Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Avustuskeskus LAhdessa. Vaatteita tangoilla ja sämpylöitä pakattuna laatikossa. Ihmisiä. Keskus avustaa Lahteen Ukranaista sotaap paenneita.

Ukrainasta Lahteen saapuneiden auttaminen Sammonkadun keskuksessa jatkuu

Sotaa paenneiden auttamisesta vastanneet vapaaehtoiset saavat tukea toimintaan kaupungilta ja Inspis Lahti ry:ltä.

Juuan kunnanjohtaja Henri Tanskanen viittoilee vuokra-asunnon olohuoneessa ikkunaan päin.

Kunnanjohtajan entistä asuntoa tarjotaan remontoituna Ukrainasta paenneille – Maahanmuuttovirasto etsii nyt majoitusapua ja maksaa kulut

Suomen kunnat eivät ole tavallisesti järjestäneet asuntoja kansainvälistä suojelua hakeville. Tälläkin kertaa se on vapaaehtoista.

Kari Rautiainen ja Viljo Suoaro Siilinjärven reserviläisistä kalustamassa asuntoa ukrainalaisille pakolaisille Siilinjärvellä

Reserviläiset kalustavat Siilinjärvellä asuntoja Ukrainan pakolaisille – tulijoita odottaa ilmaisen asunnon lisäksi myös ruoka jääkaapissa

Reserviläisten tavoitteena on, että Siilinjärveltä löytyisi kuntaan tuleville ukrainalaisille pakolaisille aina vähintään pari kolme kalustettua asuntoa.

Hennadii Klimov istuu kyykyssä painonnostotangon takana. Hänen kasvoillaan virtaa hiki. Tangossa on raskaat painot.

Moni ukrainalainen on päässyt harrastuksiin mukaan – "Olen erittäin kiitollinen, kun pääsen treenaamaan maksutta", sanoo Hennadii Klimov

Ukrainalaiset ovat päässeet hyvin harrastusten pariin kielimuurista huolimatta. Urheiluseurat ovat ottaneet harrastajia mukaan toimintaansa maksutta.

450 ja 500 gramman kahvipaketit

Perjantai 13.5.2022 (radio)

Ulkomaiden Nato-kommentit. Ukrainan pakolaiset. Ruuan hinta. Suomi Euroviisujen finaaliin. Sää.

Koululainen kirjoittaa

Parikymmentä ukrainalaislasta ehtii aloittaa Rovaniemellä koulun ennen kesälomaa – tarjolla myös psykologin ja kuraattorin palveluita

Kaikki Rovaniemelle sijoitetut kouluikäiset lapset, jotka ovat kaupungin ja vastaanottokeskuksen tiedossa, saavat valmistavaa perusopetusta ensi viikosta alkaen. Syksyllä oppilaspaikkojen määrä yli tuplaantuu.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Satakunnan oppilaitoksissa vajaa sata ukrainalaista oppilasta

Ukrainalaisten oppilaiden määrä maakunnassa on kasvanut nopeasti.

Ukrainan pakolaiset odottavat pääsyä bussiin ylitettyään Ukrainan ja Puolan välisen rajan Medykan rajanylityspaikalla Kaakkois-Puolassa.

Финляндия готова принять украинских беженцев также из других стран

МВД заявляет, что Финляндия готова принять 20 человек с ограниченными физическими возможностями и членов их семей, а также 30 детей, оставшихся без попечения родителей.

Varhaisperunan satoa käsissä

Keskiviikko 11.5.2022 (tv)

Ukrainan pakolaiset. Kunta-ala. Varhaisperuna. Sääennuste.

Vastaanottokeskuksen hätämajoitushuoneessa odottamassa patjoja ja makuupaikkoja liinavaatteineen.

Hämeen liitto kannustaa auttamaan Ukrainasta tulleita - lupaa työntekijöilleen palkallista vapaata vapaaehtoistyöhön

Vapaaehtoistyön järjestäjä voi olla rekisteröity yhdistys, kunta, valtio, yritys tai muu yhteisö.

Ukrainalaisnaisen hiuksia hoidetaan ammattiopisto Lappian hiuspysäkillä.

Hetken helpotus huolesta – Kemissä järjestettiin ukrainalaisille naisille hemmotteluhetki

Ammattiopiston opiskelija Alina Juopperin sai äitienpäivän alla idean, johon opiskelijat, opettajat ja yhteistyökumppanit lähtivät innolla mukaan.

Taisa antaa repun autosta Sofia-tyttärelleen.

Ukrainalaispakolaisten elannossa ja asumisessa yllättäviä vaikeuksia – näin Suomi yrittää ratkaista ne

Hallitus selvittää kotikuntaoikeuden antamista Ukrainan pakolaisille, jotta heillä olisi oikeus kaikkiin asuinpaikan palveluihin sodan pitkittyessä.

Ihmisiä luokkahuoneessa.

Perjantai 6.5.2022 (tv)

Puolustusliitto Nato. Ruotsia maahanmuuttajille. Ukrainalaiset pakolaiset. Sääennuste.

Ihmiset hyvästelevät toisiaan junan ikkunan läpi.

Maahanmuuttovirasto perustaa uusia vastaanottokeskuksia Ukrainasta paenneille

Osa uusista vastaanottokeskuksista on jo toiminnassa olevien keskusten sivutoimipisteitä.

Raatihuonen valaistu keltaisella ja sinisellä värillä.

Hämeenlinna avasi Lammin vastaanottokeskuksen Ukrainasta tulleiden pakolaisten vuoksi

SPR:n Lammin sivutoimipisteeseen voidaan majoittaa 100 maahantulijaa.

Ukrainalaisten pakolaisten tarpeet avun suhteen ovat muuttuneet

Osa Ukrainan pakolaisista on yksityisten ruokalahjoitusten varassa vastaanottorahan viivästymisen takia – ministeriö: Näin ei saisi tapahtua

Maahanmuuttovirasto on selventänyt vastaanottokeskuksille vastaanottorahan maksamisen ohjeita.

Anastasia Koliadaa perehdyttää työhön hänen tätinsä Svitlana Bondar.

Ukrainalainen opettaja ryhtyi siivoojaksi, opiskelija meni kanafirmaan – "Kun aloitin työt, ajatukset ei pyöri koko ajan sodassa"

Puskaradio on ensimmäinen kanava, kun tuhannet ukrainalaiset etsivät töitä kuin töitä. Yritykset kaipaavat työvoimaa ja ovat aiempaa innokkaammin palkkaamassa myös pakolaisia.

Juuri saapuneet pakolaiset kantavat kasseja huoneeseen Salmirannan vastaanottokeskuksessa Jyväskylässä.

Ruuhkautuneet vastaanottokeskukset vaikeuttavat ukrainalaispakolaisten elämää: vastaanottorahoja on korvattu ruokalahjakorteilla

Pakolaisten auttamisjärjestelmä taipuuu kankeasti uuteen tilanteeseen. 70 prosenttia vastaanottokeskusten asiakkaista on yksityismajoituksessa, mutta koteihinsa majoittavat saavat niukasti tukea.

Otto Ravantti ja Miia Koppi.

Miia Koppi ja Otto Ravantti vievät bussilla arjen tarvikkeita Mikkelistä Ukrainaan: "Siellä on kova puute vaipoista, vauvanruoasta ja tuttipulloista"

Mikkeliläinen avustusryhmä tuo takaisin tullessaan mukanaan Ukrainasta sotaa pakenevia. Heidät ryhmä on kartoittanut etukäteen.

Kuvassa siirtolaisia Britannian rajavaltioston kumiveneessä.

Britannia aikoo lennättää turvapaikanhakijoita Ruandaan – professori: Suunnitelma on laiton ja se voi kaatua omaan mahdottomuuteensa

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi uskoo, että moni Ruandaan viety yrittää palata pian takaisin. Myös Tanska suunnittelee turvapaikanhakijoiden siirtämistä keskiafrikkalaiseen Ruandaan.

Ukrainasta Suomeen saapunut Anna Honcharenko ei saa unta, koska muistot yöllisistä ilmahälytyksistä pitävät hereillä.

Anna Honcharenko, 20, kuulostelee soluasunnossa Joensuussa yhä ilmahälytyksiä – näin alkaa ensimmäisten ukrainalaisopiskelijoiden arki Suomessa

Suomeen saattaa lähikuukausina tulla tuhansia ukrainalaisia korkeakouluopiskelijoita. Ensimmäiset heistä aloittavat nyt opintojaan Joensuussa.

Lähikuva pad-laitteesta, jonka näytöllä Yle.fi etusivu.

Yle aloittaa ukrainankieliset uutiset

Uutispalvelu omalla äidinkielellä on arvokasta

ukrainalaisia pakolaisia

Yle aloittaa ukrainankieliset uutiset – päätoimittaja Jouko Jokinen: "Haluamme tukea ukrainalaisten arkea"

Ylen nettisivuilta voi keskiviikosta 4. toukokuuta alkaen lukea uutisia ukrainan kielellä. Palvelun tarkoitus on, että ukrainalaiset saavat heitä kiinnostavaa ja tärkeää tietoa omalla äidinkielellään.

Janne ja Yana Suutari istuvat sohvalla vierekkäin ja katsovat läppärin ruutua ilmeet vakavina.

Yksin olevat ukrainalaislapset eivät pääse yksityisten auttajien kyytiin – Suutarit haluaisivat hakea lapsia turvaan, mutta se voitaisiin tulkita kaappaukseksi

Yksittäiset auttajat eivät voi hakea ukrainalaisia lapsia turvaan, koska se voidaan tulkita lapsikaappaukseksi. Kriisinhallintaveteraanien mukaan nyt on jo kiire tehdä päätöksiä lasten kuljetuksista.

Sari Veikkolainen istuu nojatuolissa Tampereen G Livelabilla.

Sari Veikkolainen majoitti toistamiseen pakolaisen kotiinsa, kun ukrainalainen Yevheniina tarvitsi turvapaikan: "Suomalaisilla on velvollisuus auttaa"

Yevheniina asuu Veikkolaisen luona toistaiseksi, niin kauan kuin järjestely toimii puolin ja toisin.

Nainen villapaidassa nojaa puuhun ja katsoo kameraan. Taustalla nurmikkoa ja rakennus.

Karkun vastaanottokeskuksen arki pyörii, mutta moni kaipaa kotiin – sotaa Ukrainasta paennut: "Vieraana on mukava olla, mutta koti on silti paras"

Siinä missä moni ukrainalainen potee koti-ikävää, hyvät koulutusmahdollisuudet ja turvallinen ympäristö houkuttelee jäämään Suomeen. Kielitaito puuttuu, mutta sen eteen ollaan valmiita tekemään töitä.

Sinfoniaorkesteri harjoittelee

Ukrainalaisille tarjotaan ilmaisia kulttuurielämyksiä, liikuntaa ja bussimatkoja Lahdessa

Maksuttomien sisäänpääsyjen toivotaan auttavan ukrainalaisia kotoutumaan Lahteen.

Pakolaisnaisten huoneen lattialla on mikroaaltouuni, jonka päällä on keksipakkauksia, pikakahviajauhepurkki ja kaksi mukia.  Mikron vieressä siintävät jääkaappi ja lattialle asetettu patja.

Kajaani lahjoittaa 30 000 euroa Ukrainaan lapsille ja lapsiperheille – yritykset haastetaan tukemaan kaupungissa jo asuvia ukrainalaisia

Kajaani auttaa ukrainalaisia apua tarvitsevia. Ukrainaan suunnatun rahalahjoituksen lisäksi yritykset voivat tukea Kajaanissa jo olevia ukrainalaisia ostamalla lahjakortteja paikallisiin yrityksiin.

Tummahiuksinen nainen (Ljudmila Dianchenko) ja tyttärensä Viktoria, jolla sylissä yksisarvis-keppihevonen.

Moni pakeni Ukrainasta vain reppu mukanaan – näitä he löysivät avustuskeskuksesta: kevätvaatteita, jalkapallovarusteita ja pinkin yksisarvisen

Vapaaehtoisten pyörittämässä Help Center Ukrainessa käy päivittäin satakunta Oulun seudulla asuvaa ukrainalaista pakolaista.

Kaksi naista tekee töitä toimistossa. Lähikuvassa oleva työntekijä katsoo tietokoneen ruutua ja ohi kamerasta. Paikka henkilöstöpalveluyritys Eezy Lahti.

Ukrainasta paennut Nataliia Selivánova sai töitä rekrytointifirmasta ja nyt hän auttaa kohtalotovereitaan työllistymään Suomessa

Moni yritys on kiinnostunut ukrainalaisten työllistämisestä Suomessa. Lahdessa henkilöstöpalveluyritys uskoo löytävänsä sadalle töitä ennen kesää.

Nainen katsoo vasemmalle yläviistoon ja taustalla istuu mies, joka katsoo puhelintaan.

Kolme ukrainalaista kertoo, miten karuista olosuhteista he pakenivat Suomeen – Maryna Dabanin äiti oli 45 päivää kateissa Mariupolissa

Kuopion ortodoksisen seurakunnan kautta apua saaneet ukrainalaiset pakolaiset kertovat, voisivatko he kuvitella asettuvansa Suomeen pidemmäksi aikaa. Kotiutumista vaikeuttaa suunnaton hätä Ukrainassa olevista läheisistä.

Kalkun logistiikkakeskuksella pakataan Ukrainaan lähteviin rekkoihin telttoja.

SPR lähettää Ukrainaan klinikan – lähtee matkaan Tampereelta ja vastaa varustelultaan terveyskeskusta

Suomesta toimitettavalla klinikalla voidaan tukea paikallista terveydenhuoltoa. Yli 7 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja paennut toiseen paikkaan Ukrainassa.

Huone vastaanottokeskuksessa.

Jämsän vastaanottokeskus on tällä hetkellä puolillaan – eniten ihmisiä on tullut Ukrainasta

Suurin osa Jämsään tulleista ihmisistä on tilapäistä suojelua tarvitsevia, mutta joukossa on myös turvapaikanhakijoita.

Vova istuu ulkona kannon nokassa. Taustalla näkyy leikkikenttä ja talo. Vova näppäilee puhelinta.

Suomalaiselle puutarhatilalle sotaa paenneet lapset kaipaavat isiään ja ompelevat äitien kanssa luotiliivejä Ukrainaan – osalla ei ole enää kotia minne palata

Myös Vova, 12, sopeutuu uudenlaiseen arkeen, mutta uskoo sodan loppuvan ja palaavansa takaisin Ukrainaan: “Emme halunneet lähteä, mutta isä suorastaan ajoi meidät pois.”

Paraisille saapuneet ukrainalaiset seisovat matkalaukkujensa kanssa bussin vieressä.

Yritykset kiinnostuneita ukrainalaisesta työvoimasta – Lounais-Suomeen tullut noin 5 000 pakolaista

Etenkin Varsinais-Suomessa on suuri työvoimapula, joten ukrainalaiset pakolaiset otettaisiin mielellään töihin. Työttömäksi työnhakijaksi on ilmoittautunut harva, sillä oleskeluluvissa kestää.

Ukrainalainen passi.

Satakunnassa jo yli tuhat ukrainalaista pakolaista – muutamia tulijoita lähtenyt takaisin Ukrainaan

Porin vastaanottokeskus vuokraa nyt kunnilta asuntoja ukrainalaispakolaisten majoittamiseen. Satakunnassa on nyt yli tuhat ukrainalaista, jotka ovat kirjoilla vastaanottokeskuksessa.

Nastya Podorozhnya.

Ukrainaan toimitetaan tuhansia aborttipakkauksia – seksuaalirikokset lisäävät tarvetta raskaudenkeskeytyksille

Kansainvälinen Women on Web -järjestö on tarjonnut puolalaisille naisille abortteja 17 vuoden ajan, sillä maan aborttilaki on äärimmäisen tiukka.

Kuvakaappauksia Alena Zagreban Instagram-tililtä.

"Katso, kaikki on pilalla" – 15-vuotiaan Alenan videopäiväkirja näyttää Mariupolin tuhon

Koulutyttö Alena Zagreba kuvasi sodan kauhuja joka päivä, ennen kuin pääsi pakenemaan evakuointikäytävää pitkin. Isä jäi Ukrainaan, hän kertoo Ylen haastattelussa.

Huoneen lattialla juuri saapuneiden pakolaisten kasseja Salmirannan vastaanottokeskuksen asuinhuoneessa. Lattialla on kaksi mattoa ja muutamat patjat nojaavat seinään.

Maahanmuuttovirasto tarkasti SPR:n vastaanottokeskuksen Jyväskylässä – "Pientä säätämistä on ollut", myöntää vastaanottotoiminnan johtaja

Maahanmuuttovirasto totesi Salmirannan vastaanottokeskuksen soveltuvaksi majoitukseen. Puutteet vastaanottokeskuksissa johtuvat Migrin mukaan pääosin erittäin nopeasta paikkojen lisäämisestä Ukrainan sodan syttymisen jälkeen.

Pienoismallin oloinen ilmakuva kaupunkinäkymästä. Töölöläisiä kerrostaloja.

Literary foundation offers Helsinki flats for Ukrainians

The NGO has decided to provide about 20 apartments in central Helsinki for the resettlement of those fleeing the war in Ukraine.

Vuokrasopimus ja avaimet.

Parkano vuokraa ukrainalaisille asuntoja, myös yksityisiä vuokranantajia kaivataan

Kaupungilla on vapaana melko niukasti vuokrahuoneistoja.

Maksyn Shepitko

Mariupolin kauheuksia paennut Maksym Shepitko: "Kotona oli pashoja ja kauniita munia" – Suomeen on saapunut lisää pakolaisia pääsiäisenä

Suomessa asuvat ukrainalaiset ovat kutsuneet pakolaisia pääsiäisaterialle. Monille ukrainalaisille pääsiäinen on jopa joulua tärkeämpi juhla.

Pienoismallin oloinen ilmakuva kaupunkinäkymästä. Töölöläisiä kerrostaloja.

Korona tyhjensi asunnot Helsingin kantakaupungissa, nyt niihin asutetaan ilmaiseksi ukrainalaisia pakolaisia

Ruotsinkielinen kulttuuriseura on varannut pakolaisten majoittamiseen parikymmentä asuntoa Helsingin Töölöstä.

Kaksi henkilöä seisoo tuhoutuneen asuintalon vieressä.

Maailman ruokaohjelma vetoaa: Ruokaa päästävä toimittamaan piiritettyihin kaupunkeihin Ukrainassa – ihmiset vaarassa nääntyä nälkään

Siviilejä yritetään jälleen evakuoida yhdeksän pelastusreitin avulla, muun muassa piiritetystä Mariupolin kaupungista.

Ukrainalaissyntyisen Anastasiya Kakhovska

Ukrainassa keskustelukumppani saa tulla liki, suomalaista läheisyys voi ahdistaa – näistä kulttuurieroista Suomessa asuvat ukrainalaiset vinkkaavat

Ukrainalainen tapakulttuuri muistuttaa venäläistä, mutta erojakin on. Suoruus ja mutkattomuus ovat suomalaisillekin tuttuja piirteitä.

Ihmiset seisovat jonossa.

YK: Jo yli viisi miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta

Suurin osa maasta paenneista on naisia ja lapsia. Lisäksi Ukrainassa on yli seitsemän miljoonaa maan sisäistä pakolaista.

Andrei Sõtšov, Vaasan ortodoksisen kappeliseurakunnan isä.

Pääsiäisenä ortodoksikirkossa siunataan kananmunia, kulitsoja ja pashoja – ukrainalaisille pääsiäiskirkko on tärkeä perinne

Sotaa paenneet ukrainalaiset ovat olleet jo yhteydessä Vaasan ortodoksisen kappeliseurakunnan pastoriin. Pääsiäisenä kirkkoon pääseminen on monelle yhtä tärkeää kuin joulukirkko suomalaisille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle