Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oletko sinäkin prokrastinoija? Prokrastinaatio eli vitkuttelu on varsinkin korona-ajan ongelma – laiskuuteen sitä ei pidä sekoittaa

Kun yhteisön tuki vähenee, tehtävien hoitamisesta voi tulla vaikeampaa. Prokrastinoija ei saa aloitetuksi ja kokee siitä stressiä – ja nyt siitä kärsii useampi kuin aiemmin.

Lahden torin yleisövessat ovat jatkuvan ilkivallan kohteena: kaikki vessat odottavat suljettuna entistä kestävämpiä rahastusautomaatteja

Koronatilanne hiljensi keskustan, mikä on antanut aikaisempaa enemmän mahdollisuuksia ilkivallan tekoon.

Töhry tai työpaikka – Ylivieskassa hyviä kokemuksia porkkanan käytöstä ilkivallan kitkemisessä

Nuorille suunnatulla tempauksella kymmenkunta nuorta sai tänä kesänä työpaikan Ylivieskassa.

Experts: Coronavirus measures could increase alcoholism, social problems

The novel coronavirus crisis could be putting a financial and social strain on families and people who live alone.

Kinataanko teillä merkkituotteista? Kerro meille, kuinka paljon nuoren huppari, tennarit tai kännykkä saa maksaa

Vastaa kyselyyn ja kerro, millaista keskustelua perheessäsi käydään merkkituotteista.

Pekka Juntin kolumni: Maa täynnä ihania äijiä

Suomalainen mies on parempi kuin koskaan, kirjoittaa Pekka Juntti. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Sanna Ukkola: Mitään ei saa enää sanoa -hokema ärsyttää monia, mutta siinä piilee myös totuuden siemen

Häpeärangaistus on äärimmäisen voimakas ase, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Teens trying to cut back on smartphone use

A quarter of Finnish middle school pupils say they've tried to spend less time on their phones, but failed.

Sanna Ukkola: Uuspuritanisti valvoo jokaista liikettäsi, suihkuhetkesi pituutta ja patonkia, jonka syöt

Elämme uuspuritaanisuuden aikaa, jossa keskellä yltäkylläisyyttä kieltäydymme nautinnoista ja vaadimme sitä toisiltakin, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Flinkkilä & Tastula: Mitä menestys on?

Lukitseeko menestymisen pakko mielen ja luovuuden?

Teinien vanhemmat tuskailevat rahatilannettaan – moni haluaisi lapsille rahaa sivuun mutta säästettävää ei ole

Nordean kyselyn mukaan joka neljäs perhe säästää säännöllisesti lapsilleen.

Tunnetta, tarinaa, ristiriitaa – nettivaikuttamisessakin pätee hitin kaava

Verkko pullistelee kannanottoja. Joku taistelee ydinvoimaa vastaan. Toinen vaatii vanhaa mehumakua kauppaan takaisin. Molemmat keräävät kannatusta, eikä se ole huono juttu, sanoo tutkija.

Missä Helsingissä on tiukin sosiaalinen kontrolli? Facebookin kaupunginosaryhmistä selviää, ettei ainakaan Kalliossa

Kaupunginosien Facebook-ryhmät ovat laajentaneet helsinkiläisten sosiaalisia verkostoja. Käyttäjiä on jo satojatuhansia.

Kunniaväkivalta Suomessa: pakkoavioliittoja ja tappouhkauksia – Ihmisoikeusliitto vaatii parempaa puuttumista

Kunniaan liittyvä väkivalta ilmenee muun muassa sosiaalisena kontrollointina, fyysisenä väkivaltana ja uhkailuna. Ihmisoikeusliitto vaatii viranomaisilta parempaa tunnistamista ja puuttumista kunniaväkivaltaan.

Roikkua 100-metrisessä mastossa tai istua lähestyvän junan edessä – Some yllyttää toinen toistaan rajumpiin tempauksiin

Vaarallinen ja kielletty kiehtoo erityisesti rajojaan kokeilevia nuoria. Mikkelissä mastossa roikkuneet nuoret eivät välittäneet kieltokylteistä tai aidoista, vaan vaaran viehätys vei mukanaan, mielessä tietenkin tilanteen tallentaminen myös muiden nähtäväksi. Sosiaalinen media lisää sosiaalista painetta, jonka myötä uhkarohkeus saattaa kasvaa hyvinkin vaarallisiin mittasuhteisiin.

Kaveri ja naapuri käräytetään entistä helpommin – sosiaalinen paine vähentää rattijuopumuksia

Suomessa ilmiannetaan poliisille nykyään tuhansia rattijuoppoja vuodessa. Ilmiantajat ovat usein rattijuopon tuttavia tai läheisiä. Liikenneturvasta kerrotaan, että asenneilmapiirin muuttuminen on osaltaan vähentänyt päissään ajamista ja sitä myöten onnettomuuksia.

Minna oli jo 24-vuotiaana alkoholisti: "Menin töiden jälkeen joka ilta baariin"

Sosiaalinen paine ja ihmisten kanssa tekemisiin pääsy ajoivat kouvolalaisen Minnan juomaan. Alkoholi vei hänet lopulta terapiaan.

Tutkimus: Muinaisten kulttuurien valtaeliitti piti köyhät kurissa ihmisuhreilla

Uusiseelantilaisessa tutkimuksessa selvitettiin yli 90 muinaiskulttuurin uskonnollisia rituaaleja. Kaikista maanosista löytyi uhraamista kauan ennen kuin yhteisöjen tiedettiin olleen vuorovaikutuksessa keskenään.

Somessa nokkeluus on valtaa: Klikinsäästäjät palkittiin vuoden some-ilmiönä

Sosiaalisessa mediassa vaikutusvalta kuuluu sille, joka on sekä ytimekäs että hauska, ja osaa lisäksi reagoida toisten ihmisten viesteihin, tiivistävät vuoden somevaikuttajan ja some-ilmiön titteleillä palkitut Karoliina Korhonen ja Lauri Skön

Omatoimikirjasto teki Hannusta kirjaston suurkäyttäjän

Työvuosinaan Hannu Kuoppa-aho ei pystynyt käyttämään kotipaikkakuntansa Lehtimäen kirjastoa juuri koskaan. Se oli kiinni aina silloin, kun hän olisi ollut paikalla. Nyt tilanne on toinen: Hannulla itsellään on enemmän aikaa ja omatoimikirjastoon pääsee melkein mihin aikaan vain keskiyötä lukuun ottamatta.

Vanhempi voi vaatia lapselta liikaa valmentajana – hyvän urheilijan pitää osata myös hävitä

Kun kokemattomasta vanhemmasta tulee lapsensa urheilujoukkueen valmentaja, vaarana on liika voitontavoittelu ja kiireellä huipputuloksiin pyrkiminen. Urheilijan kehittymistä ei kuitenkaan voi kiirehtiä, muistuttaa asiantuntija.

Suomalainen ei tööttää – temperamenttinen luonne kiihtyy nopeasti liikenteessäkin

Jokainen kuski on erilainen, mutta suomalaiset ovat siinä suhteessa samanlaisia, että torvi ei soi liikenteessä kovinkaan paljoa.

Mikä ihmeen risteysruudukko? – Näin ajat uusien katumerkintöjen päällä

Tampereella kokeillaan poikkeusluvalla katumerkintöjä, joiden pitäisi vähentää vilkkaiden risteyksien ruuhkaisuutta. Risteysruudukko tehoaa vain, jos kuskit tietävät miten siinä pitää ajaa.

Suositun laavun polttajia ei ole saatu kiinni – vihjeen antajalle löytöpalkkio

Juhannuksen jälkeen Kajaanin Pöllyvaaran lenkkipolun varrella seisseestä laavusta oli jäljellä vain hiiltyneet rauniot. Nakertaja-Hetteenmäen kyläyhdistyksessä odotetaan kuumeisesti vihjettä, joka johtaisi tekijöiden kiinnijäämiseen.

Äidit ja isät koulun penkille – oppiaineena usko omaan vanhemmuuteen

Osa vanhemmista luovuttaa kasvatusvastuuta liikaa opettajille ja lastenhoitajille, osa taas ottaa paineita Facebookin ihannevanhempien lomapäivityksistä. Ammattilaisen mielestä vanhempainkoulun tärkein tehtävä olisikin saada isät ja äidit luottamaan omiin kykyihinsä kasvattajina.

Absolutisti ei välttämättä yöelämää välttele

Vaikka mies ei ole elämänsä aikana juonut kuin rippikoulun ehtoollisviinin, ravintolat ja tanssipaikat ovat tulleet matkan varrella tutuiksi kajaanilaiselle Toni Kemppiselle. Hänellä on hauskaa ilman viinaa riippumatta siitä, kuinka paljon muut juovat.

Läppärit kainalossa vieraalle kotisohvalle töitä tekemään

Nuoret kaupunkilaiset ovat alkaneet muokata kotejaan päiväsaikaan toimistokäyttöön sopiviksi. Kaikille avoimiin niin kutsuttuihin Hoffice-toimistoihin ilmoittaudutaan Facebook-ryhmän kautta netissä. Erityisesti yksin työtä tekeville kotikonttorit ovat osoittautuneet hyväksi tavaksi rytmittää työntekoa.

Onko liikunta pakkopulla, elämäntapa vai harrastus?

Vai jätätkö hikoilun suosiolla muille? Ihmisillä on kuntoiluun monia motiiveja. Yksi lähtee lenkille, koska haluaa pysyä hyvässä kunnossa mahdollisimman vanhaksi, toiselle riittää palkinnoksi liikunnan jälkeinen hyvä olo. Miksi sinä liikut tai olet liikkumatta?

Ikuisuuskysymys askarruttaa – hokkarit vai taitoluistimet?

Pienille tytöille luistimia ostaessa valinta tehdään hokkarien ja taitoluistimien välillä. Liikunnanopettajan mukaan hokkarit ovat parempi vaihtoehto oppimisen kannalta.

Even pre-teens seek peer approval with appearance

Recent studies based on the self-portraits, biographies and writings of ten-year-old children in South Ostrobothnia indicate that pre-teen boys and girls are increasingly worried about whether their peers will approve of their appearance. Their concern about their looks is not so much for themselves, but how it will allow them to fit in with others.

Kristitty kiinalaispastori tuomittiin vankilaan 12 vuodeksi

Kiinalaispastori on tuomittu vankilaan 12 vuodeksi petoksesta ja yleisen järjestyksen häiritsemisestä. Pastorin tukijoiden mielestä tuomio on merkki Kiinan halusta hillitä nopeasti kasvavaa uskonnollista liikehdintää.

Koululainen tarvitsee kesäloman alkuun leppoisaa joutenoloa

Reilun kahden kuukauden kesäloman alkuun kannattaa ankkuroida koululaiselle aikaa pelkkään olemiseen. Leirit, mökkimatkat ja muu mukava kesätekeminen tuntuu mielekkäämmältä, kun lapsi tai nuori saa levätä ensin rauhassa kotosalla, neuvoo psykologi Satu Kallio.

Sananen – Kesäloma pelottaa

Kesäloma lähestyy. Sitä on vaikea päästä karkuun. Siitä on tullut meille tunnollisille liian tärkeä. Henkireikä, jonka henki haisee usein pahalle.

Lappeenrantaan on syntymässä vedenpuhdistustekniikan osaamiskeskus

Puhdasta vettä tarvitaan maailmassa ravinnon ja puhdistautumisen lisäksi myös monissa teknologian prosesseissa. Vihreät arvot painavat myös tässä ja siksi uusia veden puhdistustekniikoita kehitetään jatkuvasti lisää. Outotec perustaa oman vedenpuhdistukseen keskittyvän osaamiskeskuksensa Lappeenrantaan.

Tatun masennus esti jopa kaupassakäynnit

Sosiaaliset paineet, nopeatempoinen arki ja taloudellisen tilanteen epävarmuus nostavat pintaan muun muassa masennusta ja ahdistus- ja paniikkioireita. Varsinkin opiskelijoihin kohdistuvat odotukset ja tästä kumpuava stressi altistavat sairastumiselle. Näin kävi joensuulaiselle Tatulle.

Näkökulma: Kaikilla ei ole tarvetta tai halua hankkia lasta

Lapsettomuus on Yle Lahden kolumnistille Katariina Katlalle vapaaehtoinen valinta. - Koen, että joutuisin typistämään omaa persoonaani pystyäkseni vastaamaan lapseni tarpeisiin jatkuvasti, hän kirjoittaa.

En syö! - mikä avuksi?

Syömishäiriöihin sairastuvat herkimmin teini-ikäiset tytöt, mutta oireita on yhä laajemmalla joukolla ihmisiä. Ruoasta voi tulla ongelma myös pojille, miehille ja vanhemmille naisille. Millaisia kokemuksia sinulla on syömishäiriöistä? Miten syömishäiriöistä lasta voisi tukea? Millaisia neuvoja antaisit anoreksian kanssa kamppailevalle nuorelle? Millaista tukea perhe tarvitsee syömishäiriöstä kärsivän nuoren kanssa?

Peliongelma paljastuu läheisille usein vasta viime hetkellä

Raumalle halutaan ensi vuonna perustaa Pelirajat'on -vertaistukiryhmä peliongelmaisille.

"Sosiaaliturvan väärinkäyttäjät verosyyniin"

Kansanedustajat Kimmo Sasi (kok.) ja Kari Uotila (vas.) ovat eri mieltä taloustietojen julkisuudesta. Uotila tahtoo verotukseen lisää avoimuutta. Sasi sanoo, että jos nykykäytäntö ei kelpaa, niin miten olisi sosiaaliturvan väärinkäyttäjien syynääminen. Kansanedustajat keskustelivat verotuksesta tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Tuleeko tytölle vai pojalle?

Lastenvaatteiden myynti on hyvin sukupuolittunutta. Muotiteollisuus ja sosiaalinen paine kannustavat jaottelemaan lastenvaatteet tiukasti tyttöjen punaisiin ja poikien sinisiin. Asiantuntijat kannustavat välttämään tiukkoja sukupuolinormeja, sillä vaatekaapin suppea väriskaala voi jopa haitata tasa-arvoiseksi aikuiseksi kasvamista.

Seksuaaliterapiasta leima otsaan? 

Ammattilaiset arvioivat, että Lapissa seksuaaliterapiaan hakeutuu vain murto-osa avun tarvitsijoista. Pienillä paikkakunnilla seksuaalisiin ongelmiin avun hakeminen voidaan kokea hankalaksi.

Nettipoliisi ei usko kiihottamislain tukahduttavan keskustelua

Nettipoliisi Marko Forssin mukaan nettikeskusteluista nousee esille vain muutamia viharikosepäilyjä. Enemmän kirjoittelua rajoittaa sosiaalinen paine.

Nuoret miehet yläosattomissa - mistä ilmiö kertoo?

Tutkimusten mukaan myös nuoret miehet kokevat yhä selvemmin ulkonäköpaineita. Varsinkin lihaksikas ja treenattu rintakehä viestii tutkijan mukaan menestyksestä ja hyvistä elämäntavoista. Mitä mieltä olet kehityksestä?

Interior Minister compares abortion to butchery

Finland's Interior Minister, and Christian Democratic Party leader, Päivi Räsänen has made a forceful attack on Finnish abortion legislation. Speaking at a Lutheran Church event, Räsänen said that animals are better protected than are human foetuses.

Annetaan kaikille linnuille hautomisrauha

Linnuille alkukesä on pesimäaikaa. Pesänrakennus rauhoittaa Suomessa jokaisen linnun, eikä pesiin saisi koskea lainkaan. Lintujen varoitusääniä pitäisi pystyä myös tulkitsemaan niin, että vältettäisiin turhaa liikkumista pesän lähistöllä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle