Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmisiä kauppakeskuksessa ruokakaupan kassalla.

Nouseva ruuan hinta huolettaa etenkin yksinhuoltajaperheissä – tutkimusprofessori penää yhteiskunnalta lisää kohdennettuja tukia

Jo nyt kymmenisen prosenttia kotitalouksista kärsii toimeentulovaikeuksista. Pitkittyessään tilannetta voidaan verrata 90-luvun lamaan.

Kaksi lasta katselee sairaalaklovneja ja klovnien välissä olevaa possuhahmoa, jonka rinnassa lukee "Särkänniemi".

Tampereelle avataan Suomen ensimmäinen sairaalahuvipuisto – nyt suunnitelmissa on tutkia, voiko leikki nopeuttaa paranemista

Uuden sairaalahuvipuiston tarkoituksena on tuoda iloa myös sellaisiin elämänvaiheisiin, joissa lapsella ei ole mahdollisuutta lähteä sairaalan ulkopuolelle. Leikillä ja yhdessäololla voi olla uskomaton vaikutus toipumisessa.

Terveydenhoitaja mittaa vauvan päänympärystä.

Kun yksinhuoltaja Onerva Cortés, 19, pyysi neuvolasta keskusteluapua, kukaan ei reagoinut – asiantuntijat löytävät neuvoloista korjattavaa

Ylen kyselyyn vastanneiden asiantuntijoiden mukaan ainakin uupuneet vanhemmat, isät sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pitäisi huomioida neuvoloissa nykyistä paremmin.

Mustat renkaat roikkuvat oranssia seinää vasten.

Kajaani selvittää liikuntapalveluiden nykytilan

Suuren huomion Kajaanin kaupungin liikkumisohjelmasta vei suunnitelma siitä, että lasten ja nuorten liikuntavuoroihin palautettaisiin käyttömaksut.

Minna Leinonen, keskusta, kunnanvaltuutettu Kajaanissa. Kuva. 17.5.2022

"Kouluikäisten lasten äitinä tämä tulee lähelle" – kuuntele, mitä mieltä kaupunginvaltuutettu Minna Leinonen on Kajaanin suunnitelmista lakkauttaa kolme koulua

Leinonen tarkastelee suunnitelmaa sekä päättäjän että vanhemman näkökulmasta, sillä Leinosen lapsista kaksi käy lakkautusuhan alla olevaa Soidinsuon koulua.

Isä leikkii lapsen kanssa metsässä.

Hämeenlinnalaiset isät innostuivat taaperoiden kanssa metsään: ohjatuissa ryhmissä voi viettää yhteistä aikaa luonnossa

Hämeenlinnassa luontouttaja Jaana Santanen ideoi äideille ja vauvoille ohjattua toimintaa luonnossa. Vastaanotto oli innostunut, eli nyt on isien ja alle kouluikäisten lasten vuoro saada omat ryhmät.

Kakkosluokkalaiset Ruut Kivelä (vas.), Max Ruokonen ja Enni-Lotta Lahti (oik.) makoilevat koulun liikuntasalin lattialla.

"Kannattaa ehkä sittenkin kunnioittaa isin papupatoja", sanoo Enni-Lotta Lahti, 8 – Lapsille kerrottiin, mitä herkuissa oikein on, ja moni yllättyi

Monelle koululaiselle tuli yllätyksenä, jopa järkytyksenä, että puoli litraa limsaa ja yksi suklaalevy sisältävät 60 sokeripalaa. Kokkolassa paikallinen sydänyhdistys jalkautui Isokylän alakouluun.

Hämeen vanha linna, Vankila-museo ja Linnanpuisto Vanajajaveden rannalla ilmasta loppukesällä kuvattuna.

Hämeenlinnassa jatkuu kesällä puistoruokailu

Puistoruokailua järjestetään kolmessa eri kohteessa, ja kolmena eri ajankohtana.

Turvakodin yksi huoneista, lasten leikkihuone, Pääkaupungin Turvakoti ry, Etelä-Haaga, 14.1.2019.

Yhä useampi eroperhe päätyy vuoroasumiseen, yhteiskunnan tuet ja palvelut eivät pysy mukana vauhdissa

Keskimääräistä useammin vuoroasumiseen päädytään perheissä, joissa on hyvä taloudellinen tilanne. Lapset tarvitsevat molemmissa kodeissa tilaa, ja asuminen on suurin yksittäinen menoerä suomalaisten arjessa.

Ritva paananen pukee huivia päälle. Kädessä takki.

"Lapselle on oltava oikeasti aikaa", sanoo elämänmittaisesta kasvatustyöstään mitalin saava Ritva Paananen

30 äitiä saa tänään kunniamerkin presidentti Sauli Niinistöltä, kun Helsingin Säätytalolla vietetään valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa. Yksi palkittavista on viitasaarelainen Ritva Paananen.

Kotiäiti ja lapset ruokailemassa pöydän ääressä.

Äitienpäivässä tärkeintä on välittäminen ja yhdessäolo, myös surun tunteet ovat sallittuja – näin äitejä on juhlistettu sadan vuoden aikana

Vaikka moni asia on äitienpäivän juhlinnassa vuosien varrella muuttunut ja äitiyden käsite laajentunut, on ydinsanoma pysynyt samana läpi vuosien.

Kuvassa valokuva-albumi, jossa vauvan kuva, vauva katsoo kameraan.

Essee: Äitiys muuttuu, mutta syyllisyys ei katoa mihinkään

Äitiys on elämän mittainen projekti.

Seinäjoen Hopen tiiminvetäjä Marjut Koivumäki ja Maarit Kivineva katsovat lahjoitustavaroita.

Hintojen nousu kurittaa vähävaraisia lapsiperheitä – säästöjä haetaan lastenvaatteista, lomanvietosta ja harrastuksista

Entistä suurempi osa rahasta kuluu ruokaan, energiaan ja polttoaineisiin. Muun muassa Hope-yhdistykset auttavat vähävaraisia lapsiperheitä. Seinäjoella apua saa jo 170 perhettä ja noin 400 lasta.

Poika hyppää ja lentää korkealla. Kyseessä trickaus-niminen urheilulaji, joka sisältää vauhdikkaita hyppyjä. Ohjaaja varmistaa.

Eri puolilla Suomea järjestetään nyt lakkoleirejä lapsille – koulujen sulkeminen sai kaupalliset toimijat tarttumaan yllätysvapaisiin pikavauhdilla

Kun kunta-alan lakko on sulkenut kouluja ja päiväkoteja, on moni vanhempi tuskaillut lapsen hoitopaikan löytämisessä. Etenkin liikunta-alan toimijat ovat kehittäneet niin kutsuttuja lakkoleirejä.

Lapsia polkemassa polkuautoilla Kouvolan liikennepuistossa.

Lasten liikennepuisto avattiin tänään tuulisessa säässä Kouvolassa

Liikennepuistossa on poikkeuksellisesti hulinaa myös sunnuntaina 8. toukokuuta Kouvola-päivän kunniaksi.

testataan sointu laitetta

Soite tarjoaa tukea perhehuoliin ja kasvatukseen

Soiten lapsiperheiden palveluohjaus ottaa käyttöön uuden Perhe-Luurin, jonne voi soittaa kaikkina arkipäivinä.

-

"Imetin ja itkin, että mitä olemme menneet tekemään" – äidit kertovat, miltä tuntuu katua omaa lastaan

Yle kysyi vanhemmilta, ovatko he katuneet lapsen saamista tai kokeneet kielteisiä tunteita vanhemmuudessa. Enemmistö vastanneista oli äitejä. Vastaajissa oli vain muutama isä.

Pakolaisnaisten huoneen lattialla on mikroaaltouuni, jonka päällä on keksipakkauksia, pikakahviajauhepurkki ja kaksi mukia.  Mikron vieressä siintävät jääkaappi ja lattialle asetettu patja.

Kajaani lahjoittaa 30 000 euroa Ukrainaan lapsille ja lapsiperheille – yritykset haastetaan tukemaan kaupungissa jo asuvia ukrainalaisia

Kajaani auttaa ukrainalaisia apua tarvitsevia. Ukrainaan suunnatun rahalahjoituksen lisäksi yritykset voivat tukea Kajaanissa jo olevia ukrainalaisia ostamalla lahjakortteja paikallisiin yrityksiin.

Äiti painaa kännykän ruudulla näkyvää Pyydä apua -nappia. Lapset istuvat sylissä.

Pyydä apua -nappi auttaa, jos kotona on hankalaa – perheet voivat ilmaista huolensa vaikka keskellä yötä

Palvelu välittää perheisiin apua arjen haasteissa. Taustalla voi olla esimerkiksi yksinäisyys, vanhempien avioero tai mikä vain tunteiden myllerrys. Apua tilanteeseen luvataan pienellä viiveellä.

Hullunkuriset perheet -pelin tyylisiä pelikortteja, joissa erilaisia perheenjäseniä useasta eri perheestä.

Perheen yhteinen sukunimi ei ole ikiaikainen perinne – moni muukin perheeseen liittyvä uskomus on sepitettä

Perinteistä perhemallia haikailevien olisi hyvä muistaa, että uusperheet, adoptioperheet ja huoltajuuskiistat eivät ole vain nykyajan ilmiöitä.

Nainen työntää lastenvaunuja ulkona.

Kaarina kaavailee kuntalisää helpottaakseen päivähoitoahdinkoaan – 300 euroa kuussa lasta kotona hoitaville

Kuntalisän piiriin arvioidaan hakeutuvan viitisenkymmentä perhettä, jolloin vuotuiseksi nettokustannukseksi muodostuisi noin 550 000 euroa. 

Laihian terveysaseman kyltti, jossa lukee terveysasema ja neuvola.

Asukkaat huolestuivat Helsingin suunnitelmista sulkea lähiterveysasemia – "Tämä lisäisi eriarvoisuutta", uskoo Yrjö Hakanen Maunulasta

Uudistuksen seurauksena Pihlajamäen, Paloheinän ja Maunulan terveysasemien palvelut siirtyisivät Oulunkylään. Jos hanke hyväksytään, siirtymän odotetaan tapahtuvan vuonna 2031.

Jenni Hipsi pukee 1-vuotiaalle Milo-pojalleen ulkohaalaria. Milo katsoo kameraan ja nauraa.

40 maan vertailututkimuksen yllättävä tulos: äidit ovat uupuneempia maissa, joissa on vahva sukupuolten välinen tasa-arvo

Tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että huolimatta korkeasta tasa-arvosta koulutuksessa, työelämässä ja poliittisessa päätöksenteossa, vanhemmuudessa äidit eivät välttämättä koe tasa-arvoa.

TPS:n maalivahti Noora Vuorela kuvassa.

Noora Vuorela on nuori äiti, joka lumoutuu aamuisin hitsaamisesta telakalla – iltaisin hän torjuu Suomen mestaruudesta: "Nautin tosi paljon"

Noora Vuorela asettelee kypärän päähänsä niin aamuisin telakalla kuin iltaisin TPS:n maalilla. Salibandymaalivahdin arki on kiireistä, ja myös kuluttavaa, mutta perhe ja peli-ilo tuovat voimaa. Nyt hän on valmis tekemään historiaa SM-finaaleissa.

Ystävätoiminnasta Hilkka Lehtinen ja Vastaanottokeskuksen uusi johtaja Emma Selenius Kokkolan SPR tiloissa.

Kokkolaan perustetaan ukrainalaisille hajasijoitusmallinen vastaanottokeskus – Selenius: "Työntekijöiksi haluavia on valtavia määriä"

Yhteensä 200 ukrainalaiselle on katsottu asuntoja ympäri Kokkolaa. Keskustasta on myös haussa toimistolle tilat. Kokkolalaisten auttamishalu on ollut suurta.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

"Miehellä oli kovat puheet isyydestä, mutta todellisuus olikin ihan muuta" – Yle keräsi kokemuksia vanhemmilta ja sai lukuisia vastauksia uupuneilta äideiltä

Jakautuuko vastuu lapsista tasaisesti suomalaisissa perheissä? Yle kysyi tätä verkossa lukijoiltaan. Yli 300 vanhempaa kertoi oman perheensä onnesta ja epäkohdista, joista osan aiheuttavat ihmiset kodin ulkopuolella.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Porin perusturva otti käyttöön Pyydä apua –napin lapsiperheiden tueksi

Sähköisestä palvelusta vanhemmat voivat saada kiireetöntä apua esimerkiksi huoltajuusasioihin ja omaan jaksamiseen.

Espoon Laaksolahden päiväkotissa, pehmolelunorsu makaa sohvalla.

Kunta-alan työntekijöiden lakko sulkemassa monet päiväkodit Jyväskylässä – lakko herättää ristiriitaisia tunteita, sanoo kaupungin henkilöstöjohtaja

Kunta-alan työntekijäjärjestöt ovat vauhdittaneet jumiutuneita palkkaneuvotteluja useilla lakkovaroituksilla. Jyväskylän kaupunkia koskeva kaksipäiväinen lakko on alkamassa keskiviikkona.

Aikuisen ja lapsen kädet päällekkäin.

Lapsiperheille etsitään varaisovanhempia Turussa – varaisovanhempi osallistuu perheen arkeen turvallisena aikuisena

Varaisovanhempi-toiminnalla halutaan yhdistää eri sukupolvia ja vähentää yksinäisyyttä.

Aikuisen ja lapsen kädet päällekkäin.

Kotkassa lastenkulttuuria ja päiväkotitoimintaa halutaan saman katon alle – Hovinsaareelle ehdotetaan lastentalon perustamista

Esitys lastentalosta on esillä hyvinvointilautakunnassa huomenna. Hovinsaaren päiväkoti esitetään rakennettavaksi niin, että samoissa tiloissa voisi järjestää myös lastenkulttuuritoimintaa.

Jussi Koskinen, Henna Järvikari-Koskinen ja heidän poikansa Lukas.

Teemme juttua vastuun jakamisesta lapsenhoidossa – saavatko molemmat omaa aikaa, vaihtaako vain toinen vaippoja? Kerro meille!

Tuoreen väitöstutkimusartikkelin mukaan suomalaiset vanhemmat toivovat vanhemmuudelta tasavertaisuutta. Kerro meille oma kokemuksesi siitä, miten tasapuolisuus toteutuu teillä kotona.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oululainen pakolaisperheiden auttamiseen luotu malli palkittiin – ennalta ehkäisevä työ on vähentänyt perheiden ongelmia

Valtakunnallinen Hyvä käytäntö -palkinto myönnettiin oululaisen sosiaaliohjaajan kehittämälle työskentelymenetelmälle. Siinä autetaan vahvistamaan terapeuttisin keinoin esimerkiksi traumojen vaurioittamia perhesuhteita.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vestis-talo valmis ottamaan kävijät vastaan Vaasan Gerbyssä

Vaasan Setlementtiyhdistys purki vähän yli vuosi sitten Gerbyn S-Marketin vieressä sijainneen vanhan omakotitalon, jossa toimi Vestis. Samalle tontille on nyt valmistunut aivan uusi Vestis-talo. 

Koira makaa naisen sylissä.

Pikkukoirasta haaveileva saa varautua jopa vuosien odotukseen – koirapulan pahetessa myös hinnat ovat nousseet rajusti

Kaupunkiasuntoon sopivaa pientä koiraa on nyt vaikea löytää. Suosituista rotukoirista joutuu maksamaan jopa 30 prosenttia enemmän kuin muutama vuosi sitten.

Perhe leikkii olohuoneessa sohvan ympärillä

Kolmekymppinen pariskunta teki ratkaisun, josta moni kunta olisi iloinen – paluumuuttajia havitellaan nyt määrätietoisesti lisää

Nelihenkinen Liimataisen perhe muutti Kotkasta takaisin vanhempien kotiseudulle Etelä-Karjalaan. Heidän kaltaisiaan paluumuuttajia havitellaan eri puolilla Suomea.

Kaksi lasta leikkii, isä seuraa vierestä vauvan touhuja.

Kuopiolainen kauppakeskus lähti mukaan parantamaan savolaisten mielenterveyttä – samalla avattiin Mielitila

Tänä vuonna 10 vuotta täyttävä kauppakeskus Matkus nostaa juhlavuoden teemaksi mielen hyvinvoinnin. Mukana on koko kauppakeskuksen henkilökunta.

Kuva henkilöauton sisältä tuulilasista päin katsottuna. Kuskin paikalla isä Joachim Walhelm, etupenkillä äiti Patricia Walhelm. Äiti tuulettaa, on nostanut kätensä ilmaan riemuisasti. Takapenkki on täysi lapsista ja tavaroista.

Walhelmin perheen isä on välillä syömättä, jotta lapsille riittää ruokaa – mutta onko rivitalossa asuvalla perheellä sittenkään oikeutta puhua köyhyydestä?

Seitsenhenkinen Walhelmin perhe elää köyhyysrajan alapuolella. Suomalainen lapsiperheköyhyys näkyy niin, etteivät lapset enää uskalla pyytää esimerkiksi ehjiä talvikenkiä. Juttu on julkaistu helmikuussa.

Rovaniemeläislapset pääsivät kertomaan, mikä on ollut tylsintä koronan aikana: "Pikkuveli riiviöi ihan hirveästi"

Nyt puhuvat lapset: ”Ei päässyt päiväkotiin, ei päässyt ulos, piti olla aivan yksin” – pitkittynyt korona-aika näkyy lasten kasvavana oireiluna

Koronan vaikutukset näkyvät lasten lisääntyineinä ahdistus- ja masennusoireina. Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan lasten yksinäisyys on silmiinpistävää. Monet perheet tarvitsevat lisää tukea.

Päiväkotilapset pitävät toisiaan kädestä kiinni.

Perheiden äkkiryntäys yllätti Nurmijärven – päiväkoti saattaa sijaita yli 20 kilometrin päässä

Syynä pitkiin päiväkotimatkoihin on yhtäkkiä kasvanut alle kolmivuotiaiden lasten määrä ja hoitajapula. Kunnassa etsitään ratkaisua ongelmaan yksityisistä päiväkodeista.

Läheltä

Tampereen Peltolampi-Multisilta -alueen Me-talon toiminta jatkuu

Toiminta painottuu entistä selkeämmin lapsiperheisiin ja yhteisötyöhön.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Uupuneet vanhemmat hakevat yhä useammin apua chatista – monet haluavat kertoa perheen tilanteesta, osa kaipaa konkreettisia neuvoja

Erityisasiantuntija Tanja Henttonen toteaa, ettei vanhemmuuteen tarvita asiantuntijuutta, siihen kasvetaan vauvan kanssa pikku hiljaa eläen arkea.

Katri Ranta

"En enää vain jaksa", ajatteli 28-vuotias Katri Ranta – vanhempien uupumus lisääntyy, mutta avunsaanti vaihtelee eri puolilla Suomea

Vaativa työ, intensiivinen perhearki ja tukiverkkojen vähyys ovat asioita, jotka altistavat vanhemmuuden uupumiselle. Korona-aika on lisännyt vanhempien uupumista, mutta moni jää ilman apua.

Psykoterapeutti Emilia Kujala seisoo lastenvaunujen kanssa vanhalla puutaloalueella. Kujala katsoo kameraan. Sää on talvinen.

Positiivinen raskaustesti oli ihana hetki, mutta sitten Emilia Kujala alkoi murehtia – vanhemmuus on kontrollifriikille usein kova paikka

Riittämättömyyden tunne on tuttua pikkulasten vanhemmille, etenkin ylikontrolliin taipuvaisille. Suorituksia ja tehokkuutta ihannoiva yhteiskunta ja media sankaritarinoineen lisäävät paineita.

Lapsi katselee kuvakirjaa vanhempansa kanssa.

Oulussa jatkuva tarve uusille sijaisperheille – uusi koulutus alkamassa helmikuussa

Oulussa on tarvetta uusille sijaisperheille. Huostaanotettujen lasten tarpeet vaihtelevat.

Aikuisen ja lapsen kädet päällekkäin.

Toivottu lapsiparkkipalvelu aloitti Varpaisjärvellä

Vanhemmat voivat tuoda lapsiaan kerran kuukaudessa hoidettavaksi esimerkiksi kaupassa käymisen tai muiden asioiden hoitamisen ajaksi.

Kotitesti covid-viruksen testaamiseen

Rovaniemen kaupunki ei ainakaan vielä maksa kotitestejä, opiskelijaäidillä ei ole varaa viiden päivän testeihin kahdelle lapselle

Rovaniemen häiriötilanteiden johtoryhmä käsittelee kotitesti-kysymystä perjantaina.

Kaksi naista maskit naamalla.

Sosiaalipäivystäjä näkee työssään äkilliset kriisit ja ongelmien kasautumisen seuraukset – huoli aikuisten ja nuorten syrjäytymisestä kasvaa

Viime aikoina kasvava huolenaihe ovat olleet syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Myös työikäisille tarvittaisiin monipuolisemmin palveluja. Vaalichatissa pohditaan, miten heikommista pidetään huolta.

Mies seisoo torin laidalla ja hymyilee suoraan kameralle. Talvinen kuva.

Eron keskellä olevat miehet hakevat apua someryhmistä – eniten puhuttavat ero lapsista, isyys, huoltajuus ja elatusapukysymykset

Yhteishuoltajuus on usein sitä, että isä näkee lapsiaan vain viikonloppuisin ja lomilla. Etenkin nuoremmat miehet haluavat olla kiinteämpi osa perhettä, ja isyydellä on isot myönteiset terveysvaikutukset.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle