Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vuoden 2021 suurin kurpitsa painaa 306,2 kg. Sen ovat kasvattaneet Marja ja Timo Iisakkila, Hauholta.

306-kilo pumpkin wins Finnish mega-veggie championship

The 14th annual Finnish Giant Vegetable Championships drew gardening enthusiasts from all over the country to the south-central town of Mäntsälä on Saturday.

Kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Robotti tuo vettä ja mielen täyttää ruoka – kiinalaisessa hotellikaranteenissa vain rutiineilla on merkitystä

Arkea maailmalla: Kun et saa valita itse ateriaasikaan, ruoka maistuu eristykseltä, kirjoittaa Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Joulupöytä.

Herkkuja 1700-luvun tapaan – nyt ei erotella alkuruokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa

Joulupöydän makeat ja suolaiset – tarjoa kaikki yhtä aikaa.

Jättikasvisten SM-kisat käytiin viikonloppuna.

Näissä kisoissa vain koolla on väliä! Lähes kolmekiloinen peruna ja kaksimetrinen porkkana pyyhkivät pienemmillä pöytää jättikasvisten SM-kisoissa

Jättikasvisten suomenmestaruudesta kisattiin viime lauantaina Mäntsälässä. Uusia paino- ja pituusennätyksiä syntyi useampi.

En rödbetstartar på en tallrik.

Punajuuritartar lakritsin, fenkolin, paahdettujen hasselpähkinöiden ja fetajuustotahnan kera

Lakritsi ja punajuuri muodostavat täydellisen makuliiton.

Uunissa paahdettua punajuurta kera lakritsin ja chilin tarjoilulautasella keittiössä.

Pidätkö epätavallisista makuyhdistelmistä? Maista lakritsilla maustettua punajuuripaistosta

Punajuuri on edullinen raaka-aine, jota tulisi käyttää enemm

Valmiita annoksia sormiruokaa ja roséviiniä pöydällä.

Buffettiruokaa roséviinin seuraksi

Mainiota tarjottavaa kevään ja kesän juhliin.

porkkana

Hartolasta löytyi Suomen suurin porkkana – kasvatus onnistuu myös parvekkeella

Aiemmin Teija Hyysti on osallistunut auringonkukkien kasvatuksen sarjaan ja sijoittunut kolmanneksi.

Nainen kuorii punajuurta.

Trendikästä superfoodia vai ihan vain ravintotiheää ruokaa?

Ruoka-asiantuntija haluaa puhua raaka-aineista niiden omilla nimillään, sillä hän pitää superruokaa lähinnä markkinointiterminä. Lähellä tuotetut ja ravintotiheät raaka-aineet ovat pääosassa maa- ja kotitalousnaisten superruokakurssilla.

Pekka Halosen tauluja näyttelyssä

Taiteilija Pekka Halonen 150 vuotta – Lapinlahdella suuri juhlapäivä

Suomen taiteen kultakauden mestareihin kuuluvaa Pekka Halosta juhlitaan tänään Lapinlahdella monin tavoin. Myös Yle Savo on mukana juhlahumussa.

Irtokarkkeja kulhossa.

Värikkyys houkuttelee herkuttelemaan – "Jos karkkeja ostetaan montaa eri väriä, niitä myös syödään enemmän"

Moniin ruokiin lisätään lisäaineita, joiden ainoa merkitys on parantaa tuotteen ulkomuotoa. Elintarvikeasiantuntija ei näe väriaineissa suurta turvallisuusriskiä, mutta huomauttaa, että värit ovat tehokas keino saada ihmiset ostamaan lisää.

Kotimainen punajuuri muuntuu ruusuksi

Kasvisruoka taipuu hetken taiteeksi taitavissa käsissä

Kasvisruoka on alkanut kiinnostaa entistä enemmän kuluttajia ja tuottajia. Kasvinruoka on kaikialla kasvava monipuolinen trendi joka sisältää niin terveys kuin esteettisetkin ulottuvuudet. Kasvisruuan näkymiä pohditaan mm. puutarha-alan suurmessuilla. Kuluttajille kasviruoka on tänä kesänä ollut yllättäen jopa edullista sillä kotimaisen tomaatinkin hinta painui alkukesästä alle euroon kilolta.

Pitoemäntä Päivi Koskenkorva

Lihanhimoiset miehet innostuvat kännikaloista – pitopöydän antimilla on tarinansa Koskenkorvalla

Kesän juhlissa aina joku ruoka nousee ylitse muiden. Ilmajoen Koskenkorvalla juhlaruokia pari vuosikymmentä kokannut Päivi Koskenkorva kantaa pöytään kännikaloja vuosi toisensa jälkeen. Menekki on taattu, kun maku ja ruoan tarina ovat kohdallaan. Muita kesän kestosuosikkeja ovat rullasyltty, spelttikaljakaali ja homehtunut punajuuriloota.

Kukkapenkkiin on istutettu sammalleimuja, jaloritarinkannus, levisia ja orvokeita.

Näillä konsteilla tunarikin tekee rivitalopihasta vihreän keitaan

Kun puutarhatunari saa hallintaansa rivitalopihan, saattaa tuskanhiki nousta otsalle. Pahimmassa tapauksessa pensaiden tai aidan rajaama nurmenkaistale tekee mieli sulkea koko kesäksi sälekaihtimien taakse. Ahdistuksesta pääsee yli näillä yksinkertaisilla konsteilla.

Kokit Tuomas Vierelä ja Petri Niilola.

Ranskalainen ravintola Lyon valmisti parhaan pororuoan

Voitokkaat porokokit yhdistivät poron perunaan, palsternakkaan, punajuureen ja sipuliin. Annoksen kruunasi rosmariinikastike.

Kaiser-salaattia.

Sorruitko valesalaattiin? – "Kovaa rasvaa, energiaa ja ravintoköyhyyttä"

Salaattipöydän makkara-, kaiser- tai italiansalaatti ovat herkullisia, mutta valitettavan epäterveellisiä vaihtoehtoja. Samoin petolliset suolapalat kannattaa jättää vähemmälle, neuvoo ravitsemusterapeutti.

Kuvassa punajuurilaatikkoa alumiinivuoassa

Laatikot pysyvät mehukkaina lempeässä lämmössä – vuolukivi ja puu pitävät lämpimänä suuhun saakka

Joulupöydät notkuvat esimerkiksi porkkana-, lanttu-, peruna-, punajuuri- ja maksalaatikoista. Useamman laatikon tasainen lämmittäminen aiheuttaa haasteita varsinkin silloin, jos käytössä ei ole kiertoilmauunia. Marttaliiton mukaan ne kannattaa lämmittää juhlapöytään ajan kanssa ja miedossa lämpötilassa.

jouluiset juurekset

Joulupöydän terveellinen juurestrio

Juureksista väriä joulupöytään.

Marita Suontausta

Edullista juhlapöytää koristavat juurekset

Loppuvuoden juhlissa kannattaa varautua nälkäisiin vieraisiin, kokenut kestitsijä kehottaa.

Zinoti tekee tiskiharjoja harjatehtaan ylijäämämuovista

Yritysten jätteestä syntyy raaka-ainetta – mallasmäski päätyy rehuksi ja muovihiput harjaksi

Jätteiden uusiokäytölle etsitään yrityksissä vaihtoehtoja Varsinais-Suomessa. Onnistuneella yhteistyöllä yksi yritys pääsee jäteongelmasta ja toinen saa esimerkiksi raaka-ainetta tuotteeseensa.

Kuvassa alkukesän säästä kärsinyt kurpitsan taimi

Kasvit ovat kärsineet koleudesta – porkkanat ja punajuuret itäneet kituliaasti

Viileä ja tuulinen sää on koetellut puutarhojen kasveja kovalla kädellä. Esimerkiksi Pietarsaaressa Aspegrenin entisöidyssä pappilapuutarhassa on jouduttu idättämään ja kylvämään monia kasveja uudelleen.

Pojat esittelee kasvatuksen tuloksia.

Eskareista kuoriutui taitavia puutarhureita

Kivirannan esikoululaiset ovat kevään aikana kokeneet monelaisia kasvun ihmeitä. Muun muassa lasten maitopurkkiin istuttamat tomaatintaimet ovat kasvaneet esimerkillisesti. Myös ruusupapu on innostunut kasvamaan niin, että se on köynnöstynyt verkotangon yläosaan asti ja toimii luokkahuoneessa uniikkina verhona.

Vähäjoki värjäytyi punaiseksi Turussa.

Turun Vähäjoki muuttui punaiseksi

Huolestunut turkulainen ohikulkija otti yhteyttä pelastuslaitokseen, kun kaupungissa virtaava joki muuttui punaiseksi. Aluksi pelättiin öljyvahinkoa.

Viime kesä oli otollinen porkkanan kasvulle.

Etelä-Pohjanmaalla kasvatettu porkkana alkaa olla harvinaisuus

Juurestuotanto on hiipunut Etelä-Pohjanmaalla. Perunanviljely on runsasta, mutta joulun juureksia, kuten lanttua, punajuurta ja sipulia, ei alueella pahemmin tuoteta. Porkkananviljelijöitäkin on vain muutamia. Joulun laatikkoruokiin tulevat juurekset kasvatetaan pääasiassa Varsinais-Suomessa.

Punajuurikakku.

Punajuurikakku makean vuohenjuustokreemin ja pistaasipähkinöiden kera

Paulin muunnelma amerikkalaisesta porkkanakakusta.

Halkaistu punajuurileipä leikkuulaudalla.

Punajuurileipä aloittaa joulun leivontaputken - katso ohje

Jouluun on aikaa enää reilu kuukausi. Vanhojen tuttujen reseptien lisäksi sisään pitää ajaa uusia ohjeita. Punajuurileivän maussa ja värissä on joulun tunnelmaa. Jouluun mennessä saat hiottua reseptiin sinulle sopivassa suhteessa siirappia, inkivääriä ja punajuurta.

Kuvassa lapsia suurennuslasin kanssa vihanneskorien ääressä

Chili päihittää punajuuren – muoti ajoi ohi juureksista

Lapsijoukko tunnistaa värikkäästä kasviskorista heti chilin ja paprikan, mutta kotimainen punajuuri herättää hämmennystä. Ruokamuoti vaikuttaa tälläkin rintamalla. Lisäksi sille kuuluisalle pupun ruokakupille on nykyään jo tunkua.

Voita ja Sokeria -resepti: Creme fraiche pannacotta, punajuurta & vadelmaa

Voita & Sokeria -keittiössä Hanna Leinonen valmistaa jälkiruuaksi pannacottaa. Punajuuri on monipuolinen juures, ja tällä kertaa se pääsikin maustamaan jälkkäriä.

Kvinoapelto.

Astronauttien superruoka sopeutui Suomen ilmastoon

Kvinoan viljely onnistuu 15:n vuoden kotouttamisen jälkeen myös Suomessa. YK on nimennyt superruoan maineen maailmalla saanen kvinoan vuoden 2013 kasviksi. Inkat ovat viljelleet sitä vuosituhansia ja sitä käytetään astronauttien ruokavaliossa.

Nainen leikkaa tilliä.

"Hyvän säilykekurkun maku tulee luonnosta"

Isojen säilykekurkkuja tarjoavien tuotemerkkien ikeen alta on euralainen Kurkkumestarit löytänyt oman polkunsa. Kurkun koko matka tuottajalta kuluttajan lautaselle tapahtuu satakuntalaisella työvoimalla ja säilykkeet koostuvat vain paikallisista raaka-aineista.

Saa olla kiitollinen, mutta minusta ei tarvitse

"...Mutta minusta ei tarvitse olla kiitollinen siitä, että kaverille annettu, itseltä liian pieneksi jäänyt vaate näyttää sen päällä sata kerta paremmalta kuin itsen päällä ei näyttänyt kertaakaan..."

Punajuuri ja vuohenjuusto ovat hyvä yhdistelmä.

Näin teet grillattua punajuurta

Grillikesä on parhaimmillaan. Punajuuri on makea kesäherkku, joka on hyvään sellaisenaan tai jälkiruuissa. Punajuuri toimii tosi hyvin myös grillattuna yhdessä vuohenjuuston kanssa. Näin teet grillattua punajuurta.

Kukkakaali, parsakaali, punajuuria, nauriita, porkkanoita, perunoita ja mansikoita esillä koreissa.

Inhokkijuureksesta tuli Olga Temosen suosikki

Iittiläinen Olga Temonen on julkaissut Emäntänä Olga -kasvisruokakirjan. Olgan kotona -ohjelmastakin tuttu Temonen kannustaa vanhempia tutustuttamaan lapsensa mahdollisimman monipuolisiin makuihin.

Halkaistu raaka punajuuri.

Tutkimus: Punajuuri alentaa verenpainetta

Punajuurimehun juomisella saattaa olla kuitenkin yksi odottamaton seuraus, tutkijat varoittavat. Runsaasti nautittuna punajuurimehu voi muuttaa virtsan vaaleanpunaiseksi.

Resepti: Punajuuri-inkiväärigazpacho

Gazpacho on perinteisesti kesäinen kylmä keitto. Santeri Hämäläinen valmistaa siitä oman versionsa sesongin parhaasta raaka-aineesta, punajuuresta. 

Resepti: Haukimuffinit ja raitajuuri-vuonankaalisalaatti

Hauki on Santeri Hämäläisen mielestä turhaan aliarvostettu kala. Haukea ei juuri valmisteta sen ruotoisuuden takia. Tämän viikon reseptillä valmistuu haukimuffineita. Ruodoista ei tarvitse tässä ruuassa välittää, koska kalamassa jauhetaan hienoksi monitoimikoneella.

Resepti: Burgundinpataa kasviksista

Voita & Sokeria -sarjassa Santeri Hämäläinen valmistaa klassikkoruokaa, mutta uudella tavalla. Santerin mielestä kasvisversio Burgundin padasta on se ainoa oikea.

Spelttiblinit graavin peuranfileen, suolakurkun ja punajuuren kera

Blinit ovat Venäjältä Suomeen kulkeutunutta ruokaperinnettä.

Tertin jouluhimmeli

Hyytelö on helppotekoinen, mutta näyttävä jouluherkku

Punajuurihyytelö on vaihtoehto perinteiselle rosollille, savuporohyytelö tuo ripauksen Lapin lumoa. Kummankin kyytipojaksi käy sinihomejuustokastike.

Yle Areena logo.

Jouluruokakalenteri: Rosollia ja piparkakkutalon koristelu

Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson avaavat ruokaisan joulukalenterin. Kalenterin luukuista tulee esiin perinteisiä jouluruokia, joilla joulupöytä katetaan.

Risto Aaltosen siirtolapuutarhapalstan kesäkukoistusta.

Risto pakenee politiikkaa puutarhaan

Suomen Siirtolapuutarhaliiton puheenjohtaja Risto Aaltonen viihtyy Mäkilammin ryhmäpuutarha-alueella Forssassa. Paikallispolitiikan murheet haihtuvat mielestä mullassa möyriessä. Tosin puutarhapuolue olisi kyllä aika hieno puolue, mies miettii.

Pinaatti vahvistaa todistetusti

Sarjakuvasankari Kippari-Kallen legenda, jonka mukaan pinaatti antaa voimaa, onkin totta. Karoliinisen instituutin tutkimus nimittäin paljastaa, että nitraatti, jota on paljon juuri pinaatissa, vahvistaa lihaksia.

Vihanneksia

Satakunta on Suomen punajuuriaitta

Satakunta on Suomen merkittävin punajuurentuotanto-maakunta. Myös punajuurta käyttävä teollisuus on sijoittunut lähialueille.

Traktori pellolla

Kylvöt jäljessä, nurmet vauhdissa

Tämän hetken ennuste lupaa varhaisperunaa juhannuspöytiin. Puutarhakasvit ovat selviytyneet talvesta hyvin.

Punajuuriohrattoa ja parmesankuorrutettua broilerin rintaleikettä

Suomalaisesta ohrasta kokataan nyt punajuuriohrattoa.

Kuluttamisen trendejä.

Mehuterapeutilta vinkit terveellisiin shotteihin

Isokyröläinen Petra Sippola on toistaiseksi Suomen ensimmäinen ja ainoa mehuterapeutti. Pohjoismaissakin mehuterapeutteja on Sippolan lisäksi vain yksi. Mehuterapeutti neuvoo, miten hedelmistä, vihanneksista ja kasviksista saa hyvät vitamiinit tehokkaaseen käyttöön.

Hapan saa aikaan makeaa

Hapankaali on herkku josta syntyy yllättävän makeita herkkuja. Sekoittamalla hapankaalin punajuureen, porkkanaan ja sipuliin saat makean keiton joka vie kielen mennessään eikä palauta sitä enää koskaan takaisin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle