Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittaja kasvosuojus päässä biokaasulaitoksessa.

Biojätteistä aletaan tehdä lannoitetta ja lisää biokaasua Espoossa, mutta paljon on kiinni ihmisten valinnoista roskapöntöillään

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisäsi paineita investointiin, jonka myötä haisevat kompostikasat pienenevät. Uusien laitteiden lisäksi HSY toivoo lisää biojätettä oikeisiin astioihin.

Inkoon satama-alueelle rakennetaan Gasgridin johdolla nesteytettyä maakaasua sisältävän kelluvan LNG-terminaalilaivan satamarakenteita.

Kekkosen ajan kaasuputki idästä on muisto vain – Gasum irtisanoi sopimuksen putken käytöstä

Suomeen ei ole tuotu viimeisen vuoden aikana putkea pitkin venäläistä kaasua. Nyt myös vanha hankintasopimus on lopetettu.

Maakaasuputki Santalahdessa.

Maakaasulämmitys halutaan vaihtaa muihin lämmitysmuotoihin – luopumisavustusta haettu ahkerasti

Maakaasulämmityksestä luopuville on tarjottu avustusta viime vuoden lokakuusta lähtien.

Nuori mies tähyilee kiikareilla.

”Teistä tulee rikkaita” – Venäjän sota Ukrainassa pakotti eurooppalaiset etsimään kaasua muualta, ja tämä pikkuvaltio Afrikassa voi olla voittaja

Senegal on Afrikan uusi kaasuntuottaja, ja ostoksilla käy nyt eurooppalaisia. Kahvilayrittäjä uskoo, että kaasubisnes tuo asiakkaita myös hänelle.

kaupan kassatiskillä kaksi myyjää ja miesasiakas

Venäjän ja Kiinan kauppa kukoistaa Heihen rajakaupungissa – kiinalaiset ostavat venäläisiä suklaita ja suolakurkkuja tukeakseen Putinia

Yle seurasi maiden rajalla, kuinka nopeasti kasvava kauppa uudistaa nukkuvia pieniä rajakaupunkeja. Hulppea köysirata maiden välillä jumiutui pakotteisiin, mutta kiinalaisautoja viedään sillan yli.

LNG-laiva Exemplar saapuu Inkoon satamaan 28.12. 2022.

Valtava isolla rahalla hankittu LNG-terminaali saapui pelastamaan Suomen kaasunsaantia – asiakkaita sillä ei ole ollut vielä ainuttakaan

Ensimmäistä varsinaista kaasutoimitusta odotetaan aikaisintaan huhtikuussa. Toistaiseksi ainoa kaasutoimituksia varannut on virolaisyhtiö Eesti Gaas.

Haminan LNG-terminaalin LNG-tankkauspiste ja terminaalin työntekijä.

Etelärannikolle valmistui energiavarasto, jonka ajoitus oli täydellinen: ”Se on siinä vielä vuosikymmenienkin päästä”

Alun perin Haminan maakaasuterminaalin tarkoituksena oli vähentää Suomen riippuvuutta venäläisestä kaasusta. Nyt se on tärkeä osa kokonaisuutta, jolla korvataan venäläinen maakaasu.

Havainnekuvassa näkyy Tornion meren rannalle suunniteltu teollisuusalue.

Tornio on saanut 118 000 euron avustuksen vihreään siirtymään – uuden teollisuuspuiston ykköstuote olisi vety

Tornio on saanut merkittävän potin vihreään siirtymään tarkoitetusta EU:n elpymisrahastosta. Avustuksella Tornio valmistelee teollisuuspuiston asemakaavaa Outokummun terästehtaan viereen.

Läheltä

Virolahdelle kaavaillaan hakelämpölaitosta – tarkoituksena korvata lämmitysmuotona maakaasu

Hakelämpölaitos voisi jatkossa lämmittää muun muassa kunnan päiväkodin ja alakoulun.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Sähkösopimusten hinnat puolittuneet – ja laskupaine jatkuu: ”Jos nyt kiinnittää sähkön hinnan 20 senttiin, niin vuoden päästä harmittaa”, asiantuntija arvioi

Kahden vuoden sähkösopimuksen saa jo alle 20 senttiä kilowattitunnilta. Olkiluoto etenee, kelit suosivat ja maakaasua on runsaasti varastoissa.

Paistettuja ruisleipiä leipomon hyllyssä.

Maakaasun kallistuminen iski kovaa leipomoihin: uuneja vaihdetaan nyt sähköisiin, koska liian kallista leipää ei osta kukaan

Leipomoissa oli totuttu vuosien ajan halpaan maakaasuun, ja energiatehokkuudesta ei tarvinnut kantaa huolta. Energian hinnan lisäksi sen saatavuus on noussut aiempaa tärkeämpään rooliin.

Lielahden voimalaitos Tampereella.

Lielahden kaasuvoimala saattaa tuottaa lämpöä öljyllä talven kylmimpinä kuukausina

Tampereen sähkölaitos varautuu ottamaan 2500 kuutiometrin öljysäiliön uudelleen käyttöön ja tukemaan kaupunkiseudun lämmitystä ilman maakaasua.

Grafiikka näyttää, kuinka öljyn ja 95 E 10 -bensiinin hinnat halpenevat. Bensiinin hinta seuraa melko tarkasti öljyn hintaa.

Polttoaineen hintakehitys lupaa autoilijoille juuri nyt helpotusta – tilanne uhkaa muuttua osalle autoilijoista jo helmikuussa

Polttoaineiden hinnat ovat laskeneet halvimmalle tasolleen sitten Venäjän hyökkäyksen. Hinnoissa on yhä laskupaineita, mutta diesel uhkaa kallistua jo alkuvuonna.

LNG-laiva Exemplar saapuu Inkoon satamaan 28.12. 2022.

Keskiviikko 28.12.2022 (radio)

Maakaasu. Olkiluoto 3. Vartijat. Herson. Hömötiainen. Sääennuste.

LNG-alus saapui Inkoon satamaan

Katso, kuinka valtava LNG-laiva rantautui satamaan Inkoossa – turvaa Suomen maakaasunsaantia

Suomen kaasun käyttö on puolittunut tänä vuonna. Gasgridin mukaan alus on silti huoltovarmuuden kannalta edelleen kriittinen.

Inkoon syväsatama.

Järkälemäinen kaasulaiva saapui tänään satamaan Inkoossa – tästä kiireellä käynnistyneessä terminaalihankkeessa on kyse

Lähes 300-metrisellä aluksella on tarkoitus korvata aiemmin Venäjältä Suomeen tulleet kaasutoimitukset ja turvata Suomen kaasunsaanti.

Inkoon satama-alueelle rakennetaan Gasgridin johdolla nesteytettyä maakaasua sisältävän kelluvan LNG-terminaalilaivan satamarakenteita.

EU:ssa pitkään hierottu sopu kaasun hintakatosta – uusi mekanismi otetaan käyttöön helmikuun puolivälissä

EU-maat ovat päässeet yhteisymmärrykseen kaasun hintaa säätelevästä mekanismista. Tavoitteena on suojella kuluttajia liian korkeilta hinnoilta.

Sanna Marin median haastateltavana Brysselissä 14. joulukuuta 2022.

Ukrainan hätä, talous ja kauppasodan vaara varjostavat EU:n huippukokousta – pääministeri Marin: Euroopan kilpailukyvystä on huolehdittava

Eurooppa-neuvosto hakee myös ratkaisuja energiakriisin selättämiseksi. Esitys kaasun hintakatosta on jumissa kuukausien neuvotteluista huolimatta.

uimahallin uima-allas ja lähtökoroke

Kouvola saanut energiakulujaan alas säästötoimilla – uusia keinoja säästöihin etsitään

Kouvolan kaupungin syksyn energiankulutus on vähentynyt edellisvuoteen verrattuna. Kouvola seuraa noin 80 merkittävimmän rakennuksensa energiankulutusta reaaliaikaisesti.

Madridissa kaupungintalon, Cibelesin palatsin valaistus herättää keskustelua. Kaupungin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluva Cibeles ei sammu öisin, mutta valaistusta on maltillisesti laskettu.

Opiskelija Elena Tiradon kauppalasku kasvoi ja vapaa-ajan vietto rajoittui – Espanjan energiakriisi kurittaa nuoria ja pienituloisia

Pimeä Madrid pelottaa turisteja, sanoo hallituksen energiansäästötalkoita vastustava aluepresidentti.

Mies kurkkii oven raosta. Edustalla on lämpökattila.

Pasi Suomalainen teki kreivin aikaan hankinnan, joka pelasti hänet jättilaskuilta – taloyhtiöitä on mennyt jopa konkurssiin maakaasun takia

Alueilla, joissa asuntojen hinnat ovat jo valmiiksi matalat, voi väärä lämmitysmuoto ajaa nyt taloyhtiön pahaan pinteeseen.

Kaasuautojen tankkausasema.

Suomi voi joutua aloittamaan uudestaan kaasuostot Venäjältä – oikeus hylkäsi Venäjän vaatimuksen ruplamaksuista, mikä katkaisi kaupan keväällä

Välimiesoikeus määräsi Suomen ja Venäjän jatkamaan neuvotteluja kaasuostoista. Suomea sitoo kaasuostoissa sopimus, joka velvoittaa maksamaan, vaikka kaasutoimituksia ei ota vastaan.

Gasumin biokaasun tankkauspisteellä oleva biokaasu pumppu.

Kaasuyhtiö Gasum avaa uuden kaasutankkausaseman Jyväskylään ensi syksynä

Biokaasun kysyntä kasvaa raskaassa liikenteessä. Gasumin kaasutankkausasemalle tulee tankkauspisteet paitsi nesteytetylle kaasulle, myös henkilöautoilijoiden käyttämälle paineistetulle kaasulle.

Useamman kuvan yhdistelmä, jossa näkyy Gasumin ja Gazpromin logot.

Suomi voi olla pakotettu aloittamaan putkikaasun ostot Venäjältä uudestaan – tai maksamaan itänaapurille tyhjästä

Venäjän kaasuyhtiö Gazprom on vaatinut keväästä lähtien kaasumaksut ruplissa, mihin Suomi ei suostunut, ja kaasun tulo lakkasi. Pian tilanne voi muuttua, ja Suomen valtion kaasuyhtiö Gasumia sitovat tiukat sopimukset.

EU:n energiaministereitä ennen kaasun hintakattoa käsittelevää kokousta Luxemburgissa tiistaina 25. lokakuuta.

Kaasun hintakatto ei ota valmistuakseen EU:ssa – energiaministerien kokouksessa ei löytynyt viisasten kiveä

EU:n jäsenmaiden energiaministerit saivat käsiinsä kierrepallon, joka heille syötettiin viime viikon huippukokouksesta.

Grafiikka näyttää, kuinka maakaasun hinta sekä sähkön hinta Suomessa ja Keski-Euroopan suurissa maissa on kehittynyt suhteessa vuoden 2020 alkuun. Sähkön hinta seuraa kaasun hintaa. Alkusyksyn nousun jälkeen sekä maakaasun että sähkön hinta on kääntynyt laskuun.

Kaasun hinta laskee nyt jyrkästi – se tekee myös sähköstä halvempaa Suomessa ja Euroopassa

Euroopassa kaasun hintaa laskevat muun muassa leuto sää ja täydet kaasuvarastot. Energiamarkkinaa on rauhoittanut nurinkurisesti myös Nord Stream -kaasuputkien räjäytykset.

Sanna Marin keskustelee Romanian presidentin ja Espanjan pääministerin kanssa.

Kaasun hintakatto ja yhteiset hankinnat etenevät EU-tasolla – pääministeri Marin: "Me otimme tärkeän askelen eteenpäin"

EU-johtajien neuvottelut energiakriisin ratkaisemiseksi venyivät pikkutunneille Brysselin huippukokouksen ensimmäisenä kokouspäivänä. Lopputuloksena syntyi poliittinen sopu kaasun hintakaton valmistelemiseksi sekä kaasun yhteishankinnoista.

Maakaasuasema Saksassa.

EU:n kaasuvarastojen riittävyys punnitaan ensi vuonna, arvioi professori – Vaihtoehtoisiin energialähteisiin siirtymisestä tulossa pitkä prosessi

EU:n kaasuvarastoja on toistaiseksi voitu täydentää venäläisellä kaasulla. Tähän ei voida enää EU:ssa turvautua, sanoo Energiateollisuuden Jukka Leskelä.

Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu ennakoi EU-huippukokouksen antia.

Mistä kaasua ja sähköä talveksi? – Brysselin yössä etsitään ratkaisuja Eurooppaa kalvavaan energiakriisiin

Huoli energiakriisin vaikutuksista varjostaa Eurooppa-neuvoston Brysselissä pidettävää huippukokousta. Saksa jarruttaa useiden jäsenvaltioiden toivomaa maakaasulle asetettavaa hintakattoa.

Rikhard Husu

Näin kaasun hinnan heilahtelut halutaan kuriin – EU-komissio esitteli uusia keinoja energikriisistä kärsivien kotitalouksien ja yritysten auttamiseksi

EU:ssa esitetään uusia toimia kaasun hinnan säätelemiseksi ja vakauttamiseksi. EU-komission mukaan jäsenmaiden on oltava paremmin valmistautuneita, kun kesän aikana täytetyt kaasuvarastot ehtyvät.

Kalastaja veneessä.

Suunnatonta tuhlausta keskellä energiakriisiä – taivaan tuuliin poltetaan vuosittain yli 50 miljardin euron edestä maakaasua, jonka voisi myydä

Maakaasun soihdutus on vanha tapa, jonka ongelmat ovat paljastuneet luultuakin isommiksi. Länsimaiden energiajättejä syytetään "salasoihdutuksesta".

Valion välipalatehdas Riihimäellä

Valio luopuu maakaasun käytöstä Riihimäen tehtaiden energiantuotannossa

Valiolla on Riihimäellä kaksi tuotantolaitosta.

Tytti Tuppurainen.

Tytti Tuppurainen Ykkösaamussa: Suomi ei tavoittele eikä kannata uutta yhteisvelkaa EU:lle

Suomelta loppuvat rahat ja EU:n sisämarkkinat hajoavat, jos valtiot syytävät kriisissä jättitukia omille yrityksilleen, sanoo Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

– Suomi suhtautuu hyvin avoimesti erilaisiin esityksiin esimerkiksi energian hintakatoista tai muista mekanismeista, millä me saisimme yhteisesti energian hintaa painettua alas, Marin sanoo.

EU-johtajat etsivät ratkaisuja energiakriisiin – pääministeri Marin: Suomi avoin energian hintakatolle, yhteisillä päätöksillä on kiire

EU-johtajat jatkavat kokoustamista epävirallisen huippukokouksen merkeissä. Keskusteluun nousee muun muassa jäsenmaiden kantoja jakava ehdotus kaasulle asetettavasta hintakatosta.

Haminan LNG-termiinaali. Taustalla kaasun varastosäiliö.

Haminan LNG-terminaali on otettu käyttöön

Haminan uusi LNG-terminaali on Suomen ensimmäinen suoraan kansalliseen kaasun siirtoverkkoon kytketty terminaali.

Oktoberfest on myös ulkomaalaisten suosiossa Lotte Stoffers (vas.) on kotoisin Itävallasta, Federico Bonaso (oik.) on kotoisin Italiasta, keskellä Feya Slagman.

Keskellä kaljanjuontia paljastuu, miten vaikeaa Saksan on katkaista kaasuriippuvuus – energiasota Venäjän kanssa uhkaa sulkea oluthanoja

Panimot varoittavat tuotantokatkoista kaasukriisin vuoksi. Münchenin Oktoberfest pidettiin kahden vuoden tauon jälkeen energiakriisistä huolimatta.

Gerhard Schröder ja Vladimir Putin Pietarin talousfoorumissa 21. kesäkuuta 2012.

Georgia tahtoi Natoon ja seuraavaksi posahtivat putket – länsi halusi Nord Streamin, vaikka Venäjä käytti kaasua aseenaan jo vuosia aiemmin

Venäjä on käyttänyt maakaasua aseena naapureitaan vastaan useasti. Nord Streamin jälkeen Venäjä voi kärjistää Ukrainan kriisiä yllättävään suuntaan.

bild av ett kärnkraftverk.

Perjantai 30.9.2022 (radio)

Venäjä liitti Ukrainasta alueita Venäjään. Suomi sulki rajan venäläisiltä turisteilta. Energian kulutus väheni. Olkiluoto 3 ydinvoimala saavutti täyden tehon. Sääennuste.

Bensan hinnat Nesteen digitaalinäytössä.

Suomen energiankulutus laski – sähköä tuotetaan itse aikaisempaa enemmän

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan energian kokonaiskulutus laski viime vuoteen verrattuna. Tammi–kesäkuussa kulutettiin 10 prosenttia vähemmän energiaa kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla. 

Saksan liittokansleri Olaf Scholz (näytöllä), Saksan talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck (vas.) ja Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner

Saksa taltuttaa energiakriisiä 200 miljardin euron tukipaketilla ja hintakatolla  – kansalaisia patistetaan säästäväisyyteen kaasun käytössä

Liittokansleri Olaf Scholz ja talousministerit varoittivat saksalaisia energiasodan seurauksista. Ensi kevääseen ulottuvan energiaelvytyksen on tarkoitus auttaa maa pahimman yli.

Kaasuvuoto on muodostanut leveän kuplaryppään merenpintaan.

Suomalaisvarustamon laivat kiertävät Itämeren kaasuvuodot suoja-aluetta kauempaa – toimitusjohtaja: ”Onhan se järkevää”

Langh Ship -varustamo seuraa Ruotsin ja Tanskan viranomaisten tiedotusta, ja kiertää Nord Stream -kaasuputkien vuotokohdat suositeltua kauempaa. Laivojen reitit eivät kuitenkaan olennaisesti pitene.

Kaasuputken vuoto purkautuu vedenpintaan kuplina.

Nord Stream -kaasuputkesta saattaa vuotaa mereen hetkessä yhtä paljon metaania kuin viisi miljoonaa suomalaista kuluttaa vuodessa

Kaasuputkesta vuotava metaani on yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasuista. Meressä vuoto ei todennäköisesti aiheuta pitkäaikaisia vahinkoja.

Grafiikka näyttää kartalla Nord Stream 1- ja 2- sekä Balticconnector-kaasuputkien reitit.

Merivartiosto otti Suomen lähivesien kaasuputket ja meriliikenteen erityisvalvontaan – selvitimme, miten Nord Streamin räjähdyksiin reagoidaan Suomessa

Energiajärjestelmän kannalta kriittisin infrastruktuuri on Energiaviraston mukaan kaasun ja sähkön kantaverkko. Viranomaisilla on tarkat suunnitelmat siitä, miten sabotaasiin reagoitaisiin.

Kartalla Nord Stream 1 ja 2 kaasuputkien vuotokohdat Bornholmin saaren lähettyvillä Itämerellä.

Tämä Nord Stream -kaasuputkien hajoamisesta tiedetään: Useat Euroopan johtajat vakuuttuneita siitä, että vuodot on aiheutettu tahallisesti

Useat asiantuntijat syyttävät vuodoista Venäjää, mutta kenelläkään ei ole siitä todisteita. Eikä sellaisia välttämättä ikinä saada.

Selkokirjoja

Tiistai 27.9.2022 (radio)

Venäjän laittomat äänestykset Ukrainassa. Itämeren kaasuputkien vuodot. Ruuan hinnan nousu. Seminaari selkokirjoista. Sää.

Minna Ålander på en gata i Berlin.

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan Nord Stream -putkien vuodot eivät ole sattumaa – UPIn tutkija: "Kaasuputket eivät noin vain mene rikki"

Epätietoisuus poikkeuksellisten tapahtumien ympärillä voi palvella Venäjän etua, asiantuntijat arvioivat.

Henkilö katsoo tankkausmittarista biokaasun hintaa.

Polttoainetta eurolla litra – liikennebiokaasun kysyntä ylittää paikoin tarjonnan

Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti maakaasun hintaa, fossiilisella maakaasulla ajaneet kaasuautoilijat siirtyivät nopeasti tankkaamaan kotimaista biokaasua.

Kuvankaappaus Marine Traffic -palvelusta, jossa LNG-tankkeri näkyy.

Suomessa ainutlaatuinen kaasuvarasto otetaan pian käyttöön – säiliö laitetaan toimintakuntoon venäläisellä kaasulla

Hamina valmistautuu parhaillaan ottamaan lokakakuussa käyttöön Suomen ensimmäisen kansalliseen kaasun siirtoverkkoon kytketyn LNG-terminaalin. Nestemäistä maakaasua kuljettanut tankkeri saapui tänään Venäjältä.

Greenpeacen aktivisteja nosturissa.

Greenpeacen aktivistien mielenilmaus Torniossa Röyttän satamassa päättyi

Ympäristöjärjestö kritisoi mielenilmauksellaan energiayhtiö Gasumia ja Suomen hallitusta venäläisen fossiilisen energian tuonnista Suomeen. Gasumin mukaan yhtiö toimii rajoitusten ja sitovan sopimuksen mukaisesti.

Uniperin työntekijä.

Mediatieto: Saksa harkitsee Fortumin enemmistöosuuden ostamista Uniperista

Mediatietojen mukaan Saksa neuvottelee myös kahden muun kaasuyhtiön kansallistamisesta Uniperin lisäksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle