Uusimmat artikkelit
Fariinisokerilla, muskottipähkinällä ja konjakilla maustetut punajuuriletut – yllättävä makuyhdistelmä, joka antaa punajuurelle uutta puhtia
Helppotekoinen mutta juhlava kasvisruoka.
Herkkuja 1700-luvun tapaan – nyt ei erotella alkuruokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa
Joulupöydän makeat ja suolaiset – tarjoa kaikki yhtä aikaa.
Näissä kisoissa vain koolla on väliä! Lähes kolmekiloinen peruna ja kaksimetrinen porkkana pyyhkivät pienemmillä pöytää jättikasvisten SM-kisoissa
Jättikasvisten suomenmestaruudesta kisattiin viime lauantaina Mäntsälässä. Uusia paino- ja pituusennätyksiä syntyi useampi.
Punajuuritartar lakritsin, fenkolin, paahdettujen hasselpähkinöiden ja fetajuustotahnan kera
Lakritsi ja punajuuri muodostavat täydellisen makuliiton.
Pidätkö epätavallisista makuyhdistelmistä? Maista lakritsilla maustettua punajuuripaistosta
Punajuuri on edullinen raaka-aine, jota tulisi käyttää enemm
Buffettiruokaa roséviinin seuraksi
Mainiota tarjottavaa kevään ja kesän juhliin.
Hartolasta löytyi Suomen suurin porkkana – kasvatus onnistuu myös parvekkeella
Aiemmin Teija Hyysti on osallistunut auringonkukkien kasvatuksen sarjaan ja sijoittunut kolmanneksi.
Trendikästä superfoodia vai ihan vain ravintotiheää ruokaa?
Ruoka-asiantuntija haluaa puhua raaka-aineista niiden omilla nimillään, sillä hän pitää superruokaa lähinnä markkinointiterminä. Lähellä tuotetut ja ravintotiheät raaka-aineet ovat pääosassa maa- ja kotitalousnaisten superruokakurssilla.
Taiteilija Pekka Halonen 150 vuotta – Lapinlahdella suuri juhlapäivä
Suomen taiteen kultakauden mestareihin kuuluvaa Pekka Halosta juhlitaan tänään Lapinlahdella monin tavoin. Myös Yle Savo on mukana juhlahumussa.
Värikkyys houkuttelee herkuttelemaan – "Jos karkkeja ostetaan montaa eri väriä, niitä myös syödään enemmän"
Moniin ruokiin lisätään lisäaineita, joiden ainoa merkitys on parantaa tuotteen ulkomuotoa. Elintarvikeasiantuntija ei näe väriaineissa suurta turvallisuusriskiä, mutta huomauttaa, että värit ovat tehokas keino saada ihmiset ostamaan lisää.
Kasvisruoka taipuu hetken taiteeksi taitavissa käsissä
Kasvisruoka on alkanut kiinnostaa entistä enemmän kuluttajia ja tuottajia. Kasvinruoka on kaikialla kasvava monipuolinen trendi joka sisältää niin terveys kuin esteettisetkin ulottuvuudet. Kasvisruuan näkymiä pohditaan mm. puutarha-alan suurmessuilla. Kuluttajille kasviruoka on tänä kesänä ollut yllättäen jopa edullista sillä kotimaisen tomaatinkin hinta painui alkukesästä alle euroon kilolta.
Lihanhimoiset miehet innostuvat kännikaloista – pitopöydän antimilla on tarinansa Koskenkorvalla
Kesän juhlissa aina joku ruoka nousee ylitse muiden. Ilmajoen Koskenkorvalla juhlaruokia pari vuosikymmentä kokannut Päivi Koskenkorva kantaa pöytään kännikaloja vuosi toisensa jälkeen. Menekki on taattu, kun maku ja ruoan tarina ovat kohdallaan. Muita kesän kestosuosikkeja ovat rullasyltty, spelttikaljakaali ja homehtunut punajuuriloota.
Näillä konsteilla tunarikin tekee rivitalopihasta vihreän keitaan
Kun puutarhatunari saa hallintaansa rivitalopihan, saattaa tuskanhiki nousta otsalle. Pahimmassa tapauksessa pensaiden tai aidan rajaama nurmenkaistale tekee mieli sulkea koko kesäksi sälekaihtimien taakse. Ahdistuksesta pääsee yli näillä yksinkertaisilla konsteilla.
Ranskalainen ravintola Lyon valmisti parhaan pororuoan
Voitokkaat porokokit yhdistivät poron perunaan, palsternakkaan, punajuureen ja sipuliin. Annoksen kruunasi rosmariinikastike.
Sorruitko valesalaattiin? – "Kovaa rasvaa, energiaa ja ravintoköyhyyttä"
Salaattipöydän makkara-, kaiser- tai italiansalaatti ovat herkullisia, mutta valitettavan epäterveellisiä vaihtoehtoja. Samoin petolliset suolapalat kannattaa jättää vähemmälle, neuvoo ravitsemusterapeutti.
Laatikot pysyvät mehukkaina lempeässä lämmössä – vuolukivi ja puu pitävät lämpimänä suuhun saakka
Joulupöydät notkuvat esimerkiksi porkkana-, lanttu-, peruna-, punajuuri- ja maksalaatikoista. Useamman laatikon tasainen lämmittäminen aiheuttaa haasteita varsinkin silloin, jos käytössä ei ole kiertoilmauunia. Marttaliiton mukaan ne kannattaa lämmittää juhlapöytään ajan kanssa ja miedossa lämpötilassa.
Joulupöydän terveellinen juurestrio
Juureksista väriä joulupöytään.
Edullista juhlapöytää koristavat juurekset
Loppuvuoden juhlissa kannattaa varautua nälkäisiin vieraisiin, kokenut kestitsijä kehottaa.
Yritysten jätteestä syntyy raaka-ainetta – mallasmäski päätyy rehuksi ja muovihiput harjaksi
Jätteiden uusiokäytölle etsitään yrityksissä vaihtoehtoja Varsinais-Suomessa. Onnistuneella yhteistyöllä yksi yritys pääsee jäteongelmasta ja toinen saa esimerkiksi raaka-ainetta tuotteeseensa.
Kasvit ovat kärsineet koleudesta – porkkanat ja punajuuret itäneet kituliaasti
Viileä ja tuulinen sää on koetellut puutarhojen kasveja kovalla kädellä. Esimerkiksi Pietarsaaressa Aspegrenin entisöidyssä pappilapuutarhassa on jouduttu idättämään ja kylvämään monia kasveja uudelleen.
Eskareista kuoriutui taitavia puutarhureita
Kivirannan esikoululaiset ovat kevään aikana kokeneet monelaisia kasvun ihmeitä. Muun muassa lasten maitopurkkiin istuttamat tomaatintaimet ovat kasvaneet esimerkillisesti. Myös ruusupapu on innostunut kasvamaan niin, että se on köynnöstynyt verkotangon yläosaan asti ja toimii luokkahuoneessa uniikkina verhona.
Turun Vähäjoki muuttui punaiseksi
Huolestunut turkulainen ohikulkija otti yhteyttä pelastuslaitokseen, kun kaupungissa virtaava joki muuttui punaiseksi. Aluksi pelättiin öljyvahinkoa.
Etelä-Pohjanmaalla kasvatettu porkkana alkaa olla harvinaisuus
Juurestuotanto on hiipunut Etelä-Pohjanmaalla. Perunanviljely on runsasta, mutta joulun juureksia, kuten lanttua, punajuurta ja sipulia, ei alueella pahemmin tuoteta. Porkkananviljelijöitäkin on vain muutamia. Joulun laatikkoruokiin tulevat juurekset kasvatetaan pääasiassa Varsinais-Suomessa.
Punajuurikakku makean vuohenjuustokreemin ja pistaasipähkinöiden kera
Paulin muunnelma amerikkalaisesta porkkanakakusta.
Punajuurileipä aloittaa joulun leivontaputken - katso ohje
Jouluun on aikaa enää reilu kuukausi. Vanhojen tuttujen reseptien lisäksi sisään pitää ajaa uusia ohjeita. Punajuurileivän maussa ja värissä on joulun tunnelmaa. Jouluun mennessä saat hiottua reseptiin sinulle sopivassa suhteessa siirappia, inkivääriä ja punajuurta.
Chili päihittää punajuuren – muoti ajoi ohi juureksista
Lapsijoukko tunnistaa värikkäästä kasviskorista heti chilin ja paprikan, mutta kotimainen punajuuri herättää hämmennystä. Ruokamuoti vaikuttaa tälläkin rintamalla. Lisäksi sille kuuluisalle pupun ruokakupille on nykyään jo tunkua.
Astronauttien superruoka sopeutui Suomen ilmastoon
Kvinoan viljely onnistuu 15:n vuoden kotouttamisen jälkeen myös Suomessa. YK on nimennyt superruoan maineen maailmalla saanen kvinoan vuoden 2013 kasviksi. Inkat ovat viljelleet sitä vuosituhansia ja sitä käytetään astronauttien ruokavaliossa.
"Hyvän säilykekurkun maku tulee luonnosta"
Isojen säilykekurkkuja tarjoavien tuotemerkkien ikeen alta on euralainen Kurkkumestarit löytänyt oman polkunsa. Kurkun koko matka tuottajalta kuluttajan lautaselle tapahtuu satakuntalaisella työvoimalla ja säilykkeet koostuvat vain paikallisista raaka-aineista.
Näin teet grillattua punajuurta
Grillikesä on parhaimmillaan. Punajuuri on makea kesäherkku, joka on hyvään sellaisenaan tai jälkiruuissa. Punajuuri toimii tosi hyvin myös grillattuna yhdessä vuohenjuuston kanssa. Näin teet grillattua punajuurta.
Inhokkijuureksesta tuli Olga Temosen suosikki
Iittiläinen Olga Temonen on julkaissut Emäntänä Olga -kasvisruokakirjan. Olgan kotona -ohjelmastakin tuttu Temonen kannustaa vanhempia tutustuttamaan lapsensa mahdollisimman monipuolisiin makuihin.
Tutkimus: Punajuuri alentaa verenpainetta
Punajuurimehun juomisella saattaa olla kuitenkin yksi odottamaton seuraus, tutkijat varoittavat. Runsaasti nautittuna punajuurimehu voi muuttaa virtsan vaaleanpunaiseksi.
Hyytelö on helppotekoinen, mutta näyttävä jouluherkku
Punajuurihyytelö on vaihtoehto perinteiselle rosollille, savuporohyytelö tuo ripauksen Lapin lumoa. Kummankin kyytipojaksi käy sinihomejuustokastike.
Risto pakenee politiikkaa puutarhaan
Suomen Siirtolapuutarhaliiton puheenjohtaja Risto Aaltonen viihtyy Mäkilammin ryhmäpuutarha-alueella Forssassa. Paikallispolitiikan murheet haihtuvat mielestä mullassa möyriessä. Tosin puutarhapuolue olisi kyllä aika hieno puolue, mies miettii.
Pinaatti vahvistaa todistetusti
Sarjakuvasankari Kippari-Kallen legenda, jonka mukaan pinaatti antaa voimaa, onkin totta. Karoliinisen instituutin tutkimus nimittäin paljastaa, että nitraatti, jota on paljon juuri pinaatissa, vahvistaa lihaksia.
Satakunta on Suomen punajuuriaitta
Satakunta on Suomen merkittävin punajuurentuotanto-maakunta. Myös punajuurta käyttävä teollisuus on sijoittunut lähialueille.
Kylvöt jäljessä, nurmet vauhdissa
Tämän hetken ennuste lupaa varhaisperunaa juhannuspöytiin. Puutarhakasvit ovat selviytyneet talvesta hyvin.
Punajuuriohrattoa ja parmesankuorrutettua broilerin rintaleikettä
Suomalaisesta ohrasta kokataan nyt punajuuriohrattoa.
Mehuterapeutilta vinkit terveellisiin shotteihin
Isokyröläinen Petra Sippola on toistaiseksi Suomen ensimmäinen ja ainoa mehuterapeutti. Pohjoismaissakin mehuterapeutteja on Sippolan lisäksi vain yksi. Mehuterapeutti neuvoo, miten hedelmistä, vihanneksista ja kasviksista saa hyvät vitamiinit tehokkaaseen käyttöön.
Hapan saa aikaan makeaa
Hapankaali on herkku josta syntyy yllättävän makeita herkkuja. Sekoittamalla hapankaalin punajuureen, porkkanaan ja sipuliin saat makean keiton joka vie kielen mennessään eikä palauta sitä enää koskaan takaisin.
Kermaista punajuurikeittoa ja gratinoitua vuohenjuustoa
Juha Turtiainen valmistaa kermaista punajuurikeittoa gratinoidun vuohenjuuston kera. Pehmeä keitto viimeistellään kermalla. Leikkuulauta kannattaa suojata vaikka leivinpaperilla ennen punajuuren käsittelyä.
Punajuuri korvaa mansikan värin jogurtissa
Mansikkajogurtista tehdään houkuttelevamman näköinen värjäämällä se punajuurella. Monissa mansikkajogurteissa on niin pieni määrä marjoja, että ne eivät riitä värjäämään tuotetta. Siksi lisänä käytetään luontaisia väriaineita.
Hirvipaistia ja uunipunajuurta
Sasu valmistaa paistaa riistaa uunissa. Pitkään.
Giant pumpkin is new Finnish record holder
A giant pumpkin carefully nurtured by Jari Hämäläinen of Kuopio is the new record holder for Finland’s largest – and certainly its heaviest – vegetable.