Uusimmat artikkelit
Historiallinen talo paloi juuri kun sen kunnostus olisi voinut alkaa – nyt paikalliset kysyvät, viivyteltiinkö suojelussa liian kauan
Suojeltu talo näytti autiolta ja purkukuntoiselta. Yhdistykset uskovat, että Breitensteinin huvila olisi säästynyt, jos kaupungin valvonta olisi toiminut ja omistaja pitänyt rakennuksen kunnossa.
Arttu Savander harrastaa cityspottausta, ja hänen lempikohteensa on jyväskyläläinen puisto, jossa on outo kivi
Selainpohjaisessa palvelussa on erikoisia kohteita jo kymmenestä eri suomalaiskaupungista. Ensimmäiset kohteet lyötiin kartalle Jyväskylässä ja Helsingissä vuonna 2020.
Tampereen historian arvokkain aarre päätyi jo kerran roskikseen – nyt sitä kuljetetaan turvasalkussa
Kuningas Kustaa III:n vuonna 1779 allekirjoittama Tampereen perustamiskirja on kokenut vuosisatojen varrella kovia. Nykyään aarretta vaalitaan, mikä näkyi myös kaupunginarkiston muuttopuuhissa.
Saamelaisalueen tytöt ovat aktiivisia, tiedostavia ja rakastavat kotiseutuaan, kertoo väitöstutkimus
Helena Ristaniemen väitöskirja käsittelee Suomen saamelaisalueella elävien tyttöjen historiatietoisuutta ja pohjoiseen kuulumisen kokemuksia.
Menetin paikan, jossa tykkäsin laulaa virsiä – näin kertoo Äänekosken kirkon vuoden 1968 palon silminnäkijä Pirjo Luukkainen
Rautjärven tapahtumat joulun aikaan nostivat monen äänekoskelaisen mieleen kipeät muistot. Äänekosken kirkko tuhoutui tuhopolttajan sytyttämänä kesällä 1968.
Vanha tupakkatehdas toi sata vuotta sitten töitä sadoille naisille – Tupakkaenkelien patsas paljastettiin Pietarsaaressa
Pietarsaaren kaupunki täyttää tänään 370 vuotta ja merkkipäivän kunniaksi kaupungin historian tärkeät naiset saivat muistopatsaan.
Yhteisöllinen puistojuhla Linnanvirta täyttää taas Kajaanin rauniolinnan ympäristön
Puistojuhlassa on tarjolla taidetta, lähiluontoa, historiaa ja ruokakulttuuria yhdistelevä ohjelmakokonaisuus. Viime vuonna tapahtumassa kävi lähes 3 000 ihmistä.
Metsän uumenissa on kivi, johon on kaiverrettu sana "pakolaiset" – sata vuotta sitten joukko miehiä pakeni sotaa ja jätti merkkinsä kallioon
Keväällä 1918 Kannusjärven kylän miehet pakenivat metsään pakoon sodan ristiriitoja. Kahden viikon piilottelun jäljet ovat edelleen nähtävissä.
Kun Taina Parikka haluaa pois oravanpyörästä, hän pukeutuu turnyyrihameeseen ja pakenee 1800-luvulle – koko kaupunkiin iski historiabuumi
Taina Parikka on Haminan Hywä asukas, joka elävöittää historiaa itsensä ja muiden iloksi. Kymenlaaksossa sijaitseva kaupunki pursuaa tarinoita, joista paikalliset ovat innoissaan.
Koitereesta kertova kirja on kolmen parhaan joukossa Vuoden kotiseututeos -kilpailussa
Muut finalistit kertovat Heinolasta ja Konginkankaan siirtolaisista. Kilpailussa oli mukana 35 kotiseutukirjaa ja paikallishistoriaa.
Forssalaiset kulttuurivaikuttajat saavat muistopaadet – QR-koodit paljastavat paikallishistoriaa, jota kouluissa ei opi
Edesmenneiden, tunnettujen forssalaisten muistoksi on pystytetty kivipaasia. Muistomerkit paljastetaan lauantaina kirjaston pihalla. Paasiin kiinnitetään jokaiselle laatta ja oheen QR-koodit, joiden avulla voi tutusta edesmenneiden henkilöhistoriaan.

Järvenpää oli 70 vuotta sitten kummallinen kenkätehtaiden keskittymä keskellä peltoja – nyt pyöreitä täyttävä kaupunki kasvaa nopeammin kuin koskaan
Järvenpään kaupungin 70-vuotisjuhlavuosi huipentuu tänä viikonloppuna järjestettävään kaksipäiväiseen tapahtumaan. Paikallishistorian harrastaja Hannu Juurinen muutti Järvenpäähän vuonna 1944, kun alue kuului vielä Tuusulaan.
Nuoret suunnittelivat pakopelin 1700-luvun historialliseen linnoitukseen: "Olisi harmi, jos näin hienolle paikalle ei olisi mitään käyttöä"
Venäläisen sotapäällikön elämään pohjautuva pakopeli rakentuu parhaillaan Etelä-Karjalaan. Nuorten suunnittelemaa peliä päässee pelaamaan syksyllä.
Pohjois-Savossa juhlitaan lauantaina paikallismuseopäivää – tapahtuma järjestetään nyt ensi kertaa
Lauantaina Pohjois-Savossa vietetään ensi kertaa maakunnallista paikallismuseopäivää. Nelisenkymmentä paikallis- ja kotiseutumuseota avaa ovensa yleisölle ja osassa museoista järjestetään myös ohjelmaa.

Pohjois-Savon paikallismuseoille 42 000 euroa remontteihin ja hankkeisiin
Suurimmat avustukset menevät Juankoskelle ja Muuruvedelle.

Museovirastolta avustusta neljälle kantahämäläiselle paikallismuseolle
Isoin summa myönnettiin Hauho-seuralle.
Merkoksen lipputanko on pian paikallishistoriaa Riihimäellä
Korkea lipputanko on taipunut pahoin, eikä sen korjaaminen ole järkevä ratkaisu.
Laajoja mielenosoituksia, poliisi suojelemassa poliitikkoja – Mikkelin koulukapina 1984 johti Suomen Lukiolaisten Liiton perustamiseen
Vuoden 1984 marraskuussa yhden mikkeliläisen lukion lakkauttaminen kuumensi tunteet tavalla, jollaista ei ole sittemmin nähty.

Kemiin rakennetaan Suomen suurinta hirsipäiväkotia – Mikä sille nimeksi?
Kemin uudelle päiväkodille halutaan nimiehdotuksia.
Oletko nähnyt Ruskean reiän tai Eihveli-tornin? Testaa, tunnistatko paikkakunnan pelkän liikenneympyrän perusteella
Liikenneympyrätaide ärsyttää ja ihastuttaa. Se voi myös lisätä kunnan vetovoimaa, sanoo julkisen taiteen asiantuntija.
Venetsialaisten epävirallinen pääkaupunki Kokkola löysikin juhlan vasta viimeisten joukossa – uusin tieto kertoo, että juhla oli yleinen jo 1800-luvulla
Helsingin yliopiston digitointihanke avasi oven uusien tietojen äärelle.
Satoja vuosia vanha Puolakan talo heräsi henkiin, kun Jouni Sjöblomista tuli yllättäen sen isäntä – museo pitää ovet auki kaikille
Talomuseo ehti olla tyhjillään kahdeksan vuotta Kouvolan Mäkikylässä.

Etelä-Karjalassa kolme paikallismuseota sai rahaa museovirastolta – avustuksia Luumäelle, Ylämaalle ja Joutsenoon
Etelä-Karjalassa sijaitsevista paikallismuseoista kolme on saanut avustusta hankkeilleen. Joukossa on esimerkiksi Luumäellä presidentti Svinhufvudin kotimuseota ylläpitävä Kotkaniemi-säätiö.
Janakkalan museot odottavat etävierailijoita
Museoon voi tutustua vaikka kotisohvalta.

Kaupunginmuseo kaipaa muistoja Riihimäen rautatieasemasta
Riihimäen aseman seutu on ollut vuosikymmenten saatossa monien kohtaamisten, jäähyväisten ja muiden tapahtuminen näyttämönä.

Mikko Meri näki pommikoneparven ikkunasta ja sitten jysähti – kukaan ei ole varma, miksi venäläiset pommittivat pientä hämäläiskylää
Yksi mahdollisuus on, että Portaan kylä Tammelassa oli venäläisille varakohde, jonne tyhjennettiin pommikuorma.

Yksi kesä ei riittänyt – pieni kylä vetää suositulla kansanoopperallaan lehterit täyteen
Aleksanteri II:n aikaan -kansanooppera sijoittuu 1800-luvun Kouvolaan.
”Jos Akseli Gallen-Kallela eläisi, hän maalaisi Teidät”, sanoi rouva Aivi Sirén Ruoveden taiteilijakodissa, kun Esa Kallion tuohihatussaan näki
Kotiseutuhistorian tuntija Esa Kallio vaalii vanhoja taloja.

Savitaipaleen paikallishistorian tutkija Pentti Pylkkö palkittiin Etelä-Karjalan kulttuuripalkinnolla
Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto jakoi tieteen ja taiteen tekijöille yli puoli miljoonaa euroa.
Kesäparatiisi jo 150 vuotta – kanavanseudustaan tunnettu vanha Vääksy elää uutta kukoistustaan
Entisajan julkimot rakastivat Asikkalan kanavakylää.
Galleria Gottorpin noitamuseo kertoo pikkukaupungin historian synkästä vaiheesta – 1600-luvulla Kristiinankaupungissa poltettiin roviolla toisinajattelijoita
Näyttely saa pohtimaan myös naisten asemaa kautta aikojen.

Museo laittoi näyttelykuviaan myyntiin – sisustajat hullaantuivat jonottamaan muutaman euron kuvia: "Huikea menestys"
Riihimäen kaupunginmuseolle on kertynyt suuri määrä näyttelyissä esillä olleita valokuvia. Sisustajat ryntäsivät ostoksille, kun Riihimäki-kuvat tulivat myyntiin.

Laivat rahtasivat 50-luvulla puuta Afrikkaan asti – nyt sahan ikoninen savupiippu moukaroidaan ja sen mukana murenee suuri tarina
Oulun Martinniemen kylänraitti oli aikoinaan kansainvälinen kauppapaikka, josta sadat laivat hakivat puutavaraa pohjoisen rannikolta. Nyt pitkän väännön jälkeen maamerkiksi muodostunut voimalan piippu katoaa maisemasta.

Maallikot innostuivat ikiaikaisista rajakivistä – yksi niistä haastaa löytäjänsä mukaan käsitykset kuuluisasta rauhanrajasta
Historiallisesti merkittäviä rajakiviä löytyy yhä mitä syrjäisemmistä paikoista. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoelta on paljastunut rajakivi, joka löytäjänsä mukaan kumoaa ydinvoimalahankkeesta kuuluisan Hanhikiven roolin Pähkinäsaaren rauhan rajana.

Horsma ja Rapakko Seinäjoen Keskustorin taidekilpailun voittajat
Tavoitteena on, että lähes 5-metrinen Horsma ja "kurakauppalan" muistoista ammentava Rapakko olisivat paikoillaan Keskustorin valmistuessa syksyllä 2018.

Eemeli Hakoköngäs, nuorisoseura ja 4H-yhdistys saivat Tervola-mitalit
Tervola-mitali voidaan antaa henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena ja kiitollisuuden osoituksena menestyksellisestä ja esimerkillisestä työstä Tervolan kunnan hyväksi.

Eukonkannon maailmanmestari: ”Onhan se luonnollista, että nainen on niskan päällä”
Eukonkannon maailmanmestari testasi Yle Helsingin pyynnöstä vaihteeksi ukonkantoa. "Vähän liikaa takapainoa", oli Taisto Miettisen tuomio.

Sukututkimus voi auttaa historiantutkimusta: "Ihmisten tarinat ovat kaiken suola"
Osa historiantutkijoista ei arvosta kovin korkealle sukututkimusta, vaikka se voi tuottaa joskus yksityiskohtaistakin tietoa.
Kuortane saa oman historiakirjan
Kuortaneen paikallishistoria tulee sisältämään tutkimusmatkan Kuortaneen historiaan ja kuortanelaiseen elämänmenoon.

Muoniossa on oma Peyton Place – aiempi arvostelu muuttui arvostukseksi
Paikalliset asukkaat kutsuvat Länsi-Lapissa Muoniossa yhtä omakotitaloaluetta Peytoniksi. Nimi on peräisin 60-luvun amerikkalaisesta suosikkisarjasta Peyton Place, ja nimen syntytarina on mitä värikkäintä paikallishistoriaa.

Vanhojen elokuvateattereiden suojelusta luovuttiin – Lappeenranta selvittää rakennusten arvon
Lappeenranta saattaa luopua vanhojen elokuvateattereidensa suojelusta. Nuijamiehen ja Kino-Aulan tulevaisuus ratkeaa, kun korttelin rakentamista ohjaava kaava valmistuu.

Onko Oulussa kesällä mitään nähtävää? – Ainakin hautausmaa, tokaisee kaupungin matkailuneuvoja
Oulun suosituimmat kesäkohteet ovat Ainolan puisto, Nallikarin ranta ja kauppatori. Mutta kaikki oululaiset eivät veisi vieraitaan pelkästään näihin tuttuihin paikkoihin.

Ullakollasi voi lojua aarre – Mitä tehdä vanhoille kirjoille?
Vanhat kirjat tuntuvat nykyään olevan ongelmajätettä. Divarit huolivat vain aivan uusia tai klassikkoaseman saaneita kirjoja. Mutta mitä tehdä, jos omistat kirjoja, jotka ovat 1800-luvulta? Millaisilla kirjoilla on arvoa? Edelleen myyntiin putkahtelee kirjaharvinaisuuksia ullakoilta.

Jokisaunat tarjosivat töitä, maalaisromantiikkaa ja kuumottavia tilanteita
Ilmajoen Alajoella Kyrönjoen rannat täyttyivät aikoinaan jokisaunoista, joita käytettiin kausiasumuksina peltotöiden aikana. Näiden Alajoki-saunojen historiaan liittyy romantiikkaa, mutta myös uhkakuvia, kun miehet lähtivät kylistä jokisaunoille naisten perään. "Kopistelijat" olivat naisten jokisaunoilla ei-toivottuja vieraita.

Nostalgiabuumi synnyttää kymmenittäin kotiseutukirjoja
Suomalaisten kylien ja kaupunginosien historiaa kirjoitetaan ylös ahkerasti. Tänäkin vuonna pelkästään Kotiseutuliiton Vuoden kotiseutukirjaksi on ehdolla 60 kirjaa. Kyläkirjoille näyttää olevan myös kysyntää, sillä oma paikallinen historia kiinnostaa.

Inarin kunta kannattaa kaivoslain höllentämistä
Hallitus on esittänyt kullanhuuhdonta-alueiden enimmäispinta-alan kasvattamista ja kullanhuuhdonnan jatkolupien pidentämistä. Inarin kunta pitää muutoksia tarpeellisina kullanhuuhdonnan tulevaisuuden kannalta eikä usko niiden aiheuttavan nykyistä suurempaa haittaa muille elinkeinoille tai maankäytölle.

Elinkeinoelämän keskusarkisto täyttää 35 vuotta – "Sellaista Andy Warhol -tyyppistä julkaisua täältä voisi saada aikaiseksi"
Mikkelissä sijaitseva Suomen Elinkeinoelän Keskusarkisto perustettiin Mikkeliin 2.5.1981. Arkistoista löytyy nykyään noin 30 hyllykilometriä aineistoa.

Museoesineille on entistä tiukempi seula – vain paikallishistorian kannalta arvokas kelpaa
Tampereen museoiden esinekokoelmia kartutetaan entistä varovaisemmin. Museoesineiksi kelpuutetaan vuosittain vain muutamia satoja tarjokkaita.

Kuka tahansa voi kirjoittaa mikrohistoriaa: Vanhat kuvat muuttuvat kiehtoviksi tarinoiksi Facebookissa
Paikallishistorian kirjoittaminen on saanut uusia ulottuvuuksia, kun yhä useammille paikkakunnille on perustettu Facebookiin omia historiaryhmiä. Ryhmissä pääsevät ääneen sellaisetkin ihmiset, joiden hallussa oleva tieto ei todennäköisesti mitenkään muuten tulisi tallennetuksi.

Inarin kunnankirjaston perinnearkistolle kiitosta Jenni Haukiolta
Inarin kunnankirjasto on tehnyt merkittävän kulttuurityön kokoamalla vajaat 300 tarinaa käsittävän äänitearkiston verkkoon kaikkien saataville. Arkiston avulla voi tutustua Inarin paikallishistoriaan äänitteiden ja kuvatallenteiden kautta.