Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Recep Tayyip Erdoğan.

Lauantai 21.5.2022 (radio)

Keskustelut Turkin kanssa. Venäjän maakaasu. Avioliitot. Saksan myrsky. Suomen sää.

Gasstation i Räikkölä i Imatra den 12 maj 2022.

Maakaasun tulo Venäjältä Suomeen loppui

Kaasuverkkoyhtiö Gasgridin mukaan Suomen järjestelmä on kaupallisesti ja fyysisesti tällä hetkellä tasapainossa. Kaasua virtaa Suomeen nyt Balticconnector-yhdysputken kautta.

punasotka

Perjantai 20.5.2022 (radio)

Venäjä lopettaa kaasun tuonnin Suomeen. Venäjä perustaa tukikohtia maan länsiosiin. Valtio auttaa vesilintuja. Sää on enimmäkseen poutainen.

Gasgrid Finlandin maakaasuputkia Kouvolan toimipisteellä.

Venäjä päättää 48 vuoden pituisen aikakauden – katso, kuinka presidentti Kekkonen vihki kaasuhanan käyttöön "hyvien naapurisuhteiden kunniaksi"

Venäläisen maakaasun tulo Suomeen loppuu lauantaiaamuna. Energiatekniikan professori uskoo, että muutos antaa sysäyksen uusien vihreiden polttoaineiden yhä kannattavammalle toiminnalle.

Tehdasalueen infotaulu Lantmännenin Kotkan tehtaan pihalla.

Kun kaasuhanat pannaan kiinni, tehtailla väännetään varavivusta – tulevaisuudessa maakaasusta halutaan luopua kokonaan

Kaakkois-Suomessa toimivat yritykset kertovat, että maakaasua voidaan tarvittaessa korvata varajärjestelyin. Tulevaisuudessa maakaasun tilalle kaavaillaan esimerkiksi vetyä ja sähköä.

Gasumin kaasuasema Imatran Räikkölässä.

Finland leases floating LNG terminal as Russia cuts off gas supply

The Finnish state-owned company Gasum said Russian gas imports are set to end on Saturday morning.

Maakaasuputken pääteasema.

Venäläisen maakaasun tulo Suomeen loppuu lauantaiaamuna kello 7 – Suomi vuokraa kaasulaivan 10 vuodeksi

Venäläinen Gazprom Export ilmoitti suomalaiselle Gasumille kaasutoimitusten katkeamisesta. Gasum toimittaa jatkossa maakaasua Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä.

Tornion LNG-terminaali

Venäjän kaasuhanan sulkeutumisella ei ole vaikutuksia Tornion LNG-terminaaliin – esimerkiksi Outokumpu saa edelleen edullista energiaa

Suomen valtion omistama energiayhtiö Gasum on arvellut, että Venäjän kaasuhana menee kiinni vielä tämän viikon aikana. Gasum toimittaa nesteytettyä maakaasua Tornioon.

Sauli Niinistö puhumassa mikrofoniin. Joe Biden ja Magdalena Andersson seisovat molemmin puolin.

Torstai 19.5.2022 (radio)

Niinistö tapasi Bidenin. Maakaasun tulo Suomeen loppumassa. Korona aiheuttaa paljon poissaoloja. Koronatilanne helpottaa vähitellen. Koronarajoitukset heikensivät lasten uimataitoa. Sääennuste.

Kalastajat kokevat rysää soutuveenestä käsin.

Torstai 19.5.2022 (tv)

Nato. Maakaasu. Toutain. Sääennuste.

Ruissipsejä menossa uuniin

Yritykset yrittävät korvata maakaasua, mutta luvissa voi kestää useita kuukausia – leipomo: "Jos kaasua ei tule, kaupassa ei ole leipäämme"

Energiayhtiö Gasum arvioi, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen todennäköisesti loppuu pian. Yritykset kärvistelevät kuukausien lupaprosessin kanssa.

maakaasukyltti, jonka taustalla näkyy panssarivaunu.

Venäjän kaasuhanojen katkaisu voi nostaa maakaasun hinnan tappiin – Summasen perhe keksi, kuinka välttää isot laskut: "Pakko miettiä muita ratkaisuja"

Venäjä saattaa katkaista maakaasutoimitukset Suomeen lähipäivinä. Kaasun myyjät ja kuluttajat valmistautuvat jo tilantereseen. 

Tampereen Sähkölaitoksen Lielahden voimalaitos kuvattuna ulkoapäin. Tiilistä rakennettu, massiivinen laitos, josta nousee useampi korkea piippu. Taustalla pilvinen taivas.

Tampereen Sähkölaitos rauhoittelee kaukolämpöasiakkaita – Venäjän maakaasutoimitusten keskeytys ei vaikuta lämmitykseen

Tampereen Sähkölaitos ei ole käyttänyt maakaasua energiantuotannossaan huhtikuun alun jälkeen.

Kaasuautojen tankkausasema.

Gasum ennakoi kaasun tulon Venäjältä katkeavan tällä viikolla

Kesällä ei tule pulaa, mutta Balticconnectorin kapasiteetti jää talvikaudella niukaksi

Gasumin kaasuasema Imatran Räikkölässä.

Finland's Gasum refusing to pay Gazprom in rubles

The state-owned firm says it has prepared for the possibility of being cut off from Russian gas supplies.

Kaasuautojen tankkausasema.

Gasum vie Gazprom-sopimuksensa välimiesoikeuteen, putkikaasun tulo Suomeen voi loppua

Gasum vie hankintasopimuksensa välimiesmenettelyyn, koska Gasum ei suostu maksamaan sovittuja maksuja ruplissa.

Maakaasu-kyltti maastossa.

Itärajan energiayhtiöt neuvovat kotitalouksia varautumaan Venäjän kaasuhanojen sulkemiseen – näin hanojen sulkeminen etenisi

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi viikko sitten A-studiossa, että jos Venäjä sulkisi kaasuhanat toukokuun lopussa, vaikutukset Suomeen olisivat kovemmat kuin öljyhanojen sulkeutumisella.

maakaasuputki

Lahti edelläkävijäkuntien joukossa energiakriisin selättämisessä – Ukrainan sota vauhdittaa uusiutuvan energian investointeja

Fisu-verkoston kunnat satsaavat yhteistuumin uusiutuviin energiaratkaisuihin, jotta riippuvuus esimerkiksi Venäjän energiavarannoista vähenisi.

Sven Schattin seisoo talonsa edustalla kädet lappuhaalarien taskussa.

Ei enää varaa lomaan korkeiden lämmityskustannusten takia – puolet saksalaiskodeista lämpiää kaasulla, ja Ukrainan sota pakottaa perheet säästämään

Ukrainan sota on pakottanut venäläisestä tuontienergiasta riippuvaisen Saksan miettimään energiahuoltonsa uusiksi. Maa aikoo luopua kuluvan vuoden aikana venäläisestä tuontiöljystä ja -kivihiilestä, mutta maakaasua tuodaan mahdollisesti vielä kesään 2024 asti.

Paistettuja maksalaatikoita rivissä

Maksalaatikko ja muut valmisruoat tehdään yhä osin venäläisellä maakaasulla: Saarioinen pyrkii vaihtamaan polttoaineen mahdollisimman nopeasti

Tuotannosta vastaa johtaja Anu Lempinen kertoo, että korvaamalla maakaasun LNG:llä Saarioinen pyrkii turvaamaan tuotteidensa toimitukset suomalaisille.

Greenpeacen mielenosoitus Espoon Keilaniemessä Fortumin pääkonttorilla. Fortumin rannassa olevalle laiturille on maalattu sanat Stop fuelling war.

Miksi Fortum jatkaa yhä toimintaansa Venäjällä? – "Kaikki kaupalliset siteet mahdollistavat Venäjän hyökkäyksen jatkamisen", sanoo kansanedustaja

Fortumin ennakoidaan lähtevän Venäjältä ennemmin tai myöhemmin. Venäjän-toimintojen tilanteesta kuullaan lisää ensi viikon tulosjulkistuksen yhteydessä.

Nesteytettyä maakaasua kuljettava laiva saapuu satamaan.

Suomi varoo paljastamasta Venäjälle, miten kova isku kaasusulku olisi: arvion yksityiskohdat julistettiin salaisiksi

Asiantuntijan mukaan Venäjän kaasutoimitusten katkeaminen pysäyttäisi Suomessa tehtaita ja johtaisi vähintään lomautuksiin.

LNG-vastaanottoterminaali Haminan satamassa.

Mitä tapahtuu, jos Venäjä sulkee pian maakaasuhanan Suomeen? Lue asiantuntijan vastaukset neljään avainkysymykseen

Maakaasun käyttö kotitalouksissa on vähäistä ja pystytään korvaamaan. Suurempia ongelmia koituisi kaasusta riippuvaiselle teollisuudelle. Uusi, kelluva LNG-terminaali korvaisi koko kaasuvajeen.

Mika Lintilä.

Ministeri Lintilä EU:n hätäkokouksen jälkeen: Varaudumme, että kaasun tuonti Venäjältä lakkaa – seuraukset tulevat olemaan merkittäviä

EU-maiden energiaministerit pitivät hätäkokouksen Venäjän vaatimista ruplamaksuista kaasukaupassa.

Kaasujalostamon piippuja ja rakennuksia harmaassa talvisäässä.

HS: Suomi varautuu Venäjän kaasutoimitusten katkeamiseen toukokuussa

Lehden mukaan Gazprom on ilmoittanut, että uusiin maksuehtoihin suostuminen on ehto kaasutoimitusten häiriöttömälle jatkumiselle. Aiemmin Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan.

Grafiikka näyttää EU:n energiamaksut Venäjälle sodan alusta lähtien 29.4. kello 15 mennessä: Kaasu 19,6 miljardia, öljy 26,9 miljardia ja hiili 0,78 miljardia euroa.

Näin Putin hyötyy, kun Eurooppa maksaa Venäjän kaasusta ruplilla – kokosimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin ruplakaupasta

EU-komissio on tuominnut kaasuyhtiöiden ruplakaupan. Pian myös Suomen Gasum joutuu päättämään, miten se vastaa Venäjän vaatimukseen ruplamaksuista.

Ihmisiä kävelee Gazpromin konttorin edessä Moskovassa.

Venäjän kaasuhanat menivät kiinni Bulgarialta ja Puolalta – näin Suomelle kävisi vastaavassa tilanteessa

TEM ja Energiateollisuus arvioivat, että kaasusta tulisi pulaa teollisuudessa etenkin, jos kelluvaa LNG-terminaalia ei saada talveksi.

Takon muurin seinämaalaus Tampereella

Metsä Board etsii vaihtoehtoja venäläiselle maakaasulle Tampereen ja Hämeenkyrön kartonkitehtailla

Nopeita vaihtoehtoja venäläiselle kaasulle voisivat Metsä Boardin mukaan olla nestekaasu, nestetytetty maakaasu tai öljy.

Uniperin latausasema Uniperin messuosastolla.

Fortumin tytäryhtiö Uniper aikoo kiertää Venäjän vaatimuksia kaasun maksamisesta ruplilla uuden maksumekanismin avulla

Uuden maksumekanismin myötä tuotavasta maakaasusta maksettaisiin euroilla venäläiselle Gazpromille, jonka omistaman pankin tilillä varat muutettaisiin rupliksi. Tämä on vastoin EU:n ja Suomen suosituksia.

Kaasuputken venttiili

Venäjä toteutti uhkauksensa ja katkaisi kaasun jo kahdelta EU-maalta – näin riippuvainen Eurooppa on venäläisestä maakaasusta

Kysyimme asiantuntijoilta kuusi kysymystä Venäjän ja Euroopan kaasukaupan kädenväännöstä.

Blå gasdriven långtradare står vid tankningsstation för flytande naturgas i Åbo.

Gasum aloittaa säästötoimet, kymmeniä työsuhteita voi päättyä – maakaasun kysyntä vähentynyt kovan hinnan takia

Maakaasun ennätyskorkealle noussut hinta on saanut yhtiön asiakkaat etsimään muita energiamuotoja. Arviolta 60 työpaikkaa voi vähentyä neuvotteluiden seurauksena.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kaivinkone kuopaisi maakaasuputken halki Kouvolassa – ei ympäristövaaraa

Torstai-illalla kaivinkone rikkoi vahingossa maakaasuputken työmaalla Kouvolassa. Pelastuslaistos sai nopeasti kaasuputken tukittua.

Helsingin Hanasaaren hiilivoimala.

Helen hylkäsi nyt venäläisen maakaasun, mutta joutuu toiveistaan huolimatta yhä käyttämään muuta venäläistä energiaa

Energiayhtiö harmittelee sitä, että EU:n asettamaa hiilen tuontikieltoa sovelletaan vanhoihin hankintasopimuksiin vasta elokuun alkupuolella.

Öljypumppu Venäjän Surgutissa.

Suomi voisi irtautua Venäjän energiasta "jopa viikoissa", jos poliittinen päätös tehdään – nämä asiat siitä seuraisivat

Suomi ei jäisi kaipaamaan Venäjän öljyä, maakaasua, sähköä tai kivihiiltä. Kaikkia saa muualtakin, mutta hinta voi olla korkeampi. Venäjän energiasta irtautuminen odottaa poliittista päätöstä.

Nesteytetyn kaasun varastosäiliö Haminan LNG-terminaalissa.

Kerrostalon kokoinen maakaasusäiliö saadaan käyttöön syksyllä – kaasuntoimitusten kapasiteetin nostoa suunnitellaan jo

Haminan satamaan rakennettavan LNG-terminaalin viimeistelytyöt hoitaa loppuun Viafin Process Piping Oy. Aikaisemmin pääurakoitsijana toimineen Wärtsilän kanssa asiasta ei pystytty sopimaan.

Nesteytettyä maakaasua kuljettava laiva saapuu satamaan.

Tällainen on kelluva LNG-terminaali, jonka Suomi ja Viro haluavat kiireisesti – ruotsinlaivan kokoinen, tuotanto ylittäisi Suomen tarpeet

Suomi ja Viro ovat vuokraamassa yhdessä terminaalilaivan, jonka avulla nesteytettyä maakaasua voitaisiin siirtää kaasuverkkoon venäläisen putkikaasun tilalle.

Fasetin valaisinpajalla neljä miestä pöydän ympärillä tarkastelemassa kunnostettavaa Finlandia-talon rappukäytävän valaisinta.

Torstai 7.4.2022 (radio)

Puoluekannatus. Maakaasu. Teleoperaattorit. Finlandia-talo. Sää.

Venäläisestä energiasta luopuminen olisi sokki, mutta hallittavissa, arvioi tutkija

Venäjän energiasta luopuminen olisi šokki, mutta hallittavissa, sanovat asiantuntijat – katseet kannattaisi suunnata öljyyn ja kaasuun

Euroopan unioni suunnittelee pakotteita venäläiselle kivihiilelle, mutta nyt pitäisi miettiä sitä, miten energiariippuvuus Venäjästä saataisiin kokonaan poikki, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa.

Mies täyttää AdBlue tynnyreitä.

Valkeakosken Adblue-tehdas tuplasi tuotantonsa – dieselin lisäaine ei ole loppumassa, vakuuttaa sitä valmistavan yrityksen edustaja

Ukrainan sota aiheutti Adbluen hamstrauspiikin, koska sen raaka-ainetta on tuotu Venäjältä. Huoltovarmuuskeskus on tiedottanut, ettei ongelmaa ole. Tuotetta saadaan ainakin Yara Suomen tehtaalta.

Kollaasi, jossa on Suomen pääministeri Sanna Marin, Ranskan Emmanuel Macron, Saksan Olaf Scholz ja Italian Mario Draghi sekä mielenosoittajien kylttejä ja Venäjän lipun värit.

Analyysi: Neljä syytä, miksi Venäjän energiasta on vaikea luopua kokonaan

Suomelle Venäjän-piuhojen katkaiseminen on helpompaa kuin monelle muulle maalle. EU-hallitukset ovat eri mieltä Venäjän energiasta luopumisesta, koska kansa voi reagoida arvaamattomasti hintojen nousuun, kirjoittaa taloustoimittaja Anna Karismo.

Mielenosoittajia kylttien kanssa, joissa vaaditaan lopettamaan kaasun tuonti Venäjältä.

Sunnuntai 3.4.2022 (radio)

Venäjän sotarikokset. Nato-yhteistyö. Kaasu. Työttömyysetuus. Sää

Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutti.

Onko Putinin ruplakiristys sittenkin bluffia? Maakaasu virtaa yhä idästä, asiantuntijan mukaan kaasusulussa on kyse psykologisesta pelistä

Helsingin yliopiston professori Veli-Pekka Tynkkynen pitää ruplakiristystä osana Venäjän informaatiosodankäyntiä, jossa panoksia nostetaan koko ajan.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander A-Talkissa.

VM:n ylijohtaja: Jos Venäjän kaasutoimitukset loppuvat, talouden ennuste muuttuu huonommaksi

EU ja Venäjä ovat ajautumassa umpikujaan venäläisen kaasun maksutavoista. Putin vaatii kaasutoimitusten maksua ruplissa.

Vladimir Putin istuu vakavana tummassa puvussa ja pilkullisessa kravatissa pöydän ääressä pidellen papereita käsissään.

Venäjä vaatii maksuja kaasutoimituksista ruplissa perjantaista alkaen – Saksa ja Ranska varautuvat katkokseen kaasuntoimituksissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa, että Venäjä keskeyttää kaasuntoimitukset ostajille, jotka eivät maksa ruplissa.

Gasumin biokaasulaitos Kujalan jätekeskuksessa Lahdessa

Lahden Kujalassa syntyy biokaasua entiseen tahtiin, vaikka kysyntää olisi – pula biojätteestä jarruttaa

Labio tuottaa biokaasua mahdollisimman paljon, mutta tuotannon kasvattamiseen tarvittaisiin enemmän raaka-ainetta.

Berliinissä vaadittiin viime perjantaina (25.3.) ympäristömielenosoituksessa venäläisten energiatoimitusten keskeyttämistä.

Analyysi: Saksa ei halua äkkinäistä loppua venäläiselle kaasulle ja öljylle, koska uskoo sen osuvan Eurooppaan Venäjää kovemmin

Saksa on yksi maista, jotka ovat eniten riippuvaisia venäläisistä polttoaineista. Nyt se katuu menneisyyden huonoja energiapoliittisia päätöksiään, kirjoittaa Ylen Berliinin-avustaja Anna Saraste.

Sanna Marin.

EU sopi kaasun yhteishankinnoista ja varastojen täyttämisestä – pääministeri Marin ei tyrmää ajatusta energian lyhytaikaisesta hintakatosta

EU-maiden päämiehet sopivat Brysselissä pidetyn kokouksen yhteydessä energian hintaan ja omavaraisuuteen liittyvistä linjauksista. Pääministeri Marinin mukaan päätöksistä ei koidu Suomelle lisävelvoitteita.

euroseteleitä

Perjantai 25.3.2022 (radio)

Valtion velka. Energia Euroopassa. Luomuviljely. Allegro-juna. Talvimyrsky

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle