Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Työntekijä nukkuu sohvalla.

Monitekeminen ja keskeytykset kuormittavat työssä jopa uupumukseen asti – ota talteen tutkijan kolme vinkkiä aivokuorman vähentämiseksi

Taukoja voi olla vaikea pitää, jos työ vie mukanaan. Tutkija kannustaa opettelemaan, minkälainen tauko on kussakin tilanteessa järkevin.

Tommi Lepojärvi Yle Kemin studiossa

Keminmaassa esitetään kunnanhallituksen puheenjohtajan erottamista – Tommi Lepojärvi vastaa: Mustamaalausta, politiikkaa ja kostoa

Keminmaassa kahdeksan kunnanvaltuutettua vaatii tilapäisen valiokunnan perustamista kunnanhallituksen puheenjohtajiston erottamiseksi. Perusteluna on epäluottamus Tommi Lepojärveä kohtaan.

Tikkataulu hirsiseinällä. Viisi keltaista tikkaa on pystyssä lähellä sen keskustaa.

Alavus houkuttelee uusia työntekijöitä takaamalla tulokkaille kahden viikon loman

Houkuttelevuuden lisäksi lomatakuulla halutaan parantaa aloittavien työntekijöiden hyvinvointia.

Kaksi sairaanhoitajaa työntää vuoteessa makaavaa potilasta.

Hoitajille ehdotetaan 200 euron joulubonusta - työryhmä listasi toimenpiteitä viihtyvyyden parantamiseksi: “Tämä on hyvä päänavaus”

Pohjanmaan hyvinvointialueen koko henkilökunta on saamassa 200 euron joulubonuksen. Kuntayhtymän hallitus oli päätöksessään yksimielinen, mutta viimeisen sanan asiassa sanoo valtuusto.

Työntekijä nukkuu sohvalla.

Lappeenrannassa järjestetään työikäisten työhyvinvointiin ja tulevaisuuden työhön liittyvä teemapäivä Hyvinvoinnin festarit

Lappeenrannassa järjestettävässä työhyvinvointitapahtumassa on luvassa esimerkiksi tietoiskuja työikäisen terveydestä ja siitä, millaista työ on tulevaisuudessa.

Linja-auton kuljettaja pysäkillä sijaitsevan vessan edessä

Bussikuskien vessapula ei helpota, ja nyt hätään toivotaan valtakunnallista ratkaisua – "Kuskit kärvistelevät pusikoissa pylly paljaana"

Liitot vetoavat nyt kuntiin, jotta taukotilojen puutteeseen saataisiin ratkaisu. AKT:n mukaan sosiaalitilojen puuttuminen on yleisempää kuin niiden löytyminen reittien varrelta. Kuntien mielestä vastuu sosiaalitiloista kuuluu bussifirmoille.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Merkityksellinen työ on etuoikeutettujen kermapyllyjen luksusta

Vuorokaudessamme on sama määrä tunteja, mutta meillä ei ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia valita, mihin ne käytämme, kirjoittaa Kujala.

Salla Arvonen istuu sohvalla.

Hyvä johtaja huomioi työntekijän tunteet – tunnetaidot nostivat yrityksen työhyvinvoinnin pohjamudista huipulle

Työtyytyväisyyttä mittaavan asteikon lukemat nousivat Visma Real Estatessa miinus kahdeksasta plus kahdeksaankymmeneen. Tulosta syntyi, kun yrityksessä alettiin kiinnittää huomiota tunnetaitoihin.

Jarno Tuominen, hoitaja.

Hoitajat saavat lisää rahaa, mutta palauttaako se työn ilon? Palkkasovun takana painavat kiire ja huoli omasta jaksamisesta

Yle kysyi hoitoalalla työskenteleviltä ihmisiltä, miten työpaikoilla palautetaan hyvä henki repivän työtaistelun jälkeen.

Henkilökuntapysäköinti, osoitettu betoniseen kaiteeseen niitatulla kyltillä.

Kannuksessa kaupungin työilmapiirin ongelmien korjaaminen jatkuu – Avin tarkastus: työmäärä ja työajan ulkopuolella työskentely kuormittavat

Kaupungin työntekijöille on tehty työterveyshuollon selvityksiä sekä seuratakyselyitä, lisäksi on laadittu ilmapiirin kehittämistoimia.

Hanna Voutilainen kuvattuna ulkona puiston penkillä.

Hanna Voutilainen, 28, kieltäytyy iltakokouksista eikä tee ylitöitä – hän on osa ilmiötä, joka leviää nyt maailmalla

Uusi työelämässä vilisevä termi on quiet quitting. Se tarkoittaa, että töihin suhtaudutaan tietoisesti rennommin. Asiantuntija näkee ilmiössä sekä hyviä että huonoja puolia.

Lähikuva isosta lasista, jossa lukee Päijät-Sote. Sisäänkäynnin ulko-ovi on puoliksi auki. Lahden sote-keskuksen sisäänkäynti.

Päijät-Sote yrittää helpottaa hoitajapulaa erilaisin konstein – maakunnassa keskimääräistä enemmän tarvetta hoitopalveluille

Hoitohenkilökuntaa pyritään lisäämään muun muassa oppisopimuksilla, vuokratyövoimalla ja työhyvinvointiin satsaamalla.

Nuori mies katsoo kameraan.

Rubert Mönttinen, 22, jännittää puhelimella soittamista niin paljon, että työpaikan hakeminen tuntuu mahdottomalta

Lähes joka kolmas nuori kärsii sosiaalisten kohtaamisten pelosta. Pelko tekee myös työnhausta vaikeaa. Kotoa lähteminen, vieraan ihmisen kohtaaminen ja etenkin soittaminen pelottaa monia.

Paska kaupunni -seinäkirjoitus Uudellakadulla Oulussa.

Oulussa mietitään, miten henkilöstön uskoa kaupunkiin työnantajana parannettaisiin

Oulun kaupunki on kärsinyt huonosta työnantajamaineesta henkilöstön keskuudessa. Kaupunginhallitus pohtii nyt keinoja tilanteen parantamiseksi.

Hailuodon ex-kunnanjohtaja Aki Heiskanen ja Taivalkosken ex-kunnanjohtaja Eija Liikamaa

Yksi kunnanjohtaja erosi erikoisen mielenterveyssopan takia, toiseen "istutettiin pelon siemen" – johto vaihtunut tänä vuonna jo lähes 40 kunnasta

Tänä vuonna jo 36 kuntaan on valittu uusi kunnanjohtaja ja lisää vaihdoksia on tulossa. Tuoreen kyselyn mukaan valtaosa nykyisistä kunnanjohtajista pitää työkykyään hyvänä, mutta rajun häirinnän kokemukset ovat lisääntyneet.

Ikääntyvä nainen koskettaa puolisonsa kättä.

Saattohoitoa antavasta Pirkanmaan hoitokodista on irtisanouduttu huonon työilmapiirin vuoksi – avi on puuttunut tilanteeseen

Aamulehti kertoo, että työntekijät syyttävät tilanteesta työpaikan johtamiskulttuuria.

Anonyymi kuva vanhuksesta ja kotihoitajasta. Siluetti ikkunaa vasten.

Kouvolan Sanomat: Kymsoten kotihoidosta puuttuu yli neljäsosa lähihoitajista – seurauksena ylitöitä ja vuoronvaihtoja

Kymsote sai täksi kesäksi myös hoiva- ja kotiavustajia vähemmän kuin toivoi. Nykytilanne kuormittaa erityisesti lääkeluvallisia hoitajia.

Nuori nainen ojentaa pullaa kohti kameraa.

Kesäbistron yrittäjältä loppuivat keinot saada nuoret ymmärtämään, mitä töissä oleminen tarkoittaa – päätti aloittaa kesän työnohjauksella

Kausityössä edes työtehtäviin perehdytys ei aina ole kunnossa. On aniharvinaista, että työntekijöihin satsataan työnohjauksella.

Oulun nuorisopsykiatrian poliklinikkan kyltti

Useat kymmenet hoitohenkilökunnan irtisanoutumiset vaikuttavat moneen PPSHP:n sairaalatoimintoon – työpaikanvaihdot ovat kuitenkin vähentyneet

Kaikille potilaille on kyetty antamaan tarvittava hoito, vaikka sairaaloiden kesäsulut ovatkin olleet aiempaa laajempia. Noin 80 henkilöä on siirtynyt itse muualle sairaanhoitopiiristä tänä vuonna.

Fyra barfotade personer ligger i gräset.

Parhaan kesäloman ainekset: vähennä odotuksia ja elä hyvää arkea lomien välillä

Koronarajotusten poistuminen on saanut monen suomalaisen kesäloman pullistelemaan menoja. Asiantuntijat kehottavat vähentämään lomapaineita ja rakentamaan loman oman jaksamisen ehdoilla.

Savonlinnan kaupungintalon kyltti

Savonlinnan kaupungin tarkastuslautakunta havaitsi epäkohtia selvittäessään työntekijöiden jaksamista – kuulemisissa kerrottu muun muassa pelolla johtamisesta

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Markku Nousiainen pohtii arviointikertomuksessa, vastaavatko työhyvinvointikyselyn hyvät tulokset täysin totuutta kuulemisten perusteella.

Kukkaisasetelma Pellon keskustassa

Pellon päätöksenteossa ilma ei ole enää riidoista sakea – päättäjät ovat sopineet toisten mielipiteiden ja arvojen kunnioittamisesta

Pellolaiset päättäjät ovat sopineet hyvän käytöksen pelisäännöistä. Kunnan valtuustosopimus perustuu siihen, että toiset otetaan huomioon ja luottamuksellisuudesta pidetään kiinni.

Katja Toropainen, monimuotoisuuden tukemisen asiantuntija nojaa punaiseen aitaan

Työntekijöiden kirjavat taustat hyväksyvä kulttuuri on yritykselle kilpailuetu, sanoo monimuotoisuutta tutkiva Katja Toropainen

Yhdenvertaisuuden tukeminen on jo monella suomalaisella työpaikalla arkea, mutta myös parannettavaa löytyy.

Kaksi työntekijää työpaikalla.

Imatran nuorkauppakamari mukana johtamistutkimuksessa: Valtaosa vastaajista on kokenut huonoa johtamista

Imatran nuorkauppakamari osallistui kansalliseen johtajuusbarometriin, johon vastanneista lähes tuhannesta ihmisestä yli 90 prosenttia on sitä mieltä, että jokainen voi olla muutosta aikaansaava johtaja työnimikkeestä riippumatta.

Tyttö kulkee käytävällä

Viivi, 21, suljettiin ulkopuolelle ja Nooralle, 29, ei aina viitsitty edes puhua – iso osa alle 30-vuotiaista kokee työyhteisössä yksinäisyyttä

Yksinäisyys töissä on nuorilla yleisempää kuin muilla. Sosiaalista ulossulkemista on kokenut alle kolmekymppisistä lähes kolmannes. Työelämän alkuvaiheessa oleville kokemukset voivat jättää ikävät jäljet.

Mies ja poika sitovat perhoa

Ilmainen personal trainer, aamutulet ja perhonsidontaa – Savossa testataan auttaako mielekäs tekeminen jaksamaan työssä paremmin

Pohjois-Savon Vieremällä työikäisillä on mahdollisuus kokeilla ilmaiseksi uusia harrastuksia. Sen lisäksi on säännöllistä viikko-ohjelmaa.

LähiTapiolan konttori

Pirkanmaan Lähi-Tapiola vaihtaa hallituksen jäseniä luottamuspulan takia – syynä laajat johtamisongelmat yhtiössä

Yhtiön mukaan hallitusjäsenten vaihdon taustalla ovat julkisuudessa esitetyt tiedot entisen toimitusjohtajan asiattomasta käytöksestä.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Olemme jatkuvasti henkisen kuormituksen riivaamia, koska työelämä ei tunne enää työntekijän rajoja

Vajaat miehitykset eivät ole vain hoitoalan ongelma. Koko työkulttuurimme on luisunut suuntaan, jossa yhä pienempi porukka tekee yhä enemmän, kirjoittaa Hallamaa.

I förgrunden elever som sitter vid pulpeter, i bakgrunden en lärare som skriver på en tavla.

Opettajat liikkeelle, ettei uupumus iske! – Neljä kuntaa mukana ministeriön hankkeessa, jossa halutaan lisätä kasvatusalan jaksamista

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaisten jaksamiseen halutaan työkaluja, jotka parantavat muun muassa työstä palautumista ja ehkäisevät uupumusta. Tarkoituksena on etsiä keinoja, joita voidaan hyödyntää koko Suomessa.

Nainen seisoo lumisateessa ja katsoo sivuun hymyillen.

Suvi Örnmark irtisanoutui hoitotyöstä 16 vuoden jälkeen: "Moni ei ole ylpeä siitä, mitä tekee työkseen"

Tehyn viime syksynä tekemän kyselyn mukaan alanvaihtoa on harkinnut jopa 90 prosenttia hoitajista. Suurimpina houkuttimina ovat parempi palkka muualta ja vähäisempi psyykkinen kuormitus.

Sauli Niinistö puhui medialle Presidentinlinnassa torstaina 10. maaliskuuta 2022.

Presidentti Niinistö: Työllisyys on myös turvallisuuskysymys

Presidentti Sauli Niinistö puhui työhyvinvoinnin parantamiseen keskittyvän hankkeen päätöstilaisuudessa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oulun kaupunginsairaalaan aiotaan perustaa kaikkiaan 12 uutta hoitajan tehtävää

Tavoitteena olisi saada auki nyt Oulun kaupunginsairaalassa suljettuna olevia sairaalasijoja. Oulun kaupunki haluaa myös edistää työhyvinvointia sekä potilas- ja työturvallisuutta. Hyvinvointilautakunta käsittelee asiaa.

Venla Salomaa työskentelee tietokoneen äärellä.

Etätyöstä on tullut arkea, mutta aina se ei suju – kainuulaisyrityksiin valmennetaan etätyöosaamisen asiantuntijoita

Kajaanin ammattikorkeakoulun kyselyn mukaan tyytyväisyys etätyöhön on laskenut sen huippuajoista ja etenkin henkiseen työhyvinvointiin tulisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.

Henkilökuvassa, myötätuntotutkija, tietokirjailija Miia Paakkanen.

Empatiaa tarvitaan nyt työyhteisöissä kun maailmalla kuohuu – tutkijan mukaan se parantaa hyvinvointia jatkuvan kuormituksen ja stressin alla

Empatia edistää työpaikoilla luottamusta ja sitä, että kaikkien kyvyt pääsevät esiin, toteaa tutkija Miia Paakkanen. Esimerkiksi stressi ja kiire nakertavat empatiakykyä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lapin kuntien hallintohenkilöstön ja luottamushenkilöiden työhyvinvointia selvitetään kyselyllä

Kyselyllä selvitetään myös hallintohenkilöstön ja luottamushenkilöiden keskinäistä yhteistyötä ja vuorovaikutustaitoja.

Asentaja Toni Vastamäki asentaa lokasuojaa pienkuormaajaan Avant Tecnon tehtaalla Ylöjärvellä.

Pitkittyneen pandemian jäljet näkyvät työssä – tuore tutkimus: työuupumus on lisääntynyt

Työuupumus on lisääntynyt kaikenikäisillä työntekijöillä viime vuoden jälkipuoliskolla, kertoo Työterveyslaitoksen tuore Miten Suomi voi? -tutkimus.

Ala-asteen opettaja kirjoittaa liitutaululle

Turun kaupungin henkilöstölle tyky-seteleitä kiitokseksi koronatyöstä – virkistysrahan määrä tuplaantuu

Virkistysseteleitä jaettaisiin 100 euron arvosta. Tyky-rannekkeiden käyttösaldo nousisi 50 eurolla.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pello on valmis tarjoamaan henkilöstölleen työsuhdepyörät

Sopimustoimittajan kautta pyörän hankkiminen olisi työntekijälle verotonta.

Rantaruohikkoa.

Jokioinen ostamassa kesänviettopaikan Rehtijärveltä

Kunta hieroo kauppaa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kanssa. Sote-työntekijät saavat jatkossakin käyttää rantapaikkaa.

Ett öppet kontorslandskap.

Pian kotikonttoreista palataan isolla joukolla työpaikoille, ja muutos voi olla suuri – kerro meille, miten sinä siihen suhtaudut

Oletko palaamassa enimmäkseen työpaikalle etä- tai hybriditöistä? Kerro jutussa olevalla kyselylomakkeella, miten suhtaudut muutokseen ja miten korona-aika on muuttanut sinua. Teemme aiheesta juttua.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Vain joka kolmas hoitaja on jyvällä työpaikkansa tulevista muutoksista – tutkijan mukaan tyytyväisyys lisääntyisi osallistamalla

Jotta terveydenhuolto saisi pidettyä työntekijänsä, nämä kannattaisi ottaa mukaan muutoksen suunnitteluun. Tutkija ihmettelee, miksi organisaatiot panttaavat tietoa henkilökunnalta.

Paavo istuu kahvitauolla kotonaan keittiön pöydän ääressä ja rapsuttelee vieressä seisovaa Vinski -koiraansa.

Etänä tehdyn tietotyön kuormittavuus huolestuttaa tutkijoita, vasta aika näyttää mitä se tekee aivoille

Etätyö lisää aivojen kuormitusta. Aivojen huoltoon kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Aivotutkijat kehottavat panostamaan työn kognitiiviseen ergonomiaan eli siihen, miten työtavoilla voi vähentää aivojen rasitusta.

En illustration på en person som står framför en vit kub.

Aggressiivisia viestejä, sometörkyä, ryhmien ulkopuolelle jättämistä – työssä koettu nettikiusaaminen kuormittaa ja lisää teknostressiä

Suomalaistutkimuksen mukaan työssä koettu, verkossa tapahtuva kiusaaminen väheni korona-aikana. Tutkijat selvittivät toistuvaa kiusaamista, jossa tekijöinä olivat työkaverit tai ulkopuoliset tahot.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Kuuntele, miten sote-alan työntekijöiden hyvinvointia parannetaan Kainuussa – projektisuunnittelija: "Henkilöstö pitää nähdä voimavarana"

Sote-henkilöstön työhyvinvointia viedään Kainuussa eteenpäin monella rintamalla. Haasteita toki riittää, eikä niistä vähäisimpiä ole henkilöstön saatavuus tai rahan riittävyys.

Röngtenhoitaja menossa ottamaan kuvaa koronapotilaan keuhkoista.

Hoitajien työhyvinvointia nakertaa lisääntynyt kuormitus, ja stressi kasvaa myös tulevasta sote-ratkaisusta

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan korona-aika on lisännyt sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden paineita ja työn kuormittavuutta. Moni hoitaja miettii työpaikan vaihtoa.

Kuvakollaasi, jossa reunoilla on kaksi piirrosta uupuneista ihmisistä ja keskellä keskustelupalstan osallistujien nimimerkkejä.

Terapialle on nyt "pohjaton kysyntä", ja tässä yritykset näkevät markkinaraon – uusia työhyvinvointikonsepteja tarjoavat firmat laajenevat vauhdilla

Mielenterveyden hoidon tarve kasvaa kovaa vauhtia, eikä apua tahdo riittää kaikille. Alaa uudistavat yritykset paketoivat psykologin tai psykoterapeutin palveluja helpommin lähestyttäviksi etäpalveluiksi. Mielen hyvinvointiin liittyviä palveluja tarjoavat yritykset kiinnostavat myös sijoittajia. 

Kuvassa vesilasi ja särkylääkepakkaus, taustalla istuva hahmo.

Salon kaupungin työntekijöiden sairauspoissaolot lähtivät laskuun toisena koronavuonna

Salon kaupungille sairauspoissaolot ovat maksaneet marraskuun loppuun mennessä laskettuna noin neljä miljoonaa euroa. Se on jopa miljoona euroa vähemmän kuin vuonna 2020.

Sairaanhoitkaja työskentelee suojavarusteet päällään koronapotilaiden luona.

Sote-alan henkilöstön uupuminen vähentää jo palveluja – pääluottamusmies: "Pelottaa, mitä vielä joudutaan sulkemaan"

Koronakriisin pitkittyminen kuormittaa sote-henkilöstöä aina laitoshoitajista ylilääkäreihin saakka. Kun henkilöstöstä on pulaa, joudutaan toimipisteitä sulkemaan ja kiireetöntä hoitoa ajamaan alas. Sote-alan huono maine voi myös karkoittaa alalle hakeutuvia nuoria.

Roope Ojalan mukaan päivystäjä voi joutua vastaamaan Keravan hätäkeskuksessa jopa 10 000 hätäpuheluun vuodessa.

30 haastateltavaa kertoo Ylelle hätäkeskusten vakavista ongelmista – päivystäjiä ei saada töihin, osa sinnittelee lääkkeillä, luottamus johtoon on mennyt

Päivystäjät sairastavat huomattavan paljon. Moni irtisanoutuu, vastavalmistuneista lähtien. Hätäkeskuslaitos myöntää ongelmat ja tunnustaa, että työvoimapula uhkaa pahimmillaan suomalaisten turvallisuutta. 

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle