Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittaja kokeilee agilityä

Eikö koulutetun koiran kanssa pitäisi olla helppoa? Toimittajan agility-yritys päättyi mahalaskuun, kömpelyyttä ihmetellyt koira antoi lohdutuspalkinnon

Telinevoimistelua ja ralliautoilua. Agilityllä on yhtäläisyyksiä usean eri urheilulajin kanssa. Iida Vakkuri on harrastanut lajia jo kolmenkymmenen vuoden ajan ja paloa löytyy edelleen.

Pieni valkoinen koira katsoo kameraan ja seisoo rantavedessä, johon heijastuu aurinko.

Jokamiehenoikeus takaa koiralle uimapaikan, mutta ei kuitenkaan yleisellä uimarannalla

Ihmisten lisäksi uimarannoilla ovat hellepäivinä viihtyneet kielloista huolimatta myös koirat. Jyväskylässä asiasta tulee jatkuvasti valituksia liikuntatoimeen.

Vargar i skogen.

Harvinainen löytö lähellä Venäjän rajaa – Ylämaalta löytyi kaksi koirasutta

Koirasusi on Suomessa haitallinen vieraslaji, ja mahdolliset risteymät on tärkeää tunnistaa susikannan puhtauden suojelemiseksi.

Poliisin huumekoirien SM-kilpailun mitalistit poseeraavat kouluttajinensa kuvassa.

Poliisin huumekoirien SM-kisojen voittaja on helsinkiläinen Martta-koira – tarkkanenäisimmät palkittiin Espoossa

Matkalaukkurasti osoittautui kilpailijoiden isoimmaksi haasteeksi. Voittajakoiran nenä vei kohti palkintopallia tasaisen varmasti koko kisan ajan.

Labradorinnoutaja Silja on entinen huumeisiin erikoistunut tullikoira, joka haistelee nykyään koronaa.

Nyt se on todistettu tieteellisesti: koronakoirat tunnistavat viruksen 92 prosentin varmuudella – erottavat jopa variantit toisistaan

Tuore Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimus osoittaa, että koira pystyy tunnistamaan koronaviruksen luotettavasti. Helsinki-Vantaan lentoasemalla negatiivisten testitulosten tunnistusvarmuus oli lähes 99 prosenttia.

Mika Aaltola, vaimonsa Kirsin sekä kolmen amerikankarvatonterrieri koiran kanssa puiston penkillä Helsingin Tähtitorninmäellä

Mika Aaltolan perheessä on kolme harvinaista karvatonta terrieriä – katso, montako tietyn rotuista koiraa on kotipaikkakunnallasi

Aaltoloiden koirilla on 42 sukulaista Helsingissä. Tämä ja moni muu asia selviää Ylen koirakoneesta. Tutki, minkä verran sinulle tutun rodun koiria on kotiseudullasi.

Valkoinen koira, jola puuttuu oikea etujalka.

Moni ihmettelee Aino-koiran puuttuvaa jalkaa – eläinlääkärin mukaan jalaton koira voi elää hyvän elämän

Aino-koiralta on aina puuttunut toinen etujalka. "Se juoksee yhtä kovaa kuin muutkin", sanoo isäntä.

Koiranpentu kasvattajansa sylissä.

Korona-aikana hankittiin paljon koiria, joista halutaan nyt eroon – "Osa on huomannut, että koiran kasvattaminen ei onnistukaan"

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescuelle on tarjottu tänä vuonna jo 60 koiraa. Niistä kolmasosa on voitu ottaa vastaan. Korona-aikana hankituilla koirilla on huomattu tavallista enemmän käytöshäiriöitä.

Kirjailija Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Emme ansaitse koiria

Ihminen on itsekäs olento, joka ei osaa aina ajatella järkevästi. Kysykää vaikka karkeakarvaiselta kääpiömäyräkoiraltani, kirjoittaa Savonlahti. Kolumnin voi myös kuunnella.

Koira istuu ilmalla täytetyllä tyynyllä katsoo odottavasti omistajan kädessä olevaa namia.

Vaatimus täydellisyydestä vaivaa jo koiranomistajiakin – "Mitä enemmän koiralla on harrastuksia, sitä enemmän saat meriittejä"

Monet koiranomistajat kokevat kovia paineita koiranpitoon liittyen. Koiran käyttäytymiseen, hyvinvointiin ja jopa ulkonäköön kohdistuu odotuksia, joiden toteuttaminen voi olla uuvuttavaa.

Pieni koira liikuttelee kuonollaan puisen pelilaudan osia saadakseen namin.

Torstai 14.4.2022 (tv)

Aseapua Ukrainaan. Kunta-alan lakko. Pääsiäisliikenne. Koiran hyvinvointi. Sää.

Susi Ähtärin eläinpuistossa

Vaasassa tehtiin maanantai-iltana kaksi havaintoa mahdollisista susista – ohikulkija kuvasi jalkapallostadionin liepeillä liikkuneen ison eläimen

Vaasan seudulla on tehty kymmenkunta susihavaintoa kaupunkialueilla reilun vuoden aikana. Rannikko-Pohjanmaan riistakeskuksen mukaan määrä on viime vuosiin verrattuna tavanomainen.

Lähikuvassa terrierin pää. Vain toinen silmä näkyy, etualallla kuono.

Eläinlääkäri rauhoittelee keskustelua Ukrainasta tulleista koirista ja niiden taudeista – karanteeni on tarpeen, mutta rabieksen riski hyvin pieni

Ukrainasta tuodut koirat ovat käytännössä ihmiseen hyvin tottuneita kilttejä lemmikkejä, joten riski pureman kautta tarttuvaan rabiekseen on eläinläääkärin mukaan pieni. Karanteeni on silti tarpeen.

Toppatakkiin ja farkkuihin pukeutunut vaalea nainen silittää vieressään seisovaa suurta, valkeaa koiraa päälaelta. Koiran silmät ovat kiinni. Taustalla joukko lampaita syö heinää isosta paalista.

Laumanvartijat vähentävät petovahinkoja, vahvistaa tutkimus – koira karkottaa sudet ja hälyttää kotiväen sairaan lampaan avuksi

Ongelmia esiintyy lähinnä nuorten koirien kanssa. Yleisemmin haasteena on kasvavan koiran villi käytös tai arkuus erilaisia asioita kohtaan. Ihmiselle aggressiivia laumanvartijoita on hyvin vähän.

Kaksi koiraa talvisessa metsässä.

Koirien kiinnipito alkaa tänään: koirankouluttaja arvioi, että metsästyskoirat pysyvät seurakoiria paremmin kiinni

Syynä voi olla tietämättömyys siitä, ettei esimerkiksi tiedä kuinka lähellä tietä voi olla esimerkiksi jäniksenpoikaset. Kiinnipitoajalla halutaan antaa metsäneläimille rauha lisääntymiseen.

Susanna Tavela ja hänen koiransa Lexi ja Pepi. Kirsi Myöhänen ja hänen koiransa Jedi

Vapaana juoksevat koirat herättävät pelkoa ja ihastusta kaupungissa – koiranomistaja: "Eläimet on luotu elämään vapaina"

Koulutettujen koirien pitäisi saada liikkua vapaina taajamissa, ehdottavat Ylen haastattelemat koiranomistajat. Esimerkiksi Berliinissä kurssin läpäissyttä koiraa saa ulkoiluttaa ilman hihnaa.

Nainen nojaa seinään, jossa lukuu UMK.

Keskiviikko 23.2.2022 (radio)

Länsimaat tuomitsevat Venäjän toimet Ukrainassa. Suomen matkailuala uskoo parempaan kesään. Koiria ostetaan paljon. UMK on lauantaina.

Koira makaa ihmisen sylissä.

Keskiviikko 23.2.2022 (tv)

Ukraina. Koirat. UMK. Sää.

Koira makaa naisen sylissä.

Pikkukoirasta haaveileva saa varautua jopa vuosien odotukseen – koirapulan pahetessa myös hinnat ovat nousseet rajusti

Kaupunkiasuntoon sopivaa pientä koiraa on nyt vaikea löytää. Suosituista rotukoirista joutuu maksamaan jopa 30 prosenttia enemmän kuin muutama vuosi sitten.

Leena Vilkka

Leena Vilkan kolumni: Mitä poro, joutsen ja susi kertovat ihmisen luontosuhteesta?

Olemme siirtymässä ympäristötietoisuuden aikakaudelle. Luontosuhteemme muuttuu esineellistävästä ja hyväksikäyttävästä suhteesta kohti eläinten ja luonnon oikeuksia, kirjoittaa Vilkka.

Espoon Vallikallion K-Marketin  ulkopuolelle on laitettu lukittava koiraparkki.

Kennelliiton puheenjohtaja liputtaa lähikauppojen koirankoppien puolesta – Pohjois-Suomessa koppeja on poistettu, kun lapset ovat lukinneet toisiaan niiden sisään

K-Marketin pihassa oleva koirankoppi on ulkoisesti rujon näköinen. Koirankopit ovat kuitenkin koiralle hyvä ja turvallinen vaihtoehto, arvioi Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja.

Koira, jolla on kuulokkeet, makaa magneettikuvausputkessa.

Torstai 13.1.2022 (radio)

Uudet koronatartunnat. Koronakaranteeni. Ennakkoäänestys. Koirien kielitaito. Sää.

Koiria ja lampaita lampolassa.

Kotieläimiä suojelevien koirien yleistyminen Suomessa vähentäisi painetta ampua susia – hollolalaisia laumanvartijoita on Kaliforniassa asti

WWF:n hankkeessa pohditaan, voitaisiinko laiduntavien lampaiden suojelussa käyttää nykyistä laajemmin laumanvartijaeläimiä. Kokemuksia laumanvartijakoirien käytöstä selvitettiin myös kyselytutkimuksella.

Polvijärven terveyskeskuksen piha syyskuisena päivänä. Etualalla kyltti.

Tiistai 4.1.2022 (radio)

Suomen koronatartunnat. Ruotsin kuningasparin koronatartunta. Aluevaalit. Ylen vaalikone. Suomalaisten koirat. Sää.

Petkeljärven retkeilykeskuksella vuosi vaihtuu ilman pauketta. Moni lemmikinomistaja hakee karvaisille kavereilleen rauhallisempaa seutua uuden vuoden ajaksi.

Vuodenvaihde voi olla lemmikkitaloudessa stressaavaa aikaa – Petkeljärvellä uusi vuosi otetaan vastaan ilman pauketta ja välkettä

Rakettien pauke ja välke stressaa monia lemmikkejä. Monet koiran omistajat suuntaavat uudenvuoden viettoon lemmikkiystävälliselle lomalle paukevapaalle alueelle.

Susi metsässä.

Metsästyslupa myönnettiin vain kolmelle sudelle Varsinais-Suomessa – poikkeuslupaa haettiin 43 sudelle

Sudenkaatolupia haettiin paljon enemmän Varsinais-Suomessa, kaikkiaan kahdeksan lupahakemusta yhteensä 43 suden metsästämiseen.

Susi ja lintuja hangella.

Riistakeskus antoi poikkeusluvat yhteensä 18 suden kannanhoidolliseen metsästykseen

Kannanhoidollinen susien metsästys on mahdollista aloittaa helmikuussa, Suomen riistakeskus tiedottaa. Luvat annetaan neljälle suuralueelle.

Sudet juoksevat jonossa.

Kainuuseen kaivataan vapaaehtoisia suden DNA-näytteiden kerääjiä

Kainuu on Luonnonvarakeskuksen tutkija Katja Holman mukaan vaikein paikka näytteidenkeruulle pitkien välimatkojen sekä vähien vapaaehtoisten takia.

Lammas, jolla on kaulassa gps-panta.

Lampaiden GPS-pannoista ja kameravalvonnasta on saatu hyviä kokemuksia susialueilla – työkalupakkiin kootaan keinoja ennaltaehkäistä petotuhoja

Kotieläintiloilla parhaimmaksi suojaksi petohyökkäyksiä vastaan on havaittu suurpetoaita, mutta sen rinnalle kehitellään parhaillaan uusiakin keinoja. Osa niistä on osoittautunut jo alkumetreillä hyviksi.

Susia Ähtärineläinpuistossa

Suurpetojen DNA-tutkimus Jokioisille

Luke pystyy omassa laboratoriossaan tutkimaan suuria näytemääriä. Etuna on myös se, että analysointi tulee nykyistä edullisemmaksi.

Päivän ikäiset labradorinnoutajapennut ovat Akka-emonsa nisillä pentulaatikossa.

Koiranpennut ohittivat vauvat tilastoissa ensimmäistä kertaa – Ylen Pentuliven suosio kertoo korona-ajan koirabuumista

Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin lähes 49 000 koiraa. Pentujen rekisteröinnit ohittivat ensimmäistä kertaa tilastointihistoriassa syntyneiden lasten määrän.

Kettu seisoo kuistilla ja katsoo kohti kameraa.

Näpistelevä kaupunkikettu herättää ihmetystä Heinolassa – videolla itse teossa kiinni jäänyt eläin varastelee kenkiä ja koirien leluja

Hyvävointisen näköinen kettu pureskelee tavarat rikki ja ulostaa niiden päälle. Tutkijan mukaan kyse on todennäköisesti nuoresta yksilöstä, joka etsii elinpiiriä itselleen.

Muska-koira koirapuistossa.

Joutsenoon valmistuu koirapuisto vielä tänä vuonna – kaupunki ja talkooväki rakentavat puistoa yhdessä

Joutsenossa koirapuistoa rakennetaan parhaillaan Hongistontien ja Ahvenlammen väliselle metsäalueelle eli kohtaan, jonka yleisö äänesti parhaaksi keväällä.

Koira Effy istuu merenrannassa Westendissä ja tuijottaa

Korona-ajan eristyneisyys näkyy koiranpentujen käytöksessä – Effy-mäyräkoiralla on ollut vaikeuksia sosiaalisuudessa

Korona-aika on muuttanut koirien arkea, kun omistajat ovat etätöissä. Osa pentukoirista ei joko osaa rauhoittua tai totu olemaan yksin. Espoossa asuvalla mäyräkoira Effyllä on ollut muun muassa pelokkuutta ja hän on räyhännyt ihmisille.

Avustajakoira Rauha on vaale kultaisen noutajan ja labradorinnoutajan sekoitus. Rauha pitää suussaan pehmolelua istuen sohvalla.

Ihmishengen pelastanut Rauha on myös arjen sankari – avustajakoiria tarvittaisiin moninkertainen määrä, mutta rahapula estää

Invalidiliiton avustajakoiran saaminen kestää jopa vuosia. Invalidiliitto pystyy rahoittamaan saamillaan avustuksilla vain neljästä kuuteen koiraa vuodessa. Tarve olisi kolminkertainen.

Yle Uutiset selkosuomeksi

Perjantai 12.11.2021 (tv)

Koronapassi. Ammattilukio. Avustajakoirat. Sää.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Auto törmäsi harmaaseen koiraan Rovaniemen Ounasjoen itäpuolentiellä – poliisi pyytää havaintoja koirasta ja etsii omistajaa

Törmäys tapahtui torstaina puolenpäivän aikaan. Autoilija yritti tavoittaa koiraa törmäyksen jälkeen, mutta se juoksi pakoon metsään.

Susi hiipii lumihangessa.

Susilupia haettu Pohjois-Pohjanmaalla selvästi enemmän kuin vuosi sitten syksyllä

Sudet ovat aiheuttaneet tänä syksynä ongelmia ja eläinvahinkoja Koillismaalla ja Siikalatvalla. Riistakeskus on myöntänyt useita kaatolupia poronhoitoalueelle ja kaksi karkotuslupaa Siikalatvan seudulle.

Susi kävelee pellolla

Luonnonvarakeskuksen susikannan suotuisan suojelutason viitearvoja määrittelevässä laskennassa oli ohjelmointivirhe – ministeriölle lähti liian pieni luku

Ohjelmointivirhe ei ole vaikuttanut reviirien lukumäärää koskevien viitearvojen laskentaan eikä pienimmän elinvoimaisen populaation määrittelyyn. Viitearvotyön väliraportti julkaistiin syyskuussa.

Chihuahua Helmi joutui isojen koirien hyökkäyksen uhriksi, mutta on taas oma pirteä itsensä

Pikkukoira Helmi selvisi ihmeen kaupalla isojen koirien hyökkäyksestä – poliisi voi määrätä ongelmakoiria jopa lopetettavaksi, mutta usein ratkaisu haetaan oikeudesta

Koirahyökkäykset käsitellään usein perinteistä reittiä eli tutkinnan, syyteharkinnan ja oikeuskäsittelyn kautta, vaikka se voi kestää pitkään. Poliisilta löytyy työkaluja tehdä takavarikko- ja lopetuspäätös, jos rikoksen tunnusmerkistö täyttyy.

Poliisin hihamerkki

Suonenjoella nuotiosta löytynyt hiiltynyt koiraeläimen pää kuului ketulle – poliisi ei epäile rikosta ihmetystä herättäneessä tapauksessa

Suonenjokelainen mies löysi syyskuun lopulla nuotiosta hiiltyneen pään, joka tutkittiin Ruokaviraston laboratoriossa. Epäselväksi jää, mitä nuotioon joutuneelle ketulle tapahtui.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen paloauto

Ison ulkorakennuksen pääty paloi Peräseinäjoella – tuuli auttoi talon ja koirien pelastamisessa

Tuuli vei tulta poispäin läheisestä asuinrakennuksesta, joka ei syttynyt palamaan. Myös koiratarha jäi tuulen alapuolelle, ja eläimet saatiin siirrettyä turvaan.

Suomenpystykorva Saga

"Kyllähän se löi ällikällä" – suomenpystykorva Saga löysi tien poskeen kaatuneen ikäihmisen

Imatralaisen Miia Pölläsen nuori koira sai uroteostaan sankarikoiran arvonimen.

Elvis-koira päiväkodissa

Koirien omat päiväkodit ovat lyöneet läpi jo monessa kaupungissa – "Inhimillistäminen on rantautunut Suomeen", arvioi kulutustutkija

Lemmikkieläimiin käytetään vuosittain useita satoja miljoonia euroja. Summa on kasvanut viime vuosien aikana ja palveluita on tullut lisää. Monilla paikkakunnilla toimii muun muassa koirien päiväkoteja ja -hoitoloita.

Susi ulvoo kallionkielekkeellä

Siikalatvalaisilta loppuvat keinot susien kanssa – lampaat syötiin pihasta ja lapsille on annettu koulumatkoille kilikellot

Sudet ovat käyneet uskaliaiksi Siikalatvalla. Paikalliset toivovat, että tilanteeseen tulisi muutos ennen kuin petojen aiheuttamat tuhot yltävät ihmisiin asti.

Ravintola Hällän edusta Raatihuoneella Hämeenlinnan keskustassa.

Koiratappelun yhteydessä koiranulkoiluttaja sai ensiapua sairauskohtaukseen Hämeenlinnassa

Kahta koiraansa keskustassa ulkoiluttanut mies menetti koiriensa hallinnan, kun ne hyökkäsivät kolmannen koiran kimppuun. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneen koiran omistaja sai sairauskohtauksen.

Pepi-rescuekoira isäntänsä Akira Greuksen olalla

Laiton koiranpentubisnes kukoistaa Suomessa ja muualla Euroopassa – ulkomaisen paperittoman koiran riskinä vaaralliset taudit

Pentubisnes on tunnustettu ongelma Suomessa ja Euroopassa. Ostaja voi tahtomattaan tukea laitonta pentutehtailua, ellei ole tietoinen pennun taustoista.

Kielimato lähikuvassa.

Koiralta löytyi Suomessa ensimmäistä kertaa kielimatotartunta – voi tarttua myös ihmiseen

Tuontikoiriin liittyy tautiriski. Osa taudeista on riski myös ihmiselle. Kielimatotartunnan saanut koira oli tuotu Suomeen Espanjasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle