Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Suomalaiset eliitit elävät omassa amerikkalaisuuden kuplassaan eivätkä tunnista todellista kansainvälisyyttä keskuudessamme

Maahanmuuttotaustaiset nuoret eivät enimmäkseen ole rikollisia, mutta eivät myöskään huolipuheen tahdottomia uhreja, kirjoittaa Saarikivi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Lähikuva pad-laitteesta, jonka näytöllä Yle.fi etusivu.

Yle aloittaa ukrainankieliset uutiset

Uutispalvelu omalla äidinkielellä on arvokasta

Nainen seisoo koulun edustalla.

Maalahden ainoaa suomenkielistä koulua uhkaa lakkautus – mielipiteet jatkosta jakautuvat puolesta ja vastaan

Maalahden ainoan suomenkielisen koulun tulevaisuus on vaakalaudalla jo toistamiseen. Koulu on jo kertaalleen lopetettu Kolinan kylästä vuonna 2015 ja siirretty ruotsinkielisen koulun yhteyteen. Nyt koulu saatetaan lakkauttaa kokonaan.

Esikoululaisten kauppaleikki Metsäkallion päiväkodissa Vaasassa.

Vaasassa tarjolla 70 työpaikkaa varhaiskasvatuksen puolella

Vaasa panostaa varhaiskasvatuksessa leikkiin, kielten oppimiseen sekä energiakasvatukseen. TE-toimisto järjestää livelähetyksen , jossa työpaikoista annetaan lisätietoa.

Sairaanhoitajat valmistautuvat menemään koronapotilaiden eristyshuoneisiin.

Torstai 31.3.2022 (radio)

Hoitajalakko pysäyttää kiirettömän sairaanhoidon. Yhteydenotot yhdenvertaisuusvaltuutettuun ovat lisääntyneet. Vieraskielisten määrä kasvaa. Ukraina yrittää evakuoida ihmisiä Mariupolista. Sääennuste.

Opettaja näyttää taululta kellonaikoja ja oppilaat katsovat

Biggest jump in foreign-language speakers on record in Finland

Population growth in the Helsinki region was entirely based on the foreign-language population last year.

Sanna Turoma, Venäjän kielen ja kulttuurin professori, Tampereen yliopistolla, päällään vihreä villapaita ja kaulassa vaaleanpunainen kaulahuivi. Seisoo kirjahyllyn vierellä, kädessään Venäjää käsittelevä kirja.

Venäjän kielen tulkeista on huutava pula: Suomessa pelätään kielen demonisoinnin vaikuttavan opiskeluun

Venäjää voi opiskella Tampereella ja viidessä muussa yliopistossa. Yhteishaku päättyy keskiviikkona.

Laihian terveysaseman kyltti, jossa lukee terveysasema ja neuvola.

Sekava organisaatio, ohjeistusta vain toisella kielellä – Laihia nostaa esille ongelmia Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän toiminnassa

Hyvinvointikuntayhtymän organisaatiorakenne ei sellaisenaan sovellu pikkukuntiin, väittää Laihia. Kunta edellyttää myös, että esimiestyössä ja tiedottamisessa on varmistettava sen saaminen suomeksi ja ruotsiksi.

Opiskelija Ville Kuvaja.

Ville Kuvaja, 31, oivalsi, mikä on avain itänaapurin syvälliseen ymmärtämiseen – venäjän kieltä uhkaa nyt uusi politisoituminen

Suomessa venäjän kielen taito on edelleen harvinaisuus. Kouluissa venäjä ei ole yleinen kielivalinta eikä yliopisto-opintoihinkaan ole ollut tunkua. Nyt vaarana on, että kieleen yhdistyy negatiivisia mielikuvia.

Kanootin nokka järven lahdella.

Easy Finnish – suomea aloittelijoille ja edistyneille

Suomea aloittelijoille ja edistyneemmille.

Joukko ihmisiä saapui Ukrainasta Helsingin Länsisatamaan.

Pula ukrainan kielen tulkeista ja kääntäjistä saattaa pian räjähtää käsiin Suomessa, jos pakolaisten määrä jatkaa kasvuaan

Tulkkien toimeksiannot ovat lisääntyneet ukrainalaispakolaisten kasvavan määrän myötä myös Suomessa. Viralliseen asiointiin on käytettävä amatöörien sijaan ammattilaistulkkeja. Jos tulkki ei ole koulutettu, on riskinä, että tulkkaus ei ole puolueetonta.

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Yle vastaa: Yle Kielikoulu on oiva apu maahanmuuttajalle

Tv-päällikkö Johan Aaltonen vastaa Ylen käännöksistä.

Muistiinpanovihko ja kannettava tietokone.

Täältä näet koepäivänä lyhyiden kielten yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet

Lyhyiden kielten yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Kirjoitusvirheille nauraminen on tapa hiljentää muiden ääntä

Monella itseään suvaitsevaisena pitävällä on aukko sydämen sivistyksessä. Kielioppivirheille nauraminen on ällöttävä elitismin muoto, kirjoittaa Thurén.

Lumottu joki ja  Tshernobylistä nousee rukous -kirjojen kannet.

Ukrainaa halutaan tukea ja ymmärtää nyt monin tavoin – näiden kaunokirjojen avulla voit tutustua maahan

Ukrainalaista kirjallisuutta on suomennettu hyvin vähän. Maan kirjallinen kenttä on kuitenkin vahva ja ukrainalaistaustaisia kirjailijoita asuu ympäri maailmaa.

Ulkovaatteita koulun käytävällä.

Kajaaniin saapuvat ukrainalaislapset aloittavat koulun mahdollisimman pian

Kajaanin kaupungin perusopetuksen tulosalueen johtaja korostaa, että koulunkäynti liittyy perusarjen turvallisuuteen. Tämän takia lasten on tärkeää päästä kouluun nopeasti.

Matkustajia Helsingin päärautatieaseman laiturilla.

Venäjänkieliset kokeneet enemmän vihapuhetta ja ennakkoluuloja Suomessa

Läheisissä yhteyksissä Venäjään olevat tahot näkevät muutoksia suhtautumisessa venäjänkielisiin. Venäjänkieliset ovat suurin vieraskielinen ryhmä Suomessa.

Kuvassa oikea, höger ja vasen, vänster kyltit eduskuntatalolla.

Maahanmuuttajien kotoutumisohjelmassa painotettiin "ruotsin kielen elinvoiman turvaamista" – Osa Pietarsaaren valtuutetuista hämmästyi: "Ei kai kotouttamisessa ole kyse siitä?"

RKP:stä myönnetään, että asia oli huonosti muotoiltu ja virkkeet olisi pitänyt jättää pois. Kokonaisuuteen ei virkkeillä RKP:n mielestä silti ole vaikutusta.

Medisiina D i Åbo

Turun yliopistot aloittavat kaksikielisen lääkärikoulutuksen – taustalla ruotsinkielisten palveluiden huono saatavuus

Eschnerska Frilasarettet -säätiö lahjoittaa 600 000 euroa kaksikieliseen koulutukseen Turun yliopistolle sekä Åbo Akademille.

Vasa stads logo ute i vintrigt landskap vid Inre hamnen.

Vaasasta tietoa saatavilla nyt useilla uusilla kielillä

Vaasan kaupunki on mukana InfoFinland -sivustolla ja verkkosivu jakaa tietoa Vaasan kaupungista nyt myös venäjäksi, eestiksi, somaliksi, espanjaksi, kiinaksi, persiaksi ja arabiaksi aikaisempien suomen, ruotsin ja englannin lisäksi. 

Räppärit Cledos, Averagekidluke, A36 ja  Ibe.

Samma gamla vanliga -hitti tanssittaa kielestä huolimatta – nykyisin tekstin ymmärtämistä tärkeämpää on päästä biisin fiilikseen

Suomalaisräppärit tekevät nyt yhteistyötä ruotsalaisten ja virolaisten artistien kanssa. Yhteiskappaleilla räppärit pääsevät valloittamaan uusia markkina-alueita.

Piia Suihkonen, Mervi Halonen, Hussein AL-Kaabi ja  Annu Huttunen iloisessa ryhmäkuvassa näyttävät peukkua.

Tästäkö apu sote-alan osaajapulaan? Esedun uudessa koulutuksessa maahanmuuttajat saavat ammattiopin ohessa myös apua ammattisanaston hallintaan

Yleisen kielitaidon lisäksi uudet maahanmuuttajataustaiset opiskelijat koulutetaan hallitusemaan myös alan oma erityissanasto.

Magneettitaululle ripustettuja englanninkielisiä lappua, joissa on ohjeita lukea tekstiä eri tavoin, esimerkiksi hiiri tai hirviö.

Mikä on hyvä ensimmäinen vieras kieli lapselle? Opettaja kertoo seitsemän vinkkiä eskarilaisten vanhemmille

Vieraan kielen opiskelu koulussa alkaa nykyisin jo ensimmäisellä luokalla. Monissa perheissä pohditaan parhaillaan koululaisten kielivalintoja. Asiantuntija kannustaa kuuntelemaan lapsen mielipidettä valinnassa.

Kokkolan kaupunginteatterin kansainväliset yhteistyökuviot jatkuvat

Kokkolan kaupunginteatteri aloitti harvinaisen yhteistyön ruotsalaisen teatteriryhmän kanssa

Kansainvälisyys on osa kaupunginteatterin strategiaa. Nyt toteutetaan kaksikielinen näytelmä yhdessä Kaveri-kollektivetin kanssa.

Opiskelija kädessään tabletti. Takana grafiikkana audioraita sekä volyymisymboli.

Englannin kuuntelukokonaisuus, osa 1: nyanssit

Toisessa osassa keskitytään kielen yksityiskohtiin.

Opiskelija istuu ja katsoo tablettiaan. Takana graafinen audioraita.

Englannin kuuntelukokonaisuus, osa 4: tunnetilat, kohteliaisuudet ja reagoinnit

Tässä osiossa keskitytään muun muassa puhujan tunnetiloihin.

Sanni Kanervo, opiskelija Helsingin yliopisto. LK.

Lukiolaiset jättävät taktisista syistä kieliopintoja väliin ja opettelevat alkeet vasta yliopistolla – tätä ei osattu odottaa, sanoo asiantuntija

Lyhyistä kielistä saa työmäärään nähden huonosti pisteitä todistusvalinnassa. Yliopistoilla ympäri Suomea ollaan huolissaan siitä, miten pääsykoeuudistus vaikuttaa tulevien ammattilaisten kielitaitoon.

Inge Arvola

Koltansaame on Norjassa kuollut kieli, mutta nyt Inge Arvola pääsee opiskelemaan sukunsa kieltä puhelinsovelluksen avulla

Kolttasaamelainen Inge Arvola ei ole koskaan päässyt oppimaan sukunsa kieltä. Norjassa kadonneeksi luokiteltua koltansaamen kieltä voi nyt kuitenkin opetella puhelinsovelluksen avulla.

Inge Arvola

Sääʹmǩiõllsaž ǩiõllmätt’temapplikaatio lij Inge Arvolaaʹje vuõssmõs läuʹǩǩ mättõõllâd nuõrttsääʹmǩiõl – tåʹlǩ applikaatio iʹlla kuuitâǥ nokk

Taʹnni iʹlmstõõvi ođđ määusteʹmes ǩiõllmätt’temsuåvldõs, koin vuäitt mättõõllâd uʹcc nuõrttsääʹmǩiõl. Määŋgaid Taar nuõrttsäʹmmlaid tät lij vuõssmõs läuʹǩǩ mättõõllâd jiijjâz sooǥǥ ǩiõl.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Aluehallintovirasto vaatii Pietarsaarta korjaamaan päivystyksen kieliongelmat – suomenkielisten palvelu ei ole parantanut

Kaupunki on saanut avilta jo useamman huomautuksen lääkäreiden suomen kielen puutteista.

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Vastuullinen on siitä monikäyttöinen sana, ettei se tarkoita juuri mitään

Koirat reagoivat taikasanoihin aivan kuten ihmiset. Sanoissa on magiaa, ja kun opit tunnistamaan sanamagian käytön, sinua vedätetään entistä harvemmin, kirjoittaa Konstig. Kolumnin voi myös kuunnella.

Ääninäyttelijä Jaana Saarinen katsoo kameraan. Taustalla on kuva Meryl Streepistä. Pesosella ja Streepillä on sama muikea ilme.

Netflix dubbasi Don't Look Up -elokuvan suomeksi, ja se herätti somessa "kauhuntäyteisiä" tunteita – oikeasti käännös on palvelua sadoilletuhansille

Kun Meryl Streep puhuukin elokuvassa suomea, katsoja nauraa, raivostuu tai ilahtuu. Leffafanit kehitysvammaisten elokuvakerhossa toivovat lisää suomeksi dubattuja elokuvia.

Koira, jolla on kuulokkeet, makaa magneettikuvausputkessa.

Torstai 13.1.2022 (radio)

Uudet koronatartunnat. Koronakaranteeni. Ennakkoäänestys. Koirien kielitaito. Sää.

Koira, jolla on kuulokkeet, makaa magneettikuvausputkessa.

Koirilla on kielipäätä: koira erottaa omistajansa äidinkielen muusta puheesta

Kun koirille luettiin Pikku prinssiä yhtäältä emännän tai isännän äidinkielellä ja toisaalta vieraalla kielellä, ero näkyi tavassa, jolla niiden aivoissa välkkyi.

Kieliteknologian tutkijat Veronika Laippala, Tapio Salakoski ja Sampo Pyysalo katsovat tyietokoneen näyttöä.

Kotimaiseen kielimalliin tarvittiin miljardeja sanoja – nyt tekoäly osaa kirjoittaa vaikka satuja suomeksi

Turussa on kehitetty suomen kieltä ymmärtävää tekoälyä. Tietokone voi keksiä jatkoa tarinalle, mutta koneellisesti voidaan pahimmillaan tuottaa myös massoittain mielipiteitä manipuloimaan käsityksiä.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Hyvinvointiaate rappeuttaa moraalia, kieltä ja kansanvaltaa

Alueuudistus roiskii hyvinvoinnin tähtisadetta hallintohimmeliin mutta jättää terveydenhuollon tärkeimmän ongelman vaille ratkaisua, kirjoittaa Ehrnrooth kolumnissaan.

Käsi laittaa äänestyslappua uurnaan.

RKP Saame ja Lapin Vihreät tekniseen vaaliliittoon aluevaaleissa – tavoitteena varmistaa, että saamelaiset saavat hyvinvointialueella palveluita omalla kielellään

RKP Saamen puheenjohtaja Kirsti Kustula sanoo, että äänestäjiä olisi, mutta ehdokkaita on ollut hankala löytää. Hän on tällä hetkellä puolueen ainoa naisehdokas aluevaaleissa. Vaalien ehdokaslistojen viimeinen jättöpäivä on tiistaina.

Ruskeahiuksinen nainen hymyilee toimiston käytävällä katsoen kameraan. Viereisellä seinällä on kirkkaanvärinen tilkkupeite.

"Onpa hauska nimi, oletko suomalainen?" Kysymällä tätä syyllistyt tahattomasti mikroaggressioon – näin vältät syrjivät kommentit

Mikroaggressiossa kyse on viattoman oloisesta kommentista, joka loukkaa vähemmistöön kuuluvaa. Aiheesta keskustelu herättää voimakkaita tunteita, sillä kukaan ei halua, että häntä pidetään rasistina.

Oppilas viittaa oppitunnilla

Hamina selvittää, voisiko vieraiden kielten tarjontaa lisätä alakouluissa – nyt vieraana kielenä voi lukea ainoastaan englantia

Verkko-opetuksen mahdollisuudet selvitetään ylimääräisen vapaaehtoisen kielen tarjoamiseksi Haminan alakouluissa.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Pakkoruotsi takaisin!

Olemme puolikielisiä, jos emme osaa suomea tai ruotsia kelvollisesti. Meillä ei ole varaa siihen, että kotimaisten kielten osaaminen rapistuu, kirjoittaa Kontro.

Gul stenbyggnad med texten "Larsmo kommun" på väggen.

Luoto saattaa pysyä Luotona – kunnanjohtaja esittää, ettei suomenkielisestä nimestä luovuta

Kristillisdemokraattien valtuutettu jätti aloitteen pelkän Larsmo-nimen käytöstä keväällä.

Kääntäjä Kersti Juva kannustaa puhumaan suomea muualta tulleille

Kääntäjä Kersti Juva kannustaa puhumaan suomea muualta tuleville – Myös huippuosaajien pitäisi oppia kieltä

Tolkien-kääntäjä Kersti Juva kaipaa lisää suomen kielen opetusta maahan muuttaville, myös Euroopasta tuleville huippuosaajille. Suomalaisten pitäisi kouluenglannin sijaan puhua suomea, jotta muualta tulleet oppisivat kielen.

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten päivystysalueen ylilääkäri Tomas Björk.

Pohjalaislääkäri opetteli suomen potilastyössä, mutta ei suosittele samaa kaikille: "Olen aina pitänyt itseni haastamisesta"

Hämmentäviäkin tilanteita syntyi, kun ruotsinkielisestä kylästä kotoisin oleva Tomas Björk hoiti potilaita ensimmäisessä suomenkielisessä työpaikassaan. Nyt hän on joustavasti kaksikielinen. Kielitaito on hoitotyössä tärkeä, mutta aina yhteistä kieltä ei löydy.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle