Uusimmat artikkelit
Suojellaan heippalaput: Aineettoman kulttuuriperinnön listalle etsitään uusia ehdokkaita – kerro oma suosikkisi
Museovirasto ottaa uusia ehdotuksia vastaan maaliskuun puoliväliin saakka. Nykyään listasta löytyy juhlaperinteitä, kalakukko ja Laihian nuukuus.
Nuutajärven lasikylä uudistuu ja aikoo tuplata kävijämäärän – yli kaksisataa vuotta jatkunut toiminta on jälleen turvattu
Alueen historia ja lasinpuhaltamisen jatkuminen ovat tärkeitä asioita lasikylän ostaneelle yrittäjälle.

Nuutajärven lasitehdaskiinteistö sai uuden omistajan, nykyinen lasialan koulutus jatkuu
Suomalainen Olderman -yhtiö kertoo jatkavansa lasikylän nykyistä toimintaa. Kulttuurimatkailuun ja tapahtumiin saatetaan panostaa lisää.

Pirkanmaan Vuoden kylä on Lempäälän Lastunen
Kunniamaininnan sai Urjalan Nuutajärvi.
Automaatio ja halpatuotanto tekivät lasinpuhalluksesta uhanalaista – nyt Suomi hakee katoavalle taidolle turvaa Unescosta
Suomi ajaa lasinpuhallusta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon muun muassa Saksan, Espanjan ja Ranskan kanssa. Tähän mennessä Suomi on saanut luetteloon vain saunomisen.
Entisessä lasitehtaassa on kuuden lasinpuhaltajan studio, joka on harvinainen menestyjä vaikealla alalla: "Emme juuri kieltäydy hommista"
Pienet lasistudiot pitävät hengissä suomalaista lasinpuhallustaitoa ja lasiin liittyvää osaamista. Moni studio on kaatunut rahan puutteeseen, mutta vastavalmistuneet lasinpuhaltajat ovat perustaneet uusia. Tehtaista toimii enää yksi.
Suomalaista lasialaa vahvistetaan uudella teolliseen tuotantoon suunnatulla koulutuksella – perusopinnot alkavat Iittalan Lasitehtaalla vuoden alusta
Tällä hetkellä Suomessa koulutetaan lasialan ammattilaisia Nuutajärvellä ja Ikaalisissa.
Suomen maineikkain katutaiteilija EGS pakoili vartijoita Riihimäen ratapihalla – nyt hän palaa rikospaikalle yhdistämällä kadun ja lasin
Suomen kansainvälisesti tunnetuin graffititaiteilija EGS avaa lasia ja maalauksia yhdistelevän näyttelyn Suomen lasimuseoon.

Lasinpuhallus uhkaa kadota Euroopasta – Suomi käynnisti Saksan kanssa pelastusoperaation
Lasinpuhallus yritetään suojata Unescon avulla.

Kirjailija Tommi Kinnunen kertoo yhteiskunnan laidoille ajettujen kohtaloita, eikä se miellytä kaikkia – "Vahvojen johtajien tarina on kerrottu aika monta kertaa"
Kirjailija Tommi Kinnuselle lasinpuhallus oli täysin vierasta ennen kuin hän ryhtyi kirjoittamaan uusinta romaaniaan Pintti. Se avasi oven kuumana humisevien uunien maailmaan, jossa jokainen työntekijä tietää paikkansa jonossa.

"Äidin toive oli, että Aurinkopulloa vielä tehtäisiin uudestaan" – keräilijöiden lasisuosikki tekee paluun sata vuotta suunnittelijansa syntymän jälkeen
Helena Tynellin suunnittelemaa Aurinkopulloa valmistetaan Riihimäellä 300 kappaleen erä studiolasituotantona alkuperäisellä muotilla, mutta uudenvärisenä: vaaleansininen ei kuulu alkuperäisiin väreihin.
Marjatta Sarpaneva: “Timo Sarpaneva muuttui miehenä joka kerta astuessaan lasitehtaaseen – ja rakastuin häneen aina uudelleen”
Marjatta Sarpaneva oli vuosikymmeniä miehensä työtoverina

Vakoilua, salailua ja kuolemanrangaistuksia – filigraanilasi saapui Suomeen 160 vuotta sitten
Venetsiassa lasinpuhaltajia uhattiin kuolemanrangaistuksella, jos he poistuisivat tehtaita ympäröivältä saarelta tietotaito takataskussaan.

Lasin kaiverrustaito ennätti vaipua miltei unohduksiin – pian sitä elvytetään Riihimäellä
Taitava kaivertaja saa kaksiulotteisesta piirroksesta irti kolmiulotteisen kaiverruksen. Liki sukupuuttoon kuollut taito halutaan elvyttää lasikaupungissa Riihimäellä.

Lasitaiteilija Sini Majurin lempimateriaali on nyt puu – katso, miten sisustuslasi saa muotonsa puumuotissa
Lasinpuhallusmuotit syntyvät lasitaiteilijan veljen sorvissa, perheen omasta metsästä kaadetuista puista.

Viisinkertainen lasinpuhalluksen maailmanmestari: “Eiköhän ne kaikki minun päänahkaani halua”
Mestari Keijo Kopra meni Iittalan lasitehtaalle töihin 15-vuotiaana. Siitä on melkein 48 vuotta ja tuhansia Aalto-maljakoita.

A. Ahlström myi lopulta Riihimäen lasin alueen porilaiselle kiinteistökehittäjälle
A. Ahlström Oy on myynyt pitkään omistamansa entisen Riihimäen Lasin alueet kiinteistökehittäjälle. G-Capitalin toimitusjohtaja Ami Granön mukaan aluetta voisi jatkossa kehittää asumisen ja teollisen toiminnan suuntaan.

Suomalaistaiteilijan maine kiirii maailmalla – uniikit lasiveistokset yhdistelevät perinteistä lasinpuhallusta ja sarjakuvaa
Suonenjoelta kotoisin olevan lasitaiteilijan Sini Majurin töissä yhdistyy 100-vuotias lasitekniikka, 3D-tulostus ja sarjakuva. Juuri Frankfurtista palannut taiteilija on kiertänyt teosten kanssa ympäri maailmaa ja vientiä olisi vielä lisääkin. Teoksiin on upotettu kuvien lisäksi jopa savolaista kieroutta.

Lasitaide harvojen hyppysissä Suomessa – kollega löytyy helpoimmin Keski-Euroopasta
Lasitaiteilija Minna Tuohisto-Kokon ateljee Ilmajoella on täynnä paitsi hänen omiaan myös eurooppalaisten taiteilijoiden lasiteoksia. Samaan aikaan hän pakkaa jo omia töitään loppuvuodeksi näytteille Saksaan. Suomalaisen kokopäivätoimisen lasitaitelijan kollegat löytyvät enimmäkseen ulkomailta. Lasitaide on Suomessa nuori taiteenala, kun sitä vertaa esimerkiksi Keski-Euroopan kirkkomaalauksiin.
Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen
Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään
Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!
Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

Keijo Kopra viidettä kertaa lasinpuhalluksen maailmanmestariksi
Iittala Cup, lasinpuhalluksen MM-kisat kilpailtiin lauantaina Hämeenlinnan Iittalassa. Mestariksi puhalsi Iittalan lasitehtaan Keijo Kopra.

Lasinpuhaltajan urakka MM-kisoissa: kello raksuttaa, yleisö odottaa ja suurin pitäisi puhaltaa
Kello mittaa aikaa ja suurinta pitäisi saada aikaan. Kuten sadun sankareiden, myös lasinpuhaltajien on suoritettava kolme tehtävää MM-kilpailuissaan. Vati, lieriö ja pallo ovat tehtävät.

Nuutajärven lasikylästä koko Suomen lasialan keskus? – "Pelastus tälle yhteisölle"
Nuutajärven lasiyhteisön suuri epävarmuus on vaihtunut vahvaan tulevaisuudenuskoon. Lasikylän rakennusten siirtyminen säätiön omistukseen turvaa jo 223 vuotta toimineen lasikylän toiminnan. Nuutajärvellä uskotaan, että alueesta voi tulla jopa koko Suomen lasialan keskus.
Pullojen henki ja historia
Pullo muotona, käyttöesineenä ja keräilykohteena.

Koruartesaani tähtää tarvittaessa ulkomaille – kiinnostus alan koulutukseen on vähentynyt
Tulevat koruammattilaiset arvostavat suomalaisen muotoilun kunniakkaita perinteitä. Osa alan ammattilaisista tähtää kotimaan markkinoille, jotkut ovat valmiita lähtemään ulkomaille asiakkaita etsimään.

Nuutajärven lasikylä myytiin säätiölle – Fiskars luopui Kaj Franckin tunnetuksi tekemästä tehdasmiljööstä
Nuutajärven lasikylän vanha tehdasalue kulttuurihistoriallisesti arvokkaine rakennuksineen siirtyy Nuutajärven lasikylän säätiön omistukseen.
Maaginen sarjakuva herää henkiin lasin sisällä
Maaginen sarjakuva herää henkiin lasin sisällä

Lasinpuhaltajat etsivät ympäri maailmaa, kunnes löysivät lasiuuninsa Italiasta
Lasinpuhallusstudio ei voi toimia ilman uunia. Kun lasinpuhaltajat Marjut Numminen ja Aino Vilpas perustivat oman studion Hämeenlinnaan, niin sopiva uuni vanhaan makasiinirakennukseen tilattiin Italiasta asti.

Päivä Nuutajärvellä vie lapset lasiesineiden synnyn juurille
Lasten päivä Urjalan Nuutajärven lasikylässä vie mm. lasiesineiden ja keramiikan teon äärelle. Kesäkuun viimeisenä lauantaina lapset pääsivät esimerkiksi kokeilemaan pallon puhaltamista hehkuvasta lasisulasta ammattilaisten opastuksella.
Aarteenetsintä: Juhla
Juhla -lasin muodot perustuvat geometriaan
Aarteenetsintä: Bolle
Bollet valmistetaan Venetsian Muranossa
Aarteenetsintä: Kantarelli
Erotatko Kantarellit toisistaan?

Lasialan koulutus jatkuu Nuutajärvellä ainakin vuoden
Urjalan Nuutajärven elämää piristävät ainakin toistaiseksi lasinpuhaltajaksi opiskelevat. Paikkakunnalla on eletty lasista jo yli 200 vuotta, mutta viime vuonna tehty päätös lasitehtaan sulkemisesta uhkaa perinteitä.

Perinne ei unohdu Riihimäellä: Lasitehtaan koulu yhteistyöhön Lasinpuhaltajakerhon kanssa
Sata vuotta sitten Riihimäen lasitehtaan lapsille perustettu koulu haluaa elävöittää opetusta aloittamalla yhteistyön eläkkeellä olevien lasinpuhaltajien kanssa.

Muranon lasinpuhaltajamestarille yksinkertaisuus on tylsyyttä
Suomen lasimuseoon Riihimäelle on saatu harvinainen näyttely. Esillä on 1800-luvun Muranon lasinpuhaltajien taidonnäytteitä Venetsiasta. Mitä monimutkaisempi teos sitä onnellisempi muranolainen lasinpuhaltaja.

Autokaupasta tuli taidehalli – lasinpuhallusta opiskellaan nyt vanhassa verstaassa
Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen lasialan koulutus on siirtynyt Kihniöstä Ikaalisiin entisen autokaupan tiloihin. – Tämä on mukava ja valoisa työtila, ihan kuin oma studio, kommentoi opiskelija Maria Väänänen.

Kulttuurirahaston apurahalla lähdetään Hämeenlinnasta Kainuuseen tutkimaan kalliomaalauksia
Suomen Kulttuurirahasto jakoi tänä vuonna apurahoja kulttuuriin ja tieteeseen yhteensä 23 miljoonaa euroa. Hämeeseen saatiin kahdeksan Kulttuurirahaston apurahaa. Apurahojen turvin tehdään tiedettä ja taidetta.

Suomalainen taidelasi elää pirstaleisessa maailmassa
Suomen lasimuseo on taltioinut suomalaista lasin lähihistoriaa jo 35 vuoden ajalta. Perjantaina lasimuseossa avautuu seitsemäs Suomen Lasi elää -näyttely, joka on koottu tämän vuosikymmenen lasitaiteesta. Esillä on yli 120:n lasitaiteilijan taide-esineitä.

Oiva Toikka: Lasiteoksissa pitää näkyä kompuroinnit ja kommellukset
Oiva Toikan lasiveistoksia on esillä Galerie Forsblomilla Helsingissä perjantaista lähtien. 83-vuotias suunnittelija ja taiteilija ei halunnut pitää näyttelyä laisinkaan, mutta gallerian kannustuksella luonnoksista syntyi lasiveistoksia Italiassa. "Uniikkiteokset ovat harmittomampia, ne ovat henkilökohtainen rötös. Mutta jos tekee teolliseen tuotantoon huonon esineen, se on minusta se on vähän siivotonta", vertaa Toikka veistosten ja muotoilun suhdetta.

Säätiö Nuutajärven tueksi
Pirkanmaalla sijaitsevan Nuutajärven lasikylän tueksi perustetaan säätiö. Mesenaatteja aletaan etsiä sekä teollisuudesta että yksityishenkilöistä.

Oiva Toikan luomat lasilinnut lennähtivät Nuutajärveltä Iittalaan
Kahden perinteisen lasitehtaan yhdistyminen on sujunut Iittalassa hyvin. Iittalassa vihittiin vastikään käyttöön uudistettu tehdas ja samalla Suomen vanhimman lasitehtaan Nuutajärven alasajo sai lopullisen sinettinsä. Vaikka Nuutajärven kohtaloa surraan edelleen, ei työn tekemisen kannalta paikalla ole lopun kaiken paljoa väliä, sanovat lasinpuhaltajat.

Aloittelijakin voi puhaltaa lasia Humppilassa
Humppilan lasitehtaan vanhat perinteet elävät yhä. Lasimestarin opissa maljakko syntyy keltanokaltakin.
Henkilöauto liukasteli päin kuorma-autoa
Yksi ihminen on loukkaantunut kolarissa Joensuussa. Kuljettaja menetti henkilöauton hallinnan ja törmäsi kuorma-auton keulaan.

Samppanjahylyn 170-vuotiaat olutpullot puhallettiin uudelleen henkiin Riihimäellä
Ahvenanmaan vesillä uponneesta samppanjahylystä löytyi kohutun samppanjalastin lisäksi viisi pulloa olutta. Ahvenanmaalainen pienpanimo ryhtyy valmistamaan hylkyolutta, joka pullotetaan 1800-luvun tyylisiin pulleisiin olutpulloihin. Kopiomallit ikivanhasta pullosta suupuhallettiin Riihimäellä.

Laukaan lasitehdas puhalletaan henkiin
Kahdeksan vuotta säpissä ollut Laukaan Lievestuoreen lasitehdas avaa taas joulukuussa ovensa. Rohkeat lasimestarit uskovat, että käsintehdyllä lasilla on kysyntää myös nykyaikana. Lasitehtaalla vieraat saavat tehdä myös itse lasiesineen.

Kotien uuden kastemaljan malli on Kasteenristi
Muotoilukilpailu haki mallia uudelle kastemaljalle, jota voitaisiin käyttää seurakuntien tiloissa ja antaa lainaksi kotikasteisiin. Kilpailun voitti Iittalassa lasinpuhaltajamestarina työskentelevä Tero Välimaa. Hän käytti lähes perinteisen muotoista kulhoa, jonka pohjaan hän upotti oman ammattisalaisuutensa: ilmakuplista muodostuvan, kimaltelevina helminä hohtavan ristin.
Näin syntyy lasia
Raaka-aineiden lisäksi lasinpuhalluksessa tarvitaan puhalluspilli, lasinpuhaltajan taikasauva ja paljon ammattitaitoa. Kalevi Nummi tutustui lapsivieraineen Iittalan lasitehtaaseen vuonna 1968.

Adressi lasikylän puolesta kerää nimiä kautta maailman
Urjalan Nuutajärven lasitehtaan puolesta kerätty nettiadressi on kerännyt jo parituhatta nimeä. Fiskars-konserni saa lista sunnuntaina. Lasitehtaan lakkautusaikomus on saanut myös kansainvälistä huomiota.

Lasialan koulutus jatkuu Nuutajärvellä
Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus jatkaa toistaiseksi Urjalan Nuutajärvellä. Fiskars suunnittelee ajavansa Nuutajärven teollisen lasituotannon alas ja siirtävänsä sen ensi vuoden alusta Hämeenlinnan Iittalaan. Molemmilla tehtailla käydään parhaillaan yt-neuvotteluja.