Uusimmat artikkelit
Tutkimus yhdisti 80-luvun ruokavalinnat myöhempiin sairauksiin ja kuolemiin – terveellisen pohjoismaisen ruokavalion hyödyt nousivat esiin
Terveellisesti koostettu pohjoismainen ruokavalio on väitöstutkimuksen mukaan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Seuranta-aikana sen mukaisesti syöneet myös kuolivat sairauksiin muita harvemmin.
Valmisruuan suosio on kasvanut merkittävästi – ostajina kansalaisten lisäksi suurkeittiöt, lounasruokalat ja ravintolat
Monissa ammattikeittiöissä elintarviketehtaiden puolivalmisteet ja kypsät ruokakomponentit ovat korvanneet koronarajoitusten aikana alalta lähteneiden ammattilaisten työpanosta.
Tuore tutkimus paljastaa: Näin lapset saadaan syömään enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä
Kun halutaan saada lapset syömään enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä molempien vanhempien esimerkillä on iso merkitys.
Monet urheilevat naiset syövät liian vähän – Oona Kettunen, 27, perehtyi ruokamääriin ja huomasi, että pienten annosten taustalla voi olla some
Laillistetun ravitsemusterapeutin mukaan liian vähäinen syöminen on urheilevilla naisilla yleinen ongelma, joka voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin.
"On kurjaa ottaa lainaa syödäkseen" – kaksi opiskelijaa kertoo, miten budjetti vaikuttaa ruokavalintoihin
Erityisesti ammattikorkeakouluissa opiskelevat miehet eivät syö suositusten mukaan. Korona-aikana moni opiskelijaravintola on ollut kiinni. Ruokaa laitetaan etäopintojen ohella.

Planetaarinen ruokavaliomalli vaikuttaa tuleviin ravitsemussuosituksiin myös Suomessa
Nyt punaista lihaa kulutetaan liikaa, mutta kokojyväviljojen ja kasvisten määrän suosituksista jäädään jälkeen.
Viikon kuluttua valittava uusi valtuusto saa päättää Seinäjoen koulujen vegaaniruoan kohtalon
Seinäjoen nykyinen valtuusto tyrmäsi maanantaina nuorisovaltuuston aloitteen tarjota vegaaneille omaa ruokaa kouluissa. Asia palaa valmisteluun ja käsitellään uudelleen vielä syksyn tullen.
Vakaumus ja yhdenvertaisuuskysymys vai nirsoilua ja terveysriski? – Moni koululainen saa jo vegaaniruokaa, mutta yhä joskus aloitteille tulee myös takkiin
Vegaanit joutuvat jatkossakin turvautumaan omiin eväisiin Seinäjoella. Vegaaniruuan vastustuksessa nousivat esiin niin terveyshuolet kuin yhdenvertaisuus ja kustannukset. Myös Vegaaniliiton mukaan kyse on yhdenvertaisuudesta, mutta perustavalla tavalla.
Tuore tutkimus kumoaa yleisen käsityksen: urheiluseurassa harrastaminen ei paranna nuoren ruokailutottumuksia
Tutkijan mukaan ruokailutottumuksiin vaikutti enemmän liikunnan määrä kuin se, liikkuiko urheiluseurassa vai ei. Tutkijan mukaan nuorten ravitsemusta pitäisi edistää valtakunnallisesti koko perhe huomioiden.
Onko nälkäkiukku jatkuvaa ja kaikki kiva kielletty? Kolme paastonsa päättävää nuorta mursi yksitoista myyttiä ramadanista
Esitimme kolmelle paaston juuri päättävälle nuorelle aikuiselle yksitoista väittämää ramadanista. Saara Taha, Rifaa Taha-Viksten, ja Fuaad Mungani ovat Nuoret Muslimit -yhdistyksen aktiiveja. Osa myyteistä murtui, ja osa sai raadilta vahvistuksen.
Hiljaisesta huoneesta löytyy nainen, joka ei väsy eikä tunne nälkää: nyt 27-vuotias arkkitehtiopiskelija kertoo, mitä ramadanista on hyvä tietää
Ramadanin vietto Suomessa on lähinnä kuukauden kestävä henkinen juhla, sillä paljoa muuta ei ole tarjolla.

Räikkönen kertoi ruokailustaan ennen gp-kisaa – "Ei minulla varsinaisesti ole mitään dieettiä"
Alfa Romeon Kimi Räikkönen on ajanut formula ykkösten historiassa eniten gp-kisoja, kierroksia ja kilometrejä.

Tiistai 6.4.2021 (tv)
Koronatilanne. Sukunimet. Kasvisruoka. Sää.
Pätkäpaasto voi pudottaa nopeasti kiloja, mutta riskit vaanivat – Ravitsemusterapeutti: "Huonon olon lisäksi voi heikentää keskittymistä"
Parhaiten paastoaminen sopii ylipainoisille ja 2. tyypin diabeetikoille.

Suuren paaston aikana kasvissyöjä saa mahansa täyteen Venäjällä
Arkea maailmalta: Lihaton ruoka on venäläisille usein vain keväinen kausituote, kertoo kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.
Miksi ruokatottumusten muuttaminen on niin vaikeaa? Voit olla tietämättäsi supermaistaja, jumissa lapsuudenkodin ruokapöydässä tai lounasseurueen miellyttäjä
Ruoka ei maistu samalta kaikkien suussa.

Fitnessurheilija Pernilla Böckerman rajusta kisadieetistä: “Jos terveys pettää, lopetan saman tien”
Kisakunnon rakentaminen on fitnessurheilussa rankkaa puuhaa.
Jo puolipäiväinen kasvissyönti on terveysteko – Viisi helppoa keinoa vähentää lihaa lautaselta
Viikon vegelounaat kokkaat reilussa tunnissa.
Koronan pelko sai suomalaiset ahmimaan hunajaa ja ravintolisiä – myynti kasvoi 10 prosenttia ja vitamiinien vielä enemmän
Suomalainen syö keskimäärin hieman alle kilon hunajaa vuodessa.
Työelämän ulkopuolella olevien ruokailutottumuksia yritetään kehittää
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hanke sai 303 000 euroa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää terveyden edistämisen määrärahaa.
“Mielitekoja ei kannata ohittaa, ne voivat olla kehon viesti nälästä” – Näin opettelet tekemään syömiseen liittyviä päätöksiä kehosi ehdoilla
Intuitiivinen syöminen on “normaali” tapa syödä.
Kuka vain voi myydä ruokavalioita netissä, ja ne voivat laukaista jopa syömishäiriökäyttäytymistä tai saada kropan sekaisin – Tsekkaa nämä, ennen kuin ostat
Ruokavaliot on usein tehty suurelle joukolle, eivätkä niiden myyjät välttämättä kartoita yksittäisten asiakkaidensa perussairauksia tai terveyden tilaa. Asiantuntijoiden mukaan juuri se on netin ruokavalio-ohjelmien ongelma.
Radio Suomessa katetaan kaikkien aikojen eväät – kerro ruokatarinaasi meille
Radio Suomen illassa puhutaan ruuasta 10.11.2020
Jussi Holopaisen lapsen ei tarvitse enää tulla nälkäisenä päiväkodista – Kajaanissa alettiin lopulta tarjota vegaaniruokaa lapsille
Kajaanin kaupungin vegaaniruokakokeilu kestää kaksi kuukautta, minkä jälkeen tilannetta tarkastellaan uudelleen.
Keskustele aiheesta: Onko biotekninen ruoantuotanto tulevaisuuden keino pelastaa maapallo ja ruokkia nälkäiset?
Ruokaa ei voi kestävästi tuottaa nykymenetelmin.
Kainuun kouluissa ja päiväkodeissa vastataan vegaanisen ruokavalion toiveeseen, paitsi Kajaanissa
Vegaanisen ruokavalion mukainen ruoka järjestyy enimmistössä Kainuun kuntia.
Uusi peruna on uusi musta – viisi syytä miksi perunasta tulee erittäin muodikas
Perunasta puhutaan pian kuin pienpanimo-oluesta.

Työstressi saa hamuilemaan pikaruokaa ja herkkuja, kertoo tutkimus – myös vuorotyö altistaa epäterveelliselle ruokavaliolle
Miehet hylkäävät kasvikset, kun stressi puskee päälle.
Päiväkotien välipalana pullaa ja suklaakiisseliä, vanhemmat ja hammashoito ihmettelevät – äiti: "Yksivuotias on aika pieni syömään sellaisia"
Useissa Meri-Lapin päiväkodeissa välipalat ovat ravitsemussuositusten vastaisia. Hammashoidon mukaan tämä näkyy jo lasten hampaiden kunnosta.
Kauran suosio siivitti myös luomumarkkinoita – Pohjois-Pohjanmaa merkittävä luomun tuotantoalue
Luomuviljan kysyntä kasvoi viime vuonna, mutta osuus koko maan ruokatuotannosta on vielä pieni.

Loppuvatko pandemiat, jos ryhdymme vegaaneiksi, entä voisiko tartuntatauti lähteä liikkeelle Suomesta? Valtaosa viruksistamme on peräisin eläimistä
Voisiko eläimistä tarttuva tauti lähteä laukalle Suomesta?

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa
Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.
Osoitatko rakkautta kokkaamalla tai leipomalla?
Paljasta lohturuokasi!
Ei lihaa tai maitotuotteita ennen päivällistä, kehottaa amerikkalaiskirjailija Jonathan Safran Foer – ilmastoteot voi aloittaa yksittäisistä aterioista
Ilmastonmuutoksen seurausten hillitsemiseksi tarvitaan Foerin mukaan yhteisen toiminnan aalto, jonka yksittäisten ihmisten toiminta voi nostattaa.
Vanhempi, istuuko ruokapöydässänne valikoiva napero? Vastaa kyselyyn ja kerro parhaat konstisi ruokapöytäkiukun ja nirsoilun vähentämiseen
Miten ruokapöytäkiukku teillä taltutetaan? Vastaa kyselyyn!

Liikunta- ja terveystottumuskysely: Neljä viidestä hämeenlinnalaisesta syö terveellisesti
Kaikkein terveellisimmin syövät alle 25-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat.
Pekka Juntin kolumni: Sinäkin aiheutat eläimille kärsimystä ja kuolemaa
Syöminen on kärsimyksen loppunäytös. Kipu, pelko ja kuolema saa ruuan maistumaan ihanalta, vaikka ei sitä moni tiedä tai tunnusta, kirjoittaa Pekka Juntti. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Ilmasto-Jenni: "Lihankorvikkeet on pahoja" – Miten 18 vuotta vegaanisesti syönyt ruokabloggaaja Elina "Chocochili" Innanen saa kasvisruuan maistumaan?
Ylen toimittaja Jenni "Ilmasto-Jenni" Frilander kokeili Chocochilin kasvisruokaa. Katso video, kuinka sekasyöjän kävi Innasen kokkausten parissa.
Yle tutki: yllättäen lihansyöntiä ovat vähentäneet eniten yksinasuvat keskisuomalaiset – katso, millaiset ovat kaltaistesi ruokatottumukset
Olivia Toivanen, 35, Jyväskylästä suosii kasvisruokaa. Saara Patama, 29, Helsingistä syö lihaa, mutta vain kotimaista.
Ylen aamu tänään: Koronavirus pelottaa Kiinassa, eilen kerrottiin jälleen uusista toimista – katso lähetys tästä
Kiina on ryhtynyt rajuihin toimiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Se on eristänyt Wuhanin miljoonakaupungin ja sen ympäristön sekä rajoittanut liikennettä ja matkailua. Voidaanko viruksen leviäminen estää?
Karppausbuumi huipentui 2010-luvulla somen ansiosta – Uudella vuosikymmenellä ketoilu ja kasvisruoka ovat iso trendi, mutta fleksaaja on edelläkävijä
Joustavasti kasviksia ja lihaa yhdistävä fleksaaja on tutkijan mukaan merkki siitä, että muutokset kohti ympäristöystävällistä syömistä on mahdollista saavuttaa.

Liki kilo puuroa, 12 kananmunanvalkuaista, 400 grammaa ohraa… Sami Jauhojärven ruokavalio oli vaativa, mutta toimiva – "Aika radikaali tapa toimia, mutta opettavainen"
Suomen mäkimaajoukkue oivalsi, että suurin ero muihin maihin löytyi ruokalautaselta, ja hyppääjät kertoivat Yle Urheilulle painonpudotuksestaan. Hiihdon olympiavoittaja Sami Jauhojärvi löysi uutta puhtia uraansa, kun hän laittoi ravintoasiat kuntoon.
Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä, mutta voit hillitä sitä elintavoillasi – tässä tulehdusta vähentävät vinkit lautaselle
Kun ylipainoa on kertynyt runsaasti, mikä tahansa selvästi laihduttava ruokavalio vähentää lievää tulehdusta, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Paljon huomiota herättänyt planetaarinen ruokavalio olisi liian kallis puolelletoista miljardille ihmiselle
Saharan eteläpuoleisen Afrikan ihmisistä suurimmalla osalla kaikki tulotkaan eivät riittäisi the EAT-Lancet -komission ehdottamaan ruokavalioon, jonka piti taata terveellinen ruoka koko maapallon väestölle.

Emmi Nuorgamin kolumni: Keskustelu ruokavalioista on liian tunnepitoista
Julkisessa keskustelussa korostuvat liikaa maakuntien lihaa syövät heteromiehet ja kaupunkien tiedostavat nuoret naiset, kirjoittaa Emmi Nuorgam. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.
Yle tutki: lapsen saaneet tuplanneet kasvissyönnin – katso tästä, miten vauva, rakkaus tai eläke vaikuttavat sinun ruokatottumuksiisi
Yle vertaili 18 000 suomalaisperheen ostoksia ja selvitti, miten elämänmuutos vaikuttaa siihen, kuinka paljon rahaa menee ruokakaupassa.

Kuluttajat haluavat aiempaa pienempiä kasviksia – viljelijä säätelee kaalin kokoa jo pellossa
Pienikokoisempien kasvisten kysynnän taustalla on muun muassa sinkkutalouksien määrän kasvu.

Kuopioon perustettiin Vegaaniliiton paikallisryhmä: "Täälläkin on vegaaneita ja kysyntää tuotteille"
Vegaaniliiton paikallisryhmä järjestää syksyllä tapahtuman Perheentalolla.
Muutoksen matkaopas: Arvosta itseäsi myös ruokapöydässä – syö säännöllisesti, monipuolisesti ja värikkäästi
Syö kunnolla, jotta jaksat johtaa elämääsi!