Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen katsoo ikkunan läpi, kasvoille heijastuu viivoja.

Näkövammainen Heli Kiimalainen haluaa tehdä työtä vaikka on eläkkeellä – 47-vuotiaan elämän ensimmäinen työ löytyi lopulta leipomosta

Työnhakijoissa on työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan noin 65 000 osatyökykyistä ihmistä. Myös hallitus pyrkii helpottamaan heidän työllistymistään.

Juttuklubilaisten ryhmä Junanradan ylitystunneissa lutakossa.

Maahan muuttaneen voi olla hankala päästä omasta kuplastaan, Jyväskylässä siinä auttaa Juttuklubi: "Täydellinen paikka tutustua ja verkostoitua", sanoo Paula Faroni

Jyväskylän kaupunki yhteistyökumppaneineen perusti vieraskielisille työnhakijoille uuden työelämään perehdyttävän palvelun. Nelisenkymmentä maahanmuuttajaa tapaa viikoittain puhuakseen suomea ja tavatakseen suomalaisia työnantajia.

Hoitaja auttaa pöydän ääressä ruokailevaa vanhusta.

Kaupungin työntekijöiden sairauspoissaolot vähenivät Rovaniemellä – sairauspäivien määrä putosi tuhannella viime vuodesta

Sairauspoissaolojen vähentymistä Rovaniemellä selittää se, että erityisesti kausiflunssia ei ole sairastettu aiempaan tapaan.

Vadim Semechkov.

Hallitus kaipaa Suomeen erityisosaajia, mutta tulijat ovat enimmäkseen duunareita

Työvoimapula koskee monia suorittavan työn ammatteja, eikä varsinkaan maaseudulla löydy nuoria tekijöitä omasta takaa. Pohjanmaalla yksi ratkaisu on houkutella töihin venäläisiä opiskelijoita.

Ingången till Korsholms kommunhus.

Anonyymiä reksrytointiprosessia kokeillaan todennäköisesti myös Mustasaaressa

Konsernijaosto päätti ehdottaa anonyymin rekrytointiprosessin pilotointia, ja samala kerätä kokemuksia prosessista ennen varsinaista käyttöönottoa.

Sellunpaalauskone.

Yli kolmen miljardin euron investoinnit jumissa lupabyrokratiassa – yritykset vaativat enimmäiskäsittelyaikoja lakeihin

Yritykset ovat tyytymättömiä etenkin muutoksenhaku- ja valitusmenettelyihin.  Investoinnin mahdollistavaa lupaa odottavien yritysten määrä on pysynyt ennallaan, mutta odottavien investointien arvo on aiempaa suurempi.

henkilökuva

Metsäkoneenkuljettaja Milja Moisio näki töitä etsiessään, miten naiseen ei miesvaltaisella alalla luoteta: "Työnantajat ovat niin ennakkoluuloisia"

Metsäalalla pelätään työvoimapulaa viimeistään vuonna 2040 kun nuoret ikäluokat pienenevät. Nuoret myös haluavat kasvukeskuksiin, kun taas työt ovat maaseudulla. Metsäkoneenkuljettajista joka neljäs valmistunut ei työllisty alalle.

Kahvilatyöntekijä Riikka Lamminen Way Bakeryssä Helsingin Kalliossa.

Osa-aikatyöt eivät innosta suomalaisia, mutta Riikka Lamminen ui vastavirtaan – asiantuntijan työ vaihtui osa-aikatyöhön kahvilassa

Osa-aikaisiin töihin ei riitä tekijöitä. Niitä ei haluta tehdä, ellei ole pakko.  Koronapandemia on lisännyt osa-aikaisia töitä vakituisten työpaikkojen kustannuksella.

Ecuadorista kotoisin oleva Rolando Carpio työskentelee Pentisol-yrityksessä.

Rolando Carpio lähetti työhakemuksia 8 kuukautta, kunnes tärppäsi – kielimuuri vaikeuttaa palkkaamista työvoimapulasta huolimatta

Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen muistuttaa, että iso osa yrittäjistä ponnistaa liike-elämään ammatillisella koulutuksella. Hyvä kielitaito on usein yhteydessä koulutuksen pituuteen.

Kokoomus julkistaa varjobudjettinsa.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti: Koulutuksen vahvistamiseen lähes 1,3 miljardin euron ohjelma

Kokoomus haluaa kääntää Suomen velkaantumisen selvään laskuun. Vaihtoehtobudjettiin sisältyvät 800 miljoonan euron tuloveron kevennykset ja mittava ohjelma kaikkien koulutusasteiden vahvistamiseksi.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Työttömyys jatkaa laskuaan Kainuussa: nyt myös pitkäaikaistyöttömyys on vähenemässä

Työttömyys on jo korona-aikaa matalammalla tasolla. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut korona-aikana, mutta sekin alkaa hellittää.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Pietarsaarelaiset kunnallispoliitikot ehdottavat hoitoalalle lyhyempää työviikkoa samalla palkalla – lyhennetty työviikko lisäisi alan kiinnostavuutta

Pietarsaarelaisvaltuutettu ehdottaa Ruotsissa jo kokeiltua lyhennettyä työviikkoa ratkaisuksi hoitoalaa piinaavan henkilöstöpulan ratkaisemiseksi. Tulevan Pohjanmaan hyvinvointialueen suunnalta asiaa ei täysin torpata.

Sara Kanerva kokoaa venttiiliohjainta.

Teollisuusliitto moittii työvoimapulaa valittavia yrityksiä toimettomuudesta – Riku Aalto esittää uuden työkaverin löytäjille tonnin palkkiota

Teollisuusliiton mukaan alalla ei näytä olevan palkkakilpailua osaavan työvoiman saannin varmistamiseksi. Puheenjohtaja Riku Aalto sanoo liiton tuoreen kyselyn tuloksia tyrmistyttäviksi.

tarjoilija tekemässä kahvia

Työvoiman saatavuudessa haasteita Lapissa

Työvoimaa hankkineista lappilaisista toimipaikoista joka toinen on kokenut rekrytointiongelmia.

Vaatteita henkareissa

Uusia avoimia työpaikkoja on Kaakkois-Suomessa tarjolla yli 70 prosenttia viime vuotta enemmän – valtaosa työpaikoista on yrityksissä

Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys on laskenut Kaakkois-Suomessa enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

TE-toimisto.

Etelä-Savossa työttömyys helpottanut vuodentakaiseen

Kuitenkin esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvussa.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Työllisyysaste kohosi lokakuussa 72,7 prosenttiin – ministeriön mukaan työmarkkinat ovat "ennennäkemättömässä tilanteessa"

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen mukaan yllättävintä on, että työtä etsivät ovat samalta alalta, jossa myös avoimet työpaikat olisivat tarjolla.

Työmaaruokalan kyltti rakennustyömaalla.

Työttömyys väheni kaikissa Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kunnissa

Pohjanmaan ELY-­keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 5,8 prosenttia. Luku on manner­-Suomen alhaisin.

työ ja elinkeinotoimiston logo ovessa.

Työttömien määrä Satakunnassa alittaa kahden vuoden takaiset luvut

Työttömyys on Satakunnassa laskenut alemmaksi kuin se oli ennen koronakriisiä vuonna 2019. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuussa 8,8 prosenttia.

Työntekijä kantaa suojakypärää kädessään.

Työttömien määrä jatkoi nopeaa laskua Varsinais-Suomessa lokakuussa – työvoiman kysyntä poikkeuksellisen vilkasta

Eniten työpaikkoja on tarjolla rakennusalalla. Käytännössä kaikilla aloilla työntekijöitä etsitään nyt viime vuosia enemmän.

Tuula haatainen

Asenneongelmat pahentavat työvoimapulaa, pohtii työministeri Tuula Haatainen: Suhtautumista vieraskielisiin ja viisikymppisiin pitäisi muuttaa

Viime kuukausina Suomessa on julkaistu useita tutkimuksia työvoimapulasta ja kohtaanto-ongelmasta. "Rekryrointitavoissa ja -asenteissa pitää tapahtua muutoksia", sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Toimistotyöntekijä työskentelee.

Anonyymi rekrytointi yleistyy vähitellen pohjalaismaakunnissa: "Onhan se nykyaikaa, moderni työnantaja käyttää tätä hakutapaa"

Vaasan kaupungilla nimetön hakutapa on jo parisen vuotta ollut pysyvä käytäntö. Kokkolassa rekrytointitapa on ollut kokeilussa ja se on tarkoitus vakiinnuttaa ensi vuonna. Pietarsaaressa kokeilu aiotaan aloittaa ensi vuoden aikana. Seinäjoella asia on pohdinnassa.

Ylen aluetoimituksen päällikkö Aki Karjalainen.

Toimittajalta: Hyvinvointialueen murheet ja kaupungin ilot – kuntapäättäjät keskittymässä asioihin, joihin voivat vaikuttaa

Jatkossa soten ennakoimattomuudesta vastuun kantavat hyvinvointialueet. Kuntapäättäjät voivat olla yhä enemmän arjen asiantuntijoita, kirjoittaa Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen.

Jarkko Eloranta ja Sanna Marin

SAK haluaa yli 55-vuotiaille vallan päättää omasta työajastaan, ehdottaa kokeilua – Eloranta: Aika radikaalia

SAK ehdottaa, että yli 55-vuotiaat voisivat lyhentää omalla kustannuksellaan työaikaansa. Koronapassin laajentamiseen työpaikoille SAK suhtautuu torjuvasti.

Läheltä

Loimaan Lehti: Fenestra lopettaa Loimaan tehtaansa

Tehtaalla työskentelee 59 henkilöä. Uutta liiketoiminnanjatkajaa etsitään.

Mies työskentelee etänä kannettavalla tietokoneella.

Kunnilla alkaa olla suuria vaikeuksia rekrytoinnissa Etelä-Pohjanmaalla

Peräti 57 prosenttia alueen kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä kertoi, että avoimiin vakansseihin ei ole ollut riittävästi hakijoita.

KEVA:n pääkonttori

Kevan tutkimus: Etelä-Karjalassa kuntien työpaikkoihin on aiempaa vaikeampaa saada päteviä hakijoita

Etelä-Karjalassa Kevan kuntapäättäjäbarometrin vastaajista 43 prosenttia kertoi, että avoimiin paikkoihin on ollut riittämätön määrä hakijoita. Vuosi sitten vastaava luku oli 21 prosenttia.

Anonyymi nainen epäteräväänä heilurioven edessä

Osaajapula vaivaa aiempaa pahemmin keskipohjalaiskuntiakin – päteviä hakijoita yhä vaikeampi löytää

Vakansseja jää täyttämättä etenkin hoitajien ja lääkärien tehtävissä, mutta myös opetusalalla.

Kouvolan kävelykatu Manskilla käveleviä henkilöitä.

Töitä olisi tarjolla, mutta hakijoita ei tule – osaajien ja paikkojen välillä on Kymenlaaksossa syvä kuilu etenkin sote-alalla ja opetuksessa

Kymenlaakso on väestöllisesti tappiollinen maakunta, jossa osaajien ja työpaikkojen määrä on jo nyt epäsuhdassa ainakin kuntapäättäjäkyselyn mukaan.

Oulun kaupunginsairaalan kyltti

Oulun kaupunki kehittää esimiestyötä ja perustaa sijaisrinkejä työntekijöiden pysyvyyden turvaamiseksi – kaupunginsairaalaan 30 vakituista tehtävää

Oulun kaupungin palveluksesta irtisanoutuneille työntekijöille on suunniteilla myös kyselyn lähettäminen irtisanoutumisen syistä. Henkilöstöltä taannoin leikattua liikunta- ja kulttuurietuus Smartumia toivotaan laajasti takaisin.

Kaksi henkilöä hymyilee kuvassa.

Rovaniemellä tänään suuri rekrytointitapahtuma työtä tarjoaville ja työtä etsiville

Ilmaisessa ja kaikille avoimessa Talventekijä -rekrytointitapahtumassa on paikalla työnantajia, oppilaitoksia ja muita tahoja.

Nordean logo rakennuksen ulkoseinustalla. valkoiiseen takkiin pukeutunut epäterävä naishahmo avaa ovea, taustalla muita ihmisiä epäterävinä.

Nordea perustaa Joensuuhun uuden kehittämisyksikön

Yksikössä keskitytään erityisesti verkko- ja mobiilipankin kehittämiseen. Sen on määrä työllistää 30–50 henkilöä.

"Tule meille töihin" post-it lappu seinällä.

Avoimien työpaikkojen määrä noussut suuremmaksi kuin ennen koronapandemiaa

Avoimia työpaikkoja oli heinä-syyskuussa runsaat 62 000. Kaksi vuotta sitten niitä oli 48 500.

Läheltä

Joka kuudes eteläsavolainen eläkeläinen tekee töitä

Etelä-Savossa moni eläkeläinen on mukana työelämässä, tai ainakin on kiinnostunut työn teosta eläkepäivillään.

Baarimestari Samuel Honkavaaran valmistaa drinkin Riff -baarissa Helsingissä.

Ajatteletko vaihtaa alaa? Asiantuntijat: Nyt on työntekijän markkinat – ”Näin laajaa alalta toiselle siirtymää on tapahtunut tuskin koskaan”

Ravintola- ja hoitoalalta lähtenyt vyöry on kasvanut yleiseksi työvoimapulaksi, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

henkilökuva

Onko ministeriön työmarkkinaennuste liiankin optimistinen? Asiantuntija: Ei ole tehty uudistuksia, joilla työttömiä saataisiin työllisiksi

Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaennusteen mukaan työllisten määrä kasvaa ripeästi ohi koronaa edeltävän tason. Huolena on työvoimapula. Samaan aikaan työttömyys vähenee hitaasti.

TE-toimisto.

Työttömien palvelut ovat siirtymässä kunnille tai yhteistoiminta-alueille – vain noin 30 kuntaa on riittävän suuria kantamaan vastuun itse

Työllisyyden edistämisen ministeriryhmä on linjannut, että työttömien palvelut siirtyvät TE-toimistoilta kunnille tai kuntien yhteistoiminta-alueille, joiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkilöä.

Toimistotyöntekijä työskentelee.

Päijät-Hämeen eläkeläiset maan aktiivisimpia – lähes joka kolmas tekee töitä eläkkeellä

Suomalaiset eläkeläiset ovat yleisesti ottaen kiinnostuneita tekemään jonkinlaista työtä myös eläköidyttyään.

Prisman kassatyöntekijöitä ja asiakkaita.

Ennuste: Hallitus pääsee lähelle paljon puhuttua työllisyystavoitettaan vuonna 2023

Työllisyys on paranemassa koronaa edeltäneelle tasolle, mutta uudet työpaikat ovat osa-aikaisia. Ennätyslukemiin noussut pitkäaikaistyöttömien määrä vähenee tasaisesti.

Henkilökuva - Juliana I Nengah työnsä äärellä LTP Logisticin varastolla

Vieraalla kielellä työskentely pelottaa – työvoimapulasta huolimatta yritykset eivät uskalla palkata ulkomaalaisia, koska englantia ei osata, kertoo kysely

Lähes 40 prosentilla suomalaisista työnantajista on hyvin heikot valmiudet tai tahtotila palkata kansainvälistä työvoimaa. Henkilöstöpalveluyritys Baronan kyselyn mukaan suurin este kielitaito.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Rupusakki ei kelpaa työnantajille

Miksi ei sanota suoraan, että työttömät työnhakijat ovat osaamatonta rupusakkia, kirjoittaa Seppänen.

Työnhakijoita.

Työnhakutarinoiden ilta

Kuinka sinä olet saanut töitä - ja kuinka et?

Myyjä täyttää kaupan kylmäkaappia.

Eva ehdottaa uutta työnhakuviisumia maahanmuuttajien houkuttelemiseksi – ministeri Ohisalo: "Kannattaa ehdottomasti viedä eteenpäin"

Määräaikainen työnhakuviisumi myönnettäisiin ihmisille, joilla on hyvät edellytykset työllistyä tai käynnistää yritystoimintaa. Työnhakuun saapuneet eivät olisi oikeutettuja sosiaaliturvaan. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan ehdotusta kannattaisi selvittää.

Woltin lähetti, polkupyöräilijä ja auto kadulla.

Avi: Wolt couriers should be considered employees

Both the delivery firm and the agency are hoping to solve the employee-or-entrepreneur issue in Administrative Court.

a

Martin Wardrope, 22, lähti alalle, jossa tahkotaan jopa 100 000 euron vuosipalkkaa – öljy tuo vaurauden Skotlannille, mutta nyt siitä on pakko luopua

Skotlanti yrittää rimpuilla irti saastuttavasta öljystä ja Britanniasta. Mutta mustan kullan loppu uhkaa viedä ihmisiltä työt. Samalla voivat murskautua myös haaveet itsenäisyydestä.

Jari Kallio keskustelee TE-palveluiden Janne Turusen kanssa.

Avoimet työpaikat kiinnostivat veitsiluotolaisia Kemin rekrytilaisuudessa – "Ei ollut tyhjä reissu missään nimessä"

Työnhakumessut houkutteli torstaina Kemissä lähes sata Veitsiluodon tehtailta irtisanottua työntekijää tutustumaan uusiin mahdollisuuksiin.

Läheltä

Cimec osti Saksasta lasinostintehtaan ja siirtää tuotannon Tampereelle

Työpaikkoja siirtyy Pirkanmaalle kymmenen. Alihankinnat ja muut välilliset vaikutukset työllistävät lisää.

TE-toimisto.

Työttömyys laski Kaakkois-Suomessa – joka kymmenes työvoimaan kuuluva on Kaakossa työtön

Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys laski viime vuodesta 35 prosenttia.

Päiväkoti

Varhaiskasvatuslaki vaatii jälleen remontin, sanovat asiantuntijat – päiväkotien henkilöstömitoitukseen jäi porsaanreikä

Opetusministeri Li Andersson haluaa löytää ratkaisuja varhaiskasvatuksen pitkään jatkuneisiin ongelmiin. Kaikesta huolimatta viranomaisen valvontaohjelman tulokset näyttävät hyviltä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Ulkomaisen työvoiman palkkaaminen helpottuu Kainuussa: uudessa työlupalinjauksessa on aiempaa enemmän ammatteja listattuna

Työntekijän voi palkata ulkomailta ilman, että avoimesta työpaikasta ilmoitetaan ensin te-toimiston verkkosivuilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle