Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Finnish dairy giants settle “milk war”

The biggest dairy firms in Finland have settled a long-running dispute over unfair competition, but they are keeping mum over the details.

Raakamaitoa pääsi viemäriin Osuuskunta Maitomaalla – saattaa haitata vesistöä ja jätevedenpuhdistamoa

Häriön syynä olivat tekniset ongelmat maidon vastaanottosäiliössä.

Milk war ends as court upholds 70 million-euro fine on Valio

Finland’s Supreme Administrative Court has upheld a decision by the Market Court to fine the Finnish dairy company Valio 70 million euros for abusing its dominant market position in the local fresh milk market. The decision marks the end of a years-long dispute involving Valio, competition authorities and competitors over wholesale milk prices.

Raakamaitoa ja luomujauhelihaa – ammattikokki hylkäisi puolivalmisteet kouluruokailussa

Luomukasviskeittoa, kolme erilaista salaattia, pääruoaksi perinteistä jauhelihakastiketta ja oliiviöljyssä paahdettuja perunoita. Jälkiruokana raakamaidosta tehty vanukas ja marjoja. Mikkelin Rantakylän koululla nautittiin erilaista kouluruokaa torstaina.

Video: Vastasyntynyt vasikka juo litratolkulla ternimaitoa jo elämänsä ensimmäisenä päivänä

Tervolalaisen maitotilan tuore tulokas on harmaa sonnivasikka, joka on saanut nimekseen Martti Niskanen. Alle päivän vanha Martti-vasikka juo ahnaasti ämpäriin viritetystä tuttipullosta. Tällä kertaa alas hurahtaa neljä litraa ternimaitoa.

Keittiömestari rakentaa koneita, jotka muuttavat teurasjätteet kastikkeiksi

Ylämyllä vanhan leipomon tiloissa rakennetaan koneita, jotka valmistavat esimerkiksi luista ja kalanruodoista liemiä. Tiettävästi maailmalla ainutlaatuisia linjastoja kaupataan muun muassa teurastamoille, joiden tähteet menevät nykyisin pääosin haaskuuseen.

Betonilähiöstä peltojen keskelle – Vuoden kaupunginosa Hakunila on monipuolinen ja monikulttuurinen

Kotiseutuliitto valitsi Vantaan Hakunilan vuoden kaupunginosaksi. Yle Helsinki lähti Hakunila-päivän aattona kierrokselle Hakunilaan ja lähialueille. Vastaan tuli kolkko 70-luvun betonilähiö, mutta myös lypsäviä lehmiä, 1700-luvulla rakennettuja asuinrakennuksia sekä salaperäinen patsaspuisto.

TS: Kaupungin työntekijöitä epäillään rikoksista Turun ehec-tapauksessa

Useita lapsia sairastui Kuralan Kylämäen museossa myydystä raakamaidosta. Tapaus sattui vuonna 2012.

Maitorasvan pilkkominen vatsavaivojen syynä? Rasva vaihtaa käsittelyssä takkinsa

Olisitko valmis hämmentämään maidon rasvan itse vispilällä? Tältä vaivalta teollisuus säästää ihmisen maidon homogenoinnilla. Moni epäilee, että juuri homogenointi eli rasvan pilkkominen aiheuttaa vatsavaivoja.

Porilaismeijerin listeriaepäily: "Paljon pahempi kuin entero"

Porissa toimiva osuusmeijeri Satamaito vetää jälleen maitotuotteitaan pois myynnistä, nyt listeriabakteeriepäilyn takia. Kyse on kuitenkin vasta pikatestin tuloksesta. Kuluttajia kehotetaan olemaan käyttämättä tuotteita,  jotka on pakattu 10., 11. tai 12. toukokuuta.

Pori dairy pulls contaminated milk products from shelves

Production at Satamaito is at a standstill on Friday as company officials search for the cause of the problem.

Uskaltaako tätä enää syödä?

Parasta ennen -päiväys ja viimeinen käyttöpäivä ovat eri asioita. Kaupan kannalta niiden merkitys tuotteen myyntikelpoisuudelle on selvä, mutta kuluttaja joutuu käyttämään harkintaansa ja aistejaan päätellessään, voiko elintarviketta käyttää vielä päiväyksen jälkeen.

Kasiluokkalaiset tähtäävät ternimaidolla luokkaretkelle

Koululaiset kartuttavat jälleen ahkerasti luokkaretkikassojaan. Rahaa kerätään usein myyjäisillä tai arpajaisilla, mutta Kannuksessa 8.-luokkalaiset ovat ottaneet käyttöön uuden keinon.

Virkistävää janojuomaa koivun kyljestä – mahlaa heruu jopa 15 litraa vuorokaudessa

Koivun mahlaa hamuaville tulee pian kiire. Sään lämmetessä puut käyttävät varantonsa omaan kasvuun eikä mahlaa enää heru. Viileissä pakoissa mahlaa voi vielä saada.

Eviran uusi tutkimus: Raakamaito kannattaa aina kuumentaa

Tutkimuksessa havaittiin, että yersiniabakteeri pystyi lisääntymään jääkaappilämpötilassa parissa päivässä niin, että sen määrä riittäisi sairastuttamaan perusterveen ihmisen.

Astrid Taylor voitti politiikan tutkimuksen palkinnon

Rovaniemeläinen opiskelija on voittanut vuoden 2013–2014 parhaan politiikan tutkimuksen pro gradu -palkinnon. Valtiotieteellinen yhdistys myönsi palkinnon Lapin yliopistosta valmistuneelle Astrid Taylorille.

Maitotuotteiden kuluttajahinnat saattavat ailahdella rajusti

Eurooppalainen maidontuotanto on rajussa muutoksessa lähivuosina. Kuluttajahinnat sahaavat ylös ja alas, mutta kukaan ei tiedä kuinka paljon.

Sharp fall in price paid to milk producers

The price paid to Finnish dairy farmers for raw milk may fall by about 12.5% at the start of February. Among the factors pushing prices down is the continuing ban by Russia on imports of dairy products from the EU.

Juustoportin investointi tuplasi tuotannon - Raakamaidosta pulaa

Jalasjärveläinen Juustoportti on tuplannut meijerituotantonsa. Yli kymmenen miljoonan euron investointi pitää sisällään meijerirakennuksen laajennuksen, uusia tuotantolaitteistoja sekä tuotekehityksen lisäystä. Laajennuksesta johtuen Juustoportti on ajautunut maitopulaan.

Kauppapakotteet vaikuttavat myös pohjalaisiin kuljetusalan yrittäjiin

Elintarvikealan kuljetusyrittäjät ovat joutuneet muuttamaan kuljetusketjuja ja -sopimuksia Venäjän kauppapakotteiden sekä vastapakotteiden takia. Pakotetilanteen pitkittyessä saattaa alalla olla luvassa lomautuksia.

Päijät-Hämeessä joka kolmas maitotila luovuttaa raaka- tai ternimaitoa

Suurin osa maitotiloista luovuttaa raaka- ja ternimaitoa keskimäärin noin 500 litraa vuodessa. Raakamaitoa luovuttavia tiloja ja luovutusmääriä on kartoitettu, jotta valvonta uuden raakamaitoasetuksen puitteissa onnistuisi.

Tuhansia litroja maitoa valuu vesistöön Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Osuusmeijerillä tapahtui raakamaidon ylivuoto torstaina. Valkoisen maitovanan odotetaan kulkeutuvan Vanajaveteen saakka.

Yersinia-epidemian ravistelema maitotila harkitsee raakamaitotuotannon lopettamista

Uljaan Tilamaito Oy:n omistajan Ari Ollinsalon mukaan yersinia-bakteeria kantavien lehmien selvittäminen ja useiden näytteiden tutkiminen tulisi kalliiksi. Tila pohtii nyt vakavasti raakamaidon tuotannon lopettamista.

Raakamaidon tuottaja laittaa hanat kiinni

Pirttikallion tila ei enää kesän jälkeen myy raakamaitoa. Asetusten tiukentuminen ja kohu raakamaidon ympärillä ovat nakertaneet kannattavuutta.

Maitohygienian professori: Raakamaitoa ei voi tuottaa ilman tautiriskiä

Miia Lindströmin mukaan etenkin riskiryhmiin kuuluvien olisi syytä kuumentaa raakamaito siihen mahdollisesti joutuneiden bakteerien tuhoamiseksi. Suomalaisen maidon laatu on yleisesti EU-mittakaavassa korkealla tasolla.

THL: Raakamaito varmistui suolistotulehduksen aiheuttajaksi

Suolistotulehduksen aiheuttanutta raakamaitoa on jo vedetty pois kaupoista.

Raakamaito varmistumassa Uudenmaan yersinia-epidemian syyksi

Porvoon terveyspalveluiden mukaan Uljaan maitotilalta otetuissa näytteissä on löytynyt sekä yersinia pseudotuberculosis- että Campylobacter jejuni -bakteereja. Porvoon seudulla yersinia-tapauksia on torstaihin mennessä todettu 19. Eviran ja THL:n mukaan vielä ei ole täysin varmaa, että raakamaito on tulehdusepimian syypää, mutta jo nyt näyttö on kohtuullisen vahva.

Uudellamaalla on havaittu jo toistakymmentä suolistotulehdusta, joiden syyksi epäillään raakamaitoa

Yersinia pseudotuberculosis -tapauksia on havaittu Porvoon seudulla kymmenen ja Helsingissä kuusi. THL selvittää parhaillaan tartuntojen syytä, tässä vaiheessa taudin levittäjäksi epäillään raakamaitoa.

Evira ja THL kehottavat kuumentamaan raakamaidon

Useat ihmiset Itä-Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla ovat sairastuneet juotuaan raakamaitoa.

Raakamaidosta uusia tautiepäilyjä Porvoon seudulla

Yersinia pseudotuberculosis- ja kampylobakteeritapaukset tulivat ilmi viime viikolla. Tapausten vuoksi raakamaidon myynti ja toimittaminen taudin lähteeksi epäillyltä tilalta on keskeytetty.

Raakamaitoerä vedetään pois kaupoista

Maidon voi käyttää vain, jos sen  kuumentaa vähintään 15 sekunniksi 72 asteeseen.

Raakamaidosta epäillään tarttuneen suolistotulehduksia Uudellamaalla

Porvoon seudulla todettu Yersinia pseudotuberculosis- ja kampylobakteeritapauksia, joiden lähteeksi epäillään raakamaitoa.

Palkittu "Ternimaitokeisari" on esittäjälleen hieno mutta raskas rooli

Jyväskylän kaupunginteatterin Hannu Lintukoski pokkasi Pieksämäen Teatterimaratonista parhaan monologin palkinnon esityksestä "Ternimaitokeisari". Monologin on käsikirjoittanut ja ohjannut Sakari Hokkanen.

Kemin kaupunginteatterin näyttelijä palkittiin monologikilpailussa

Kemin kaupunginteatterin näyttelijä Marketta Airo palkittiin viikonloppuna Pieksänmäellä järjestetyssä valtakunnallisessa monologikilpailussa. Airo sijoittui toiseksi ja sai tuomariston pyynnöstä erikoispalkinninon monologi-esityksestään Anjan lähes erinomainen elämä.

Luottotoimittaja haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi

Jyväskylän kaupunginteatterissa ensi-iltansa saava Luottotoimittaja-monologi ei olekaan kevyttä viihdettä. Näytelmässä oikeuden eteen joutunut luottotoimittaja puolustaa ihmisyyttä. Näytelmä saa ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterissa keskiviikkona.

Hevosten plasmapankilla pelastetaan heikkoja vastasyntyneitä varsoja

Kuopiolainen laboratorioyritys on perustanut hevosten plasmapankin, johon varastoidaan luovuttajahevosten verestä laboratoriossa eroteltua plasmaa. Sillä voidaan auttaa vastasyntyneitä varsoja, jos nämä eivät saa emältään elintärkeitä vasta-aineita.

Itäuusmaalaiselta maitotilalta löytyi EHEC-bakteeria

Itä-Uudellamaalla sijaitsevalta maitotilalta on löytynyt EHEC-bakteeria. Tila on laitettu raakamaidon myyntikieltoon. Maitoa voi kuitenkin toimittaa meijereihin missä maito pastöroidaan.

Tinkimaito käy kaupaksi Rautalammilla: raakaa maitoa pidetään terveyttä edistävänä

Raakamaitoa eli tinkimaitoa pidetään usein terveysriskinä sen käsittelemättömyyden vuoksi. Toisille raakamaito on suurta herkkua: esimerkiksi Rautalammin Peltolan maatilalla on myyty raakamaitoa jo 20 vuoden ajan ja asiakkaita riittää. Maatilan isäntä muistuttaa, että tärkeintä on muistaa käsitellä maito oikein.

Keskisuomalainen: Valio lähti hakemaan markkinaosuuttaan takaisin halpamaidolla

Valio joutui vajaa vuosi sitten korottamaan kilpailu- ja kuluttajaviranomaisen päätöksellä perusmaitojensa tukkuhintoja jopa 30 prosenttia. Viime elokuussa Valion markkinaosuus oli jo laskenut päätöstä edeltäneestä yli 50 prosentista alle 40 prosenttiin.

Tinkimaidon tiukkenevat säännökset ärsyttävät tiloilla

Elintarvikevirasto Evira haluaa tiukentaa raakamaidon myynnin valvontaa. Tammikuussa voimaan astuva raakamaitoasetus kieltäisi tilamaidon yhteisostot. Perusteena on turvallisuus.

Ehtyykö tinkimaito? - tiloille uusia ehtoja ja kuluja

Suomalaisen ruokavalion perusaine maito herättää taas keskustelua. Kaupan maito on pastöroitua, homogenoitua ja hygieenistä, mutta moni arvostaa enemmän raakamaidon ominaisuuksia.

Raakamaidon myynnin säädökset valmistuneet

Raakamaidon myynnin helpottumista on toivottu pitkään. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen pitää tärkeänä, että kuluttajien terveydestä ja turvallisuudesta huolehditaan.

Meijerien kilpa raakamaidosta kiristyy

Arla-Ingman käy entistä kovempaan kilpaan kotimaisesta raakamaidosta. Se tehostaa hankintaorganisaatiotaan ja on nostanut jo maidon tuottajahintaa. Arla-Ingmanilla on ollut ajoin vaikeuksia saada niin paljon maitoa kuin se jalostettua ja myytyä saisi.

Kaupunkilaispariskunta osti oman lehmän: "Raakamaidosta tekee maukkaammat pullat"

Mikkeliläisille Petri ja Suvi Sikstukselle maistuu raakamaito. Muutettuaan paikkakunnalle pariskunta päätti hankkia oman lehmän paikallisen maidontuottajan navetasta.

Keskustele: Onko raakamaito terveysriski vai askel puhtaampaan ruokaan?

Raakamaidon myynnin helpottamista koskeva uusi lainsäädäntö on loppusuoralla. Samalla on herännyt keskustelu käsittelemättömän maidon ominaisuuksista. Monille käsittelemätön raakamaito edustaa tervetullutta suuntausta poispäin prosessoidusta ravinnosta, toisille se on vaarallisia bakteereja kuhiseva terveysriski. Kulauta kurkkuun vaan, sanoo luomukauppias Tarja Vesala Rovaniemeltä.

Raakamaidon myynnin helpotusta koskeva lakimuutos valmistumassa

Tarkoituksena on, että maatalousyrittäjät voisivat myydä jatkossa käsittelemätöntä maitoa eli raakamaitoa suoraan maatilalta ilman laitoshyväksyntää.

Evira aflatoksiinista: Suomessa purkkiin ei päädy rajan ylittäviä pitoisuuksia

Suomen elintarvikevalvonnasta vastaavalta Eviralta muistutetaan, että harvinaiset aflatoksiinitapaukset laimenevat käytännössä aina ennen päätymistään kuluttajan lasiin.

Tinkimaidon menekki yllätti tuottajankin

Suoraan tilalta myytävän tinkimaidon menekki on yllättänyt tuottajan Riihimäellä.

Kuralan karja teuraaksi Turussa

Teurasauto kävi hakemassa yhdeksän eläintä elävän historian kylästä. EHEC-bakteerin vaivaamalle tilalle ei enää oteta lypsylehmiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle