Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sienimyrkytykset vievät kymmeniä ihmisiä sairaalahoitoon joka vuosi

Vakavia myrkytystapauksia sattuu joka vuosi muutamia.

Taidegalleriana metsä – katso kuinka sienistä syntyy taidetta

Suomalaisista metsäsienistä löytyy yllättäviä monipuolisia ja eksoottisiakin värejä. Suomen ainoa sienitaiteilija rakentaa niistä näyttäviä installaatioita.

Tuesday's papers: Iraqi twins' appeal trial, a discriminatory ad and poisonous mushrooms

Finland's newspapers today discuss the appeal trial of two Iraqi men, police investigation into a questionable rental ad, and the pitfalls of mushroom season.

Valkokärpässieniä nousee metsiin kovaa tahtia – "Kaikkia valkoisia sieniä kannattaa välttää, ellei tunne sienilajeja todella hyvin"

Valkokärpässienisadosta on tulossa runsas lämpimän kesän ansiosta. Kyseinen sieni on tappavan myrkyllinen.

Sieniseuran Facebook-ryhmässä alettiin jakaa huumekokemuksia – 30 000 jäsentä pantiin jäähylle: "Kärpässieniä shamanistisiin tarkoituksiin"

Facebook-ryhmän jäsenet ovat jopa soitelleet ryhmän ylläpitäjille kotiin haastaakseen riitaa.

Oikaisu: Aamu-tv:ssä väärä sienikuva

Kavalakärpässieni olikin keltakärpässieni.

Sienestäjän muistilista – opettele ainakin neljä vaarallista sientä

Myrkytys voi iskeä vasta useamman päivän kuluttua sienen syömisestä.

Toinen tattikausi tulossa – ole tarkkana valkoisen kärpässienen kanssa

Meneillään olevalla sienestyskaudella on löydetty tavallista enemmän erittäin myrkyllistä valkokärpässientä. On vuosia, että valkokärpässientä ei löydetä lainkaan. Sienineuvoja Hanni Kuronen Keski-Suomen Martoista varoittelee poimijoita valkokärpässienestä. Hän muistuttaa, että käsittelyllä sienestä ei saa myrkkyä pois eikä siitä näin ollen saa syötävää.

Kuvagalleria: Rypäsporkkanat ja kärpässienilapsi

Syyskuun lopun kuvagalleriassa hehkuvat syksyn ruskavärit. Talvi antoi myös pienen ennakkomaistiaisen keskisuomalaiseen luontoon.

Puun alla kasvaa puun oma ystävä

Sienet päättävät putkahtaa, kun kosteus riittää.

"Pienikin pala on tappavan myrkyllinen" – Katso mitkä sienet sekoitetaan helposti keskenään

Sienienkerääjän kannattaa olla tarkka poimiessaan itselleen herkkuja pöytään. Monesti ruokasienten keskenään sekoittamista ei edes syödessä huomata. Myrkkysienen kohdalla on ollut vakaviakin seurauksia.

Suomessa kymmeniä myrkkysieniä, mutta kaksi on ylitse muiden

Myrkytystietokeskuksen sienitietokannan mukaan Suomessa kasvaa useita kymmeniä sellaisia sieniä, jotka aiheuttavat, tai voivat aiheuttaa myrkytysoireita. Valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki ovat Manner-Suomessa niistä kaikkein hengenvaarallisimpia. Sienimyrkytysoireisiin kuoleminen on kuitenkin harvinaista Suomessa.

Sienen tunnistamista ei saa jättää yhden tuntomerkin varaan

Vuosikymmeniä kestäneestä valistuksesta huolimatta joku erehtyy joka syksy pomimaan valkoisen kärpässienen sekoitettuaan sen herkkusieneen. Valkoisen kärpässienen aiheuttama myrkytys voi viedä hengen, joten tunnistamisessa ei kannata luottaa vain yhteen täsmäävään tuntomerkkiin.

Sienimetsässä ei kannata luottaa väriin tai tuoksuun

Ummikon ei kannata lähteä sienestämään ilman varmaa tietoa siitä, mitä maasta poimii. Tiistaina Yle Uutiset kertoi kolmesta myrkytystapauksesta, jotka ilmeisesti johtuivat siitä, että valkokärpässientä oli luultu herkkusieneksi. Vaikka sienet muistuttavat toisiaan, muutamalla kikalla ne oppii erottamaan toisistaan.

Kolmen ihmisen epäillään syöneen valkokärpässientä herkkusienen sijasta

Myrkytyksen saaneita ei ole siirretty hoidettavaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin elinsiirto- ja maksakirurgian osastolle, minne vakavimmat tapaukset ohjataan.

Lastenkirjojen teemat entistä vakavampia

Osmo-nallen isä päätyy vankilaan. Silvan äidillä on paha migreeni. Lastenkirjat, jotka käsittelevät kriisejä, eivät löydy lainattujen top kympistä, mutta niiden arvo onkin muualla.

Kuvagalleria: Kärpäset ja kärpässienet

Kesä on mennyt, mutta kärpäsiä on tavattu Keski-Suomessa vielä ikkunoissa surisemassa. Keskisuomalaiset ovat ikuistaneet sääkuviin myös kosolti kellastuvaa maisemaa.

Sieniä tunnistaessa arpomiselle ei jää varaa

Sienimetsälle aikovan tulee tietää mitä maasta mukaansa poimii ja mitä pistää suuhunsa. Keruutuotetarkastajaksi haikailevalta edellytetään kuitenkin muutakin kuin kärpässienen erottamista herkkutatista.

Julkisuuteen livahti taas uusi myrkkysienivirhe

Helsingin Sanomat julkaisi tiistaina kuvan punakärpässienestä varustettuna kuvatekstillä: "Punakärpässieni ei tapa, mutta siihen liittyy lukemattomia tarinoita". Lehti oikaisi tekstin verkossa ennen aamuyhdeksää.

Deadly mistake in mushroom book

A recently-published mycological guide book contains a mistake that could prove fatal to novice mushroom-pickers. A table in the book mixes up the deadly ’Destroying Angel’ mushrooms with ordinary—and perfectly edible—button mushrooms.  

Suomalaisesta sienikirjasta löytyi vaarallinen virhe

Kesäkuun lopussa ilmestyneessä Suomalaisessa sienikirjassa on taulukko, jossa hengenvaarallisen valkokärpässienen ja ruokaisan herkkusienen otsikot ovat menneet väärinpäin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

30 yhtyettä ilmoittautui bändikisaan

Ilmoittautuneiden määrä yllätti järjestäjät. LivESavo-kilpailun semifinaalivaiheeseen esiraati on valinnut kymmenen bändiä.

Sieniruoat herättävät herkästi myrkytysepäilyjä

Hyvä sienivuosi on aiheuttanut useita soittoja myrkytystietokeskukseen. Erityisen paljon kysymyksiä aiheuttavat lasten maistelemat sienet. Myös omaa ruoanlaittoa aletaan herkästi epäillä. Suurin osa epäilyistä osoittautuu kuitenkin aiheettomiksi.

Harva sieni on myrkyllinen

Kuluva syksy on ympäri Suomea sienten suhteen erittäin hyvä, eikä Keski-Suomi tee poikkeusta. Joissakin paikoissa merisuola on jo päässyt kaupoista vähiin kun poimijat suolaavat saalistaan. Maakunnan metsistä löytyy puolisentoista tuhatta eri sienilajia.

Nettikommentteja on hauska lukea

Lukijan on mahdollista kommentoida netissä julkaistavia juttuja entistä useammin. Kommentit monipuolistavat käsiteltyä aihetta ja usein myös vievät huomion itse jutulta, toteaa suunvuorossaan Markku Lähdetluoma.

Maatalousmuseo Sarassa mennään metsään

Suomen maatalousmuseo Sarassa esitellään nyt metsäntuoksuisia kuvia. Loimaan Työväenopiston luontovalokuvakurssilaiset ikuistivat kuviinsa metsän monelta kantilta.

Mies kaahasi kärpässienihöyryissä

Poliisi otti keskiviikkoiltana 0,6 promillen maistissa ajaneen virtasalmelaismiehen kiinni. Mies kertoi poliisille nauttineensa ennen ajoon lähtöä keskiolutta ja lisäksi muutaman punaisen kärpässienen.

Sienet ovat nyt kortilla

Moni sienestäjä on kokenut tänä syksynä yllätyksen, kun vanhoilla tutuilla sieniapajilla ei ole vielä sienen sientä näkynyt. Syynä on kuiva ja kuuma kesä, joka pitää sienirihmastot uinumassa maan alla.

Tieto on sienestäjän tärkein työkalu

Aloittelevan sienestäjän tärkein nyrkkisääntö on se, ettei koppaan poimita mitään, mitä ei varmasti tunneta. Sienimetsään mielivä voi sienikirjojen lisäksi turvautua vaikkapa tuttavien tai paikallisen sieniseuran apuun.

Uudellamaalla on huonosti sieniä

Uudenmaan Marttojen mukaan käyttösieniä löytyy todella niukasti. Myrkyllisiä valkokärpässieniä on paljon.

Valkokärpässieniä pukkaa paikoin runsaasti

Myrkyllisiä valkokärpässieniä kasvaa tänä syksynä paikoin poikkeuksellisen runsaasti. Niiden syöminen voi olla jopa hengenvaarallista.

Valkokärpässieniä löytyy taas runsaasti

Tappavan myrkyllisiä valkokärpässieniä kasvaa tänä syksynä paikoin poikkeuksellisen runsaasti, arvioi sienitieteen dosentti Harri Harmaja Luonnontieteellisestä museosta. Myös viime syksynä valkokärpässieniä oli huomattavan paljon – ja ne aiheuttivat useita vaikeita myrkytyksiä.

Tietoa myrkkysienistä

Karta kärpässieniä ja seitikkejä.

Sienimyrkytykset olivat odotettavissa

Tampereen Sieniseuran varapuheenjohtaja Lasse Kosonen pelkäsi myrkytystapauksia jo ennakolta. Tänä vuonna valkokärpässientä on ollut poikkeuksellisen paljon.

Marttojen neuvo: poimi vain sieniä jotka tunnet!

Tänä syksynä sienimyrkytystapausten määrä on hämmästyttänyt sairaaloiden lääkäritkin. Kärpässienten vaarallisuudesta on puhuttu aina, mutta silti myrkytystapauksilta ei ole vältytty.

Sieniviisaskin voi mennä vipuun

Herkkusieni ja valkoinen kärpässieni muistuttavat toisiaan erehdyttävästi. Aina ei edes asiantuntija meinaa erottaa niitä toisistaan. Sienimetsästä ei kannatakaan poimia koriin mitään, mitä ei varmasti tunnista. Kerro meille omat sienivinkkisi.

Woman Dies of Mushroom Poisoning

A woman in Hämeenlinna has died after ingesting a destroying angel mushroom ( Amanita virosa). The regional daily Hämeen Sanomat was the first to report the news.

Osa sienimyrkytyspotilaista voi paremmin

Osa sienimyrkytyksen saaneista potilaista on viimein toipumassa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on hoidettu yli viikon ajan ainakin kolmea vakavan myrkytyksen saanutta.

Valkokärpässientä syönyt kuoli Hämeenlinnassa

Valkokärpässientä syönyt nainen on kuollut maanantaina Hämeenlinnassa. Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidettu myös kahta muuta valkokärpässienen aiheuttamaa myrkytystapausta.

Valkokärpässientä syönyt kuoli Hämeenlinnassa

Valkokärpässientä syönyt nainen on kuollut viikonloppuna Hämeenlinnassa. Myrkytyspotilaan menehtymisestä kertoi ensin Hämeen Sanomat. Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidettu myös kahta muuta sienimyrkytystapausta.

Poetry Slam palauttaa runouden kansan pariin

Pois akateeminen haihattelu, kalpeiden runotyttöjen haikeilu ja korkeakulttuurinen ryppyotsaisuus. Poetry Slam palauttaa runouden kansalle.

Valkoinen kannattaa jättää metsään

Sienineuvoja Virpi Ikonen opastaa jättämään oudot sienet sijoilleen.

Sienimyrkytyspotilaiden tila ennallaan

Tappavan myrkyllisen valkokärpässienen takia hoidossa olevien potilaiden tila on edelleen kriittinen.

Sienimyrkytyspotilaiden tila ennallaan

Tappavan myrkyllisen valkokärpässienen takia hoidossa olevien potilaiden tila on edelleen kriittinen. Neljää potilasta hoidetaan Helsingin yliopistollisen sairaalan kirurgisella osastolla. Uusia tapauksia ei ole ilmennyt.

Helsingin Sanomat harmittelee väärää sienikuvaa

Internetin keskustelupalstoilla on keskiviikkona käyty vilkasta keskustelua siitä, onko Helsingin Sanomien viime lauantain lehdessä julkaisemalla virheellisellä sienikuvalla voinut ollut vaikutusta myrkytystapauksiin.

Metsät pullollaan vaarallista valkoista kärpässientä

Sienineuvoja Paula Kangas kehottaa sieneen meneviä tekemään kotiläksyjä. Muutama perussieni on syytä opetella ennen metsään lähtemistä.

Wild Mushroom Poisonings in South Finland

Southern Finland has experienced an unusual spike in wild mushroom poisonings in recent days. Four people are hospitalised in serious condition after apparently eating destroying angel ( Amanita virosa) fungi last weekend.

Etelä-Suomessa sienimyrkytysten aalto - Päijät-Hämeessä vain yksi tapaus

Hyvä sienisato vetää myös kokemattomat sienestäjät metsiin. Etelä-Suomessa on sattunut poikkeuksellisen monta sienimyrkytystapausta viikonloppuna. Tappavia sieniä syöneet ovat hengenvaarassa.

Neljä ihmistä sairaalaan sienimyrkytysten vuoksi

Etelä-Suomessa on sattunut poikkeuksellisen monta sienimyrkytystapausta viikonvaihteessa. Kaikki potilaat ovat syöneet valkokärpässieniä, jotka ovat tappavan myrkyllisiä. Osa myrkytyksen saaneista on Aasiasta tulleita maahanmuuttajia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle