Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Afganistanin romahtaminen lisäisi pakolaisuutta

Asiantuntija Oslon-neuvotteluista: Länsi ei ole tunnustamassa Afganistanin Taliban-hallintoa, vaan tunnustelee, kuinka tulla toimeen sen kanssa

Taliban neuvotteli länsimaiden ja avustusjärjestöjen kanssa Oslossa. Asiantuntija Olli Ruohomäen mukaan neuvotteluissa haettiin askelmerkkejä siihen, kuinka Taliban-hallinnon kanssa voisi toimia.

Turvapaikanhakija Mohanad kävelee vastaanottokeskuksen käytävällä.

Hämeeseen arviolta 150 kiintiöpakolaista vuonna 2022

Kanta- ja Päijät-Hämeessä pakolaisia vastaanottaviin kuntiin on ollut vähemmän tulijoita kuin paikkoja.

f35_ominaisuudet

Perjantai 10.12.2021 (radio)

Suomen sotilaslentokoneet. Koronatartunnat. Nobelin rauhanpalkinto. Afganistanin pakolaiset. Sää.

Afganistanista saapuneita pakolaisia.

15 EU-maata ottaa vastaan yhteensä ​​40 000 pakolaista Afganistanista – Suomeen hieman alle 1 000 ihmistä

Sopimuksen kerrotaan olevan osa laajempaa pakolaispakettia, jossa turvapaikka pyritään järjestämään 60 000 ihmiselle.

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela A-studiossa.

Voisiko kansainväliset sopimukset unohtaa hybridioperaation uhatessa? "Siinä häviävät eniten Suomen kaltaiset pienet maat"

Valko-Venäjän Puolan rajalla käynnistämä hybridioperaatio on herättänyt kysymyksen, voiko kansainvälisiä sopimuksia rikkoa.

Eurooppaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia kuljettanut vene Välimerellä toukokuussa. Veneestä pelastettiin ihmisiä Sea-eye 4 -alukselle.

Kreikka syyttää turvapaikanhakijoita auttaneita avustustyöntekijöitä vakoilusta, ihmisoikeusjärjestöjen mukaan oikeudenkäynti on farssi

Kreikassa on alkanut oikeusprosessi, jossa 24 avustustyöntekijää syytetään erilaisista rikoksista liittyen heidän toimintaansa turvapaikanhakijoiden auttamiseksi Kreikkaan.

Pääkirjaston Minnansalin yhteislaulut ovat olleet sangen suosittuja.

Torstai 18.11.2021 (radio)

Koronatartunnat. Koronarajoitukset. Kiintiöpakolaiset. Joulurauhan julistus. Sääennuste.

Maan pohjoisista osista Talibania paenneita perheitä leiriytyneenä puistoon Kabulissa, Afganistanissa 14. elokuuta 2021

Suomi nostaa kiintiöpakolaisten määrän 1 500:aan ensi vuonna – kyseessä historiallisen korkea taso

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan määrää nostetaan Afganistanin tilanteen vuoksi. Tänä vuonna kiintiö on 1 050 henkeä.

Ylen kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen kuvaa Puolan ja Valko-Venäjän rajalta 16. marraskuuta

Pyrkiikö Puolaan turvapaikanhakijoita vai siirtolaisia, ja onko Puolalla oikeutta pysäyttää heidät? Viisi kysymystä ja vastausta

Puolan ja Valko-Venäjän rajalle pakkautuneet siirtolaisjoukot ovat monimutkainen kysymys myös kansainvälisen oikeuden näkökulmasta.

4.4.2017 Helsingin kansalaistorilla.

Hallitus teetti tutkimuksen nykyisiä järjestelmiä täydentävistä laillisista maahantulon reiteistä – kapasiteetti vielä vaatimaton

Tutkimuksen kansainvälisessä vertailussa selvisi, että työ- tai opintoperusteiset väylät eivät ole maailmalla vakiintuneita käytäntöjä.

Tornion kaupungintalo

Sote-uudistuksen vaikutus kiintiöpakolaisten vastaanottoon on epäselvää – Tornio on tekemässä vain vuoden mittaisen päätöksen

Lapin ely-keskuksen mukaan pakolaisten vastaanottoon vaikuttava kotoutumislain uudistus valmistuu todennäköisesti ensi vuonna.

Putin ja Lukashenka

Analyysi: Käyttääkö Valko-Venäjä siirtolaisasetta Venäjän luvalla vai jopa Venäjän käskystä? Asetta voidaan käyttää myös Suomea vastaan

Kriisi Puolan rajalla jättää Valko-Venäjän entistä tiukemmin Venäjän armoille. Venäjä onkin hybridioperaation suurin hyötyjä, arvioi Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.

Yle Puolassa: Siirtolaisia työnnetään rajalla puolelta toiselle

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on Euroopan uusin siirtolaiskriisi – keitä ovat ihmiset rajalla ja miksi he ovat siellä? Katso ja lue vastaukset

EU korostaa Valko-Venäjän vastuuta siirtolaisista. Myös Puolan toimissa on ongelmansa – asiantuntijan mukaan EU:n Valko-Venäjä-kritiikin perusteet hapertuvat, mikäli ihmisoikeuksia poljetaan.

Pekka Haavisto.

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Valko-Venäjän ja Puolan rajan pakolaisselkkauksessa on suuri riski konfliktiin

Haaviston mukaan Euroopan keinovalikoimassa tilanteen ratkaisemiseksi ovat edelleen pakotteet. Suomi ei voi jättää pakolaisten hakemuksia käsittelemättä kansainvälisten sopimusten takia.

Sadat siirtolaiset kävelevät kohti Puolan rajaa

Siirtolaiskriisi kuumenee Puolassa – Valko-Venäjä puskee tuhansien ihmisten joukkoa kohti rajaa

Puolan rajavartioston mukaan siirtolaiset yrittävät tulla rajan yli Puolaan. Valko-Venäjän rajakomitea vahvisti aiemmin, että pakolaiset ovat matkalla rajalle.

Lapsi ja vanhemmat parvekkeella. Lapsi kurottaa pyykkipoikaa narulta.

Bulgarialaismies tuli Suomeen paremman palkan perässä – nyt hän asuu pikkukunnassa perheineen ja on malliesimerkki työperäisestä maahanmuutosta

Työperäisestä maahanmuutosta on puhuttu kiivaasti pitkin Suomea. Tyhjenevillä alueilla olisi töitä, mutta ei tekijöitä. Selvitimme, mikä tilanne on teollisuudesta tunnetussa Ylä-Savossa.

Maan sisäisten pakolaisten leiri Kabulissa Afganistanissa

YK:n pakolaisjärjestö: Afganistanissa on pian yli 24 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä

Avulla on kiire, koska maassa on pian talvi. Pakolaisjärjestö UNHCR on arvioinut, noin 50 000 afganistanilaista maan muilta alueilta jätti kotinsa ja pakeni pääkaupunki Kabuliin.

Kuvassa Kokkolan vaakuna

Kokkola ottaa ensi vuonnakin 30 kiintiöpakolaista

Kaupunki on ottanut pakolaisia vuosittain vuodesta 2016 lähtien.

Mielenosoittajat vaativat Puolan hallitusta lakkauttamaan rajoitukset raja-alueella, jotta rajan yli yrittävät saisivat apua.

Puolalaisäidit osoittivat tukeaan Valko-Venäjältä rajan yli pyrkiville – "Pelätkää Jumalaa, älkää pakolaisia"

Puola on julistanut raja-alueelle poikkeustilan, joka estää toimittajien ja avustustyöntekijöiden työskentelyn alueella.

Joukko Kreikkaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita seisoo piikkilanka-aidan takana. Kuvan keskellä on parrakas mies, joka pitelee sylissään pikkulasta ja osoittaa sormellaan kuvaajan suuntaan.*

Pakolaisvastaisuus kasvaa Turkissa: Talouskriisi tiukentanut suhtautumista, samaan aikaan Afganistanista tulijoiden määrä kasvaa

Kreikka on viime aikoina vahvistanut muuriaan Turkin rajalla. Kun afganistanilaisia alkoi tänä syksynä saapua Turkkiin, se herätti maan sosiaalisessa mediassa voimakkaita reaktioita.

Isä pitää noen likaamaa lastaan sylissa Kabulin pakolaisleirillä.

Kabulin pakolaisleirillä moni saa syödäkseen vain kuivia leivänpaloja – teltassa asuva leski Ylelle: ”Muuta toivoa ei ole kuin Allah”

Afganistanin humanitäärinen kriisi syvenee. Vain viisi prosenttia väestöstä saa tarpeeksi ruokaa, eikä talven tuloon ole varauduttu. Ylen toimittaja vieraili Kabulissa maan sisäisten pakolaisten leirillä syyskuun puolivälissä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kuusamoon otetaan tänä vuonna 30 kiintiöpakolaista

Vielä ei tiedetä mistä seuraavat kiintiöpakolaiset tulevat Kuusamoon. Kolmen viime vuoden aikana Kuusamoon on saapunut 80 kiintiöpakolaista Kongosta.

Läheltä

Mikkelin vastaanottokeskukseen on otettu pakolaisia Afganistanista

Ely-keskukselta puolestaan kerrotaan, että Mikkelin seudulla on vapaana olevia kiintiöpakolaisten paikkoja tänä vuonna 27 paikkaa täyttämättä.

Tilastografiikka

Turvapaikanhakijoille on vuosia luennoitu, että raiskaus on rikos ja luvatta ei saa koskea – osoittaako tilasto, että valistus epäonnistui?

Yle kertoi syyskuun 30. päivä, että ulkomailla syntyneiden osuus raiskausepäilyissä on kasvanut selvästi. Viimevuotiset luvut perustuivat kuitenkin poliisin kirjausvirheeseen.

Rajavartijoita Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Rajalinjalla afganistanilaisia pakolaisia.

Puola jatkaa poikkeustilaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla – toimittajien tai avustusjärjestön pääsy alueelle pysyy kiellettynä

Puola on lähettänyt rajalle tuhansia sotilaita estääkseen pakolaisten ja siirtolaisten tulon maahan.

Vauva käymässä päiväunille lastenvaunujen kyydissä

Torstai 30.9.2021 (radio)

THL on antanut uuden maskisuosituksen. Ympäristöliike Elokapina osoittaa mieltä Helsingissä. Suomen asukasmäärä alkaa pian laskea. Suomi ottaa vastaan afganistanilaisia pakolaisia. Sää on pilvistä.

Rautalammin keskusta.

Rautalammin kunta ei ota tänä vuonna kiintiöpakolaisia

Rautalammin kunnanvaltuusto päätti tiistaina, ettei kunta ota vastaan ely-keskuksen ehdottamaa 15 syyrialaista pakolaista. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Nuoria Afganistanilaisia turvapaikanhakijoita

Afghans in Finland face an uncertain future

Following the chaotic withdrawal of western coalition forces from Kabul last month, Afghans in Finland face life in limbo.

Johannes Holopainen hymyilee rakennuksen edessä nahkatakissaan. Takana autokorjaamo ja kuvauskalustoa.

Tätä et tiennyt draamasarja Rahdista!

11 kohtaa, joita ei tiedä sarjaa katsomalla

Minst sju mänskor dödades i attacken mot ett sjukhus i Idlib. Åtta medlemmar av Läkare utan gränser saknas fortfarande.

Varkaus ei ota tänä vuonna kiintiöpakolaisia

Varkauden kaupungille on ehdotettu kolmen syyrialaisen lapsiperheen vastaanottamista. Kaupunki perustelee kielteistä päätöstä hyvinvointialueen valmistelun keskeneräisyydellä sekä perhe- ja sosiaalipalveluiden resurssipulalla.

Anonyymisti kuvattu afgaaninainen ja lapsi kadulla

Elämä evakuoinnin jälkeen – "Tärkeintä on nyt opiskella suomea ja päästä kuntosalille", kertoo Kabulista päiväkirjaa kirjoittanut nainen

Suomeen evakuoitu afganistanilainen nainen aloittelee uutta arkea Helsingissä. Elokuussa hän kuvasi Ylelle päiväkirjoissaan Kabulissa syntynyttä paniikkia ja pelottavaa pakoaan. Nyt hän on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

USA:s flygvapen evakuerar 640 afghaner  i ett Reach 871-C-17 Globemaster från Kabul till Qatar 15.8.2021

Pirkanmaan kansanedustajat eivät lämpene pakolaisille – vain kaksi vihreää edustajaa kasvattaisi Suomen kiintiötä

Kansanedustajien näkemys kiintiöpakolaisista ei riipu juuri puoluekannasta. Epäröijät ovat keskustasta ja kokoomuksesta, mutta suoraa vastustusta löytyy kaikista puolueista.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

YK:n pääsihteeri: Afganistanille luvattu yli miljardin dollarin arvosta avustuksia

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan keskusteluyhteyden säilyttäminen Talibaniin on välttämätöntä, jotta avustukset pystytään järjestämään perille. Pääsihteeri varoittaa Afganistania uhkaavasta ruokapulasta.

Rajavartiosto kuljettaa pelastusveneellä siirtolaisia Englannin kanaalissa.

Britannia alkaa käännyttää siirtolaisten veneitä takaisin Ranskaan – taustalla kesällä lisääntyneet venematkat Englannin kanaalin yli

Britannian medioiden mukaan sisäministeri Priti Patel on hyväksynyt uuden toimintamallin, jolla rajaviranomaiset alkavat käännyttää veneitä entistä aggressiivisemmin. Ranska ilmoitti vastustavansa Britannian aikeita ja pelkää onnettomuuksien lisääntyvän.

Vihreän vyöhykkeen sisäänkäynti seisoo tyhjillään Kabulissa.

Embassy guard flees overland after Finland refuses evacuation: "I lost hope"

The guard says Finland's Ministry of Foreign Affairs has not responded. 

Eduskuntatalo kylpi auringossa 30. kesäkuuta.

Afganistan nosti pakolaiskiintiöt keskusteluun – Kysyimme Hämeen kansanedustajilta, pitäisikö kuntapaikkoja lisätä

Ihmisiä pakenee Afganistanista Talibanin noustua valtaan. Voit lukea tästä jutusta, mitä mieltä Hämeen vaalipiirin kansanedustajat ovat kiintiöpakolaisten vastaanoton lisäämisestä kunnissa.

Air Belgium hjälper till med evakueringen av afghaner 23.8.2021

Lisää kiintiöpakolaisia Lounais-Suomeen? Puolet Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista ei kannata ajatusta

Yle kysyi lounaissuomalaisilta kansanedustajilta heidän kantojaan kiintiöpakolaisten määrän kasvattamiseen. Puolet vastaajista ei kannata tässä vaiheessa kiintiöpakolaisten määrän alueellista lisäämistä.

Air Belgium hjälper till med evakueringen av afghaner 23.8.2021

Hämeen kunnilla aiempaa parempi valmius vastaanottaa turvapaikanhakijoita

Vuoden 2015 pakolaiskriisi opetti toimintatapoja ja pakolaisuuden kohtaamista, sanoo ely-keskuksen asiantuntija.

Mikkelin kävelykatu

Etelä-Savossa pystytään vastaanottamaan afgaanipakolaisia heti – vapaana reilut 30 paikkaa

Etelä-Savon Ely-keskuksen mukaan asiasta on käyty neuvotteluja kuntayhtymä Essoten Maahanmuuttopalveluiden kanssa.

Finländska soldater står på en mur på Kabuls flygplats. På marken står en större folkmassa.

Pitäisikö kiintiöpakolaisten paikkoja lisätä pohjalaiskunnissa? Kysymys jakaa kansanedustajat – "Hyveposeeraamista", "ihmisyysteko"

Kiintiöpakolaisten määrän kasvattaminen jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajat eri leireihin. Yle kysyi edustajilta, pitäisikö vaalipiirin kuntien lisätä kiintiöpakolaisten vastaanottoa Afganistanin tilanteen vuoksi

Joensuun keskustaa ja Pielisjokea

Afgaanipakolaisille löytyy heti koti Joensuusta – vapaana 25 kiintiöpaikkaa

Pohjois-Karjalassa on valmius sijoittaa kuntiin uusia kiintiöpakolaisia esimerkiksi maahan saapuneiden afganistanilaisten joukosta. Maakunnassa on afgaaniyhteisö, joka voi kiinnostaa uusia tulijoita. Lähikuukausina odotetaan kiintiöpakolaisia Syyriasta.

Pakistanilainen sotilas vartioi Pakistanin ja Afganistanin rajanylityspisteellä.

Afganistanissa puoli miljoonaa ihmistä voi lähteä pakoon loppuvuonna – Pakistanin lähettiläs Ylelle: Älkää jättäkö meitä hoitamaan tilannetta yksin

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla ei ole toistaiseksi nähty suuria määriä pakolaisia. Pakistanin Ruotsin ja Suomen -suurlähettiläs sanoo, että tilanne on arvaamaton ja rajalla on jo painetta.

Luoteja ja ruumiita – matka Afganistanista Suomeen kesti 42 päivää.

Isä kehotti pakenemaan Suomeen kuusi vuotta sitten – nyt afganistanilainen on kiitollinen, muttei vieläkään tiedä miksi päätyi pohjoiseen

Afganistan on aina ollut hazaroille vaikea maa. Vainotun vähemmistön elämä oli turvatonta jo aiemmin, mutta talibanin valtaan nousu pahensi tilannetta. Oulussa elektroniikka-alalla työskentelevä nuori hazaramies seuraa maansa uutisia ahdistuneena.

Vuoksenhovi

Vuoksenhovin omistaja ja vuokralainen sopivat erimielisyydet vastaanottokeskuksena toimineen hotellin korjaamisesta

Kiinteistöomistaja oli aiemmin jättänyt vuokralaiselle kiinteistön kuntoa koskevan korvausvaatimuksen.

Afganistanilaiset yrittävät päästä kentälle.

Keskiviikko 1.9.2021 (radio)

EU:n sisäministerit: Afganistanin pakolaisia pitää auttaa ensisijaisesti Afganistanin naapurimaissa. Vain 1 prosentti lapsista syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja tarpeeksi. Presidentti Mauno Koiviston tuleva muistomerkki on teos Välittäjä. Naisleijonat sai pronssia MM-kisoissa.

afganistanilaiset Morteza ja Nematullah istuvat portailla Kemissä

Afganistanista evakuoidut tervetulleita Lapin kuntiin – pohjoiseen jo kotoutuneet maanmiehet toivovat, että mahdollisimman moni pääsisi lähtemään

Kunnilta odotetaan tämän viikon aikana vastausta siihen, kuinka monta tulijaa ne voivat vastaanottaa. Moni on jo osoittanut myötämieltä.

Afghanska flyktingar på väg ut ur ett flygplan.

EU-sisäministerien kriisiresepti Afganistaniin: Lisää apua alueelle, omat ulkorajat tukkoon, ääriliikkeiden väkivalta kitkettävä

EU auttaa eniten lisäämällä tukea paikan päälle ja ottamalla kiintiöpakolaisia, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Ihmisiä kävelee kadulla.

Monday's papers: Anti-immigrant rhetoric debunked, getting paid to move and summer's end

Finnish media explores politicians' rhetoric toward people fleeing the Taliban regime, among other topics.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle