinpäivän Kekri-juhlassa.

Monen jouluun kuuluu yhä harmaa pukki – odotettu mutta pelottava vieras tulee kutsumatta ja metelin kanssa

Suomalainen joulupukki on alkujaan ollut epäsiisti ja pelottava. Perinne elää yhä ainakin Keski-Pohjanmaalla.

Loviisan Strömfors heräsi uudelleen henkiin tehtaan lakkauttamisen jälkeen – Vuoden uusmaalainen kylä on aktiivisten asukkaiden henkireikä

Pieni ruukkimiljöö onnistui kääntämään vaikeudet voitoksi. Nyt kyläseppä takoo alueelle yhteishenkeä ja lakkautetussa tehtaassa avataan Euroopan suurin sirkkakasvattamo.

Uudenvuoden vanhat perinteet

Haastatteluissa muistellaan perinteitä ja taikoja.

Halloween-videoita maailmalta: Naamiaisissa mukana koiria, trumpeja ja clintoneja

Halloween tunnetaan etenkin amerikkalaisena juhlana, mutta sen juuret ovat vankasti Euroopassa.

Kuusankosken Kettumäen elämykset avautuvat koulujen päätyttyä

Entisen työväenasuntomuseon rakennuksia on jo korjattu luonnonmukaisia materiaaleja, muun muassa savea käyttäen. Kettumäen on tarkoitus olla avoinna kesällä joka päivä.

Sata vuotta sitten joulupukki saattoi jakaa myös risuja – Pukin esi-isät olivat "tuomareita"

Suomalaisen joulupukin esi-isät olivat sadonkorjuujuhlien kekripukkeja.

Kekripukki palaa, mutta ensiksi sen kanssa voi ottaa kekrien

Sadonkorjuujuhla kekrin perinteitä juurrutetaan Ouluun. Kaupunkiin haaveillaan myös kekritapahtumien sarjaa. Kekrinä nainen voi sonnustautua miehen vaatteisiin ja mies pukea ylleen hameen.

Kekripukki roihusi Kajaanissa ison yleisön edessä – ja somessa

Satapäin ihmisiä kokoontui Kajaaninjoen rannoille pyhäinpäivän iltana kekrijuhlaan, jossa avattiin uusi kävelysilta ja poltettiin kekripukki.

Piirrä hirviö, rentouta mielesi

Pimenevien iltojen kunniaksi Tampereen mediamuseo Rupriikin perjantaipajassa piirrettiin hirviöitä. Kamalien otusten luomisen kautta voi parhaimmillaan käsitellä omia pelkojaan.

Kekrijuhlassa juostaan ja kannetaan sohvaa

Kajaanijoen rantamaisemiin on luvassa tapahtumarikas lauantai, kun Kekri-juhlan yhteydessä juostaan hyväntekeväisyyden nimissä, kannetaan leikkimielisesti sohvaa ja avataan uusi Kyynäspäänniemen kävelysilta.

"Nauris kävi kasvamassa kurpitsaksi amerikanmaalla" – pyhäinpäivä, kekri ja halloween ovat pohjimmiltaan samaa sukua

Halloweenina suomalainen nauris tuunautuu kurpitsaksi. Kurpitsajuhlan ujuttautuminen suomalaiseen juhlakalenteriin on tapahtunut vähitellen. Sen taustalta löytyvät kutakuinkin samat ajatukset kuin suomalaisesta kekristä ja pyhäinpäivästäkin. Amerikkalaistyyppisen juhlinnan arvostelu ei tutkijaa yllätä.

Herkkuja Halloween-juhliin: musta pizza ja basilikakreemi

Musta pizza näyttää hurjalta, mutta maistuu herkulliselta.

Herkkuja Halloween-juhliin: Punaiset hot dogit ja hiilimajoneesi

Halloweenin tarjoilut viimeistellään elintarvikeväreillä.

Näin teet kurpitsalyhdyn Halloweeniksi

Perinteinen kurpitsalyhty syntyy helposti kotioloissa.

Myös lohikalat hyötyvät uudesta kevyen liikenteen sillasta

Kajaanin uusin silta avataan piakkoin. Kyynäspäänniemen silta tarjoaa käyttäjille turvallisen reitin ja lohikaloille kutupaikan.

Kummituskivaa arkeen ja juhlaan

Pientä puuhaa syysiltoihin

Kekripukki on isompi kuin koskaan – sadonkorjuujuhla saa markkinat

Perinteinen tapahtuma saa tänä vuonna uusia ulottuvuuksia monella eri tavalla. Yksi niistä on se, että tämän vuotinen kekripukki on isoin tähän mennessä tehty.

Kaupunkikuva muuttuu – puolen miljoonan rakennustyöt alkoivat kävelykadulla

Kajaanin katukuvan muutokset ovat käynnistyneet. Tällä viikolla aloitettiin asfaltin purkaminen Kauppakadulta ja jo kesäkuun alussa käynnistyneen uuden kevyen liikenteen sillan rakennustyöt ovat edenneet aikataulussa.

"Onks Tahvana kotona vai säretääks uuni?"

Tapaninpäivänä käydään perinteisesti saunassa ja ajetaan hevosella. Muista myös varata ryyppy sitä pyytävälle, ettei uuniasi hajoteta.

Kekri oli aikansa slow food -hetki – höppävoi kruunasi juhlapöydän

Sadonkorjuun juhla kokosi maatilojen ihmiset yhteen nauttimaan kiireettömästä ruokailusta. Kesän ja syksyn raskaita töitä paiskineiden suihin katosivat palvilihat, imellysmarjavelli ja höppävoi.

Kekrinä syötiin ja juotiin paljon, mutta isäntä ei saanut sammua

Mitä kaikkea kätkeytyy kummallisen sanan kekri taakse? Ainakin tuona syksyisenä juhlana on aina herkuteltu, syöty ja juotu paljon. Eikä isännän ole passannut sammua.

Näin keskusteltiin: "Halloween ei ole suomalaisten juhla"

Halloweenin juhlinta herätti Ylen nettisivuilla vilkasta keskustelua. Viikonloppuna juhlittava halloween on monien mielestä turha ja kaupallinen juhla, joka ei sovi suomalaiseen kulttuuriin.

Vainajille illallinen saunaan – kekri on suomalainen Halloween

Vainajien henkien koettiin olevan läsnä suomalaisessa kekrin vietossa, samoin kuin anglosaksisessa Halloween-juhlassa. Molempien juhlien alkuperä liittyy satokauden loppuun, jota on voitu viettää yltäkylläisesti maan antimien äärellä.

Surkean kelin pukki voi tuoda savuisen kekrin

Kajaaninjoessa uiskentelee iso otus. Syksyiseen tapaan Sotkamossa on valmistettu valtava pukki poltettavaksi tulevan viikonlopun kekrijuhlissa.

Karhun kansasta virallinen uskonnollinen yhdyskunta

Suomenuskoa harjoittava Karhun kansa on Suomen ensimmäinen uuspakanallinen yhteisö, joka on saanut virallisen uskonnollisen yhdyskunnan aseman. Yhdyskunnassa saadaan siis vihkiä, haudata ja antaa nimiä.

Pakanan "joulu" meni jo marraskuussa

Suomenuskoa tunnustava viettää joulua kuten itse parhaaksi näkee. Mutta ilman hengellistä painoarvoa. Suomenuskoisen ykkösjuhlapäivä on myöhäissyksyn kekri.

Neljä asiaa, joita et tiennyt suomalaisista jouluperinteistä

Pukki ei antanut lahjoja, vaan ryysti sahdit ja huitoi juhlijoita virtsaisella sauvallaan. Joulukuusen toivat suomalaisiin pirtteihin rikkaat säätyläiset. Entä mitä yhteistä on jazzilla ja joululahjoilla?

Kekripukki palaa lauantaina Oulussa

Oululaiset nuoret ovat ottaneet kosketuksen vanhaan talonpoikaisperinteeseen ja rakentaneet puusta ja risuista kekripukin. Kekripukki saatellaan värikkäässä kulkueessa Kiikelin rantaan, jossa se poltetaan.

Kekripukki palaa Kajaanissa

Kekripukki koristaa kajaanilaista kaupunkimaisemaa kahdettatoista kertaa. Kahdeksana viime vuonna pukin jokivarteen hoitaneen kulttuuriosuuskunta G-Voiman tapahtumatuottaja Eino Saari uskoo ihmisten jo odottavan Suomessa harvinaista kekritapahtumaa.

Uudenvuoden taikoja: Vasta katolle ja nenäliina tyynyn alle

Vuoden vaihtuessa moni antaa uudenvuoden lupauksia, mutta uusivuosi on perinteisesti ollut myös ennustusten aikaa.

Jouluna on herkuteltu vuosisadasta toiseen

Monet suomalaiset jouluperinteet ovat pitäneet pintansa jo satoja vuosia. Kaikkein vanhin tapa on runsas syöminen. Joulukuuset puolestaan rantautuivat Suomeen pieninä pöytäkuusina.

Satovuoden päättymisjuhla vai Jeesuksen syntymäpäivä?

Vapaa-ajattelijat haluaisivat, että koulut järjestäisivät neutraalit joulujuhlat. Heidän mukaansa kristillistä osuutta perustellaan perinteiden vaalimisella. Joulu voi merkitä esimerkiksi Jeesuksen syntymäjuhlaa, satokauden päättymisjuhlaa tai vain yhdessä oloa.

Roihuava pukki kerää katselijoita

Kekri on muinaissuomalainen sadonkorjuun juhla, jota on vietetty Kajaanissa nykyisessä muodossaan vuodesta 2002. Parhaimmillaan tämä valon juhla on kerännyt jokirantaan yli 4000 katsojaa.

Vanhan kansan vainajat vaelsivat kekrinä

Ennen vanhaan kekrinä katettiin pitopöytä vainajia varten ja lämmitettiin heille sauna. Nomadikansat pelkäsivät kuolleitaan, mutta agraarikulttuurissa hautausmaan välttämätön läheisyys käännettiin voitoksi.

Halloween on suomalaisempi kuin luulitkaan

Kekri oli suomalainen sadonkorjuun juhla, jossa kierrettiin talosta taloon pyytämässä ruokaa. Kekrinyönä myös vainajat olivat liikkeellä, kuten kelttiläisperäisessä halloweenissakin.

Halloween on Suomessa uusi tulokas vanhalla juhlapaikalla

Syksyn ja talven taitteen juhlalla on monta nimeä.

Pyhäinpäivä, kekri ja Halloween - juhlia kuolleiden muistamiseksi

Pyhäinpäivää vietetään loka-marraskuussa

Pukki saapuu Kekri-karnevaaliin

Kekripukki saapuu perjantaina Kajaaninjoelle. Yleisö ehtii ihastella pukkia viikon verran, kunnes pyhäinpäivänä se poltetaan.

Kajaaninjoen rantapuisto uudistuu

Uudistustyöt ovat alkaneet maanantaina 22. lokakuuta. Puisto on suljettu liikkujilta joulukuun puoliväliin asti. Kekrijuhlaa voidaan kuitenkin viettää puistossa.

Polovelassa papattaa

Juuan kunnan Polvelan kylässä on papattanut vuodesta 1997. Tuolloin Arvo Kortelainen valjasti omistamansa Zetor 25:n kylätapahtuman vetonaulaksi. Aikaa kerkesi tuosta kulua kymmenisen vuotta kun Polvelassa pohdittiin suuremmalla joukolla harrastuksen jatkamista, yhtenä vetonaulana vanhat traktorit. Nyt epävirallinen joukko käsittää viitisenkymmentä henkeä ja papatus jatkuu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle