Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ruokavirasto haluaa Laukaan ympäristöstä sata hirvenpäätä tutkimuksiin, syynä harvinainen aivosairaus

Harvinaisen TSE-tautilöydöksen vuoksi Laukaan alueella on ryhdytty tehostettuun näytteidenottoon hirvistä.

Korona näkyy hirvijahdissa – Metsästäjäliitto suosittelee maskeja hirvenlihojen leikkaajille

Koronasyksynä hirvimetsälle mennään maskit mukana ja vain täysin oireettomina.

"En ole ikinä nähnyt tällaista" – pyöräretkeilijän kameraan tallentui isojen pattien peitossa oleva hirvi

Papilloomavirus kasvattaa hirven nahkaan pahimmillaan jopa kaalinpään kokoisia patteja.

Poliisi huutokauppaa kivijärveläisen hirviporukan kaataman hirven Saarijärvellä

Kyseessä on metsästysrikkomus, jolloin hirvi menee valtiolle. Tapauksen tutkinta on kesken, mutta hirvenlihat on myytävä mahdollisimman pian.

Suomussalmella metsästystä tehdään tutuksi yläkoululaisille ilma-aseilla ja hirvenlihaa leikkaamalla

Vielä pari vuotta sitten yläkoululaisten oli mahdollista osallistua oikeaan metsästykseen, mutta tavasta luovuttiin.

Poliisi huutokauppaa takavarikoidun hirven lihat Närpiössä

Takavarikko liittyy poliisin tutkinnassa olevaan epäiltyyn metsästysrikokseen. Huutokauppa järjestetään lauantaina.

Virolainen myy, kun kotimaista ei ole tarjolla – hirvi ei ole lähiruokaa tavalliselle kuluttajalle

Syksyn ja talven jahdeissa on metsästysseuroilla lupa kaataa liki 55 tuhatta hirveä. Kaupan tiskille hirvenlihaa ei riitä tarpeeksi.

Lämmin syksy aiheutti metsästäjille erikoisen ongelman – saadaanko hirvenliha syöntikelpoisena ruokapöytään?

Lämpimän sään takia hirvenliha täytyy kaadon jälkeen saada nopeasti käsiteltyä.

Poliisin tärkeä apuväline taivaalla: Löytää salametsästäjät tai maastoon eksyneet

Poliisi käyttää kuvauskoptereita päivittäin. Esimerkiksi Lapissa kopteria tarvittiin parin päivän sisään kadonneen etsinnässä ja salametsästysrikoksen paljastamisessa.

Lämmin sää uhka hirvenlihan säilymiselle – metsästyksen alkaessa syytä kaataa harkiten

Hirvenliha vaatii riiputuksen heti kaadon jälkeen. Reilusti plussalla pysyvä lämpötila uhkaa lihan säilymistä.

Hirvenliha liikkuu hyvin kaupan tiskille – lakiuudistus närästi vain hetken

Eviran ylitarkastaja: Metsästäjät olivat aluksi pahoillaan siitä, että lihaa ei voinut enää tarkastaa lahtivajoissa, vaan pelkästään riistankäsittelylaitoksissa.

Rauno, 58: "Sehän tuntuu hyvältä, kun saa sanoa, että mulla säteilee" – kymmeniä suomalaisia mitataan yhä Tšernobylin onnettomuuden takia

Suomessa mitataan yhä kymmeniä ihmisiä Tšernobylin ydinonnettomuuden takia. Yksi ihmismittauksiin osallistuvista on padasjokelainen Rauno Hännikäinen. Tämä on Raunon tarina melkein 30 vuotta kestäneistä mittauksista.

Hanna Gullichsenin hirvipullat

Hanna Gullichsenin mieluisin liha tulee metsästä.

Kattohaikara voi pakkasessa paksusti – Joppe herkuttelee hirvenlihalla ja mätimuikuilla – video

Jopeksi nimetystä kattohaikarasta on tullut viime päivinä lintujulkkis. Pihtiputaalla pitkiä punaisia koipiaan pakkasessa nosteleva siivekäs on erikoinen näky. Haikara on syönyt tänäänkin hyvällä ruokahalulla sille tarjottuja herkkuja.

Rare white stork takes up residence in Central Finland

A rare white stork has become an unexpected celebrity this Christmas in Central Finland. The large bird decided to stay in Finland for the winter, instead of migrating to warmer climes. Now the country’s birdwatchers are scrambling to provide the long-legged rarity with three kilos of meat and fish a day, and his host family is trying to figure out a way to coax ‘Joppe’ to use the barn for shelter before the weather gets colder.

Riistan makuun ei pääse, jos ei tunne metsästäjiä

Riistaruokaa himoitsevan kannattaa luoda henkilökohtaiset suhteet metsästysseuroihin. Marketin lihatiskiltä herkkua ei heru.

Lihamestarin tähtäimessä on maukas ja murealihainen naarashirvi

Uroshirven ja naarashirven lihan välillä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Lihamestari Pentti Kalmun mukaan uroshirven liha on kiima-ajan jälkeen kuivaa ja suhteellisen sitkeää. Siksi Kalmu valitsee murean naaraan, jos valinnanvaraa on. Hirvenmetsästys on siinä vaiheessa, että jahtiporukoiden pakastimet täyttyvät hyvää vauhtia.

Ruokarinkiläiset haluavat pontevammin tietoa ja iloista lihaa – Tuottajat tahtoisivat teurastaa

Monet lihantuottajat toivoisivat voivansa teurastaa lihan itse, jotta tuotantoketju saataisiin vieläkin avoimemmaksi. Lähiruokaketjujen suosio kasvaa. Viime kuussa ruokarinkeihin liittyi kymmeniä tuhansia uusia jäseniä.

Huolellisella lihanleikkuulla saadaan hirvestä suurin hyöty

Hirvenmetsästyksessä eletään kiireistä aikaa. Jahti on luku sinänsä, mutta saalis pitää myös jalostaa monenlaisiksi lihaeriksi. Mitä paremmin lihanleikkaus osataan, sitä tehokkaammin ja monipuolisemmin tulee hirvi hyödynnetyksi. Myös lihojen jako on helpompaa, kun liha leikataan huolellisesti.

Tämä on hirvipeijaisten pahin kuokkavieras

Vieraan nimi on Clostridium perfringens. Se viihtyy edellisenä päivänä tehdyssä hirvikeitossa tai -padassa, joka on jäähdytetty hitaasti ja säilytetty lämpimässä.

Kiteen alakoululaiset hirvipassissa koulun pihalla - mistä on kyse?

Arppen koulukeskuksessa Kiteellä vietettiin alkuviikolla vauhdikasta ja maistuvaa Hyvinvointi-teemapäivää. Turvallisuuteen, harrastamiseen ja hyvinvointiin liittyvät toiminta- ja esittelypisteet saivat lapset liikkeelle, ja se olikin yksi päivän tärkeistä tavoitteista.

Täydellinen vappubrunssi kootaan hyvällä porukalla hyvistä aineksista

Teekkariporukka aikoo istua vapunpäivän brunssilla pitkälle iltaan. Huolellinen valmistelu luo puitteet onnistuneelle kattaukselle.

Suomalainen hirvenmetsästäjä haluaa pitää lihansa itse

Kotimaisen hirvenlihan kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Nettivuosi 2014: Pilaantunutta hirvenlihaa, ihmeparannettu mies ja sota-alusten hylkyjä

Yle Kymenlaakson vuoteen 2014 mahtui jälleen nettijuttuja laidasta laitaan. Kaikista eniten lukijoita kiinnosti tarina äidistä, joka kutsui kotiinsa yksinäisiä äitejä ja isiä lapsineen joulua viettämään. Sivunäyttöjä keräsi runsaasti myös juttu hirvipeijaisista, jossa useat kymmenet ihmiset sairastuivat.

"Surkeiden sattumusten sarja" – Lihassa muhinut bakteeri aiheutti ruokamyrkytyksen hirvipeijaisissa

Kotkassa pidettyjen hirvipeijaisten jälkeen ilmenneen ruokamyrkytysepidemian aiheuttaja on selvinnyt. Hirvipataruoan riittämätön jäähdytys, kuumentaminen tai virheellinen säilytys sai bakteerikannan kasvuun.

Yli 50 ihmisen vatsat kuralla – peijaisissa tarjottu hirvipata aiheutti ruokamyrkytyksen

Kotkassa pidettyjen hirvipeijaisten jälkeen ilmenneen ruokamyrkytysepidemian aiheuttaja on täsmentymässä.

Poliisi huutokauppaa hirvenlihaa sähköpostitse

Ylöjärvellä ammuttu vasaksi luultu aikuinen hirvi kaupataan kokonaisena tarjousten perusteella.

Helena Neraal: Hirvi keittiössä

Helena Neraalin ruokakirja Hirvi keittiössä on tarpeellinen lisä nyt jo melkoiseksi kasvaneeseen hirviruokien keittokirjojen joukkoon, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Hirvieläimen maksa kerää luonnon ympäristömyrkyt – runsasta käyttöä syytä välttää

Hirven ja poron maksan laajamittaista käyttöä ravintona tulisi välttää, kertoo perjantaina tarkastettava väitöstutkimus. Etenkin poron vasojen maksoista on löytynyt haitallisia aineita. Tutkimuksen mukaan poro ja hirvi kertovat ympäristön saastuneisuudesta.

Grilliyrittäjä tarjoaa hampurilaisen välissä hirveä

Lähiruokaa voi tarjota myös pikana. Suomussalmelainen lähiruokagrillin yrittäjä hyödyntää esimerkiksi kotikuntansa kalaa ja hirvenlihaa pikaruuassa. Taustalla on halu tarjota puhtaista raaka-aineista tehtyä pikalähiruokaa.

Kokin painajainen hirvipäivällisillä: Ruoka loppuu kesken

Hirvipäivälliset ovat metsästysseurojen perinteinen tapa kiittää jäseniään ja maanomistajia päättyneestä kaudesta. Perinne elää vahvana pohjalaismaakunnissa ja juuri nyt eletään hirvipäivällisten sesonkiaikaa. Kun ruokitaan massoja, kokilla pitää olla pelisilmää.

Yli sata ihmistä söi peijaisissa hirven – huonosti kävi: "Ikinä ei ole tullut tällaista vastaan"

Useat kymmenet juhlijat sairastuivat ravintolassa järjestettyjen hirvipeijaisten seurauksena. Syynä oli todennäköisesti hirvenliharuuassa ollut bakteeri. Ravintola järjesti ensimmäistä kertaa juhlat, joissa liha tuli suoraan metsästäjiltä.

Syksy tuo tiskiin hirvenlihan

Tuoretta riistaa on tarjolla kohtuullisesti maakunnan kaupoissa. Kauppiaat luonnenhtivat riistaa palvelutuotteeksi: lihan kysyntä ei ole suurta, mutta sitä pitää kuitenkin olla tarjolla.

Hirvenlihaa myynnissä vaihtelevasti

Jahtikautta on takana noin kuukausi, mutta osassa kaupoista hirvenlihaa ei ole tarjolla.

Hirvenlihaa saa, jos sitä osaa kysyä

Kotimainen hirvenliha pysyy vaikeasti ostettavana herkkuna. Lihatiskille myytäväksi ei kotimaista lihaa riitä, mutta hyllyn alta sitä saattaa löytyä, jos vain osaa kysyä.

Pohjoiskarjalainen hirvenliha ehtii harvoin kaupan tiskille

Maakunnan hirvisaaliin määräksi arvioidaan lihassa laskettuna noin 200 000 kiloa. Tästä edelleenkin vain pieni siivu päätyy kaupan tiskille. Syitä ovat muun muassa se, että suhteellisen vähäsitä saalismäärää on jakamassa monta metsästäjää. Lisäksi elintarvikelainsäädäntö koetaan lihakauppaa rajoittavaksi.

Kokki Kolmonen riistan ja ruhojen kimpussa

Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin.

Riista ei kelpaa suomalaiseen ruokapöytään

Lähi- ja villiruoka ovat nykyään suosittuja, mutta lihansyöjälle sitä parhainta villiruokaa eli riistaa on erittäin vähän tarjolla. Sitä on vaikea saada kaupan hyllylle tai ravintolan listalle tarjolle. Syynä on kysynnän ja tarjonnan laki. Tässä tapauksessa ei ole kysyntää, mutta ei ole myöskään tarjontaa.

Eräkirjailija Unto Ek on viiden karhun kaataja

Sallan korpiseuduilla asuva Ek on ollut monen toimen mies.

Aslakan parhaat kuivalihavinkit

Vielä on aikaa laittaa lihat kuivamaan. Kevään yöpakkaset ovat vielä edessäpäin ja päivisin nollan lähelle ja ylikin nouseva lämpö kylmän kaverina kuivaavat lihan nopeasti. Korkeapaine ja ahavatuuli ovat lihankuivaajan parhaat kaverit.

Mistä syntyy paras kuivaliha?

Asiantuntijoiden mukaan kuivalihan teko onnistuu, vaikka pakkasia on toistaiseksi puuttunutkin. Mutta mistä lihasta syntyy paras herkku?

Hailuodon hirvet syötiin kaikki

Metsästystä koskevia säännöksiä vapautettiin 1980-luvulla.

Poliisi myy ihmisravinnoksi kelpaamatonta hirvenlihaa

Purkitettu hirvenliha ei ole tarkistamattomana ihmisravinnoksi kelpaavaa. Niinpä hirvenlihaa myydään poliisin huutokaupassa rehukäyttöön perjantaina Muhoksella.

Ammuttu Mauno-kotka toipunut hyvin – päästetään pian vapauteen

Siivestä loukkaantunut maakotka on tervehtynyt vauhdikkaasti. Hirvenliha on maistunut niin, että edessä on laihdutuskuuri ennen vapautusta. "Ettei lähde vapauteen kävelemällä", sanoo hoitaja.

Riistalihaa saa nyt suoraan lahtivajalta

Uudistunut elintarvikelaki helpottaa lähiruoan hankkimista. Metsästysseurat ovat ottaneet uudistuksen vastaan vaihtelevasti.

Näpyttele tarjous - poliisi kauppaa takavarikoitua hirvenlihaa sähköpostihuutokaupalla

Sunnuntaina Tampereella ammuttu naarashirvi joutui metsästysrikoksen uhriksi. Pirkanmaan poliisi myy 180-kiloisen hirvenruhon eniten tarjoavalle.

Hirvipaisti tehdään nyt ulkomaisesta hirvestä

Kotimaisen hirvenlihan saatavuus on ollut alkusyksyn aikana viime vuosia heikompaa, sillä kaatoluvat vähentyivät tänä vuonna lähes kymmenyksellä. Tuontilihaa löytyy kuitenkin sekä pakasteesta että tuorehyllyltä.

Lähihirvi on harvojen herkkua

Maakunnan omista metsistä pyydettyä hirvenlihaa päätyy niukasti kauppojen tiskiin Keski-Suomessa. Taustalla on syyskuun alussa voimaan tullut lakimuutos, joka tiukensi myytävän lihan käsittelyn sääntöjä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle